2018-03-05 387 浏览
今晚有一位朋友帶我去上水試一間打冷菜館,菜館將枱放滿街上,甚有街邊大排檔風味。點的菜式有炸豆腐、汕頭咸菜、腐乳通菜、炸雞翼、滷水鴨片、韮菜豬紅。雖然各款小菜不算是什麼特別菜式,但樣樣都充滿鑊氣,水準平均,而且價錢親民。今晚有一位朋友花

今晚有一位朋友花
2018-01-25 226 浏览
在上水石湖墟,有一個隱蔽的大排檔,位於新勤街,每當晚上五、六點,它就會準備開檔做晚飯時段。基圍小館吃的不是什麼珍饈百味,反而是吃街邊的風味,點一個炸豆腐、韮菜豬紅、鹵水鵝,再叫兩枝啤酒,便過了一個平凡的晚上。

2016-08-30 900 浏览
工作中晚餐!阿頭帶我去呢度食地度小廚!公布旁空地放滿摺枱膠櫈!有埋摺合帳篷!落雨都唔怕,無冷氣大家都唔介意!坐中央中枱!餐具較淋,一定要再洗!枱面有落單紙!點好叫阿姐落單!佢哋超級忙走出走入上菜!蒜茸白菜仔($38)白菜仔爽脆,唔止蒜茸,仲加咗辣椒!微辣好味!鹵水拼盤($68)唔係貴價鹵水食物!紅腸太淋,魷魚有咬口,大腸煙韌,爽腸爽口但腥!墊底大荳芽爽脆!ok基圍小炒王($78)九菜花爽口!加上土魷蝦乾鹹香有咬口!腰果爽脆!好味!涼瓜鯇魚腩($78)涼瓜太淋!無咗爽脆口感!魚腩煮得唔熟!好驚!唔敢食!菜甫煎蛋($45)遲來嘅菜,煎得外脆內軟!菜脯爽脆唔會太鹹!蛋唔乾!好味!白粥($6)潮州粥!粒粒米飯粒!不過唔夠熱!食物唔大碟,而且比較耐!場大人客多!廚房出唔切!有漏單情況!不過店員有笑容,好豪邁爽手!唔會廢話即跟進!所以都無嬲!上晒菜店員就會比番張點菜卡!有齊白飯同汽水!有風味有特色!
枱面有落單紙!點好叫阿姐落單!佢哋超級忙走出走入上菜!
白粥($6)潮州粥!粒粒米飯粒!不過唔夠熱!

上晒菜店員就會比番張點菜卡!有齊白飯同汽水!

有風味有特色!
2016-08-11
2016-06-23 617 浏览
基圍小館係上水已經有好耐歷史,晚晚都有好多人黎打冷,唔少人都當呢度係飯堂添我耐唔耐都會黎呢度食晚飯,其中有幾味值得一推。南乳花生豬手,豬手又冧又滑,夠哂collagen南乳味濃得黎又唔會太咸,恰到好處花生亦好冧。而且呢碟豬手有好多肉,唔係淨得豬腳骨。鹵水鴨片,鹵水入味,鴨酥味重又香,鍾意食鴨既人必食! 鴨片唔太肥,瘦肉同脂肪比例平均滷水牛展,牛肉唔韌,肉質爽口。最緊要價格合理鍾意打冷風味嘅人快試。
我耐唔耐都會黎呢度食晚飯,其中有幾味值得一推。
南乳花生豬手,豬手又冧又滑,夠哂collagen
南乳味濃得黎又唔會太咸,恰到好處
花生亦好冧。而且呢碟豬手有好多肉,唔係淨得豬腳骨。
鹵水鴨片,鹵水入味,鴨酥味重又香
,鍾意食鴨既人必食! 鴨片唔太肥,瘦肉同脂肪比例平均
滷水牛展,牛肉唔韌,肉質爽口。

最緊要價格合理
鍾意打冷風味嘅人快試。
2016-06-21
2016-04-19 552 浏览
坐低左預備點菜時,點解個 menu 無我地想食既野呢?即刻抬頭一望,敝﹗去錯地方喇,但太遲了﹗坐低左就算啦,既然咁有緣,就試一試佢啦,本來想去潮香園小廚潮州打冷架麻。基圍只係一間似潮州打冷但唔係潮州打冷既大排檔,舖面衛生都還可以,但洗手間同出品部環境較為惡劣,地下又跣又濕又滑潺潺,仲有垃圾,就算街市都比佢乾淨。大眼雞,我最鍾意食魚眼,但係完全乾晒,到底條魚放左幾耐架?而且魚肉已經又乾又硬又無魚味,半點肉汁都無,略帶微腥,咩黎架?韮菜豬紅,thanks God!終於有礙似樣既入得口喇!熱辣辣冒著煙,賣相飽滿肥嘟嘟,湯汁已完全滲透豬紅,浸得入味而質感滑溜,內裡水潤不乾不鞋,淋上辣椒油仲刺激,好味道。全晚唯一最好食,無喇 ﹗白灼牛柏葉,牛柏葉天生無味,全靠吸引湯汁醬料。無薑蔥豉油跟?無喎,你地自己點普通豉油啦!侍應阿姐答道。您不如所有食材都白烚攞出黎,叫食客自己調味,隨自己喜歡加辣又得、加糖又得、加豉油都得,夠方便啦。牛柏葉應該豉油水淋過,有極微弱豉油味道,不過近乎無味架囉。感地就爽到不得了,震騰騰彈力十足,爽到索索聲食得過癮,最衰淡如水!成舊掉落辣椒油度打滾,索晒辣味好多了!香香辣辣,go

牛柏葉應該豉油水淋過,有極微弱豉油味道,不過近乎無味架囉。感地就爽到不得了,震騰騰彈力十足,爽到索索聲食得過癮,最衰淡如水!成舊掉落辣椒油度打滾,索晒辣味好多了!香香辣辣,good!

滷水鮮鵝腸,質感輕微爽彈,跟牛柏葉一樣無味,白灼就話無味啫,滷水都無味?離譜喎。鵝脂鵝油鵝味全部烚去了,同一情況掉晒落辣椒油度游水啦。

白灼東風螺,細隻左少少喎,雖然細隻鮮味一點又嫩滑一點。試左幾粒後,白灼掩蓋不了雪藏氣味,無鮮味可言,死實既味道同質感,好失望,劣!

滷水鴨片,居然連鵝都無得賣!好明顯係切完片再攞去翻熱,鴨片縮到彎彎曲曲,唔會同英國一樣用微波爐掛?一入口,味道跟本就係油鹽水鴨淋豉油,油鹽水味濃烈,感受唔到任何滷水既芬芳、滷水既香料,不是什麼滷水鴨啦。肉質腍劈劈,腍中仲要有渣,劣!

豬大腸,見 menu 只打上腸大腸三個字,我好自然咁諗係炸大腸,但完全錯晒!白灼豬大腸,又係白灼?幸好質地好彈牙帶點嚥韌既,但一樣係無味囉。繼無味牛栢葉、鮮鵝腸後,再黎無味豬大腸,當清清地清吓下腸胃都幾好既,又係辣椒油出場既時候。

痲辣茄子,無痲亦無辣,點可以叫麻辣茄子呀?外觀到味道都似魚香茄子,有點肉鬆有點豆瓣醬,香香地咸咸地。茄子好采都煮得夠腍,幾好食。

今次第一次幫襯,都應該無下次咯。出品完全低於水平,除出品外,衛生及服務都強差人意。見九成以上食客都係打邊爐,依度唔係食小菜或打冷既地方呢。

大眼雞
2012-12-20
韮菜豬紅
  • 豬紅
2016-01-31 325 浏览
今日同女友又來到基圍小館,貪呢到大排檔式夠風味,又食得煙飲下大啤又真係別有風味既!黎過兩次都係食打冷小炒,今次試下佢個怪味雞煲!雞煲用gas爐,仲有啲鐵皮包住個爐,以防啲風吹熄個火!不過風就唔吹熄,gas就枝枝都差唔多冇氣咁滯,換黎換去有點麻煩!雞煲第一轉個味都不錯,但一點都不辣,而且味道都唔夠入味濃郁,有點失望!好快就要加湯,加湯後更加冇味,唔覺得原來係食緊雞煲!叫左唔小料,全部一般,牛丸亦是雪藏剛解凍果隻,另外點了手切肥牛,但擺明不是手切,一般街市超市買到的貨式。當然這個價錢這個環境不能要求太多來吃的人多數是街坊街里,飲下啤酒吹下水,係咁凍既天氣都幾暖心!
今日同女友又來到基圍小館,
貪呢到大排檔式夠風味,
又食得煙飲下大啤又真係別有風味既!
黎過兩次都係食打冷小炒,
今次試下佢個怪味雞煲
好快就要加湯,加湯後更加冇味,唔覺得原來係食緊雞煲
當然這個價錢這個環境不能要求太多
2015-12-14 322 浏览
這星期也需要在上水收工,於是多數也在上水吃飯,今次到了這間基圍小館,點了幾道小菜,十分不錯。東風螺雖然只是焯熟,但加辣醬後非常新鮮好味。炒菜夠鑊氣 蠔仔粥裏面蠔仔的分量份,十分多,好味。菜脯炒蛋也是一個我十分回味的媽媽菜式。雞腳也十分林,也十分入味。可以一吃再吃的一間地道小館。
東風螺雖然只是焯熟,但加辣醬後非常新鮮好味。
炒菜夠鑊氣
蠔仔粥裏面蠔仔的分量份,十分多,好味。
菜脯炒蛋也是一個我十分回味的媽媽菜式。
雞腳也十分林,也十分入味。
可以一吃再吃的一間地道小館。

2015-09-09 319 浏览
晚上的小巷, 總有一處燈火通明, 即使夏天都擠滿吃飯的人。在大排檔吃飯, 當然要先來枝啤酒~ 大象啤$20, 不算便宜。魷魚彈牙, 新鮮爽口~ 豆卜沾了鹵水汁非常入味! 性價比高~炒蜆更令人垂涎欲滴~ 蜆肉SIZE約半隻手指公大, 鮮味肥厚、一粒沙也没有~ 配上味道剛好豉椒醬汁, 不會太咸味。再用豉椒汁送飯, 愈吃愈滋~還叫了沙拉豬扒和炒菜~炒菜一般, 没什麼驚喜。沙拉豬扒的醬汁以千島醬來煮, 酸酸甜甜、帶點鮮味, 比普通那隻滋味醬更惹味~ 豬扒的肉結實得來又易咬, 又是另一樣送飯的好菜式!
晚上的小巷, 總有一處燈火通明, 即使夏天都擠滿吃飯的人。
鹵水拼盤
魷魚彈牙, 新鮮爽口~ 豆卜沾了鹵水汁非常入味!
 性價比高~
豉椒炒蜆

還叫了沙拉豬扒和炒菜~
炒菜一般, 没什麼驚喜。
题外话/补充资料: 大排檔般的環境有點髒, 不是人人受落。但有些東西, 就是覺得大排檔好吃點~
2015-08-31
鹵水拼盤
豉椒炒蜆
  • 沙拉豬扒
2014-02-15 515 浏览
適雅餐廳對面有間基圍小館,出面燈光火著,非常多人,好有大排檔feel,一於試下先。店子係以潮州菜為主,冬天還可打邊爐,我哋點了鹵水鴨,鹵水豆腐,蠔餅,蘿蔔牛腩煲。鹵水還算香,可惜唔係鹵水鵝,鵝始終會多點鵝油香。鹵水豆腐先煮一煮再上,又香又滑。蠔餅賣相差,但味道幾好,不是想像中咁熱氣,餸也不可以貌相。最後來的牛腩煲,件件腍滑,蘿蔔清甜。姐姐服務細心,整體食得舒服,怪不得咁多人,還經常要排隊,想食就要早點來了。
鹵水鴨
鹵水還算香,可惜唔係鹵水鵝,鵝始終會多點鵝油香。
鹵水豆腐
鹵水豆腐先煮一煮再上,又香又滑。
蠔餅
蠔餅賣相差,但味道幾好,不是想像中咁熱氣,餸也不可以貌相。
蘿蔔牛腩煲
最後來的牛腩煲,件件腍滑,蘿蔔清甜。

题外话/补充资料: 注: 鄰近上水地鐵站,區內亦有多個咪表車位, 可供停泊。
2014-01-05
鹵水豆腐
蘿蔔牛腩煲
2013-12-30 172 浏览
今日咁凍最開心就梗係打邊爐啦!偶而都要做下麻甩仔!係上水除左永發最有風味嘅打邊爐就係呢度啦!呢度坐露天今日唔大風都幾好,如果大風仲會加個圍俾你架。佢地嘅雞煲湯底唔會好大藥材味,啲雞又滑又夠味。呢度唔算多款不過大路嘢都有,而且仲有啲特別嘅餸,例如九肚魚咁,嗌多幾個餸兩個人都就飽啦,再加埋兩支青島,一個字ー正冬天打邊爐真係開心!
今日咁凍最開心就梗係打邊爐啦!偶而都要做下麻甩仔!

飽啦,再加埋兩支青島,一個字ー正
冬天打邊爐真係開心!
2013-12-28
2013-05-10 137 浏览
10/1/2013 基圍小館今日約左几個粉絲一齊去打冷~我本人真係好中意露天既地方~如果冇人食煙既話~!因為感覺好通爽~可惜呢D地方買少見少~!!黎到呢間店~唔好要求會有好好的招呼~可能真係太LA忙!!侍應十問九唔應~不過如果佢有時間又見到你的話,一定會黎招呼你既~!好似做熟客仔生意~~有時落單都要自己行去櫃面落架~~唔慣既朋友會好唔LIKE LAW!!講到呢到D打冷野真係几好味~~個樣真係唔靚架啦, 但係味道既地道又入味~小滷水雜錦,有鵝腸,紅腸,鵝件,墨魚,大腸,豬耳,少少芽菜…滷得相當入味~食落唔似’’係咁咦’’浸過下滷水既感覺~每樣款式都有D,乜都可以試下~LIKE~!蝦醬炒通菜 - .份量都唔細~但好多水,覺得佢炒得唔夠幹身!!冇左蝦醬炒過應有的香味~咖哩牛腩煲 – 我覺得佢唔夠咖哩味~似原汁牛腩多D~不過份量好夠~除左腩肉仲有牛筋~煮得好淋又入味~(當佢係原汁牛腩既話~)正!!菜甫煎蛋 – 經典家常小菜~~! D蛋煎得唔會太散~好易夾,而且D菜甫有少少辣,好開胃另外仲點左滷水豬紅同滷水豆腐~好入味~豬紅唔會一夾就散當晚見到啤酒姐姐~落力介紹呢隻泰國啤酒,點左兩支’’支持’’
10/1/2013 基圍小館

今日約左几個粉絲一齊去打冷~

黎到呢間店~唔好要求會有好好的招呼~可能真係太LA忙!!

另外仲點左滷水豬紅同滷水豆腐~好入味~豬紅唔會一夾就散

當晚見到啤酒姐姐~落力介紹呢隻泰國啤酒,點左兩支’’支持’’下,
味啖唔算好重味,好適合我地呢D唔係咁識飲酒的人~~!

食到咁上下~就算則邊有好多人等位都好LA!唔會有侍應黎清你張枱,叫你走~
佢都係等我地自己叫埋單佢先慢慢行過黎點數~~ 就算食晒野坐喺到,佢地都唔會點理的~~,

總括黎講 : 唔介意佢D招呼近乎冇的話~絕對係街坊朋友落街傾下心事的好選擇!!
2013-01-10
2009-06-29 117 浏览
上水,我覺得無邊間好食到值得我去記住佢,但昨日經過,結果都行下啦行左一陣,都係得d茶餐廳仔,咁不如試下大排檔啦,估唔到佢好似酒樓咁劃單,我們二人叫 左四餸一啤,個個餸都三十幾蚊,我最初仲以為佢好細碟添,點知上枱時又係正常size喎,奇怪最奇怪係碟碟都幾好味,個沙硯成碟都無骨肉分離,個支竹魚腩煲都好正常,仲叫左個東風螺同老水鵝,真情係掂個隻,仲要都係三十幾蚊,真係好奇怪.......我食左咁多年,都好少見到d咁奇怪的事,真係一個謎......希望大家也去解讀一下佢d打邊爐料,今次無緣去試,希望下次有機會同個背脊跟前面都一樣掂的靚女去試埋先

2009-06-28
  • 老水鵝
2008-12-28 107 浏览
在上水,可以在街邊食飯,食物又ok 的地方,我想....只剩基圍 其實這間小館,已經在上水好多年了,而我只是這一兩年才懂欣賞....因為佢日頭唔開而且開在一個唔顯眼的地方.....佢地晚上會在舖頭門口露天位置的大樹掛上帆布吊上燈泡......夏天客人打冷飲啤酒,冬天客人打邊爐飲啤酒...洗杯d水可以倒係地下 ~~ 好爽 ~而佢地d野食呢 ......首選..手切本地肥牛..掂 ~ 因為聽聞老闆日日去上水屠房自己落手落腳買料....而且係街邊打邊爐都真係好有風味 仲有佢地d野一d 都唔貴,你知啦,依家出面d大排檔好"經" 貴,d野分分鐘貴過d大酒樓.而佢地d打冷料都好好味,我食過d滷水雜錦,有鵝腸,有鵝件,有墨魚,,有大腸,有豬耳,有芽菜...有無豆腐呢 ~ 唔記得左lu...d滷水同出面有d唔同...但唔知有咩唔同,但好特別...幾好味.另外佢地又有凍蟹,大眼雞,烏頭...蛽仔,花螺...都ok啦仲有,佢地d小菜都ok嫁...我每次打邊爐..時 聞到佢地炒蝦醬通菜.....嘩 ~香到呢 ~同同事講開上水有咩食,其中一個老闆就提起基圍..因為佢7-8年前住上水時已在基圍開飯..不過呢大

不過呢大排檔d服務呢...咪就係大排檔d啦...唔好有任何期望呀

• 手切牛
  • 蝦醬通菜