131
25
14
等级4
339
0
2019-12-22 429 浏览
今次又黎到荃湾夏麪馆食上海野,好食嘅上海菜馆荃湾其实都唔少,呢间系其中一间,而且仲有加钱甜品任食,有惊喜!所以紧系要约朋友去食返餐劲啦。鲜肉小龙包一定系必点,皮虽然唔算薄,但入面有劲多汤汁,汤汁滋味浓郁,仲超级热辣辣架,所以记得要好小心咬!唔系会辣到个咀架。一人有两粒,超滋味。煎饼煎得薄薄脆脆,好惹味。回锅肉香喷喷,有肉片有菜有红椒绿椒,少少辣劲有镬气,劲惹味,用来送饭一流。担担上海面份量好足,味道又正宗同好味,浓浓嘅麻酱味,嗅觉味觉都好享受,而且系上海幼面,非常挂汤,令每啖都会有麻酱又食到肉碎粒粒嘅香口口感,热辣辣真系好好食。食左咁多邪恶美食梗要叫个菜,火腿津白清清地而且又有几片咸肉,同津白一齐食互相提鲜,又唔会觉得火腿太咸,而津白又唔会淡而无味!正另外加左20蚊任食甜品同夏味熏蛋。熏蛋烟熏味浓,而内入面流心黏住咀,很香。甜品方面我地叫左豆沙锅饼,擂沙汤圆,姜茶汤丸,仲有仲有,非常cross over 嘅猫山王榴槤高力,一次过试晒咁多甜点,咁样以甜点作结真系太满足。最正系任食,锺意食的,可以狂点。太多太多款甜食了,不能尽录,又正又好抵食。
更多
今次又黎到荃湾夏麪馆食上海野,好食嘅上海菜馆荃湾其实都唔少,呢间系其中一间,而且仲有加钱甜品任食,有惊喜!所以紧系要约朋友去食返餐劲啦。
小笼包
$38
4 浏览
1 赞好
0 留言

鲜肉小龙包一定系必点,皮虽然唔算薄,但入面有劲多汤汁,汤汁滋味浓郁,仲超级热辣辣架,所以记得要好小心咬!唔系会辣到个咀架。一人有两粒,超滋味。
煎饼
$26
1 浏览
1 赞好
0 留言

煎饼煎得薄薄脆脆,好惹味。
回锅肉
$70
1 浏览
1 赞好
0 留言

回锅肉香喷喷,有肉片有菜有红椒绿椒,少少辣劲有镬气,劲惹味,用来送饭一流。
上海担担面
$46
4 浏览
1 赞好
0 留言

担担上海面份量好足,味道又正宗同好味,浓浓嘅麻酱味,嗅觉味觉都好享受,而且系上海幼面,非常挂汤,令每啖都会有麻酱又食到肉碎粒粒嘅香口口感,热辣辣真系好好食。
火腿津白
$68
1 浏览
1 赞好
0 留言

食左咁多邪恶美食梗要叫个菜,火腿津白清清地而且又有几片咸肉,同津白一齐食互相提鲜,又唔会觉得火腿太咸,而津白又唔会淡而无味!正
59 浏览
1 赞好
0 留言

另外加左20蚊任食甜品同夏味熏蛋。
熏蛋
0 浏览
1 赞好
0 留言
熏蛋烟熏味浓,而内入面流心黏住咀,很香。
0 浏览
0 赞好
0 留言
0 浏览
0 赞好
0 留言
0 浏览
0 赞好
0 留言
甜品方面我地叫左豆沙锅饼,擂沙汤圆,姜茶汤丸,
榴槤高力
0 浏览
0 赞好
0 留言
仲有仲有,非常cross over 嘅猫山王榴槤高力,一次过试晒咁多甜点,咁样以甜点作结真系太满足。最正系任食,锺意食的,可以狂点。太多太多款甜食了,不能尽录,又正又好抵食。
3 浏览
0 赞好
0 留言
(以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。)
张贴
评分
味道
环境
服务
卫生
抵食
用餐日期
2019-12-13
用餐途径
堂食
人均消费
$160 (晚餐)
推介美食
小笼包
$ 38
煎饼
$ 26
回锅肉
$ 70
上海担担面
$ 46
火腿津白
$ 68
熏蛋
榴槤高力
等级4
154
0
2019-12-22 161 浏览
Anyone who knows me knows that I love Shanghainese food, and especially dumplings! So when I found out that there was a resturant so close to my house that served this I just had to go and give it a try!We ordered three different types of dumplings this time, the soup dumplings, pan fried dumplings and the chili steamed dumplings. Usually my fav is the soup dumplings but this time the chili dumplings was a stand out for me. I think it’s because the sauce had a little bit of sweetness to it which
更多
Anyone who knows me knows that I love Shanghainese food, and especially dumplings! So when I found out that there was a resturant so close to my house that served this I just had to go and give it a try!


We ordered three different types of dumplings this time, the soup dumplings, pan fried dumplings and the chili steamed dumplings. Usually my fav is the soup dumplings but this time the chili dumplings was a stand out for me. I think it’s because the sauce had a little bit of sweetness to it which complemented the rest of the flavours really well.


We decided to get the appetizer palate so that we could try a bit of everything. You can choose a total of 5 different appetizers from a variety of eight.


We also tried the dan dan noodles which was such a big portion!! And soup was very tasty, with hints of fragrant peanut flavour and a little spicy.


Also really wanted to try their sour spicy soup so decided to get a small bowl to share. Nice balance of flavours for sure and super appetizing.

1 浏览
1 赞好
0 留言
1 浏览
1 赞好
0 留言
0 浏览
1 赞好
0 留言
0 浏览
1 赞好
0 留言
0 浏览
1 赞好
0 留言
0 浏览
1 赞好
0 留言
1 浏览
1 赞好
0 留言
0 浏览
1 赞好
0 留言
46 浏览
1 赞好
0 留言
51 浏览
1 赞好
0 留言
56 浏览
1 赞好
0 留言
58 浏览
1 赞好
0 留言
(以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。)
张贴
评分
味道
环境
服务
卫生
抵食
用餐途径
堂食
推介美食
  • 鲜肉小笼包
  • 担担面
  • 酸辣汤
等级4
177
0
2019-11-30 345 浏览
夏面馆系各区都有分店,今日好想食上海菜所以就简左呢度,门口有手画既挂画,入面既中式装修配埋木枱木椅,再加上黑白瓷砖,十份有风格川味口水鸡面 $60大大碗既上海面,份量十足而且面既软硬适中,汤头清甜,川味口水鸡辣味十足,鸡肉食落嫩滑,再配上燻蛋,烟燻味香浓又带少少流心蛋黄,更添风味,不错夏味燻蛋 $13只干扁四季豆$55镬气十足既四季豆,大大碟非常青绿,肉粒调味十足,加入四季豆爆炒後十分香口,食完唔会有渣,果然系出名既菜式,正!松鼠桂鱼 $198原条桂花鱼拆骨再炸脆,再配上松子酸甜酱,卖相一流,满满既甜酸酱布满桂鱼,见到都已经口水流桂花鱼炸得非常酥脆,脆卜卜既表面内里既鱼肉依然十分鲜嫩,而且食落无骨,岩晒我呢啲唔中意食鱼骨既懒人,淡淡肉最正!最吸引既系每口都有满满既甜酸酱,食完一啖又一啖,酸酸甜甜既味道刚好,十分开胃,男女老幼都岩食,极度推荐既一道菜,十分之满意!到甜品既时候:高力豆沙 $36松软既包上面洒满糖粉,而入面有大量既红豆蓉,食落非常满足,甜蜜既红豆无得顶另外仲叫左个 擂沙汤丸 $30新鲜热辣嘅汤丸,冒住烟上枱,一咬落去芝麻爆晒出黎,烟韧既芝麻汤丸,甜品既一流选择!总括来说,我
更多
夏面馆系各区都有分店,今日好想食上海菜所以就简左呢度,门口有手画既挂画,入面既中式装修配埋木枱木椅,再加上黑白瓷砖,十份有风格
4 浏览
0 赞好
0 留言

川味口水鸡面 $60
大大碗既上海面,份量十足而且面既软硬适中,汤头清甜,川味口水鸡辣味十足,鸡肉食落嫩滑,再配上燻蛋,烟燻味香浓又带少少流心蛋黄,更添风味,不错

夏味燻蛋 $13只
8 浏览
0 赞好
0 留言

干扁四季豆$55
镬气十足既四季豆,大大碟非常青绿,肉粒调味十足,加入四季豆爆炒後十分香口,食完唔会有渣,果然系出名既菜式,正!
5 浏览
0 赞好
0 留言

松鼠桂鱼 $198
8 浏览
0 赞好
0 留言

原条桂花鱼拆骨再炸脆,再配上松子酸甜酱,卖相一流,满满既甜酸酱布满桂鱼,见到都已经口水流
2 浏览
0 赞好
0 留言

桂花鱼炸得非常酥脆,脆卜卜既表面内里既鱼肉依然十分鲜嫩,而且食落无骨,岩晒我呢啲唔中意食鱼骨既懒人,淡淡肉最正!
3 浏览
0 赞好
0 留言

最吸引既系每口都有满满既甜酸酱,食完一啖又一啖,酸酸甜甜既味道刚好,十分开胃,男女老幼都岩食,极度推荐既一道菜,十分之满意!
5 浏览
0 赞好
0 留言

甜品既时候:高力豆沙 $36
2 浏览
0 赞好
0 留言

松软既包上面洒满糖粉,而入面有大量既红豆蓉,食落非常满足,甜蜜既红豆无得顶
6 浏览
0 赞好
0 留言

另外仲叫左个 擂沙汤丸 $30
3 浏览
0 赞好
0 留言

新鲜热辣嘅汤丸,冒住烟上枱,一咬落去芝麻爆晒出黎,烟韧既芝麻汤丸,甜品既一流选择!

总括来说,我最最最锺意松鼠桂花,一定会带埋屋企人黎试下,十分推荐!

50 浏览
0 赞好
0 留言
(以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。)
张贴
评分
味道
环境
服务
卫生
抵食
用餐途径
堂食
推介美食
  • 松鼠桂鱼
  • 夏味燻蛋
等级4
162
0
2019-11-30 221 浏览
去完一田扫货,行下行下就见到间夏面馆,听同事讲几好食,於是就入去试下🤣地方环境都几整齐,宽敞舒适,带中国风装饰✨夏伯伯酸梅汤 $14✨比一般酸梅汤多了一份凉凉的感觉,就好似冰极柠檬茶果种冰极咁,梅酸味中带甜😋👍🏻🎇夏味燻蛋 $13🎇燻蛋入味,蛋黄流心,质感唔错🌌干扁四季豆 $55🌌上海铺的特色,要睇下一间上海铺的食物质素,睇呢味餸就知,炒得非常惹味, 咸而香,带少许虾味色泽及香味都👍🏻👍🏻👍🏻🌠川味口水鸡面 $60🌠卖相不错,面条整齐,口水鸡色泽鲜艳口水鸡都几辣,冻食的口水鸡有蒜香芝麻味,加上辛辣的辣椒油,建议可以沉落汤到再食,令汤底有份香味😋面质有弹性🌌松鼠桂鱼 $198🌌呢条桂鱼卖点就系无骨啖啖肉,而桂鱼原条拆骨炸脆,再淋上类似咕噜肉的酱汁加上松子,极之好味除了松子,更有椰果、菠萝等其他配料✨擂沙汤丸 $30✨最後当然不少得上海式甜品,擂沙汤丸皮略厚,但胜在热辣辣够好味🌠高力豆沙 $36🌠高力豆沙有3件,感觉似食梳乎厘,少了蛋的香味,但有微脆口感及甜丝丝的糖霜豆沙加了蜂蜜,有蜂蜜香甜味总括而言,夏面馆食物都几出色,各款食物都有水准,难怪全港咁多分店,独特的滋味都值得一试😋👍🏻
更多
去完一田扫货,行下行下就见到间夏面馆,听同事讲几好食,於是就入去试下🤣
4 浏览
0 赞好
0 留言

地方环境都几整齐,宽敞舒适,带中国风装饰
夏伯伯酸梅汤
$14
1 浏览
0 赞好
0 留言

✨夏伯伯酸梅汤 $14✨
比一般酸梅汤多了一份凉凉的感觉,就好似冰极柠檬茶果种冰极咁,梅酸味中带甜😋👍🏻
夏味燻蛋
$13
2 浏览
0 赞好
0 留言

🎇夏味燻蛋 $13🎇
燻蛋入味,蛋黄流心,质感唔错
干扁四季豆
$55
2 浏览
0 赞好
0 留言

🌌干扁四季豆 $55🌌
上海铺的特色,要睇下一间上海铺的食物质素,睇呢味餸就知,炒得非常惹味, 咸而香,带少许虾味
干扁四季豆
$55
2 浏览
0 赞好
0 留言

色泽及香味都👍🏻👍🏻👍🏻
川味口水鸡面
$60
5 浏览
0 赞好
0 留言

🌠川味口水鸡面 $60🌠
卖相不错,面条整齐,口水鸡色泽鲜艳
川味口水鸡面
$60
3 浏览
0 赞好
0 留言

口水鸡都几辣,冻食的口水鸡有蒜香芝麻味,加上辛辣的辣椒油,建议可以沉落汤到再食,令汤底有份香味😋面质有弹性
松鼠桂鱼
$198
1 浏览
0 赞好
0 留言

🌌松鼠桂鱼 $198🌌
呢条桂鱼卖点就系无骨啖啖肉,而桂鱼原条拆骨炸脆,再淋上类似咕噜肉的酱汁加上松子,极之好味
松鼠桂鱼
$198
1 浏览
0 赞好
0 留言

除了松子,更有椰果、菠萝等其他配料
擂沙汤丸
$30
3 浏览
0 赞好
0 留言

✨擂沙汤丸 $30✨
最後当然不少得上海式甜品,擂沙汤丸皮略厚,但胜在热辣辣够好味
高力豆沙
$36
1 浏览
0 赞好
0 留言

🌠高力豆沙 $36🌠
高力豆沙有3件,感觉似食梳乎厘,少了蛋的香味,但有微脆口感及甜丝丝的糖霜
高力豆沙
$36
1 浏览
0 赞好
0 留言

豆沙加了蜂蜜,有蜂蜜香甜味

总括而言,夏面馆食物都几出色,各款食物都有水准,难怪全港咁多分店,独特的滋味都值得一试😋👍🏻
(以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。)
张贴
评分
味道
环境
服务
卫生
抵食
用餐途径
堂食
推介美食
夏伯伯酸梅汤
$ 14
夏味燻蛋
$ 13
干扁四季豆
$ 55
干扁四季豆
$ 55
川味口水鸡面
$ 60
川味口水鸡面
$ 60
松鼠桂鱼
$ 198
松鼠桂鱼
$ 198
擂沙汤丸
$ 30
高力豆沙
$ 36
高力豆沙
$ 36
等级4
208
0
2019-11-13 362 浏览
今天和好姊妹约好晚上吃这家上海菜由於我的姊妹非常喜欢吃上海小笼包所以今天选了这家,因为他没有吃过所以带他来吃一下。由於他未吃过这家所以我给他发板吧茶位$4先点了一份燻蛋燻蛋蛋黄香甜得黎蛋白够滑够弹再来蟹粉小笼包2只即叫即蒸热腾腾,汤包满满非常多汁,蟹粉在面上肉汁鲜甜,不过蟹粉多点会更好另外每次我地都会叫《红油抄手》有6粒仲要大大粒,甜得黎有辣味,最钟意佢个酱汁再来一个《排骨担担面》超大块猪排加超大碗面,够2-3人食仲要$65抵食到晕最紧要个汤够浓,排骨炸到香脆再来一个上汤时菜叫左白菜仔菜够鲜甜同新鲜,加上个汤够清另外再点一个《哆唻咪》半份原来半粉已经超多,蟹粉蟹膏满满够新鲜再配上粒粒炒虾仁之後点了一份银丝卷捞埋一齐食 正最後两个大胃妹仲要来多个甜品🍮食上海菜当然要叫 《高力豆沙》啦即叫即整热腾腾满满豆沙清甜香口,满足
更多
今天和好姊妹约好晚上吃这家上海菜
由於我的姊妹非常喜欢吃上海小笼包所以今天选了这家,因为他没有吃过所以带他来吃一下。
由於他未吃过这家所以我给他发板吧

茶位
$4
3 浏览
0 赞好
0 留言

茶位$4


先点了一份燻蛋

夏味燻蛋1只
$13
0 浏览
0 赞好
0 留言

燻蛋蛋黄香甜得黎蛋白够滑够弹

蟹粉小笼包两只
$38
3 浏览
0 赞好
0 留言

再来蟹粉小笼包2只
即叫即蒸热腾腾,汤包满满非常多汁,蟹粉在面上

肉汁鲜甜,不过蟹粉多点会更好

蟹粉小笼包两只
$38
2 浏览
0 赞好
0 留言


红油炒手
$38
3 浏览
0 赞好
0 留言

红油炒手
$38
2 浏览
0 赞好
0 留言

另外每次我地都会叫《红油抄手》
有6粒仲要大大粒,甜得黎有辣味,最钟意佢个酱汁


排骨担担面
$65
3 浏览
0 赞好
0 留言

再来一个《排骨担担面》
超大块猪排加超大碗面,够2-3人食
仲要$65抵食到晕
最紧要个汤够浓,排骨炸到香脆

上汤白菜仔
$50
3 浏览
0 赞好
0 留言

再来一个上汤时菜
叫左白菜仔

菜够鲜甜同新鲜,加上个汤够清


另外再点一个《哆唻咪》半份
原来半粉已经超多,蟹粉蟹膏满满够新鲜再配上粒粒炒虾仁
之後点了一份银丝卷捞埋一齐食 正

哆唻咪
$103
2 浏览
0 赞好
0 留言
正银丝卷
$26
2 浏览
0 赞好
0 留言

最後两个大胃妹仲要来多个甜品🍮
食上海菜当然要叫 《高力豆沙》啦

即叫即整热腾腾满满豆沙清甜香口,满足

高力豆沙
$36
3 浏览
0 赞好
0 留言

(以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。)
张贴
评分
味道
环境
服务
卫生
抵食
用餐日期
2019-11-07
用餐途径
堂食
人均消费
$210 (晚餐)
推介美食
夏味燻蛋1只
$ 13
蟹粉小笼包两只
$ 38
蟹粉小笼包两只
$ 38
红油炒手
$ 38
红油炒手
$ 38
排骨担担面
$ 65
上汤白菜仔
$ 50
哆唻咪
$ 103
正银丝卷
$ 26
高力豆沙
$ 36
等级3
64
0
2020-02-06 22 浏览
Winter always the best season for eat CrabLet’s chill难得星期五 仲要蟹季见到夏面馆有蟹既菜式 所以决定去佢到食晚饭点左蟹粉小龙包 哆唻咪 担担面 蒜泥白肉 豆沙锅饼 桂花拉糕推介:哆唻咪:个名够哂特别 其实佢系一份蟹粉蟹膏蟹肉同虾仁煮埋一齐既菜式 佢未食已经有好香好浓既蟹味 入口真系有啖啖蟹香系口咙 配埋馒头食岩岩好 唔会太流蒜泥白肉:好有惊喜佢系用真蒜去整 唔系用蒜酱好用心去煮 有好香既蒜味 同埋食落口 啲蒜唔会好攻喉豆沙锅饼:出面市面比较小见 好开心系夏面馆食到 皮薄馅靓 食落口 个薄皮好脆 配埋豆沙蓉 真系有上海既味道Remark:食物份量方面都偏大份同好足料@xiamianguanLocation: Tsuen WanPrice (5 is max): 3/5Yummy (5 is max): 3/5
更多
Winter always the best season for eat Crab
Let’s chill

难得星期五 仲要蟹季
见到夏面馆有蟹既菜式 所以决定去佢到食晚饭
点左蟹粉小龙包 哆唻咪 担担面 蒜泥白肉 豆沙锅饼 桂花拉糕

推介:
哆唻咪:
个名够哂特别 其实佢系一份蟹粉蟹膏蟹肉同虾仁煮埋一齐既菜式 佢未食已经有好香好浓既蟹味 入口真系有啖啖蟹香系口咙 配埋馒头食岩岩好 唔会太流

蒜泥白肉:
好有惊喜
佢系用真蒜去整 唔系用蒜酱
好用心去煮 有好香既蒜味 同埋食落口 啲蒜唔会好攻喉

豆沙锅饼:
出面市面比较小见 好开心系夏面馆食到 皮薄馅靓 食落口 个薄皮好脆 配埋豆沙蓉 真系有上海既味道

Remark:
食物份量方面都偏大份同好足料

@xiamianguan
Location: Tsuen Wan
Price (5 is max): 3/5
Yummy (5 is max): 3/5
0 浏览
0 赞好
0 留言
0 浏览
0 赞好
0 留言
0 浏览
0 赞好
0 留言
0 浏览
0 赞好
0 留言
0 浏览
0 赞好
0 留言
0 浏览
0 赞好
0 留言
(以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。)
张贴
评分
味道
环境
服务
卫生
抵食
用餐途径
堂食
等级3
35
0
2020-01-29 10 浏览
谂住简简单单食一餐,点知有意外惊喜听到个名以为系一间面馆 睇到餐牌先知原来系一间咁高水准嘅上海菜先叫咗只燻蛋 溏心嘅蛋黄加上烟燻嘅香味齿颊留香跟着点咗一碗酸辣汤酸辣比例恰到好处 水份比例不太稀亦不太结好耐冇饮过日本咁高水准嘅酸辣汤黑醋话梅骨酸酸甜甜嘅排骨 配上醒胃嘅话梅食起来特别开胃火腿津白浓烈嘅火腿味配上清淡嘅津白两个极端嘅味道简直系绝配跟住一个蟹粉小笼包呢一味就比较普通冇乜特别唔系佢难食 而系其他太好味相比之下略为普通之後叫番个淀粉饱肚瑶柱蛋白炒饭饭粒水份比例 蛋白同味道都刚刚好 不太咸不太淡唔会太少配料亦都唔会太多跟住惊唔够饱 点咗菜肉云吞面不过佢嚟到嘅时候已经饱咗味道唔作评论因为对佢唔公平虽然已经好饱但系都要叫返个甜品嚟收尾高力豆沙整体嘅评论 好耐未试过一间有咁多惊喜餐厅本来谂住一间面档 点知食到一间咁正宗嘅上海菜值得推介朋友嚟试下嘅餐厅
更多
谂住简简单单食一餐,点知有意外惊喜
听到个名以为系一间面馆
睇到餐牌先知原来系一间咁高水准嘅上海菜
先叫咗只燻蛋
溏心嘅蛋黄加上烟燻嘅香味齿颊留香
0 浏览
0 赞好
0 留言

跟着点咗一碗酸辣汤
酸辣比例恰到好处
水份比例不太稀亦不太结
好耐冇饮过日本咁高水准嘅酸辣汤

1 浏览
0 赞好
0 留言

黑醋话梅骨
酸酸甜甜嘅排骨 配上醒胃嘅话梅
食起来特别开胃

0 浏览
0 赞好
0 留言

火腿津白
浓烈嘅火腿味配上清淡嘅津白
两个极端嘅味道简直系绝配

0 浏览
0 赞好
0 留言

跟住一个蟹粉小笼包
呢一味就比较普通冇乜特别
唔系佢难食 而系其他太好味
相比之下略为普通
0 浏览
0 赞好
0 留言

之後叫番个淀粉饱肚
瑶柱蛋白炒饭
饭粒水份比例 蛋白同味道
都刚刚好 不太咸不太淡
唔会太少配料亦都唔会太多

0 浏览
0 赞好
0 留言

跟住惊唔够饱 点咗菜肉云吞面
不过佢嚟到嘅时候已经饱咗
味道唔作评论因为对佢唔公平
1 浏览
0 赞好
0 留言

虽然已经好饱
但系都要叫返个甜品嚟收尾
高力豆沙

0 浏览
0 赞好
0 留言

整体嘅评论
好耐未试过一间有咁多惊喜餐厅
本来谂住一间面档
点知食到一间咁正宗嘅上海菜
值得推介朋友嚟试下嘅餐厅







(以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。)
张贴
评分
味道
环境
服务
卫生
抵食
用餐途径
堂食
等级3
73
0
Tea
2020-01-14 14 浏览
又落到去荃湾做嘢,做完嘢之後望一望,已经三点几唔知食乜好,临走之前攞车出去兜一兜,见到女朋友上次介绍呢一间,原本我好抗拒嘅鱼汤,经过去强行要我饮一啖,令到我从此对鱼汤改观,而家见到就叫嚟食下,原来有做下午茶餐,价钱比平时平啲,仲可以加小食,我加咗一个煎锅贴,锅贴皮同平时嘅有啲唔同,比较厚身应该系面粉做,馅料比较juicy,特别又好食,到主角黄鱼煨面出场,入面有少少雪菜带嚟鱼汤少少吊味,我再加多少少胡椒粉落去,鲜味更加突出
更多
又落到去荃湾做嘢,做完嘢之後望一望,已经三点几唔知食乜好,临走之前攞车出去兜一兜,见到女朋友上次介绍呢一间,原本我好抗拒嘅鱼汤,经过去强行要我饮一啖,令到我从此对鱼汤改观,而家见到就叫嚟食下,原来有做下午茶餐,价钱比平时平啲,仲可以加小食,我加咗一个煎锅贴,锅贴皮同平时嘅有啲唔同,比较厚身应该系面粉做,馅料比较juicy,特别又好食,到主角黄鱼煨面出场,入面有少少雪菜带嚟鱼汤少少吊味,我再加多少少胡椒粉落去,鲜味更加突出
2 浏览
0 赞好
0 留言
(以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。)
张贴
评分
味道
环境
服务
卫生
抵食
用餐途径
堂食
等级4
312
0
2020-01-07 28 浏览
喺荃湾附近行完街,随便搵咗间上海餐厅食饭!味道唔错,性价比几高不过我哋周末嘅晚上去,餐厅入面都人头涌涌,要等一阵位。食上海野梗系要叫啲包点。叫咗香口嘅炸馒头,小朋友好锺意食!小笼包都几好味,不过就厚皮左少少之後要咗醉鸡,份量都唔少鸡肉都几滑,酒味就唔系好重~我觉得燻蛋系必食推介,非常之流心,好味食肉兽最後仲要咗个炸猪扒,猪扒都炸得几乾身,小小辣,香口惹味,送饭一流甜品叫咗一碗汤圆,食完姜茶汤圆成个人暖哂
更多
喺荃湾附近行完街,随便搵咗间上海餐厅食饭!味道唔错,性价比几高
不过我哋周末嘅晚上去,餐厅入面都人头涌涌,要等一阵位。

食上海野梗系要叫啲包点。
叫咗香口嘅炸馒头,小朋友好锺意食!
2 浏览
0 赞好
0 留言


小笼包都几好味,不过就厚皮左少少

1 浏览
0 赞好
0 留言

1 浏览
0 赞好
0 留言


之後要咗醉鸡,份量都唔少

5 浏览
0 赞好
0 留言

鸡肉都几滑,酒味就唔系好重~

我觉得燻蛋系必食推介,非常之流心,好味

0 浏览
0 赞好
0 留言


食肉兽最後仲要咗个炸猪扒,猪扒都炸得几乾身,小小辣,香口惹味,送饭一流

1 浏览
0 赞好
0 留言


甜品叫咗一碗汤圆,食完姜茶汤圆成个人暖哂

0 浏览
0 赞好
0 留言




(以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。)
张贴
评分
味道
环境
服务
卫生
抵食
用餐日期
2020-01-04
等候时间
10 分钟 (堂食)
用餐时段
晚餐
推介美食
  • 夏味燻蛋
  • 花雕醉鸡
等级2
20
0
2019-12-26 35 浏览
今日系圣诞假期第二晚当然要同屋企人食埋嗰晚饭先结束完美嘅假期今晚就去咗位於荃湾嘅夏面馆食上海菜毕竟圣诞party食得太多西餐,要食下中式餐厅荃湾呢间上海菜距离地铁站有一段路人流唔算系太旺我大概6:30入座餐厅坐满一半客人菜式都系一般上海餐厅必有嘅食物 生煎包同小笼包当然唔可以唔叫啦生煎包味道不错但如果可以煎得更松脆就更好小笼包入面嘅汤好好味,不过比其他上海舖不够多汤另外仲叫咗醉鸡,好重酒味,好香,本餐最爱,赞!回锅肉同糖醋小排都很香口配白饭食 不经不觉食咗一碗半饭比较锺意佢冇传统上海舖咁油腻 感觉轻盈一点 再配餐厅提供嘅热茶饮 食完都唔会话觉得太多味精,唔会太渴总括来讲,系一间贴地上海舖,价钱合理,味道中上,会再次光顾
更多
今日系圣诞假期第二晚

当然要同屋企人食埋嗰晚饭先结束完美嘅假期

今晚就去咗位於荃湾嘅夏面馆食上海菜
毕竟圣诞party食得太多西餐,要食下中式餐厅

荃湾呢间上海菜距离地铁站有一段路
人流唔算系太旺
我大概6:30入座餐厅坐满一半客人


菜式都系一般上海餐厅必有嘅食物
生煎包同小笼包当然唔可以唔叫啦
4 浏览
0 赞好
0 留言
7 浏览
0 赞好
0 留言
75 浏览
0 赞好
0 留言
14 浏览
0 赞好
0 留言
11 浏览
0 赞好
0 留言


生煎包味道不错但如果可以煎得更松脆就更好

小笼包入面嘅汤好好味,不过比其他上海舖不够多汤

另外仲叫咗醉鸡,好重酒味,好香,本餐最爱,赞!

回锅肉同糖醋小排都很香口

配白饭食 不经不觉食咗一碗半饭

比较锺意佢冇传统上海舖咁油腻 感觉轻盈一点 再配餐厅提供嘅热茶饮 食完都唔会话觉得太多味精,唔会太渴


总括来讲,系一间贴地上海舖,价钱合理,味道中上,会再次光顾
(以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。)
张贴
评分
味道
环境
服务
卫生
抵食
用餐途径
堂食
等级3
52
0
2019-12-22 32 浏览
我本人和妈妈非常喜欢食上海野,搭巴士成日经过一间叫「夏面馆」的食店,店面颇大,又成日有人排队,於是趁星期一放假,请爸爸妈妈去食晚饭,等佢哋开心下😘店内有卡位,方便小家庭坐👍头盘叫了五小碟凉茶,鸡丝粉皮好滑,芝麻酱又香,糖醋小排骨,骨肉均称,味道正😋,手拍青瓜够爽😘水晶肉及素鹅高质素🤤,单单头盘已经👍经典小笼包,汤汁肉汁锁住,好味😋至於必先的担担面,卖相已赢得最多,但味道更浓,很美呀🥰再叫了回锅肉粗炒,肉香面滑,无得顶🆙再加个酸辣汤,绝👍妈妈中意的红油炒手,做得很出色,不太辣,皮又滑!每碟份量颇大,已经容纳不到甜品,下次再试
更多
我本人和妈妈
非常喜欢食上海野,搭巴士成日经过一间叫「夏面馆」的食店,店面颇大,又成日有人排队,於是趁星期一放假,请爸爸妈妈去食晚饭,等佢哋开心下😘

店内有卡位,方便小家庭坐👍

头盘叫了五小碟凉茶,鸡丝粉皮好滑,芝麻酱又香,糖醋小排骨,骨肉均称,味道正😋,手拍青瓜够爽😘水晶肉及素鹅高质素🤤,单单头盘已经👍

经典小笼包,汤汁肉汁锁住,好味😋

至於必先的担担面,卖相已赢得最多,但味道更浓,很美呀🥰

再叫了回锅肉粗炒,肉香面滑,无得顶🆙再加个酸辣汤,绝👍

妈妈中意的红油炒手,做得很出色,不太辣,皮又滑!

每碟份量颇大,已经容纳不到甜品,下次再试






1 浏览
1 赞好
0 留言
0 浏览
1 赞好
0 留言
0 浏览
1 赞好
0 留言
0 浏览
1 赞好
0 留言
0 浏览
1 赞好
0 留言
1 浏览
1 赞好
0 留言
0 浏览
1 赞好
0 留言
0 浏览
1 赞好
0 留言
0 浏览
1 赞好
0 留言
0 浏览
1 赞好
0 留言
0 浏览
1 赞好
0 留言
0 浏览
1 赞好
0 留言
(以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。)
张贴
评分
味道
环境
服务
卫生
抵食
用餐途径
堂食
等级3
56
0
2019-12-18 24 浏览
天气入秋,就想吃小笼包! 想到上海菜当然是夏面馆啦! 荃湾店宽敞舒适,复古装修很雅致 鲜肉小笼包 皮薄馅靓 咬一小口,浓浓的汤汁爆出来, 汤汁肉味浓很好味。炸银丝卷 很像炸馒头, 但内面却是一丝丝的的口感, 沾上炼奶外甜内软, 很好吃的小食。干扁四季豆 四季豆很新嫩 炒得很有大排档的镬气, 乾身又一点点焦, 加上用豉油调过的酱汁很惹味, 用来配白饭也很是好的选择!老上海炒饭 看似普通的虾仁炒蛋饭, 但绝不简单 炒饭的火候够, 虾仁仍保持鲜甜爽脆, 蛋包好米饭, 还充满着蛋的香气 老上海炒面 其实就是上海粗炒, 面质Q弹, 酱汁调得微微甜很好入口, 配料有很多,香菇片、肉丝、白菜仔等等, 炒得很不错!香煎南瓜饼 今晚的甜品, 炸得刚好, 有保留淡淡的南瓜香, 也有烟韧QQ的饼芯, 再加上一点点糖霜, 真是喜出望外的甜品。
更多
1 浏览
1 赞好
0 留言


天气入秋,就想吃小笼包!
想到上海菜当然是夏面馆啦!
荃湾店宽敞舒适,复古装修很雅致

3 浏览
0 赞好
0 留言


 鲜肉小笼包
0 浏览
0 赞好
0 留言

皮薄馅靓
咬一小口,浓浓的汤汁爆出来,
汤汁肉味浓很好味。

炸银丝卷
0 浏览
0 赞好
0 留言

很像炸馒头,
但内面却是一丝丝的的口感,
沾上炼奶外甜内软,
很好吃的小食。

0 浏览
0 赞好
0 留言


干扁四季豆
0 浏览
0 赞好
0 留言


四季豆很新嫩

0 浏览
1 赞好
0 留言

炒得很有大排档的镬气,
乾身又一点点焦,
加上用豉油调过的酱汁很惹味,
用来配白饭也很是好的选择!

老上海炒饭
0 浏览
1 赞好
0 留言

看似普通的虾仁炒蛋饭,
但绝不简单

0 浏览
0 赞好
0 留言

炒饭的火候够,
虾仁仍保持鲜甜爽脆,
蛋包好米饭,
还充满着蛋的香气

 老上海炒面
1 浏览
0 赞好
0 留言

其实就是上海粗炒,
面质Q弹,
酱汁调得微微甜很好入口,
配料有很多,香菇片、肉丝、白菜仔等等,
炒得很不错!

香煎南瓜饼
0 浏览
0 赞好
0 留言

今晚的甜品
炸得刚好,
有保留淡淡的南瓜香,
也有烟韧QQ的饼芯,
再加上一点点糖霜,
真是喜出望外的甜品

0 浏览
0 赞好
0 留言


0 浏览
0 赞好
0 留言
(以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。)
张贴
评分
味道
环境
服务
卫生
抵食
用餐途径
堂食
等级4
266
0
2019-12-16 19 浏览
估唔到而家夏面馆仲做紧甜点,惠顾满$140/人就可以加$20就可以任食点心纸上嘅甜品啦。香煎南瓜饼煎得外皮好脆软绵绵嘅擂沙汤圆外皮相当有咬口。豆沙锅饼新鲜热辣出炉,入面有大量红豆蓉。鸡丝粉皮韧度适中,麻酱配埋爽口青瓜好开胃燻蛋蛋黄系流心状态,卖相好吸引!高力豆沙有少少似沙翁,不过就更加松软。赛螃蟹够滑,虾嘅份量再多D就更好虎皮素鹅炸得好通透,呢个小吃系用腐皮包住冬菇丝去炸,新鲜炸起系非常香口嘅,食下食下好容易就唔觉意食晒成碟
更多
估唔到而家夏面馆仲做紧甜点,惠顾满$140/人就可以加$20就可以任食点心纸上嘅甜品啦。



45 浏览
0 赞好
0 留言

0 浏览
0 赞好
0 留言
香煎南瓜饼煎得外皮好脆



1 浏览
0 赞好
0 留言

0 浏览
0 赞好
0 留言
软绵绵嘅擂沙汤圆外皮相当有咬口。



0 浏览
0 赞好
0 留言
豆沙锅饼新鲜热辣出炉,入面有大量红豆蓉。

0 浏览
0 赞好
0 留言
鸡丝粉皮韧度适中,麻酱配埋爽口青瓜好开胃

0 浏览
0 赞好
0 留言

燻蛋蛋黄系流心状态,卖相好吸引!

1 浏览
0 赞好
0 留言
高力豆沙有少少似沙翁,不过就更加松软。

0 浏览
0 赞好
0 留言

赛螃蟹够滑,虾嘅份量再多D就更好

0 浏览
0 赞好
0 留言

虎皮素鹅炸得好通透,呢个小吃系用腐皮包住冬菇丝去炸,新鲜炸起系非常香口嘅,食下食下好容易就唔觉意食晒成碟
(以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。)
张贴
评分
味道
环境
服务
卫生
抵食
用餐日期
2019-12-14
用餐途径
堂食
推介美食
  • 虎皮素鹅
等级2
18
0
2019-12-15 20 浏览
这日有朋友从澳门来,一於尽地主之谊,喺荃湾附近揾间坐得舒服的餐厅啦😊糖醋鱼,个汁煮得啱啱好,条鱼炸得好脆,好好味👍🏻🐷生煎包,肉汁够,唔会太乾😋粗炒有小小咸....味道ok若然咸蛋多少少就好,唔好将南瓜🎃加入扮咸蛋,搞到有点失色金华火腿超咸豆沙窝饼...热辣辣上碟,真系好好食😋😋
更多
这日有朋友从澳门来,一於尽地主之谊,喺荃湾附近揾间坐得舒服的餐厅啦😊
0 浏览
0 赞好
0 留言
糖醋鱼,个汁煮得啱啱好,条鱼炸得好脆,好好味👍🏻
生煎包
0 浏览
0 赞好
0 留言
🐷生煎包,肉汁够,唔会太乾😋
上海粗炒
0 浏览
0 赞好
0 留言
粗炒有小小咸....味道ok
0 浏览
0 赞好
0 留言
若然咸蛋多少少就好,唔好将南瓜🎃加入扮咸蛋,搞到有点失色