2019-11-09 171 浏览
突如其来嘅转变,#小秘书 嘅世界已经唔同晒,从前好多理所当然嘅事,而家都变得不一样... 平时除咗 #返工,有 #假期 就去吓 #旅行、#游水,间中搵埋班朋友食吓好嘢、吹吓水,都系一个几好嘅 #补品,补下个🧠补吓个💔咁啱呢排有朋友想食 #大闸蟹,而我又咁啱喺网上睇到 夏面馆 #团购优惠,胆粗粗就搵埋大家陪我一齐去做白老鼠🐁 试吓呢个「北海道大闸蟹餐」。其实我喺出发之前冇期望㗎,因为都预咗 #团购 冇咩好嘢,不过见佢平平哋,只系$271(已经连加一、茶钱)就每人食到两只蟹,仲有一个 #冷盘、两个 #小菜,加指定嘅 #蟹粉小笼包、#阳春面、#姜茶汤丸... 真系听吓都够哂饱呀🤣 #小菜 我哋要咗 #糖醋小排、而 #主菜 就拣咗 #蟹粉扒菜心 + #回锅肉🤪 先上枱嘅系 #糖醋小排,味道比较甜、无咩酸味,但系肉质就唔错😋 呢个时候 来自 #北海道 嘅 #主角 #大闸蟹终於出现,顶羔嘅 #蟹公 同 #蟹乸 味道都各有千秋,不过我就锺意 #蟹公 嘅羔比较黏口一啲😋之後再嚟嘅系 #主菜 #蟹粉扒菜心、#回锅肉 都做得相当精美❤️ 尤其系铺喺 #菜心上面嘅 #蟹粉,非常鲜美,而 #回锅肉 亦炒得相当有

之後再嚟嘅系 #主菜 #蟹粉扒菜心、#回锅肉 都做得相当精美❤️ 尤其系铺喺 #菜心上面嘅 #蟹粉,非常鲜美,而 #回锅肉 亦炒得相当有镬气🔥 唔错唔错!不过如果 #蟹粉小笼包 个皮可以做得薄啲啲,就更好喇🥳 听讲啲 #大闸蟹 好凉㗎... 所以点都要啪碗 #汤丸 落肚驱吓风,唔使个胃成晚顶住顶住咁辛苦吖嘛😉 一句讲哂... 呢个 #团购餐 抵呀👍🏻👍🏻
2019-11-08
2019-11-02 151 浏览
因为看到有一公一乸北海道大闸蟹【夏面馆】7道菜盛宴的团购,所以第一次来了夏面馆//就结论而言:完全买对了! 一公一乸大闸蟹即叫即蒸,膏多黄多,光是这2只就很觉得值回票价WW跟小伙伴一起吃得很开心WW这套餐包括其他东西,因为我们4个人,所以能选的小菜还满多的,吃到入口有雷有伏也有好吃的小笼包:正常水准,皮有点太厚扣掉了一点分数醉鸡:还不错,米酒味道很香糖醋小排:正常赛螃蟹:这辈子吃过最难吃的赛螃蟹,难吃得全桌4个人吃一口都变了脸色,基本上没太多人会再动口的东西…身为赛螃蟹,它竟然没有醋(大叫)!!!身为赛螃蟹,它竟然加了豆!它竟然还添入红椒炒成…对,它加了红椒、青豆和虾,吃出来,满口都是红椒的味道……真是有够莫名其妙…其他忘了拍照,想点赞姜茶汤圆///作为收尾很完美

小笼包

小笼包:正常水准,皮有点太厚扣掉了一点分数
醉鸡

醉鸡:还不错,米酒味道很香
糖醋小排

糖醋小排:正常
赛螃蟹

其他忘了拍照,想点赞姜茶汤圆///作为收尾很完美
2019-11-01
小笼包
醉鸡
糖醋小排
2019-10-24 215 浏览
钻石山广场看看有什麽店舖适合吃晚餐和朋友商议後选了这间上海菜因为想吃汤面食物🍜😊选了一份鸡排担担面鸡排是即炸起的 热热的 也挺香脆上碟时已细心地切开了可以直接夹起吃😋😋😋担担面点了不辣味道汤底和材料有些花生和肉醉 很香👍🏻👍🏻👍🏻碗很大 面的份量也颇多的😊😊😊

钻石山广场看看有什麽店舖适合吃晚餐
担担面点了不辣味道
汤底和材料有些花生和肉醉 很香👍🏻👍🏻👍🏻
碗很大 面的份量也颇多的😊😊😊

2019-10-11 425 浏览
因为上月不快的饮食体验,本是打死也不想再来,唯朋友坚持拉着,而又再度买了coupon,只好勉为其难顶硬上。小周末星期五去,所以黄昏6:30就到,怕难攞位。上次点的小笼包、抄手、高力豆沙难吃到一个点,所以今次不再翻叮。死就死,就点了较不推介的 五小碟(水晶肴肉、虎皮素鹅、四喜烤夫、糖醋小排、海蜇);先来第一碟,有点惊喜,颜色醒神,肴肉冻食不腻开胃有嚼口、素鹅外脆内热含萝卜丝味清爽、烤夫海线模样弹牙微甜、比较一般就是糖醋排,汁底调较甜度刚好但肉太硬太粗糙,海蜇亦欠缺平时的弹牙口感;砂锅云吞鸡,半只鸡煮得够腍,肉质保持到幼嫩,吃不停,下了很多棵小棠菜,虽然切得大件但菜软熟了很易咬,云吞皮虽厚但不滞胃,最意外是那个汤底,本不打算喝这疑似味清汤,但最後喝了三碗,吃完返家也没感口渴,估计味精就算下了也不多;上海酱鸭,看起来以为会又硬又鞋,吃起来是够入味及软腍,又是煮得很嫩。连今次的侍应比上次也礼貌得多,见是用coupon也没西面,抵赞番!

五小碟(烤夫、海蜇、素鹅、肴肉、糖醋排)
上海酱鸭
砂锅云吞鸡
2019-10-11
团购
五小碟(烤夫、海蜇、素鹅、肴肉、糖醋排)
上海酱鸭
砂锅云吞鸡
2019-09-26 405 浏览
食过呢间好多次,连锁店得黎又维持到水准,最重要系服务态度好。今次两个人叫左五样野,包括美味海蜇,花雕醉鸡,麻酱拌面,桂花拉糕,酒酿丸子。海蜇好弹牙,好爽口,食到索索声,条条都好入味。碎鸡好重酒味,不过稍为苦左少少。拌面大赞,虽然佢无咩料,表面上只有花生酱同豉油,但唔知点解劲香,好想知佢仲落左咩酱料,面质劲有口感。桂花拉糕好烟韧,同平时既桂花糕唔一样,唔系晶莹剔透个种,有少少年糕feel,不过劲香桂花味。酒酿丸子又系劲香酒味,丸子细细粒,烟烟韧韧,甜甜地。如果想入黎食个饱肚既话,建议叫番粉面饭,食完一定巨饱,完全食唔落其他野。但如果纯粹口痕想食上海菜,建议叫下凉菜同甜品,细细份,每样都可以试少少!
2019-09-22 339 浏览
之前已经食过一次觉得啲食物水准低於正常水平,见有团购优惠,响琴日(20/9)比多次机会啦,点知....今次叫嘅菜色系👉红油抄手👉担担面👉松子桂花鱼👉牛肉生煎包👉高力豆沙除左个汁偏甜之外,其他都正常。担担面完全唔掂当。个人认为食担担面汤底系最重要。佢个汤劲稀,水汪汪咁,就好似辣油加水开出黎,冇花生酱味。面质煮得耐左少少偏淋。松子桂花鱼抵赞嘅位系个汁做得几好,酸甜适中。可惜嘅系通常呢啲做法系唔会食到腥味,比啲汁盖过晒架嘛。但系佢条鱼好腥....生煎牛肉包,面包里面可能索晒啲油,搞到好淋,劲唔好食,而且馅好少。印像中食过嘅高力豆沙唔系咁嘅口感,系好似沙翁咁架嘛,但系而加就好似食紧一旧面团咁嘅感觉。

今次叫嘅菜色系
👉红油抄手
👉担担面
👉松子桂花鱼
👉牛肉生煎包
👉高力豆沙

红油抄手

除左个汁偏甜之外,其他都正常。
担担面

松子桂花鱼

牛肉生煎包

高力豆沙

2019-09-20
2019-09-15 216 浏览
有一段时间没来,一直觉得这店服务不怎麽样,没期望,料不到甫坐下,邻座有一家人的食客,还未点菜就给服务员气走,已有心理准备,大部分女服务员冷漠的,想点菜就叫不到人,还未吃完就想收走你的碟,一副唔休冇客的模样,不要紧,忍你一次没下次吧。因用雅虎优惠券,服务员的面就更「西」,而且讲明要下午6时前埋单及只能点某张菜单,於是点了:炒鳝糊淮山面,这个是整晚最好吃,虽然黄鳝份量少,汁还是较得恰到好处,而淮山面也很爽口不滞胃;红油抄手,汁不甜没味,皮太厚,馅少❌炸春卷,又是馅少,还好没油臆味;蟹粉小笼包,首次吃小笼包是有腥味,叹为观止,更遑论有没爆肉汁;高力豆沙,热是够热,但皮厚硬,又是馅少。不再见👋🏻。

红油抄手,汁不甜没味,皮太厚,馅少❌

炸春卷,又是馅少,还好没油臆味;

高力豆沙,热是够热,但皮厚硬,又是馅少。

不再见👋🏻。

2019-09-15
优惠券
鳝糊淮山面
2019-08-25 434 浏览
去荷里活行完街有的肚饿经过见到呢间有下午茶时间刚刚好三点三又唔洗等位👍🏻价钱唔贵$50-60元左右有一个餐加钱可以加小食回锅肉粗炒,好惹味有辣味选择选左小辣,都几多回锅肉回锅肉半肥瘦排骨担担面猪排热辣辣,外脆肉嫩担担面有麻酱味面有的腌菜唔太见肉碎三鲜炒年糕有好多餸虾,鸡肉,火腿都算多另外叫左小龙包不过不失咬开好多肉汁皮就合格la生煎包好迷你差不多一啖一个底唔脆胜在唔油红豆锅饼外脆,红豆饀唔太甜超好食不过份量都系偏细下午茶有饮品送叫左豆浆好大杯,味道唔错但饮得黎又饮唔到的茶$4茶钱(六日先要)都饮唔到两杯🙈
去荷里活行完街

价钱唔贵$50-60元左右有一个餐
加钱可以加小食
回锅肉粗炒,好惹味
有辣味选择
选左小辣,都几多回锅肉
回锅肉半肥瘦

排骨担担面
猪排热辣辣,外脆肉嫩
担担面有麻酱味
面有的腌菜唔太见肉碎

三鲜炒年糕
有好多餸
虾,鸡肉,火腿都算多
另外叫左小龙包

下午茶有饮品送
叫左豆浆
好大杯,味道唔错
但饮得黎又饮唔到的茶
$4茶钱(六日先要)
都饮唔到两杯🙈
2019-07-21 492 浏览
途经荷里活,找了这餐厅,餐厅格局舒适,带有少许上海味道。叫了碗鸡面,鸡面非常大碗,作为男人的我也差点吃不完,鸡块很鲜滑,汤很浓很鲜甜,赞!蟹肉小笼包很鲜甜,蟹味很重。鹅炸得很脆很香口,老人家也很喜爱吃。白云凤爪就一般,但不之於不好吃。整体味道高质,价钱便宜,属於高质餐厅。
途经荷里活,找了这餐厅,餐厅格局舒适,带有少许上海味道。

整体味道高质,价钱便宜,属於高质餐厅。

2019-06-16 578 浏览
听讲系上海品牌引入既品牌就去试下喇。入到去一阵酶焗既感觉,但坐低左开左茶冇得走喇,原来噩梦既开始。食物质素差,小笼包不美观,皮厚,个皮同其他小笼包店显得较”凌“ 身,唔知落左 D 口羊。黄鱼唔新鲜,食落腥既。醉鸡肉酶,唔知浸左几耐。服务最差,赶客,入去既时候都冇讲用餐时间,好你话有人等紧位,咁咪埋单走。已经走紧,仲黎执野,已经叫唔好执我走紧都系要执,结果就整污糟晒人。叫个经理出黎就唔见人,龟缩埋一边。想食到一肚气既可以试下。

2019-06-15
2019-06-14 435 浏览
约朋友去钻石山行街,GU开咗咁耐都无去睇过。行咗一圈能量耗尽,於是决定先补充能量。我地拣咗呢间夏面馆,装修几复古,好似客栈咁。我地都有选择困难症,拣餸都要拣半个钟……最後拣咗一个前菜:凉拌小木耳,酸酸地,又爽口几开胃。一个面:嫩鸡煨面,好大一碗,D鸡几滑嫩,青菜都有几多下,分量好足。一个肉:葱爆牛肉。牛肉好嫩滑,带上葱香味,餸D面食,好滋味。仲拣咗个青菜:浓汤浸津白,呢个真系好油,我地都系食咗一两条就唔想再食,唔建议叫呢个餸。我地都觉得间嘢几好食,价钱都合理,碗面真系好大碗,好抵食。8分推介!

我地拣咗呢间夏面馆,装修几复古,好似客栈咁。

我地都有选择困难症,拣餸都要拣半个钟……

最後拣咗一个前菜:凉拌小木耳,酸酸地,又爽口几开胃。

我地都觉得间嘢几好食,价钱都合理,碗面真系好大碗,好抵食。

8分推介!
2019-06-09
2019-06-05 352 浏览
因为住喺附近,所以经常都落嚟呢度食饭。我自己最锺意就系呢度嘅排骨担担面,排骨不会炸得太乾身,而且面底又唔会太淋。可能我自己锺意食辣,所以通常都会叫大辣。另外黄鱼煨面亦都推介,鱼汤够鲜味同清淡。价钱亦相对便宜,值得推介。
因为住喺附近,所以经常都落嚟呢度食饭。

另外黄鱼煨面亦都推介,鱼汤够鲜味同清淡。

价钱亦相对便宜,值得推介。
  • 排骨担担面
  • 鲜肉小笼包
  • 黄鱼煨面
2019-06-03 333 浏览
本身系出面睇紧二人餐,入到去老公决定散嗌5小碟我拣左素鹅,水晶肉,海蜇,鸡丝粉皮,糖醋排骨麻婆豆腐,都辣,个人觉得呢个太油,老公觉得几好味完全唔记得5小碟已经拣左排骨…跟手又一碟话梅骨😂😂唔知以为我地好锺意排骨要嗌2款口味最搞笑系我地唔系配白饭或菜饭…嗌左津白肉丝炒年糕所以我只系就咁不d豆腐食,一来太油二来会太咸到埋单比钱,老公话散叫仲平过二人餐,有时懒谂我地都会叫餐,只不过撞正唔啱食拣嚟拣去都唔知要乜好先散叫。
本身系出面睇紧二人餐,入到去老公决定散嗌

5小碟我拣左素鹅,水晶肉,海蜇,鸡丝粉皮,糖醋排骨

麻婆豆腐,都辣,个人觉得呢个太油,老公觉得几好味

最搞笑系我地唔系配白饭或菜饭…嗌左津白肉丝炒年糕

所以我只系就咁不d豆腐食,一来太油二来会太咸

2019-06-02
2019-05-21 276 浏览
好多年前去食,因为张曼玉亲自为一碟餸改名,叫DoReMi。已经有一段时间无去,今晚再度光临,大部份食物保持质素,例如我最锺意嘅黄鱼烩面、屋企人锺意嘅担担面……不过,今次蟹粉DoReMi煮得太咸,已经按照餐厅建议选用馒头,但都中和唔到,可能要一碗饭送两匙羹先得,呢方面需要改进
2019-05-11 245 浏览
今日同朋友去钻石山睇戏又唔知食乜又距离睇戏时间得番小小时间行行下就见到呢间夏面馆就入左去食啦本身都无期望d乜 求其食一餐就算呀 点知呢间又几ok喎我地嗌左个老上海炒饭望落平平无奇架 但食落又唔错 个饭够乾身 唯一缺点系无肉不过唔紧要 当健康d罗 又唔太油岩哂keep fit之人另外都嗌左个xo猪颈肉面个面有得简硬定软 我地简左硬唔错 个猪颈肉都几好食总括黎讲 呢间性价比都几高架 佢入面仲有好多点心 同其他面饭类下次同朋友都话要再黎试下
今日同朋友去钻石山睇戏又唔知食乜
又距离睇戏时间得番小小时间