2018-04-24 376 浏览
同事生日,搞手話去呢到食。聽到嘅時候都有啲猶豫架....自從某次晌兆萬食完個伏味濃放題加上兆萬嘅餐廳都有伏伏地嘅污名....但係呢間野今次打破左 伏!同事book左1930,我1945先到,所以我都唔知幾錢又唔知食咩架。環境都有少少迫...調味料、飲品同甜品都幾多款嘅...比較驚喜係個牛,都幾好食...個鰹魚清湯 唔似其他店咁 ...都叫有啲味...個麻辣就辣度適中,但又唔算太麻。我知同事加左30蚊叫刺身,請埋生日嗰個 埋單先255一位,算係咁啦...
同事生日,搞手話去呢到食。
聽到嘅時候都有啲猶豫架....
自從某次晌兆萬食完個伏味濃放題
加上兆萬嘅餐廳都有伏伏地嘅污名....
但係呢間野今次打破左 伏!
同事book左1930,
我1945先到,所以我都唔知幾錢又唔知食咩架。
環境都有少少迫...
調味料、飲品同甜品都幾多款嘅...
比較驚喜係個牛,都幾好食...
個鰹魚清湯 唔似其他店咁 ...都叫有啲味...
個麻辣就辣度適中,但又唔算太麻。
我知同事加左30蚊叫刺身
請埋生日嗰個 埋單先255一位,算係咁啦...
2018-04-22 14274 浏览
兆萬原來隱藏了這間很抵食的火鍋放題 !餐廳環境看得出是經過佈置給設計,感覺舒適客人只需加 $59 (每位計)就可以享有龍蝦鮑魚海鮮船,單單只是價錢,就已經夠吸引了值得一讚的是,飲品有多款選擇,其中更有樽裝水供應,確實比較少見自助調味醬料方面亦有多款選擇,客人不用額外加錢就可以自行拿取除火鍋本身外,客人更可以加 $30 (每位計)以享用日式刺身任食 ! 食物款式真的非常多元化 ! 雖然這些刺身絕對不能與日式放題餐廳的質素比較,不過以性價比而言,確是非常的高 !不過,今晚的重點仍是火鍋,湯底就選了麻辣及皮蛋莞茜湯,一濃一淡,適合各款火鍋配料這個就是加$59 升級的龍蝦鮑魚海鮮船,可見當中的海鮮還包括超大隻的生蠔,象拔蚌及蜆等等,所有海鮮都很新鮮,絕對抵食 !這個是海鮮船當中的魚,魚夠新鮮,滾起後肉質仍嫩滑且無骨,啖啖肉這是海鮮船按每人分配的半隻龍蝦,可見龍蝦相當大隻,夠新鮮且色澤分明,除龍蝦肉夠爽口彈牙,甚至有膏 ! 所以真的再一次引證加每位 $59,這個性價比是很高的而其他火鍋配料同樣地亦有很多選擇,並且質素亦不錯這個肥牛更是出色,大大塊,上碟擺盤有夠氣勢外,它的脂肪分佈平均,顏色亦夠鮮
兆萬原來隱藏了這間很抵食的火鍋放題 !

餐廳環境看得出是經過佈置給設計,感覺舒適

而其他火鍋配料同樣地亦有很多選擇,並且質素亦不錯

這個肥牛更是出色,大大塊,上碟擺盤有夠氣勢外,它的脂肪分佈平均,顏色亦夠鮮艷,故肉質都是不錯,是必食的火鍋配料 !
2018-04-19 8865 浏览
朋友Book定枱去呢度放題火鍋,話呢間野出名多海鮮食,價錢又合理,一於去試一試佢。D枱都夠闊落好坐。Order 完湯底之後就行個圈巡吓有乜好野,竟然俾我發現有熱飲。好少放題會提供熱飲,真係好正。雖然係罐裝但飲左喉嚨即刻潤曬。而一般放題會有的啤酒汽水果汁任飲外,竟然仲有冷門菠蘿汁,好有誠意呀!刺身紙有呢張,加 $30 可以任食,我地當然係咁tick ,去果D壽司店食一碟都唔止呢個數。另加$59 仲可以有個龍蝦鮑魚海鮮船,朋友話必食。海鮮船上枱,果然勁呀!呢隻船係兩位的份量,有龍蝦、蟶子、鮑魚、生蠔、大蜆、珊瑚蚌同魚片,陣容頂盛。波士頓龍蝦啖啖肉仲好有鮮味。龍蝦頭加埋入去變成龍蝦底,正呀!鮑魚夠大隻又唔韌,口感一流。除左海鮮船之外,佢任點任食果D配料都好掂。你睇D牛肉幾靚仔!任食既大蝦都真心大隻,好滿意。我地仲點左好多火鍋配料,水餃、牛柏葉、墨魚滑、木耳、白蟮、粟米同菜等等,仲有炸魚皮都係不錯的選擇,食完一碟又一碟。掃完一輪火鍋之後佢既刺身拼盤都出場,加 $30 就有,真係食一轉都回本,而我地當然encore 再encore 賺到盡。甜品都有幾款選擇,除左一般的雪糕杯同雪米糍之外,竟然仲有

D枱都夠闊落好坐。

另加$59 仲可以有個龍蝦鮑魚海鮮船,朋友話必食。

海鮮船上枱,果然勁呀!

鮑魚夠大隻又唔韌,口感一流。

除左海鮮船之外,佢任點任食果D配料都好掂。
你睇D牛肉幾靚仔!

任食既大蝦都真心大隻,好滿意。

甜品都有幾款選擇,除左一般的雪糕杯同雪米糍之外,竟然仲有幾款生面口雪條可以揀喎 ,梗係即試啦!

呢餐海鮮大餐食足兩個鐘,用料新鮮選擇又多,每人都係二百幾,難怪咁多人去食。邊食邊感動,一定會再來。
2018-04-17 2768 浏览
某日同事無端端 send 左張圖俾我,原來係一張火鍋order 紙,佢話任食兩小時,叫我估吓幾多銀。Order 紙一大張,分三類。橙色係鮮肉或海鮮類,有牛、羊、豬、雞、蝦、鱔、脆肉鯇、魚頭、田雞、豬潤、墨魚鬚、青口及雞子等。綠色類係丸類、腸類、水餃、蝦滑同埋豆腐類。而最後紅色係蔬菜類,各式各樣都有。只係睇佢既 order 紙都已經有曬全部我想食嘅野了。原來餐廳位於旺角兆萬,每人任食 2 小時都係 $169 咋。同事推介下我決定會一會佢。首先選擇湯底,我地選左鴛鴦鍋係鏗魚 + 昆布鍋。兩個湯都幾鮮味。混醬區有多款選擇,點玩都得。飲品有幾個雪櫃揀,啤酒、汽水、綠茶,果汁任飲,選擇都幾多元化。有 hite 任飮,不過上次飲過味道偏淡,今日都係飲果汁算數。佢上湯底時會先上一碟雪花肥牛肉,質素唔錯喎!放湯一陣就食得,一D都唔韌但牛味唔夠,可能因為牛唔夠肥。我地仲 order 左海蝦同脆肉鯇,兩款都很新鮮。D蝦真係大大隻好正㗎!此外仲有蝦滑,好味又彈牙,明顯食到蝦味,推介!蔬菜盤,一盤裏面有齊六七種菜,每樣少少啱晒我。牛柏葉、墨魚鬚、雲吞,其中墨魚鬚有驚喜,有D似潮州紅色嗰啲滷水墨魚,好爽脆。朋友

綠色類係丸類、腸類、水餃、蝦滑同埋豆腐類。

而最後紅色係蔬菜類,各式各樣都有。

只係睇佢既 order 紙都已經有曬全部我想食嘅野了。

混醬區有多款選擇,點玩都得。

此外仲有蝦滑,好味又彈牙,明顯食到蝦味,推介!
蔬菜盤,一盤裏面有齊六七種菜,每樣少少啱晒我。

朋友仲叫咗田雞,佢話已經N年冇食,難得呢到有,點都要食番隻。

最後仲食咗一條雪條添,唔知乜嘢牌子嘅芋頭味,都幾得意呀!真係未試過。

任食 $169真係抵到爛,D牛肉又唔差,兩小時可以慢慢吃,我覺得性價比高過果D個半鐘日式牛火鍋
2018-04-09 414 浏览
今日收工約咗朋友出旺角一齊買波鞋,揀左心頭好之後,見天氣凍凍地,咁當然要搵個地方醫醫肚,上Openrice 找下附近睇吓邊間火鍋好食,搵到壹火鍋超級多人讚同埋相當抵食,近近地一於想去試吓,我哋六點鐘上到去應該都係第一批,但係坐到半個鐘到就已經差唔多爆場,一坐低就帶咗個魚頭酸菜湯底,再加左$30刺身任食,同埋加多一個超值嘅海鮮船,海鮮超級新鮮,鮑魚扎扎跳,簡直係物超所值,自己買都唔止呢個價錢,仲有汽水啤酒任飲,雪糕甜品任食,火鍋配料齊全,醬汁調味料都非常多選擇,路經旺角又想食火鍋嘅朋友,值得一試!
2018-04-07 6720 浏览
朋友知我中意食打邊爐,就約我地都未試過嘅壹火鍋!晚上嘅7點半,唔算好多客人。入面環境比我想像的寧靜,裝潢風格有d 東南亞feel!自助醬料區都算幾多選擇!比較特別嘅有鎮江排骨醬、柚子醋、辣嘅芝麻醬等等。每人位置都有一個分晒幾格嘅調味兜兜,方便混醬!任食配料選擇都幾多,我地都特意點d 特別嘅黎試下。湯底可選兩種湯底:麻辣+芫茜皮蛋想食埋刺身放題每位加多$30刺身選擇都可以比得上日式放題。比較少有嘅有油甘魚、鯛魚、馬刀貝。加錢嘅生猛海鮮盤!有半隻龍蝦ga!火鍋料好快就黎齊喇!每樣少少唔夠食先再叫!打邊爐比較特別嘅就係小籠包、咖哩魚蛋、白鱔、田雞等以任食質素黎計碟雪花肥牛簡直驚為天人。肉質牛味濃、唔鞋口!是日海鮮同蝦都係任食,都幾大隻!加錢嘅海鮮拼盤就係呢度喇!蜆肉算大無沙、龍蝦肉爽口彈牙、蟶子肉質鮮甜、鮑魚都幾稔!特別推介:龍躉片魚皮位煙韌肉質彈牙。田雞脾超嫰滑。咖喱魚蛋咬開係濃郁嘅咖喱汁。小籠包意外地皮好薄,放落麻辣湯吸收晒精華,味道幾惹味!雪糕就係呢4款喇!推介食雪條!飲品方面:都滿滿兩個大雪櫃!啤酒連黑啤有4款供應!無糖茶類有兩款!貼心位:近醬料區仲有個暖櫃放住無糖茶類,姥姥級都實岩
朋友知我中意食打邊爐,就約我地都未試過嘅壹火鍋

晚上嘅7點半,唔算好多客人。

入面環境比我想像的寧靜,裝潢風格有d 東南亞feel!

每人位置都有一個分晒幾格嘅調味兜兜,方便混醬!

任食配料選擇都幾多,我地都特意點d 特別嘅黎試下。

湯底可選兩種湯底:麻辣+芫茜皮蛋

想食埋刺身放題每位加多$30
刺身選擇都可以比得上日式放題
比較少有嘅有油甘魚、鯛魚、馬刀貝。

加錢嘅生猛海鮮盤!有半隻龍蝦ga!

以任食質素黎計碟雪花肥牛簡直驚為天人。
肉質牛味濃、唔鞋口!

是日海鮮同蝦都係任食,都幾大隻!

加錢嘅海鮮拼盤就係呢度喇!
蜆肉算大無沙、龍蝦肉爽口彈牙、蟶子肉質鮮甜、鮑魚都幾稔!

特別推介:
龍躉片魚皮位煙韌肉質彈牙。
田雞脾超嫰滑。
咖喱魚蛋咬開係濃郁嘅咖喱汁。
小籠包意外地皮好薄,放落麻辣湯吸收晒精華,味道幾惹味!

雪糕就係呢4款喇!推介食雪條!
貼心位:近醬料區仲有個暖櫃放住無糖茶類,姥姥級都實岩飲。
2018-04-03
  • 龍蝦鮑魚海鮮船
  • 雪花肥牛
  • 田雞
  • 小籠包
  • 咖哩魚蛋
2018-04-05 332 浏览
my friend brings me to aPeople mountain people sea hot pot the sour vegetables and fish soup pot And a big plate of fresh seafood Very delicious and watering No wonder why the restaurant is so fulllsashimi can be refilled all the two hours dinner time the soup including Vegetables Purple Onions Garlic Green onions 🌽 and oil fish fins and head parts beef fillets and eel fish head piece and fish 🐟 nice black beer beef on Wan cheng Under -the Korean grape fruit vinegar Good mixed with beef tenderlo
my friend brings me to a
beef fillets and eel
fish head piece and fish 🐟
nice black beer
beef on Wan cheng
Good mixed with beef tenderloin
at the front bar

• 雪花肥牛
  • 湯底
  • 生蠔
  • 秘制咸酸菜活魚湯底
佢比較鍾意任食, 佢話因為咁樣食會比較無壓力喎~(我就比較注重質量, 所以我好少會主動提出去任食)今次佢聽朋友話呢度唔錯, 所以就同左我黎食~佢最鍾意自助混醬, 呢度基本種類齊備, OK嘅~我最欣賞呢度有熱飲! 我好鍾意個暖櫃啊!!!想飲熱飲 嘅人幸福鳥! 唔使再局限住飲熱茶熱水~好 貼 心!!!除咗凍飲, 仲有常温飲可選, 我好想比個讚佢地!!!感動咗~我地 6點幾算早食飯, 己經有唔少人喇~(到我地食完哥陣, 吾止餐廳裏面坐滿人, 外面都滿曬人等位呀!)選擇種類 ok, 中規中矩~我地 2個都覺得質量 ok緊要過款多, 款多而質量求其 真係好難頂, 你懂的~先黎暖飲, warm up 一下先~我哋揀咗刺身火鍋~第一 round, 有我心愛嘅蕃茄薯仔豬軟骨湯底 (好多蕃茄 夠晒足料啊!) 同埋海鮮船~我地再叫咗雪花肥牛、 鮮腐竹、手打牛肉丸、魚腐、韭菜水晶餃、炸魚皮同埋小籠包。 湯底蕃茄味夠晒濃郁, 唔錯唔錯~魚皮可惜碎濕濕, fail 呀完全~愛炸魚皮嘅我 失望得很... T^T雪山肥牛肉 同埋青森黑豚肉片 質量都唔錯, 肉味質感都 OK啊~龍蝦鉗 易 mock 殼, hehe~海
佢比較鍾意任食, 佢話因為咁樣食會比較無壓力喎~
(我就比較注重質量, 所以我好少會主動提出去任食)

今次佢聽朋友話呢度唔錯, 所以就同左我黎食~
佢最鍾意自助混醬, 呢度基本種類齊備, OK嘅~

我最欣賞呢度有熱飲! 我好鍾意個暖櫃啊!!!
想飲熱飲 嘅人幸福鳥! 唔使再局限住飲熱茶熱水~
好 貼 心!!!

除咗凍飲, 仲有常温飲可選, 我好想比個讚佢地!!!
感動咗~

我地 6點幾算早食飯, 己經有唔少人喇~

選擇種類 ok, 中規中矩~

先黎暖飲, warm up 一下先~

我哋揀咗刺身火鍋~

湯底蕃茄味夠晒濃郁, 唔錯唔錯~

魚皮可惜碎濕濕, fail 呀完全~
愛炸魚皮嘅我 失望得很... T^T

龍蝦鉗 易 mock 殼, hehe~

海鮮船 嘅質量 比我想像中更喎又~
唔腥  又有彈性~

蔬菜們都唔錯呀, 每款小小地, 試得多幾款 又唔使怕食唔晒而浪費, 幾好丫!

encore 左南瓜 同魚皮, 不過... 魚皮都仍然係唔掂...
魚皮好重要架, 可以卜卜脆得黎大大塊就爽!

佢 encore 了牛牛, 而我就 encore 左烏冬~ ;)

輕鬆自在食飽飽, 心情多好~
2018-03-29 290 浏览
同朋友仔去咗壹火鍋食,6點去到冇乜人😊去到叫咗個麻辣同鰹魚湯底。麻辣嗰邊都幾夠麻,唔錯。至於鰹魚嗰邊,落海鮮好帶到個鮮味出嚟。我哋加$59叫咗個海鮮船,賣相都唔錯架。食物方面都算新鮮,海鮮夠鮮甜👍🏻飲品方面真係要讚下,因為好多選擇,係支裝罐裝,唔係自己「針」嗰啲。有鴻福堂同啲韓國飲品咁。食到飽飽,埋單都係$2xx一個人,好抵呀
我哋加$59叫咗個海鮮船,賣相都唔錯架。
食物方面都算新鮮,海鮮夠鮮甜👍🏻
食到飽飽,埋單都係$2xx一個人,好抵呀
2018-03-19 358 浏览
每次行過兆萬樓下都好多人想拉你上去食嘢?!上邊都有咁多選擇都唔知去邊間好,企咗樓下一陣搜尋下先,最多人選擇嘅就係壹火鍋,毫不猶豫就直去上去啦,我去嘅時間比較早上入到去就有位.他們的裝修頗有特色,而座位都闊落坐得舒服他們最基本有兩個價錢選擇,一個係雞煲火鍋,另一個係雞煲火鍋加刺身!我本身鍾意食刺身梗係加多幾十蚊啦,之後侍應就會特別給你刺身紙,果然無揀錯款式比平時放題的多,呢個價錢值刺身雖然細細件但係好新鮮,同埋最重要係比足數量!而且唔駛等好耐今次叫咗酸菜油甘魚頭湯底,魚香味超濃,配上酸酸甜甜酸菜份外開胃這個海鮮拼盤大家必定要是超級抵食,每位都係+50幾蚊,有咁大盆海鮮,睇到隔離枱都話話聲!全部都好大隻仲有半隻龍蝦!唔知係咪次次都有,有的話大家記得要叫,真係超抵因為任叫任食的關係所以每種食物數量每次來都會比較少,不過咁樣仲好,貪心嘅我哋可以每樣都食啲,最多好食再叫,唔使浪費肥牛脂肪比例都均勻, 牛都唔錯,每次上來的份量也不少!任叫任食個半鐘都$200唔使,仲要係旺角區,仲要係食材新鮮,推介

他們的裝修頗有特色,而座位都闊落坐得舒服

他們最基本有兩個價錢選擇,一個係雞煲火鍋,另一個係雞煲火鍋刺身!我本身鍾意食刺身梗係加多幾十蚊啦,之後侍應就會特別給你刺身紙,果然無揀錯款式比平時放題的多,呢個價錢值

肥牛脂肪比例都均勻, 牛都唔錯,每次上來的份量也不少!

2018-03-16 497 浏览
這價錢有太多選擇,應該不會再光顧沒有特別好吃或難吃,只是價錢有更好選擇,因為寫食評什麼也加下去了,結帳差不多300完,吃日式放題也比這便宜= =那不加的話,也太多地方差不多,但價錢便宜太多。。海洋拼盤每人59,其實便宜的,只是原本的一個人19x+59就百多啦,新鮮,不過其實因為火煱,就不特別好吃嘛,可以省著不點刺身30,其實看起來很便宜對嗎?不過旺角多美食啦,創興8樓有頭甜蝦放題跟這個價錢差不多,這19x+30,還加一,但甜蝦差很遠,沒頭的,成本差了至少六倍,然而你可能說這吃火煱的,對,所以省著就別加了。。然後火鍋中也沒特別的食物,那是來為了什麼?我也不知道,看見小籠包有食評說好吃,也點了試,結果沒湯計的。。看見上面有個章魚丸子,也點了試,看看是什麼XD,反正就不是好吃的東西嗎。。而且好像有蔥?忘了。。
這價錢有太多選擇,應該不會再光顧

每人加59的海洋拼盤

加$30的刺身

章魚丸子

小龍包

四川跟 芫茜皮旦湯底

章魚丸子
2018-03-14 261 浏览
和朋友見面的時間,像人體骨膠原一樣,隨著年齡增長不停減少。有見及此,馬上相約三五知己烚下烚下。今次選址旺角,全因交通便利。亦因朋友介紹,所以一同而至-壹火鍋。大量火鍋醬料,非常適合一眾食家。(個人推介XO醬,可完美配搭各項食材。)飲品款式多,總有一款適合你。(同場設有熱飲櫃,非常貼心。)「和諧是一百個人在有一百句不同的話的同時,而又互相尊重。」-出自天與地。為保持朋友間和諧,請點駌鴦鍋。龍蝦鮑魚海鮮船 $58必食度⭐⭐⭐⭐⭐賣相非常吸晴,海鮮十分新鮮。必食!日式刺身併盤 (刺身火鍋放題 $199)必食度⭐⭐⭐⭐⭐又一必食推介-刺身。刺身款式種類多而且同樣非常新鮮。必食X2。雪花肥牛必食度⭐⭐⭐⭐脂肪分佈平均,肉質嫩滑。龍蝦肉量多,絕非平價貨色。性價比超乎個人想像。

飲品款式多,總有一款適合你。(同場設有熱飲櫃,非常貼心。)

龍蝦鮑魚海鮮船 $58
必食度⭐⭐⭐⭐⭐
賣相非常吸晴,海鮮十分新鮮。必食!

日式刺身併盤 (刺身火鍋放題 $199)
必食度⭐⭐⭐⭐⭐
又一必食推介-刺身刺身款式種類多而且同樣非常新鮮。必食X2。

雪花肥牛
必食度⭐⭐⭐⭐
脂肪分佈平均,肉質嫩滑。

龍蝦肉量多,絕非平價貨色。性價比超乎個人想像。
2018-03-13 5338 浏览
早陣子跟友人去壹蒸鍋食過翻尋味,今次去壹火鍋,看看水準如何,是否有樓下的好。有幸坐到廂座,跟友人們自成一角。一坐下就走去拿醬料和飲品,忙到打仗的樣子。飲品冷暖都有好貼心呢!醬料選擇種類豐富,各適其適。我就偏好芝麻醬,超多料的XO醬和辣醬~忙完一大輪終於記得重點,選湯底,刺身和火鍋配料。記得一定要加59元升級海鮮船,要不就蝕大本了四人份的刺身,不算好大盤而已啦,裝飾美觀,謀殺了不少菲林。蝦都超鮮甜,螺和貝類都爽口彈牙,味道清甜。三文魚和油甘魚更是嫩滑油潤,整體質素高,絕對要encore 這個是我剛才說不升級會後悔的海鮮船,四人分量即是加約240元,大大的一盤,入面海鮮的體積都是好大好大,既豐盛又豪華,就這樣看著已經好正!所以第一樣吃的就是這船。蝦新鮮厚肉,口感勁爽!鮑魚和蠔就算煮完都沒有縮水,還是肥美飽滿,啖啖鮮味,鮑魚更相當有咬口~ 螺,蚌都夠甜,魚塊更是嫩滑無比,入口不用咬四個人剛好一雙龍蝦,已預先開殼,所以進食方便。雪白的蝦肉鮮甜,肉厚又彈牙,好正嘆寇豪華海鮮就到其他配料了。滑、手打丸和芝心丸都值得一試,最有驚喜的是鮮牛肉,又紅又大片,牛味香濃。是了,我們選的是肉川麻辣湯和鰹魚清湯

忙完一大輪終於記得重點,選湯底,刺身火鍋配料。記得一定要加59元升級海鮮船,要不就蝕大本了

龍蝦鮑魚海鮮船

是了,我們選的是肉川麻辣湯和鰹魚清湯,海鮮類記得放清湯那邊啊,要不會搶掉味道。

我另一期待是雪花肥牛,切得超薄,脂肪比率不高,只要涮十秒左右就能吃,頗香口的,一個人也能吃掉一盤

雪花肥牛肉

他們的魚都夠厚肉又滑,非常適合我這些懶人呢!牛舌也是薄薄的,好清爽!

每人不用300元就能這麼豐富,正啦
2018-03-08
龍蝦鮑魚海鮮船
雪花肥牛肉
2018-03-13 299 浏览
今次同朋友去試好出名嘅蒸氣海鮮鍋,第一次食蒸氣鍋,感覺唔錯,地方企理,感覺好乾淨,因為之前未試過都覺得幾新奇。佢地既調味料好多選擇,海鮮好鮮味,都唔洗太點調味,當中大蜆最為出色,蟶子勁大條,肉質爽滑,扇貝份量十足,真係啖啖肉,而生蠔口感好爽好甜,好有鮮味,諗起都令人回味!等蒸熟之際,員店會送上一碟小食,有七款。刺身質素真係唔錯,冇雪味又鮮甜,水準著實不錯,稱得上鮮嫩甜美也。食完海鮮, 我哋揀咗招牌 瑤柱龍躉魚粥底, 煲咗十幾分鐘 煲粥已經好綿, 索曬啲海鮮味,正呀!食飽个粥底仲可以叫侍應加湯打邊爐,打邊爐又點可以少得雪花肥牛,最鍾意食肥牛既我總共ENCORE左三次,其他都系常見既打邊爐配菜飲品方面 都有好多選擇,連平時打邊爐少見嘅都有好多

,因為之前未試過都覺得幾新奇。

等蒸熟之際,員店會送上一碟小食,有七款。

刺身質素真係唔錯,冇雪味又鮮甜,水準著實不錯,

稱得上鮮嫩甜美也。

飲品方面 都有好多選擇,連平時打邊爐少見嘅都有好多
2018-03-12 565 浏览
這幾天天氣反常,今天氣溫急劇下降🌨,我們決定一定要去吃個火鍋🍲為自己暖暖身!對於壹火鍋並不陌生,全因地理位置非常方便,旺角兆萬中心🏢,對於我們分佈九龍新界的幾個閨蜜來說,交通🚊有著絕對的優勢。店內尚算舒適,再加上兩小時的任飲任食,是個可以邊吃邊聊的好地方💞。而作為海鮮控🦀的我們,當然要每人分別再加$30任食刺身🦐,和$59海鮮船🐚啦~當大家還在選擇湯底時,就由我來為各位服務,拿飲料🥤和醬料吧~ 雪櫃內有各式各樣汽水🥤及茶🍵,另更有暖櫃裝有綠茶及烏龍茶🍵,對於我們這種要學習養生的女生們來說,是蠻貼心的💝。醬料方面亦很多元化,除了一般常見的,還有XO醬、桂林辣醬🌶、韓式牛排醬等。先來的是4人份量海鮮船🦀,分別有蠔、鮑魚、帶子、蜆、龍蝦等。每款都非常新鮮,特別是鮑魚,被端上來時真的還在動呀😲!刺生🦐方面,選擇也很多,我們每款都點了一點點,而每款也沒有讓我們失望😌,全都很鮮甜可口,讚👍🏻!湯底我們選了鰹魚🐟和麻辣🌶。鰹魚湯頭非常鮮甜,用他來煮海鮮更能帶出海鮮的鮮味😋!火鍋配料選擇也是超豐富的,而且所有肉類🥩也很嫩滑,特別是牛🐮,輕輕的涮一涮後,口感鮮嫩又不失嚼口感。魚蛋魚滑🐠爽口彈牙,最後再加
湯底
火鍋配料選擇也是超豐富的,而且所有肉類🥩也很嫩滑,特別是牛🐮,輕輕的涮一涮後,口感鮮嫩又不失嚼口感。魚蛋魚滑🐠爽口彈牙,最後再加入鮮嫩的窩筍🥦,大滿足!
肥牛
羊肉
脆肉鯇
丸類肉類
粉類
蔬菜類
總結:真的沒有一次讓我們失望過😌,加上地理上的優勢🚊,他已經變成我們一班閨蜜的冬天⛄️聚腳點。
2018-03-08
湯底