2014-07-23 644 浏览
朋友家住何文田,街頭有間日本嘢,去試下先,入去喜歡他們小擺設,好日本feel ,叫左安格斯番茄烏冬,茄味十足,牛好淋,可惜比較少,略貴,三文魚炒飯,好香,材料比較少,油甘魚刺身,鮮甜,正,炸軟殻蟹,脆而不油, 好味,可以一試!
,可惜比較少,略貴,三文魚炒飯,好香
等候时间
40 分钟 (堂食)
2013-06-09 72 浏览
就咁睇間店既裝修好似幾好咁未走入去試下囉, d野食唔平, 平均要五六十蚊, 仲諗d食物質量有番咁上下高la, 點知...我叫左個魚生飯-有d三文魚有d海謄, 而我同事就叫左個北海度魚生飯-有d三文魚,蝦,海謄,魚子,仲叫左D刺生.落左單等左好耐, 差不多等左30分鐘先有野食, =.= 開頭食d魚生仲好地地, 只係唔覺d魚生有什麼鮮味-.-但去我一試d海膽就唔得喇, 我一嗅下就覺得嗅到怪味, 我心想可能係我太多心, 所以就食小小一口去試下味, 唔試仲好一試就難忘, 那恐怖既味道係言語難以形容, 又怪又臭 ! 我好唔舒服仲即刻嘔左黎!!! 我同事果碗既海謄都係一樣, 佢就即刻同職員投訴, 但職員就冇什麼反應又唔幫我地收左碗野去, 等左15分鐘, 職員先拎左碗新既北海度魚生飯俾我地, 但我已經有晒胃口, 佢地d職員服務態度好差, 唔好意思都冇講句! 解析又冇! 服務又慢! bad feeling! bad list!!!
魚生

2013-06-03
2012-09-21 43 浏览
今日下午諗住去九龍圖書館溫書,行開何文田諗住周圍睇下有咩食,見到呢間日本野,門面細細,幾多人食,就走入去試下雖然鋪頭好細間,但係裝飾同設計都唔錯。之後兩個人叫左個泡菜豚肉飯同三文魚腩飯泡菜豚肉飯味好濃,不過落左茄汁,酸酸地,有點怪三文魚腩飯就好新鮮,亦夠肥美唔錯!每個餐跟一個飲品,叫左杯熱蘋果蜜同凍菊花蜜~凍菊花蜜同平時一樣,但係熱蘋果蜜就幾難飲,有點酸酸宿宿味
今日下午諗住去九龍圖書館溫書,
行開何文田諗住周圍睇下有咩食,
見到呢間日本野,門面細細,幾多人食,就走入去試下
雖然鋪頭好細間,但係裝飾同設計都唔錯。
之後兩個人叫左個泡菜豚肉飯同三文魚腩飯
泡菜豚肉飯
泡菜豚肉飯味好濃,不過落左茄汁,酸酸地,有點怪

三文魚腩飯就好新鮮,亦夠肥美唔錯!

每個餐跟一個飲品,叫左杯熱蘋果蜜同凍菊花蜜~
凍菊花蜜同平時一樣,但係熱蘋果蜜就幾難飲,有點酸酸宿宿味
2012-09-16
等候时间
5 分钟 (堂食)
泡菜豚肉飯
  • 三文魚腩飯
2012-07-27 28 浏览
逛到這帶, 隨便進了這餐店的, 舖不太大, 客人不太多, 算可接受的空間, 若滿座真的會不太舒適, 可惜依然是有人在高談閣論, 不顧其他人感受, 還疑似是老闆的人士似是醉了的呢.... 小日本店竟然有生蠔, 有點意外, 質數還不錯, 蠔夠肥大, 味道鮮味沒什麼特別的沙律, 跟任何一家店的都差不多, 味道偏淡蝦算好肉, 有點兒驚喜, 小許芝士在上, 不錯的配撘薄薄的牛舌, 味道尚可雞翼較瘦, 但味道可以整體食物還可以, 價錢合理, 服務一般, 職員久缺記性及跟進, 令人憤怒, 加上有人大吵大鬧, 整個進食過程很不舒服!
法國生蠔
沒什麼特別的沙律, 跟任何一家店的都差不多, 味道偏淡
芝士海老卷
蝦算好肉, 有點兒驚喜, 小許芝士在上, 不錯的配撘
爐端燒牛舌
薄薄的牛舌, 味道尚可
燒雞翼
雞翼較瘦, 但味道可以

2012-07-03
法國生蠔
芝士海老卷
爐端燒牛舌
燒雞翼
2012-06-06 18 浏览
祟拜完畢後例行到勝利道一帶揾食。之前一天的晚上才在"華園"吃餃子,隔了不足二十四小時後,現在又來到同一條街的"大八"吃一碗日式丼作午飯....這裡的定食選擇也頗多元化的,由魚生、天婦羅以至煑物都一應俱全。喵到餐牌上有一道"京葱蒜燒牛舌丼",小弟就最喜愛日式的燒牛舌了當然馬上即叫。另外再來一碟鰻魚炒飯給小友;太太則要了吉列海老廣島蠔咖喱飯。這樣的一個午餐陣容,也甚是豐富....套餐附送的飲品大多不是普通的茶啡而是所謂的特飲。要了一杯芒果味的,喝出來卻像是跟飲水沒大分別。早知如此,那倒不如叫回普通的檸茶或咖啡便算了....牛舌的最大缺陷便是少了應有的油香及爽彈咬口。入口腍腍的沒甚滋味;葱及蒜的份量亦只是點到即止,像我這種愛重口味的"葱蒜者"來講,實在是"到喉唔到肺";最似樣的看來就只有那伴飯吃的和風醬汁,味道甜甜的它惹味得令米飯的好吃程度提昇了不少....鰻魚炒飯處理得不油膩,可以放心的讓小友吃。不過鰻魚肉質不夠爽之餘而且是腥氣甚重,故寧願只給小朋友吃淨炒飯好了....天婦羅相反則吃起來甚是多油。那件蠔裡頭是粉漿佔了九十個巴仙,蠔鮮是一點也嚐不出來。蝦肉則徒具一個爽字但卻食不出甜味來;咖喱

。早知如此,那倒不如叫回普通的檸茶或咖啡便算了....
鰻魚炒飯處理得不油膩,可以放心的讓小友吃
....
天婦羅相反則吃起來甚是多油
。那件蠔裡頭是粉漿佔了九十個巴仙
,蠔鮮是一點也嚐不出來
。蝦肉則徒具一個爽字但卻食不出甜味來;咖喱是很正常的超市包裝貨色味道,基本上按照盒裝內的說明去弄,是一百個巴仙的成功率,永冇失拖....
食物水準不濟是肯定的,不過看回收費,一個set連飲品都是不到五十大洋。故此換來如斯的水平,也算做公道的...
2012-05-21 11 浏览
慶祝生日 今日黎左呢度食飯6點半入座 剛剛好最後一張台座位相當迫 我坐果張四人台同格離ga二人座只有象徵式幾cm ga距離點了:爐端燒三文魚扒 極快上菜 但過熟亦感覺唔多新鮮 好梅 但有檸檬汁同souce配合 尚算惹味熊本拉面湯底就係樓下會食到ga味道 理所當然係開粉ga面條有咬口 值得一讚叉燒量算多 厚 有四塊 但全瘦 (應該只能稱為梅頭肉吧?)吉列紫薯甘栗餅相信係自家制 外脆內軟 入口即溶 夠甜 好食!鰻魚炒飯其實本身係想叫蒲燒鰻魚飯 雖然落單果陣我地只係叫"鰻魚飯" 黎錯左鰻魚炒飯 我地都有少少責任但呀姐(疑似經理) 以高八度外加大音量話 你係叫"鰻魚炒飯" 我同你confirm左2次你係咁講其實我係好肯定自己只有講"鰻魚飯" 只係對我地黎講 "鰻魚炒飯"可以接受 無同佢嘈但態度就不能接受由頭到尾"呀姐" 都以好大音量講野 無論係指揮員工 入座 落單 而且係大排檔語氣 "坐呢度啦" "你搞掂d外賣未呀?" "唔要啦可?" 只係會響埋單果陣講多謝響大既7點半ga時候 呀姐仲突然響門口拉客 "有位未呀? 入黎試下丫" 但其
慶祝生日 今日黎左呢度食飯
6點半入座 剛剛好最後一張台

點了:
爐端燒三文魚扒

熊本拉面
湯底就係樓下會食到ga味道 理所當然係開粉ga
面條有咬口 值得一讚
叉燒量算多 厚 有四塊 但全瘦 (應該只能稱為梅頭肉吧?)

吉列紫薯甘栗餅
相信係自家制 外脆內軟 入口即溶 夠甜 好食!

鰻魚炒飯
但態度就不能接受

響大既7點半ga時候 呀姐仲突然響門口拉客 "有位未呀? 入黎試下丫" 但其實係坐滿客人ga
當有人打算入黎食果陣 就話 "請稍等 未有位 就埋單"
實在o咀

生日
  • 吉列紫薯甘栗餅
(非会员)
2012-01-23 10 浏览
Absolutely one of the best japanese food experiences I've ever had. Our large party ordered the sashimi platter, various sushi rolls, salmon, yellowtail, and tuna nigiri, pork knuckle, mackerel, lamb chops, beef tongue, and fried rice. I'm sure i'm missing platters because we ordered a lot of food.The sashimi went beyond my expectations. What surprised me the most was the salmon roe. It wasn't super salty like all the other salmon roe I've had before. Its freshness most likely contributed to the

The sashimi went beyond my expectations. What surprised me the most was the salmon roe. It wasn't super salty like all the other salmon roe I've had before. Its freshness most likely contributed to the wonderful flavor.

The nigiri were delicious. My 3 favorite types of nigiri, and all were very fresh and of high quality.

If you've never had pork knuckle before, this is the place to try it. It's stewed to the point where the meat is velvety soft, and the fat is melt-in-the-mouth. The flavor was well balanced.

Lamb shank - Oh so good! My husband just said, as i'm writing this review, "God, I wish i had about 16 of those right now!"

Beef tongue - Do yourself a favor, order this dish. Don't overlook it just because it's a tongue. It's one of the best cuts of meat you can get. Just don't think about it. Eat it, and you'll be hooked.

We had an amazing time while dining at Daihachi! Will definitely return for sure!

2012-01-21
2011-05-20 17 浏览
大八經過改裝,, 煥然一新,, 增添了一種高級食肆的氣派是日點了魚生飯, 叫價58元魚生雖然是切粒,, 但也是新鮮, 選用的也是日本米,, 口感不錯再說,, 魚生的數量也頗多,, 吃得很滿足
大八經過改裝,, 煥然一新,, 增添了一種高級食肆的氣派
是日點了魚生飯, 叫價58元
再說,, 魚生的數量也頗多,, 吃得很滿足
角切魚生飯
角切魚生飯
2011-02-24 22 浏览
一個假日,來到附近吃了頓日本菜午餐。這間「大八」原來以前是間居酒屋,最近才轉型為一間日式餐廳。推門進內,只見裡面原來都頗多食客。看看印刷得頗為精美的餐牌,當中最吸引的要算是各款不同的魚生丼,款款都美麗吸引,實在令人食指大動。不過這頓始終只是午餐,不想經常都豪花金錢吃得那麼貴,於是只叫了一個餐牌中說是「人氣」的「京蔥蒜燒牛舌拉麵」。老婆仔的胃納比自己更小得多,更只是要了一個「三文親子卷」便成了午餐了。先說老婆大人的「三文親子卷」。這親子卷其實我自己沒有親嘗,不過賣相我就覺得頗為漂亮,至於味道方面,聽她說還不錯,三文魚與三文魚子也夠新鮮。我的「京蔥蒜燒牛舌拉麵」材料不少,除了口感軟腍,味道尚佳的數件厚切牛舌外,還有粟米、京蔥、玉豆,紫菜、日式魚片等,湯味就一般啦,而且不夠熱燙,是整碗麵最大的不足之處,不過整體而言,都還過得去,考慮到它的價錢其實都算相宜,已算及格了。隨餐附送的除了一般的奶茶咖啡外,還可以選擇一些所謂的特飲,叫來一杯「熱荔枝蜜」和「凍芒果蜜」,兩杯特飲的味道雖然不是太濃,倒未算淡如開水,還喝到有些許的荔枝味和芒果味,以跟餐的飲品來計,同樣地,也算及格了。假如不計賣得較貴的魚生
一個假日,來到附近吃了頓日本菜午餐。
這間「大八」原來以前是間居酒屋,最近才轉型為一間日式餐廳。

假如不計賣得較貴的魚生丼,這裡午市其他食物的價錢都不算貴,要是來到附近,又想吃個日本午餐的話,都還可以一試的。

2010-09-18 4 浏览
小妖精是夜相約好友豬豬去勝利道看狗狗用品, 車子迫在“大八”門口, 看看店子裝修不錯,六點多鐘, 店子已有八成客人,就在此用餐吧。串燒 ﹣ 不錯, 特別是帆立貝,調味挺好北海井(其實是井加一點)$98 ﹣ 魚生很新鮮, 還有一小塊海膽。值得一讚的是飯是日本米,還加了醋,很合小妖精的口味天婦羅盛合 ﹣ 很好, 起碼有心思, 加了塊吸油紙。心海道海鮮拉面 ﹣ 差, 海鮮OVER COOKED !!!裝飾的豆角太硬,太多衣 @@整體而言, 以每人一百多的價錢, 算是不錯, 起碼尚算新鮮。(不過餐具太舊, 許多都爛角爛邊的)

串燒 ﹣ 不錯, 特別是帆立貝,調味挺好

天婦羅盛合 ﹣ 很好, 起碼有心思, 加了塊吸油紙。

北海井, 新鮮, 飯好味
天婦羅盛合
OVERCOOKED, DISAPPOINTED!
2010-09-17
北海井, 新鮮, 飯好味
天婦羅盛合
  • 北海井
2010-08-23 3 浏览
星期六下晝去左勝利道幫我家貓咪買點東西,之後跟朋友到了新裝修的大八吃午餐…裝修後外觀真的高級左不少,而店內的陳設都跟以前風格大不同,蠻吸引的。當時正值午市,店內近乎坐滿,跟友人等了5分鐘左右便有座,很快便安排到坐位。餐桌及座位都比較細,活動空間不多,侍應亦不夠留意客人需要,因我們已舉手近5分鐘也沒人理睬。最後我們點了兩款飯類定食,京蔥牛舌飯 & 吉列厚切豚肉扒定食,隨餐附送味噌湯各一碗。先講味噌湯,不夠熱味噌還未完全溶化,味道跟熱滾水沒分別,但偏鹹。京蔥牛舌飯,份量跟和市民類似定食相比略細,牛舌夠腍但有種異常的”怪蘇味”,不太好吃。飯底正常,醬汁比較少,後來有多次向侍應要求後加一些,但都不太理會,FINALLY再搵另一位侍應,多等另外10分鐘才拿到。收這樣的價錢+10%服務費,卻換來這種服務態度、質素跟效果甚差!!!吉列厚切豚肉扒定食,呢個定食簡直係經典,由點菜到上台,讓我們等了30MINS,真的是”慢到無朋友”!!!等待時,有跟侍應反應,但都不太理會,以及語氣比較差。講番個吉列厚切豚肉扒,確是外脆內軟,啖啖厚豚肉之餘,香甜既肉汁從豬扒中浸出,但在邊位略為炸過熟,比較硬有點熱氣。醬汁一

吉列厚切豚肉扒定食,呢個定食簡直係經典,由點菜到上台,讓我們等了30MINS,真的是”慢到無朋友”!!!等待時,有跟侍應反應,但都不太理會,以及語氣比較差。講番個吉列厚切豚肉扒,確是外脆內軟,啖啖厚豚肉之餘,香甜既肉汁從豬扒中浸出,但在邊位略為炸過熟,比較硬有點熱氣。醬汁一樣太少,只有一小碟拌上,可以再給多一點更好。飯則沒什麼特別,軟硬適中。

服務態度同上餐速度,真的需要改善,前者不主動/沒負責心/相當散慢,後者真的太慢,沒交帶。如有些餸菜製作需時,應預先跟客人講聲,或客人有查詢時,應以親切及主動既態度去處理…而不是求求其其,唔好煩我既態度!!!!
2010-08-21
2010-08-10 11 浏览
早前經過這裡見結業了, 想不到是吞埋隔離鋪打通兩個鋪位再營業. 是日小組之前, 一行五人來了這裡午餐.餐牌完全不同, 店員也不一樣, 店名還是叫大八, 但由居酒屋變成日本料理, 其實是否跟老店沒有半點關係? 午餐選擇是多了不少, 就揀了兩個最大路的: 日式滑蛋豚肉飯同埋生薑燒牛肉飯.但其實的事是一行五人中其中三客午餐一早來到甚至吃完, 我跟文迪的午餐都沒有來, 追單追了兩次, 第二次先見到那店員去認真看先發現漏單, 唉!日式滑蛋豚肉飯 $43: 2分, 加$5要了吉烈赤豚, 炸得極乾, 沒有肉味, 弄得這水準, 也吃不出是否赤豚了.生薑燒牛肉飯 $38: 4分, 肉質麻麻, 偏老, 不夠香口.另外, 跟餐的味增湯是超級鹹, 根本不能喝下, 真想問廚師為何能夠收貨?食物水準差勁, 服務態度更差. 除了漏單不肯追之外, 埋單時是一野飛下來. 講真, 一向對港式日店也沒有太大要求, 想不到這裡能做到這程度, 唯一最日式的是播放著的歌曲了.

超級鹹的味增湯
日式滑蛋豚肉飯