2020-09-06 420 浏览
想黎坤记食煲仔饭既朋友要有心理准备落单後要等个几钟(有时要成两个钟)先至有得食 不过我话你知 食果一刻你会发现之前漫长既等待系非常值得既 皆因佢地既煲仔饭远近驰名 我敢话佢地既煲仔饭系香港数一数二好食既今次我地一行二人叫左个「白鳝排骨煲仔饭」同埋「腊味饭」黎share 由於唔系太饿 所以就冇再叫其他小食share喇佢地既煲仔饭一如以往咁高质素:米饭甘香有咬口 配料份量多同时亦够入味 豉汁本身亦带有鲜甜味 不过美中不足之处就系略嫌饭焦唔够多 多d饭焦会开心d既!侍应有少少寸 但真心 佢地寸得起既!
煲仔饭

侍应有少少寸 但真心 佢地寸得起既!
煲仔饭
2020-07-12 699 浏览
一直身边都有很多食神朋友推介坤记煲仔饭,到访之前做足功课,由於坤记有两间,总店是这间麦当劳旁边的。果然~无敌的猪骨与猪骨髓,我跟他们要了一碟腐乳,一边与大筒骨交流对话,拆了他的筋再用腐乳dip 一边喝着猪骨汤。他还送了一碟菜。至於煲仔饭,它的饭ok la 不知道是否我们太贪心在立美排骨煲仔饭的基础上加上润肠及咸鱼令到煲仔内满满都是肉,另外我感觉豉油有点太甜,但饭焦却很是可以耶,怎麽我觉得饭焦看起来有点像冬虫草,脆到爆⋯⋯🤤
果然~
  • 猪骨煲
  • 煲仔饭
2020-04-16 1526 浏览
好味到晕既煲仔饭 @ Sai Ying Pun..等我谂下先, 系喇系喇,因为有个朋友要去英国5年咁所以我争一行4个人去食的:D....仲要系夜晚食😂🙃其实我好惊夜晚食野既人黎...anyway......第一个虾酱鲜鱿,佢份量好大,d鱿鱼旧旧都好厚肉😂😂😂😅 好入味好食, 个人好中意食葱,如果多d就好, 不过我谂你叫d可哥姐姐加应都唔系问题,d人态度好好咖@@ 另一碟睇人推荐话椒盐九肚鱼, 哇呢碟东西系好好食, 好重椒盐味比平时我地一般食个d,不过系一定要一上碟就食 ,因为一林左就差好远,新鲜食好好食呀@@最後系主打既煲仔饭,系一定要食既鳝既煲仔饭😍😍😍真系好食到你唔信, 可以咩小菜都唔要只系黎食佢 佢d鳝肉系超级无敌弹口,肉好新鲜好滑加埋甜既鼓油再捞d 新鲜滚热辣既饭..oh shit 🥺😭热辣辣既野永远系最好食的🥺❤️ 呢间野长期有人排队,会等好内因爲太出名了,但去前可以打去book定位 咁就唔洗等咁内n u r welcome ..好味: 8.5/10 分回头: 8.5/10分环境: 6.5/10分 (咁又唔系fine dining...环境乾净)..📍Outdoor area
好味到晕既煲仔饭 @ Sai Ying Pun

好味: 8.5/10 分
回头: 8.5/10分
📍Outdoor area is available** ( for smokers) .
📍可带狗仔黎餐厅( outdoor only🐶 )
📍不用加1🤗
2020-03-05 1537 浏览
冬天特别想吃热辣辣的煲仔饭,平常这坤记煲仔饭小菜总店必须电话预约,要不是等上两小时也不为奇。在它众多的驰名煲仔饭选择下,我最喜爱他的鸳鸯肠饭。打开煲盖,香气四溢,围着煲边倒入甜酱油,上面铺满腊肠和润肠,跟配菜心。米饭粒粒完美烧熟🔥,煲底的饭焦尤其出色,入口卜卜脆,吃完顿时有乱笠笠的感觉。另外,再点了椒盐九肚鱼,香脆可口,入口软谂,咸香之余又邪恶,越吃越过瘾。坤记煲仔饭小菜的椒盐九肚鱼,实在卖相吸引,当我们吃得津津有味时,同样搭座的旁边两组客人,亦都跟着点这个椒盐九肚鱼。结果,我们一桌三组客人,就已经叫了三碟椒盐九肚鱼。

结果,我们一桌三组客人,就已经叫了三碟椒盐九肚鱼。
2020-01-22 1439 浏览
专程黎到上环,排一个半钟头队嘅晚餐。比起平时煲仔饭嘅价格贵,旁边有人食羊腩煲猪骨煲都好似几好味。白膳鸡煲仔饭$105加咗粒窝蛋$10,反而搞到啲饭湿左少少,建议唔需要加。里面嘅餸唔多,白膳大概三四件(细),鸡件就两件左右(普通鸡件唔滑亦无鸡味),因此主要系食饭,偏贵。如果有下次,可能食下腊肠饭算,反正都系食饭唔食餸。食到尾煲底饭焦够脆卜卜,饭焦黎讲够乾身系几好食,但我唔系一个斋食饭焦就OK嘅人。😂
专程黎到上环,排一个半钟头队嘅晚餐。

白膳鸡煲仔饭$105

如果有下次,可能食下腊肠饭算,反正都系食饭唔食餸。

2020-01-12 1028 浏览
并不是煲仔饭特别美味.主要等候时间非常长久.入座前20分钟.已写单叫煲仔饭.入座後.两个煲仔饭结果等足1小时还未能送上.服务员态度非常傲慢.结果煲仔饭吃唔到且一肚子气.此食店可以说.贴钱买难受.

2019-12-17 1561 浏览
天气转凉咗,朋友就提议食呢间好出名既煲仔饭前一日就打去book定位,朋友话之前book左位去到都要等,好彩今次我地唔洗!叫左个白膳滑鸡腊肠饭。白膳非常爽口弹牙,鸡肉都非常滑,最正就系啲饭焦,捞埋啲鼓油,真系食到停唔到口。
天气转凉咗,朋友就提议食呢间好出名既煲仔饭

叫左个白膳滑鸡腊肠饭。

2019-11-09 2397 浏览
天气转凉了 所以就醒起西环区出名既煲仔饭。1800刚到门口不用排太耐队就有位了。点了一个八珍豆腐煲同大鳝滑鸡煲,豆腐煲很快就上了车不过未就淡咗一点,冇乜特别。之後等了差不多50分钟以上才等到大鳝煲出来...大膳很有肉滑鸡很好味饭焦刚刚好没有烧得太隆。在这儿食饭人山人海不停有客排长龙都要食他们的煲仔饭。不过如果要等咁耐我就未必再来了
天气转凉了 所以就醒起西环区出名既煲仔饭。
1800刚到门口不用排太耐队就有位了。

之後等了差不多50分钟以上才等到大鳝煲出来...
大膳很有肉滑鸡很好味饭焦刚刚好没有烧得太隆。

2019-11-09
2019-10-13 2346 浏览
因为知道这间出名,所以早一点来食,点知都要等半小时,来到紧系要食煲仔饭,点知都要等半小时 味道的确唔错!而且有好香的饭焦味 见咁好镬气叫左碟椒盐鲜鱿,太耐无食,回味无穷
味道的确唔错!而且有好香的饭焦味
见咁好镬气叫左碟椒盐鲜鱿,太耐无食,回味无穷
窝蛋牛肉饭  加腊肠
窝蛋牛肉饭  加腊肠
2019-09-03 2389 浏览
上次去坤记食嘢,个呀叔好串口下🙈🙈🙈,今时唔同往日,市道开始麻麻🙈🙈,大家都无乜心机岀街食饭😂😂,可能影响咗生意啦,呢日去排咗15分钟倒就入得👍🏾👍🏿,然後问呀叔嘢呀叔都劲好人咁慢慢答我哋🙈🙈🙈。叫咗好几样嘢:椒盐鱿鱼,新鲜够镬气,豉汁炒蚬,又系好味道, 豉椒好香。煲仔饭一贯好食,饭焦亦好正👍🏿👍🏿👍🏿,其他都唔差,服务态度真系好咗好多嗰下惊喜。😚🤪😚🤪

2019-08-03 1831 浏览
Ok food with messy crowded local food feeling. BUT the service is really bad, not respect guest at all, never seem this before. Ppl don’t have to eat at here and they don’t own you anything. It’s just not worth to take cheap food with this attitude.
2019-07-09 2100 浏览
慕名而来食佢的煲仔饭选了腊味滑鸡饭 腊味好食 滑鸡非常嫩滑但份量较少 腊肠润肠各半条再加一嚿腊肉🤨豉油不会过甜 味道调得唔错不过饭才是主角可惜饭焦不多 而且不是全煲底都有亦不能成块饭焦起到出来 有点失望反而枝竹牛腩煲 比煲仔饭出色枝竹超入味 牛腩冧得来仍有一点咬口 煮得啱啱好 仲要有超大嚿bonus牛筋! 值得推介!椒丝腐乳通菜 正常但偏油是日没有我最爱的九肚鱼唯有退而求其次食椒盐鲜鱿 鲜鱿好细粒算是做到爽而不韧 可惜炸粉略厚椒盐味亦一般 唔够惹味
腊味滑鸡饭

椒盐味亦一般 唔够惹味
2019-07-07
枝竹牛腩煲
2019-05-21 2119 浏览
🍚坤记煲仔小菜🍚🔸白鳝滑鸡饭$105等大概30-45分钟是必须的一上枱打开个刻是香喷喷热辣辣的主角白鳝大大旧而且没泥味,有鱼油香味❤️🔹京都鸳鸯骨$110酸酸甜甜味道令人胃口大开等待⌛️的时间是绝对值得👍🏻👍🏻👍🏻
🍚坤记煲仔小菜🍚
🔸白鳝滑鸡饭$105
等大概30-45分钟是必须的
一上枱打开个刻是香喷喷热辣辣的
主角白鳝大大旧而且没泥味,有鱼油香味❤️
🔹京都鸳鸯骨$110
酸酸甜甜味道令人胃口大开
等待⌛️的时间是绝对值得👍🏻👍🏻👍🏻
  • 白鳝滑鸡煲仔饭
  • 饭焦
秋风起,又到了吃煲仔饭的季节。6点几打电话去订枱不过坤记说要8点半才有位,带着一颗执着要吃煲仔饭的心冲去西环,竟然等了5分钟就有位😎点了最爱的白鳝排骨煲仔饭,由於即叫即做等了半个小时才上菜, 但是一打开煲盖闻到香喷喷就知道值得了🤤🤤豉汁排骨腌得非常入味,肉质也很稔身,新鲜的白鳝入口爽口弹牙,煲仔饭的饭焦分量和硬度刚刚好,越吃越上瘾😋😋除了煲仔饭之外另一样必点的就是猪骨煲,汤底非常足料而且清甜,里面有大量的猪骨和啖啖骨胶原的根和软骨,还有粟米、萝卜、鸡脚、马蹄等等, 如果一行有几个人的话不妨试试👍🏻。作为煲仔饭巨头之一,除了本地人还有游客会慕名去坤记排队,如果不想等的话大家最好提早订枱啊〜
2018-10-11
2019-04-27 1362 浏览
第一次去坤记,当然是要点佢地出名的煲仔饭。听朋友介绍,坤记的煲仔饭会起到成块饭蕉,十分期待。我们点了猪骨煲和白蟮腊肠煲仔饭。白蟮味道不错,但加$20一条腊肠就有点贵。最後没有吃到传说中成块起的饭蕉,有点失望。