餐厅: 大中华饭店
资讯:

2021-05-13 982 浏览
娘娘说,「上次有支棍撑住只烧鸡的在哪儿?」噢,你说“大中华” ... 几年没去了,人气也因为疫情少了很多,但它仍屹立在深水埗旧区中,希望它继续坚持,加油!我们拿了那张手写菜单,看有什麽特别菜式,有,找到了,「东星斑做的水煮鱼」,我们还点了一个「葱花捞猪耳」作开胃菜。「猪耳」先来,卖相很好,香气扑鼻,猪耳切得很薄,加上大量芫茜葱和花生,应该很惹味,吃上口,果然不同凡响,啪啪声的,很有口感,但 ... 惨了,它加了大量花椒油,虽然我们也能吃辣,但总不能一餐有两个超辣的菜,中伏了!!东星斑水煮鱼很足料,除了鱼片,还有些班头腩,它起码告诉食客它没有“生鯭充石班”,汤底也很惹味,我们本来还想把汤底打包回家再翻兜,可惜,当天忘了带食物盒,浪费!!总结,水准依然出色,但菜单要准确在菜单上加注明“辣”!!

总结,水准依然出色,但菜单要准确在菜单上加注明“辣”!!
2021-05-03
2021-05-10 546 浏览
母亲节同屋企人去食~4餸一汤🤣个汤真系劲好饮,咸蛋芥菜汤,一黎就饮左3碗真系好浓郁好甜。之後叫左个猪手,真系难怪系招牌菜,好好食!个猪脚好滑啲肉都好林。啫啫芥兰煲都唔错。好推介大家去食
2021-05-09
2021-05-02 855 浏览
Happy Friday, 放工过去长沙湾搵饭食。本身一心谂住排寿司x, 点知搵人去拎票排队时发现当日额已满。唯有转阵啦,行下行下,有人灵机一触,话附近就系大中华。去到都系搏下有冇位,竟然有,正呀。呢度好得意,自己手写落单,再俾侍应。我地三个人叫咗四个餸。通常出街食都会叫d自己屋企唔会煮或比较难煮既菜式。首先嚟个铁板黑椒猪手,一上枱劲大只,心谂三个人点食,肉够淋,黑椒汁都好味,呢个系最快上既一道菜。跟住系琵琶豆腐,又系好大碟,有获气,不过好快个皮就淋咗,要快食。个煲仔饭,我见每枱都有叫,嚟到时劲大煲,呢个好食,多料,饭又做到粒粒分明,劲多葱所以好香,我至爱最紧要佢饭焦比例唔错,必食。最後一道菜系金沙鲜鱿,等咗好耐先嚟。呢个都煮得好食,唔会油淋淋,金沙亦包得均匀,脆口嘢,九钞九食晒最後埋单$450,我觉得性价比唔错

最紧要佢饭焦比例唔错,必食。

最後埋单$450,我觉得性价比唔错
2021-04-08 888 浏览
我个friend话呢间系佢最锺意既餐厅,成日帮衬,今日一试,果然系唔错啵😋😋2个人嗌左3个餸。都系我例牌食大排档必叫既餸,我真系好无新意😅 话时话呢到几搞笑,系要自己写order落张纸到交俾侍应,同埋野饮可以自己出去买。都几好,悭返唔少酒水钱,可以系7-11/supermarket直接买野饮入去饮。1. $100 椒盐九肚鱼🐟, 好味,新鲜炸起,不过太热辣亲个咀仔添😂2. $150 🫑🌶豉椒炒蛏子,正!蛏子都几大只,仲要大部份壳都整走左先,得果几只壳用黎垫底,份量都多3. $100 🐠🍆鱼香茄子煲,唔错唔太咸,送饭一流。3样餸2个人食其实食唔晒,净左一大半鱼香茄子。埋单$350, 都抵食。会再返黎食😂
3. $100 🐠🍆鱼香茄子煲,唔错唔太咸,送饭一流。

话说好耐冇食大排档 知道自己同事住深水埗附近 所以叫距去长沙湾食 其中一间系爱文生😂另一间系大中华 我俾大中华既土匪鸡所吸引住🥺去到先知土匪鸡冇卖了 真系百思不得其解wor招牌菜冇左招牌 🉐️返呢个碳烧烧鹅?原本行健康路线 却背驰而行😒😒但烧鹅真系好食既 肉质鲜美滋味多汁😍原本菜单写10只 最尾黎🉐️8只 仲话系大大只但系我真系睇唔出🈶️几大只 咬落🉐️肉感好爽但冇乜味 连果皮味都食唔出 好失败🤣🤣🉐️几旧既圣子 炒出黎都好食既 可惜份量太少啦😎清甜爽口既菜 我好锺意食最後想讲 服务员既态度好唔耐烦 🥲我都未落完单就走左去 冇D责任感 呢间嘢价钱都几贵 下次去食其他先🤪🤪🥸
话说好耐冇食大排档

知道自己同事住深水埗附近

所以叫距去长沙湾食 其中一间系爱文生😂

另一间系大中华 我俾大中华既土匪鸡所吸引住🥺

去到先知土匪鸡冇卖了 真系百思不得其解wor

招牌菜冇左招牌 🉐️返呢个碳烧烧鹅?

原本行健康路线 却背驰而行😒😒

最後想讲 服务员既态度好唔耐烦 🥲

我都未落完单就走左去 冇D责任感

呢间嘢价钱都几贵 下次去食其他先🤪🤪🥸
2021-03-14 419 浏览
I think this is the best daipaidong in the medium price range bracket. I think this place is superior to oi man sung (爱文生)I had the signature pork knuckle and roast duck. I wish I had enough people to order the suckling pig cause for $600 it is very worth the value cause it is hand roasted!The squid cakes are amazing but wish they would fry them a bit longer. The soup was good a lot of salted egg and veggies and tofu.Amazing place best so far my opinion

• 土匪鸡
  • 铁板黑椒猪手
  • 腊味煲仔饭
  • 墨鱼饼
  • 小炒王
大中华饭店之前系电视节目睇过,就已经想试啦环境:有好几间店铺,而加疫情,坐得好宽落。美食:我地8个人。叫左8样野黄金鲜鱿超好味,咸蛋黄味好足。好脆,好味炸鳝鱼都吾错,鱼都几鲜味烧鸭半只好好味,皮都好脆。酱汁都吾错。墨鱼饼入面有好多墨鱼粒。好”烟轫”黑椒猪手猪皮好肥味肉质都算好嫩,好味啫啫芥兰。好细心。芥兰头都去左皮。所以芥兰好嫩,味道都吾错腊味饭超爆多葱。个饭都好香,好味饮品:饮品种类少,啤酒要出去外面买员工:都吾错嘅。店铺好多,店员吾系成日都在,有咩就出去叫人。价钱:总体: 我地8个人都觉得吾错。食得开心每人130 蚊 8个餸贵吾贵。见人见智啦。但我个人觉得味道系吾错,有机会会再去。试其他野。
大中华饭店

之前系电视节目睇过,就已经想试啦

环境:有好几间店铺,而加疫情,坐得好宽落。

美食:我地8个人。叫左8样野

黄金鲜鱿
超好味,咸蛋黄味好足。好脆,好味

炸鳝鱼
都吾错,鱼都几鲜味

烧鸭半只
好好味,皮都好脆。酱汁都吾错。

墨鱼饼
入面有好多墨鱼粒。好”烟轫”

黑椒猪手
猪皮好肥味
肉质都算好嫩,好味

啫啫芥兰。
好细心。芥兰头都去左皮。
所以芥兰好嫩,味道都吾错

腊味饭
超爆多葱。个饭都好香,好味

饮品:
饮品种类少,
啤酒要出去外面买

员工:
都吾错嘅。店铺好多,店员吾系成日都在,有咩就出去叫人。

价钱:
  • 烧鸭,
  • 黄金鲜鱿,
  • ,南乳吊鳝鱼
2020-06-09 3997 浏览
长沙湾荔枝角我喺呢个地方工作超过20年,只有一班朋友聚会,我哋就会去大中华饭店,佢里面所主理菜式,真系千变万化,又能够配合客人嘅需要。香煎墨鱼饼,新鲜热辣墨鱼鲜甜,再配一个泰式鸡酱🤗。海鲜豆腐汤,材料新鲜又多,佢会放一啲合时令唧海鲜一齐煲,鲜甜无比。明炉烧鹅,即叫即烧,外皮趣卜卜,鹅肉鲜嫩多汁😆。最好系可以自携酒水,免开瓶费。请注意,我估呢个服务有机会只提供给熟客仔🤷🏻‍♀️。老实讲,🤣🤣每次去呢间饭店,都一定有朋友请,😂😂但价钱真系公道,抵食值得赞许👍。
香煎墨鱼饼
即叫即烧烧鹅半只
黑椒牛仔骨
免开瓶费
2020-05-24 2653 浏览
之前从没去过,听朋友介绍,专程去,点知咁黑仔,吃中间black shop。罪状一,找少钱不认帐。个啤酒妹同个啊蝉做贼心虚,当面不敢对质,俾500蚊买50蚊嘢都够胆死找50话唔知,虾人地细路唔敢出声👎罪状二,啲鸡臭嘎!冰鲜扮新鲜👎西兰花炒牛肉一阵苏打粉味道,反晒胃口,👎个蚝太腥,臭过果班店员块面,👎XO酱田鸡黎到变姜葱炒,仲要唔熟👎猪手硬又唔入味👎罪状三,而且最後才发现是伦伯代言,死得啦。蓝店大晒啊👎Pay for bad feeling!名气都是炒出来,名不符实,👎没下次👎请都唔黎啊
罪状二,啲鸡臭嘎!冰鲜扮新鲜👎
西兰花炒牛肉一阵苏打粉味道,反晒胃口,👎
个蚝太腥,臭过果班店员块面,👎
XO酱田鸡黎到变姜葱炒,仲要唔熟👎
猪手硬又唔入味👎
罪状三,而且最後才发现是伦伯代言,死得啦。蓝店大晒啊👎
2020-05-17
去到长沙湾,太多好选择,就去左旧居街囗的大中华虽然经过真系无乜入去既意欲,但朋友都话去,就坐低左坐正个位望住炭炉,“抽风好,唔热唔臭“食左其他乜野又真系唔记得了因为食到大半,忍唔住叫个烧鹅好食到傻。完。
去到长沙湾,太多好选择,就去左旧居街囗的大中华
虽然经过真系无乜入去既意欲,但朋友都话去,就坐低左
坐正个位望住炭炉,“抽风好,唔热唔臭“
食左其他乜野又真系唔记得了
因为食到大半,忍唔住叫个烧鹅
好食到傻。完。
例牌。烧鹅
烧奶猪
  • 炭烧奶猪
2020-02-14 1974 浏览
大中华一直都好出名今次黎开附近终於有机会试下腊味煲仔饭同我地平时食开嘅唔同佢用一大个煲去整 入面有好多怱我都系比较锺意食平时食开果种土匪鸡卖相好特别食落肉质都好嫩滑 鸡皮都脆嘅蚝饼都系即炸嘅蚝嘅份量都算多 面粉唔会过多香脆可口铁板猪手新鲜热辣成日猪手面好淋猪皮充满左骨胶原猪肉就咸咸地黑椒汁多到满泻咸鱼煎肉饼都几特别平时蒸嘅食得多 煎真系好少食有煎鱼饼嘅感觉 但系就多左咸鱼超好送饭环境方面佢有好多间铺但系我地当日就坐左系厕所附近所以一直都觉得有味道食物唔错几好食 只是坐厕所附近就麻麻地了
大中华一直都好出名

但系我地当日就坐左系厕所附近
所以一直都觉得有味道
食物唔错几好食 只是坐厕所附近就麻麻地了
2020-02-04 1599 浏览
朋友聚会地方,地方环境一般,侍应态度都系一般,嘢食还可以,特别系推荐佢地既肥牛薯仔,仲有辣酒煮蚬,肥牛粒薯仔分量大,算抵食,埋单每人$200,还可以接受,而且任我哋坐,冇限时
2020-01-24 1189 浏览
今日来到深水埗,好想食大排档,谂起大中华,数年前食过,真的回味无穷。芥兰炒牛肉~芥兰要啱季节,够嫩炒得爽脆,牛肉够淋。猪大肠拼椒盐排骨~猪大肠确实美味无比,食完返寻味,不过非常邪恶。红烧乳鸽~即叫即炸,小心烫口, 个人认为唔需要沾淮盐,也不需要喼汁,乳鸽本身已经非常够味。煲仔饭需要时间,叫咗个黄鳝煲仔饭,葱粒够香,花生够脆,鳝的份量都好多,饭焦粒粒卜卜脆,好欣赏师傅嘅功力,煲仔饭唔易煮,较啱时间上枱最重要。整体来说大中华嘅厨艺 依然keep到,所以今日虽然是平日,依然座无虚席,仲要喺出面等一阵间先可以安排到入座,欣赏你,深水埗之寳。

芥兰炒牛肉~
芥兰要啱季节,够嫩炒得爽脆,牛肉够淋。

猪大肠拼椒盐排骨~
猪大肠确实美味无比,食完返寻味,
不过非常邪恶。

红烧乳鸽~
即叫即炸,小心烫口,
个人认为唔需要沾淮盐,也不需要喼汁,
乳鸽本身已经非常够味。

煲仔饭需要时间,叫咗个黄鳝煲仔饭,
葱粒够香,花生够脆,鳝的份量都好多,
饭焦粒粒卜卜脆,好欣赏师傅嘅功力,
煲仔饭唔易煮,较啱时间上枱最重要。

2020-01-21
2020-01-22 638 浏览
朋友话好想食羊腩煲。我地做完运动,谂起附近有大中华。宵夜时间来食大大煲既羊腩煲,三百几蚊系贵d, 份量好足够,三个人由头食到尾都仲有羊肉。配料方面,有白萝卜,马蹄,唐芹菜,枝竹,等等。羊腩方面,肉质ok, 有皮,有肥有瘦。可以改善的是酱料,腐乳酱是带橙色的,不像平时食的味道。另外,我们点了一个花枝饼,大份量。花枝弹牙,香口。这里饮品,要自己在指定士多自购的。我们来惯了,就直接买後才入座,唔使行来行去。

另外,我们点了一个花枝饼,大份量。花枝弹牙,香口。

2019-12-11
$150 (宵夜)
2020-01-15 588 浏览
话说有朋友介绍呢间大中华饭店,未试过就去食下啦。入到去,环境一般,同普通大排档差不多。谂住三个人,见佢无咩客,搵张松动少少既台坐。点知服务员又话唔得,系四人以上台。一时又话有人预约左。让一步,坐其他。打开菜单,平均$100 或以上一味小菜。比一般既贵好多,心谂:都算。试下。简好野食。叫人落单。仕应话要自己写。我真系想讲句:咩都自助式。串串贡既餐厅咁多人走去食。真系犯贱。比人吹到上天。跟住我写完单。比佢地又睇唔明。又要讲一轮。最後上菜啦。只能讲无特别。3个人4样送,食左$590。味道对唔住个价钱,唔会再黎。名过於实。唔好人地话好食,就跟住话好食。
2020-01-12