137
27
16
等级4
749
0
2021-04-06 621 浏览
呢几日食得有啲热气, 突然想食啲汤汤地嘅嘢但难得放长假, 又唔想颓食, 於是就拣咗呢间上海菜-夏面馆<哆唻咪>大家可能对哆唻咪呢道菜唔系好熟悉, 简单来讲就系蟹黄混合蟹粉, 在加入虾仁口感浓稠, 味道咸咸地, 但又食得出蟹粉同虾仁嘅鲜味系一道非常特别嘅菜式<镇江水晶肉>天气有啲热, 想食啲冻嘢, 所以嗌左份镇江水晶肉但有啲失望, 夏面馆嘅镇江水晶肉味道有啲淡, 肉嘅成份都偏少<鲜肉小笼包>大食妹同朋友都嗌左食上海菜必食嘅鲜肉小笼包可惜同样有少少失望, 小笼包外皮偏厚, 但正宗嘅小笼馒头外皮都系咁厚, 应该系门派关系而且里面都冇咩肉汁, 普普通通<上海担担面>主食方面我哋嗌左上海担担面担担面面质弹牙, 都算挂汤肉碎唔系好多, 但都可以接受汤头啱啱好, 唔会过浓好难搅拌, 亦唔会过淡<高力豆沙>食完晚饭, 再食多份高力豆沙就最圆满啦夏面馆嘅高力豆沙值得一赞嘅系即叫即炸, 超级热辣辣外面洒上糖霜, 望落就超有胃口, 如果多番少少豆沙就更好啦
更多
呢几日食得有啲热气, 突然想食啲汤汤地嘅嘢
但难得放长假, 又唔想颓食, 於是就拣咗呢间上海菜-夏面馆
3 浏览
0 赞好
0 留言
<哆唻咪>
大家可能对哆唻咪呢道菜唔系好熟悉, 简单来讲就系蟹黄混合蟹粉, 在加入虾仁
口感浓稠, 味道咸咸地, 但又食得出蟹粉同虾仁嘅鲜味
系一道非常特别嘅菜式

2 浏览
0 赞好
0 留言
<镇江水晶肉>
天气有啲热, 想食啲冻嘢, 所以嗌左份镇江水晶肉
但有啲失望, 夏面馆嘅镇江水晶肉味道有啲淡, 肉嘅成份都偏少

3 浏览
0 赞好
0 留言

<鲜肉小笼包>
大食妹同朋友都嗌左食上海菜必食嘅鲜肉小笼包

1 浏览
0 赞好
0 留言

可惜同样有少少失望, 小笼包外皮偏厚, 但正宗嘅小笼馒头外皮都系咁厚, 应该系门派关系
而且里面都冇咩肉汁, 普普通通

3 浏览
0 赞好
0 留言
<上海担担面>
主食方面我哋嗌左上海担担面
担担面面质弹牙, 都算挂汤

1 浏览
0 赞好
0 留言

肉碎唔系好多, 但都可以接受

2 浏览
0 赞好
0 留言

汤头啱啱好, 唔会过浓好难搅拌, 亦唔会过淡

2 浏览
0 赞好
0 留言
<高力豆沙>
食完晚饭, 再食多份高力豆沙就最圆满啦
夏面馆嘅高力豆沙值得一赞嘅系即叫即炸, 超级热辣辣

1 浏览
0 赞好
0 留言
外面洒上糖霜, 望落就超有胃口, 如果多番少少豆沙就更好啦
(以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。)
张贴
评分
味道
环境
服务
卫生
抵食
用餐途径
堂食
推介美食
  • 高力豆沙
  • 哆唻咪
等级1
1
0
2021-06-02 59 浏览
五、六年前曾经帮衬过,亦因服务态度差劣而没有再光顾,整体运作都出现问题,午饭时段时常一片混乱,要客人不断摧单,到了13:45才端出一碗热腾腾的面,教人如何能准时回到工作岗位。今天看到开饭有外卖自取股务,那即管再试试看,估不到服务水准贯彻一样的差,连外卖自取都不准时,员工服务态度极其差劣,食物质素也强差人意, 不值这个价钱,永不会再光顾,绝对是一间不应再存在的食肆!
更多
五、六年前曾经帮衬过,亦因服务态度差劣而没有再光顾,整体运作都出现问题,午饭时段时常一片混乱,要客人不断摧单,到了13:45才端出一碗热腾腾的面,教人如何能准时回到工作岗位。
今天看到开饭有外卖自取股务,那即管再试试看,估不到服务水准贯彻一样的差,连外卖自取都不准时,员工服务态度极其差劣,食物质素也强差人意, 不值这个价钱,永不会再光顾,绝对是一间不应再存在的食肆!
(以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。)
张贴
评分
环境
服务
卫生
用餐日期
2021-06-01
等候时间
10 分钟 (外卖自取)
人均消费
$60
等级4
108
0
2021-04-14 222 浏览
有时真系觉得两个人好难去食中菜碟碟野份量都咁大 食一两个餸就饱左食唔到好多种类既野但夏面馆d份量恰到好处我地两人叫左四样野 都岩岩好最开心就系呢个五小碟 一次过可以食到晒五份冷盘 两个人食岩岩好呢份担担面冇想像中咁浓郁但味道面质都唔差鳝糊一向都系小编既至爱唔系度度都有得食嫁最後食埋个银丝卷配搭上炼奶 好满足
更多
有时真系觉得两个人好难去食中菜
碟碟野份量都咁大 食一两个餸就饱左
食唔到好多种类既野

但夏面馆d份量恰到好处
我地两人叫左四样野 都岩岩好

最开心就系呢个五小碟 一次过可以食到晒五份冷盘 两个人食岩岩好
13 浏览
0 赞好
0 留言


呢份担担面冇想像中咁浓郁
但味道面质都唔差
鳝糊一向都系小编既至爱
唔系度度都有得食嫁
13 浏览
0 赞好
0 留言


最後食埋个银丝卷
配搭上炼奶 好满足
4 浏览
0 赞好
0 留言
(以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。)
张贴
评分
味道
环境
服务
卫生
抵食
用餐日期
2021-04-14
用餐途径
堂食
人均消费
$100
推介美食
  • 担担面
等级3
34
0
2021-04-12 179 浏览
今日突然好想食上海野就SEACH下附近有咩上海菜食啦, 见到附近有间夏面馆, 之前食过一次印象中都唔错就去食下啦, 我同朋友就叫左炸鸡扒担担面]。个担担面算系OK, 但味道可以再浓返少少, 个四季豆有D肉碎都几惹味, 但D豆唔入味, 年糕就食左一半放弃, 麻麻地, 小笼包就个皮太厚。最尾叫左个食左一淡, 个外皮唔脆既, 都唔知食紧D乜, 之後净系食D馅...下次唔会再帮衬了。
更多
今日突然好想食上海野就SEACH下附近有咩上海菜食啦, 见到附近有间夏面馆, 之前食过一次印象中都唔错就去食下啦, 我同朋友就叫左[酥炸鸡扒担担面][蒜香四季豆][鲜肉小笼包][XO酱炒年糕]。个担担面算系OK, 但味道可以再浓返少少, 个四季豆有D肉碎都几惹味, 但D豆唔入味, 年糕就食左一半放弃, 麻麻地, 小笼包就个皮太厚。最尾叫左个[豆沙锅饼]食左一淡, 个外皮唔脆既, 都唔知食紧D乜, 之後净系食D馅...下次唔会再帮衬了。
4 浏览
0 赞好
0 留言
2 浏览
0 赞好
0 留言
(以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。)
张贴
评分
味道
环境
服务
卫生
抵食
用餐途径
堂食
等级3
94
0
2021-02-09 611 浏览
夏面馆的午市套餐有质素,我哋二人选了凉菜四喜烤夫和点心鲜肉小笼包作头盘,烤夫大大碟而且非常入味,有嚼口,小小的香菇和木耳同样美味,小笼包热辣辣有肉汁。黄鱼煨面重点在个鱼汤,非常浓郁有鲜味,黄鱼块也很嫩滑,面条吸收了黄鱼汤精华很好味,汤汁一定唔可以放过。鸡排担担面 鸡扒入味但个脆浆稍为多油,汤底浓郁有着浓厚的花生香气,份量也颇多,可以吃得饱饱的。另外我哋加咗一份高力豆沙(两件)作饭後甜品,中间的豆沙馅不会太甜,要尽快食更加美味。
更多

夏面馆的午市套餐有质素,我哋二人选了凉菜四喜烤夫和点心鲜肉小笼包作头盘,烤夫大大碟而且非常入味,有嚼口,小小的香菇和木耳同样美味,小笼包热辣辣有肉汁。
4 浏览
0 赞好
0 留言
6 浏览
0 赞好
0 留言

黄鱼煨面重点在个鱼汤,非常浓郁有鲜味,黄鱼块也很嫩滑,面条吸收了黄鱼汤精华很好味,汤汁一定唔可以放过。
13 浏览
0 赞好
0 留言
9 浏览
0 赞好
0 留言

鸡排担担面 鸡扒入味但个脆浆稍为多油,汤底浓郁有着浓厚的花生香气,份量也颇多,可以吃得饱饱的。
9 浏览
0 赞好
0 留言

另外我哋加咗一份高力豆沙(两件)作饭後甜品,中间的豆沙馅不会太甜,要尽快食更加美味。
8 浏览
0 赞好
0 留言
(以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。)
张贴
评分
味道
环境
服务
卫生
抵食
用餐途径
堂食
等级4
355
0
2020-11-08 945 浏览
砂煲云吞鸡,份量多,云吞皮薄馅多,鸡肉肥瘦适中,肉质嫩滑,肉汁饱满,小棠菜口感爽脆,汤底饮落鲜味十足,味道正宗。酸辣汤面,好足料,采用大量荀丝、冬菇、肉丝、木耳、豆腐、香葱、蛋花制作,味道酸辣适中,淮山面口感幼身、爽滑,食落有咬口,容易挂汤。津白肉丝汤年糕,宁波年糕口感软糯,津白菜、菜芯口感鲜嫩,味道清甜,肉丝口感厚实,冬菇食落好Juicy。豆沙锅饼,口感外香脆内软绵,红豆起沙,味道香甜,食落好香口。
更多
砂煲云吞鸡,份量多,云吞皮薄馅多,鸡肉肥瘦适中,肉质嫩滑,肉汁饱满,小棠菜口感爽脆,汤底饮落鲜味十足,味道正宗。

酸辣汤面,好足料,采用大量荀丝、冬菇、肉丝、木耳、豆腐、香葱、蛋花制作,味道酸辣适中,淮山面口感幼身、爽滑,食落有咬口,容易挂汤。

津白肉丝汤年糕,宁波年糕口感软糯,津白菜、菜芯口感鲜嫩,味道清甜,肉丝口感厚实,冬菇食落好Juicy。

豆沙锅饼,口感外香脆内软绵,红豆起沙,味道香甜,食落好香口。
18 浏览
0 赞好
0 留言
23 浏览
0 赞好
0 留言
19 浏览
0 赞好
0 留言
12 浏览
0 赞好
0 留言
7 浏览
0 赞好
0 留言
21 浏览
0 赞好
0 留言
6 浏览
0 赞好
0 留言
12 浏览
0 赞好
0 留言
(以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。)
张贴
评分
味道
环境
服务
卫生
抵食
用餐途径
堂食
推介美食
  • 豆沙锅饼
  • 酸辣汤面
等级4
502
0
2020-10-19 846 浏览
之前同朋友去咗夏面馆 食上海菜👭🏻.川味口水鸡🐔鸡肉嫩滑扎实,鸡皮爽口😙下方有层啫喱😆口水汁香辣惹味😋埋啲芫荽一齐食都几好味🌿.蟹粉小笼包(4 只)🥢小笼包顶部有少量蟹粉🦀皮嘅厚度适中,馅料新鲜饱满😬汤汁鲜甜😛都几高质👍🏻.酸辣汤(例)🥣估唔到咁大煲😱入面有冬菇、笋丝、豆腐等😍酸味同辣味平衡得尼又好出😉.凉拌小木耳🖤食落主要系麻辣味加少少醋🌶口味比较重🤤.香煎南瓜饼🎃南瓜饼煎到金黄色💛唔太甜
更多
之前同朋友去咗夏面馆 食上海菜👭🏻
.
川味口水鸡🐔鸡肉嫩滑扎实,鸡皮爽口😙下方有层啫喱😆口水汁香辣惹味😋埋啲芫荽一齐食都几好味🌿
.
蟹粉小笼包(4 只)🥢小笼包顶部有少量蟹粉🦀皮嘅厚度适中,馅料新鲜饱满😬汤汁鲜甜😛都几高质👍🏻
.
酸辣汤(例)🥣估唔到咁大煲😱入面有冬菇、笋丝、豆腐等😍酸味同辣味平衡得尼又好出😉
.
凉拌小木耳🖤食落主要系麻辣味加少少醋🌶口味比较重🤤
.
香煎南瓜饼🎃南瓜饼煎到金黄色💛唔太甜
19 浏览
0 赞好
0 留言
17 浏览
0 赞好
0 留言
11 浏览
0 赞好
0 留言
7 浏览
0 赞好
0 留言
11 浏览
0 赞好
0 留言
10 浏览
0 赞好
0 留言
7 浏览
0 赞好
0 留言
6 浏览
0 赞好
0 留言
(以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。)
张贴
评分
味道
环境
服务
卫生
抵食
用餐途径
堂食
推介美食
  • 蟹粉小笼包
  • 酸辣汤
等级3
56
0
2020-10-13 684 浏览
出黎荃湾夜晚忽然想食上海野系openrice就拣左呢间夏面馆黎试鸡丝粉皮酸辣汤 (例)材料好丰富美中不足既系唔够酸建议食之前可以自己再加少少醋凉拌小木耳都系唔够酸可能本人食得比较酸红油抄手个汁甜甜地又几得意喎生煎包无汁 麻麻地家常煎饼皮脆 又唔油腻食完又再嗌多左份鲜肉小笼包皮比较厚身但都有肉汁鲜肉锅贴又系皮太厚有少少肉汁鳝糊担担面鳝糊味道可以但鳝肉真系比较少笋丝比较多担担面花生味唔太足够辣度适合唔食辣既人排骨担担面排骨炸到好黑 贴埋梳打粉味好西利豆沙锅饼皮劲硬劲乾完全唔建议食
更多
出黎荃湾
夜晚忽然想食上海野
系openrice就拣左呢间夏面馆黎试
16 浏览
0 赞好
0 留言

鸡丝粉皮
17 浏览
0 赞好
0 留言

酸辣汤 (例)
材料好丰富
美中不足既系唔够酸
建议食之前可以自己再加少少醋
16 浏览
0 赞好
0 留言

凉拌小木耳
都系唔够酸
可能本人食得比较酸
15 浏览
0 赞好
0 留言

红油抄手
个汁甜甜地
又几得意喎
12 浏览
0 赞好
0 留言

生煎包
无汁 麻麻地
11 浏览
0 赞好
0 留言

家常煎饼
皮脆 又唔油腻
食完又再嗌多左份
9 浏览
0 赞好
0 留言

鲜肉小笼包
皮比较厚身
但都有肉汁
14 浏览
0 赞好
0 留言
8 浏览
0 赞好
0 留言

鲜肉锅贴
又系皮太厚
有少少肉汁
11 浏览
0 赞好
0 留言

鳝糊担担面
鳝糊味道可以
但鳝肉真系比较少
笋丝比较多
担担面花生味唔太足够
辣度适合唔食辣既人
9 浏览
0 赞好
0 留言

排骨担担面
排骨炸到好黑 贴埋梳打粉味好西利
6 浏览
0 赞好
0 留言

豆沙锅饼
皮劲硬劲乾
完全唔建议食
(以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。)
张贴
评分
味道
环境
服务
卫生
抵食
用餐途径
堂食
等级1
1
0
2020-08-22 878 浏览
睇食评写这店上海食品几好食⋯⋯今日中午去试吓,点左个半份蟹粉(哆唻咪),韭黄炒鳝糊,凉菜(五小碟),回锅肉粗炒,其中个两款不能接受超级咸!1-蟹粉味道超咸🤭,叫男经理试吓他试过都话好咸马上帮我换过,点知换回来的只是加多了水蟹粉!2-韭黄炒炒鳝湖又系咸到苦,再叫个男经理问D鳝糊超咸到苦…点知佢发晦气话我哋个厨房整野系重口味㗎啦⋯⋯咁你下次提早出声叫厨房小油小盐罗⋯⋯😡 原本想换过给我都系算啦,点知个经理咁嘅态度我马上叫佢取消这两餸😡以後唔会再帮衬呢间店舖。
更多
睇食评写这店上海食品几好食⋯⋯今日中午去试吓,点左个半份蟹粉(哆唻咪),韭黄炒鳝糊,凉菜(五小碟),回锅肉粗炒,其中个两款不能接受超级咸!1-蟹粉味道超咸🤭,叫男经理试吓他试过都话好咸马上帮我换过,点知换回来的只是加多了水蟹粉!2-韭黄炒炒鳝湖又系咸到苦,再叫个男经理问D鳝糊超咸到苦…点知佢发晦气话我哋个厨房整野系重口味㗎啦⋯⋯咁你下次提早出声叫厨房小油小盐罗⋯⋯😡 原本想换过给我都系算啦,点知个经理咁嘅态度我马上叫佢取消这两餸😡以後唔会再帮衬呢间店舖。
(以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。)
张贴
评分
味道
环境
服务
卫生
抵食
用餐日期
2020-08-22
用餐途径
堂食
等级3
57
0
2020-07-05 989 浏览
母亲一向喜欢食小笼包,所以今日中午就搵间上海菜黎食。见夏面馆有蟹粉系嘅菜式,甘就试下好唔好食。最後我地叫左个小笼包,蟹粉豆腐煲,白饭,上汤云耳胜瓜同夏味燻蛋。夏味燻蛋($13):个蛋几入味,而且个心系有小小流心,冻冻地几好食。蟹粉豆腐煲($98):个汁好浓味,蟹粉味唔算好出,但系见到有蟹粉嘅。豆腐好滑,用黎拌饭食都可以。上汤云耳胜瓜($52):好普通,而且油劲多,系见到有一层油系面,啲瓜食落口有一阵麻油味而唔系鸡汤味。除左份量足同埋比茶餐厅平之外,谂唔到优点。食完两个餸,都已经半个钟,都未见小笼包上,甘我就同侍应讲话差个小笼包未上。佢竟然立即应我:哦,仲差个蟹粉小笼包a ma,好快上。我心谂有无搞错呀,我系叫小笼包,你查都唔查单就会应,摆明漏单啦。甘我就立即话剩系小笼包,我叫左之後5分钟後立即上。个小笼包($38)系几好食,皮够薄,入面啲汤好甜,系有啲脂肪咬唔烂要吐返出黎。总结黎讲,中规中矩啦!
更多
母亲一向喜欢食小笼包,所以今日中午就搵间上海菜黎食。见夏面馆有蟹粉系嘅菜式,甘就试下好唔好食。

415 浏览
0 赞好
0 留言


543 浏览
0 赞好
0 留言


最後我地叫左个小笼包,蟹粉豆腐煲,白饭,上汤云耳胜瓜同夏味燻蛋。

夏味燻蛋($13):个蛋几入味,而且个心系有小小流心,冻冻地几好食。

123 浏览
0 赞好
0 留言


蟹粉豆腐煲($98):个汁好浓味,蟹粉味唔算好出,但系见到有蟹粉嘅。豆腐好滑,用黎拌饭食都可以。

79 浏览
0 赞好
0 留言


上汤云耳胜瓜($52):好普通,而且油劲多,系见到有一层油系面,啲瓜食落口有一阵麻油味而唔系鸡汤味。除左份量足同埋比茶餐厅平之外,谂唔到优点。

43 浏览
0 赞好
0 留言


食完两个餸,都已经半个钟,都未见小笼包上,甘我就同侍应讲话差个小笼包未上。佢竟然立即应我:哦,仲差个蟹粉小笼包a ma,好快上。我心谂有无搞错呀,我系叫小笼包,你查都唔查单就会应,摆明漏单啦。甘我就立即话剩系小笼包,我叫左之後5分钟後立即上。

35 浏览
0 赞好
0 留言



个小笼包($38)系几好食,皮够薄,入面啲汤好甜,系有啲脂肪咬唔烂要吐返出黎。

总结黎讲,中规中矩啦!

(以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。)
张贴
评分
味道
环境
服务
卫生
抵食
用餐日期
2020-07-05
用餐途径
堂食
人均消费
$115 (午餐)
推介美食
  • 夏味燻蛋
  • 小笼包
等级4
130
0
2020-04-14 1072 浏览
因为疫情关系人流唔算太多,所以都坐得好松动,心情上亦都放松d,店员好有礼貌同埋好勤力,见到茶壶无哂茶会主要加茶,想要只外卖碗仲拎左两个size出黎俾我地拣,态度亦都好好,希望呢间餐厅同班员工都可以捱得过呢个难关💪🏻担担面,汤底好香好浓郁,而且仲好大碗拼盘,可以自选5个冷盘,烤夫酸酸甜甜好索汁,蒜蓉炒四季豆好惹味,水晶肉就同平时个d差唔多,鸡丝粉皮好足料但个麻酱就唔够香,凉拌海节好爽口但就唔够酸,不过整体都唔错水煮牛肉,牛肉系滑牛,底下亦有好多粉皮同芽菜吸哂d汤汁,辣度属於适中,唔太食得辣个d都可以食到少少水煮桂花鱼,鱼肉已经起哂做鱼片,食落好方便,不过唔够滑,而个头同尾就炸左好香口,同样地底下亦有好多粉皮同芽菜吸哂d汤汁,辣度都系属於适中糖醋鱼块,呢个系即炸,所以食落去脆口得黎仲有层酱包住,好好食豆沙锅饼,呢个就普普通通,豆沙正常甜甜地,但外面层皮无乜味,所以食落去都寡寡地食物质素都属於中上,服务态度就真系加左好多分!
更多
因为疫情关系人流唔算太多,所以都坐得好松动,心情上亦都放松d,店员好有礼貌同埋好勤力,见到茶壶无哂茶会主要加茶,想要只外卖碗仲拎左两个size出黎俾我地拣,态度亦都好好,希望呢间餐厅同班员工都可以捱得过呢个难关💪🏻
担担面
21 浏览
0 赞好
0 留言

担担面,汤底好香好浓郁,而且仲好大碗
26 浏览
0 赞好
0 留言

拼盘,可以自选5个冷盘,烤夫酸酸甜甜好索汁,蒜蓉炒四季豆好惹味,水晶肉就同平时个d差唔多,鸡丝粉皮好足料但个麻酱就唔够香,凉拌海节好爽口但就唔够酸,不过整体都唔错
25 浏览
0 赞好
0 留言

水煮牛肉,牛肉系滑牛,底下亦有好多粉皮同芽菜吸哂d汤汁,辣度属於适中,唔太食得辣个d都可以食到少少
21 浏览
0 赞好
0 留言

水煮桂花鱼,鱼肉已经起哂做鱼片,食落好方便,不过唔够滑,而个头同尾就炸左好香口,同样地底下亦有好多粉皮同芽菜吸哂d汤汁,辣度都系属於适中
22 浏览
0 赞好
0 留言

糖醋鱼块,呢个系即炸,所以食落去脆口得黎仲有层酱包住,好好食
27 浏览
0 赞好
0 留言

豆沙锅饼,呢个就普普通通,豆沙正常甜甜地,但外面层皮无乜味,所以食落去都寡寡地

食物质素都属於中上,服务态度就真系加左好多分!
(以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。)
张贴
评分
味道
环境
服务
卫生
抵食
用餐途径
堂食
推介美食
担担面
等级1
2
0
2020-03-16 586 浏览
我好少喺度留言,但今日忍唔住要写食评。经网上外卖平台叫咗个炸酱牛肉捞面同酒酿丸子,个捞面比想像中辣,不过都仲可以食得落。我想话嗰个酒酿丸子真系垃圾!!!!!! 望落已经觉得好杰,食落口根本就系生粉水,一旧旧透明浆糊咁,而果啲丸子咬落去 完全冇烟韧嘅感觉,只觉得好粉!!好粉!!
更多
我好少喺度留言,但今日忍唔住要写食评。经网上外卖平台叫咗个炸酱牛肉捞面同酒酿丸子,个捞面比想像中辣,不过都仲可以食得落。我想话嗰个酒酿丸子真系垃圾!!!!!! 望落已经觉得好杰,食落口根本就系生粉水,一旧旧透明浆糊咁,而果啲丸子咬落去
完全冇烟韧嘅感觉,只觉得好粉!!好粉!!
酒酿丸子
$36
6 浏览
0 赞好
0 留言
(以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。)
张贴
评分
味道
服务
卫生
抵食
用餐日期
2020-03-16
等候时间
45 分钟 (外卖送餐)
人均消费
$91 (晚餐)
等级4
136
0
2020-02-28 495 浏览
又系出街做嘢嘅时候,见客之前就好鬼肚饿,行过见到有人喺餐厅度食炒饭,个肚即刻打晒鼓,时间关系见客先,见面先至再食,眨吓眼已经过咗三个钟,唔影响我食炒饭嘅心情,再行返过嚟食炒饭,望吓餐牌原来已经到咗下午茶时间,价钱平多少少,加多两只煎锅贴,上次食过好好食,最记得似生煎包但薄好多嘅外皮,肉汁保留得非常好,juicy至极,瑶柱蛋白炒饭出现,瑶柱份量唔少,正确应该话成碟饭份量都唔少,饭粒分明唔油腻,食完之後,饮埋酸梅汤帮助消化
更多
又系出街做嘢嘅时候,见客之前就好鬼肚饿,行过见到有人喺餐厅度食炒饭,个肚即刻打晒鼓,时间关系见客先,见面先至再食,眨吓眼已经过咗三个钟,唔影响我食炒饭嘅心情,再行返过嚟食炒饭,望吓餐牌原来已经到咗下午茶时间,价钱平多少少,加多两只煎锅贴,上次食过好好食,最记得似生煎包但薄好多嘅外皮,肉汁保留得非常好,juicy至极,瑶柱蛋白炒饭出现,瑶柱份量唔少,正确应该话成碟饭份量都唔少,饭粒分明唔油腻,食完之後,饮埋酸梅汤帮助消化
17 浏览
1 赞好
0 留言
(以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。)
张贴
评分
味道
环境
服务
卫生
抵食
用餐途径
堂食
等级4
181
0
2020-02-06 449 浏览
Winter always the best season for eat CrabLet’s chill难得星期五 仲要蟹季见到夏面馆有蟹既菜式 所以决定去佢到食晚饭点左蟹粉小龙包 哆唻咪 担担面 蒜泥白肉 豆沙锅饼 桂花拉糕推介:哆唻咪:个名够哂特别 其实佢系一份蟹粉蟹膏蟹肉同虾仁煮埋一齐既菜式 佢未食已经有好香好浓既蟹味 入口真系有啖啖蟹香系口咙 配埋馒头食岩岩好 唔会太流蒜泥白肉:好有惊喜佢系用真蒜去整 唔系用蒜酱好用心去煮 有好香既蒜味 同埋食落口 啲蒜唔会好攻喉豆沙锅饼:出面市面比较小见 好开心系夏面馆食到 皮薄馅靓 食落口 个薄皮好脆 配埋豆沙蓉 真系有上海既味道Remark:食物份量方面都偏大份同好足料@xiamianguanLocation: Tsuen WanPrice (5 is max): 3/5Yummy (5 is max): 3/5
更多
Winter always the best season for eat Crab
Let’s chill

难得星期五 仲要蟹季
见到夏面馆有蟹既菜式 所以决定去佢到食晚饭
点左蟹粉小龙包 哆唻咪 担担面 蒜泥白肉 豆沙锅饼 桂花拉糕

推介:
哆唻咪:
个名够哂特别 其实佢系一份蟹粉蟹膏蟹肉同虾仁煮埋一齐既菜式 佢未食已经有好香好浓既蟹味 入口真系有啖啖蟹香系口咙 配埋馒头食岩岩好 唔会太流

蒜泥白肉:
好有惊喜
佢系用真蒜去整 唔系用蒜酱
好用心去煮 有好香既蒜味 同埋食落口 啲蒜唔会好攻喉

豆沙锅饼:
出面市面比较小见 好开心系夏面馆食到 皮薄馅靓 食落口 个薄皮好脆 配埋豆沙蓉 真系有上海既味道

Remark:
食物份量方面都偏大份同好足料

@xiamianguan
Location: Tsuen Wan
Price (5 is max): 3/5
Yummy (5 is max): 3/5
14 浏览
0 赞好
0 留言
16 浏览
0 赞好
0 留言
15 浏览
0 赞好
0 留言
12 浏览
0 赞好
0 留言
11 浏览
0 赞好
0 留言
9 浏览
0 赞好
0 留言
(以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。)
张贴
评分
味道
环境
服务
卫生
抵食
用餐途径
堂食
等级3
68
0
2020-01-29 400 浏览
谂住简简单单食一餐,点知有意外惊喜听到个名以为系一间面馆 睇到餐牌先知原来系一间咁高水准嘅上海菜先叫咗只燻蛋 溏心嘅蛋黄加上烟燻嘅香味齿颊留香跟着点咗一碗酸辣汤酸辣比例恰到好处 水份比例不太稀亦不太结好耐冇饮过日本咁高水准嘅酸辣汤黑醋话梅骨酸酸甜甜嘅排骨 配上醒胃嘅话梅食起来特别开胃火腿津白浓烈嘅火腿味配上清淡嘅津白两个极端嘅味道简直系绝配跟住一个蟹粉小笼包呢一味就比较普通冇乜特别唔系佢难食 而系其他太好味相比之下略为普通之後叫番个淀粉饱肚瑶柱蛋白炒饭饭粒水份比例 蛋白同味道都刚刚好 不太咸不太淡唔会太少配料亦都唔会太多跟住惊唔够饱 点咗菜肉云吞面不过佢嚟到嘅时候已经饱咗味道唔作评论因为对佢唔公平虽然已经好饱但系都要叫返个甜品嚟收尾高力豆沙整体嘅评论 好耐未试过一间有咁多惊喜餐厅本来谂住一间面档 点知食到一间咁正宗嘅上海菜值得推介朋友嚟试下嘅餐厅
更多
谂住简简单单食一餐,点知有意外惊喜
听到个名以为系一间面馆
睇到餐牌先知原来系一间咁高水准嘅上海菜
先叫咗只燻蛋
溏心嘅蛋黄加上烟燻嘅香味齿颊留香
10 浏览
0 赞好
0 留言

跟着点咗一碗酸辣汤
酸辣比例恰到好处
水份比例不太稀亦不太结
好耐冇饮过日本咁高水准嘅酸辣汤

15 浏览
0 赞好
0 留言

黑醋话梅骨
酸酸甜甜嘅排骨 配上醒胃嘅话梅
食起来特别开胃

11 浏览
0 赞好
0 留言

火腿津白
浓烈嘅火腿味配上清淡嘅津白
两个极端嘅味道简直系绝配

6 浏览
0 赞好
0 留言

跟住一个蟹粉小笼包
呢一味就比较普通冇乜特别
唔系佢难食 而系其他太好味
相比之下略为普通
3 浏览
0 赞好
0 留言

之後叫番个淀粉饱肚
瑶柱蛋白炒饭
饭粒水份比例 蛋白同味道
都刚刚好 不太咸不太淡
唔会太少配料亦都唔会太多

8 浏览
0 赞好
0 留言

跟住惊唔够饱 点咗菜肉云吞面
不过佢嚟到嘅时候已经饱咗
味道唔作评论因为对佢唔公平
10 浏览
0 赞好
0 留言

虽然已经好饱
但系都要叫返个甜品嚟收尾
高力豆沙

9 浏览
0 赞好
0 留言

整体嘅评论
好耐未试过一间有咁多惊喜餐厅
本来谂住一间面档
点知食到一间咁正宗嘅上海菜
值得推介朋友嚟试下嘅餐厅







(以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。)
张贴
评分
味道
环境
服务
卫生
抵食
用餐途径
堂食