2020-02-05 623 浏览
• Lunch Omakase🍣•💵Price: $488-大坑既呢間omakase價錢真係算親民,$488有十五件壽司加烏冬,包你男仔都食得飽😆食材都幾多樣化同新鮮,不過可能價錢既關係都食得岀質素唔會超班架喇👀有數款我平時好鐘意食既都比我感覺平平無奇,好似黑鯥、海膽同深海池魚咁,黑鯥即使微燒過後都無乜魚油,唔夠香;海膽唔夠清甜;深海池魚佢以煙燻形式呈現,不過我都係鐘意食佢原有既鮮味同質感。雖然有唔滿意既,不過都當然有覺得好好食架喇,當中中拖羅、鰤魚同圖二既燒左口魚邊都係我當日既大愛😍前兩者肉質肥美,後者入口即化,配埋脆薄既紫菜同葱花,好香口滋味❤️-當日排名不分先後既壽司有:煙燻深海池魚、中拖羅、墨魚、秋刀魚、海膽、鰤魚、赤身呑拿魚、甜蝦、黑鯥、象拔蚌、羽太、昆布漬甘鯛、目光魚、赤貝同炙燒左口魚邊。
• Lunch Omakase🍣•
💵Price: $488
當日排名不分先後既壽司有:
2019-11-16 769 浏览
從前與太太很喜歡去的壽司店,自從換了一批新師傅後,不論是食物水準或是服務水平都差了很多,實在令人大失所望完全沒有意欲再去幫襯,希望餐廳老闆正視問題,回復壽司店以前的水準。
2019-09-23
用餐时段
2019-10-21 744 浏览
我從2108年吃壽司藝到今年2019年10月,從一開始的驚艷到現在的失望我原本想找以前替我服務的‘波仔’師傅,結果店家通知說店內師傅全部換了一批新的,我懷抱著期待又怕受傷害的心情前往餐廳......而新的一批師傅果然不出我所料,不僅讓人感覺到師傅的不專心與不專業,也讓人覺得壽司藝的水準變的好低果真沒有比較沒有傷害,以前的師傅真的好太多了......而我在預訂時有在電話中詢問過店家如果換了師傅,而菜單內容是否還是一樣?店家回應是跟從前一樣,沒有變動但在我看到菜單的時候發現不僅價格漲了,而不僅沒有了前菜,連食物的擺盤裝飾都沒有,生魚片的厚度也變薄了,壽司裡的水太多,飯還散開了,師傅擺壽司也是隨便放,真的讓人覺得師傅完全沒有用心在做壽司,甜品也是隨便的冰淇淋,以前還有師傅特別製作的甜品,現在完全沒有了只能說這次的體驗非常失望,我想我以後也不會再光顧了這樣的性價比與價格實在讓人難以接受,只能說沒有‘波仔’師傅的壽司藝就像一個人沒有了魂一般......
果真沒有比較沒有傷害,以前的師傅真的好太多了......
但在我看到菜單的時候發現不僅價格漲了,而不僅沒有了前菜,連食物的擺盤裝飾都沒有,生魚片的厚度也變薄了,壽司裡的水太多,飯還散開了,師傅擺壽司也是隨便放,真的讓人覺得師傅完全沒有用心在做壽司甜品也是隨便的冰淇淋,以前還有師傅特別製作的甜品,現在完全沒有了
只能說這次的體驗非常失望,我想我以後也不會再光顧了
2019-10-19
等候时间
20 分钟 (堂食)
2019-09-08 635 浏览
大坑性價比高的壽司店,今天試了三百多元的十件sushi lunch set. 特別喜歡龍師傅最後做的荵舌拿魚楠+黃瓜卷。一般都是卷成條狀給客人享用,但我特別喜歡它切成一小粒,而且手卷飯粒經壓制後,更好吃。
2019-09-01
2019-07-19 480 浏览
我個人好鍾意食日本菜,心血來潮,聽到朋友介紹的omakase,咁即刻去試吓!Book位都唔難!但都要提早幾日 just in case。location: 大坑, 都唔遠!食完去銅鑼灣行街就最啱啦!個價錢都好reasonable! 我哋每人嗌咗個15件嘅set!食材好Fresh,裝修都好靚,感覺舒服,又無time limit!廚師會為你介紹每一件壽司🍣,仲會搞少少氣氛,同時亦好專業😉最後都有甜品或者飲品送上,15件其實對於女仔來講都幾多,但由於太好食所以多多都食得晒!

廚師會為你介紹每一件壽司🍣,仲會搞少少氣氛,同時亦好專業😉

2017年尾開的大坑鮨店,岀名平,網上亦非常多好評。但因為有幾個友人吃過後都覺得失望,所以開了一年左右才光顧,期望不太大。今次寫寫2018年尾的午餐,298+1 14件,非常親民。鮃縞鯵甘海老帆立貝金目鯛喜之次鱵牡丹蝦中拖羅梭子魚燒大拖羅三文魚子雲丹右口魚邊左口魚(鮃)(左上)和深海池魚(縞鯵)(右上)吃不到魚味,帶子亦普通,針魚(鱵)有一點點腥,好彩有薑的幫助才吃得下去。甜蝦是當日比較岀色的一件,合格以上。日本的貴族魚喜之次和很受香港人喜愛的金目鯛真的可憐,魚肉和舍利的比例不合格,燒過後亦只嗅到焦味沒有嚐到油脂的香,飯粒亦有點散。Otoro是甜蝦之後比較滿意的。到油脂重的環節,舍利還是不斷鬆散,但右口魚邊入口即瀜,算吧,讓它過。Uni和Ikura平平無奇,紫菜不夠脆。整體是失望的,雖然本身已經期望不大。香港師傅,看得岀是認真的,可是技術還未到家,魚料亦不算高質,雖然價錢親民,但我會選擇付多一點兒讓自己滿足十倍。

今次寫寫2018年尾的午餐,298+1 14件,非常親民。

縞鯵

雲丹
右口魚邊

鮃  縞鯵  帆立貝  鱵

甘海老

甜蝦是當日比較岀色的一件,合格以上。
金目鯛
喜之次  キンキ

牡丹蝦
中拖羅
大トロ炙り

Otoro是甜蝦之後比較滿意的。
梭子魚
鰈の縁側

雲丹
いくら

Uni和Ikura平平無奇,紫菜不夠脆。

2018-12-18
大トロ炙り
鰈の縁側
2019-05-20 271 浏览
假日悠閒尋美食,今天嚐㕑司拍板的特上壽司餐。前菜五款,分別有青瓜(小辣滋味)、薯蓉、醃漬魚粒、魚片薄切及茶碗煮(內付白菓、雞肉、冬菇等)。壽司共有12件:左口魚,厚身煙韌;帶子,夾少許wasabi,上碟前掃上淡醬油,酷飯則加入少許子皮磨粉提升鮮味;深海池魚,魚片上不加葱,只用刀割了幾下,再掃上醬油便上碟;竹簽魚,連皮,軟糯、腍身、 芳香,口感似熟海鰻;牡丹蝦:先即時挑腸、切尾,這件蝦本身不帶卵,新鮮彈牙;紅眼鯛,上碟前經火炙,減少油膩;拖羅油脂豐富;馬糞海膽,冰冷口感,遇上wasabi,很獨特的衝擊,卻又非常匹配;三文魚子軍艦,紫菜衝擊三文魚子,兩種脆口的配搭,一乾一濕,有心思;中拖羅手卷,加入了芝麻,需要按自己喜好點醬油。接著來一碗烏冬,可惜成了敗筆,質量極一般,真是反高潮。單尾是柚子雪芭,清洗味蕾。整體來說,製作有創意、有誠意,不是交行貨。
紅眼鯛
拖羅
烏冬
2019-04-19
紅眼鯛
拖羅
  • 竹簽魚
2019-05-04 731 浏览
每到星期五,一定要食餐好慰勞天下自己!今日就book左壽司藝食omakase😌揀左 $1280+1,因為有熱食呀!由味道清淡既左口魚開始,分別係左刺身右火炙。蛋黃醬牡丹蝦蝦肉質稔,鮮甜。加魚子加重咸鮮,蝦頭師傅會炸天婦羅🍤深海池魚 今日深海池魚好新鮮,爽口,重魚油香,有魚味,食完之後味道仲停留喺口腔😋😋!北海道毛蟹上面蟹草啫哩味道酸酸增強鮮味!清清味雷又再接受油脂衝擊😛火炙吞拿魚骹位呢個位魚味濃,多魚油。入口即化!紫蘇葉最尾清幽解油膩。👍🏻👍🏻汁煮金目鯛估唔到咁厚肉,魚味突出,肉質彈牙。竹籤魚竹千魚壽司肉質極柔軟!加上手握飯既鬆軟度,口感軟綿!中拖羅壽司厚肥香!魚脂香濃,冇筋,食到尾重魚甘味!👍🏻👍🏻炙赤目魚壽司皮部分脂肪位極厚!又係口入溶化🤯讚一讚飯握得綿身,同魚既柔軟合為一體。👍🏻馬糞海膽 十分甘甜!海膽鮮甜食完仲會停留係口腔,好新鮮👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻三文魚子壽司青酒醬油香非常突出,應該自己有再調味。新鮮,粒粒脹卜卜!👍🏻右口魚邊壽司魚油似牛油般香,肉質柔軟。👍🏻仲有赤貝刺身,白魚湯,手卷同甜品,post唔哂lu.....整體新鮮好食,店員勤力換碟加茶。當日招待好似係老闆,親自招待,
揀左[彩] $1280+1,因為有熱食呀!
由味道清淡既左口魚開始,分別係左刺身右火炙。
蛋黃醬牡丹蝦
蝦肉質稔,鮮甜。加魚子加重咸鮮,蝦頭師傅會炸天婦羅🍤
北海道毛蟹
上面蟹草啫哩味道酸酸增強鮮味!
清清味雷又再接受油脂衝擊😛

火炙吞拿魚骹位

汁煮金目鯛
估唔到咁厚肉,魚味突出,肉質彈牙。
竹籤魚竹千魚壽司
肉質極柔軟!加上手握飯既鬆軟度,口感軟綿!

中拖羅壽司
厚肥香!魚脂香濃,冇筋,食到尾重魚甘味!👍🏻👍🏻

炙赤目魚壽司
三文魚子壽司
右口魚邊壽司
魚油似牛油般香,肉質柔軟。👍🏻
仲有赤貝刺身,白魚湯,手卷同甜品,post唔哂lu.....整體新鮮好食,店員勤力換碟加茶。當日招待好似係老闆,親自招待,跟枱都跟得好足,有同客人交流。感覺有誠意既一次招待👍🏻
  • 三文魚子軍艦
2019-04-30 163 浏览
是日黎到左坑食個舒服既午餐,老公一早book左位想同我一齊試。去到發現裝修唔錯,d掛畫好靚,餐具都別有一番滋味。我地叫左個deluxe sushi platter, 一黎就有前菜,有驚蛋,同3小碟前菜。再來5塊壽司,有部份壽司既飯係特製加左醬汁,唔駛加鼓抽都好夠味喇。另有3件壽司係另上既,呢次就有三文魚子,燒魚同吞拿魚。仲有個吞拿魚碎手卷,勁美味。再黎個小烏冬,份量多但慢慢食。好正最後仲有杯咖啡飲下。真係個好休閒既下午。

去到發現裝修唔錯,d掛畫好靚,餐具都別有一番滋味。

另有3件壽司係另上既,呢次就有三文魚子,燒魚同吞拿魚。

仲有個吞拿魚碎手卷,勁美味。

再黎個小烏冬,份量多但慢慢食。好正

最後仲有杯咖啡飲下。真係個好休閒既下午。

2019-04-30 108 浏览
同友人係佢舊校影完婚紗相後,行入大坑呢個神秘既地方。大坑俾人既感覺係高級d既,朋友想食日本菜,咁揀壽司一定冇錯。細型既餐廳,經理很有禮。因為坐入面,所以冇同師父有直接既交流。朋友點左壽司拼盤,經理會問定你有咩食同唔食,朋友唔食Wasabi, 唔食三文魚生。我就點左個北海道燒魚。D燒魚寶係滑一滑,好重魚味。食落好多肉架。朋友既壽司拼盤有2碟壽司,再加個細烏冬同吞拿魚卷。佢食得十分開心。餐廳內氣氛唔錯,呢日full house. 最後仲有咖啡或雪糕。綠茶雪糕都好食,牛奶味重,不太甜和不太苦
同友人係佢舊校影完婚紗相後,行入大坑呢個神秘既地方。

D燒魚寶係滑一滑,好重魚味。食落好多肉架。

餐廳內氣氛唔錯,呢日full house.

2019-04-29 128 浏览
住大坑嘅朋友極力推介呢間日式居酒屋, 所以今晚黎到食我人生中第一次嘅 Omakase !!居酒屋室內設計非常柔和, 座位主要以 Bar 枱為主, 可以邊食邊向師傅偷師。今晚揀左個有前菜+刺身+熱食+壽司+湯品+甜品嘅 Omakase 餐。前菜: 兵庫縣生蠔 + 富山灣螢光魷魚 + 水雲髮菜生蠔肥大肉厚, 肉質鮮嫩, 入口味道甘甜爽口。 螢光魷魚肉身多汁, 口感煙韌, 觸鬚部份較爽脆。 水雲髮菜入口非常黏滑, 味道微酸, 令人有開胃嘅感覺。平政魚望落有 D 似油甘魚, 但味道比油甘魚更清甜, 油份不會太多, 肉質較彈牙, 配埋酸汁食更加美味。北海道帆立貝 (柚子皮)顏色呈乳白色, 大大粒非常飽滿, 口感彈牙, 加上少少柚子皮, 令味道更鮮甜濃郁。蛋黃醬牡丹蝦配魚子醬牡丹蝦剝殼挑腸後放入蛋黃醬輕拌, 令蝦肉口感變得嫩滑鮮甜, 再配以魚子醬增加咸鮮味, 味道非常有層次。北海道毛蟹蟹醋啫喱蟹味濃郁, 啖啖肉, 可以大口大口咁食, 而且加入蟹醋啫喱, 啫喱入口即溶, 其酸味大大提升左蟹肉味, 非常好嘅配搭。深海池魚比一般池魚更加鮮甜, 肉質爽嫩, 輕微帶點油份。燒中拖羅厚切嘅中拖羅, 用火槍輕炙

前菜: 兵庫縣生蠔 + 富山灣螢光魷魚 + 水雲髮菜

平政魚

北海道帆立貝 (柚子皮)

蛋黃醬牡丹蝦配魚子醬

北海道毛蟹蟹醋啫喱

深海池魚
比一般池魚更加鮮甜, 肉質爽嫩, 輕微帶點油份。

燒中拖羅
厚切嘅中拖羅, 用火槍輕炙表面, 略加少少岩鹽, 用紫菜夾住拖羅 & 紫蘇葉。 中拖羅肉質肥美濃郁, 加上油香而無筋, 有入口即溶嘅感覺, 紫菜 & 紫蘇葉剛好平衡左拖羅嘅油膩感。

汁煮金目鯛魚鮫
魚肉已經煮到非常入味, 而且可以用 “香濃嫩滑” 黎形容。

壽司 (壽司飯係用赤醋打成, 所以飯粒呈琥珀色, 味道會更香醇濃郁):

金目鯛壽司: 魚皮輕炙一下, 油脂比較適中, 肉質細膩, 爽甜新鮮, 肥美得黎又唔膩。

剝皮魚壽司:  剝皮魚肉味本身較淡, 但用魚肝壓成蓉同剝皮魚撈埋, 味道即刻昇華左。

中拖羅壽司: 味濃肥美, 油香豐富, 入口即溶。

海膽壽司: 用上兩款海膽 (馬糞海膽 & 白海膽)。 馬糞海膽味道濃厚甘甜, 而且回甘味強。 白海膽肉質嫩滑, 口感同樣濃郁, 甘甜度屬中高。

三文魚籽壽司: 三文魚籽上放左少少柚子皮碎, 令味道更鮮明。

右口魚邊壽司: 經火槍輕炙後, 魚油迫晒出黎, 口感順滑。

洋蔥拖羅手卷: 拖羅打成蓉, 再混入洋蔥及其他配料後捲成手卷, 魚蓉入口即融, 油香更強烈。

魚湯
真材實料嘅魚湯, 魚味超濃郁, 而且鮮味十足, 相信係用左勁多魚 & 魚骨熬成, 絕對係冇得輸。

甜品: 綠茶雪糕 雞蛋布甸

綠茶雪糕上放有紅豆粒, 綠茶雪糕 + 紅豆粒一定係絕配。

雞蛋布甸蛋味香濃, 口感嫩滑, 味道唔會好甜。
题外话/补充资料: Wasabi 係用新鮮山葵磨成
2019-04-25
2019-04-28 97 浏览
今日同朋友去完中央圖書館溫書,因為聽講大坑好多美食,所以決定入去一年都去唔到一次既地方食野,入到去沅沙街決定食一次特別啲既,就揀咗一間食Omakase。入去到餐廳係sushi bar setting地方唔算大,而師傅就喺我地前面製作食物,我地選擇咗"彩"set (1280/person),Omakase精妙之處就係所有野由廚師發辨,朋友第一次試,所以覺得非常新奇!成個set實在非常豐富,不能一一品評!前菜黑芝麻豆腐 - 非常香滑,黑芝麻味亦都好出兵庫縣生蠔 +新鮮魷魚仔 - 好鮮甜,口感creamy,而且食得出非常新鮮炸蟹仔 - 非常有趣,成隻炸完連殼都食得,好香脆蛋黃醬牡丹蝦 - 廚師喺我地面前即刻拆蝦同即製蛋黃汁,再配上一抹魚子醬,多重口感,非常有層次感火炙+刺身平正魚北海道毛蟹配啫喱 + 炸蝦殼燒吞拿魚魚鮫壽司真正既美食從來都貴精不貴多,師傅準備既每一款壽司都非常特別,有啲就品種好稀有,有啲就教師傅功夫,但大體上每一款都非常新鮮香甜,油脂分佈均勻,而伴碟用咗新鮮蒜頭、牛蒡同淮山,好講究目光魚金木鯛剝皮魚赤鯥魚白海膽、馬糞海膽軍艦三文魚子軍艦鮮魚湯 - 奶白色既湯,配上一大片鮮魚及

前菜
黑芝麻豆腐 - 非常香滑,黑芝麻味亦都好出
炸蟹仔 - 非常有趣,成隻炸完連殼都食得,好香脆

火炙+刺身平正魚

北海道毛蟹配啫喱 + 炸蝦殼

燒吞拿魚魚鮫

壽司

目光魚
金木鯛
剝皮魚

赤鯥魚
白海膽、馬糞海膽軍艦

三文魚子軍艦

鮮魚湯 - 奶白色既湯,配上一大片鮮魚及十分足料既菇菌同豆腐粒粒,甜而美味!

甜品
炸忌廉芝士紅豆卷,芝士紅豆味非常香滑,加上香脆既春卷皮,以呢個甜品作為Omakase體驗既結尾相當滿足!
2019-04-28 140 浏览
最近呢有個好朋友升左職,佢呢就話要請我食一餐好嘅慶祝下,叫我揀下食啲乜野好喎,我諗左陣又唔想食自助餐嗰啲咁行,但係又想食啲好味啲嘅嘢,俾我搵到呢間位於大坑嘅壽司藝,夜晚時段係食omakase,即係廚師發辦。唔需要客人去諗食啲乜嘢,由壽司師傅為客人準備新鮮嘅菜式,未食過梗係想食下啦,所以呢就揀咗呢間。入到去啦首先侍應就俾咗個Menu我哋睇,個Menu好簡單,總括嚟講有三個字,分別係「月」,「彩」同埋「藝」。呢三個係代表三個唔同價錢嘅set,由$1080~$1680,而我哋呢就揀咗$1280既「彩」,係包括左有前菜,刺身,熱盤,壽司,湯同埋甜品。可以睇到餐廳嘅風格係保留好日式嘅感覺,同埋都仲有個包廂仔,可以比想有私隱度高嘅客人坐喺入邊享用美食。佢哋安排左我哋坐喺較中間嘅位置,其實鋪頭座位唔多,相對地可以帶比客人一個寧靜嘅飲食環境。當我地坐低左之後,侍應就立即遞上熱茶同埋熱毛巾,俾我哋飲用同抹手,等候師傅呈上美食。1.北海道大生蠔/螢光魷魚/水雲菜/蟹仔第一道上嘅菜係一個組合嚟嘅,師傅就教我地要食咗生蠔先之後到魷魚之後再係水暈菜最尾就係食蟹仔啦,個生蠔賣相已經好脹卜卜,我加咗少少檸檬汁上去,

1.北海道大生蠔/螢光魷魚/水雲菜/蟹仔
第一道上嘅菜係一個組合嚟嘅,師傅就教我地要食咗生蠔先之後到魷魚之後再係水暈菜最尾就係食蟹仔啦,個生蠔賣相已經好脹卜卜,我加咗少少檸檬汁上去,一放入口,覺得好新鮮,完全冇腥嘅味道!之後再試佢嘅螢光魷魚,師傅對於佢嘅皮控制得好好,完全唔會好韌,同埋入邊係一咬就有醬爆嘅感覺!再嚟係水雲菜,原本水雲係無味嘅,師傅特登自己調製左少少醬汁,令到水雲菜食落有少少酸嘅味道,加埋少少番茄仔,好開胃呀!再食埋蟹仔,脆卜卜好香口!

2.左口魚刺身/左口魚裙邊
第二道上嘅就係左口魚嘅刺身同埋佢嘅裙邊,賣相好靚,淡淡透明既粉紅色,左口魚刺身肉質比較上爽口,點小小Wasabi已經可以帶出鮮味,而左口魚嘅裙邊由於油脂比較多,師傅稍為燒香左條邊邊,食落去都會覺得香口一啲!

3.深海池魚
第三道菜就係深海池魚啦,師傅分咗兩個部份去製作,上半部係用咗刺身嘅形式上,而下半部就用左火炙既方式,上半部嘅刺身用咗海草作為配菜,點小小新鮮製成嘅Wasabi同埋豉油,就咁食已經好好味。下半部油脂比較多,師傅將佢火炙至乳白色嘅狀態,有一陣魚油甘香味!

4.蛋黃醬牡丹蝦
之後上嘅就係牡丹蝦,師傅起牡丹蝦上面冧咗蛋黃醬,令到佢呈現金黃色,而且用咗珍貴嘅魚子醬係上面點綴,賣相華麗,而且蛋黃醬更加帶出到蝦嘅鮮甜味,而且肉質都好彈牙爽脆!

5.北海道蒸毛蟹配醋啫喱
而呢一道蒸毛蟹就咁睇賣相已經好靚,有一啲晶瑩剔透嘅啫喱係上面,原來啲啫哩係用醋整成嘅,唔怪得有種酸酸地嘅感覺,估唔到同蟹肉係咁夾,都仲食到蟹肉嘅鮮甜,冇俾醋嘅味道掩蓋左。
北海道蒸毛蟹配醋啫喱

6.炸牡丹蝦頭
呢一個牡丹蝦頭其實就係將岩岩嗰道牡丹蝦嘅蝦頭切左去炸,炸得非常香脆,所有嘅部份都可以食得,同埋出奇地唔覺得好油膩!
炸牡丹蝦頭

7.燒拖羅手卷
師傅將件拖羅燒左之後用咗紫蘇葉,Wasabi,同埋烘脆左嘅紫菜包住,放入口即刻感受到拖羅嘅魚油香,所有嘅魚油起嘴入面,有幸福嘅感覺,加咗少量Wasabi,更可以解油膩,而食到最後你會感受到紫蘇葉嘅獨特味道,但又唔會搶咗拖羅嘅味道。
燒拖羅手卷

8.牛蒡蒜頭
師傅話接住落嚟會準備一道魚頭俾我哋食,所以佢準備咗一啲配菜俾我哋食住等,分別係好爽脆嘅牛蒡,上面仲有一啲小芝麻,同埋腌製咗既蒜頭。
牛蒡蒜頭

9.汁煮金目鯛
其實呢就係魚頭嚟嘅,師傅用咗佢調制嘅醬汁去煮,保持到魚頭嘅肉質鮮嫩,而且醬汁嘅味道都唔會好搶到魚嘅鮮味,驚喜既係魚頭兩邊都好多魚肉!

10.帶子壽司
帶子壽司係好容易會有雪藏嘅味道,但係呢一粒壽司係完全冇,同埋好鮮甜,如果可以嘅話希望可以食多幾粒添!
帶子壽司

11.竹籤魚壽司
師傅係呢件壽司上面就展現左佢嘅刀工,魚肉呈粉紅色且富含油脂,將竹籤魚嘅皮燒香,再將佢介左紋路,令到魚皮嘅餘香可以滲透入去成舊魚,點少少豉油已經好入味!
竹籤魚壽司

12.海膽壽司
好開心呀有海膽壽司食,識我嘅人都知道我好鍾意食海膽,呢個海膽實在太新鮮,係日本海膽黎,好鮮甜,完完全全好似係日本食嘅一樣,加少少新鮮嘅Wasabi,嗰種溶化係口入邊嘅感覺真係覺得好幸福!
海膽壽司

13.魚子壽司
本來對呢款魚子係會有一啲抗拒,因為好容易會唔新鮮同埋會有腥味,點知食落口又唔會有腥味,同埋師傅加咗少少柚子皮,令到魚子嘅魚油香得來帶少少柚子嘅清香。
魚子壽司

14.鰈魚壽司
鰈魚嘅肉質係比較上膠質,食起上嚟清爽而且熱量低,肉質細嫩柔軟,在清淡中帶有鮮甜,可以吃到海潮的風味!
鰈魚壽司

15.中拖羅手卷
呢一個手卷真係十級好食,師傅將拖羅切成蓉,再加入少少調味,令到啲魚油同埋魚肉分布好均勻,就咁用紫菜包住嚟食已經好香口,油香四溢!

16.左口魚魚湯
師傅話呢道魚湯係用左幾種魚去熬製,味道有淡淡既魚香,清清地唔會好咸,同埋落咗左口魚會令到湯底保持到奶白色,食咗咁多壽司,用一個完美嘅魚湯作為結尾都幾好,可以暖返個胃!

17.金箔紅豆抹茶雪糕配雞蛋布丁
食晒所有主菜,唔記得咗原來仲有甜品添,當然甜品個胃梗係即刻開啟返啦,有綠茶雪糕配雞蛋布丁,凍熱兩食,抹茶雪糕上面加咗紅豆同埋黑豆,仲有少少金箔點綴,抹茶雪糕甜味剛剛好,我就更加欣賞雞蛋布丁,雞蛋味道好濃郁,但係又唔會覺得好漏,而且質感好幼滑添!
金箔紅豆抹茶雪糕配雞蛋布丁

今次都算係我第一次試到咁好食嘅omakase,知道師傅嘅用心,可以起食材到體驗到,新鮮嘅食材加上師傅精心準備,令到我哋可以試到一等一嘅美食!不得不提侍應都好細心,成個過程差唔多食咗個半鐘頭,期間都不斷幫我地將杯茶換成熱既,確保我哋食每一道菜都可以用熱茶清一清口腔嘅味道,呢一餐真係好難忘,都多謝我朋友仔請我食啦,希望下一次再有機會再嚟食過!
2019-04-25
等候时间
5 分钟 (堂食)
北海道蒸毛蟹配醋啫喱
海膽壽司
魚子壽司
鰈魚壽司
2019-04-22 1460 浏览
大小姐生日,所以安排了朋友推介的廚師發辦,過一個集觀賞及美味於一的晚上。訂檯8點,店內已有另一組客人,經店家介紹決定選擇中價錢的彩,有前菜,刺身,熱盤,壽司,湯及甜點。呷一口麥茶,店員呈上前菜,包括胡麻豆付,魷魚及生蠔,胡麻豆付黑芝麻味濃,魷魚惹味,而生蠔鮮味,開啟大吃之門。再來刺身方面,一路望住廚師處理魚生,成件事很relax。是日刺身包括左口魚,深海池魚和赤貝,水準都可以,比較下其他冷熱盤較出色。熱盤方面則是酸汁啫哩配毛蟹,吃一口啫哩配蟹肉,啫哩提鮮了蟹肉味道,而新鮮蟹肉則如何搭配都覺美味。蛋黃醬牡丹蝦,刺身牡丹蝦如手指般大隻,放進小杯里加入蛋黃醬及魚子醬,新鮮之餘味道層次提升了。再來鹽燒吞拿魚,師傅準備厚切中拖,在面前微燒兩面,加入調味料最後夾入芝麻葉及紫菜,一咬是到中拖的魚油,芝麻葉中和了油膩感,實在美味。最後熱盤呈上燒魚和炸蝦頭(剛剛牡丹蝦的蝦頭)炸蝦頭可以成隻食,金黃鬆脆無雜質,正!幾道熱盤都非常讚!中道師傅加入漬物包括牛蒡,蒜頭及蘿蔔,清清味蕾再落下part 壽司。其實視覺味覺觀賞到呢度都飽飽地,點知仲有好讚嘅壽司,包括帶子,中拖,金目鯛,海膽,三文魚籽,右口魚群邊,款款

其實視覺味覺觀賞到呢度都飽飽地,點知仲有好讚嘅壽司,包括帶子,中拖,金目鯛,海膽,三文魚籽,右口魚群邊,款款都非常新鮮,唔係咁飽嘅真係想每款encore一次(笑)。
跟住出場嘅係中拖蓉手卷,師傅即席表演點整中拖蓉,辣興紫菜後包住中拖蓉手卷,連平時麻麻地食吞拿魚蓉嘅我都覺得好食。
食完壽司,師傅就完成光榮任務,感激我們這位師傅,讓我們欣賞,及讚嘆了一晚上。
店員隨後呈上鰻魚湯,魚湯奶白鮮味。
甜品方面真係飽到想淺嘗,點知芝麻sobart 同蛋布丁都超級好味,最後食光光(飽)。
稍前見網上評價一般,都難免有點擔心,但是親身試過後其實都想尊敬師傅的專業,他們都會預備時令新鮮的食材待人。最後二人抱住大肚子滿足咁離去。
2019-04-18
2019-04-19 84 浏览
 Very rude owner. I called tonight to make a reservation for 8 people. I was informed of a deposit which is very reasonable. but when I inquired about the cancellation policy, the woman said rudely that there isn't one. and if I was sure I should call back when I am, before I can clarify, she abruptly hung up on me! At first, I worried it was a bad connection with my mobile phone so I called back. They did not pick up for a LONG TIME. When my call was finally answered, it was a different person. I tried to see if it was a misunderstanding that I got hung up on, the man proceeded to explain that it was a "misunderstanding" and followed by telling me a cancellation period with refund is 2 weeks. At this point I got really upset, that means the woman intentionally and rudely hung up on me mid-sentence. I asked if a staff member can be so rude, the man stayed silent awkwardly. I asked if she was the boss then, the man finally reluctantly admitted.
There, ladies and gentleman,  an owner who doesn't care to find out about their own cancellation policy nor care about whether someone wants to go or not doesn't deserve our patronage.
2019-04-19