133
27
15
等级2
14
0
2020-10-13 0 浏览
出黎荃湾夜晚忽然想食上海野系openrice就拣左呢间夏面馆黎试鸡丝粉皮酸辣汤 (例)材料好丰富美中不足既系唔够酸建议食之前可以自己再加少少醋凉拌小木耳都系唔够酸可能本人食得比较酸红油抄手个汁甜甜地又几得意喎生煎包无汁 麻麻地家常煎饼皮脆 又唔油腻食完又再嗌多左份鲜肉小笼包皮比较厚身但都有肉汁鲜肉锅贴又系皮太厚有少少肉汁鳝糊担担面鳝糊味道可以但鳝肉真系比较少笋丝比较多担担面花生味唔太足够辣度适合唔食辣既人排骨担担面排骨炸到好黑 贴埋梳打粉味好西利豆沙锅饼皮劲硬劲乾完全唔建议食
更多
出黎荃湾
夜晚忽然想食上海野
系openrice就拣左呢间夏面馆黎试
0 浏览
0 赞好
0 留言

鸡丝粉皮
0 浏览
0 赞好
0 留言

酸辣汤 (例)
材料好丰富
美中不足既系唔够酸
建议食之前可以自己再加少少醋
0 浏览
0 赞好
0 留言

凉拌小木耳
都系唔够酸
可能本人食得比较酸
0 浏览
0 赞好
0 留言

红油抄手
个汁甜甜地
又几得意喎
0 浏览
0 赞好
0 留言

生煎包
无汁 麻麻地
0 浏览
0 赞好
0 留言

家常煎饼
皮脆 又唔油腻
食完又再嗌多左份
0 浏览
0 赞好
0 留言

鲜肉小笼包
皮比较厚身
但都有肉汁
0 浏览
0 赞好
0 留言
0 浏览
0 赞好
0 留言

鲜肉锅贴
又系皮太厚
有少少肉汁
0 浏览
0 赞好
0 留言

鳝糊担担面
鳝糊味道可以
但鳝肉真系比较少
笋丝比较多
担担面花生味唔太足够
辣度适合唔食辣既人
0 浏览
0 赞好
0 留言

排骨担担面
排骨炸到好黑 贴埋梳打粉味好西利
0 浏览
0 赞好
0 留言

豆沙锅饼
皮劲硬劲乾
完全唔建议食
(以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。)
张贴
评分
味道
环境
服务
卫生
抵食
用餐途径
堂食
等级1
1
0
2020-08-22 293 浏览
睇食评写这店上海食品几好食⋯⋯今日中午去试吓,点左个半份蟹粉(哆唻咪),韭黄炒鳝糊,凉菜(五小碟),回锅肉粗炒,其中个两款不能接受超级咸!1-蟹粉味道超咸🤭,叫男经理试吓他试过都话好咸马上帮我换过,点知换回来的只是加多了水蟹粉!2-韭黄炒炒鳝湖又系咸到苦,再叫个男经理问D鳝糊超咸到苦…点知佢发晦气话我哋个厨房整野系重口味㗎啦⋯⋯咁你下次提早出声叫厨房小油小盐罗⋯⋯😡 原本想换过给我都系算啦,点知个经理咁嘅态度我马上叫佢取消这两餸😡以後唔会再帮衬呢间店舖。
更多
睇食评写这店上海食品几好食⋯⋯今日中午去试吓,点左个半份蟹粉(哆唻咪),韭黄炒鳝糊,凉菜(五小碟),回锅肉粗炒,其中个两款不能接受超级咸!1-蟹粉味道超咸🤭,叫男经理试吓他试过都话好咸马上帮我换过,点知换回来的只是加多了水蟹粉!2-韭黄炒炒鳝湖又系咸到苦,再叫个男经理问D鳝糊超咸到苦…点知佢发晦气话我哋个厨房整野系重口味㗎啦⋯⋯咁你下次提早出声叫厨房小油小盐罗⋯⋯😡 原本想换过给我都系算啦,点知个经理咁嘅态度我马上叫佢取消这两餸😡以後唔会再帮衬呢间店舖。
(以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。)
张贴
评分
味道
环境
服务
卫生
抵食
用餐日期
2020-08-22
用餐途径
堂食
等级2
29
0
2020-07-05 524 浏览
母亲一向喜欢食小笼包,所以今日中午就搵间上海菜黎食。见夏面馆有蟹粉系嘅菜式,甘就试下好唔好食。最後我地叫左个小笼包,蟹粉豆腐煲,白饭,上汤云耳胜瓜同夏味燻蛋。夏味燻蛋($13):个蛋几入味,而且个心系有小小流心,冻冻地几好食。蟹粉豆腐煲($98):个汁好浓味,蟹粉味唔算好出,但系见到有蟹粉嘅。豆腐好滑,用黎拌饭食都可以。上汤云耳胜瓜($52):好普通,而且油劲多,系见到有一层油系面,啲瓜食落口有一阵麻油味而唔系鸡汤味。除左份量足同埋比茶餐厅平之外,谂唔到优点。食完两个餸,都已经半个钟,都未见小笼包上,甘我就同侍应讲话差个小笼包未上。佢竟然立即应我:哦,仲差个蟹粉小笼包a ma,好快上。我心谂有无搞错呀,我系叫小笼包,你查都唔查单就会应,摆明漏单啦。甘我就立即话剩系小笼包,我叫左之後5分钟後立即上。个小笼包($38)系几好食,皮够薄,入面啲汤好甜,系有啲脂肪咬唔烂要吐返出黎。总结黎讲,中规中矩啦!
更多
母亲一向喜欢食小笼包,所以今日中午就搵间上海菜黎食。见夏面馆有蟹粉系嘅菜式,甘就试下好唔好食。

139 浏览
0 赞好
0 留言


175 浏览
0 赞好
0 留言


最後我地叫左个小笼包,蟹粉豆腐煲,白饭,上汤云耳胜瓜同夏味燻蛋。

夏味燻蛋($13):个蛋几入味,而且个心系有小小流心,冻冻地几好食。

35 浏览
0 赞好
0 留言


蟹粉豆腐煲($98):个汁好浓味,蟹粉味唔算好出,但系见到有蟹粉嘅。豆腐好滑,用黎拌饭食都可以。

25 浏览
0 赞好
0 留言


上汤云耳胜瓜($52):好普通,而且油劲多,系见到有一层油系面,啲瓜食落口有一阵麻油味而唔系鸡汤味。除左份量足同埋比茶餐厅平之外,谂唔到优点。

13 浏览
0 赞好
0 留言


食完两个餸,都已经半个钟,都未见小笼包上,甘我就同侍应讲话差个小笼包未上。佢竟然立即应我:哦,仲差个蟹粉小笼包a ma,好快上。我心谂有无搞错呀,我系叫小笼包,你查都唔查单就会应,摆明漏单啦。甘我就立即话剩系小笼包,我叫左之後5分钟後立即上。

14 浏览
0 赞好
0 留言



个小笼包($38)系几好食,皮够薄,入面啲汤好甜,系有啲脂肪咬唔烂要吐返出黎。

总结黎讲,中规中矩啦!

(以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。)
张贴
评分
味道
环境
服务
卫生
抵食
用餐日期
2020-07-05
用餐途径
堂食
人均消费
$115 (午餐)
推介美食
  • 夏味燻蛋
  • 小笼包
等级4
130
0
2020-04-14 747 浏览
因为疫情关系人流唔算太多,所以都坐得好松动,心情上亦都放松d,店员好有礼貌同埋好勤力,见到茶壶无哂茶会主要加茶,想要只外卖碗仲拎左两个size出黎俾我地拣,态度亦都好好,希望呢间餐厅同班员工都可以捱得过呢个难关💪🏻担担面,汤底好香好浓郁,而且仲好大碗拼盘,可以自选5个冷盘,烤夫酸酸甜甜好索汁,蒜蓉炒四季豆好惹味,水晶肉就同平时个d差唔多,鸡丝粉皮好足料但个麻酱就唔够香,凉拌海节好爽口但就唔够酸,不过整体都唔错水煮牛肉,牛肉系滑牛,底下亦有好多粉皮同芽菜吸哂d汤汁,辣度属於适中,唔太食得辣个d都可以食到少少水煮桂花鱼,鱼肉已经起哂做鱼片,食落好方便,不过唔够滑,而个头同尾就炸左好香口,同样地底下亦有好多粉皮同芽菜吸哂d汤汁,辣度都系属於适中糖醋鱼块,呢个系即炸,所以食落去脆口得黎仲有层酱包住,好好食豆沙锅饼,呢个就普普通通,豆沙正常甜甜地,但外面层皮无乜味,所以食落去都寡寡地食物质素都属於中上,服务态度就真系加左好多分!
更多
因为疫情关系人流唔算太多,所以都坐得好松动,心情上亦都放松d,店员好有礼貌同埋好勤力,见到茶壶无哂茶会主要加茶,想要只外卖碗仲拎左两个size出黎俾我地拣,态度亦都好好,希望呢间餐厅同班员工都可以捱得过呢个难关💪🏻
担担面
17 浏览
0 赞好
0 留言

担担面,汤底好香好浓郁,而且仲好大碗
22 浏览
0 赞好
0 留言

拼盘,可以自选5个冷盘,烤夫酸酸甜甜好索汁,蒜蓉炒四季豆好惹味,水晶肉就同平时个d差唔多,鸡丝粉皮好足料但个麻酱就唔够香,凉拌海节好爽口但就唔够酸,不过整体都唔错
23 浏览
0 赞好
0 留言

水煮牛肉,牛肉系滑牛,底下亦有好多粉皮同芽菜吸哂d汤汁,辣度属於适中,唔太食得辣个d都可以食到少少
20 浏览
0 赞好
0 留言

水煮桂花鱼,鱼肉已经起哂做鱼片,食落好方便,不过唔够滑,而个头同尾就炸左好香口,同样地底下亦有好多粉皮同芽菜吸哂d汤汁,辣度都系属於适中
19 浏览
0 赞好
0 留言

糖醋鱼块,呢个系即炸,所以食落去脆口得黎仲有层酱包住,好好食
22 浏览
0 赞好
0 留言

豆沙锅饼,呢个就普普通通,豆沙正常甜甜地,但外面层皮无乜味,所以食落去都寡寡地

食物质素都属於中上,服务态度就真系加左好多分!
(以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。)
张贴
评分
味道
环境
服务
卫生
抵食
用餐途径
堂食
推介美食
担担面
等级1
2
0
2020-03-16 417 浏览
我好少喺度留言,但今日忍唔住要写食评。经网上外卖平台叫咗个炸酱牛肉捞面同酒酿丸子,个捞面比想像中辣,不过都仲可以食得落。我想话嗰个酒酿丸子真系垃圾!!!!!! 望落已经觉得好杰,食落口根本就系生粉水,一旧旧透明浆糊咁,而果啲丸子咬落去 完全冇烟韧嘅感觉,只觉得好粉!!好粉!!
更多
我好少喺度留言,但今日忍唔住要写食评。经网上外卖平台叫咗个炸酱牛肉捞面同酒酿丸子,个捞面比想像中辣,不过都仲可以食得落。我想话嗰个酒酿丸子真系垃圾!!!!!! 望落已经觉得好杰,食落口根本就系生粉水,一旧旧透明浆糊咁,而果啲丸子咬落去
完全冇烟韧嘅感觉,只觉得好粉!!好粉!!
酒酿丸子
$36
6 浏览
0 赞好
0 留言
(以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。)
张贴
评分
味道
服务
卫生
抵食
用餐日期
2020-03-16
等候时间
45 分钟 (外卖送餐)
人均消费
$91 (晚餐)
等级4
136
0
2020-02-28 375 浏览
又系出街做嘢嘅时候,见客之前就好鬼肚饿,行过见到有人喺餐厅度食炒饭,个肚即刻打晒鼓,时间关系见客先,见面先至再食,眨吓眼已经过咗三个钟,唔影响我食炒饭嘅心情,再行返过嚟食炒饭,望吓餐牌原来已经到咗下午茶时间,价钱平多少少,加多两只煎锅贴,上次食过好好食,最记得似生煎包但薄好多嘅外皮,肉汁保留得非常好,juicy至极,瑶柱蛋白炒饭出现,瑶柱份量唔少,正确应该话成碟饭份量都唔少,饭粒分明唔油腻,食完之後,饮埋酸梅汤帮助消化
更多
又系出街做嘢嘅时候,见客之前就好鬼肚饿,行过见到有人喺餐厅度食炒饭,个肚即刻打晒鼓,时间关系见客先,见面先至再食,眨吓眼已经过咗三个钟,唔影响我食炒饭嘅心情,再行返过嚟食炒饭,望吓餐牌原来已经到咗下午茶时间,价钱平多少少,加多两只煎锅贴,上次食过好好食,最记得似生煎包但薄好多嘅外皮,肉汁保留得非常好,juicy至极,瑶柱蛋白炒饭出现,瑶柱份量唔少,正确应该话成碟饭份量都唔少,饭粒分明唔油腻,食完之後,饮埋酸梅汤帮助消化
13 浏览
0 赞好
0 留言
(以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。)
张贴
评分
味道
环境
服务
卫生
抵食
用餐途径
堂食
等级4
121
0
2020-02-06 292 浏览
Winter always the best season for eat CrabLet’s chill难得星期五 仲要蟹季见到夏面馆有蟹既菜式 所以决定去佢到食晚饭点左蟹粉小龙包 哆唻咪 担担面 蒜泥白肉 豆沙锅饼 桂花拉糕推介:哆唻咪:个名够哂特别 其实佢系一份蟹粉蟹膏蟹肉同虾仁煮埋一齐既菜式 佢未食已经有好香好浓既蟹味 入口真系有啖啖蟹香系口咙 配埋馒头食岩岩好 唔会太流蒜泥白肉:好有惊喜佢系用真蒜去整 唔系用蒜酱好用心去煮 有好香既蒜味 同埋食落口 啲蒜唔会好攻喉豆沙锅饼:出面市面比较小见 好开心系夏面馆食到 皮薄馅靓 食落口 个薄皮好脆 配埋豆沙蓉 真系有上海既味道Remark:食物份量方面都偏大份同好足料@xiamianguanLocation: Tsuen WanPrice (5 is max): 3/5Yummy (5 is max): 3/5
更多
Winter always the best season for eat Crab
Let’s chill

难得星期五 仲要蟹季
见到夏面馆有蟹既菜式 所以决定去佢到食晚饭
点左蟹粉小龙包 哆唻咪 担担面 蒜泥白肉 豆沙锅饼 桂花拉糕

推介:
哆唻咪:
个名够哂特别 其实佢系一份蟹粉蟹膏蟹肉同虾仁煮埋一齐既菜式 佢未食已经有好香好浓既蟹味 入口真系有啖啖蟹香系口咙 配埋馒头食岩岩好 唔会太流

蒜泥白肉:
好有惊喜
佢系用真蒜去整 唔系用蒜酱
好用心去煮 有好香既蒜味 同埋食落口 啲蒜唔会好攻喉

豆沙锅饼:
出面市面比较小见 好开心系夏面馆食到 皮薄馅靓 食落口 个薄皮好脆 配埋豆沙蓉 真系有上海既味道

Remark:
食物份量方面都偏大份同好足料

@xiamianguan
Location: Tsuen Wan
Price (5 is max): 3/5
Yummy (5 is max): 3/5
12 浏览
0 赞好
0 留言
13 浏览
0 赞好
0 留言
11 浏览
0 赞好
0 留言
9 浏览
0 赞好
0 留言
9 浏览
0 赞好
0 留言
8 浏览
0 赞好
0 留言
(以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。)
张贴
评分
味道
环境
服务
卫生
抵食
用餐途径
堂食
等级3
65
0
2020-01-29 256 浏览
谂住简简单单食一餐,点知有意外惊喜听到个名以为系一间面馆 睇到餐牌先知原来系一间咁高水准嘅上海菜先叫咗只燻蛋 溏心嘅蛋黄加上烟燻嘅香味齿颊留香跟着点咗一碗酸辣汤酸辣比例恰到好处 水份比例不太稀亦不太结好耐冇饮过日本咁高水准嘅酸辣汤黑醋话梅骨酸酸甜甜嘅排骨 配上醒胃嘅话梅食起来特别开胃火腿津白浓烈嘅火腿味配上清淡嘅津白两个极端嘅味道简直系绝配跟住一个蟹粉小笼包呢一味就比较普通冇乜特别唔系佢难食 而系其他太好味相比之下略为普通之後叫番个淀粉饱肚瑶柱蛋白炒饭饭粒水份比例 蛋白同味道都刚刚好 不太咸不太淡唔会太少配料亦都唔会太多跟住惊唔够饱 点咗菜肉云吞面不过佢嚟到嘅时候已经饱咗味道唔作评论因为对佢唔公平虽然已经好饱但系都要叫返个甜品嚟收尾高力豆沙整体嘅评论 好耐未试过一间有咁多惊喜餐厅本来谂住一间面档 点知食到一间咁正宗嘅上海菜值得推介朋友嚟试下嘅餐厅
更多
谂住简简单单食一餐,点知有意外惊喜
听到个名以为系一间面馆
睇到餐牌先知原来系一间咁高水准嘅上海菜
先叫咗只燻蛋
溏心嘅蛋黄加上烟燻嘅香味齿颊留香
8 浏览
0 赞好
0 留言

跟着点咗一碗酸辣汤
酸辣比例恰到好处
水份比例不太稀亦不太结
好耐冇饮过日本咁高水准嘅酸辣汤

14 浏览
0 赞好
0 留言

黑醋话梅骨
酸酸甜甜嘅排骨 配上醒胃嘅话梅
食起来特别开胃

7 浏览
0 赞好
0 留言

火腿津白
浓烈嘅火腿味配上清淡嘅津白
两个极端嘅味道简直系绝配

5 浏览
0 赞好
0 留言

跟住一个蟹粉小笼包
呢一味就比较普通冇乜特别
唔系佢难食 而系其他太好味
相比之下略为普通
2 浏览
0 赞好
0 留言

之後叫番个淀粉饱肚
瑶柱蛋白炒饭
饭粒水份比例 蛋白同味道
都刚刚好 不太咸不太淡
唔会太少配料亦都唔会太多

8 浏览
0 赞好
0 留言

跟住惊唔够饱 点咗菜肉云吞面
不过佢嚟到嘅时候已经饱咗
味道唔作评论因为对佢唔公平
9 浏览
0 赞好
0 留言

虽然已经好饱
但系都要叫返个甜品嚟收尾
高力豆沙

8 浏览
0 赞好
0 留言

整体嘅评论
好耐未试过一间有咁多惊喜餐厅
本来谂住一间面档
点知食到一间咁正宗嘅上海菜
值得推介朋友嚟试下嘅餐厅







(以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。)
张贴
评分
味道
环境
服务
卫生
抵食
用餐途径
堂食
等级4
136
0
Tea
2020-01-14 166 浏览
又落到去荃湾做嘢,做完嘢之後望一望,已经三点几唔知食乜好,临走之前攞车出去兜一兜,见到女朋友上次介绍呢一间,原本我好抗拒嘅鱼汤,经过去强行要我饮一啖,令到我从此对鱼汤改观,而家见到就叫嚟食下,原来有做下午茶餐,价钱比平时平啲,仲可以加小食,我加咗一个煎锅贴,锅贴皮同平时嘅有啲唔同,比较厚身应该系面粉做,馅料比较juicy,特别又好食,到主角黄鱼煨面出场,入面有少少雪菜带嚟鱼汤少少吊味,我再加多少少胡椒粉落去,鲜味更加突出
更多
又落到去荃湾做嘢,做完嘢之後望一望,已经三点几唔知食乜好,临走之前攞车出去兜一兜,见到女朋友上次介绍呢一间,原本我好抗拒嘅鱼汤,经过去强行要我饮一啖,令到我从此对鱼汤改观,而家见到就叫嚟食下,原来有做下午茶餐,价钱比平时平啲,仲可以加小食,我加咗一个煎锅贴,锅贴皮同平时嘅有啲唔同,比较厚身应该系面粉做,馅料比较juicy,特别又好食,到主角黄鱼煨面出场,入面有少少雪菜带嚟鱼汤少少吊味,我再加多少少胡椒粉落去,鲜味更加突出
7 浏览
0 赞好
0 留言
(以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。)
张贴
评分
味道
环境
服务
卫生
抵食
用餐途径
堂食
等级4
369
0
2020-01-07 164 浏览
喺荃湾附近行完街,随便搵咗间上海餐厅食饭!味道唔错,性价比几高不过我哋周末嘅晚上去,餐厅入面都人头涌涌,要等一阵位。食上海野梗系要叫啲包点。叫咗香口嘅炸馒头,小朋友好锺意食!小笼包都几好味,不过就厚皮左少少之後要咗醉鸡,份量都唔少鸡肉都几滑,酒味就唔系好重~我觉得燻蛋系必食推介,非常之流心,好味食肉兽最後仲要咗个炸猪扒,猪扒都炸得几乾身,小小辣,香口惹味,送饭一流甜品叫咗一碗汤圆,食完姜茶汤圆成个人暖哂
更多
喺荃湾附近行完街,随便搵咗间上海餐厅食饭!味道唔错,性价比几高
不过我哋周末嘅晚上去,餐厅入面都人头涌涌,要等一阵位。

食上海野梗系要叫啲包点。
叫咗香口嘅炸馒头,小朋友好锺意食!
13 浏览
0 赞好
0 留言


小笼包都几好味,不过就厚皮左少少

4 浏览
0 赞好
0 留言

5 浏览
0 赞好
0 留言


之後要咗醉鸡,份量都唔少

24 浏览
0 赞好
0 留言

鸡肉都几滑,酒味就唔系好重~

我觉得燻蛋系必食推介,非常之流心,好味

3 浏览
0 赞好
0 留言


食肉兽最後仲要咗个炸猪扒,猪扒都炸得几乾身,小小辣,香口惹味,送饭一流

8 浏览
0 赞好
0 留言


甜品叫咗一碗汤圆,食完姜茶汤圆成个人暖哂

2 浏览
0 赞好
0 留言




(以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。)
张贴
评分
味道
环境
服务
卫生
抵食
用餐日期
2020-01-04
等候时间
10 分钟 (堂食)
用餐时段
晚餐
推介美食
  • 夏味燻蛋
  • 花雕醉鸡
等级2
25
0
2019-12-26 187 浏览
今日系圣诞假期第二晚当然要同屋企人食埋嗰晚饭先结束完美嘅假期今晚就去咗位於荃湾嘅夏面馆食上海菜毕竟圣诞party食得太多西餐,要食下中式餐厅荃湾呢间上海菜距离地铁站有一段路人流唔算系太旺我大概6:30入座餐厅坐满一半客人菜式都系一般上海餐厅必有嘅食物 生煎包同小笼包当然唔可以唔叫啦生煎包味道不错但如果可以煎得更松脆就更好小笼包入面嘅汤好好味,不过比其他上海舖不够多汤另外仲叫咗醉鸡,好重酒味,好香,本餐最爱,赞!回锅肉同糖醋小排都很香口配白饭食 不经不觉食咗一碗半饭比较锺意佢冇传统上海舖咁油腻 感觉轻盈一点 再配餐厅提供嘅热茶饮 食完都唔会话觉得太多味精,唔会太渴总括来讲,系一间贴地上海舖,价钱合理,味道中上,会再次光顾
更多
今日系圣诞假期第二晚

当然要同屋企人食埋嗰晚饭先结束完美嘅假期

今晚就去咗位於荃湾嘅夏面馆食上海菜
毕竟圣诞party食得太多西餐,要食下中式餐厅

荃湾呢间上海菜距离地铁站有一段路
人流唔算系太旺
我大概6:30入座餐厅坐满一半客人


菜式都系一般上海餐厅必有嘅食物
生煎包同小笼包当然唔可以唔叫啦
34 浏览
0 赞好
0 留言
44 浏览
0 赞好
0 留言
572 浏览
0 赞好
0 留言
86 浏览
0 赞好
0 留言
64 浏览
0 赞好
0 留言


生煎包味道不错但如果可以煎得更松脆就更好

小笼包入面嘅汤好好味,不过比其他上海舖不够多汤

另外仲叫咗醉鸡,好重酒味,好香,本餐最爱,赞!

回锅肉同糖醋小排都很香口

配白饭食 不经不觉食咗一碗半饭

比较锺意佢冇传统上海舖咁油腻 感觉轻盈一点 再配餐厅提供嘅热茶饮 食完都唔会话觉得太多味精,唔会太渴


总括来讲,系一间贴地上海舖,价钱合理,味道中上,会再次光顾
(以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。)
张贴
评分
味道
环境
服务
卫生
抵食
用餐途径
堂食
等级4
360
0
2019-12-22 1759 浏览
今次又黎到荃湾夏麪馆食上海野,好食嘅上海菜馆荃湾其实都唔少,呢间系其中一间,而且仲有加钱甜品任食,有惊喜!所以紧系要约朋友去食返餐劲啦。鲜肉小龙包一定系必点,皮虽然唔算薄,但入面有劲多汤汁,汤汁滋味浓郁,仲超级热辣辣架,所以记得要好小心咬!唔系会辣到个咀架。一人有两粒,超滋味。煎饼煎得薄薄脆脆,好惹味。回锅肉香喷喷,有肉片有菜有红椒绿椒,少少辣劲有镬气,劲惹味,用来送饭一流。担担上海面份量好足,味道又正宗同好味,浓浓嘅麻酱味,嗅觉味觉都好享受,而且系上海幼面,非常挂汤,令每啖都会有麻酱又食到肉碎粒粒嘅香口口感,热辣辣真系好好食。食左咁多邪恶美食梗要叫个菜,火腿津白清清地而且又有几片咸肉,同津白一齐食互相提鲜,又唔会觉得火腿太咸,而津白又唔会淡而无味!正另外加左20蚊任食甜品同夏味熏蛋。熏蛋烟熏味浓,而内入面流心黏住咀,很香。甜品方面我地叫左豆沙锅饼,擂沙汤圆,姜茶汤丸,仲有仲有,非常cross over 嘅猫山王榴槤高力,一次过试晒咁多甜点,咁样以甜点作结真系太满足。最正系任食,锺意食的,可以狂点。太多太多款甜食了,不能尽录,又正又好抵食。
更多
今次又黎到荃湾夏麪馆食上海野,好食嘅上海菜馆荃湾其实都唔少,呢间系其中一间,而且仲有加钱甜品任食,有惊喜!所以紧系要约朋友去食返餐劲啦。
小笼包
$38
31 浏览
1 赞好
0 留言

鲜肉小龙包一定系必点,皮虽然唔算薄,但入面有劲多汤汁,汤汁滋味浓郁,仲超级热辣辣架,所以记得要好小心咬!唔系会辣到个咀架。一人有两粒,超滋味。
煎饼
$26
12 浏览
1 赞好
0 留言

煎饼煎得薄薄脆脆,好惹味。
回锅肉
$70
22 浏览
1 赞好
0 留言

回锅肉香喷喷,有肉片有菜有红椒绿椒,少少辣劲有镬气,劲惹味,用来送饭一流。
上海担担面
$46
31 浏览
1 赞好
0 留言

担担上海面份量好足,味道又正宗同好味,浓浓嘅麻酱味,嗅觉味觉都好享受,而且系上海幼面,非常挂汤,令每啖都会有麻酱又食到肉碎粒粒嘅香口口感,热辣辣真系好好食。
火腿津白
$68
19 浏览
1 赞好
0 留言

食左咁多邪恶美食梗要叫个菜,火腿津白清清地而且又有几片咸肉,同津白一齐食互相提鲜,又唔会觉得火腿太咸,而津白又唔会淡而无味!正
469 浏览
1 赞好
0 留言

另外加左20蚊任食甜品同夏味熏蛋。
熏蛋
14 浏览
1 赞好
0 留言
熏蛋烟熏味浓,而内入面流心黏住咀,很香。
14 浏览
0 赞好
0 留言
13 浏览
1 赞好
0 留言
10 浏览
0 赞好
0 留言
甜品方面我地叫左豆沙锅饼,擂沙汤圆,姜茶汤丸,
榴槤高力
10 浏览
0 赞好
0 留言
仲有仲有,非常cross over 嘅猫山王榴槤高力,一次过试晒咁多甜点,咁样以甜点作结真系太满足。最正系任食,锺意食的,可以狂点。太多太多款甜食了,不能尽录,又正又好抵食。
19 浏览
0 赞好
0 留言
(以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。)
张贴
评分
味道
环境
服务
卫生
抵食
用餐日期
2019-12-13
用餐途径
堂食
人均消费
$160 (晚餐)
推介美食
小笼包
$ 38
煎饼
$ 26
回锅肉
$ 70
上海担担面
$ 46
火腿津白
$ 68
熏蛋
榴槤高力
等级4
158
0
2019-12-22 673 浏览
Anyone who knows me knows that I love Shanghainese food, and especially dumplings! So when I found out that there was a resturant so close to my house that served this I just had to go and give it a try!We ordered three different types of dumplings this time, the soup dumplings, pan fried dumplings and the chili steamed dumplings. Usually my fav is the soup dumplings but this time the chili dumplings was a stand out for me. I think it’s because the sauce had a little bit of sweetness to it which
更多
Anyone who knows me knows that I love Shanghainese food, and especially dumplings! So when I found out that there was a resturant so close to my house that served this I just had to go and give it a try!


We ordered three different types of dumplings this time, the soup dumplings, pan fried dumplings and the chili steamed dumplings. Usually my fav is the soup dumplings but this time the chili dumplings was a stand out for me. I think it’s because the sauce had a little bit of sweetness to it which complemented the rest of the flavours really well.


We decided to get the appetizer palate so that we could try a bit of everything. You can choose a total of 5 different appetizers from a variety of eight.


We also tried the dan dan noodles which was such a big portion!! And soup was very tasty, with hints of fragrant peanut flavour and a little spicy.


Also really wanted to try their sour spicy soup so decided to get a small bowl to share. Nice balance of flavours for sure and super appetizing.

6 浏览
1 赞好
0 留言
14 浏览
1 赞好
0 留言
9 浏览
1 赞好
0 留言
10 浏览
1 赞好
0 留言
8 浏览
1 赞好
0 留言
11 浏览
1 赞好
0 留言
9 浏览
1 赞好
0 留言
4 浏览
1 赞好
0 留言
306 浏览
1 赞好
0 留言
376 浏览
1 赞好
0 留言
411 浏览
1 赞好
0 留言
418 浏览
1 赞好
0 留言
(以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。)
张贴
评分
味道
环境
服务
卫生
抵食
用餐途径
堂食
推介美食
  • 鲜肉小笼包
  • 担担面
  • 酸辣汤
等级3
55
0
2019-12-22 143 浏览
我本人和妈妈非常喜欢食上海野,搭巴士成日经过一间叫「夏面馆」的食店,店面颇大,又成日有人排队,於是趁星期一放假,请爸爸妈妈去食晚饭,等佢哋开心下😘店内有卡位,方便小家庭坐👍头盘叫了五小碟凉茶,鸡丝粉皮好滑,芝麻酱又香,糖醋小排骨,骨肉均称,味道正😋,手拍青瓜够爽😘水晶肉及素鹅高质素🤤,单单头盘已经👍经典小笼包,汤汁肉汁锁住,好味😋至於必先的担担面,卖相已赢得最多,但味道更浓,很美呀🥰再叫了回锅肉粗炒,肉香面滑,无得顶🆙再加个酸辣汤,绝👍妈妈中意的红油炒手,做得很出色,不太辣,皮又滑!每碟份量颇大,已经容纳不到甜品,下次再试
更多
我本人和妈妈
非常喜欢食上海野,搭巴士成日经过一间叫「夏面馆」的食店,店面颇大,又成日有人排队,於是趁星期一放假,请爸爸妈妈去食晚饭,等佢哋开心下😘

店内有卡位,方便小家庭坐👍

头盘叫了五小碟凉茶,鸡丝粉皮好滑,芝麻酱又香,糖醋小排骨,骨肉均称,味道正😋,手拍青瓜够爽😘水晶肉及素鹅高质素🤤,单单头盘已经👍

经典小笼包,汤汁肉汁锁住,好味😋

至於必先的担担面,卖相已赢得最多,但味道更浓,很美呀🥰

再叫了回锅肉粗炒,肉香面滑,无得顶🆙再加个酸辣汤,绝👍

妈妈中意的红油炒手,做得很出色,不太辣,皮又滑!

每碟份量颇大,已经容纳不到甜品,下次再试






7 浏览
1 赞好
0 留言
8 浏览
1 赞好
0 留言
8 浏览
1 赞好
0 留言
7 浏览
1 赞好
0 留言
3 浏览
1 赞好
0 留言
4 浏览
1 赞好
0 留言
0 浏览
1 赞好
0 留言
3 浏览
1 赞好
0 留言
1 浏览
1 赞好
0 留言
3 浏览
1 赞好
0 留言
3 浏览
1 赞好
0 留言
2 浏览
1 赞好
0 留言
(以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。)
张贴
评分
味道
环境
服务
卫生
抵食
用餐途径
堂食
等级3
57
0
2019-12-18 124 浏览
天气入秋,就想吃小笼包! 想到上海菜当然是夏面馆啦! 荃湾店宽敞舒适,复古装修很雅致 鲜肉小笼包 皮薄馅靓 咬一小口,浓浓的汤汁爆出来, 汤汁肉味浓很好味。炸银丝卷 很像炸馒头, 但内面却是一丝丝的的口感, 沾上炼奶外甜内软, 很好吃的小食。干扁四季豆 四季豆很新嫩 炒得很有大排档的镬气, 乾身又一点点焦, 加上用豉油调过的酱汁很惹味, 用来配白饭也很是好的选择!老上海炒饭 看似普通的虾仁炒蛋饭, 但绝不简单 炒饭的火候够, 虾仁仍保持鲜甜爽脆, 蛋包好米饭, 还充满着蛋的香气 老上海炒面 其实就是上海粗炒, 面质Q弹, 酱汁调得微微甜很好入口, 配料有很多,香菇片、肉丝、白菜仔等等, 炒得很不错!香煎南瓜饼 今晚的甜品, 炸得刚好, 有保留淡淡的南瓜香, 也有烟韧QQ的饼芯, 再加上一点点糖霜, 真是喜出望外的甜品。
更多
4 浏览
1 赞好
0 留言


天气入秋,就想吃小笼包!
想到上海菜当然是夏面馆啦!
荃湾店宽敞舒适,复古装修很雅致

10 浏览
0 赞好
0 留言


 鲜肉小笼包
2 浏览
0 赞好
0 留言

皮薄馅靓
咬一小口,浓浓的汤汁爆出来,
汤汁肉味浓很好味。

炸银丝卷
3 浏览
0 赞好
0 留言

很像炸馒头,
但内面却是一丝丝的的口感,
沾上炼奶外甜内软,
很好吃的小食。

2 浏览
0 赞好
0 留言


干扁四季豆
3 浏览
0 赞好
0 留言


四季豆很新嫩

4 浏览
1 赞好
0 留言

炒得很有大排档的镬气,
乾身又一点点焦,
加上用豉油调过的酱汁很惹味,
用来配白饭也很是好的选择!

老上海炒饭
9 浏览
1 赞好
0 留言

看似普通的虾仁炒蛋饭,
但绝不简单

10 浏览
0 赞好
0 留言

炒饭的火候够,
虾仁仍保持鲜甜爽脆,
蛋包好米饭,
还充满着蛋的香气

 老上海炒面
3 浏览
0 赞好
0 留言

其实就是上海粗炒,
面质Q弹,
酱汁调得微微甜很好入口,
配料有很多,香菇片、肉丝、白菜仔等等,
炒得很不错!

香煎南瓜饼
2 浏览
0 赞好
0 留言

今晚的甜品
炸得刚好,
有保留淡淡的南瓜香,
也有烟韧QQ的饼芯,
再加上一点点糖霜,
真是喜出望外的甜品

1 浏览
0 赞好
0 留言


1 浏览
0 赞好
0 留言
(以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。)
张贴
评分
味道
环境
服务
卫生
抵食
用餐途径
堂食