2019-09-19 1007 浏览
與朋友到此晚飯,因openrice review 話食物水準吳錯,就試下。我地共8人叫左個10人餐 (有人臨時不能來),總括而言,所有食物偏鹹 (但仍可接受), 餐廳環境優美舒適,唯獨service 差。整晚最高峰只2大檯2細檯,2位男服務員全程無跟檯,我地成晚好似小學生咁不停舉手要野,例如沖茶水,換碗碟,收碟,但你叫佢換碟佢真係只換碟,個碗有半碗魚汁照比番我,再叫換埋個碗,之後連碗都無埋。2位服務員得嫻只會看手機,有空碟係吳會理你,又要舉手。每人埋單4百幾,值吳值見仁見智,但已決定吳會再幫襯。
2019-09-17
2019-07-29 1202 浏览
係weekend要即日搵個地方食個飯,經openrice book,快得黎估唔到職員幾乎係即時打俾我,問我要唔要order定湯。自從喜歡食淮山後,食得好多都唔厭。呢味係椒鹽鮮淮山,52元,好香口,幾開胃。叉燒拼三層肉,198元,大家好肚餓,食得好快。肉唔錯,燒肉片香肉厚,肥亦剛好,唔會太過。石鍋黃金涼瓜(咸蛋黃),96元,一上枱,涼瓜嘅香味已經好勁,大家都流哂口水。當然唔好睇少咸蛋黃啦,更香。欖角脆口金沙腩,158元,唔會太硬,欖角提昇左肉味。無骨文昌雞,348元(一隻),唔駛食骨,大家食得最開心,有驚喜係旁邊伴碟嘅青瓜,爽口又夠味。紅燒北菇豆腐,96元,豆腐入左啲茨汁,菇飛水都夠。蜂蜜黑椒一口牛,188元,黑椒小小辣,牛味都出,又甜甜地。黑醋小排骨,62元,唔錯幾好味,酸酸地,又開番胃。荷葉飯,132元,係即叫即整,我地一早叫左,食到加單先至上。好香!個飯入哂汁,每啖都好滿足。金瑤炒桂花,98元。整體份量偏少,不過每道都有質素。切餅費算有良心,50元。

欖角脆口金沙腩,158元,唔會太硬,欖角提昇左肉味。

紅燒北菇豆腐,96元,豆腐入左啲茨汁,菇飛水都夠。

蜂蜜黑椒一口牛,188元,黑椒小小辣,牛味都出,又甜甜地。

黑醋小排骨,62元,唔錯幾好味,酸酸地,又開番胃。

金瑤炒桂花,98元。

整體份量偏少,不過每道都有質素。

切餅費算有良心,50元。
2019-04-04 1487 浏览
為大家介紹高質中菜餐廳❗️用餐環境舒適 地方闊落💯小菜款式特別⭐️H先生同朋友食過一次🐷🐶今次帶P小姐去食💁🏻‍♀️.叫左個「欖角脆口金沙腩」豬肉微微炸過 少少脆口👀半肥瘦 咬落又軟又滑👅外層輕輕塗上些少蜜糖😻天然既甜味配上肉汁 令P小姐一試難忘🤩全部淨肉無骨 方便易食 送飯一流😋黑色嗰啲並唔係鑊燶😂係一般中餐廳比較少食到既欖角👀雖然味道唔突出 但正正無蓋過豬肉既甜🤤輕輕香味反而仲提升味覺💫.不過價錢係貴左啲😆.第二味係「金瑤炒桂花」💁🏻‍♂️💁🏻‍♀️睇餸名未必知實際係乜東東❓睇相就一目了然啦👀.用乾貝絲去炒粉絲 蛋 芽菜 以及韭黃🤗又香又惹味🤩炒得夠火喉 食落又唔覺太乾 適中😛HP認為絕對係送飯之選🍚細緻到連粉絲都好爽口🥰𡁻落有feel✌🏻仲要口感一啲都唔油膩 真係接近完美🤣.第三味係「茶樹菇炆雞煲」🐥就咁睇可能無乜特別🤔但無論係菇同雞都好yummy😚菇外表乾身 應該走左油🤣原來入面有好豐富既汁 😎所以一咬落散發住濃厚菇味😋雞肉無雪藏味之餘 仲要夠滑🤪H先生最欣賞係成個煲唔多芡👍🏻可以食到食材既原汁原味👏🏻三樣餸綜合黎睇餐廳既廚房真係幾掂🤘🏻
為大家介紹高質中菜餐廳❗️
用餐環境舒適 地方闊落💯
小菜款式特別⭐️
H先生同朋友食過一次🐷🐶
今次帶P小姐去食💁🏻‍♀️
叫左個「欖角脆口金沙腩」
豬肉微微炸過 少少脆口👀

餐廳既廚房真係幾掂🤘🏻
茶樹菇炆雞煲
金瑤炒桂花
茶樹菇炆雞煲
朋友退休返泰國,今日同佢食飯 farewell,佢揀食中菜同喺尖沙咀區,就揀咗呢間。以前都食過呢間餐廳,有點失望佢哋拆走晒啲卡位 😑 成晚餐廳都好似得 3 成客人,唔明點解要將啲客位擠埋一齊,其實可以間開小小等啲客有返啲空間!朋友嚟齊仲傾緊計 (太耐無見,又 3 個女人一個虛 🤣🤣) 個侍應小姐就不停問我哋落得單未,又叫我哋試吓啲湯。 。 。我哋梗係等主角發辦,佢唔想食湯但亞姐姐又不停 sell,我哋唯有叫一盅應酬佢,之後主角話要食豆腐同炒飯,再叫小小肉就傾咗一晚。個湯其實好味,3 個人 share 一盅都 ok。雞絲粉皮就唔得,完全唔夠醬撈勻啲粉皮,當然唔好食啦。紅燒花膠豆腐,豆腐可以,但花膠有一陣雪櫃味,可能佢哋煮定好多雪住,再加落其他餸到,但唔值呢個價 🤔石鍋黑椒無骨豬手,味道可以,亦比較濃味,但豬手唔算多。最出色係個脆米炒飯,材料好簡單亦唔值錢,但味道竟然好味,個脆米加咗唔少分。如果餐廳改善吓啲服務,呢度唔限時間,想簡單傾計食飯都係好選擇。

個湯其實好味,3 個人 share 一盅都 ok。

雞絲粉皮就唔得,完全唔夠醬撈勻啲粉皮,當然唔好食啦。

石鍋黑椒無骨豬手,味道可以,亦比較濃味,但豬手唔算多。

姬松茸燉響螺
雞絲粉皮
石鍋黑椒無骨豬手
紅燒花膠豆腐
五彩脆米素炒飯
五彩脆米素炒飯
2019-03-06 788 浏览
做冬book咗一家人食飯,去到現場正日反而唔多人。坐位算幾舒適,不過冷氣都幾凍,雖然已經叫咗waiter幫手較細啲。食物性價比有啲低,酒樓價錢但碟頭得一半。味道唔算突出,大部份菜式都只係不過不失。餐廳環境乾淨,洗手間都算幾乾淨。不過未必會再幫襯。
做冬book咗一家人食飯,去到現場正日反而唔多人。
餐廳環境乾淨,洗手間都算幾乾淨。
不過未必會再幫襯。
2018-07-16 3513 浏览
路過柯士甸道, 抬頭 見到一個好典雅嘅招牌,感覺就像鬧市中的綠州!舖頭地方唔算大, 不過空曠, 而且樓底高, 成個感覺好relaxing!! 價錢算係中間, 唔會特別貴, 都係以粵菜為主。蒜蓉粉絲蒸蟶子皇,蟶子大大隻而且好新鮮,清蒸就最能帶出本身既鮮味!魚湯浸絲瓜,無諗過呢兩種食材加埋可以咁夾嫁,個魚湯超級濃,但又唔會腥 其實我平時唔太鐘意食絲瓜既,但呢個餸好味到我地連湯都飲哂! 咕嚕肉都唔錯, 平時食最怕一咬落去全部都係肥肉, 成口都係油, 而呢個就做得恰到好處,扺讚

2018-05-08 2924 浏览
媽媽生日飯,佢自己要求的餐廳,有朋友試過話好好味所以一試。第一個感覺入去好像私房菜,環境優美。乾淨舒服,有15張枱左右,因為比較早上去所以未有太多客人。頭盤陳醋雲耳,醋味唔夠,雲耳爽口彈牙,但份量太少每人只得三四片一個孖寶係蒸桂花蚌同埋蘋果醋排骨。排骨味道唔錯好濃郁,好想叫一碗白飯配食。但排骨略嫌骨多肉少,份量亦都唔多。蒸桂花蚌恰到好處,粉絲放底。味道同普通酒樓冇分別沒有太大驚喜。荷葉飯略嫌太乾身飯質略硬,飯粒分明有淡淡的荷葉香。味道不錯。份量約五碗美中不足係個侍應大力推介的燉響螺湯每位$78。燉湯味道濃郁,十分足料。一碗半左右成為78元價錢偏貴,唔算太多油份,唔計較錢的值得一試!但略嫌侍應推介手法有點長氣,剛坐低未開始點餐就推介我哋,這個湯,話有客人點多唔要我地先有如果唔係就要預留。我哋話一陣再諗,到落單途中都係咁推薦。話個湯冇㗎啦,好快會俾人要左,感覺上好大壓力。最後媽媽都選擇飲,無所謂媽媽開心就是了。總結無想像中咁好食,所有嘅食物份量都好少。食物有小小特色。試過一次就算,因為價錢唔算太平,如果要叫到飽肚每人都差不多要350到400元一位!我地其實未飽因為之後要食蛋糕所以無叫太多。

頭盤

陳醋雲耳,醋味唔夠,雲耳爽口彈牙,但份量太少每人只得三四片
一個孖寶係蒸桂花蚌同埋蘋果醋排骨。

總結無想像中咁好食,所有嘅食物份量都好少。食物有小小特色。試過一次就算,因為價錢唔算太平,如果要叫到飽肚每人都差不多要350到400元一位!我地其實未飽因為之後要食蛋糕所以無叫太多。不過係尖沙咀區價錢尚可接受
2018-03-17 2812 浏览
阿媽申請四日休假,我便堅負起照顧老爸起居飲食既責任。為了滿足有要求既老爸,於是帶佢到尖沙咀食飯。常路過呢間城中小閣,不知何故印象頗好,所以決定同老爸食呢間。環境真係不錯還可以坐卡位,非常舒服。睇中左砂鍋雲吞雞餐 $148/2位用包一鍋雲吞雞同一碟炒飯或炒河砂窩雲吞雞,雞湯底清甜,喝了兩大碗。雲吞皮很滑,但餡料很少。大大塊皮包著粒波子般大的肉粒,很珍貴。雞胸肉有3件,全給了老爸吃。老爸吃,相信這3件雞胸應該也很滑嫩,否則佢吃一件也嫌多。底下有大量生菜,很新鮮。瑤柱蛋白炒飯也炒得很乾身,有炸肉鬆,脆肉瓜,蛋白,䓤,感覺清新。不過d瑤柱呢?成餐飯其實都很滿意,還想下次和同事一齊來。怎知。。。埋單$165,我俾左$205,找錢時只有$30。我立刻叫回拿找贖給我的侍應,我:唔該侍應:係,得,明白我:(心諗:明乜野?)我剛比左$205。。侍應立即截停我:得,明白呀啦,轉頭過埋。我心諗:吓,你明白,咁係咪代表你知道自己做緊乜?有意找少錢俾我?其實找贖出錯係常有,亦係無心之失,但你咁既反應,好像是有預謀一樣。之後,該侍應真的很快拿回$10給我,並在我離開時,向我道歉。但以上行為,不知是該侍應的不老實,
阿媽申請四日休假,我便堅負起照顧老爸起居飲食既責任。

環境真係不錯

還可以坐卡位,非常舒服。

睇中左砂鍋雲吞雞餐 $148/2位用

包一鍋雲吞雞同一碟炒飯或炒河

砂窩雲吞雞,雞湯底清甜,喝了兩大碗。

雲吞皮很滑,但餡料很少。

大大塊皮包著粒波子般大的肉粒,很珍貴。

底下有大量生菜,很新鮮。

成餐飯其實都很滿意,還想下次和同事一齊來。
怎知。。。

埋單$165,我俾左$205,找錢時只有$30。
我立刻叫回拿找贖給我的侍應
我:唔該
侍應:係,得,明白
我:(心諗:明乜野?)我剛比左$205。。
侍應立即截停我:得,明白呀啦,轉頭過埋。
但以上行為,不知是該侍應的不老實,又或是該餐廳既慣常做法?始終,侍應很多時都代表著餐廳的作法。希望不是慣常作法,亦希望該行為可以停止。
2018-03-16
用餐时段
2017-12-30 2169 浏览
食饭食到一肚火,餐厅既管理真系好差:1、有位当值既男仔头甘短头发既女经理态度极差,黑口黑面,好似当客人自己下属甘话,态度差到没朋友2、食饭到两点左右,两位餐厅经理lei埋吧檯度吹水食生果,厨师也都行出来一起吹水3、餐厅甘多服务生,得四五台客,只有两个服务生做野,其他都企系度倾解吹水,完全人手太多没事做既表现4、同一件事呢个服务生话得,另一个话唔得,好似没有统一教导过到底应该点样安排同埋啲嘢煮得麻麻,再也唔会去
食饭食到一肚火,餐厅既管理真系好差:

同埋啲嘢煮得麻麻,再也唔会去
2017-12-30
2017-12-13 1945 浏览
提早跟Honey吃冬至飯,Honey怕大酒樓人多嘈雜,所以我上Openrice瀏覽,看到了大城小閣,食評不錯。食物是不錯的,但是侍應落單後半小時,仍未上菜……我們以為人客太多(滿座的),所以上菜遲;直至一位經理問我們要點菜了嗎?……才發現,另一位經理根本無落單……食物怎麽好,也徒然!未吃已一肚火!本來想立刻走(已8:45pm),但Honey説,是做冬飯,別勞氣!才再等,一直等到9:00pm才上菜我們選了蒜蓉蒸貴妃蚌,配星洲醬汁蝦。$238,不貴。海鮮新鮮,烹煮也不錯,唯星洲汁(似茄汁蝦碌的味道),太濃,吃後口渴。另叫臘味炒芥蘭,同樣,太鹹太濃味!總的來説,食物還不錯,可惜每樣都太鹹太濃!加上無落單,晚飯變宵夜……一肚火

食物是不錯的,但是侍應落單後半小時,仍未上菜……
我們以為人客太多(滿座的),所以上菜遲;
直至一位經理問我們要點菜了嗎?……
才發現,另一位經理根本無落單……
食物怎麽好,也徒然!
未吃已一肚火!

才再等,一直等到9:00pm才上菜

我們選了蒜蓉蒸貴妃蚌,配星洲醬汁蝦。
$238,不貴。

另叫臘味炒芥蘭,同樣,太鹹太濃味!

總的來説,食物還不錯,可惜每樣都太鹹太濃!
加上無落單,晚飯變宵夜……
一肚火
2017-12-13
2017-11-13 1585 浏览
是日家庭聚餐,家人選擇了這家飯店。大部份食客也是吃套餐的。我們五個人選了四人餐,另加了荷葉飯。🥒小閣青瓜青瓜爽脆,少許酸,少許辣味道好不好,見仁見智吧😅🐣雞絲粉皮芝麻多👍🏻麻醬香👍🏻但略嫌粉皮較碎🥄杏汁豬肺湯杏汁味濃一盅湯有4~5塊豬肺,還蠻多的🐽但湯有點鹹, 破壞了整體😫🍎 蘋果黑醋骨 蘋果爽甜,加上黑醋酸酸甜甜很惹味但感覺像把蘋果和肉放在一起,沒有融合🐓 瓦罉鼓油清遠雞這個太咸了😖完全不能吃🍀荷葉飯味道👌不會油膩但欠缺荷葉香氣🐟古法炆花尾躉魚...有點腥🌿濃湯鮮腐竹泡田園蔬清淡的菜蔬,湯沒有濃我們的套餐味道很一般原本選擇的其實是另一個套餐,但是套餐中的燒三層肉沒有了😑另加的荷葉飯,其實原本選了啫啫鮑魚煲的,但沒有鮑魚😕精明的食客應該有留意到,菜單上的二人餐是有鮑魚煲的,卻不能提供。其他食客大多選了二人餐,鮑魚換了蝦🦐如果沒有食材,何不把菜單修改?食物味道一般,有很大的改善空間不致於要給劣評但這個價錢應可有更好的選擇
是日家庭聚餐,家人選擇了這家飯店。
大部份食客也是吃套餐的。
我們五個人選了四人餐,另加了荷葉飯。

🥒小閣青瓜
小閣青瓜
青瓜爽脆,少許酸,少許辣
味道好不好,見仁見智吧😅

🐣雞絲粉皮
雞絲粉皮
芝麻多👍🏻麻醬香👍🏻但略嫌粉皮較碎

🥄杏汁豬肺湯
杏汁豬肺湯
杏汁味濃
一盅湯有4~5塊豬肺,還蠻多的🐽
但湯有點鹹, 破壞了整體😫

🍎 蘋果黑醋骨
蘋果黑醋骨
蘋果爽甜,加上黑醋
酸酸甜甜很惹味
但感覺像把蘋果和肉放在一起,沒有融合

🐓 瓦罉鼓油清遠雞

古法炆花尾躉
魚...有點腥

🌿濃湯鮮腐竹泡田園蔬
濃湯鮮腐竹爆田園蔬
清淡的菜蔬,湯沒有濃

我們的套餐味道很一般
原本選擇的其實是另一個套餐,但是套餐中的燒三層肉沒有了😑
另加的荷葉飯,其實原本選了啫啫鮑魚煲的,但沒有鮑魚😕

其他食客大多選了二人餐,鮑魚換了蝦🦐
如果沒有食材,何不把菜單修改?

食物味道一般,有很大的改善空間
不致於要給劣評
但這個價錢應可有更好的選擇
2017-11-09
第2次幫襯了, 依然保持水準, 好好味👍無骨豬手, 好入味!!古法蒸魚, 大大條, 蒸得剛剛好, 肉夠滑~牛肝菌炒牛肉, 炒得好香好惹味唯一失手之作, 滷水乳鴿。滷得太鹹了, 不過因為d 肉太juicy 太滑, 所以鹹都食晒😂後來向侍應反應了,應該係師父今次失手了。海味雜菜煲, 好足料~最後食左甜品, 芒果布甸 + 法式提子凍。芒果布甸大大杯, 好好味。 提子凍用白酒整, 仲有提子肉係裡面, 食落感覺好清新好特別。另外仲有燉湯 (冇影相) 都好飲, 黎得食晚飯, 點都要叫返盅飲下😋仲有其他菜式未試, 加上環境舒服, 所以會再幫襯的。
第2次幫襯了, 依然保持水準, 好好味👍

無骨豬手, 好入味!!

古法蒸魚, 大大條, 蒸得剛剛好, 肉夠滑~

牛肝菌炒牛肉, 炒得好香好惹味

後來向侍應反應了,應該係師父今次失手了。

海味雜菜煲, 好足料~

最後食左甜品, 芒果布甸 + 法式提子凍。

仲有其他菜式未試, 加上環境舒服, 所以會再幫襯的。

2017-08-17
2017-08-21 5922 浏览
約了好友雞叔叔做交收,順道出去食個便飯。隨便挑了一間吃,出來發覺竟頗具水準,有驚喜....店雖不大但環境頗清靜的,幾適合三五知己坐埋聚舊吹吹水食餐飯....沒有特別甚麼想吃,又係隨意地點了幾味家常嘢....打頭陣的小食話梅苦瓜,甜甜的梅肉和甘苦而爽脆的苦瓜片,配合得很好,令味蕾登時為之一醒....抵食之選組合中,可以選一味小菜和一味蒸海鮮配搭。點了一道蘋果黑醋骨,肉蠻彈牙有爽勁;醋汁刺鼻感不高甜酸度有致;蘋果肉仍帶嗦嗦聲的,沾了醋汁底下吃,出來的效果竟然不差,和肉相比可謂平分秋色,兩者皆是主角....濃湯銀絲浸刀貝又是另有一功 ---- 刀貝肉甜夠爽沒見沙;更引人的自不然是吸盡貝肉及上湯鮮味的粉絲....蒜蓉炒通菜相對上就見平凡了,起碼我個人覺得,蒜是可以下重手些的....這個小閣招牌炒飯,看似貌非驚人,但入口卻覺味道好,而且份量非常夠。飯粒乾爽不油但又不會太"旱";材料雖只是簡單的如雞肉、蝦肉及冬菇粒蛋絲等,但炒出來夠鑊氣香噴噴,非常美味....就因為這一個飯,小弟就將這店推介給即將有飯局的太太,可給她享受一頓像樣些的聚餐....

沒有特別甚麼想吃,又係隨意地點了幾味家常嘢....

2017-08-20 1133 浏览
柯士甸道旺中帶靜,城中小閣也是旺中帶靜。午餐茶客安靜斯文,環境舒適整潔。整個setting都好新派,但食物卻保留了舊派的優點。涼瓜炒牛肉微苦清爽,但最精彩的仍是北菇蝦子柚皮。當然冇澀味,高湯燴得柚皮剛剛好,柚皮不會炆得太軟,同個蝦子獻汁好夾。這麼短的上菜時間(適當的上菜時間,時間不長也不短)。能夠做得這麼出色,廚師實非等閒。蝦子濕又燥,整個清補涼湯白合蓮子糖子,劃上完美句號每次光顧,店員都非常有禮細心,背後應是訓練有素,而每次都是愜意舒適的用餐經歷。
柯士甸道旺中帶靜,城中小閣也是旺中帶靜。

午餐茶客安靜斯文,環境舒適整潔。
整個setting都好新派,但食物卻保留了舊派的優點。

涼瓜炒牛肉微苦清爽,但最精彩的仍是北菇蝦子柚皮。
這麼短的上菜時間(適當的上菜時間,時間不長也不短)。
能夠做得這麼出色,廚師實非等閒。

蝦子濕又燥,整個清補涼湯白合蓮子糖子,劃上完美句號

北菇蝦子柚皮
题外话/补充资料: 附近檯食jei jei煲,有少許油煙....
2017-08-20
北菇蝦子柚皮
2017-06-25 1401 浏览
一班好姐妹約聚餐,唔想又去食西餐或者放題,城中小閣可以是一個很不錯的選擇,裝修簡約舒服,座位舒適,唯獨是位置不多,唔想排好耐隊就一定要先預約啦每碟菜式份量不算多,但炒菜的好有鑊氣,而且選用的食材新鮮什菌炒牛肉-牛肉嫩滑有牛肉味,而且什菌爽口,好味一口炸豆腐-細細粒,一口搞掂,外皮酥脆,豆腐滑溜,加埋黑芝麻一齊食,更加香口荷葉飯-荷葉香味滲哂入飯中,每啖飯都有荷葉香,飯入面的餡好多,啖啖送一齊食,足料燉湯是我至愛,無落味精,飲落清甜

每碟菜式份量不算多,但炒菜的好有鑊氣,而且選用的食材新鮮
什菌炒牛肉-牛肉嫩滑有牛肉味,而且什菌爽口,好味

燉湯是我至愛,無落味精,飲落清甜
2017-05-25
  • 荷葉飯