2021-01-11 38 浏览
以前刚刚接触上海菜的时候,觉得夏面馆好高质好好吃,但近年越做越普通,质素每况越下。闲日下午有套餐,包前菜、主食和一杯饮品。饮品可以选豆浆、酸梅汤等。前菜是手拍青瓜和春卷,青瓜没什麽味道,只有轻微的蒜头味🧄和油而已,春卷反而唔太油,但内馅少到可怜,是吃完也不知道什麽馅。嫩鸡煨面最重要的系汤底,这里的汤底不香浓,也未到奶白色,而且面也煮得有点淋,我喜欢有咬劲的面条。另外一个问题是卫生问题,我不止一次看到这里的地板有蟑螂在爬。
手拍青瓜  &  炸春卷

嫩鸡煨面

2021-01-06 72 浏览
疫情下晚市无得堂食,好多人同我一样会五点左右就去餐厅食早一点。见呢间仲有下午茶就拎左位,因为下午茶去到5点15分,见等到10分都无职员出来叫飞,好奇就行入一步看下有无位,点知职员劲大声呼喝我出番去(系无礼貌的呼喝),其实眼见都至少有两张空枱,只系可能人手唔够未执得切,但可以礼貌点叫我们等一下,不用大声呼喝,令人感觉职员态度又十分差。讲番食物,整体我觉得都好食,好大份,下午茶价钱算性价比高。酸辣汤面酸辣汤做得几好,多料。上海粗炒近期食过都算系最好食,抄得味道刚刚好都几香,不过我觉得油咗少少。

• 酸辣汤
2020-11-25 242 浏览
极少食呢间夏面馆,完全唔知有9折现金优惠券,更唔知使用优惠既流程系点,埋单时好声好气问个经理系咪要系aop 度买左先,结果被对方以极差态度同语气讥讽:唔买点样兑换?另外,食物质素好一般。唔会再有下次!

另外,食物质素好一般。

唔会再有下次!
2020-11-02 370 浏览
久未光顾,却令人大失所望。疫情下未见有严格防疫措施,坐位近又迫。点了小笼包、嫩鸡煨面、春卷,老上海炒面及酸辣汤。小笼包皮厚而硬,像是番蒸的,真的难吃。春卷馅料少而无味,且有点燶了。上海粗炒是最差的,面有像梘水味,且粉而糊口,材料少,只得冬菇丝和几条很幼的肉丝,完全无小炒香味,像在吃豉油捞面。嫩鸡煨面和酸辣汤算可以,但一小碗平平无奇酸辣汤要30元,未免太贵吧。事实上连基本的茶也很差,淡而无味,跟白开水无分别。
2020-11-02
2020-10-26 353 浏览
同友人放学睇下钻石山荷里活有咩好食,就见到呢间,试下啦因为N年无试过。就叫左口水鸡(少辣)、云吞汤面(有生菜)、蟹粉小龙包(好热一定要摊下先好食)、烤鸭件(好少叫呢种菜,都不错)唯有想改善的系卫生问题,要保持清洁多一些啦!
、云吞汤面(有生菜)、蟹粉小龙包(好热一定要摊下先好食)
、烤鸭件(好少叫呢种菜,都不错)
唯有想改善的系卫生问题,要保持清洁多一些啦!
夏面馆 有折扣好抵食 👑 2次食嘅分享推介👍 凉菜五小碟 云吞鸡 煱贴 自选凉菜五小碟 ~ $112心多多 又可试多几款 啱晒 小碟好味道砂锅云吞鸡~$128大大煲足料 浓鸡汤香 冻咗起胶(骨胶原) 半只但鸡小唐菜嫩绿 但云吞煮过淋破皮鲜肉煱贴 ~ $36 3只即煎香口脆皮 肉馅鲜味有肉汁小笼包很一般 皮厚包口硬蚧粉小笼包 馅重腥👎回煱肉炒面~$72 有肉有菜 面1人份 味够浓 粗面入味夏味鳝糊汤面 ~ $70鳝冇骨爽口唔腥 面条糊口唔爽 汤淡口砂煱狮子头汤面 $70 味一般 唔香唔浓狮子头炸肉1嚿(中size) 汤底稀蚝汁味面大碗份量足 但面条糊口淡味唔挂汤排骨担担面~ $66今次排骨(猪扒)炸得好酥脆 撞手神。。。上次食系油冧冧担担面 汤底麻辣香不足面条糊口
夏面馆 有折扣好抵食 👑 2次食嘅分享

推介👍 凉菜五小碟 云吞鸡 煱贴
自选凉菜五小碟 ~ $112

心多多 又可试多几款 啱晒 小碟好味道

砂锅云吞鸡~$128

大大煲足料 浓鸡汤香 冻咗起胶(骨胶原)
半只但鸡小唐菜嫩绿 但云吞煮过淋破皮

狮子头炸肉1嚿(中size) 汤底稀蚝汁味
面大碗份量足 但面条糊口淡味唔挂汤

排骨担担面~ $66
今次排骨(猪扒)炸得好酥脆

撞手神。。。上次食系油冧冧
担担面 汤底麻辣香不足
燻旦2只
  • 鲜肉煱贴
  • 夏味鳝糊面
2020-09-21 374 浏览
嗰日同屋企人去荷里活辧点事,办完後就搵吓嘢食。荷里活嘅食肆颇多,但系我地都锺意食汤面,於是就同佢地嚟到「夏面馆」。当时差唔多一点半,店内食客唔算十分多。店员带咗我地入去里面坐低,跟住我就兴奋地点餐啦!我地嗌咗三碗面再加三个小食。另外两个系套餐,仲送多杯热豆浆。我想食水晶肉,但系冇得跟餐,只能散叫。啲面送到嘅时候,俾佢地巨型嘅碗吓亲,真系好大碗,仲有四粒云吞同埋好多面。菜肉云吞唔算皮薄馅靓,但系至少可以食得饱肚。红油抄手啲酱汁同平时食开有些少唔同,甜甜的,一啲都唔辣。另外豆浆冇乜豆味,冇得同自家制相提并论。水晶肉$55得10粒,质素只属一般。

酸辣水饺面
菜肉云吞面
水晶肴肉
红油抄手
2020-09-18
酸辣水饺面
菜肉云吞面
2020-08-16 292 浏览
现在肺炎这个时势已经唔好店员态度很恶劣 对客人呼呼喝喝入座时并没有说明清楚有限用餐时间 1小时15分食到一半我朋友未到先有侍应说「你朋友还未到?我哋有用餐时间1小时15分钟」我很愕然 在门口你的同事没有跟我说有限时(?)另外食物方面 真的退步了很多小笼包 蒸得太熟 成pat野生煎包 皮比肉厚豆沙锅饼 皮厚又缩水眼见已经有好几位客人被店员「呼喝」出门外等嘅时候走掉身为街坊的我觉得很可惜 明明之前佢哋个蟹粉炒饭好好食今时今日系咪仲要咁样做生意呢?🤷🏻‍♀️
现在肺炎这个时势已经唔好
店员态度很恶劣 对客人呼呼喝喝
入座时并没有说明清楚有限用餐时间 1小时15分
食到一半我朋友未到
先有侍应说「你朋友还未到?我哋有用餐时间1小时15分钟」
我很愕然 在门口你的同事没有跟我说有限时(?)

另外食物方面 真的退步了很多

身为街坊的我觉得很可惜
明明之前佢哋个蟹粉炒饭好好食

今时今日系咪仲要咁样做生意呢?🤷🏻‍♀️
2020-07-11 304 浏览
夏面馆嘅食物真系好抵,又大碗,价钱便宜;有段时间探家人都会嚟食,今次隔咁耐梗系要试吓有无走样😼未够12点半已经坐满7成人😳由於老人家要食早饭,1130嚟到等开门😸屋企人想跟人头点餐俾我及时制止,因为佢未见过份量之大,4个成人要3个午餐都超够饱😽担担面配猪扒,唔记得影猪扒😿价钱唔太肯定,埋单$217⋯⋯仲要打包🙀妈妈超喜欢食酸辣汤面,例牌菜不过而家加咗云吞好似冇咁好食,但系抵食同饱清汤云吞面有4大只,我除非超肚饿,平时真心食唔晒😪前菜另点2份小笼包子(每客2只)套餐可以挑前菜1份:手拍青瓜,大爱佢真系好大方、好大碟套餐另有饮品,豆浆、酸梅汤、罐装汽水另+$2(以前唔使加钱🥴)整体来讲都系好食😋⋯⋯抵食!
夏面馆嘅食物真系好抵,又大碗,价钱便宜;
有段时间探家人都会嚟食,今次隔咁耐梗系要试吓有无走样😼

未够12点半已经坐满7成人😳

由於老人家要食早饭,1130嚟到等开门😸
屋企人想跟人头点餐俾我及时制止,因为佢未见过
份量之大,4个成人要3个午餐都超够饱😽

担担面配猪扒,唔记得影猪扒😿
价钱唔太肯定,埋单$217⋯⋯仲要打包🙀
担担面

妈妈超喜欢食酸辣汤面,例牌菜
不过而家加咗云吞好似冇咁好食,但系抵食同饱
酸辣汤云吞面

清汤云吞面有4大只,我除非超肚饿,平时真心食唔晒😪
水饺面

前菜另点2份小笼包子(每客2只)
小笼包子

套餐可以挑前菜1份:手拍青瓜,大爱
佢真系好大方、好大碟
手拍青瓜

套餐另有饮品,豆浆、酸梅汤、
罐装汽水另+$2(以前唔使加钱🥴)

整体来讲都系好食😋⋯⋯抵食!
2020-07-09
酸辣汤云吞面
水饺面
2020-07-03 197 浏览
睇完戏,见到广告牌话票尾去夏面馆送一客小笼包,所以黎左,不过原来公众假期系无㗎,但唔紧要,照食可也担担面呢个担担面最好嘅地方系唔会太淋,汤底唔会太杰,味道够浓,对於重口味嘅我黎讲,好正不过超大碗,我又叫左啲前菜小食,所以食唔晒醉鸡作为一个冷盘,最怕系啲鸡肉好实,呢个醉鸡肉质好爽,唔会梅唔会实,好好味😋酒味好香,正👍蟹粉小笼包小笼包系其中一样我最锺意嘅上海野食,呢个肉汁好够,皮亦够薄,不过蟹粉味唔够浓😅总括嚟讲,味道系好,分量亦好够,唯一系坐得有啲迫😅

担担面
不过超大碗,我又叫左啲前菜小食,所以食唔晒

醉鸡

蟹粉小笼包

总括嚟讲,味道系好,分量亦好够,唯一系坐得有啲迫😅
2020-06-29 135 浏览
很久没吃上海菜,放工後便和同事光顾一下夏面馆,人流不错,但等候时间短,很快便能入座。盛夏天气令人食慾不振,而酸辣汤汤底里的乌醋汁令人开胃解腻,简直是开胃佳品。夏面馆的酸辣汤面,汤底口感浓稠滑顺,浓香醇厚。 面条烟韧有嚼劲。配料有笋,冬菇,蛋花,豆腐,肉丝,木耳 ...... 而且酸辣两味调和的刚好,个人喜爱辣的话,可以要求加辣。同事点了云吞淮山面( 加五元),淮山面清新爽口, 带着淮山特有的味道,面条分明, 非油炸的做法,清淡又健康,营养价值高。 云吞 口感润滑,鲜香爽脆,皮薄馅靓,无论味道、口感、形状、色泽都不错。两碗面都属於大大碗的,所以就再没有额外点小吃了,由於夏面馆会收取茶钱和加一服务费,整价格变相贵了一点了。

2020-06-27 108 浏览
🐖🍜夏面馆炸得香脆又乾身嘅排骨担担面,汤底具备四种味道;甜、麻、香、辣。汤浓惹味麻酱味香带微辣,面条系用幼身面属腍滑口感挂汤力一般。排骨炸得香脆带微甜,肉嫩有汁,净食同沾汤食都好好味😋
排骨炸得香脆带微甜,肉嫩有汁,净食同沾汤食都好好味😋
2020-06-17 172 浏览
个人觉得黎讲系几中意中菜 呢间系专食上海野既 我今次就系食下午茶时段 价钱由$30几至$$50几不等 包一杯饮品 (另收加一服务费) 豆浆唔系太大杯 唔算太冻饮落岩岩好 叫左呢个担担面 面条较软 而且好长食起上黎有咁方便 如果剪开就会比较好啦 配料方面就有碎花生 肉碎同埋葱花 咬落有口感 酱料方面就有芝麻酱 辣椒油同麻油 食落好惹味 有少少辣 同芝麻酱既味道都好香 老上海炒面 用咗粗面好似乌冬咁 有白菜 肉丝 冬菇 酱料方面唔会过咸 岩岩好 面既质地有嚼劲 份量好大碗 但稍嫌太多油 较容易腻

豆浆唔系太大杯 唔算太冻饮落岩岩好

老上海炒面

老上海炒面
但稍嫌太多油 较容易腻
2020-06-17
2020-06-05 166 浏览
厌尖既我觉得大大部分都好难食🙈但以正常人既口味简选左尽量唔太难食既出来🤣 ❌蟹粉炒饭($95)🌟超级难食 蟹粉pat酱完全无味 炒饭好乾无味❌上海担担面($48)🌟可能食惯四川浓味既 觉得依个无咩味 同面质好淋❌自选凉菜五小碟($112)🌟简左四喜烤夫 镇江水晶肉 虎皮素鸭 美味海蜇 糖醋小排勉强好味既有:四喜考夫姐系炸既腐皮卷 水晶肉❌豆沙锅饼($36)🌟依个好难整得难食 但佢整到皮硬少馅 就真系好难食❌炸银丝卷($28)🌟姐系厚身卷埋既馒头 个皮炸完 又厚又硬 完全咬唔到🤣食蒸会好d❌蟹粉小笼包($70)🌟个皮总厚过我佬细既面皮 无咩蟹鲜味 真系好好好狠难食 .⭕️鸡丝粉皮($52)🌟青瓜同鸡丝都少得可怜 但味道正常⭕️老上海粗炒($66)🌟有d偏咸 不过面质弹牙⭕️鲜肉小笼包($38)🌟唔合格 但好过蟹粉果个好多🤦🏻‍♀️⭕️客家煎饼($26)🌟有d油 但味道算正常⭕️红油炒手($38)甜甜地既酱 我锺意食甜 所以ok⭕️乾扁四季豆($60)虽然完全比唔起出面大排档 但叫正常咁咯普普通通食一餐ok 不过无下次🤣拜拜👋未试过可以去试 下午茶套餐少少地试下先既🤔
厌尖既我觉得大大部分都好难食🙈
但以正常人既口味简选左尽量唔太难食既出来🤣

❌蟹粉炒饭($95)
🌟超级难食 蟹粉pat酱完全无味 炒饭好乾无味

❌上海担担面($48)
🌟可能食惯四川浓味既 觉得依个无咩味 同面质好淋

❌自选凉菜五小碟($112)
🌟简左四喜烤夫 镇江水晶肉 虎皮素鸭 美味海蜇 糖醋小排
勉强好味既有:四喜考夫姐系炸既腐皮卷 水晶肉

❌豆沙锅饼($36)
🌟依个好难整得难食 但佢整到皮硬少馅 就真系好难食

❌炸银丝卷($28)

❌蟹粉小笼包($70)
🌟个皮总厚过我佬细既面皮 无咩蟹鲜味 真系好好好狠难食 .

⭕️鸡丝粉皮($52)
🌟青瓜同鸡丝都少得可怜 但味道正常
⭕️老上海粗炒($66)
🌟有d偏咸 不过面质弹牙
⭕️鲜肉小笼包($38)
🌟唔合格 但好过蟹粉果个好多🤦🏻‍♀️
⭕️客家煎饼($26)
🌟有d油 但味道算正常
⭕️红油炒手($38)
甜甜地既酱 我锺意食甜 所以ok
⭕️乾扁四季豆($60)
虽然完全比唔起出面大排档 但叫正常咁咯

普普通通食一餐ok 不过无下次🤣拜拜👋
未试过可以去试 下午茶套餐少少地试下先既🤔
2020-06-03
2020-05-16 1610 浏览
四月中的星期日下午,我本来是想留在西贡墟里面,光顾位於西贡墟里面新开张的猫主题餐厅。可惜那间猫主题餐厅在星期日整天都没有开门营业,所以我在等候期间,唯有坐车到附近食饭打发时间。结果我在西贡巴士总站,等候到有准备开往钻石山「荷里活广场」的巴士。於是我立刻坐上那部开往钻石山「荷里活广场」的巴士,在「荷里活广场」里面找食店。结果我选择了光顾,位於「荷里活广场」一楼的中式粉面餐厅「夏面馆」,因为「夏面馆」竟然在星期日公众假期里面,都有提供粉面下午茶茶餐给食客享用。在我印象中的中式粉面餐厅,或者是港式茶餐厅里面,大部分餐厅在星期日和公众假期,都不会向光顾的食客,提供价钱相对便宜的下午茶茶餐。难得「夏面馆」是我见过少有在星期日公众假期里面,都有提供优惠价下午茶茶餐给食客享用的餐厅,所以我选择在「夏面馆」先食个「牛腩面」为自己塾底,之後返回西贡那餐厅有没有开门,对我影响也没有那麽严重。我发现原来「夏面馆」的下午茶茶餐食品的价钱也不算很便宜,最便宜的面只是没有肉食餸菜的「青菜煨面」,又或者近乎没有肉食的「葱油开洋(虾油)烩面」而已。反而想在「夏面馆」下午茶时间享用一碗「香辣牛腩面」,未计算加一服务费在

反而想在「夏面馆」下午茶时间享用一碗「香辣牛腩面」,未计算加一服务费在内已经需要收食客港币五十二元,偏向昂贵的价钱。跟着我再选择多一客「鲜肉小笼包」,加上饮品「豆浆」後,总价钱已经变成了港币九十元。

结果我选择了一碗,下午茶未计加一服务费之前,售价已经卖港币五十二元一碗的「香辣牛腩面」,加上「鲜肉小笼包」和饮品「豆浆」,当作提前食晚餐的「夏面馆」「下午茶茶餐」食品。
冻豆浆

至於「夏面馆」下午茶茶餐里面的饮品,饮品价钱整体上都是偏向比较便宜,除了选择饮汽水需要另外加港币两元之外,选择其余「下午茶茶餐」的饮品都不需要再加钱。

於是我选择了,享用一杯冰冻的甜味「冻豆浆」饮品,作为我在钻石山「夏面馆」享用下午茶茶餐,当作提前食「晚餐」版本的晚餐粉面食品。
鲜肉小笼包

另一方面,我发现「夏面馆」还有为食客附上一壶中茶跟茶壶,让食客可以当作随入座而附上的饮料享用。不过这壶茶其实不像一般茶餐厅的免费茶,「夏面馆」已经预先收了食客每位港币四元作为「茶位费」。

所以食客即使已经因为选择下午茶茶餐,而有了免费又冰冻的茶餐饮品,但是也可以在刚享用下午茶之前,先喝一口餐厅提供的免费热茶,当作暖一暖肚子也无妨。

先讲一下「夏面馆」下午茶茶餐里面的优惠价食品「鲜肉小笼包」,「鲜肉小笼包」除了以中式蒸笼盛载起来之外,也一如所料地有调味醋和姜丝可以用来调味。

「夏面馆」的下午茶茶餐版本「鲜肉小笼包」在被送到上台的时候,温度仍然算是温暖,蒸笼仍然是辣手的,仍然能期望「鲜肉小笼包」里面仍然有甜味的汤汁和湿润的口感。

不过食客还是不要对「夏面馆」下午茶茶餐的「鲜肉小笼包」汤汁期望过高了,毕竟「鲜肉小笼包」始终不是「汤包」,不会只咬一口「鲜肉小笼包」,就会有源源不绝的灸热汤汁喷出来。

不过「夏面馆」厨房制作的猪肉馅料「鲜肉小笼包」,猪肉馅料里面的味道勉强还算是甜的,颇能够配合调味醋里面的酸味,跟姜丝里面的辣味。
香辣牛腩面

至於「夏面馆」下午茶茶餐里面的真正主角,「香辣牛腩面」出乎我意料地,不是使用一般汤碗盛载牛腩跟汤面,而是选择了使用像陶具煮锅的餐具,直接盛载牛腩跟汤面出来。

幸好「夏面馆」下午茶茶餐「香辣牛腩面」使用的疑似陶具煮锅,煮锅在上台的时候,温度已经正在冷却,我最初不敢直接触碰煮锅,需要用大型汤勺直接试饮汤汁。

「香辣牛腩面」里面的汤汁实际味道,味道还是一如我所料地属於很辣,辣到我无办法喝完整锅汤底,只能够小小试饮两啖辣味汤底就算了。

「香辣牛腩面」虽然只属於「夏面馆」下午茶茶餐里面的食品,但是「香辣牛腩面」里面的「牛腩」也不是只有小小的碎腩而已,还附送「牛腩」的必然拍档「牛筋」。

「夏面馆」「香辣牛腩面」里面的牛腩跟牛筋实际口感,都已经因为被煮到完全变腍了。无论「夏面馆」的牛腩牛筋有否在煮时已经加进瓦锅里面,牛腩牛筋的口感已经被煮到很腍,而且已经吸收汤底里面的辣味。

就连「香辣牛腩面」里面的面条也不例外,「香辣牛腩面」里面的面条质地偏向比较幼身,但是面条幼身的同时,却颇能够吸收辣味汤汁,还能够食到阵阵的辣味。

「夏面馆」下午茶「香辣牛腩面」里面的辣味,跟小食「鲜肉小笼包」里面的猪肉鲜甜味,还有调味醋里面的酸味,整体味道感觉也是偏向比较浓厚,完全符合上海菜「浓油赤酱」的要求。

至於「夏面馆」收每位港币四元,连茶壶一同附上的浓味绿茶,跟套餐甜味「豆浆」饮品,则属於可以化解中和「香辣牛腩面」偏浓辣味味道,跟「小笼包」调味醋酸味的饮品。

「夏面馆」下午茶茶餐本身有收加一服务费,所以一锅「香辣牛腩面」加上一笼「鲜肉小笼包」,再加上套餐饮品「豆浆」,和另收茶位钱的中茶,总共收费港币九十元,不算便宜的价钱,但是值得下次再试。
2020-04-12
冻豆浆