2021-03-29 463 浏览
星期三晚去咗呢度食饭,特别锺意食佢个卤蛋、蟹粉豆腐煲、蟹粉小笼包、同埋高力豆沙。佢呢度都几近旺角东地铁站,由地铁站行过去,都只系需要5分钟。一坐低嘅时候,我哋第一时间叫咗个前菜,呢味卤蛋,系冻食,除咗有非常之香嘅卤水味之外,更加重要嘅系佢嘅蛋黄流露出非常香嘅醉鸡汁,令到个蛋黄同时间都有酱汁嘅感觉。非常晶莹剔透。之後我哋特别叫咗呢度嘅蟹粉豆腐煲,$98,豆腐煲用热辣辣嘅砂锅送上。热辣辣嘅砂煲,煮住劲浓郁嘅蟹粉汤🦀🍲豆腐好滑嫩,我一啖蟹粉豆腐,一啖鸡汤菜饭,非常鲜甜。蟹粉完全溶晒喺个汤度,食完之後口腔内仲保留住一份鲜味👍再之後就食呢度嘅蟹粉小笼包,小笼包嘅肉收藏住粒粒蟹黄,外面一层系包住,略嫌少少厚,但整体嘅味道都唔错,小笼包亦都多汁。甜品嘅话,就拣咗高力豆沙,豆沙系用油炸过嘅,热辣辣,里面包住甜甜嘅红豆沙馅。完结前,特别想提一提,呢度嘅服务非常之好,店员好亲切,加水加茶亦都好频密。

非常晶莹剔透。

2021-03-24
2021-03-28 273 浏览
前排系网上以72折买左夏面馆$100现金卷, 今日放工就同家人去左夏面馆太子分店食返餐。主打上海菜, 正价都唔太贵, 宜家再有72折, 真系抵上加抵!! 【鲜肉小笼包】HK$38小笼包厚薄适中, 含丰富鲜甜汤汁, 饀料鲜味多汁。【红油抄手】HK$38个汁好够辣, 饀料有肉香, 但嫌皮过厚, 薄返D会好得多。【酸辣汤面】HK$52汤底酸辣味平均, 够杰, 拉面索左个汤汁令面质更林, 材料丰富, 整体很有层次.【上海担担面】HK$46汤底够辣, 有淡淡花生酱味, 食落唔腻, 同样拉面索汤令面质林得黎又入味。【豆沙锅饼】HK$36嫌煎得未够香口, 外层很粉, 未够脆口, 但豆沙饀料很足, 甜甜地。【猫山王榴槤高力】HK$25口感软熟, 一咬开已经散发阵阵榴槤飘香, 榴槤味甘甘地~【擂沙汤丸】HK$32黄豆粉平均包住汤丸, 咬开芝麻蓉涌出, 甜甜的, 芝麻味香浓。

【鲜肉小笼包】HK$38
小笼包厚薄适中, 含丰富鲜甜汤汁, 饀料鲜味多汁。

【红油抄手】HK$38
个汁好够辣, 饀料有肉香, 但嫌皮过厚, 薄返D会好得多。
红油抄手

上海担担面

【豆沙锅饼】HK$36
豆沙锅饼

【猫山王榴槤高力】HK$25
口感软熟, 一咬开已经散发阵阵榴槤飘香, 榴槤味甘甘地~
猫山王榴槤高力
猫山王榴槤高力

【擂沙汤丸】HK$32
擂沙汤丸
酸辣汤面
擂沙汤丸
2021-04-06 111 浏览
已经有一段时间冇食上海嘢又挂住个味道,今次就去咗太子的【夏面馆】。入面嘅上海菜式超多,最後我哋拣咗夏味燻蛋、赛螃蟹、老上海炒饭、鲜肉小笼包、家常煎饼、高力豆沙。燻蛋入面嘅蛋黄超醇厚,做前菜一流。赛螃蟹个味道炒得啱啱好,我连埋个老上海炒饭食感觉新颖,老上海炒饭入面有虾同埋一d上海配菜,而且锅气十足好好味。 鲜肉小笼包点醋及姜丝食提升咗个味道,一咬落去入面d肉汁漏晒出嚟。 家常煎饼就好有上海风味,入面嘅葱绝对提升咗饼嘅味道。高力豆沙就系一个传统上海甜品,入面嘅豆沙加上热烘烘嘅表层真系回味无穷。

燻蛋入面嘅蛋黄超醇厚,做前菜一流。

家常煎饼就好有上海风味,入面嘅葱绝对提升咗饼嘅味道。

2021-04-05 79 浏览
好耐无去始创中心,原来入面有间夏面馆,呢间装修几清新,用晒啲蓝色吊灯都几靓。其他分店我都试过,今次试吓太子分店:。🍜自选凉菜(五小碟) $115佢有8款冷盘,俾你任拣五款嘅,最啱我呢啲想试多啲款式,但系每样食少少嘅人。。🍜蟹粉炒年糕$98食上海野我锺意食炒年糕,佢原来有蟹粉配年糕,一定要试啦,呢个用来点银丝卷同曼头最正。我最後追加左个银丝卷配去嗰啲蟹粉。。。🍜夏味燻蛋$13(1只)。去食上海菜,必点,因为唔系间间有得食,呢个好味。。🍜蟹粉小笼包$38/2只.皮够薄,肉汁鲜嫩,好香蟹膏未味,包内有小小汤,做得唔错。.

🍜自选凉菜(五小碟) $115

🍜蟹粉炒年糕$98

🍜夏味燻蛋$13(1只)
。去食上海菜,必点,因为唔系间间有得食,呢个好味。

🍜蟹粉小笼包$38/2只
.皮够薄,肉汁鲜嫩,好香蟹膏未味,包内有小小汤,做得唔错。

虽然我唔系上海人,但我都几锺意食上海菜的!呢日再访有好多分店嘅《夏面馆》,贪佢嘅嘢食价钱够大众化,食物水准又有返咁上下!绝对系一个可以长期嚟开饭嘅好地方!👍🏻先点份泡椒凤爪食住等,呢碟凤爪肉质超爽口的!而我就最锺意佢嘅蟹粉系列,所以点左蟹粉小笼包同蟹粉素鸡!真系食过都返唔到转头咁好味的,蟹粉满满又鲜甜,CP值超高!见好耐都冇食过蒸鱼,所以点咗姜蒜蒸小黄花鱼,小黄花鱼出名肉质超滑,只系幼骨比较多,所以食嘅时候要小心啲!虽然食物嘅卖相系平平无奇,但实质系非常之好食!非常之有惊喜的!而且埋单都只系$301,人均百几蚊可以食到呢个质素真系唔错!☺️❤️

2021-03-29 30 浏览
平日食开屯门分店嘅夏面馆觉得佢哋嘅Set Lunch 好抵食👍🏻今次试埋太子分店嘅晚餐☺️.锺意食海鲜嘅我当然要叫蟹粉系列嘅菜式😛.🦀蟹粉豆腐煲 $98用铁锅上枱热辣辣🔥浓淳香滑金黄色嘅蟹膏蟹肉同豆腐互相配合😍 送白饭一流🤤🤤 食到唔停口.🦀蟹粉小笼包( $38两只)小笼包外皮虽然唔算好薄但系咬落依然系多汁到爆🤣😛记得要趁热食🔥.🍗上海酱鸭 $60本身仲谂紧酱鸭会唔会系同甜酱有关🤣原来系一啲都唔甜㗎🤣呢碟菜式唔系热食 室温当前菜都不错味道咸甜适中 鸭肉鲜嫩😉.🐟糖醋鱼块 $72糖醋鱼块外皮炸得香脆可口🤤鱼肉鲜嫩 酸酸甜甜嘅酱汁 愈食愈滋味🤤
平日食开屯门分店嘅夏面馆
觉得佢哋嘅Set Lunch 好抵食👍🏻
今次试埋太子分店嘅晚餐☺️
锺意食海鲜嘅我当然要叫蟹粉系列嘅菜式😛
🦀蟹粉豆腐煲 $98
用铁锅上枱热辣辣🔥
蟹粉豆腐煲

🦀蟹粉小笼包( $38两只)
小笼包外皮虽然唔算好薄

蟹粉豆腐煲
上海酱鸭
  • 糖醋鱼块
2021-03-28 28 浏览
🌟上海酱鸭🌟排骨担担面🌟津白肉丝炒年糕🌟蟹粉小龙包上海酱鸭上枱温度冻冻地 做前菜几开胃 酱鸭肉质唔会亁 反而几易咬开👍🏻排骨担担面汤底浓稠 开头会食到花生酱味 之後慢慢辣味就会出 汤底浓味令到上海面都好挂汤 正😋排骨份量都几多 肉质都厚 不过肉味就可以更重 津白肉丝炒年糕 每次食上海菜都会叫年糕 好中意食烟烟韧韧嘅野🥰年糕质感偏软身 但炒得几入味 平时食小龙包就食得多 加蟹粉都系第一次😗个小龙包皮薄薄地几好 顶部有粒粒蟹粉 食落口有蟹膏香味 蟹粉配肉可以增加到个鲜味~
🌟上海酱鸭

2021-03-24
  • 蟹粉小笼包
  • 排骨担担面
2021-03-25 49 浏览
一直锺情於上海食物~今晚同妈咪系太子买完嘢经过夏面馆,见座位舒适,就二话不说入去了其实之前都有食开荷李活分店觉得食物都不错太子分店比荷李活的大,空间咁十足,更有卡位提供,私隐度一流!打开餐牌,见套餐d嘢唔太合胃口,就散叫了,由妈妈发办!🌟花雕醉鸡($66)酒味十分香浓,份量给两人食绰绰有余!可能酒味太浓,所以杞子味就被掩盖了但都不过不失!🌟鲜肉小笼包($38)性价比十足略嫌皮有些厚,但肉汁爆满!🌟夏味鳝糊面($70)十分抵食!平时炒鳝糊都较为贵加上一大碗清汤面!性价比十足!鳝糊加上荀一齐炒十分惹味~值得叫!🌟津白肉丝汤年糕($50)汤底十分鲜甜,清淡得黎又多菜~健康之选!🌟麻酱拌面($36)这道菜冇咩特别只系清淡的麻酱,但有d乾🌟高力豆沙($36)好味!甜甜的豆沙好好味!🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟性价比不错!同每位$8茶钱!加上最近做紧promotion,系togetda可以用72折买$100现金巷!🏮夏面馆(始创中心) (太子)地址:太子弥敦道750号始创中心1楼115C号舖

一直锺情於上海食物~
今晚同妈咪系太子买完嘢
经过夏面馆,
见座位舒适,就二话不说入去了
其实之前都有食开荷李活分店
觉得食物都不错

太子分店比荷李活的大,
空间咁十足,
更有卡位提供,
私隐度一流!

打开餐牌,
见套餐d嘢唔太合胃口,
就散叫了,由妈妈发办!

🌟花雕醉鸡($66)
酒味十分香浓,
份量给两人食绰绰有余!
可能酒味太浓,所以杞子味就被掩盖了
但都不过不失!

🌟鲜肉小笼包($38)
性价比十足
略嫌皮有些厚,
但肉汁爆满!

🌟夏味鳝糊面($70)
十分抵食!
平时炒鳝糊都较为贵
加上一大碗清汤面!
性价比十足!
鳝糊加上荀一齐炒十分惹味~
值得叫!

🌟津白肉丝汤年糕($50)
汤底十分鲜甜,
清淡得黎又多菜~
健康之选!

🌟麻酱拌面($36)
这道菜冇咩特别
只系清淡的麻酱,
但有d乾

🌟高力豆沙($36)
好味!
甜甜的豆沙好好味!

🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟
性价比不错!
同每位$8茶钱!
加上最近做紧promotion,
系togetda可以用72折买$100现金巷!

🏮夏面馆(始创中心) (太子)
地址:太子弥敦道750号始创中心1楼115C号舖

2021-03-22 71 浏览
原来夏面馆推出咗二人套餐,$308有两个汤;两碟小菜;一个餸;一个饭/面;仲有甜品,味道不俗,性价比高。.🍲酸辣汤味道不错,但偏辣,唔太食得辣嘅朋友要注意啦.🍲三鲜豆腐羹豆腐羹里面有豆腐;鸡肉;虾仁,足料,鲜甜清淡,个人觉得比酸辣汤好吃😋.🐥花雕醉鸡 花雕酒味浓郁,鸡肉爽口.🥢美味海蜇里面除咗有海蜇之外,仲有青瓜配菜👍.🐂水煮牛肉以水煮牛肉黎讲唔算太辣,牛肉分量多,配有芽菜宽粉,二人食非常足够。.🍜上海担担面 拉面弹牙配上花生酱香及香葱香菜肉碎,层次感十足。拉面弹牙配上花生酱香及肉碎,层次感十足。.🥠高力豆沙弹牙,热辣辣
🍲酸辣汤
味道不错,但偏辣,唔太食得辣嘅朋友要注意啦
🍲三鲜豆腐羹
🐥花雕醉鸡
花雕酒味浓郁,鸡肉爽口
🥢美味海蜇
里面除咗有海蜇之外,仲有青瓜配菜👍
🐂水煮牛肉
🍜上海担担面
🥠高力豆沙
弹牙,热辣辣
2021-03-09 117 浏览
太子地铁站附近,始创店上海菜馆属於呢间位置好,座位舒服,食物都有质素。餐厅简单上海菜同部分川菜混搭,适合又酸又甜又辣的口感。|鲜肉小笼包^不需要特登叫蟹粉,普通鲜肉小笼包,搭配姜丝醋。|黑醋话梅排骨^话梅味道不多,夹到口中无咩味道。反而黑醋浓味,成个菜都系上海特色,酸酸甜甜。可以系偏甜。适合送少量白饭。上海担担面不过不失。担担面一如既往大大份,汤酱料又足够。锺意捞埋一啖汤一啖面咁食。其实太子附近餐厅好多种类,粥粉面饭,火锅鷄煲等等,但坐得舒服,又食得安心就会选择商场先。慢慢食。下次再叫火腿津白,必试之一。

餐厅简单上海菜同部分川菜混搭,适合又酸又甜又辣的口感。

|鲜肉小笼包^

不需要特登叫蟹粉,普通鲜肉小笼包,搭配姜丝醋。
|黑醋话梅排骨^
黑醋话梅排骨

适合送少量白饭。

上海担担面

不过不失。
担担面一如既往大大份,汤酱料又足够。
锺意捞埋一啖汤一啖面咁食。

下次再叫火腿津白,必试之一。
  • 火腿津白
  • 上海担担面
2021-03-04 103 浏览
食物: 锅贴同小笼包都好好味,新鲜出炉/煎起。炒年糕都好食。炸鸡排汤面都ok、面质烟韧,鸡排酥脆,但汤略嫌唔够热。酸辣汤正常。高力豆沙就麻麻,唔够热,唔够松,似豆沙包多d, 仲有d油腻,好在馅算足。卫生: 以咁样环境清新,有设计既地方黎讲卫生算麻麻。d餐具好油。尤其是杯既内笼,落手摔系鞋既,好似有淀粉质痴住咁。我地重覆洗左3次叫做好dd。上菜果d其实都有d油,不过已经冇办法。起码唔会放入口。服务: 西装男经理算殷勤,带位时提doo安心出行都有礼貌,上菜时会讲声慢慢食。但有个长发紮马尾阿姐真系好唔掂,撩交嗌咁款。坐底枱面系已经有张点心纸,念住再喺枱面笔筒攞张睇下,见一样就摺番放好,个阿姐埋黎嫌我叠唔齐咁整理番,仲可唔可以路整一路手指指,劲悔气咁话'你睇个张得喇,你系tick呢张架喇' 。後来落单问句有个格tick淮山面系咪唔驶加钱,佢好燥咁话要,我地话睇唔到有写,即系加几多,佢即时起哂扛咁指住杏底白字细格font size 6果度话,'有写架,你睇清楚先啦,si-an(先生)'。。。直头系赶客。。。虽然都系着黑tee 制服,但佢唔驶带名牌,可能系阿姐层面高级少少,唔系就可以咁差吓嘛,想食
服务: 西装男经理算殷勤,带位时提doo安心出行都有礼貌,上菜时会讲声慢慢食。但有个长发紮马尾阿姐真系好唔掂,撩交嗌咁款。坐底枱面系已经有张点心纸,念住再喺枱面笔筒攞张睇下,见一样就摺番放好,个阿姐埋黎嫌我叠唔齐咁整理番,仲可唔可以路整一路手指指,劲悔气咁话'你睇个张得喇,你系tick呢张架喇' 。後来落单问句有个格tick淮山面系咪唔驶加钱,佢好燥咁话要,我地话睇唔到有写,即系加几多,佢即时起哂扛咁指住杏底白字细格font size 6果度话,'有写架,你睇清楚先啦,si-an(先生)'。。。直头系赶客。。。虽然都系着黑tee 制服,但佢唔驶带名牌,可能系阿姐层面高级少少,唔系就可以咁差吓嘛,想食都唔会再去呢间分店。
2021-03-03
  • 鲜肉小笼包
  • 鲜肉锅贴
2021-02-11 186 浏览
在香港,上海菜馆开得成行成市,平价的有君沪,昂贵的王家沙等,形形式式,林林总总。但是你要从中吃到理想的上海菜实属不易:太肥腻、内地土风味太重(正宗粤菜)、价钱因素,反正没有一种指标能满足所有品味上海菜的食客。今次为大家推介一间,价格亲民,能够在正宗上海菜与昂贵的租金之间取得中庸之道。火腿高汤娃娃菜用金华火腿等制作成浓汤茨汁铺在娃娃菜上面,咸度跟肉香比例配合得好,娃娃菜的田园菜香配合茨汁加功足够令你明白外表难看的金华火腿多麽明艳诱人。高力豆沙每次来到都会点吃,空气感十足,饱饱够松软。内头的豆沙料不至於太甜,与传统中式甜品别具一格。咬下去有大量蛋香填满食味。顶顶幼砂糖特意在饱饱制作完成後粗粗晒上,除视觉效果更理想外,砂糖的提香作用能更均衡地涵盖表面。蟹粉小笼包其实自己不喜欢蟹粉点心,唯这里例外。下价蟹膏太容易有腥臭味,加上店家为了营造视觉效果往往用上更多,结果事倍功半,本末倒致。今次的小笼包有淡淡蟹膏香气,咀嚼时蟹鲜味以点啜、提鲜般存在,没有抢走馅料风头。汤汁量适中,夹起包包没有破开,软韧度刚好。瑶柱蛋白炒饭吃过数次,水准平均,由其炒功值得点赞,每粒饭晶莹剔透,平均沾上油份。吃过一整碟都未

火腿高汤娃娃菜

高力豆沙

蟹粉小笼包

瑶柱蛋白炒饭
吃过数次,水准平均,由其炒功值得点赞,每粒饭晶莹剔透,平均沾上油份。吃过一整碟都未见肥腻感。蛋白滑口,镬气充足。

水晶肴肉
肉质造到风乾效果又不致乾削,咬下时嚼劲恰到好处。骨胶原呈啫哩状,与内层肉质形成鲜明比较,好吃!
2021-02-10
  • 高力豆沙
  • 夏味燻蛋
  • 赛螃蟹
  • XO酱炒年糕
2021-02-05 105 浏览
外卖自取两个人食一共叫咗四样嘢1.酥炸排骨菜饭2.金牌菜肉炒饭3. 春卷4. 南瓜饼酥炸排骨菜饭冇乜特别嗰份排骨都算几大份, 分开一个胶盒放, 反而饭就唔系好大盒。金牌菜肉炒饭咸咗少少,以炒饭嚟讲唔算好油。春卷里面啲饀唔算好多,唔系好食到里面有啲乜嘢。最好食系个南瓜饼, 成件冇饀,非常好食,够烟韧,唔系好甜有南瓜味。要称赞一下呢间店嘅店员服务一流, 原本系叫菜脯炒饭,但系打黎话冇咗, 然後叫佢是但炒一个价钱差唔多嘅饭,真系做得到,醒目
外卖自取两个人食一共叫咗四样嘢
1.酥炸排骨菜饭
2.金牌菜肉炒饭
3. 春卷
4. 南瓜饼

金牌菜肉炒饭咸咗少少,以炒饭嚟讲唔算好油。
春卷里面啲饀唔算好多,唔系好食到里面有啲乜嘢。
最好食系个南瓜饼
, 成件冇饀,非常好食,够烟韧,唔系好甜有南瓜味。

南瓜饼
金牌菜肉炒饭
2021-02-05
外卖自取
南瓜饼
2021-01-07 183 浏览
不再一样的夏面馆,怀念二十年前在上海肇嘉邦路的夏面馆,香港的,只是一家快餐店。中午提供的饭面套餐,价钱合宜,但是出品就非常不稳定,楼面经理的服务态度也非常一般般。

排骨担担面
2021-01-07
2020-11-11 321 浏览
迟放工到夏面馆买外卖,同经理讲要葱爆牛肉。点知佢大声话葱爆牛肉系小菜唔系晚餐。我一时间没明,佢好不耐烦甩俾我个“晚餐menu”。我睇上边都有葱爆牛肉,追问有咩分别?佢话佢好忙叫我等。整个过程好似佢系我老板咁我真系大开眼界第一次见呢种待客之道,转身离去,以後再不会光临
外卖自取