2019-09-30 921 浏览
今日帶大家發掘下樂富既好野食 6點幾入座 吾算好多人 位置安排都算闊一坐底侍應就送上熱辣辣既茶 睇下個menu食咩好最後叫左個唐芹鮮肉水餃($38)同埋黃魚煨麵($68) 兩道菜都冇令我失望唐芹鮮肉水餃有6隻 水餃皮厚度適中 咬落去有啲肉汁“咇”出黎 仲有淡淡既唐芹味 用料好足而且肉質好鮮嫩 值得一讚主角黃魚煨麵上黎啦 真心好大碗 上面有啲雪菜做裝飾啲麵食極都有同埋彈牙 黃魚嫩滑而且吸收哂湯既精華 一個字:正特別要讚既係湯底 飲得出真係用左好多條魚煲成既湯底 而吾係味精湯 小編都忍吾住一路食一路飲 最尾淨番一半湯 實在太大碗啦連埋茶位費4蚊以$121結賬 非常值得

一坐底侍應就送上熱辣辣既茶 睇下個menu食咩好

2019-09-29
唐芹鮮肉水餃
黃魚煨麵
2019-08-22 669 浏览
今天去樂富夏麵館,簡單食个午餐。最快是午餐套餐,有多款麵和飯,再加小食選擇雲吞、紅油抄手、春捲、鍋貼等。我選了蔥油拌麵配手拍青瓜,估唔到有咁大碟青瓜, 爽口,味比較淡,另外畀錯咗青菜煨麵, 因為趕時間就冇換到啦,青菜係菜脯、菜乾,所有材料都係淡味,加埋一齊食,清清地,都算唔錯。另一個是雪菜肉絲炒年糕,味道適中,正常,感覺好健康,配2隻小籠包,有肉汁,但皮比較厚。環境整潔,但有些迫,食物清淡,每位@62,午餐價錢差不多啦,因為它配有一份小食,可以再來呀。
今天去樂富夏麵館,簡單食个午餐。

等候时间
5 分钟 (堂食)
2019-07-07 668 浏览
夏麵館是一家上海麵館,特色之處在店內普遍食品較一般上海菜館健康輕盈,比較清淡低鹽低糖。點了前菜、點心、主食等各種類式嚐一下。蟹粉小籠包小籠包皮厚度適中,每粒平均十多摺,肉餡及湯汁比例剛好,肉餡較綿絮富肉香,湯汁鮮美,蟹粉置在小籠湯包頂端,些許蟹黃汁滲出。整體可以,不過七十元四隻小貴。夏味燻蛋燻蛋蛋白彈牙有韌度,蛋黃偏實心甘香軟滑,香濃蛋香味重,個人比較喜歡融心蛋黃類型。雞絲粉皮以青瓜絲及肉絲拌花生醬及粉皮,青瓜爽脆,肉絲偏瘦,花生醬及粉皮比例還可以。菜肉餛飩麵麵質屬幼身有韌性,質感較柔軟。餛飩皮超滑溜,菜肉小巧但飽滿,肉汁豐富。發現香港的餛飩都做得不錯,起碼餛飩皮滑不溜口,肉餡也不過不失。三鮮湯年糕以大白菜、香菇、豬肉、蘿蔔、蝦仁等熬湯,湯汁奶白香滑,味道鮮香。年糕份量多,口感煙韌,不過吃多幾口,感覺易膩。
蟹粉小籠包
夏味燻蛋
雞絲粉皮
菜肉餛飩麵
三鮮湯年糕
2019-07-01 390 浏览
因為趕時間,在樂富簡單找过地方午餐,夏麵館有位,即入。最快是午餐套餐,有多款麵和飯,再加小食選擇雲吞、紅油抄手、春捲、鍋貼等。選了蔥油拌麵配手拍青瓜,青瓜爽口,味比較淡。另外卻來錯咗青菜煨麵, 因為趕時間就冇換到。青菜係菜脯、菜乾,所有材料都係淡味,但加在一起,清清地,都算唔錯。另一個是雪菜肉絲炒年糕,味道適中,正常,感覺好健康,配2隻小籠包,有肉汁,但皮比較厚。環境整潔,但比較迫。食物偏清淡,2人每位$62,午餐價錢差不多。因為麵加一份小食,可以再來呀。
因為趕時間,在樂富簡單找过地方午餐,夏麵館有位,即入。

2019-05-22 509 浏览
呢間夏麵館都幾難搵 要喺商場行一陣先搵到個入口佢地既lunch set有得簡前菜 主食 同一杯飲品 我就揀咗擔擔麵,同炸排骨,仲有鍋貼。味道都正正常常囉都算太份,如果係西式嘅話兩個人叫一個lunch set加少少就夠㗎啦。味道方面正正常常,沒有任何驚喜。環境都舒服,乾淨企理。
呢間夏麵館都幾難搵 要喺商場行一陣先搵到個入口
佢地既lunch set有得簡
前菜 主食 同一杯飲品
味道方面正正常常,沒有任何驚喜。
環境都舒服,乾淨企理。
  • 排骨擔擔麵
2019-05-04 509 浏览
因為住在附近,我們一家不時會光顧樂富廣場三樓的夏麵館。上海菜館一般都有素菜包或青菜煨麵等素食,夏麵館也不例外。今次不算很餓,叫了青菜煨麵、麻醬拌麵、家常煎餅和豆漿。豆漿唔太甜,正常麻醬拌麵係熱食,麻香味濃,我們機乎每次都會叫。家常煎餅一份四件,薄薄的脆片,香口鬆化,即叫即製很新鮮熱辣地方寬敞,算舒適。今天較少人,很靜,服務還算勤快。間中顧客較多的時候,可能會比較難找服務員。夏麵館的選擇多,價格是一般大眾可以負擔,作為街坊食堂也不錯呢!
因為住在附近,我們一家不時會光顧樂富廣場三樓的夏麵館。
上海菜館一般都有素菜包或青菜煨麵等素食,夏麵館也不例外。
今次不算很餓,叫了青菜煨麵、麻醬拌麵、家常煎餅和豆漿。
豆漿

豆漿唔太甜,正常
麻醬拌麵

麻醬拌麵係熱食,麻香味濃,我們機乎每次都會叫。
家常煎餅

家常煎餅一份四件,薄薄的脆片,香口鬆化,即叫即製很新鮮熱辣

2019-04-21
豆漿
麻醬拌麵
家常煎餅
2019-03-17 560 浏览
🤣最近真係係樂富食得多,今次又係樂富覓食la,本身想食上海xx, 但媽媽想試新野,所以就嚟咗呢間。口水雞拉麵($72)價錢嚟講唔算特別平,不過佢包埋飲品同前菜,差唔多la🤣。前菜我哋簡咗烤麩😍,烤麩真係百吃不厭,佢係冷盤嚟,甜甜哋,索哂d汁,好快就比我哋清哂。口水雞同埋d面會另上,佢既口水雞幾特別,仲搽咗花生醬,不過好辣😅,有d頂唔順😳,雖然好吃,但吃得好辛苦🤣,因為辣得濟,係咁飲水。雪菜肉絲炒年糕($63)年糕唔係一片片,而係一塊塊🤣,比較厚身,但係都好煙韌。不過我覺得佢配料唔夠,尤其係雪菜,淡味咗d,但媽媽話好好食,因為佢食得比較清。豆沙鍋餅(+$12)午餐套餐加錢就可以叫多份甜品,我真係好中意呢個甜品😍😍😍😍😍,佢即叫即整,熱辣辣,外皮好脆,但入面煙煙韌韌咁,豆沙甜而不膩😍,12蚊真係好抵arrrrrrrrrrrr

口水雞拉麵($72)

雪菜肉絲炒年糕($63)

豆沙鍋餅(+$12)
豆沙鍋餅
豆沙鍋餅
2019-03-10 354 浏览
食個下午茶麵餐 見到都無胃口 湯麵啲湯好似白開水 麵就得小小 件牛展味道就一般般 服務員態度一般般啦 環境尚可 我想應該都無下㳄....................... .
2019-03-03 369 浏览
試過上海姥姥,都係走返黎夏麵館~兩間食嘅野差唔多,不過輪經濟實惠,夏麵館性價比高啲!金牌菜肉炒飯好足料,味道剛好,飯亦炒得乾身!兩個大人食每人可以有兩碗滿👍🏻小籠包次次都新鮮熱辣,因為頭頂有窿,方便將醋加入去,肉汁豐富!今次無食黃魚煨麵揀左嫩雞煨麵~之前試過黃魚好嫩,不過要小心有骨~嫩雞真係好嫩口,加埋小棠菜口感一流!反而銀絲卷就麻麻,入面一啲絲都無,似炸饅頭多啲🤷🏻‍♀️紅油抄手粒粒都好大隻,不過唔夠辣~
反而銀絲卷就麻麻,入面一啲絲都無,似炸饅頭多啲🤷🏻‍♀️
紅油抄手粒粒都好大隻,不過唔夠辣~
2019-03-02
2019-03-01 282 浏览
今日工作午餐又去樂富,不過唔係食米線,係麵條啦。神仙要吃麵,也到夏麵館門口張海報又幾笑容可掬。中式茶樓裝修風格,古色古香咁,座位幾多,又夠寬鬆。中午有lunch set,一涼菜一麵一飲品。我就食蒜蓉四季豆+排骨擔擔麵+夏伯伯酸梅湯,盛惠77(中午都收加一服務費,so bad)講翻食物,蒜蓉四季豆是涼菜,所以真的是冷的,還是熱的好吃上菜速度好快,不錯。不過擔擔麵好大碗,我食唔完。可能是麻醬花生醬太膩,所以食少少麵就飽了。擔擔麵湯底比較多水,不會太濃稠。酸梅湯我就覺得麻麻,好淡
今日工作午餐又去樂富,不過唔係食米線,係麵條啦。
神仙要吃麵,也到夏麵館

講翻食物,蒜蓉四季豆是涼菜,所以真的是冷的,還是熱的好吃
2019-02-21 304 浏览
通常在有課堂,而又不常求其在頹can吃的時候,小弟往往會跑到就近的樂富去醫肚,常去的地方是到街市的熟食檔去買抵食夾大件的三餸飯。如想坐低的話,這兒就屬我的首選了....時候尚早店內人不多,但我就要趕著食完回去開工,從下單至吃完,都花不用半小時就攪定....想飽肚一點,決定捨棄叫湯麵而取炒飯。一道菜粒鹹肉炒飯,飯太黏身且無論菜粒與鹹肉皆少及細碎得可憐;飯更好像下了師傅調味,這於我而言絕對是不收貨的....小籠包相對上就做得好多了 ---- 皮薄、多汁、不易夾穿而肉不太嚡口,是在水準以上....兩道拉勻起來,算是扯個平手,給個OK臉好了....

兩道拉勻起來,算是扯個平手,給個OK臉好了....
2019-02-02 304 浏览
令人驚嘆的金牌菜肉炒飯(HKD58)初頭見到賣相呆了,咁樣既金牌炒飯,我對碟炒飯仲有d期望,但一試,飯身硬,味淡,用料孤寒,白飯不如。金牌...?黃金蝦球(HKD118)份量少、賣相差、一碟所謂蝦球竟有一半是番薯扮蝦球。另外,叫了糖醋魚,小籠包及蟹粉豆腐煲(HKD98),味道認真麻麻,晚市價錢昂貴,但所有野都令人失望及難以置信。夏麵館,成功列入黑名單。帶著屋企人諗住黎食餐好野....真係非常失望。
令人驚嘆的金牌菜肉炒飯(HKD58)

黃金蝦球(HKD118)
份量少、賣相差、一碟所謂蝦球竟有一半是番薯扮蝦球。

夏麵館,成功列入黑名單。

帶著屋企人諗住黎食餐好野....真係非常失望。

2019-02-02
等候时间
5 分钟 (堂食)
庆祝纪念
团年饭
2019-01-10 409 浏览
今日約人食飯,我中意食澱粉類食物,好似包同烏冬咁所以特別中情於上海菜😋,朋友就話不如試下夏麵館,反正唔遠,我地去到午餐都就變晚餐啦😑,入到去見到佢既裝潢,好古色古香,燈罩都用瓷泥做,木既枱櫈,坐就唔係話好坐,但算有風味🙈好彩唔洗等,坐底左我就劃單好餓ㄚ😖我地叫左4個套餐排骨擔擔麵,都算唔錯,但唔特别,之後白律肉絲炒年糕,我就覺得煮軟些會更好食,另外個上海炒麵同配既小籠包,係我今餐最欣賞既👍,唔太濃,但吸引人ㄧ口接ㄧ口到食完,所以我地配左4籠,真係好誇張.最後係香辣牛腩麵,配豆沙鍋餠,個餅味道好淡,咬ㄧ啖就唔想食🙈但我地都好乖咁食完,個麵用准山麵想試試,結論係我唔中意,我覺得都可以,但佢已被我分類去見到可能會食,但唔見唔會諗起既餐廳😂
2019-01-07 231 浏览
樂富分店的經理態度非常之差處理客人的投訴完全不理會要分枱埋單又唔可以我同佢投訴佢又話要報警,對客人的投訴一於不理會我對此非常之失望是緣是我哋買了一些卷,他說不可以用在套餐我們說我們明白然後我們套餐比回現金其他正價餐才用那些卷但他說一定不可以非常難以理解因為我們套餐不是用卷的為什麼不可以呢?
2019-01-07
2018-11-02 586 浏览
經過了夏麵館附近,看到午市套餐組合選舉很多,有涼菜、主食和飲品,$48-72,取決你點的主食而價錢有所不同。四喜烤麩,外看美𧢝,顔色對的。但醬汁只有顏色而沒什麼味道,唔鹹唔甜,烤麩浸發唔夠,炆得也未夠時間,食落韌。排骨擔擔麵,排骨分碟上。排骨最好盡快熱辣辣吃便吃到炸皮酥脆。過一會兒變温了,炸皮變得軟厚,最後要除皮吃。擔擔麵是陽春麵,份量很多,似是幼身的上海麵,尙算麵質彈牙,湯底有濃濃花生味,內有花生碎、炸蒜碎、蔥粒、肉碎等,頗惹味,忍不住喝了唔少湯呢!熱豆漿,又是一大杯,湯麵加豆漿唔飽就假。

排骨擔擔麵,排骨分碟上。

熱豆漿,又是一大杯,

湯麵加豆漿唔飽就假。