2023-05-10 1011 浏览
今日去咗鵝頸橋街市入邊食早餐,見到牛雜麵太多人排隊,決定試吓隔離呢一間朝早都好多人食早餐,我嗰台都差唔多爆曬必須介紹嘅,係呢一個炸豬扒set,大大份又抵食!炸豬扒啲粉唔會太厚,咬落去都仲有鬆軟嘅感覺 豬扒都有幾大件,呢個價位嚟講真係非常抵食,豬扒亦都炸得非常香脆 除咗炸豬扒之外仲有多少煎蛋同埋一條腸,如果唔食腸可以轉煎雙蛋,或者加一件火腿 最後我就揀咗凍咖啡,凍咖啡就普通茶餐廳質素,不過不失!有機會會再返嚟幫襯!
朝早都好多人食早餐,我嗰台都差唔多爆曬

2023-02-12 648 浏览
大利是我的至愛。我常常光顧,包括早餐、午餐、下午茶,佢沖泡的港式奶茶最好味。午餐全部即炒,味道很好,很抵食,每次我都需要帶一個盒子,將一半帶走。而下午茶都是三十多元一份。已經光顧了六七年,另外,你也可以叫波仔記車仔麵一齊食,任隨你喜歡。
  • 星洲炒米
  • 港式奶茶
2022-10-17 637 浏览
在香港吃過念念不忘的 ✏️愛餡油條✏️臘味蘿蔔糕#愛餡油條吃了滿驚豔的一道!皮QQ的配上裡面酥脆的油條口感很有層次很加分 必點🫶🏻#臘味蘿蔔糕真材實料的蘿蔔糕味道濃淡剛剛好👌🏻
在香港吃過念念不忘的
✏️愛餡油條
✏️臘味蘿蔔糕
#愛餡油條
吃了滿驚豔的一道!
皮QQ的配上裡面酥脆的油條
口感很有層次很加分 必點🫶🏻
#臘味蘿蔔糕

真材實料的蘿蔔糕
味道濃淡剛剛好👌🏻
2022-06-18 734 浏览
以前好少會上市政大廈街市吃東西~~ 朋友介紹下,意外發現原來這裡食物質素很不錯,價錢相宜,性價比高! 很喜歡在這裡吃我至愛❤️的茶餐~ 奄列火腿超大份, 有蛋汁勁多火腿😆多士一般鬆脆~ 反而凍奶茶有驚喜~ 茶味香濃👍🏼

多士+火腿奄列
2022-01-14 753 浏览
1月13號午餐又係去鵝頸橋街市食飯,見到餐牌上有粟米雜錦飯,膽粗粗就試下,份量都足夠,今次雞亦炸得比較乾,火腿,腸仔都好正路加埋半山熟嘅荷包蛋溝埋粟米汁,對於鍾意食汁撈飯嘅朋友嚟講一定好鍾意!

粟米肉粒雜錦飯
2022-01-13
等候时间
15 分钟 (堂食)
2022-01-14 198 浏览
1月4號下午去左大利咖啡廳,叫咗個羅漢齋炸魚腩加火腩飯,48蚊咁大碗餸真係好抵食淨係食碗餸都食飽,細食人士可以叫小食避免浪費!不過值得一講嘅係佢個炸魚腩好大條,咬落口好有口感!
羅漢齋魚腩+火腩飯
2022-01-04
等候时间
15 分钟 (堂食)
羅漢齋魚腩+火腩飯
2022-01-10 174 浏览
又係大利咖啡廳,今日下午見到仲有馬蹄蒸肉餅就即刻叫咗一個黎食,本人就十分之喜歡呢個蒸肉餅,因為馬蹄同肉嘅比例就啱啱好,唔會太多都唔會太少,咬落口有馬蹄嘅爽脆口感,亦都有淡淡梅菜味!48蚊有咁嘅份量真係好難搵到!值得推薦畀大家試下!
馬蹄蒸肉餅
2022-01-05
等候时间
10 分钟 (堂食)
馬蹄蒸肉餅
2021-12-22 198 浏览
12月22日下午,自己一個食飯就去咗大利咖啡廳,見到常餐好似好抵食就叫左黎食試下,不過真係好抵食咁大份奄列加個沙嗲牛麵都係39蚊,如果就咁食鵪列都有六成飽,加埋入味既沙嗲牛麵又係一個滿足既下午
常餐
2021-12-22
等候时间
10 分钟 (堂食)
常餐
2021-11-08 549 浏览
今天於灣仔政府街市上的大利咖啡店食午餐,它出名的咖哩雞,牛腩飯已遠近馳名。但因近期我食得比較肥膩,所以想食麵! 就點了牛腩麵! 加可樂都係加3蚊! 算抵食! 出餐都一如以往,比較快! 首先第一時間送嚟的可樂是高身罐裝,比想像中好。之後牛腩麵嚟到有驚喜,竟然係公仔麵底! 真想知到,佢點知我想食公仔麵! 而且麵的軟硬度適中! 牛腩之中又有有一兩舊牛筋,牛腩和牛筋都又淋又軟熟,重好入味! 真係好好味! 而那公仔麵更索滿腩汁! 十分高水準! 份量也相當足夠。一個滿足的午餐!

2021-11-06
2020-01-14 1908 浏览
又到鵝頸橋附近,感覺上銅鑼灣灣仔,如果一個人要找些廉價食品,除了這個熟食市場,都不知可以到哪裏。😨「三寶麵」據說是沙嗲牛肉、雪菜肉絲等等,但已經賣光了。🤷🏾‍♀️問一問店員❓有什麼餐是又有麵、又有奄列的,因為雖然時間已經是下午2:30 ,但是對於下午茶那些炸豬扒、炸魚柳、沙律薯條,這些平時在家附近都吃到的東西,不太感到興趣,於是便立志要吃常餐。🤘🏿真可憐,以往明明在深水埗或是其他地區,垂手可得常餐,但現在在大嶼山區上班,上身只有寥寥一兩間餐廳提供,而且貴價而又質素低下。🆘於是點了五香肉丁麵,麵條份量不少,而且保留少許彈力,不算煮到完全軟林或是糊掉;其實五香肉丁麵那些肉丁,非常之老,又乾又鞋,那些乾瘦的豬肉粒,其實不吃也罷🤷🏾‍♀️但肉丁的精髓就是它的汁,因為肉丁的汁化在湯裏,令到這個公仔麵的湯底也充滿香辣味道,辣辣的,非常港式的丁麵辣湯味。一片厚多士以及火腿奄列,多士非常厚,牛油份量不太多,皮也挺厚身,麵包烤得算脆,還是不錯的;火腿奄列就更加大份,大大份的很厚身,內裏的火腿,切成一條條,夾在蛋裏邊,非常之厚身的火腿,雖然雞蛋煎得比較熟,但亦都不算鞋身,保留少許滑蛋的感覺。鴦走也不算太甜,起

真可憐,以往明明在深水埗或是其他地區,垂手可得

一片厚多士以及
火腿奄列就更加大份,大大份的
但亦都不算鞋身,保留少許滑蛋的感覺。

鴦走也不算太甜,起初只喝到咖啡味道,攪勻之後,乃在於咖啡的味道中和,原來也不算太多,三種味道合併在一起,的確是名副其實的「三樣」。

當日同桌剛好搭了三個阿姐,相信是在附近任職售貨員,午餐的時候與同事來這邊吃東西聊聊天,說是非,形成一種非常之熱鬧而八卦的環境。

想想東涌動輒一個質素低下的常餐,也要40多元,這兒的常餐吃得大快朵頤都只需$37 ,而且,令一邊廂大排長龍的那間車仔麵,又不便宜又不是好吃,那須排隊去那邊呢?
用餐时段
下午茶
2019-07-11 993 浏览
一早起床的鳥兒有早餐食到鵝頸街市大利咖啡店五香肉丁通粉,通粉唔會太淋,五香肉丁都算幾多,仲有幾條菜紅腸煎得燶左一點,太陽蛋都OK的奶油豬唔夠香口,可以再漢多一陣,加埋奶油真係好吸引的凍奶茶飲到尾就淡左一點
一早起床的鳥兒有早餐食
到鵝頸街市大利咖啡店

五香肉丁通粉,通粉唔會太淋,五香肉丁都算幾多,仲有幾條菜
紅腸煎得燶左一點,太陽蛋都OK的
奶油豬唔夠香口,可以再漢多一陣,加埋奶油真係好吸引的
凍奶茶飲到尾就淡左一點
2019-07-03
$37 (早餐)
2019-07-08 612 浏览
今日要轉車過海底隧道前先到大利咖啡店食餉早餐先煎紅腸-兩塊紅腸夠香口,不過油左少少太陽蛋好正,一口咬入去流晒D蛋汁出黎奶油豬脆皮夠熱,再加埋奶同油係好味既個粉不過不失凍奶茶都OK既
今日要轉車過海底隧道前先到大利咖啡店食餉早餐先
煎紅腸-兩塊紅腸夠香口,不過油左少少
太陽蛋好正,一口咬入去流晒D蛋汁出黎
奶油豬脆皮夠熱,再加埋奶同油係好味既
個粉不過不失
凍奶茶都OK既
2019-06-19
$37 (早餐)
2019-07-02 246 浏览
返工前先去吃早餐叫返一個沙嗲牛肉米粉,腸仔炒蛋,仲有多士,加多一杯凍冷茶多士加上奶甜甜地,非常好食,都好脆口沙嗲牛肉米粉味道可以凍奶茶味道不錯,茶味夠,茶香蛋煎得不錯不過蛋味不足,腸仔都好香口
返工前先去吃早餐
叫返一個沙嗲牛肉米粉,腸仔炒蛋,仲有多士,加多一杯凍冷茶
多士加上奶甜甜地,非常好食,都好脆口
沙嗲牛肉米粉味道可以
凍奶茶味道不錯,茶味夠,茶香
蛋煎得不錯不過蛋味不足,腸仔都好香口
2019-06-14
$35 (早餐)
2019-05-03 752 浏览
呢日食晏時間嚟到灣仔鵝頸熟食中心搵食。位於鵝頸街市一樓嘅熟食中心上面都有好幾間食肆選擇,今次就揀咗呢間《大利咖啡店》。揀左個是日精選入面嘅時菜支竹牛腩飯配凍檸茶,共$46。時菜支竹牛腩飯,飯同餸分開餐具載,飯夠曬大碟,軟硬適中。時菜支竹牛腩,份量都幾多,牛腩、牛筋、支竹同菜心,大大一碗。牛腩同牛筋都夠腍夠入味,雖然菜心放喺碗底,但都保持到翠綠,冇話焗到黄曬。凍檸茶,茶味同檸檬味都夠濃,味道唔錯。總括嚟講,呢餐食物份量都幾大份,味道唔錯,價錢喺灣仔及銅鑼灣嚟講算平,絕對係一個平靚正嘅好選擇。

揀左個是日精選入面嘅時菜支竹牛腩飯配凍檸茶,共$46。

時菜支竹牛腩飯,飯同餸分開餐具載,飯夠曬大碟,軟硬適中。

凍檸茶,茶味同檸檬味都夠濃,味道唔錯。

2018-12-14 738 浏览
Sometimes when we can’t think of what to eat, we will go to this cooked food market for lunch. This market is located in between Causeway Bay and Wan chai. It’s quite close to the Time square and easy to find. There are different kinds of food here. My favorite restaurant is this “dai lei” coffee shop, they provide variety of food and most importantly it’s cheap!Today I have ordered fried noodles with spiced pork cubes. Really taste good. Large in size.