2019-10-02 1272 浏览
男朋友生日,佢钟意传统饼店,太靓太新潮太花巧既蛋糕唔岩佢,搵左好耐终於搵到呢间有四十几年历史位於美孚既饼店。订左个手绘妖怪手表黑森林唧图案cream 蛋糕,我订左个一磅。提早两三日订比较稳阵,如果要新鲜既,师父会朝早六七点整,最早早上10:30有得拎,好有惊喜呀,师父整得好可爱,个边又衬番图案,个蛋糕食落系好软熟,好新鲜,又充满小朋友钟意既啫喱,唔太甜,好香,唔漏,简直系GOOD!!! 值得帮衬既小店!
值得帮衬既小店!

黑森林蛋糕
外卖自取
庆祝纪念
黑森林蛋糕
2019-08-17 1359 浏览
今日在美孚食饭,食完饭临走时当然要黎呢度买最出名既曲奇啦,呢度既曲奇好闻名,好多人都慕名而来,我就系每次来到美孚开会後都会指定动作行去呢间饼店买曲奇饼,虽然佢越卖越贵,但都敌不过它的美味,呢度既曲奇款式好多,起码有十几廿款,每次买亲都要店员每样都给一点,因为真系好难取舍。呢度既曲奇好多口味,有松化,有脆口,有杏仁,有朱古力,有绿茶,有格仔款,真系咩款都有。口感又唔同,就算好似我识做曲奇都好难一次过做得咁多款,呢啲钱都系要俾人赚下。佢呢度既曲奇做得真系好出色,好食过好多一啲曲奇店。所以都不愁冇奉场客!
2019-08-02
2019-04-23 2183 浏览
屹立系美孚30多年既多多饼店每次经过都想帮衬一下.店舖出名鸟结糖但系小编几钟意呢间舖出品既曲奇🍪一盒十款既杂锦曲奇每一款都各有特式😋🔺朱古力曲奇🔺咖啡朱古力曲奇🔺合桃曲奇🔺咖啡曲奇🔺合桃朱古力曲奇🔺南瓜籽红莓曲奇🔺燕麦提子曲奇🔺亚麻籽曲奇🔺绿茶咖啡曲奇🔺杏仁片曲奇每款既味道都好浓好突出而且香脆松化,仲好香牛油味其中小编独爱咖啡系列☕️非常香浓同特别松化配一杯热朱古力或热牛奶一流🤤.最後曲奇卖相虽然无工厂式既制作咁工整美观但小编最欣赏既系小店既自家制既感觉💁🏻‍♀️.售价:$138推介指数:👅👅👅👅👅👅👅👅(8/10)Encore指数:🤙🏻🤙🏻🤙🏻🤙🏻🤙🏻🤙🏻🤙🏻🤙🏻(8/10)
屹立系美孚30多年既多多饼店
🔺亚麻籽曲奇
🔺绿茶咖啡曲奇
🔺杏仁片曲奇
每款既味道都好浓好突出
而且香脆松化,仲好香牛油味
其中小编独爱咖啡系列☕️
非常香浓同特别松化
配一杯热朱古力或热牛奶一流🤤
最後曲奇卖相虽然无工厂式既制作咁工整美观
但小编最欣赏既系小店既自家制既感觉💁🏻‍♀️

售价:$138
推介指数:👅👅👅👅👅👅👅👅(8/10)
外卖自取
2019-04-10 2011 浏览
我对美孚唔算太熟,唯一一间认识嘅食肆就系多多,因为由细细个就开始食佢嘅了结糖。由最简单嘅「原味花生」,到近几年开始越整越多口味,其中一款系我最锺意食嘅「朱古力脆心」,另一款就系「黑芝麻脆心」。喜欢多多嘅了结糖,原因系唔会太硬,唔会太痴牙,花生粒够多!至於脆心系列,虽然有别於了结糖,但系口感特别,而且甜味十足,锺意朱古力嘅朋友就真系要试下。不过价钱系比较贵,呢度40粒齐晒口味就160蚊,平均都4蚊粒,所以我都系间唔中先食下!

一直都无留意其实有为数原小的屋邨饼店,除咗卖下菠萝包、鸡尾包、蛋糕等等嘅包点外,亦会有属於自己台嘅另类专属出品。今日就去到位於美孚嘅「多多饼店」今次买咗盒pack装嘅,入面有3只味:朱古力脆心、黑芝麻脆心、绿茶南瓜籽脆心朱古力脆心原本先入为望地以为会同缤纷乐一样夹层嘅朱古力味会好甜,甜到腻咁。但结果食落夹层嘅朱古力酱味唔会太甜,而且唔似缤纷乐咁d朱古力酱会gel住个口👍。黑芝麻脆心芝麻香味好够同好浓。食完之後谂如果系用白芝麻唔知阵味会系点🤔🤔🤔。绿茶南瓜籽脆心入面混有朱古力酱,食落口初初只系得淡啖嘅绿茶味,思索紧点解无南瓜籽味嘅时候,发现南瓜籽味其实一早就出咗嚟,只喺南籽嘅味道同绿茶味太似。但细品嚐下,会发现有一阵阵植物籽嘅油香味口。呢只味值得去试下🤤🤤。

朱古力脆心

黑芝麻脆心

绿茶南瓜籽脆心
2019-03-08
2019-04-07 1118 浏览
慕名而来电视报章也有推介香港制造鸟结糖,闲日中午时段嚟到小店,店内客人穿梭,眼见有位小姐买了数盒鸟结糖,职员热情招待,而我第一次嚟购买乜都唔知,又唔知边款好食,加上职员只招呼大客,对我也不多瞅睬,我只好小试牛刀买一包最平又系什锦味试个好味先回头再买。什锦有10条鸟结糖盛惠40蚊一包,回到家急不及待拆开嚟食,听讲姜汁杏仁、咖啡脆心最好味,咖啡味有浓浓的咖啡香味中间脆心,但甜度略甜,姜汁杏仁没食到姜汁味杏仁尚香口…而其它味的鸟结糖都比较甜没太特别,唯一好处是糖唔痴牙,但好食程度就一般般!

什锦鸟结糖
姜汁杏仁
绿茶南瓜
西梅杏仁
朱古力脆心
2019-04-04
2019-03-07 1176 浏览
多多曲奇饼一直喺本地曲奇饼界都名列前茅。最近一个星期,可以一次过食到两款岀名曲奇饼:「多多」同「车厘哥夫」,论松脆度同朱克力嘅味度,都系「车厘哥夫」💯完胜。多多杂锦曲奇 $50半磅朱古力花(牛油曲奇配以朱克力)朱古力同块饼嘅比例,同想像中有岀入。朱古力嘅范围,应该要大啲。曲奇脆,但入口缺「松」嘅元素。至於上面嘅朱古力,我哋三个同事都一致认为朱古力系「加左朱古力味嘅糖霜加植物油」,欠缺朱古力味,而啖啖有沙。咖啡朱克力(咖啡曲奇配以朱克力)朱克力口感同上。佢嘅咖啡曲奇算有咖啡味,但唔算香浓。
多多曲奇饼一直喺本地曲奇饼界都名列前茅。

多多杂锦曲奇 $50半磅
曲奇

朱古力花

咖啡朱克力
(咖啡曲奇配以朱克力)朱克力口感同上。
佢嘅咖啡曲奇算有咖啡味,但唔算香浓。
2019-02-20 773 浏览
多多饼店出名鸟结糖同曲奇🍪鸟结糖好黐牙 我就唔系好好呢味啦反而曲奇就想试下啦 事关一出地铁站d啱啱焗起既曲奇牛油香就攻上个鼻🤣好吸引呀唔知大家有冇食过太子间车厘哥夫呢个间又系以香脆同松化曲奇而着名既饼舖相比车厘哥夫 个人认为呢间冇咁松化🤔同埋价钱都颇贵 俾钱个下都愕然🤥不过相对嚟讲又冇咁甜 同几香牛油味但系朱古力曲奇上面pat朱古力好甜☹️我以为系少少苦个只先买食落都几脆口 但系俾我拣 我都系觉得车厘哥夫好食d
多多饼店出名鸟结糖同曲奇🍪
但系朱古力曲奇上面pat朱古力好甜☹️
我以为系少少苦个只先买
食落都几脆口 但系俾我拣
我都系觉得车厘哥夫好食d
半磅曲奇(长曲奇+朱古力曲奇)
2019-01-31 1026 浏览
今日路过美孚终於顺手买盒传说中嘅好好味手工鸟结糖试, 上网睇个个都话脆心最好食, 就买左四宝脆心鸟结糖$140(38至40粒), 有黑芝麻, 绿茶南瓜籽, 咖啡同朱古力味, 系好食嘅,唔太甜,唔痴牙, 中间有层薄薄威化, 唔同层次mix埋, 推荐大家试试。
四宝脆心鸟结糖
2019-01-31
四宝脆心鸟结糖
2018-12-16 1496 浏览
一直搵紧我最心仪既酥皮蛋挞一场黎到美孚就试下朋友之间一直推荐既多多酥皮蛋挞其实可能唔系刚出炉既关系,所以唔见得好酥同埋唔见得好多层既感觉牛油味系有既但系蛋味唔香唔出讲真 除左平可以唔洗食~

牛油味系有既但系蛋味唔香唔出

讲真 除左平可以唔洗食~
2018-12-15
2018-10-21 4250 浏览
到美孚例必有个指定动作,就是买鸟结糖,一直都觉得多多鸟结糖的价钱唔平,十粒糖要卖$40, 但它有其独特性,往往吸引你嚟比钱佢使美孚街坊很多人都认识多多饼店,因为历史悠久,但外来人,其实都很易找,地铁A 出口,直走向着曼克顿山庄方向转入百老汇街便到,饼店新装修後,大大个招牌,远远就看到面包经常新鲜出炉,所以除鸟结糖外,都会看看有咩面包出炉就买鸟结是饼店的招牌货,所以有个角落摆放。每次左选右选,还是选择十宝糖因为一盒有齐晒多种口味,但其实外型包装,如果未试过,怎样也估不到需要卖佰几元一盒,不过久不久过吓口瘾,都唔算过分吖十宝味道包括:原味花生、杏仁鸟结、黑芝麻脆心、夏威夷果仁红梅、咖啡脆心、抹茶南瓜籽脆心、朱古力脆心、蓝梅棒子、西梅杏仁、姜汁杏仁个人喜欢脆心系列,咬落去和澳洲品牌的鸟结糖完全不同,甜度适中,尤其包着鸟结糖的透明薄膜,㗳落令人回忆起大白兔糖的情怀後记:除了鸟结糖,还记得上年度朋友生日,我们在多多订了一个乳猪蛋糕,内里是朱古力脆脆,饼底松软,但价钱唔平,两磅价钱为$640, 但比较过其他饼店,多多做出来那乳猪皮是最神似的,值得一赞

面包经常新鲜出炉,所以除鸟结糖外,都会看看有咩面包出炉就买

鸟结是饼店的招牌货,所以有个角落摆放。

十宝糖

每次左选右选,还是选择十宝糖

蓝梅棒子

十宝味道包括:

後记:

乳猪蛋糕
十宝糖
乳猪蛋糕
2018-07-17 2818 浏览
呢间经久不衰的美孚老字号多多饼店,令我一直会帮衬的原因系佢新鲜出炉的吞拿鱼包。可惜店员态度麻麻。美孚面包店不多,买开面包都谂到来多多买,不过如果不是新鲜出炉,质素就比较差。好在今天买到新鲜出炉包,一个包足够做一个满足的早餐,吞拿鱼馅多不马虎,而且只卖8蚊,比好多连锁面包店都抵食。今次仲帮衬左一盒豆沙香蕉糕。昵个系细时好钟意的一种甜品,十几年冇食了,好怀旧。口感很Q,不算痴牙,豆沙略甜,不过质感十分细腻。

今次仲帮衬左一盒豆沙香蕉糕。
昵个系细时好钟意的一种甜品,十几年冇食了,好怀旧。
口感很Q,不算痴牙,豆沙略甜,不过质感十分细腻。

• 吞拿鱼包
2018-06-28 2710 浏览
难得收到thankyou糖果真系好感动呢个时势,帮咗人之後有句唔该都好似已经系好奢侈嘅一件事仲要有礼物收!真系就算几忙,食完心情都即刻靓晒!多多饼店嘅鸟结糖,闻名以久!但实在唔会经过美孚,所以一直都冇试过竟然有人送,宁舍开心!一包有好多只味mix埋唔系我去买,所以唔知可以点拣後面包装写齐有咩味道咩成份连日文都有!好劲!中英日对照我食咗姜汁杏仁同朱古力脆心口味姜汁咬落去先食到杏仁味,之後就开始好姜锺意姜嘅朋友一定要试!饮啖水再试朱古力脆心咬落去比姜汁味软身随即而来就系咬到朱古力脆脆口感好正!未食过有脆脆嘅鸟结糖一定要试下多多嘅鸟结糖偏软身,合我口味!
难得收到thankyou糖果
真系好感动
呢个时势,帮咗人之後有句唔该都好似已经系好奢侈嘅一件事
仲要有礼物收!
真系就算几忙,食完心情都即刻靓晒!
多多饼店嘅鸟结糖,闻名以久!
但实在唔会经过美孚,所以一直都冇试过
竟然有人送,宁舍开心!
一包有好多只味mix埋
唔系我去买,所以唔知可以点拣

後面包装写齐有咩味道咩成份
连日文都有!好劲!中英日对照

我食咗姜汁杏仁同朱古力脆心口味
姜汁咬落去先食到杏仁味,之後就开始好姜
锺意姜嘅朋友一定要试!
饮啖水再试朱古力脆心
咬落去比姜汁味软身
随即而来就系咬到朱古力脆脆
口感好正!
未食过有脆脆嘅鸟结糖一定要试下
多多嘅鸟结糖偏软身,合我口味!
2018-05-19 3147 浏览
美孚地铁站一出就见到多多,非常易揾~4,5点都劲多人,成间店都好香面包味。但我既目标只有鸟结糖。其实谂都无谂,买左十宝鸟结,10只味齐晒($158), 听落有d贵,但一盒都有40粒既。不过每粒都好细。一返到屋企已经同老婆食左4分1盒,每只味都食左1粒。我觉得脆心最好味,所以各位可以净系单买脆心,一盒40粒都系$128, 抵食d。有一只系四宝脆心$128 (朱古力脆心,咖啡脆心,黑芝麻脆心,绿茶南瓜籽脆心), 下次净系买呢只
  • 鸟结糖
2018-03-28 3189 浏览
近日有朋友在英国来港游玩数天,来了这里买鸟结糖,吃过便明白了,虽然没有富丽堂皇的装修摆设也吸引到海外客人。******************************脆心鸟结糖 (9/10)我先吃了朱古力及咖啡脆心,拆开锡纸包装,以传统的威化米纸包裹,充满怀旧情怀,味道香浓,松化不太甜腻,软硬十分适中。鸟结糖中心包着脆脆部份,减去黏滞感,吃起来又松脆,值得一试。另外,绿茶南瓜籽也十分不错!好重绿茶味好清香,不过南瓜籽不明显。产品包装平实但有中英和日文介绍,营养标签也做得仔细。上网找多些资料才发现原来这糖早已出名了,而且设有网站,若嫌美孚不顺路也可试试网上购买,但不好处是有最低消费$300:

脆心鸟结糖 (9/10)

产品包装平实但有中英和日文介绍,营养标签也做得仔细。

四宝脆心  (1磅装)
2018-03-28
四宝脆心  (1磅装)