餐厅: 大中华饭店
资讯:

话说好耐冇食大排档 知道自己同事住深水埗附近 所以叫距去长沙湾食 其中一间系爱文生😂另一间系大中华 我俾大中华既土匪鸡所吸引住🥺去到先知土匪鸡冇卖了 真系百思不得其解wor招牌菜冇左招牌 🉐️返呢个碳烧烧鹅?原本行健康路线 却背驰而行😒😒但烧鹅真系好食既 肉质鲜美滋味多汁😍原本菜单写10只 最尾黎🉐️8只 仲话系大大只但系我真系睇唔出🈶️几大只 咬落🉐️肉感好爽但冇乜味 连果皮味都食唔出 好失败🤣🤣🉐️几旧既圣子 炒出黎都好食既 可惜份量太少啦😎清甜爽口既菜 我好锺意食最後想讲 服务员既态度好唔耐烦 🥲我都未落完单就走左去 冇D责任感 呢间嘢价钱都几贵 下次去食其他先🤪🤪🥸
话说好耐冇食大排档

知道自己同事住深水埗附近

所以叫距去长沙湾食 其中一间系爱文生😂

另一间系大中华 我俾大中华既土匪鸡所吸引住🥺

去到先知土匪鸡冇卖了 真系百思不得其解wor

招牌菜冇左招牌 🉐️返呢个碳烧烧鹅?

原本行健康路线 却背驰而行😒😒

最後想讲 服务员既态度好唔耐烦 🥲

我都未落完单就走左去 冇D责任感

呢间嘢价钱都几贵 下次去食其他先🤪🤪🥸
2021-03-14 95 浏览
I think this is the best daipaidong in the medium price range bracket. I think this place is superior to oi man sung (爱文生)I had the signature pork knuckle and roast duck. I wish I had enough people to order the suckling pig cause for $600 it is very worth the value cause it is hand roasted!The squid cakes are amazing but wish they would fry them a bit longer. The soup was good a lot of salted egg and veggies and tofu.Amazing place best so far my opinion

• 土匪鸡
  • 铁板黑椒猪手
  • 腊味煲仔饭
  • 墨鱼饼
  • 小炒王
大中华饭店之前系电视节目睇过,就已经想试啦环境:有好几间店铺,而加疫情,坐得好宽落。美食:我地8个人。叫左8样野黄金鲜鱿超好味,咸蛋黄味好足。好脆,好味炸鳝鱼都吾错,鱼都几鲜味烧鸭半只好好味,皮都好脆。酱汁都吾错。墨鱼饼入面有好多墨鱼粒。好”烟轫”黑椒猪手猪皮好肥味肉质都算好嫩,好味啫啫芥兰。好细心。芥兰头都去左皮。所以芥兰好嫩,味道都吾错腊味饭超爆多葱。个饭都好香,好味饮品:饮品种类少,啤酒要出去外面买员工:都吾错嘅。店铺好多,店员吾系成日都在,有咩就出去叫人。价钱:总体: 我地8个人都觉得吾错。食得开心每人130 蚊 8个餸贵吾贵。见人见智啦。但我个人觉得味道系吾错,有机会会再去。试其他野。
大中华饭店

之前系电视节目睇过,就已经想试啦

环境:有好几间店铺,而加疫情,坐得好宽落。

美食:我地8个人。叫左8样野

黄金鲜鱿
超好味,咸蛋黄味好足。好脆,好味

炸鳝鱼
都吾错,鱼都几鲜味

烧鸭半只
好好味,皮都好脆。酱汁都吾错。

墨鱼饼
入面有好多墨鱼粒。好”烟轫”

黑椒猪手
猪皮好肥味
肉质都算好嫩,好味

啫啫芥兰。
好细心。芥兰头都去左皮。
所以芥兰好嫩,味道都吾错

腊味饭
超爆多葱。个饭都好香,好味

饮品:
饮品种类少,
啤酒要出去外面买

员工:
都吾错嘅。店铺好多,店员吾系成日都在,有咩就出去叫人。

价钱:
  • 烧鸭,
  • 黄金鲜鱿,
  • ,南乳吊鳝鱼
2020-06-09 3678 浏览
长沙湾荔枝角我喺呢个地方工作超过20年,只有一班朋友聚会,我哋就会去大中华饭店,佢里面所主理菜式,真系千变万化,又能够配合客人嘅需要。香煎墨鱼饼,新鲜热辣墨鱼鲜甜,再配一个泰式鸡酱🤗。海鲜豆腐汤,材料新鲜又多,佢会放一啲合时令唧海鲜一齐煲,鲜甜无比。明炉烧鹅,即叫即烧,外皮趣卜卜,鹅肉鲜嫩多汁😆。最好系可以自携酒水,免开瓶费。请注意,我估呢个服务有机会只提供给熟客仔🤷🏻‍♀️。老实讲,🤣🤣每次去呢间饭店,都一定有朋友请,😂😂但价钱真系公道,抵食值得赞许👍。
香煎墨鱼饼
即叫即烧烧鹅半只
黑椒牛仔骨
免开瓶费
2020-05-24 2477 浏览
之前从没去过,听朋友介绍,专程去,点知咁黑仔,吃中间black shop。罪状一,找少钱不认帐。个啤酒妹同个啊蝉做贼心虚,当面不敢对质,俾500蚊买50蚊嘢都够胆死找50话唔知,虾人地细路唔敢出声👎罪状二,啲鸡臭嘎!冰鲜扮新鲜👎西兰花炒牛肉一阵苏打粉味道,反晒胃口,👎个蚝太腥,臭过果班店员块面,👎XO酱田鸡黎到变姜葱炒,仲要唔熟👎猪手硬又唔入味👎罪状三,而且最後才发现是伦伯代言,死得啦。蓝店大晒啊👎Pay for bad feeling!名气都是炒出来,名不符实,👎没下次👎请都唔黎啊
罪状二,啲鸡臭嘎!冰鲜扮新鲜👎
西兰花炒牛肉一阵苏打粉味道,反晒胃口,👎
个蚝太腥,臭过果班店员块面,👎
XO酱田鸡黎到变姜葱炒,仲要唔熟👎
猪手硬又唔入味👎
罪状三,而且最後才发现是伦伯代言,死得啦。蓝店大晒啊👎
2020-05-17
去到长沙湾,太多好选择,就去左旧居街囗的大中华虽然经过真系无乜入去既意欲,但朋友都话去,就坐低左坐正个位望住炭炉,“抽风好,唔热唔臭“食左其他乜野又真系唔记得了因为食到大半,忍唔住叫个烧鹅好食到傻。完。
去到长沙湾,太多好选择,就去左旧居街囗的大中华
虽然经过真系无乜入去既意欲,但朋友都话去,就坐低左
坐正个位望住炭炉,“抽风好,唔热唔臭“
食左其他乜野又真系唔记得了
因为食到大半,忍唔住叫个烧鹅
好食到傻。完。
例牌。烧鹅
烧奶猪
  • 炭烧奶猪
2020-02-14 1873 浏览
大中华一直都好出名今次黎开附近终於有机会试下腊味煲仔饭同我地平时食开嘅唔同佢用一大个煲去整 入面有好多怱我都系比较锺意食平时食开果种土匪鸡卖相好特别食落肉质都好嫩滑 鸡皮都脆嘅蚝饼都系即炸嘅蚝嘅份量都算多 面粉唔会过多香脆可口铁板猪手新鲜热辣成日猪手面好淋猪皮充满左骨胶原猪肉就咸咸地黑椒汁多到满泻咸鱼煎肉饼都几特别平时蒸嘅食得多 煎真系好少食有煎鱼饼嘅感觉 但系就多左咸鱼超好送饭环境方面佢有好多间铺但系我地当日就坐左系厕所附近所以一直都觉得有味道食物唔错几好食 只是坐厕所附近就麻麻地了
大中华一直都好出名

但系我地当日就坐左系厕所附近
所以一直都觉得有味道
食物唔错几好食 只是坐厕所附近就麻麻地了
2020-02-04 1477 浏览
朋友聚会地方,地方环境一般,侍应态度都系一般,嘢食还可以,特别系推荐佢地既肥牛薯仔,仲有辣酒煮蚬,肥牛粒薯仔分量大,算抵食,埋单每人$200,还可以接受,而且任我哋坐,冇限时
2020-01-24 1076 浏览
今日来到深水埗,好想食大排档,谂起大中华,数年前食过,真的回味无穷。芥兰炒牛肉~芥兰要啱季节,够嫩炒得爽脆,牛肉够淋。猪大肠拼椒盐排骨~猪大肠确实美味无比,食完返寻味,不过非常邪恶。红烧乳鸽~即叫即炸,小心烫口, 个人认为唔需要沾淮盐,也不需要喼汁,乳鸽本身已经非常够味。煲仔饭需要时间,叫咗个黄鳝煲仔饭,葱粒够香,花生够脆,鳝的份量都好多,饭焦粒粒卜卜脆,好欣赏师傅嘅功力,煲仔饭唔易煮,较啱时间上枱最重要。整体来说大中华嘅厨艺 依然keep到,所以今日虽然是平日,依然座无虚席,仲要喺出面等一阵间先可以安排到入座,欣赏你,深水埗之寳。

芥兰炒牛肉~
芥兰要啱季节,够嫩炒得爽脆,牛肉够淋。

猪大肠拼椒盐排骨~
猪大肠确实美味无比,食完返寻味,
不过非常邪恶。

红烧乳鸽~
即叫即炸,小心烫口,
个人认为唔需要沾淮盐,也不需要喼汁,
乳鸽本身已经非常够味。

煲仔饭需要时间,叫咗个黄鳝煲仔饭,
葱粒够香,花生够脆,鳝的份量都好多,
饭焦粒粒卜卜脆,好欣赏师傅嘅功力,
煲仔饭唔易煮,较啱时间上枱最重要。

2020-01-21
2020-01-22 564 浏览
朋友话好想食羊腩煲。我地做完运动,谂起附近有大中华。宵夜时间来食大大煲既羊腩煲,三百几蚊系贵d, 份量好足够,三个人由头食到尾都仲有羊肉。配料方面,有白萝卜,马蹄,唐芹菜,枝竹,等等。羊腩方面,肉质ok, 有皮,有肥有瘦。可以改善的是酱料,腐乳酱是带橙色的,不像平时食的味道。另外,我们点了一个花枝饼,大份量。花枝弹牙,香口。这里饮品,要自己在指定士多自购的。我们来惯了,就直接买後才入座,唔使行来行去。

另外,我们点了一个花枝饼,大份量。花枝弹牙,香口。

2019-12-11
$150 (宵夜)
2020-01-15 500 浏览
话说有朋友介绍呢间大中华饭店,未试过就去食下啦。入到去,环境一般,同普通大排档差不多。谂住三个人,见佢无咩客,搵张松动少少既台坐。点知服务员又话唔得,系四人以上台。一时又话有人预约左。让一步,坐其他。打开菜单,平均$100 或以上一味小菜。比一般既贵好多,心谂:都算。试下。简好野食。叫人落单。仕应话要自己写。我真系想讲句:咩都自助式。串串贡既餐厅咁多人走去食。真系犯贱。比人吹到上天。跟住我写完单。比佢地又睇唔明。又要讲一轮。最後上菜啦。只能讲无特别。3个人4样送,食左$590。味道对唔住个价钱,唔会再黎。名过於实。唔好人地话好食,就跟住话好食。
2020-01-12
2019-12-02 3786 浏览
跟大伙们挑战完利东邨玉桂山,浩浩荡荡食个晚饭。竟然无酒牌要去隔离士多买?而且士多有 Promotor 驻守既?劲搞笑有趣,仲有冰桶提供添呢﹗售价 $100 蚊 4 支大 Asahi 抵到烂呀﹗餐牌点解用残体字,不是给香港民族食吗?将餐牌揭上揭落,我都唔敢发板喇,价位偏高,怕朋友们觉得太贵啊﹗要自己写单?怕您唔识睇我既字喎,问米都唔掂,而且加单要出门口搵返张单真系好鬼麻烦喎。内笼简陋,卫生环境一般,非常自助陀地饭店,真的有点不惯!差点想放弃转场。自己落单写单,没有饮品提供,要自己到隔离士多购买,外卖盒自取,自己包装带走。小炒王,虾乾、韮菜花、韮王、腰果兜埋一碟,单调欠镬气,油淋淋平平无奇。南乳吊烧鳝,无烧的感觉,炸的吗?南乳酱分开上不是一齐煮吗?怪怪的。如果咖哩牛腩但咖哩另上,即炆牛腩点咖哩汁?松脆炸浆没什麽味道,包着嫩嫩白鳝肉,刚刚炸起一咬轻烟飘出,让炸鳝滚上浓浓南乳酱,几香口但有点咸,一试无妨。清蒸花蛤,明明系马刀贝。简单就是美,全晚最好食既一道菜。留意时间蒸到开口即刻第一时间上菜,鲜甜弹滑散发海水天然咸香,不用任何调味,无添加极美味。烧鹅一只,没什麽惊喜或感动位。细小偏瘦的烧鹅,起

清蒸花蛤,明明系马刀贝。简单就是美,全晚最好食既一道菜。留意时间蒸到开口即刻第一时间上菜,鲜甜弹滑散发海水天然咸香,不用任何调味,无添加极美味。烧鹅一只,没什麽惊喜或感动位。细小偏瘦的烧鹅,起码无肥膏无油淋淋,只不过无咩肉食。皮香肉嫩,香料味道清爽宜人蛮不错。

黄金鲜鱿,厚厚的脆浆,咸蛋黄菜色好少用到脆浆,正常只会薄薄一层粉底呢。先脆後弹,咸味适中不过份,鱿鱼味就不太食得到。珊瑚石斑,另外仲有道菜珊瑚蒸虾,所以推论珊瑚系个汁,其实唔系条斑叫做珊瑚石斑。原来只不过捞泰式鸡酱,失望到极点﹗劲咸炸龙脷柳,腍劈劈而且还是腥腥地。

豉油皇煎美蚝,依道菜赞呀!豉油惹味可口,吊出鲜蚝味道,肥美蚝肉饱满多汁,葱段炸得非常香喷喷。西兰花炒牛肉,极松腍劈劈滑嘟嘟鲜牛,腌味混浊。西兰花还算爽甜无过火,合格唔难食。南乳一字骨,虽然炸到油淋淋反晒光,话晒新鲜出炉。异常香口,面脆内嫩,肉汁滴滴,好很弹的质地,温柔的南乳味,滋味无穷可作招牌菜。

酒糟鲍鱼,嫩滑弹弹的,酒醇温和,甜美轻轻酒香不呛好食的。蒜蓉粉丝蒸蛏子皇,碟冻壳冻,上台时没半点烟。蛏子肉微暖,过熟像鱿鱼质感,有微弱鲜甜味道。赵为有砂,使我食到战战兢兢。不是一味大就好食架,中形会更易处理更美味,试一次便够。

盐焗奄仔蟹,香喷喷的盐焗蟹气味,上菜速度快到不敢相信,预早蒸好再用盐翻焗?给我一公一乸两种风味。焗得过熟,肉及膏都有点乾,幸好肉极甜极鲜,蟹仔细细食得不方便。原盅花胶炖螺头汤,特浓香甜的老火鸡汤味道,肉香螺鲜,鸡脚黏黏,薄衣衣花胶滑滑。最紧要啖汤,滚热辣鸡味超然醇厚。

土匪鸡,原来要预订,。好采发现得早,朝早打电话,夜晚有得食!带好套准备就绪自撕鸡,立即扭掉美腿,外层暖暖,里面热辣辣,鸡油鸡汁飞射,这种高温我双玉手还免强承受得到。鸡皮没半点脆意,乾乾腍腍的。最嫩的髀肉,少少绵的胸,鸡味浓而腌味单调平庸,设置精美的普通咸鸡。

金银蛋浸豆苗,爱食炒菜的我对此道菜色一般,豆苗翠绿爽嫩清甜,夹着高汤咸蛋皮蛋肉碎,湿湿享受也不错。腊味煲仔饭,无蚝仔粥沽清转炒饭。只得一煲唔够分,叫两煲都只系每人分得一碗仔,大大只煲但份量超级少喎。捞完先上台既?微暖唔够热,唔系滚热辣所以使到油感极浓。

我想食饭架!但没怎麽有饭食,满口都是葱花、花生、腊肉、腊肠、膶肠,饭粒比例少得可怜。大量葱花,腊味肉也不少,但硬掘掘既?每啖都系脆卜卜的花生,微燶带苦的饭焦,咽韧的腊肠腊肉,气味超级芬芳十分吸引,但食味单调麻麻地,没有冲动想食多碗。饭焦多过饭粒赵到索索声,不及当年的美味高质,劣评如潮!朋友们齐声抗议。
小炒王
豉油皇煎美蚝
南乳一字骨
原盅花胶炖螺头汤
2019-12-02 1284 浏览
以前嘅大中华,系要早一日预约先可以食到嘅,同埋系分两个时段。当日食饭,下午4点几book 8点半都book到,当日仲要系星期五。大中华嘅酒水系要行出去分开买嘅,可能因为拎唔到酒牌,嘢食都系比较咸。铁板黑椒猪手系每次黎都必嗌,煮得好稔,好有胶质,黑椒味都好香浓,洋葱好甜,送饭一流。捞起好咸,无乜特别,可以唔嗌,食完好口渴。炸子鸡本身冇乜味,但果皮炸得好脆,鸡肉好嫩滑,要靠嗰个南乳汁要有味。香煎墨鱼饼,点左甜酸汁几好味,适合小朋友食。腊味煲仔饭啲饭有啲硬,但系个味都几香,但系个味都几香,腊肠润肠都几好食。大中华适合同屋企人或者一大班人嚟食嘅

捞起好咸,无乜特别,可以唔嗌,食完好口渴。

香煎墨鱼饼,点左甜酸汁几好味,适合小朋友食。

大中华适合同屋企人或者一大班人嚟食嘅
2019-11-28 818 浏览
适逢老公出差,去左嘴刁屋企坐吓跟住佢知道我一个人食晚饭就邀请我同埋佢老公一齐开餐佢话楼下嗰间大中华好出名又好好食叫我一定要试吓本来三个人都食唔到啲乜嘢不过其实我可以食好多嘢就冇所谓啦🤣我真系估唔到佢哋啲餸可以咁大碟首先嚟个黑椒猪手,佢话系呢度嘅招牌菜我又觉得真系好好味喎,佢有咬口肉质够林,而且真系有好多黑椒粒果然冇介绍错然後就系另一推介琵琶豆腐琵琶个皮都够趣👍🏻仲要一碟12粒,每人要食四粒🙈下次都系搵多啲人嚟先好开餐😅卖单嘅时候又唔收我钱😱话请我食生日餐😝我唔客气啦😛
适逢老公出差,去左嘴刁屋企坐吓
跟住佢知道我一个人食晚饭就邀请我同埋佢老公一齐开餐
佢话楼下嗰间大中华好出名又好好食叫我一定要试吓
本来三个人都食唔到啲乜嘢
不过其实我可以食好多嘢就冇所谓啦🤣
我真系估唔到佢哋啲餸可以咁大碟
首先嚟个黑椒猪手,佢话系呢度嘅招牌菜
果然冇介绍错
我唔客气啦😛

2019-11-16
庆祝纪念
2019-10-20 1023 浏览
一大班朋友打完波,唔知食乜好,但系时间又唔早!突然之间谂起好多年冇帮衬过嘅大中华。就即刻飞车去食啦地点喺长沙湾地铁站行几分钟就到啦。半自助点餐又几好喎,自己食啲乜就写系张纸,攞出门口有个靓女就会帮你落单。要啤酒汽水就要行出去佢哋嗰间无名Store买要食甜品行出去转过弯就系大中华甜品首先介绍佢哋嘅主菜土匪鸡,砂锅腊味煲仔饭,同埋豪饼土匪鸡皮脆滑乱但系我觉得有少少咸,而煲仔饭我觉得硬左D。豪饼就真系好好味,个炸浆唔会好乾,啲豪仔唔会好腥。
一大班朋友打完波,唔知食乜好,
地点喺长沙湾地铁站行几分钟就到啦。
要啤酒汽水就要行出去佢哋嗰间无名Store买
要食甜品行出去转过弯就系大中华甜品
首先介绍佢哋嘅主菜土匪鸡,砂锅腊味煲仔饭,同埋豪饼

南乳烧鳝
大中华甜品