见到始创中心有一间都几多人排队嘅上海菜,决定试吓。点知食物嘅质素可以,但系服务就奇差😡第一转嘅食物上菜速度唔算太快,但起码嚟齐,食完主菜後,我地想加单,但又唔想浪费纸张,於是就举手叫职员A加一份雷沙汤丸,职员A就大叫另一个职员,xx枱加一份雷沙汤丸。点知等左一阵都未有食物送上,我地再叫另一个职员B落单,点知职员B仲搞笑,佢话佢地冇呢样野食...咁我地就要喺餐牌上指比职员B,话佢知佢地有呢样食物提供!再等左阵见仲未有得食,我地又示意职员C,佢竟然问我地系咪落单叫左豆沙锅饼🤦🏻‍♂️真系吹到啤一声... 到最後比钱埋单,已经比哂信用卡,再一次等左劲耐都冇人攞返张单嚟签,但眼见後过我地埋单嘅人都已经走哂,真系火都嚟🔥🔥🔥我地最终出埋去收银处,原来佢地已经埋好单,放左我张卡喺一角,而冇人处理。 🍴 水煮桂花鱼 (全条) ($228) ⭐️⭐️⭐️⭐️ 味道好香,唔算太辣,肉质好嫩滑。虽则话系全条,但感觉唔系好多肉。 🍴 排骨担担面 ($65) ⭐️⭐️⭐️ 排骨炸得有d乾,肉质有少少鞋,但好在担担面份量适中,微辣而且好惹味。 🍴 蟹粉小笼包 (2只) ($38) ⭐️⭐️⭐️💫 皮唔算好厚,d汤汁同蟹粉好浓味,唔错

🍴 水煮桂花鱼 (全条) ($228) ⭐️⭐️⭐️⭐️
水煮桂花鱼 (全条)

🍴 排骨担担面 ($65) ⭐️⭐️⭐️

🍴 蟹粉小笼包 (2只) ($38) ⭐️⭐️⭐️💫
皮唔算好厚,d汤汁同蟹粉好浓味,唔错!
蟹粉小笼包 (2只)

🍴 擂沙汤丸 ($32) ⭐️⭐️⭐️⭐️
好食,味道正宗,做甜品一流!
擂沙汤丸

..............................
夏面馆

服务👨🏻‍🍳: ⭐️
卫生🧹: ⭐️⭐️⭐️
抵食💰: ⭐️⭐️⭐️
2020-10-11
水煮桂花鱼 (全条)
蟹粉小笼包 (2只)
  • 蟹粉小笼包
  • 排骨担担面
  • 水煮桂花鱼
2020-05-16 1420 浏览
面馆窗旁是四人卡位,其落地窗可看到餐厅外。而餐厅中间有一张高长枱,可容纳约十二人。午餐时间颇多人,我们等了约十分钟才入座。甫坐下即点了四个午市自选套餐,午市套餐包括一款点心/凉菜、 一款主食和一杯饮品。当中以下几款是我比较喜欢的食物。菜肉馄饨面($56),馄饨颇大只,馄饨皮非常滑,馅料足,所以吃下去很有肉质的口感。汤、面和馄饨味道都很清淡,面烟靭弹牙是加分之处。嫩鸡煨面($62),鸡粒非常软滑。汤底相对馄饨面浓稠,味道浓郁,面比较软稔,能微微挂上汤汁。喜欢吃软稔面的人或长者,点这个比较适合。红油抄手(3只),其它餐厅的红油抄手都很辣,但这里的红油抄手只有微辣。皮滑而不会沾上太多油份,相对清淡。蒜香四季豆,最普通的前菜却是我最喜欢的食物。四季豆非常新鲜爽脆。虽然四季豆拌着稔蒜粒和极少量辣椒粒,仍不会觉得浓味和辣,值到吃下辣椒粒,才会带出微辣。凉拌粉皮,夏日凉拌小食首选,粉皮滑中带点烟靭,拌上酱汁,清凉开胃。如果一个人吃完一碟粉皮,便会吃不下主食。四喜烤夫是正宗的上海菜,也与上述其它食物有着不一样的味道,味道较浓,带点甜味。蜂窝状的烤夫软中带爽。整体来说份量颇多,五至六个人吃四个餐也可以。
菜肉馄饨面

嫩鸡煨面

红油抄手(3只)

蒜香四季豆

凉拌粉皮

四喜烤夫

整体来说份量颇多,五至六个人吃四个餐也可以。味道比较清淡,适合喜欢吃淡味的人。 夏面馆官网有齐餐单,不同分店有不同价钱。
题外话/补充资料: 加一服务费,午市茶芥每位$4
2020-05-07
菜肉馄饨面
嫩鸡煨面
红油抄手(3只)
蒜香四季豆
凉拌粉皮
四喜烤夫
2020-09-21 105 浏览
麻酱拌面 $36$36黎讲份量算几多,芝麻酱非常浓郁而且好足,整个面都能够沾满酱汁🤤🤤上海面亦弹牙。呢个简单配搭冇得输👍🏻黑醋话梅骨 $78肉同骨嘅比例适中,每粒都沾满酱汁够晒入味😋而黑醋同话梅嘅味都平衡得好好👍🏻唔会话一方特别抢。份量​亦好足,炎炎夏日开胃之选!生煎包 $36外皮略嫌唔够脆口。猪肉馅料肉味唔重,不过叫做保留到肉汁唔会太乾。豆沙锅饼 $36饼皮唔够松脆之余更过厚过硬🤢豆沙馅料唔会太甜但质感偏滑身冇乜𡁻口,而且份量实在太少,可以唔洗叫喇🥴
麻酱拌面 $36
上海面亦弹牙。呢个简单配搭冇得输👍🏻

黑醋话梅骨 $78
肉同骨嘅比例适中,每粒都沾满酱汁够晒入味😋

生煎包 $36
外皮略嫌唔够脆口。
猪肉馅料肉味唔重,不过叫做保留到肉汁唔会太乾。

豆沙锅饼 $36
饼皮唔够松脆之余更过厚过硬🤢
2020-06-16 426 浏览
今日突然好想食上海野,醒起太子有间夏面馆都几抵食,所以今日就黎食下先😋😋😋金牌菜肉炒饭,好大碟,有白菜🥬,咸肉,炒饭粒粒分明,又够乾身,唔错唔错👍🏻👍🏻煎锅贴,锅贴大大只,馅料甚多,肉质Juicy 菜肉云吞淮山面,送黎嗰阵心谂一定食唔哂,因为好大碗,好在有妈咪一齐share 食,菜肉云吞好味,面又够爽口高力豆沙,炸得唔会太油腻,豆沙甜度适中,充满蛋香,抵赞👍🏻👍🏻

煎锅贴,锅贴大大只,馅料甚多,肉质Juicy

2020-06-15 275 浏览
2/5普通担担面,不好吃的排骨,红油抄手也还好。朋友的瑶柱蛋白炒饭反而炒得不错,就是咸了一点。Ordinary dandan noodles, bad pork ribs, and red oil dumplings are fine. My friend's fried rice with scallop protein was fried well, but it was a bit salty.#queenbeoly_comdine #foodblogger #foodporn #food #foodie #foodphotography #instafood #foodstagram #foodlover #foodgasm #yummy #delicious #QueenBeoly
2/5

2020-05-31 409 浏览
花雕醉鸡 $66酒味够浓,亦好香花雕味。鸡件浸的时间够耐,都几醉架。而且用上瘦鸡,冇乜肥膏,食得更健康。唯一系鸡肉全熟了,个人比较偏好生生地,口感会更滑。葱爆牛肉 $78有大葱、竹笋一齐爆炒牛肉,香气十足。牛肉大片有口感又量多,送饭一流的。百页小唐菜苗 $52上汤浸小唐菜,尚算合时,都几鲜甜好味。百页够多,香豆味,亦好索汤,愈食愈滋味。雪菜肉丝面 $42我最喜爱的传统上海菜之一,雪菜肉丝做得几好,味浓而不咸。浓汤好好味,而上海面又软硬适中。呢个价钱仲要一大碗,够晒两人食,好抵。鲜肉小笼包$38算得上是皮薄饀靓的小笼包,入面仲有好多热汤/肉汁,热辣辣要小心食呀!上海春卷 $28新鲜热辣辣的炸春卷,够脆口,唔油腻,而且内饀丰富。二十八蚊有三条,真心抵。唯一不足是二人枱细左D,而餸菜份量又偏大,同时叫几款餸感觉会迫迫
花雕醉鸡 $66
酒味够浓,亦好香花雕味。鸡件浸的时间够耐,都几醉架。
而且用上瘦鸡,冇乜肥膏,食得更健康。
唯一系鸡肉全熟了,个人比较偏好生生地,口感会更滑。

葱爆牛肉 $78
有大葱、竹笋一齐爆炒牛肉,香气十足。
牛肉大片有口感又量多,送饭一流的。

百页小唐菜苗 $52
上汤浸小唐菜,尚算合时,都几鲜甜好味。

百页够多,香豆味,亦好索汤,愈食愈滋味。

雪菜肉丝面 $42
呢个价钱仲要一大碗,够晒两人食,好抵。

鲜肉小笼包$38

上海春卷 $28

2020-05-27 228 浏览
前2日好赶咁喺呢度识咗一个晚餐,由於舖头就快关门,9:30就关,於是啲侍应姐姐都好快帮我哋落咗单。我哋叫咗五样嘢,好快就嚟齐。不过因为要好快咁食,费事阻人收工,所以只系影咗两张相。呢个排骨担担面系几好食嘅,个猪扒好大份,个面汤底好浓郁啊!呢个素鹅就比较乾左少少,如果啲皮少啲,里面啲馅多啲就会好少少啦。另外,我哋仲食咗小龙包,不过包皮比较厚,所以我觉得麻麻地好食。而令我觉得最好味嘅,系雷沙汤丸!!!!上到枱嘅时候系热辣辣嘅!而里面嘅芝麻馅料好够!埋单二百几蚊咋
我哋叫咗五样嘢,好快就嚟齐。
不过因为要好快咁食,费事阻人收工,所以只系影咗两张相。
排骨担担面

呢个排骨担担面系几好食嘅,个猪扒好大份,个面汤底好浓郁啊!

素鹅

而令我觉得最好味嘅,系雷沙汤丸!!!!
上到枱嘅时候系热辣辣嘅!
而里面嘅芝麻馅料好够!

埋单二百几蚊咋
排骨担担面
平日下午三点半截单,今日星期六,过左下午三点三都有得食。按门口屏幕取筹,等位等了几分钟,留意到:有装修,西餐设计,(两个人)除非被安排坐在一边的卡位,坐位会有点挤,但算乾净企理。跟 “湾仔369”一样,不会愿意山长水远走来这里吃饭。- 两位茶- 下午茶餐:排骨担担面 + 热豆浆 + 红油抄手- 韭黄炒鳝糊- 加一服务费,$189正常排骨跟菜饭的配搭会比担担面好一点,但如果想要饭的话,两个人可以选蛋白炒饭。
平日下午三点半截单,今日星期六,过左下午三点三都有得食。

- 两位茶
- 下午茶餐:排骨担担面 + 热豆浆 + 红油抄手
- 韭黄炒鳝糊
- 加一服务费,$189

2020-05-23
2020-05-10 201 浏览
又引证好评唔知点黎太热懒得去咁远谂住近近地坐间舒服少少嘅上海野假日2点钟都有下午茶餐谂住都ok喎卖相都过得去啦 但食落就知伏雪菜肉丝炒年糕,咸到👎🏻👎🏻👎🏻回锅肉粗炒,普通豆板酱炒👎🏻👎🏻👎🏻👎🏻排骨担担面,个汤稀到无味👎🏻👎🏻👎🏻👎🏻👎🏻已经无心机食落去,生煎包屋企人话都好一般,乾唔juicy。难食到要边食边打劣评嘅地步睇住客人一堆接一推咁入经理对客人嘅态度真心一绝,听到佢以下内容「你系出面等下」(要量体温都可以客气少少)「假期得呢啲同呢个 呢个无 你自己谂下啦」即系服务行业嘅态度口吻真系唔应该太掘埋单都有番啲礼貌 但唔足以令我唔满意呢一餐😤😤😤
又引证好评唔知点黎

太热懒得去咁远
谂住近近地坐间舒服少少嘅上海野
假日2点钟都有下午茶餐谂住都ok喎
卖相都过得去啦 但食落就知伏

雪菜肉丝炒年糕,咸到👎🏻👎🏻👎🏻
回锅肉粗炒,普通豆板酱炒👎🏻👎🏻👎🏻👎🏻
排骨担担面,个汤稀到无味👎🏻👎🏻👎🏻👎🏻👎🏻
已经无心机食落去,生煎包屋企人话都好一般,乾唔juicy。

难食到要边食边打劣评嘅地步
睇住客人一堆接一推咁入
经理对客人嘅态度真心一绝,
听到佢以下内容
「你系出面等下」(要量体温都可以客气少少)
「假期得呢啲同呢个 呢个无 你自己谂下啦」
即系服务行业嘅态度口吻真系唔应该太掘
埋单都有番啲礼貌 但唔足以令我唔满意呢一餐😤😤😤
2020-05-06 209 浏览
夏面馆的出品,勉强可以,只是胜在位置方便,在太子始创中心内,邻近地铁站。因为有一位朋友晚来,所以先点了一份生煎饱和小笼包,边吃边等。我们是以Eatigo订座,享有10%折扣,但服务员说只限正价餐牌,套餐没有优惠。在我们结帐的时候,却说因为点了套餐,所以全单不能打折,这样有欠公允。他们的套餐,确实便宜,我们三人点了四人套餐,可能因为晚上8:00多才用餐,大家肚子饿,所以全部光盘行动。整体菜式只是一般,不会太差,但也不是突出,只能说饱肚而矣。题外话,始创中心有做推广,晚市惠顾$500或以上,送赠$100优惠券,只可到指定餐厅消费时使用。

整体菜式只是一般,不会太差,但也不是突出,只能说饱肚而矣。

小笼包
上海沙面
回锅肉
宋嫂鱼羹
水煮鱼
桂花拉糕
本身都几钟意食上海菜,呢日下午茶时段嚟点左个套餐--小笼包同上海担担面配豆浆,茶钱另计。平时食小笼包一笼最少都4件,少人食既话其他菜就唔可以点咁多。呢度下午茶叫套餐人少少食都得,一次过食钟意既菜,分量刚刚好。可能太耐冇食上海菜,食完呢餐都几满足。

可能太耐冇食上海菜,食完呢餐都几满足。

2020-03-20 319 浏览
这家餐厅不只是食面,而是吃上海菜菜馆。这已不是我们第一次来了,这次我和另外一个朋友过来吃。叫了一碗五小碟。朋友很喜欢食吃酸菜鱼,於是也叫了一盘。🍲五小碟海蜇头、鸡丝粉皮、糖醋排骨、腐皮卷、烤麸。分量比我们想的要多,而且很便宜,才$115。如果两个人来吃,能吃五款小吃,真的满足了我们这种贪心的小馋嘴。每一款小吃的水准都不错,挺好吃的。🍲酸菜鱼酸菜鱼将四川的做法,有很多红辣椒乾和红油,桂花鱼的鱼肉嫩滑,配上了芽菜和唐芹菜,很好吃。
🍲五小碟
🍲酸菜鱼
2020-03-20 294 浏览
下午茶时间以为无乜人,点知要取筹等位。等咗一阵便有位,入内有很多人在吃,找到个角位坐。下午茶与午饭餐的区别是少了小食,需另加$配上的。选了青菜煨面,大大碗煨面加有切碎的小棠菜,汤是奶白色,是汤底加有奶而成的,令煨面吃时软滑溜。加$20,鲜肉小笼包4只,即叫即蒸,都几大只,皮唔算太薄,夹起没有破,一咬内里很多汤汁,唔太咸,肉馅松软,不错。夏伯伯酸梅汤,饮到用酸梅煑出来的味道,但唔太酸,甜度适中。其实以下午茶来计,是否算抵就因人而已。

下午茶与午饭餐的区别是少了小食,需另加$配上的。

夏伯伯酸梅汤,饮到用酸梅煑出来的味道,但唔太酸,甜度适中。

其实以下午茶来计,是否算抵就因人而已。
  • 鲜肉小笼包
2020-02-29 1346 浏览
捱过一星期後终於放假了,今晚又带左妈咪黎到旺角始创中心「夏面馆」食佢最爱嘅上海菜~晚上七点几已经座无虚席,好受欢迎呢菜单上嘅选择好丰富,价钱经济实惠凉拌小木耳木耳口感爽脆,加咗辣椒仔同酸醋吊味,酸酸微辣颇开胃呢鲜肉锅贴有三大只,锅贴表面不太油腻,底部则金黄香脆,外皮略厚,充满面粉香。里面系新鲜猪肉,肉馅颇肥美香软,充满肉汁鲜肉小笼包小笼包外皮厚薄适中,满载汤汁同juicy猪肉馅,味鲜且咸香,好出色赛螃蟹蛋白好滑溜,虾仁新鲜爽弹,两者比例刚好,味道好夹,仲有少量毛豆同红椒,送白饭食就啱晒啦高力猫山王榴槤最後又点少得甜品呢,高力豆沙或者香蕉就食得多,呢度竟然有猫山王榴槤!金黄色的外表非常吸引,大小适中,里面系浓郁香甜的猫山王榴槤蓉,真材实料擂沙汤丸芝麻汤圆好软糯,口感QQ,有糯米香,内里系粒粒起沙的黑芝麻馅,甜度适中,好好味啊

菜单上嘅选择好丰富,价钱经济实惠

凉拌小木耳
木耳口感爽脆,加咗辣椒仔同酸醋吊味,酸酸微辣颇开胃呢

鲜肉锅贴

鲜肉小笼包

赛螃蟹

高力猫山王榴槤

2020-01-09 861 浏览
今晚同少爷响太子食饭,去左始创中心既夏面馆食野,我地已经接近十年无食过夏面馆。仲记得十几二十年前? 在element食第一间的夏面馆,果阵真系觉得好好食,果间的夏面馆感觉好elegant, 装修几清雅。。之後夏面馆忽然开左好几间分店,水准亦差左好多,同element店完全吾同! 我地亦没再帮衬了。始创呢间夏面馆都几迫,d 枱非常贴劲嘈吓! 叫左鲜肉小笼包($38), 个小笼包系多汁的,但系个皮同我面皮一样太厚!!镇江水晶肉 ($55) 呢个水间肉真系好吾掂!!!我本身好钟意食水晶肉,每次去奥海城金满庭都会叫,呢度的水晶肉太硬,完全做不到水晶肉应有的林和软,食完呢度我忍吾住同少爷讲:金满庭做的真系好好食!火腿津白 ($70), 呢个津白做得好林,只系个汁少少咸。排骨担担面($65), 个担担面酱汁做得香浓的,只系面有d过林,我自己喜欢食有咬口的面。猪排ok good , 吾鞋如果肥多少少更好!XO酱炒年糕($68)个XO酱几香口,但年糕片切太厚而且煮得太硬埋单326蚊,餐厅服务系好的,非常多人而且有d迫,但侍应婶婶非常殷勤。但系,今日既夏面馆味道真系差左好多,我好怀念element的夏面
今晚同少爷响
,果间的夏面馆感觉好elegant, 装修几清雅
! 我地亦没再帮衬了。

始创呢间夏面馆都几迫,d 枱非常贴
劲嘈吓!

太厚!!

镇江水晶肉 ($55) 呢个水间肉真系好吾掂!!!
我本身好钟意食水晶肉,每次去奥海城金满庭都会叫
,呢度的水晶肉太硬
,完全做不到水晶肉应有的林和软
,食完呢度我忍吾住同少爷讲:金满庭做的真系好好食!

火腿津白 ($70), 呢个津白做得好林
,只系个汁少少咸。

排骨担担面($65), 个担担面酱汁
做得香浓的
,只系面有d过林,我自己喜欢食有咬口的面。

猪排ok good , 吾鞋
如果肥多少少更好!

XO酱炒年糕($68)个XO酱几香口
,但年糕片切太厚而且煮得太硬

埋单326蚊,餐厅服务系好的
,非常多人而且有d迫,但侍应婶婶非常殷勤
。但系,今日既夏面馆味道真系差左好多
,我好怀念element的夏面馆老店呀!埋单不经意一望,原来第一间夏面馆真系1999
! 原来我地帮衬老店真系20年前。。
果然岁月不留人!

2020-01-09
  • 排骨担担面