2025-06-06 416 浏览
《壽喜燒 樹 - 尖沙咀》真係會有人唔鍾意食壽喜燒咩?如果慶祝紀念日或者生日唔知食咩好,食壽喜燒一定無得輸架💪🏻呢一間壽喜燒有好多人介紹,今次終於到我去食啦😍由於餐廳嘅座位唔多,記住要book定位先好去啊😌呢間壽喜燒係以關西糖烤嘅做法製作,師傅會即場喺客人面前烹煮,一路睇一路食別有一番風味🥰今次我就揀咗《樹》呢個呢一個套餐$930,入面有齊前菜、蔬菜拼盤,四片肉食、和牛滑蛋飯、味噌湯同埋甜品💪🏻男士食都絕對夠食💁🏻‍♀️Welcome Drink - 菠蘿荔枝特飲坐低冇耐,店員就招待我哋飲佢哋當日特製嘅菠蘿荔枝特飲,上面放咗一片甜餅同埋噴上咗薄荷香水,為呢一餐清一清個味蕾💁🏻‍♀️前菜 - 蓴菜蒸蛋接住落嚟就食咗一件用左蒪菜製作高湯既凍蒸蛋,味道帶有清雞湯既香氣同埋貝類既味道,凍凍地十分開胃🤤蒪菜本身就有少少潺,有種黏黏的感覺幾特別💁🏻‍♀️前菜 - 和牛海膽壽司超級邪惡嘅前菜壽司,和牛經被長嘆燒過,帶有炭香味,上面再放咗一大Pat海膽,一啖食落十分滿足💁🏻‍♀️季節一品 - 粟米炸饅頭💁🏻‍♀️之後嘅熱食就有鮮粟米配上用粟米打成蓉製作嘅可樂餅,食落超辣口,記住攤凍少少先食啊,不過可樂餅外脆內軟
《壽喜燒 樹 - 尖沙咀》

💁🏻‍♀️Welcome Drink - 菠蘿荔枝特飲

💁🏻‍♀️前菜 - 蓴菜蒸蛋

💁🏻‍♀️前菜 - 和牛海膽壽司

💁🏻‍♀️季節一品 - 粟米炸饅頭💁🏻‍♀️

之後嘅熱食就有鮮粟米配上用粟米打成蓉製作嘅可樂餅,食落超辣口,記住攤凍少少先食啊,不過可樂餅外脆內軟嘅口感令人忍唔住會想一啖食落口,有啲似食緊固體粟米湯嘅感覺

💁🏻‍♀️京都姫牛肉眼

第一片京都姫牛肉眼食落都幾肥美,雖然睇住師傅用砂糖同埋特製醬油條配醬汁,但係食落唔會太過甜膩而蓋過咗牛肉嘅香氣,油香味都仲係好濃郁👍🏻

💁🏻‍♀️西冷配春谷菜

第二片係較為有肉味嘅西冷配埋春谷菜,其實就即係好似我哋平時食嘅皇帝菜咁,加咗菜食呢一片肉幫助解膩,西冷嘅感覺又有肉味又肥美,有入口即溶嘅感覺

💁🏻‍♀️熊本和王牛肩、淡路島洋蔥

第三同第四片都係平時喺香港較為少食到嘅熊本和王牛肩,有口感有質地仲有肉香,牛肩肉仲帶有少少甜味,超級惹味就😋食完牛肉再食返一片淡路島甜洋蔥中和一下口腔嘅油脂,不過值得一提係個洋蔥真係好甜好爽脆,冇平時食到嘅咁辛辣👍🏻好食

💁🏻‍♀️京都燒豆腐、麵根、蒟蒻麵及冬菇

首先上既係燒豆腐、麵筋同冬菇,豆腐係用咗硬豆腐,所以比較上企身冇咁容易散,吸咗甜甜地嘅壽喜燒汁之後都仲食到好香豆味,另外麵筋個口感幾得意,有啲似帶有煙靭感嘅玉子豆腐,嗦晒汁好好味😋冬菇煮到軟腍腍又入味,食落超級多汁😆接住落嚟師傅就煮埋個蒟蒻麵俾我哋食,同樣係嗦曬壽喜燒汁,用嚟點蛋漿一流

💁🏻‍♀️和牛滑蛋飯

食到呢度已經好飽啦,原來最後仲有一個和牛滑蛋飯,先用和牛粒煎香在淋上蛋漿同埋壽喜燒汁,煮成滑蛋嘅狀態下之後再放上日本飯上面,味道濃郁,超好送飯

💁🏻‍♀️北海道牛乳奶凍及蕨餅

以為甜品收尾就比較普通啦,點知個牛乳奶凍同蕨餅竟然成為神來之筆,奶凍嘅牛乳味出奇地濃郁,食完口腔入面有陣陣嘅奶油味,久久都未能散去😋已蕨餅微甜得來又煙煙韌韌,作為今餐嘅甜品就最適合不過😌滿足
2025-06-03
由資深日籍主廚高橋佳介先生主理👨🏻‍🍳, 全程有專人席前烹煮, 可於席前品味正宗日本關西風壽喜燒!《すき焼きセット"樹”》#Sukiyaki 套餐有齊前菜、蒸物、頂級日本A4和牛、野菜盛合、味噌湯、日本米飯、甜品, 相當豐富!🥢和牛うに寿司🍣和牛海膽壽司 — 備長炭燒和牛跟海膽嘅鮮味完美融合, 係奢華嘅享受✨🥢季節の一品日本粟米炸饅頭好香口~🥢茶碗蒸し櫻花蝦茶碗蒸好滑嫩, 搭配櫻花蝦嘅鮮香, 香氣四溢!🥢#すき焼き #Sukiyaki 選用京都姬牛🐂, 由師傅於席前烹煮, 一次可以食到3個部位嘅牛肉!每一口都成為奢華嘅味蕾盛宴!和牛以糖烤方式烹調, 可感受到焦香, 吃起來香甜味濃, 鹹甜鹹甜~ 配埋日本蘭王蛋同日本米飯🍚, 好滋味😋!米飯仲可以任添㗎!🥩京都姫牛リブロース 京都姬牛肉眼油花相當多, 紋理猶如大理石花紋, 和牛柔軟細緻, 油脂豐富, 享受入口即溶嘅感覺!蘸上日本蘭王蛋🥚再配一口米飯🍚, 柔嫩多汁嘅極致享受! 🥩京都姫牛サーロイン 京都姬牛西冷油脂分佈均勻, 雪花亦相當細緻, 牛脂溶喺口中!配蘭王蛋汁一齊食🥚, 更加細滑軟嫩, 超好吃 •͈౿•͈ 🥩熊本「和王」肩ロース 最後一

《すき焼きセット"樹”》

🥢和牛うに寿司

🥢季節の一品
日本粟米炸饅頭好香口~

🥢茶碗蒸し
櫻花蝦茶碗蒸好滑嫩, 搭配櫻花蝦嘅鮮香, 香氣四溢!

🥢#すき焼き #Sukiyaki

🥩京都姫牛リブロース

🥩京都姫牛サーロイン

🥩熊本「和王」肩ロース
最後一款和牛會配菜一齊食用, 口感軟嫩, 肉味香濃, 充滿肉汁同牛脂嘅香氣〜

🥢日本野菜の盛り合わせ
季節野菜盛合有春菊🥬、香菇、豆腐、日本麵筋、娃娃菜、蘿蔔、日本洋蔥、蒟蒻麵。蔬菜非常新鮮, 配合壽喜燒汁一齊煮, 香甜入味!

🥢卵とじご飯
和牛滑蛋飯 — 將蛋汁加入佈滿壽喜燒汁嘅鐵鍋, 滑蛋吸晒醬汁同肉香, 好嫩滑, 非常下飯!

🥢デザート
是日甜點係牛乳奶凍、蕨餅, 牛乳奶凍淋上芒果醬, 為晚餐畫上完美嘅句號。
2025-05-27
2025-05-14 556 浏览
尖沙咀高質壽喜燒今天去尖沙咀K11逛街,網上見到這間餐廳有日本人主理的和牛壽喜燒非常吸引,黑色的裝修非常型格,冷氣充足,非常適合約會。食物積點即整,全部都熱騰騰,餐廳座位不多,冷氣充足,平日晚市非常熱鬧,需要提早預約,服務態度好。餐廳另收加一服務費~這次吃壽喜燒「樹」餐 $930 +1/位,份量多和豐富,非常飽肚餐廳提供熱麥茶、毛巾、紙巾等,每台都有一位師傅在客人面前製作食物。和牛うに寿司火炙和牛刺身配鮮甜海膽壽司,非常香口季節の一品嫩滑的櫻花蝦茶碗蒸,味道非常濃日本粟米炸饅頭,小心燙口Sukiyakiすき焼き關西風的壽喜燒:半煎煮食法,著重油脂感及肉香 ,A4和牛超肥美,肉質嫩滑,配合日本蘭王蛋和珍珠米(可以任添)白飯給你和牛油香,香口惹味Kyoto Princess - Ribeye 1 pc
京都姫牛肉眼非常肥美,沾生蛋更嫩滑Kyoto Princess - Sirloin 1 pc
京都姫牛西冷 ,牛味濃郁Kumamoto Wao - Chuck roll 2 pcs
熊本「和王」牛肩 2枚,肉質嫩滑
日本野菜の盛り合わせ 季節野菜盛合蘑菇、豆腐、日本麵筋、娃娃菜、蘿蔔、京蔥、
尖沙咀高質壽喜燒

和牛うに寿司
火炙和牛刺身配鮮甜海膽壽司,非常香口

季節の一品
嫩滑的櫻花蝦茶碗蒸,味道非常濃

日本粟米炸饅頭,小心燙口

Sukiyakiすき焼き

Kyoto Princess - Ribeye 1 pc
京都姫牛肉眼非常肥美,沾生蛋更嫩滑

Kyoto Princess - Sirloin 1 pc
京都姫牛西冷 ,牛味濃郁

熊本「和王」牛肩 2枚,肉質嫩滑

日本野菜の盛り合わせ 季節野菜盛合
蘑菇、豆腐、日本麵筋、娃娃菜、蘿蔔、京蔥、彈牙蒟蒻麵(加入七味粉更加惹味)、甜甜的日本洋蔥、春菊菜(味道像皇帝菜),加入壽喜燒汁,非常入味

最後還有和牛滑蛋飯和暖胃麵豉湯,配上青瓜和醃蘿蔔,非常飽肚

Dessert
甜點是北海道牛乳奶凍配芒果汁,還有黃豆蕨餅

服務質素:8/10
環境舒適度:8/10
ᶘ ᵒᴥᵒᶅ個人口味評分:8/10
2025-05-13
2024-12-22 6259 浏览
中午去咗漆咸圍食Sukiyaki 🥩🥩🥩 好耐冇食喇,記得對上一次應該係幾年前喺博多食 🇯🇵🇯🇵🇯🇵 印象深刻, 今次係香港食返日本嘅味道 😋😋😋 全因食材全部日本空運到港~ ✈️✈️✈️上到1樓正門口有一棵小樹裝飾🌲🌲🌲 營合返店名 《樹》嘅名 👍👍👍 場內位置約10位左右,空間感充足,風格日式居酒屋Bar枱設計,好方便近距離睇廚師逐一烹調食材,亦係Sukiyaki其中一個亮點 👀👀👀我哋點咗 Sukiyaki Set Yoshi , 有6品 + Rice, Miso & Pickels,廚師 & 店員為我哋逐一精心講解安排,服務態度良好 : 1.)季節前菜 :我哋今次係一個魚子薯仔小甜筒🍦🍦🍦 賣相幾得意,第一印象良好,味道清中帶鮮 👌👌👌2.) 茶碗蒸 🥚🥚🥚 優美嘅茶碗盛載海藻蒸日本蛋,天然鮮甜😋😋😋3.) Sukiyaki part.1 : 京都姬牛西冷 x 2片🥩🥩 A4 grade, 油花充足食落好嫩滑,油而不膩,和牛嘅獨有口感 😇😇😇 再點上卵皇橙黃色蛋漿,perfecto~4.) 日本野菜盛合 🥬🧅🍄‍🟫 有7款日本進口蔬菇,係特別甜d呢!當中個蒟蒻麵好煙靱彈牙 ⭐️⭐️⭐️

4.) 日本野菜盛合 🥬🧅🍄‍🟫 有7款日本進口蔬菇,係特別甜d呢!當中個蒟蒻麵好煙靱彈牙 ⭐️⭐️⭐️ 特別推介~
5.) Sukiyaki part.2 : 熊本和王肩肉 x 1片,同西冷口感截然不同,肉味濃而不失香滑,正喎 👍👍
6.) 是日甜品 :奶茶雪糕,滿口午後奶茶味,清悠中甜 👌👌👌 (但唔係我杯茶😂😂😂 不喜歡午後奶茶味🙏🙏🙏)

整體係一餐豐富、真材實料而富視覺觀賞嘅Fine Lunch, CP值都算唔錯~ 👍👍👍 可以再去食!

⭐️⭐️⭐️ Urban House 左邊門口入,要㩒制等開門~
⭐️⭐️⭐️ 唔夠喉可以加$追加牛肉 🥩🥩
⭐️⭐️⭐️ 白飯可以免費追加食飽飽

• 蒟蒻麵
  • 熊本和王
餐廳提供關西風格的壽喜燒,並選用京都姬牛及祖傳醬汁於席前烹調.由於位置不多,並且一位師傅只會專注服務一枱客人,切記提早預約,以免讓期待落空~🔶Sukiyaki Set "Itsuki"($930/位)▪️和牛寿司▪️季節の一品·炸粟米饅頭▪️すき焼き▫️京都姫牛肉眼 1枚 ▫️京都姫牛西冷1枚▫️熊本「和王」肩肉2枚 ▫️日本野菜盛合▪️滑蛋牛肉飯▪️北海道牛奶凍|蕨餅▪️茶碗蒸 ▪️白飯|麵豉湯|漬物一坐低,各人先來杯荔枝味welcome-drink,在等待同時,味覺也得以開啟.前菜【和牛壽司】油脂豐富而軟熟,輕輕火炙下,油脂溢出,加上鮮甜海膽,已令人心花怒放!另外【炸粟米饅頭】也很特別,即炸熱騰騰.上面甘甜,下面饅頭鬆化而入口即溶~主角登場!!師傅會先處理牛肉,由切割、去除多餘油脂也一絲不苟!粉嫩而油花豐富的【京都姬牛】塊塊通紅新鮮.從最肥美的肉眼開始,到西冷與肩肉烹煮,口感與嫩滑度各有層次,本體質素很好.加上師傅將和牛與蔬菜相間地烹煮,既可解膩,味覺上也有不同變化.另一關鍵的祖傳醬汁,鹹度亦恰到好處!雖然配搭壽喜燒時,軟熟白飯可以任添,但非常建議按捺按捺,盡量留點位置給滑蛋牛肉飯吧(不然會

▪️和牛寿司

▪️滑蛋牛肉飯
▪️北海道牛奶凍|蕨餅
▪️茶碗蒸
▪️白飯|麵豉湯|漬物

雖然配搭壽喜燒時,軟熟白飯可以任添,但非常建議按捺按捺,盡量留點位置給滑蛋牛肉飯吧(不然會太飽~哈~)而甜品【北海道牛奶凍】奶香十足,口感綿滑.配搭着微酸芒果醬汁作為最後平衡,極致圓滿~

壽喜燒有分關東同關西風,今日朋友話帶我去尖沙咀食正宗關西風嘅壽喜燒🤩嗰度好隱秘,係間公寓嘅隔離撳鐘先會自動開門俾你🫢入到去別有洞天,估唔到嗰日八點去都仲有好多人🌞我哋叫咗壽喜燒套餐樹$930pp,超豐富又好食🌟✨和牛壽司上面有海膽好鮮味。✨燒粟米豆腐(?)呢個勁好食🤤甜甜地嘅粟米下面係好似豆腐咁嘅質地,但係係脆皮嘅入面都有少少粟米粒。✨茶碗蒸呢個茶碗蒸係凍嘅都幾滑。✨Sukiyaki🤩京都姬牛肉眼、西冷各1關西風嘅壽喜燒就係會先落糖落煮熱咗嘅鍋,跟住再放肉喺入面,然後再落壽喜燒汁係比較似用汁煎熟佢。味道會比較香同埋濃郁。牛肉眼同埋西冷油脂分布好靚,食落去充滿油香。🤩熊本A4和牛牛肩肉味濃啲冇咁多油脂,口感更加結實。兩款牛肉我都推薦大家可以試少少牛肉原本嘅味道,另外可以試吓點蘭王蛋漿咁樣個味道會冇咁濃郁,感覺平衡啲。另外仲有日本野菜,有京都燒豆腐同埋麵筋,淡路島洋蔥冇咁辛口冇咁辣味甜少少。最後仲有日本蒟蒻,好似粉絲咁點埋七味粉,超級惹味。✨和牛蛋炒飯炒得好香,而且啲蛋好滑飯又充滿壽喜燒汁嘅味道同埋和牛油脂香。✨最後甜品係北海道牛乳奶凍加芒果醬再加蕨餅。

✨和牛壽司
上面有海膽好鮮味。

✨燒粟米豆腐(?)

✨茶碗蒸
呢個茶碗蒸係凍嘅都幾滑。

✨Sukiyaki
🤩京都姬牛肉眼、西冷各1
🤩熊本A4和牛牛肩
肉味濃啲冇咁多油脂,口感更加結實。

✨和牛蛋炒飯

✨最後甜品係北海道牛乳奶凍加芒果醬再加蕨餅。
2025-06-06 0 浏览
隱世和牛の壽喜燒!🔥 日籍高橋師傅主理「壽喜燒樹」,即席烹調,宛如私人劇場!✨ 開場「和牛海膽寿司」衝擊味蕾——馬糞海膽×A4和牛的鮮甜暴擊!日本粟米炸饅頭香甜軟腍!茶碗蒸內的櫻花蝦帶來鮮味及香脆口感,同滑溜的蒸蛋好夾!🥩席前烹調壽喜燒,京都姫牛肉眼如霜化開、西冷彈嫩帶旨味、熊本和王肩肉沾蘭王蛋軟滑香口,壽喜燒汁昇華層次。 🥬 蔬菜盛合都是由日本直送,京都燒豆腐、麵筋、冬菇、大白菜、日本淡路島洋蔥及日本春菊菜,可以解和牛的膩🍵 終極「滑蛋牛肉飯」,把醬汁精華全收編,雞蛋滑溜,飯粒飽滿!🍮甜點必試自家製牛乳奶凍與蕨餅。

🍮甜點必試自家製牛乳奶凍與蕨餅。
Sukiyaki Set "Itsuki" 一間提供傳統關西風🇯🇵 糖烤的壽喜燒♨️,由日藉主廚👨🏻‍🍳 高橋佳介先生即席主理,選用京都姬牛,以祖傳醬汁於席前烹調,【すき焼きセット“樹” $930 p.p】套餐好豐富,呢晚食得好滋味~開心先來三品:🔸Wagyu Uni Sushi和牛うに寿司 (備長碳燒過) 配小川海膽鮮甜💛🔸Seasonal dish季節の一品 (粟米炸饅頭) 蘸點沖繩海鹽🔸Steamed egg custard茶碗蒸し (櫻花蝦 & 薑蓉)咸鮮香又暖胃來到主角部分😍~京都姫牛🐮 吃次序 (由肥到瘦 由濃到淡) 配上日本米飯真的很好吃,每一口滿有幸福的感覺🥰!蔬菜拼盤有:豆腐`麵根`香菇`野菜`春菊菜`蒟蒻麵;最到後段,更有卵とじご飯,和牛滑蛋拌飯吃更有味道。而デザート甜品有北海道牛乳 + 蕨餅,完美的Sukiyaki❤️!Sukiyaki すき焼き* Kyoto Princess - Ribeye 1 pc
京都姫牛リブロース 1枚* Kyoto Princess - Sirloin 1 pc
京都姫牛サーロイン 1枚* Kumamoto Wao - Chu

先來三品:
🔸Wagyu Uni Sushi
和牛うに寿司 (備長碳燒過) 配小川海膽鮮甜💛

🔸Seasonal dish
季節の一品 (粟米炸饅頭) 蘸點沖繩海鹽
🔸Steamed egg custard
茶碗蒸し (櫻花蝦 & 薑蓉)咸鮮香又暖胃

來到主角部分😍~京都姫牛🐮

吃次序 (由肥到瘦 由濃到淡) 配上日本米飯真的很好吃,

最到後段,更有卵とじご飯,和牛滑蛋拌飯吃更有味道。

Sukiyaki すき焼き
京都姫牛リブロース 1枚
京都姫牛サーロイン 1枚
* Kumamoto Wao - Chuck roll 2 pcs
熊本「和王」肩ロース 2枚
* Assorted Japanese vegetable
日本野菜の盛り合わせ
With rice, miso soup and pickles
ご飯、みそ汁、香の物付き
×××[壽喜燒 樹 -Sukiyaki Itsuki]×××
©尖沙咀漆咸圍10-12號意酒店式公寓1樓
2025-06-01 136 浏览
最近和朋友去尖沙咀的「壽喜燒 樹」晚餐,這間店以關西風糖烤壽喜燒為主打,座位不多,而且很受歡迎,建議提前訂位。店員即席製作壽喜燒,增添了不少趣味。Welcome drinks小小一杯荔枝味飲品,入口清甜,作為開場剛剛好。海膽和牛壽司和牛經過炙燒,表面帶焦香,肉質軟嫩,搭配鮮味的海膽,打開美好的序幕。櫻花蝦茶碗蒸蒸蛋超級滑,櫻花蝦的鮮味滲透其中,增添層次。粟米炸饅頭外皮炸得香脆,配搭真粟米在頂層,內餡像布甸或奶黃,口感細膩。壽喜燒牛肉店員即席製作,從較肥的 A4 京都姬牛肉眼 開始,再到京都姬牛西冷 ,最後是 熊本和王牛肩,由油脂豐富到較瘦的排列方式讓口感逐漸變化,牛肉軟嫩,關西風糖烤製法是比較鹹甜的口味,蘸上蘭王雞蛋後更滑順。牛肉之間搭配蔬菜,釀口腔清新一下。蔬菜有京都燒豆腐、日本麵筋、冬菇、黃芽白、春菊菜、淡路島洋蔥、蒟蒻麵等,食材優質,很有日本風味。滑蛋牛肉飯 & 赤麵豉湯蛋液包裹著牛肉炒熟,拌著日本米飯,比一般滑蛋牛肉飯好吃多了。味噌湯鹹度適中。甜品甜品是北海道牛奶奶凍,奶凍質地細膩,牛奶味濃厚,配搭芒果果醬,另有蕨餅。

Welcome drinks
小小一杯荔枝味飲品,入口清甜,作為開場剛剛好。

海膽和牛壽司

櫻花蝦茶碗蒸
蒸蛋超級滑,櫻花蝦的鮮味滲透其中,增添層次。

粟米炸饅頭

壽喜燒牛肉

蔬菜
等,食材優質,很有日本風味。

滑蛋牛肉飯 & 赤麵豉湯

甜品
2025-06-01 154 浏览
上星期老公帶左我去間由日藉主廚主理嘅壽喜燒,套餐有3款靚牛,極高質👍🏻 一入座就有杯酸酸地嘅檸檬菠蘿welcome drink,好開胃😍🍣和牛海膽壽司:打頭陣嘅和牛海膽壽司超creamy, 海膽肥美鮮甜,和牛火灸過,油脂特別豐富香口👍🏻🦐櫻花蝦茶碗蒸:好幼滑,加左薑蓉,特別暖胃👍🏻🌽炸粟米饅頭:依個真係好有驚喜,饅頭炸到外脆內嫩,入面甜甜地有粟米蓉,點少少鹽 味道層次更豐富😍🥩壽喜燒:有3款靚牛牛加日本野菜盛第一款係京都姬牛肉眼,油脂豐盈第二款係京都姬西冷,牛香味更濃郁第三款係熊本和王牛肩,入口即化3款牛嘅部位唔同,但一樣咁正咁好味👏🏻 沾上蘭王蛋一齊食,入口絲滑👍🏻 蛋香平衡返壽喜燒嘅香甜醬汁,真係好夾☺️之黎再用返壽喜燒嘅醬汁煮野菜盛,有冬菇、腐皮、洋蔥、蒟蒻麵等等,全部都吸滿晒壽喜燒嘅醬汁,超級好食😋🍚和牛滑蛋飯、味增海帶湯先飲味噌海帶湯,解一解膩,再食埋和牛滑蛋飯,真係超飽超滿足😌🍨甜品:北海道牛乳奶凍,蕨餅北海道牛乳奶凍真係超滑好好味🤤

🦐櫻花蝦茶碗蒸:好幼滑,加左薑蓉,特別暖胃👍🏻

🥩壽喜燒:有3款靚牛牛加日本野菜盛
第一款係京都姬牛肉眼,油脂豐盈
第二款係京都姬西冷,牛香味更濃郁
第三款係熊本和王牛肩,入口即化

🍚和牛滑蛋飯、味增海帶湯

🍨甜品:北海道牛乳奶凍,蕨餅
北海道牛乳奶凍真係超滑好好味🤤
2025-05-16
2025-06-01 95 浏览
這一餐由日本師傅主理,筷子一夾和牛在鍋裡畫圈,淋醬汁的『唰—』聲超療癒~看他用肉上翻來翻去,跳舞超帥,最後野菜排成花,肉片裹蛋液滑進嘴裡⋯根本不是吃飯是看藝術表演。先奉上荔枝酒, 清甜開胃。海膽半熟和牛壽司馬糞海膽的甘甜與輕熟成A5和牛的脂香形成「海陸雙絕」的味覺碰撞,半熟處理保留和牛入口即化的質感。 櫻花蝦茶碗蒸出汁(昆布+鰹節)調製的蒸蛋基底鮮味深邃,酥炸櫻花蝦提供脆感,三葉芹的清香平衡炸物油膩。 炸粟米釀粟米蓉粟米粒粒咔嚓爆開,裡頭熱辣辣粟米蓉,甜到飛起的雙重玉米攻擊。主膳:關西風壽喜燒鍋熊本和牛肩霜降均勻,適合薄切涮煮,脂香濃郁。京都姬牛肉眼稀有部位!肉質柔嫩帶細密油花,如絲綢般融化口感。 京都姬和牛西冷表面煎香,咬下爆出奶油級油花,入口秒化開,飄出淡淡蜜桃香,每頭牛只出兩塊的夢幻肉,吃過回不去啦!🥬 *野菜盛-洋蔥,日本季節菜,豆腐,冬菇,日本黃芽白,蒟蒻。洋蔥煮到甜汁大噴發!野菜吸飽壽喜湯,非常美味。蒟蒻像吸湯小海綿在嘴裡啾啾彈跳,非常爽口。冬菇鮮到舌頭發麻!煎豆腐邊緣焦脆裡頭嫩如豆花,整鍋野菜根本是壽喜燒的甜味炸彈!蘭王月見丼蘭王蛋黃——濃稠蛋液包裹米飯如金縷衣。

先奉上荔枝酒, 清甜開胃。

海膽半熟和牛壽司

櫻花蝦茶碗蒸

炸粟米釀粟米蓉

主膳:關西風壽喜燒鍋
熊本和牛肩
霜降均勻,適合薄切涮煮,脂香濃郁。

京都姬牛肉眼
稀有部位!肉質柔嫩帶細密油花,如絲綢般融化口感。

京都姬和牛西冷

蘭王月見丼
蘭王蛋黃——濃稠蛋液包裹米飯如金縷衣。

甜點二重奏
京抹茶蕨餅
丹波蕨粉的透明感與彈性是精髓,撒抹茶粉與黃豆粉需「3:1黃金比例」避免苦味壓倒豆香。

芒果奶凍黑糖
黑糖的礦物焦香平衡芒果甜膩,法式奶凍的綿密與日式漬物技法
2025-05-25
壽喜燒 樹由日藉主廚高橋佳介先生主理,喺尖沙咀附近幾隱世。一入座有杯檸檬菠蘿荔枝無酒精飲品,清清地好開胃🍹✨Sukiyaki Set "Itsuki" $930首先有和牛海膽壽司,用咗Omakase常用嘅浜中小川海膽,肥美鮮甜,入口即化。和牛用炭燒非常特別,帶到肉嘅香味出嚟。櫻花蝦茶碗蒸有薑蓉,暖胃又好味。粟米炸饅頭外皮彈牙,內裏粟米蓉好似玉子燒,甜甜地好食🌽到咗壽喜燒環節,當然唔少得蘭王生雞蛋可以點任何配搭,食材全部由日本直送。第一種肉京都姬牛肉眼油脂厚,入口好滑🥩。之後嘅京都姬西冷牛味比較濃,先澀後香,沾上蛋液,或者同皇帝菜一齊食都好夾。最後有兩塊熊本牛肩,七成熟,甜甜地一咬即化,口感最正!野菜盛有多種日本直送嘅蔬菜,我最鍾意日式腐皮,吸肉汁好香甜。最後有和牛滑蛋飯,灑上法蔥,醬汁好惹味,仲有精選漬物同味增海帶湯,加上甜品北海道牛乳奶凍,食完好滿足🫶🏻

✨Sukiyaki Set "Itsuki" $930

2025-05-28 97 浏览
📍壽喜燒 樹[尖沙咀壽喜燒體驗餐]餐廳由日本師傅主理,主打關西風糖烤和牛壽喜燒,近月推出壽喜燒體驗午餐,價錢只需$180(有限量)但食材非常有水準師傅於席前以糖烤方式烹調關西風壽喜燒,食材選用熊本縣A4和王黑先和牛,配以日本蘭王蛋,和牛豐滿嘅油脂感配上香濃嘅蛋汁,加上糖烤帶黎嘅焦糖化以及壽喜燒汁嘅烹調,完全係味覺嘅盛宴套餐仲有和風並盛牛丼、味增湯同蕨餅,全部都係水準之上,唯一美中不足係冇左野菜盛,體驗唔到野菜吸收左和牛油脂同壽喜燒汁嘅美味體驗餐做到月尾,大家把握機會去試試關西風壽喜燒嘅魅力
📍壽喜燒 樹[尖沙咀壽喜燒體驗餐]

體驗餐做到月尾,大家把握機會去試試關西風壽喜燒嘅魅力
2025-05-26
2025-05-24 79 浏览
想食Sukiyaki来到呢間食午餐set前菜茶碗蒸,加上櫻花蝦和薑蓉,有啲特別另外一款季節限定前菜是粟米🌽饅頭,上面是一粒粒清甜粟米🌽,下面是軟熟的粟米饅頭,上下加埋一齊食口感好特別壽喜燒嘅肉類有京都姫牛肉眼熊本「和王」牛肩京都姫牛肉西冷師傅在烹調時會加入白糖,令和牛食落口除咗嫩滑之外還有少少焦香感覺日本野菜盛合除咗有焦糖洋蔥🧅之外,還有日式面筋和豆腐香菇等,另外師傅會輪流燒和牛和燒蔬菜,唔會一次過燒曬所有肉,中意呢個方法,令人吃得清爽不膩最後是牛肉滑蛋炒飯,以為自己已經食唔落,結果全部食晒最後的甜品是傳統的日式點心,黃豆粉蕨餅,微微清涼、黃豆粉的香氣混合黑糖。服務態度我覺得好,每道菜式都詳細介紹,同埋好細心聆聽客人需求
想食Sukiyaki
来到呢間食午餐set
前菜茶碗蒸,加上櫻花蝦和薑蓉,有啲特別
壽喜燒嘅肉類有
京都姫牛肉眼
熊本「和王」牛肩
京都姫牛肉西冷
日本野菜盛合
最後是牛肉滑蛋炒飯,以為自己已經食唔落,結果全部食晒
2025-02-25 2649 浏览
幫壽星女慶祝生日揀咗尖沙咀隱蔽席前壽喜燒店前菜來個蒸蛋高質嘅牛肉 加埋蔬菜盤冇嘢可以挑剔到期間可以任加白飯但係相信我 Yum yum 牛肉已經會令你好飽 最後加多個滑蛋牛肉飯壽星女生日餐廳貼心準備好慶祝字句 生日飯 😍 100分
幫壽星女慶祝生日
揀咗尖沙咀隱蔽席前壽喜燒店