2020-05-16 908 浏览
四月中的星期日下午,我本来是想留在西贡墟里面,光顾位於西贡墟里面新开张的猫主题餐厅。可惜那间猫主题餐厅在星期日整天都没有开门营业,所以我在等候期间,唯有坐车到附近食饭打发时间。结果我在西贡巴士总站,等候到有准备开往钻石山「荷里活广场」的巴士。於是我立刻坐上那部开往钻石山「荷里活广场」的巴士,在「荷里活广场」里面找食店。结果我选择了光顾,位於「荷里活广场」一楼的中式粉面餐厅「夏面馆」,因为「夏面馆」竟然在星期日公众假期里面,都有提供粉面下午茶茶餐给食客享用。在我印象中的中式粉面餐厅,或者是港式茶餐厅里面,大部分餐厅在星期日和公众假期,都不会向光顾的食客,提供价钱相对便宜的下午茶茶餐。难得「夏面馆」是我见过少有在星期日公众假期里面,都有提供优惠价下午茶茶餐给食客享用的餐厅,所以我选择在「夏面馆」先食个「牛腩面」为自己塾底,之後返回西贡那餐厅有没有开门,对我影响也没有那麽严重。我发现原来「夏面馆」的下午茶茶餐食品的价钱也不算很便宜,最便宜的面只是没有肉食餸菜的「青菜煨面」,又或者近乎没有肉食的「葱油开洋(虾油)烩面」而已。反而想在「夏面馆」下午茶时间享用一碗「香辣牛腩面」,未计算加一服务费在

反而想在「夏面馆」下午茶时间享用一碗「香辣牛腩面」,未计算加一服务费在内已经需要收食客港币五十二元,偏向昂贵的价钱。跟着我再选择多一客「鲜肉小笼包」,加上饮品「豆浆」後,总价钱已经变成了港币九十元。

结果我选择了一碗,下午茶未计加一服务费之前,售价已经卖港币五十二元一碗的「香辣牛腩面」,加上「鲜肉小笼包」和饮品「豆浆」,当作提前食晚餐的「夏面馆」「下午茶茶餐」食品。
冻豆浆

至於「夏面馆」下午茶茶餐里面的饮品,饮品价钱整体上都是偏向比较便宜,除了选择饮汽水需要另外加港币两元之外,选择其余「下午茶茶餐」的饮品都不需要再加钱。

於是我选择了,享用一杯冰冻的甜味「冻豆浆」饮品,作为我在钻石山「夏面馆」享用下午茶茶餐,当作提前食「晚餐」版本的晚餐粉面食品。
鲜肉小笼包

另一方面,我发现「夏面馆」还有为食客附上一壶中茶跟茶壶,让食客可以当作随入座而附上的饮料享用。不过这壶茶其实不像一般茶餐厅的免费茶,「夏面馆」已经预先收了食客每位港币四元作为「茶位费」。

所以食客即使已经因为选择下午茶茶餐,而有了免费又冰冻的茶餐饮品,但是也可以在刚享用下午茶之前,先喝一口餐厅提供的免费热茶,当作暖一暖肚子也无妨。

先讲一下「夏面馆」下午茶茶餐里面的优惠价食品「鲜肉小笼包」,「鲜肉小笼包」除了以中式蒸笼盛载起来之外,也一如所料地有调味醋和姜丝可以用来调味。

「夏面馆」的下午茶茶餐版本「鲜肉小笼包」在被送到上台的时候,温度仍然算是温暖,蒸笼仍然是辣手的,仍然能期望「鲜肉小笼包」里面仍然有甜味的汤汁和湿润的口感。

不过食客还是不要对「夏面馆」下午茶茶餐的「鲜肉小笼包」汤汁期望过高了,毕竟「鲜肉小笼包」始终不是「汤包」,不会只咬一口「鲜肉小笼包」,就会有源源不绝的灸热汤汁喷出来。

不过「夏面馆」厨房制作的猪肉馅料「鲜肉小笼包」,猪肉馅料里面的味道勉强还算是甜的,颇能够配合调味醋里面的酸味,跟姜丝里面的辣味。
香辣牛腩面

至於「夏面馆」下午茶茶餐里面的真正主角,「香辣牛腩面」出乎我意料地,不是使用一般汤碗盛载牛腩跟汤面,而是选择了使用像陶具煮锅的餐具,直接盛载牛腩跟汤面出来。

幸好「夏面馆」下午茶茶餐「香辣牛腩面」使用的疑似陶具煮锅,煮锅在上台的时候,温度已经正在冷却,我最初不敢直接触碰煮锅,需要用大型汤勺直接试饮汤汁。

「香辣牛腩面」里面的汤汁实际味道,味道还是一如我所料地属於很辣,辣到我无办法喝完整锅汤底,只能够小小试饮两啖辣味汤底就算了。

「香辣牛腩面」虽然只属於「夏面馆」下午茶茶餐里面的食品,但是「香辣牛腩面」里面的「牛腩」也不是只有小小的碎腩而已,还附送「牛腩」的必然拍档「牛筋」。

「夏面馆」「香辣牛腩面」里面的牛腩跟牛筋实际口感,都已经因为被煮到完全变腍了。无论「夏面馆」的牛腩牛筋有否在煮时已经加进瓦锅里面,牛腩牛筋的口感已经被煮到很腍,而且已经吸收汤底里面的辣味。

就连「香辣牛腩面」里面的面条也不例外,「香辣牛腩面」里面的面条质地偏向比较幼身,但是面条幼身的同时,却颇能够吸收辣味汤汁,还能够食到阵阵的辣味。

「夏面馆」下午茶「香辣牛腩面」里面的辣味,跟小食「鲜肉小笼包」里面的猪肉鲜甜味,还有调味醋里面的酸味,整体味道感觉也是偏向比较浓厚,完全符合上海菜「浓油赤酱」的要求。

至於「夏面馆」收每位港币四元,连茶壶一同附上的浓味绿茶,跟套餐甜味「豆浆」饮品,则属於可以化解中和「香辣牛腩面」偏浓辣味味道,跟「小笼包」调味醋酸味的饮品。

「夏面馆」下午茶茶餐本身有收加一服务费,所以一锅「香辣牛腩面」加上一笼「鲜肉小笼包」,再加上套餐饮品「豆浆」,和另收茶位钱的中茶,总共收费港币九十元,不算便宜的价钱,但是值得下次再试。
2020-04-12
鲜肉小笼包
香辣牛腩面
2020-05-04 495 浏览
今天与居住钻石山的朋友相约共聚晚餐,朋友说起想吃小笼包,於是便提议选择夏面馆,中菜亦是我颇喜欢的菜式之一,因此我们便决定於此进餐。蟹粉小笼包小笼包外皮厚薄适中,内馅的猪肉及蟹粉充足饱满,而且装满上汤,入口猪肉鲜美香嫩,蟹粉味道浓郁,两者味道相配,鲜味十足。火腿津白汤底味道香浓清甜,津白份量充足,食材新鲜,入口软腍香滑,细嫩鲜甜,火腿肉味浓郁,咸鲜软腍。嫰鸡煨面嫰鸡煨面份量充足大碗,蔬菜及鸡肉用料十足,汤底鸡味浓郁,清淡健康,没有油腻感,面条软腍入味,蔬菜鲜甜爽脆,鸡肉嫩滑鲜美,肉味香浓。黄鱼煨面黄鱼煨面份量十足,汤底呈现奶白色,味道鲜浓可口,面条鱼味浓郁,尽吸汤汁,软滑爽口,黄鱼肉质细嫩,味道鲜美嫩滑。豆沙锅饼豆沙锅饼上桌时热腾腾的,色泽呈现金黄,口感香脆绵密,外层薄身脆口,内馅的豆沙蓉份量充足,软滑香甜,作饭後甜点最适合不过。冻豆浆豆浆色泽奶白,入口冰凉顺喉,甜度适中,口感浓稠丝滑,带有黄豆浓郁的香气。整体而言,环境简约朴素,整洁卫生,价钱经济合理,食材新鲜,份量充足,用料十足,是与朋友吃中菜的好地方。
蟹粉小笼包
火腿津白
嫰鸡煨面
黄鱼煨面
豆沙锅饼

2020-09-21 0 浏览
嗰日同屋企人去荷里活辧点事,办完後就搵吓嘢食。荷里活嘅食肆颇多,但系我地都锺意食汤面,於是就同佢地嚟到「夏面馆」。当时差唔多一点半,店内食客唔算十分多。店员带咗我地入去里面坐低,跟住我就兴奋地点餐啦!我地嗌咗三碗面再加三个小食。另外两个系套餐,仲送多杯热豆浆。我想食水晶肉,但系冇得跟餐,只能散叫。啲面送到嘅时候,俾佢地巨型嘅碗吓亲,真系好大碗,仲有四粒云吞同埋好多面。菜肉云吞唔算皮薄馅靓,但系至少可以食得饱肚。红油抄手啲酱汁同平时食开有些少唔同,甜甜的,一啲都唔辣。另外豆浆冇乜豆味,冇得同自家制相提并论。水晶肉$55得10粒,质素只属一般。

酸辣水饺面
菜肉云吞面
水晶肴肉
红油抄手
2020-09-18
酸辣水饺面
菜肉云吞面
2020-08-16 71 浏览
现在肺炎这个时势已经唔好店员态度很恶劣 对客人呼呼喝喝入座时并没有说明清楚有限用餐时间 1小时15分食到一半我朋友未到先有侍应说「你朋友还未到?我哋有用餐时间1小时15分钟」我很愕然 在门口你的同事没有跟我说有限时(?)另外食物方面 真的退步了很多小笼包 蒸得太熟 成pat野生煎包 皮比肉厚豆沙锅饼 皮厚又缩水眼见已经有好几位客人被店员「呼喝」出门外等嘅时候走掉身为街坊的我觉得很可惜 明明之前佢哋个蟹粉炒饭好好食今时今日系咪仲要咁样做生意呢?🤷🏻‍♀️
现在肺炎这个时势已经唔好
店员态度很恶劣 对客人呼呼喝喝
入座时并没有说明清楚有限用餐时间 1小时15分
食到一半我朋友未到
先有侍应说「你朋友还未到?我哋有用餐时间1小时15分钟」
我很愕然 在门口你的同事没有跟我说有限时(?)

另外食物方面 真的退步了很多

身为街坊的我觉得很可惜
明明之前佢哋个蟹粉炒饭好好食

今时今日系咪仲要咁样做生意呢?🤷🏻‍♀️
2020-07-11 139 浏览
夏面馆嘅食物真系好抵,又大碗,价钱便宜;有段时间探家人都会嚟食,今次隔咁耐梗系要试吓有无走样😼未够12点半已经坐满7成人😳由於老人家要食早饭,1130嚟到等开门😸屋企人想跟人头点餐俾我及时制止,因为佢未见过份量之大,4个成人要3个午餐都超够饱😽担担面配猪扒,唔记得影猪扒😿价钱唔太肯定,埋单$217⋯⋯仲要打包🙀妈妈超喜欢食酸辣汤面,例牌菜不过而家加咗云吞好似冇咁好食,但系抵食同饱清汤云吞面有4大只,我除非超肚饿,平时真心食唔晒😪前菜另点2份小笼包子(每客2只)套餐可以挑前菜1份:手拍青瓜,大爱佢真系好大方、好大碟套餐另有饮品,豆浆、酸梅汤、罐装汽水另+$2(以前唔使加钱🥴)整体来讲都系好食😋⋯⋯抵食!
夏面馆嘅食物真系好抵,又大碗,价钱便宜;
有段时间探家人都会嚟食,今次隔咁耐梗系要试吓有无走样😼

未够12点半已经坐满7成人😳

由於老人家要食早饭,1130嚟到等开门😸
屋企人想跟人头点餐俾我及时制止,因为佢未见过
份量之大,4个成人要3个午餐都超够饱😽

担担面配猪扒,唔记得影猪扒😿
价钱唔太肯定,埋单$217⋯⋯仲要打包🙀
担担面

妈妈超喜欢食酸辣汤面,例牌菜
不过而家加咗云吞好似冇咁好食,但系抵食同饱
酸辣汤云吞面

清汤云吞面有4大只,我除非超肚饿,平时真心食唔晒😪
水饺面

前菜另点2份小笼包子(每客2只)
小笼包子

套餐可以挑前菜1份:手拍青瓜,大爱
佢真系好大方、好大碟
手拍青瓜

套餐另有饮品,豆浆、酸梅汤、
罐装汽水另+$2(以前唔使加钱🥴)

整体来讲都系好食😋⋯⋯抵食!
2020-07-09
酸辣汤云吞面
水饺面
2020-07-03 117 浏览
睇完戏,见到广告牌话票尾去夏面馆送一客小笼包,所以黎左,不过原来公众假期系无㗎,但唔紧要,照食可也担担面呢个担担面最好嘅地方系唔会太淋,汤底唔会太杰,味道够浓,对於重口味嘅我黎讲,好正不过超大碗,我又叫左啲前菜小食,所以食唔晒醉鸡作为一个冷盘,最怕系啲鸡肉好实,呢个醉鸡肉质好爽,唔会梅唔会实,好好味😋酒味好香,正👍蟹粉小笼包小笼包系其中一样我最锺意嘅上海野食,呢个肉汁好够,皮亦够薄,不过蟹粉味唔够浓😅总括嚟讲,味道系好,分量亦好够,唯一系坐得有啲迫😅

担担面
不过超大碗,我又叫左啲前菜小食,所以食唔晒

醉鸡

蟹粉小笼包

总括嚟讲,味道系好,分量亦好够,唯一系坐得有啲迫😅
2020-06-29 78 浏览
很久没吃上海菜,放工後便和同事光顾一下夏面馆,人流不错,但等候时间短,很快便能入座。盛夏天气令人食慾不振,而酸辣汤汤底里的乌醋汁令人开胃解腻,简直是开胃佳品。夏面馆的酸辣汤面,汤底口感浓稠滑顺,浓香醇厚。 面条烟韧有嚼劲。配料有笋,冬菇,蛋花,豆腐,肉丝,木耳 ...... 而且酸辣两味调和的刚好,个人喜爱辣的话,可以要求加辣。同事点了云吞淮山面( 加五元),淮山面清新爽口, 带着淮山特有的味道,面条分明, 非油炸的做法,清淡又健康,营养价值高。 云吞 口感润滑,鲜香爽脆,皮薄馅靓,无论味道、口感、形状、色泽都不错。两碗面都属於大大碗的,所以就再没有额外点小吃了,由於夏面馆会收取茶钱和加一服务费,整价格变相贵了一点了。

2020-06-27 63 浏览
🐖🍜夏面馆炸得香脆又乾身嘅排骨担担面,汤底具备四种味道;甜、麻、香、辣。汤浓惹味麻酱味香带微辣,面条系用幼身面属腍滑口感挂汤力一般。排骨炸得香脆带微甜,肉嫩有汁,净食同沾汤食都好好味😋
排骨炸得香脆带微甜,肉嫩有汁,净食同沾汤食都好好味😋
2020-06-17 99 浏览
个人觉得黎讲系几中意中菜 呢间系专食上海野既 我今次就系食下午茶时段 价钱由$30几至$$50几不等 包一杯饮品 (另收加一服务费) 豆浆唔系太大杯 唔算太冻饮落岩岩好 叫左呢个担担面 面条较软 而且好长食起上黎有咁方便 如果剪开就会比较好啦 配料方面就有碎花生 肉碎同埋葱花 咬落有口感 酱料方面就有芝麻酱 辣椒油同麻油 食落好惹味 有少少辣 同芝麻酱既味道都好香 老上海炒面 用咗粗面好似乌冬咁 有白菜 肉丝 冬菇 酱料方面唔会过咸 岩岩好 面既质地有嚼劲 份量好大碗 但稍嫌太多油 较容易腻

豆浆唔系太大杯 唔算太冻饮落岩岩好

老上海炒面

老上海炒面
但稍嫌太多油 较容易腻
2020-06-17
2020-06-05 104 浏览
厌尖既我觉得大大部分都好难食🙈但以正常人既口味简选左尽量唔太难食既出来🤣 ❌蟹粉炒饭($95)🌟超级难食 蟹粉pat酱完全无味 炒饭好乾无味❌上海担担面($48)🌟可能食惯四川浓味既 觉得依个无咩味 同面质好淋❌自选凉菜五小碟($112)🌟简左四喜烤夫 镇江水晶肉 虎皮素鸭 美味海蜇 糖醋小排勉强好味既有:四喜考夫姐系炸既腐皮卷 水晶肉❌豆沙锅饼($36)🌟依个好难整得难食 但佢整到皮硬少馅 就真系好难食❌炸银丝卷($28)🌟姐系厚身卷埋既馒头 个皮炸完 又厚又硬 完全咬唔到🤣食蒸会好d❌蟹粉小笼包($70)🌟个皮总厚过我佬细既面皮 无咩蟹鲜味 真系好好好狠难食 .⭕️鸡丝粉皮($52)🌟青瓜同鸡丝都少得可怜 但味道正常⭕️老上海粗炒($66)🌟有d偏咸 不过面质弹牙⭕️鲜肉小笼包($38)🌟唔合格 但好过蟹粉果个好多🤦🏻‍♀️⭕️客家煎饼($26)🌟有d油 但味道算正常⭕️红油炒手($38)甜甜地既酱 我锺意食甜 所以ok⭕️乾扁四季豆($60)虽然完全比唔起出面大排档 但叫正常咁咯普普通通食一餐ok 不过无下次🤣拜拜👋未试过可以去试 下午茶套餐少少地试下先既🤔
厌尖既我觉得大大部分都好难食🙈
但以正常人既口味简选左尽量唔太难食既出来🤣

❌蟹粉炒饭($95)
🌟超级难食 蟹粉pat酱完全无味 炒饭好乾无味

❌上海担担面($48)
🌟可能食惯四川浓味既 觉得依个无咩味 同面质好淋

❌自选凉菜五小碟($112)
🌟简左四喜烤夫 镇江水晶肉 虎皮素鸭 美味海蜇 糖醋小排
勉强好味既有:四喜考夫姐系炸既腐皮卷 水晶肉

❌豆沙锅饼($36)
🌟依个好难整得难食 但佢整到皮硬少馅 就真系好难食

❌炸银丝卷($28)

❌蟹粉小笼包($70)
🌟个皮总厚过我佬细既面皮 无咩蟹鲜味 真系好好好狠难食 .

⭕️鸡丝粉皮($52)
🌟青瓜同鸡丝都少得可怜 但味道正常
⭕️老上海粗炒($66)
🌟有d偏咸 不过面质弹牙
⭕️鲜肉小笼包($38)
🌟唔合格 但好过蟹粉果个好多🤦🏻‍♀️
⭕️客家煎饼($26)
🌟有d油 但味道算正常
⭕️红油炒手($38)
甜甜地既酱 我锺意食甜 所以ok
⭕️乾扁四季豆($60)
虽然完全比唔起出面大排档 但叫正常咁咯

普普通通食一餐ok 不过无下次🤣拜拜👋
未试过可以去试 下午茶套餐少少地试下先既🤔
2020-06-03
2020-03-18 303 浏览
行完山坐巴士返钻石山食晚饭,有几间想食都要等位,经过夏面馆可以即时入坐,真好。舖入面都几乎满坐,开始多左人出街食饭?大家也不想动脑筋,一於叫个套餐唔洗烦。六人餐$798 ,茶钱每位$4 ,加埋一总共$904砂锅云吞鸡(半只)、松鼠桂鱼、蒜泥白肉、镇江水晶肉、美味海蜇、赛螃蟹、上汤云耳胜瓜、回锅肉、津白肉丝炒年糕、上海担担面(窝)、姜茶汤圆。镇江水晶肉几好食,点醋更开胃。海蜇爽脆又够味。蒜泥白肉 酱汁分上,一定要点汁先至好食。赛螃蟹味道偏淡,鱼肉有微鯹,其他都唔错,最重要系佢唔油腻。津白肉丝炒年糕都系相对清淡,捞回锅肉一齐食先够味。回锅肉够惹味,好食。云耳胜瓜亦系清淡菜式,够晒健康。担担面好香花生味,食落唔会太辣,几好。松鼠桂鱼,鱼肉炸得酥脆,配合酸甜酱汁好开胃。砂锅云吞鸡,云吞馅料新鲜好味,皮较厚。姜茶汤圆姜味十足,芝麻流心饀好味。整体唔错,食到饱饱。

舖入面都几乎满坐,开始多左人出街食饭?

大家也不想动脑筋,一於叫个套餐唔洗烦。

六人餐$798 ,茶钱每位$4 ,加埋一总共$904

镇江水晶肉几好食,点醋更开胃。

海蜇爽脆又够味。

蒜泥白肉 酱汁分上,一定要点汁先至好食。

赛螃蟹
味道偏淡,鱼肉有微鯹,其他都唔错,最重要系佢唔油腻。

津白肉丝炒年糕都系相对清淡,捞回锅肉一齐食先够味。

回锅肉够惹味,好食。

云耳胜瓜亦系清淡菜式,够晒健康。

担担面好香花生味,食落唔会太辣,几好。

松鼠桂鱼,鱼肉炸得酥脆,配合酸甜酱汁好开胃。

砂锅云吞鸡,云吞馅料新鲜好味,皮较厚。

姜茶汤圆姜味十足,芝麻流心饀好味。
整体唔错,食到饱饱。
2020-03-15
2020-03-09 298 浏览
我已不是第一次食这间店,觉得这间面店的面大碗,味道尚可,而且有位泊车,也是常来的客人。今晚叫了两碗面,今日想吃菜,也叫了一碟清炒白菜仔。不到5分钟,菜出现了,吓我一惊,因好像少了一半一样(见图),问职员,她支吾以对,又说平时也是这样,且态度差,没望多一眼就说是这个。最惨食落才知有蒜,而并不是清炒。这样对客人,实在无奈。亦有点失望。原本开心来吃面,结果吃得不开心。隔离再叫了一碟同一样的菜,比我们大。
清炒白菜
2020-02-27 893 浏览
话就话公司鼓励同事work from home,不过总系唔就手,所以好多时我都忍唔住会返office整理下啲文件,宁愿早少少收工,避开繁忙时间搭车。所以好多时我都会skip lunch,等到四五点先开餐🍚🥢 呢日咁好彩俾我赶到尾班车,啱啱讲得切可以试吓 #夏面馆 嘅 #下午茶餐😋谂住叫得 #下午茶 梗系 #迷你size,除咗 #排骨担担面,我仲加$20叫咗客 #小笼包。点知碗担担面嘅份量俾我心目中嘅正常size仲要巨型🤪 好在 #小笼包 都唔算特别大件,不过食哂面前嘅嘢, 真系有啲难度😅 先讲担担面,师傅调得味道啱啱好,唔会太杰、辣辣地仲好有花生酱味😋 而 #猪扒 亦炸得好松化,唔觉唔觉我已经食咗大半碗落肚🤰🏻 不过 #小笼包 似乎有啲失色,汤汁份量还可以,不过猪肉食落去冇乜鲜味,只算不过不失。不过人客嘅数量已经比我预期中多,但系亦未至於坐满, 所以坐得比较寛敞,而 #餐厅服务员 都比平时客气, 不过就好奇怪,喺我坐抵唔够五分钟,有人无啦啦落咗碟 #炒饭 俾我,我解释我只系刚刚坐低, 点会咁快叫嘢食呢?但系我听到服务员暗地里同其他人讲「明明系呢个女仔叫㗎... 佢又唔认!」 真系冤枉啊

不过人客嘅数量已经比我预期中多,但系亦未至於坐满, 所以坐得比较寛敞,而 #餐厅服务员 都比平时客气, 不过就好奇怪,喺我坐抵唔够五分钟,有人无啦啦落咗碟 #炒饭 俾我,我解释我只系刚刚坐低, 点会咁快叫嘢食呢?但系我听到服务员暗地里同其他人讲「明明系呢个女仔叫㗎... 佢又唔认!」 真系冤枉啊大老爷👉🏻👈🏻
2020-02-21
2020-02-21 323 浏览
夏面馆下午茶嘅份量同平时单点嘅一模一样,我地决定去食下午茶,当早啲食晚餐。我哋叫咗两个下午茶餐加$14豉油菜心。雪菜肉丝面$36- $36真系超级抵食,份量好大,雪菜肉丝味道够香,唔会过咸,猪肉丝好淋滑。排骨担担面$53- 我叫咗小辣,不过对我来讲都仲系好辣。排骨刚刚炸起,新鲜热辣,调味恰当,非常香脆可口,炸粉唔会过厚,亦都唔过分油腻。两碗面整体烟韧爽口,下午茶餐真系可以当晚餐咁样食,仲有饮品送,今次我哋拣饮热豆浆,大大杯唔错。
雪菜肉丝面$36
排骨担担面$53
- 我叫咗小辣,不过对我来讲都仲系好辣。
热豆浆
热豆浆
雪菜肉丝面
排骨担担面
豉油菜心
夏面馆(钻石山店)第一次食!随便点了些菜哈哈😄🍜担担面好像是基本要点的菜🤤🥳☀️❤️酥炸排骨担担面的担担面🍜(9/10)$66 大大碗既担担面,最喜欢是被煮过後很有黏度、花生味重汤底,感觉很浓郁😍😍二人一起吃绝对是最正确的选择哈哈😄份量也太多了吧😰👎酥炸排骨担担面的排骨👎$0(4/10 )😦排骨肉皮分离、偏多油☺️肉质软身 好咬口🆗叫做食得落口💥❤️鸡丝粉皮 $52(8/10)感觉不似平常食开的粉皮,好可爱特别的口感▶️‼️最贴切的形容是平常吃的肠粉😂花生麻酱味非常浓郁!绝对必要再食🤤💥👎鲜肉小笼汤包(5/10)🥶当天穿很少,感觉很冷,叫的是$38小笼包♨️想暖一下身☺️但极不建议,皮厚过我块面😦建议不必看价钱的朋友们请柯打$70/4件的招牌蟹粉小笼包🤣🤤环境一流,麻雀虽小,但整体装潢带有中国风😁也有被吸引了!🤤热茶任添($8茶位/人) ♨️‼️🤤😡服务态度😡‼️♨️虽进餐前店员说明用餐时间只有75分钟,我和友人用餐约60分钟已不断摧促「你地既用餐时间差唔多啦」,并经常企图收走我们桌上食物,感觉就是叫你快点离开啦😡如想慢慢叹的话,是不可能😡
夏面馆(钻石山店)

第一次食!随便点了些菜哈哈😄
🍜担担面好像是基本要点的菜🤤🥳

☀️❤️酥炸排骨担担面的担担面🍜(9/10)

👎酥炸排骨担担面的排骨👎$0(4/10 )
😦排骨肉皮分离、偏多油
☺️肉质软身 好咬口
🆗叫做食得落口

💥❤️鸡丝粉皮 $52(8/10)

💥👎鲜肉小笼汤包(5/10)

🤤环境一流,麻雀虽小,但整体装潢带有中国风😁也有被吸引了!
🤤热茶任添($8茶位/人) ♨️‼️🤤
😡服务态度😡‼️♨️