2017-01-02 864 浏览
正,十幾年前住响深水埗已經成日幫襯,後來搬離深水埗後,間唔中去買電腦嘢都去食,咁多年味道無乜點變,尤其是芝麻糕,每次去到一定要買,不過成日好快賣晒,所以有時會食紅荳糕,紅荳糕都係一絕,粒粒紅荳好有口感!
  • 芝麻糕
  • 紅豆糕
  • 九層芝麻糕
2016-12-29 5312 浏览
去深水埗買啲新年野寄俾美國的表姐, 買完諗住去坐地鐵返屋企,點知見到一堆人圍住鋪頭, 原來係出名既坤記糕點,以前都係爸爸買回來的,呢家買返兩件返屋企先。 我屋企都唔食幾糖同白糖糕的,見到佢的馬蹄糕好似無乜馬蹄咁,所以只買黑芝麻糕,點了兩件, 佢就用磅量下,$20吖😆 打開袋未入口,都好香芝麻味。咬落去,口感有啲似綿花糖,味道似食緊芝麻糊,軟林林,好舒服。面同底嗰片就硬啲,有質感啲,兩者各有各好的地方,有幾層咁,唔會實的的,裏面都鬆軟😍。食飽飯食都唔係好溜,兩件三人食唔係好夠喉,下次要買一人一件先得啦!

2016-12-28
3 分钟 (外卖自取)
$10 (宵夜)
2016-12-14 1014 浏览
這間位於深水埗B2出口,連續兩年取得米芝蓮推薦的小食店,主打港式糕品。筆者中午路過,要了一件白糖糕,索價7元正。白糖糕比想像中的細件,但厚度十足。未放進口,遠遠的傳來白糖糕的米味。一咬,糕品十分彈牙;但很酸,比以往吃過的還要酸,不知是否天氣影響,或已經放了好一段時間。總的來說,7元的白糖糕是不合格的。雖然份量較小,也沒甚麼服務,味道也較差;但吃的是手工製,不能一次定生死。期望下次吃的時候能使我改變觀感,給出一個好吃表情吧。

筆者中午路過,要了一件白糖糕,索價7元正。
白糖糕比想像中的細件,但厚度十足。
未放進口,遠遠的傳來白糖糕的米味。

白糖糕
2016-12-13
  • 白糖糕
2016-12-14 501 浏览
I was so excited to purchase my favorite childhood snacks - 砵仔糕,芝麻糕和白糖糕。The qualities are getting worst. I am so disappointed to the food quality. 砵仔糕was super starchy with no red bean taste; 芝麻糕was like melting aged jelly with no black sesame flavor & 白糖糕was sour like lemon. Oh my! They won't earn my loyalty anymore. It is very pity that I was their loyalty since I was a kid.
2016-12-11 543 浏览
砵仔糕 $7雖然西式甜品款式多又精美,但小編覺得中式既傳統甜點,一直有佢既吸引之處,而且無法取代!砵仔糕就係其中之一😚 要食一定食黃色有豆😎 又香又滑又彈牙😋😋 黎開深水埗既可以試返個,雖然$7個其實真係幾貴🤔
砵仔糕 $7
2016-12-07 513 浏览
坤記地方不大,但都好好食。我今次介紹嘅係芝麻糕!芝麻糕分成九層,頭一層比較硬,但係之後嗰八層好夠軟,咁多層都有好重嘅芝麻味,味道就好似芝麻糊一樣,記住啦,鍾意芝麻嘅人,要快D去試啦!
坤記地方不大,但都好好食。

我今次介紹嘅係芝麻糕!

芝麻糕分成九層,

頭一層比較硬,

但係之後嗰八層好夠軟,

咁多層都有好重嘅芝麻味,

味道就好似芝麻糊一樣,

記住啦,鍾意芝麻嘅人,要快D去試啦!

2016-12-07
1 分钟 (外卖自取)
2016-12-05 516 浏览
砵仔糕紅豆都是碎碎爛爛的也沒有紅豆味,糕質地沒Q彈的口感,可能粉落多水,好林pet pet,不用特意去買,非常失望,價錢也不便宜。
砵仔糕
2016-11-16 716 浏览
今天特意去深水埗坤記買白糖糕吃,但糕是酸的,而且完全沒發起,離譜!這樣都可以拿出來賣,老字號的招牌還要不要了?平日待客無禮也算了,食物好吃就好,但退步到這樣,令人很傷心,畢竟是難得的懷舊美食呀!
2016-11-15 3993 浏览
這間糕餅店,自己已幫襯很多年了;地點就在福華街和北河街交界,深水埗地鐵站B2出口不遠。這裡有很多現在已很少看到的糕點,例如有紅豆糕、砵仔糕、白糖糕、米鬆糕、煎堆、雞蛋糕、芝麻糕、糯米茶果和花生甜餡.....等等。店舖面積很細,大概只有二百尺左右,所以人客只能站在門外購物。這裡堅持用傳統製法方法及保持食材的新鮮為主,又因這裡的所有糕品,完全沒有加入添加劑及防腐劑,務求新鮮及健康,所以多年來也得到附近街坊的喜愛;自從電視及媒體報導以後,就連外國遊客及中國遊客,也山長水遠來幫襯。這裡很多糕點自己也試過,而我自己比較喜歡的,反而是少人説的九層芝麻糕;因有九層,等於最少要分九次功夫來做,底及面層和中間的顏色及煙韌度完全唔同,相信係芝麻的濃度唔同所至,也方便人客食用而做成,鬆軟彈牙、有濃郁的芝麻香味,真係說起又想去買了。
九層芝麻糕
2016-11-09
3 分钟 (外卖自取)
九層芝麻糕
  • 砵仔糕
  • 紅豆糕
  • 白糖糕
  • 馬蹄糕
2016-10-30 1795 浏览
同事介紹呢間榚點店, 食完午餐帶我去呢度買甜品!一條街嘅轉角位,一個士多格局,地方好細,比較簡陋!只做外賣,榚點款式幾多,已經切好獨立包裝入細膠袋!最特別係有幾款榚點係秤重量比錢!我哋揀好店員執好袋入大膠袋比我哋!11件榚點$100(剛好齊頭)砵仔糕:我超喜歡啡糖砵仔榚,榚身彈牙,唔太甜,紅豆多淋身,好夾好好味!芝麻糕:自己喜歡芝麻類甜品!呢個不規則芝麻千層榚好正!層次分明!每層可以撕開食,有沙沙嘅芝麻,好幼滑!唔太甜!好好味!紅豆榚:同事食!中式榚點店好少!做得出色更少!要好好珍惜
11件榚點$100(剛好齊頭)
紅豆榚:同事食!

中式榚點店好少!做得出色更少!要好好珍惜
2016-10-25
2016-10-30 1114 浏览
一直對深水埗的懷舊氛圍情有獨鐘 今日終於拔草了這家糕品店 白糖糕甜甜的好好食,有種小時候的味道 有點微酸,但是幾開胃,讓人想要不停吃下去 又點了份家鄉糯米茶果 椰蓉甜甜好食 冰冰涼涼 淡淡椰子味 還會再來
一直對深水埗的懷舊氛圍情有獨鐘 今日終於拔草了這家糕品店

白糖糕甜甜的好好食,有種小時候的味道
有點微酸,但是幾開胃,讓人想要不停吃下去

又點了份家鄉糯米茶果
椰蓉甜甜好食 冰冰涼涼 淡淡椰子味

還會再來
2016-10-30
外卖自取
$17 (其他)
2016-10-13 2116 浏览
區區有特色 舊酒新瓶 又或者故有不動 各區都有佢值得一去既地方深水埗區 話大唔大 但一定夠舊所以失傳既野都可能係呢區搵到例如呢間米芝蓮推介既中式糕點店屹立數十載 街坊唔會陌生 但近年係復固 懷舊既氛圍下 更加值錢由以前一底咁擺出黎賣到而家要分好晒一舊舊黎賣 其實特色已經因為時代而改變左最新一次既2016米芝蓮推介 民間小食店佢有唔同既糕點 最多人食應該係芝麻糕 紅豆糕 砵仔糕 芝麻卷等等 但我偏向馬碲糕 清甜爽滑 粒粒馬碲 食落又唔會硬又唔會過甜 始終佢用上大量馬碲 盡量原汁原味不造作 食完會覺得好清新份量唔少 9蚊一舊 懷念小時味道 咁耐都無乜變過 保持水準 值得一試
區區有特色 舊酒新瓶

2016-10-10
$9 (其他)
馬碲糕
2016-09-25 883 浏览
以前很喜歡來坤記買砵仔糕.因為念舊關係總是經過就買.可是不得不說在這幾年實在是退步失色了不少.即使每天人來人往買的人很多⋯砵仔糕相比起以前紅豆的量少了很多很多.看相片其實只有底部才有零碎的紅豆,以前是一整粒完整而且飽滿的紅豆呢⋯味道變了,不像以前那樣好的口感,淡淡的.價錢貴了,人氣大而不再像以前那麼有水準.我想是心癮,念舊才會令人想要吃吧⋯⋯
以前很喜歡來坤記買砵仔糕.
因為念舊關係總是經過就買.
可是不得不說在這幾年實在是退步失色了不少.
即使每天人來人往買的人很多⋯
砵仔糕相比起以前紅豆的量少了很多很多.
看相片其實只有底部才有零碎的紅豆,
以前是一整粒完整而且飽滿的紅豆呢⋯

味道變了,不像以前那樣好的口感,淡淡的.
價錢貴了,人氣大而不再像以前那麼有水準.

我想是心癮,念舊才會令人想要吃吧⋯⋯
2016-09-03 1560 浏览
九層芝麻糕 約9蚊塊去嘉頓山前不忘買件糕點 想試好耐啦 終於買到泥食 所以我一次過買左4塊 成斤重甘拎上山 傻左第2朝當早餐食 係雪櫃拎出泥食凍凍地好正 糕芝麻味都重 但令我最敬佩既係整到9層 又吾會好易分開左件野 質地好似馬豆糕個啲甘 清脆地好快可以啪一件 吾會好實難咬而最上一層係濃啲味同煙韌啲既 我反而都幾鍾意個層既芝麻濃度 但如果成件都係甘就會怕吾鍾意太濃芝麻味人士接受吾到吧 依件我必會encore
九層芝麻糕 約9蚊塊
芝麻糕
芝麻糕
2016-08-29 842 浏览
人愈大,嘴愈叼。砵仔糕?我偏愛這一間。住在將軍澳的我,只要路過深水埗,就必定來碰碰運氣,買砵仔糕吃。小時候,跟婆婆住在石硤尾白田邨,西九龍中心、北河街是我的朋友,伴隨著我長大,故我對這區感到份外有親切感。每當婆婆帶我到街市買餸,路經這裡,都會給我買糕點;到長大了,我才知道店舖漸有名氣!偶爾,有次在電視上看到關於小店的介紹,知道店舖是兩兄弟家族經營。而糕點用的粘米粉,是用人手,經石磨磨成粉的,就特別欣賞此店的堅持。有次,我星期日下午四時到來,砵仔糕已經賣光,真令人傷心呢!今次有了計劃,中午到來,嘿!砵仔糕必是我的囊中物了!砵仔糕散發著淡淡的黃糖香,店主介紹過,砵仔糕表面凹痕的深淺,反映了它的質感及會否過熟,果然講究!可惜是,我這外行人無法參透。糕點口感軟韌,不黏牙,我特意叫了「走豆」,專一地享受著粘米的滑、黃糖的香!$7一個砵仔糕,算不上便宜。但為了那份質素與堅持,絕對值得!
人愈大,嘴愈叼。
砵仔糕?我偏愛這一間。

有次,我星期日下午四時到來,砵仔糕已經賣光,真令人傷心呢!

今次有了計劃,中午到來,嘿!砵仔糕必是我的囊中物了!

$7一個砵仔糕,算不上便宜。
但為了那份質素與堅持,絕對值得!

• 砵仔糕