2019-11-02 16 浏览
日式美食一直都好岩香港人口味😊日式拉面店系香港开得愈黎愈多,唔洗飞去日本香港都有好多间过江龙拉面店~🥰这间【多贺野】也不另外,是来自日本既东京人气拉面店喔!位於k-11musea呢间系佢地首间海外分店👏🏼🔹香葱山椒叉烧拉面 $138一睇个卖相都几辣辣地咁喔🤭辣汤底既拉面未试过呀,叫黎🆃🆁🆈 🆃🆁🆈先~食落好似食紧酸辣担担面咁,几得意😎第一啖未食到辣味,食多几啖辣味就来了!这个辣不会是辣到出晒汗食唔到的。喜欢食辣既朋友可以一试呀~🔹豚鸭沾面 $168我既重点落左去嗰溏心蛋度😂食落甜甜地又keep到流心既效果🥚好~都要讲一讲果沾面的这个面既质感比较硬身点点的,咬落有质感。个汤底用左好多食材嚟烹调,所以好浓味又唔会好咸,汤底入面仲有鸭肉粒。🔹日式煎饺子🥟 $58有五只 饺子皮薄煎得香口,咬落有汁

🔹香葱山椒叉烧拉面 $138

🔹豚鸭沾面 $168

好~都要讲一讲果沾面的
这个面既质感比较硬身点点的,咬落有质感。

🔹日式煎饺子🥟 $58
有五只
饺子皮薄煎得香口,咬落有汁

2019-11-02 15 浏览
K11 MUSEA 开幕了,当然要过黎行下同试下新餐厅啦!今日试左多贺野拉面,特登早d入去食晚餐唔使排队,见到7点後已经排长龙啦!环境都好舒适,近门口有2张台仲有2棵树,都几特别!😂😂我点左蒲烧鳗鱼定食配有沙律菜,烧得刚刚好,鱼肉仍然好滑,而鱼皮烧得有少少脆,配上咸咸甜甜酱汁送饭一流😋,美中不足系鳗鱼太少啦,如果可以多1-2片就更加好啦。另外点了饺子🥟,配上酱汁都唔错。朋友点左多贺野酱油拉面同栗国塩味拉面。🍜

环境都好舒适,近门口有2张台仲有2棵树,都几特别!😂😂

另外点了饺子🥟,配上酱汁都唔错。

朋友点左多贺野酱油拉面同栗国塩味拉面。🍜

2019-11-01
2019-10-31 27 浏览
今日被邀请去瑰丽酒店学下嘢,完咗之後打算走。不过就去呢个新嘅mall行下啦!k11 musea呢个mall嘅设计真系好靓,连个厕所都好fancy😆正当我哋谂住去攞车走之前去个厕所先,出到嚟之後老公就话:不如食碗拉面试下罗!呢间米芝莲一星喎!!又好!食一碗米芝莲嘅拉面睇下又如何?我叫咗最普通嘅酱油拉面汤底好普通,加咗啲醋之後好食咗少少。但是最重要食完之後一小时系"超级无敌颈渴救命呀!!!"老公好锺意食沾面所以佢嗰个系豚鸭沾面。 我都食咗一啖,呢个反而几有惊喜个汤好浓话。晒用猪肉加鸭去煮嘅,一定好有味道

又好!食一碗米芝莲嘅拉面睇下又如何?我叫咗最普通嘅酱油拉面

个汤好浓话。晒用猪肉加鸭去煮嘅,一定好有味道

2019-10-29
2019-10-30 19 浏览
终於试了连续四年获米芝莲推介的日本拉面专门店 — 多贺野!平日晚上来会好一点, 没有太多人, 不用排队。他们原来在日本已经开了很多年, 他们采用上等食材, 每日新鲜制作汤底, 亦利用自家制面条和酱料。拉面每日店内新鲜制作, 汤汁用上鸡、豚肉、鲣鱼等食材制作。//粟国塩味沾面🍜//沾面汤汁用上豚肉、鸡肉、鸭肉、海鲜等食材。沾汁不会太咸, 不太油腻。沾面面条较粗, 质感烟韧弹牙、有嚼劲, 带淡淡麦香。沾面挺有挂汤力的, 吸收到沾汁的味道。汤头清甜, 且可尝到点点油香。溏心蛋🥚是重点, 蛋味浓, 好好吃 (๑¯∀¯๑)!

拉面每日店内新鲜制作, 汤汁用上鸡、豚肉、鲣鱼等食材制作。

//粟国塩味沾面🍜//
溏心蛋🥚是重点, 蛋味浓, 好好吃 (๑¯∀¯๑)!
2019-10-30
  • 多贺野酱油拉面
2019-10-30 19 浏览
平日夜晚8点几,唔使等位,坐二人枱,同隔离枱相隔好近,佢讲乜都听到晒。但拉面店黎讲,入面装修几靓,同唔会太迫。叫左栗国盐拉面,个汤唔咸,反而系清汤咁款,有饮到鲣鱼味。但块叉烧出事,一啲都唔滑,散同鞋。。。隔离枱食沾面,都话叉烧好唔得,同埋我见佢啲沾面汁好稀,同一般食到既好大出入🤔🤔全餐饭我觉得只蛋最好食,够入味同蛋白好滑。另外叫左个芝麻辛辣拉面同煎饺子。个汤系香辣,食多几啖就有啲重口味。饺子超普通无嘢好讲🤷🏻‍♀️始终系食拉面,食完唔够饱系平常事🤣总括黎讲好普通但有点贵,唔对应米猪连个衔头罗。
叫左栗国盐拉面,
另外叫左个芝麻辛辣拉面同煎饺子。
始终系食拉面,食完唔够饱系平常事🤣
总括黎讲好普通但有点贵,唔对应米猪连个衔头罗。
2019-10-29 18 浏览
TST 新商场进驻左好多靓舖头,仲有唔少过江龙添👀👀 今晚就试下呢间多贺野🦀🦀 大约7点到已经爆爆地,果然系人气拉面 🍜 我地点在个酱油拉面 ($128)🥰 汤底饮落几清,但又有甜甜地嘅味!拉面系幼身嘅,食落好弹牙好唔错!上面叉烧几肥美😚另一个叫左盐沾($148)🍜🍜 沾面比较粗身,挂汤会挂得好d! 沾面汤好特别,带芝麻香外仲有d甜味,入面有d豚肉同葱🤤 个溏心蛋几入味🤗🤗原味炸鸡 🍗 炸得好脆而且冇乜油!估系用左气炸锅整嘅😀😀 鸡肉仲好juicy~

上面叉烧几肥美😚

另一个叫左盐沾($148)🍜🍜
沾面比较粗身,挂汤会挂得好d!
沾面汤好特别,带芝麻香外仲有d甜味,入面有d豚肉同葱🤤
个溏心蛋几入味🤗🤗

2019-10-29 10 浏览
平时经过都排大队,今次有幸可以食到今日坐了高椅我点了豚鸭沾面 个沾面汤汁味道好混合,有几款肉粒好鲜味手打面,粗身的沾面,面身好弹牙,好有咬质感沾满汤汁好好味。个玉子超好味,半熟流心蛋正
平时经过都排大队,今次有幸可以食到
今日坐了高椅
我点了豚鸭沾面

个沾面汤汁味道好混合,有几款肉粒

个玉子超好味,半熟流心蛋正

向来对食物味道不会作评论,人人品味不同,但求乾净卫生!首先,新商场,新餐厅,就是充满期待,香港人生活压力大,中午快食三文治,放工就想食餐好少少。但 米芝莲拉面店,比只曱甴我?可能大家会觉得咁细只小提大做,但提提大家:这是一间「米芝莲餐厅」!另外,素来有洁癖,不会去环境污糟的食肆,当食到一半见到有只甲甴会有什麽感受!?全身立即觉得不舒服!影响一整晚胃口!最令人失望的是,侍应用一个随随便便的态度,「唔好意思帮你换碗新」??不是第一次??还是我在茶餐厅??其实要令人愤怒的原因好简单,就是你对待他的态度。还要去光顾的不会阻止,希望你们食得愉快。
向来对食物味道不会作评论,人人品味不同,但求乾净卫生!

但 米芝莲拉面店,比只曱甴我?

不是第一次??
还是我在茶餐厅??

其实要令人愤怒的原因好简单,就是你对待他的态度。

还要去光顾的不会阻止,希望你们食得愉快。
2019-10-28
拉面话题在饕客中永远长青,在日本当地吃拉面,一般路边小店或拉面店,价钱不算太高,已可享高质素的拉面。至於香港地,拉面店林立,大型连锁店都要引入拉面及沾面吸引更多人流!可想然之香港人爱吃日本拉面,几近疯狂,每有拉面名店登港,必定大排长龙。今次【多贺野】进驻「K11 MUSEA」,又排左我好耐队了,能成为米芝莲推介的日本菜餐厅既拉面究竟系咩味呢?在外等位已经见到师傅制面过程,因为店内自设制面工厂,所用的面条全都是自制保证拉面质素新鲜,好似话系用上4款日本面粉、做法都相当讲究!门口有块长布都介绍佢地既由来同理念...到我地啦终於...店内环境好有日本风格,偏黄既灯光好有气氛!另外仲贴心咁设有屏风间格,为单独嚟嘅食客增添私人空间。总括黎讲入面既设计都好有艺术感同时尚风格呢。有别於一般的传统日式拉面店。呢度仲可以可以容纳60个座位,被安排坐屏风间格中,面前餐具齐整。睇睇餐牌,图文有齐,望落都好吸引,见佢主打中华风荞麦拉面,「汤㡳以大量鸡只、猪肉和鱼鲜熬成,加入酱油、胡椒、花山椒、唐辛子等,炮制多款拉面。「招牌面包括:酸辛担麺、粟国盐味拉面及豚肉鸭肉沾面。」🔹香葱山椒叉烧拉面 $138汤底是拉面是

门口有块长布都介绍佢地既由来同理念...

被安排坐屏风间格中,面前餐具齐整。

🔹香葱山椒叉烧拉面 $138
汤底是拉面是否好吃的关键,这里汤底由猪骨、鸡及大量蔬菜熬成,呢碗同一般嘅浓汤唔同,口味倾向中式少少。香葱山椒味道其实有点难想像的。会觉我有点点辣味,但因为香葱山椒唔系麻辣所以系截然不同。入口依然顺滑。

香葱山椒叉烧拉面

BTW睇样面知佢葱既量面唔少架!撒上一把香葱,卖相又美了。
香葱山椒叉烧拉面

拉面烟韧度真系唔错,食得出面嘅密度几高,口感仲系弹牙放汤後,唔会好易发胀。劲欣赏细嚼慢咽後散发出阵阵麦香,故口感不会过韧且带淡淡麦香。
香葱山椒叉烧拉面

配料方面既温泉蛋🥚 同叉烧🐽好紧要架个地位!自家制叉烧肥瘦适中,有点炙边不过不失,但肉质相对烟韧有咬口,比较薄切了一点...
香葱山椒叉烧拉面

果然一碗绝妙的日本拉面,蕴含着精密计算和师傅的真本事。
🔹豚鸭沾面 $168
两面分别沾面面条较粗,有嚼劲。拉面及沾面的粗幼大小不同,点解要粗D,因为咁先挂汤力强。面条的质感烟韧厚实同坊间吃到的真系好唔同!最大分别就系个种烟韧富口感。
豚鸭沾面

讲讲佢嘅汤底啦,「用上鸭肉、鸭骨、鸡、蚬、菇等材料熬煮再撞鲣鱼乾精华汤」我面睇下本Menukb讲下咁,好像成碗野只系比酱油味咸少少,但食完加汤饮埋都唔会太咸。算系浓淡得宜。沾面香浓而不油腻,足见真材实料,相信贵在个沾面汁吧!汤底唔太稀,都可以挂到下D面条。系有油脂系面层,不过面算鲜甜...唔错唔错!
豚鸭沾面

豚鸭沾面,但豚鸭味就显然很弱,好像鲣鱼味重,沾汁内的鸭肉份量稀少,似乎只用来熬汤汁。有点点落差呢个位,但论味道系好好食既。而溏心蛋相当出色,令我心动, 蛋上枱都仲保持到流心好正!半熟蛋蛋黄很晶莹,蛋白和蛋黄白黄分明...配埋个汤食落去好甜好滑溜。

豚鸭沾面

东京开业廿多年的【多贺野】,是当地传奇拉面店,虽然位於住宅区,只有一间店,但长年人龙不绝,其实好难想像当初拉面店只卖一款招牌酱油拉面,逐渐研发出豚鸭沾面、芝麻辛辣拉面等款式,同样大受欢迎。
仲要系属家庭式经营,每天只售一百五十碗面,卖完即止。呢份由细细间演变到过江既历程真系唔可以睇少,多年来列为日本最优秀拉面排行榜头十位内又系连续四年米芝莲推介的日本菜餐厅!!一众拉面迷必定不可错过啊。
宗旨仲系务求保持同日本一样嘅品质添。咁即系当去埋旅行添!正!
2019-10-28 32 浏览
#中意嘅请分享请点赞🍻----------连续拎左多年米芝莲嘅拉面,呢度嘅面条都系即日店内制作,而且店内仲可以睇到制面过程。-😋豚鸭沾面 $168汤底较浓郁,由豚+鸭+鸡+鱼淆制而成,重口味人士可以一试,沾面比拉面粗,而且份量好多,大食嘅都一定够。另外有两片叉烧、溏心蛋、荀同大量葱。-😋香葱山椒叉烧拉面 $138虽然辣味重冇酸味,但汤底有dd似酸辣汤🤣,而且汤底好浓味,对比沾面,会推荐沾面。另外有两片叉烧、溏心蛋、荀同大量葱。-😋自家制蟹肉薯饼 $68入面有一丝一丝蟹肉🦀再加薯饼,表皮粉好薄,外脆内软。另外有烧汁同柠檬,加小小柠檬汁直接食已经好正,加左酱反而盖过蟹肉薯饼味。----------🔎多贺野🚩尖沙咀梳士巴利道18号K11 Musea 2楼220号舖
#中意嘅请分享请点赞🍻
自家制蟹肉薯饼
自家制蟹肉薯饼
  • 豚鸭沾面
  • 蟹肉薯饼
我本身系一个拉面控, 最锺意食拉面沾面...见到呢间日本大热店来香港开。。由於之前太多人排队关系。。。。。於是最近先黎试食上网见有youtuber 好推介呢间野所以见价钱虽然好贵, 都比一次机会呢间野同朋友两个人来食叫左三样野食酱油拉面$128招牌菜鸭豚沾面$168同埋都系招牌菜既炸蟹饼薯蓉$68另外再加一酱油拉面味道好淡, 同出面$75-90 一碗既酱油拉面差唔多味😅鸭豚拉面, 呢个价钱竟然只得半只蛋😂叉烧好乾好乾同柴口唔见有鸭肉块面虽然即制, 唔见得好弹牙唔够粗身周月沾面 , 座银好过佢汤都算甜甜地 都可以蟹饼除左味道比较蟹味重之外同出面食个d 唔大分别炸得好黑座位坐得迫 要搭台埋单总数$400呢个价钱系香港都算数一数二贵(拉面) 性价比低 无下次。
我本身系一个拉面控, 最锺意食拉面沾面
...
见到呢间日本大热店来香港开。。

由於之前太多人排队关系。。。。。
於是最近先黎试食
上网见有youtuber 好推介呢间野
所以见价钱虽然好贵, 都比一次机会呢间野

同朋友两个人来食

鸭豚拉面,
呢个价钱竟然只得半只蛋😂
叉烧好乾好乾同柴口
唔见有鸭肉块
面虽然即制, 唔见得好弹牙
唔够粗身
周月沾面 , 座银好过佢
汤都算甜甜地 都可以

蟹饼除左味道比较蟹味重之外
同出面食个d 唔大分别
炸得好黑

座位坐得迫 要搭台

埋单总数$400

呢个价钱系香港都算数一数二贵(拉面) 性价比低 无下次。

2019-10-27 21 浏览
同朋友一齐去试新嘢,一去到…超级多人排队,个个都等住试🙂入到去,见到师父亲手整面,佢呢度既拉面全部都系手打, 今次我order咗一个沾汁面我朋友就order咗一个汤拉面, 哗!好食到傻😍果然系米芝莲级😍我叫左个豚鸭沾汁面,味道非常有层次✔️个面软硬适中,而我朋友的汤拉面又系超正,必试!!我地仲叫左个蟹饼,又系好好食,虽然价钱有dd贵,不过都值得一试!!
  • 豚鸭沾面
  • 多贺野酱油拉面
  • 蟹肉薯饼
2019-10-26 32 浏览
- 姐姐讲谭仔话- 面随便放低(一般拉面店🍜系会问清楚边位食边一款拉面,然後送到你面前)- 跨过隔离台放低拉面(有茶餐厅嘅感觉)- 拉面无论汤或面都比其他日本链锁式嘅还要差...
- 姐姐讲谭仔话
- 跨过隔离台放低拉面(有茶餐厅嘅感觉)
- 拉面无论汤或面都比其他日本链锁式嘅还要差...
2019-10-26 30 浏览
知道尖沙咀开左间新商场- K11 Musea, 约左好友黎行下 顺便食埋晚餐🥣, 见到呢间拉面店大排长龙, 就8卦下, 原来系东京人气拉面店- 多贺野, 听闻仲系米芝莲级, 我同朋友唔系赶时间就去排队试下自家制黑胡椒炸鸡🍗外层香脆, 肉质嫩滑🌟听店员讲, 制面机械由日本🇯🇵直送, 每碟面都系自家制造, 所以面既份量同硬度都系统一既, 食落面质弹牙幼滑, 无硷水味多贺野酱油拉面🍜酱油味清香叉烧肉质又腍又嫩, 肥瘦适中, 唔油腻溏心蛋🥚超浓郁酱油香味, 溏心效果1流因为本人钟意食辣,所以就拣左呢款- 芝麻辛辣拉面🍜汤底浓浓既芝麻香味, 仲加入左唔少既葱粒, 同叉烧肉粒!
知道尖沙咀开左间新商场- K11 Musea,
约左好友黎行下 顺便食埋晚餐🥣,
见到呢间拉面店大排长龙, 就8卦下,
原来系东京人气拉面店- 多贺野,
听闻仲系米芝莲级,
我同朋友唔系赶时间就去排队试下

自家制黑胡椒炸鸡🍗
外层香脆, 肉质嫩滑

🌟听店员讲, 制面机械由日本🇯🇵直送,
每碟面都系自家制造,
所以面既份量同硬度都系统一既,
食落面质弹牙幼滑, 无硷水味

多贺野酱油拉面🍜
酱油味清香
叉烧肉质又腍又嫩, 肥瘦适中, 唔油腻

溏心蛋🥚超浓郁酱油香味, 溏心效果1流

因为本人钟意食辣,
所以就拣左呢款- 芝麻辛辣拉面🍜
汤底浓浓既芝麻香味,
仲加入左唔少既葱粒, 同叉烧肉粒!

第一次咁认真写食评就系为左写衰佢, 可想言知间店有几唔掂!行过K11 musea, 见到间写东京名店拉面就入去试下喇。8点半开始排左半粒钟左右终於入得, 你以为落左单就有得食? 傻啦, 等多3,4个字先到你张单啊!作为一间拉面店, 手脚慢之余, 仲要无得你加面底加料, 价钱贵(系k11嘛)都预左, 味道还可以, 但系计埋d服务黎讲就真系完全唔值!!!((成肚气))店面大, 人手都唔少, 系唔明点解出餐咁耐, 厨房d人好似系到玩咁, 隔离几枱都系到催餐, 真系不可一不可再!!
第一次咁认真写食评就系为左写衰佢, 可想言知间店有几唔掂!