餐厅: 地道館車仔麵
资讯:

2023-01-06 418 浏览
係何文田返左約七年工 食過呢間車仔麵兩次 對上嗰次已經係一年前😶 佢唔止有車仔麵 仲有飯類同小食 午飯時間 1240 唔駛等位直入四人卡位 今日係輕食mode 所以就嗌左仲兩餸車仔麵配熱飲 $40車仔麵🥘 1.5/5落餐: 幼麵 x 午餐肉 x 蝦條 (另加$1) x 麻辣沙嗲汁個湯味重 唔會死鹹 麻辣味唔突出 算正常發揮👌個麵煮得幾淋下 有啲糊口 唔討好😓 啲餸呢 份量少得可憐😔 如圖 午餐肉得半塊 感覺有輕輕煎過既 蝦條呢 旦係一條切開所謂刁兩條 蝦條既肉餡較散 口感一般 😓熱飲: 茶走☕️ 3.5/5茶走入口奶味較茶味重 無澀味 甜度適中 其實係唔錯既🙃 奶茶透明膠杯上 都係用黑白淡奶杯更有港式味道ps: 同事嗌左豬扒蝦條飯同雞扒蛋飯 話味道頗鹹😖 我明既 呢啲價錢唔可以要求太多 旦以相約既價錢 我會推薦愛民茶餐廳既茶餐 $3X or 百分百 麻酸辣豬扒米線配熱飲 $5X

車仔麵🥘 1.5/5
個湯味重 唔會死鹹 麻辣味唔突出 算正常發揮👌
個麵煮得幾淋下 有啲糊口 唔討好😓

熱飲: 茶走☕️ 3.5/5

2023-01-06
午餐
2022-10-26 429 浏览
今天中午,我一個人去食車仔麵。一條長枱,四個人位,用塊板間個位俾我,面壁一樣,都算了。13分鐘食完(因為用安心出行,可以清楚看到時間),檸檬茶都未飲,就叫我坐去其他枱慢慢飲,因為剛好有三個人等位,他想把旁邊那張枱拼過去。生意當然要做,但有無咁離譜啊!?從進去、點餐、食埋,只係13分鐘,都仲要趕客走。喜歡這樣服務的朋友,請繼續幫襯!
2022-10-11 384 浏览
🥢兩個餸車仔麵 包熱飲 $40 係我學校附近,仲要係黃店,真係窮窮的小妹嘅福音我揀選咗 豬紅 靚靚腩肉 配粗麵底 要咗咖喱湯底 (不過食落似少少咖喱辣腩汁豬紅係我鍾意嘅味道同質感腩仔都好入味 又淋身! 正麵底就正常發揮🤭飲品叫咗柚子蜜,非常之濃 我自行加咗兩次熱水都仲甜甜的,好抵飲 哈哈!!同學就叫咗秘製鳳爪 都話幾好味❤️❤️服務方便都唔差 雖然一到午飯時間就好多學生同附近返工嘅嘅人,但入面嘅後生仔同阿姨都好禮貌,有人要擺袋仲會幫我哋拎凳❤️👍

🥢兩個餸車仔麵 包熱飲 $40
係我學校附近,仲要係黃店,真係窮窮的小妹嘅福音

我揀選咗 豬紅 靚靚腩肉 配粗麵底
要咗咖喱湯底 (不過食落似少少咖喱辣腩汁
豬紅係我鍾意嘅味道同質感
腩仔都好入味 又淋身! 正
麵底就正常發揮🤭
同學就叫咗秘製鳳爪 都話幾好味❤️❤️

2022-02-24 1001 浏览
叫咗一碗車仔麵,一碗淨餸,兩個小食返到屋企打開先發現個車仔麵煮漏咗個油麵😂所以變咗兩碗淨餸,兩個小食打左去同餐廳講,佢叫我下次提返佢俾返錢我,可接受👌🏻先講第一碗走湯,腩汁,秘製辣汁,多汁豬大腸,酸齋,蝦條,豆卜,腩肉,豬潤唔知係咪走咗湯,剩係得腩汁同秘製辣汁,所以我覺得好夠味,好好味豬大腸十分爽,酸齋都好夠味,蝦條同豆卜正常,個腩肉再淋啲會更好食豬潤係我估唔到咁好食,好嫩好爽第二碗腩汁,秘製辣汁,多汁豬大腸,咖喱魷魚,牛柏葉,陳皮魚蛋,蘿蔔,豬皮,腩肉Roommate嘅評語唔知係咪因為有湯,所以溝稀左,略嫌個湯底淡咗啲啲餸都可以係個陳皮魚蛋冇陳皮味,蘿蔔好似有少少酸咖喱魷魚好味小食Juicy豬扒,鹽酥雞我冇空位食,太飽😂😂Roommate就試咗,話雖然凍咗,不過食得出如果佢熱食嘅時候係好食嘅,等我落咗格後再氣炸返佢啦唯有兩碗麵仲送兩杯嘢飲總結不錯不錯

叫咗一碗車仔麵,一碗淨餸,兩個小食
返到屋企打開先發現個車仔麵煮漏咗個油麵😂
所以變咗兩碗淨餸,兩個小食
打左去同餐廳講,佢叫我下次提返佢俾返錢我,可接受👌🏻

先講第一碗
走湯,腩汁,秘製辣汁,多汁
豬大腸,酸齋,蝦條,豆卜,腩肉,豬潤
豬潤係我估唔到咁好食,好嫩好爽

第二碗
腩汁,秘製辣汁,多汁
豬大腸,咖喱魷魚,牛柏葉,陳皮魚蛋,蘿蔔,豬皮,腩肉
Roommate嘅評語
唔知係咪因為有湯,所以溝稀左,略嫌個湯底淡咗啲
啲餸都可以
係個陳皮魚蛋冇陳皮味,蘿蔔好似有少少酸
咖喱魷魚好味

小食
Juicy豬扒,鹽酥雞
我冇空位食,太飽😂😂

兩碗麵仲送兩杯嘢飲
總結不錯不錯

2022-02-24
115 分钟 (外卖自取)
  • 車仔麵
  • 豬大腸,酸齋,豬膶,咖喱魷魚
2022-01-10 561 浏览
呢間車仔麵性價比極高,首先三餸車仔麵加杯嘢飲都係四十幾蚊,食物質素仲要唔錯。車仔麵來講都算多選擇,我自己就偏好要牛腩、豬紅同蘿白。佢麵嘅分量都多,女士可以叫小麵。味道方面我覺得唔錯,湯底有腩汁,好夠味(偏好淡味嘅我覺得濃咗少少),幾個餸都算好味。柚子蜜就甜咗少少,我自己加水溝淡左就ok. 因為預先電話落單,所以一去到店舖已經有得拎,唔使等,方便好多。堂食嘅話,中午時段有時都人多,要等一陣。總括嚟講,呢間車仔麵性價比好高,會keep住幫襯。

總括嚟講,呢間車仔麵性價比好高,會keep住幫襯。
外卖自取
2021-10-29 787 浏览
🍁2021.10.18‼️呢間係#foodny黃店‼️🍽 店舖:地道館車仔麵 (何文田)📍地址:何文田忠孝街60號愛民廣場地下G2號舖🌕營業時間:星期一至日(Mon~Sun): 07:00-21:00♾♾♾♾♾♾♾♾♾♾♾♾♾♾‼️三餸一麵連熱飲 $44‼️⁡🌟油麵(腩汁)➕豬大腸+$2➕豬紅➕陳皮魚蛋👅腩汁係滷水向👀有八角!好濃厚🤤但五會過咸👅油麵好爽滑😚感覺五油膩😛亦無爛pat pat👅豬大腸—好入味😚但無爛身爛勢♥️👅豬紅—入口即化😍小小咸左😛滷奈左👅陳皮魚蛋—好陳皮😂魚蛋✅煙韌❌實的的⁡🌟油麵➕靚靚腩肉+$2➕麻辣豬肚+$1➕豬皮(小辣)👅腩肉—真係一舊舊肉🐷有手指闊咁厚😆又好滷到好入味😚入口即化😆👅豬肚—好軟身但無爛蓉蓉咁樣♥️一樣入味🥰👅豬皮——好堅挺嘅身軀😌軟糯的內在😘➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖🐽小編的話🐽舖頭嘅位置同小編學校好近😆佢可以做我飯堂🤤真係好好食😋所有野都係入味得啱啱好😍Btw今次係細細粒帶小編去😌😉小編提提你😉-舖頭係7仔轉入去-座位較少,非繁忙時段去會有卡位坐‼️🙆🏻‍♀️回頭率(10分為最高分)🥢10/10 地方就腳😛😂😋CP值(5🌕為最高分)🌕🌕🌕🌗🌑 ➰➰➰➰➰➰➰➰➰➰
🍁2021.10.18
‼️呢間係#foodny黃店‼️
🍽 店舖:地道館車仔麵 (何文田)
📍地址:何文田忠孝街60號愛民廣場地下G2號舖

👅油麵好爽滑😚感覺五油膩😛亦無爛pat pat
👅豬大腸—好入味😚但無爛身爛勢♥️
👅豬紅—入口即化😍小小咸左😛滷奈左
👅陳皮魚蛋—好陳皮😂魚蛋✅煙韌❌實的的

🌟油麵➕靚靚腩肉+$2➕麻辣豬肚+$1➕豬皮(小辣)
👅豬肚—好軟身但無爛蓉蓉咁樣♥️一樣入味🥰
👅豬皮——好堅挺嘅身軀😌軟糯的內在😘
➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖
🐽小編的話🐽
Btw今次係細細粒帶小編去😌
😉小編提提你😉
-舖頭係7仔轉入去
-座位較少,非繁忙時段去會有卡位坐‼️
🙆🏻‍♀️回頭率(10分為最高分)
🥢10/10 地方就腳😛😂
😋CP值(5🌕為最高分)
🌕🌕🌕🌗🌑
➰➰➰➰➰➰➰➰➰➰
▶️想睇返同地區😘
#foodny遊何文田
〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️
▶️想睇返同類型🤤
#foodny港式
2021-08-19 951 浏览
地道館💛滷水雞翼 蘿蔔 冬菇米線 咖喱汁 $45金菇 蘿蔔 紫菜幼麵 清湯 $44配熱朱古力 同荷蘭谷古(三餸面 $44滷水雞翼 +$1)-金菇一大炸👻蘿蔔偏大舊夠份量都多不過有渣紫菜就冇沙份量都比較多😆幼麵偏向似上海婆婆嘅嗰啲面清湯有啲似豉油加水但又唔會話冇味嘅🤣佢另外送咗2 3條生菜整體來講都一般啦不過都好味嘅🤤·朋友嘅嗰一碗車仔麵👆🏽冬菇偏林 多汁 較甜·荷蘭谷古(右手邊深色啲嗰杯)有啲似冇落糖嘅朱古力大人版嘅朱古力💁🏻‍♀️好濃可可味飲晒佢即刻變咗大人🧑🏻-29/6 eat-好味程度:🌕🌕🌕🌑🌑抵嘅程度:🌕🌕🌕🌑🌑服務態度:🌕🌕🌕🌕🌑會回頭率:🌕🌕🌕🌑🌑
地道館💛
滷水雞翼 蘿蔔 冬菇米線 咖喱汁 $45
金菇 蘿蔔 紫菜幼麵 清湯 $44
配熱朱古力 同荷蘭谷古
(三餸面 $44
滷水雞翼 +$1)

金菇一大炸👻
整體來講都一般啦
不過都好味嘅🤤

朋友嘅嗰一碗車仔麵👆🏽
冬菇偏林 多汁 較甜

荷蘭谷古(右手邊深色啲嗰杯)
有啲似冇落糖嘅朱古力
服務態度:🌕🌕🌕🌕🌑
會回頭率:🌕🌕🌕🌑🌑
2021-06-29
2021-08-03 733 浏览
一星期總會有一日過愛民食車仔麵做lunch,因為呢間好味大份又抵食呢間餐廳除左車仔麵,仲有碟頭飯,早餐,下午茶供應今次叫左最愛河粉,陳皮魚蛋,牛腩,同魚腐(腩汁)配涷檸茶河粉係幼身果款,煮得岩岩好,唔會一夾就爛,而且份量多,女仔都未必食得曬。陳皮魚蛋有5粒,都彈牙,但陳皮味就唔出牛腩同魚腐就正常總括而言,呢間係抵食之選

呢間餐廳除左車仔麵,仲有碟頭飯,早餐,下午茶供應
今次叫左最愛河粉,陳皮魚蛋,牛腩,同魚腐(腩汁)配涷檸茶
陳皮魚蛋有5粒,都彈牙,但陳皮味就唔出
牛腩同魚腐就正常
總括而言,呢間係抵食之選

2021-08-03
2021-07-24 481 浏览
今次朋友推介好食的車仔麵😋地道館車仔麵環境冇咩特別,但味道好出色👍🏻👍🏻招牌豬扒蝦條蛋飯$48豬扒冇雪味,唔乾,醃得好夠味,好配飯😆三餸一麵連熱飲$44經典車仔麵湯,油麵 生菜 秘製辣汁😍😍湯底加左腩汁,無添加味精,喝下去濃郁,油麵吸哂湯底,經典之選,好正,我和朋友都好喜歡👍🏻滷水豬紅😍豬大腸👍🏻👍🏻👍🏻呢間滷水好入味,煮得夠綿,食過好多間的豬紅入面完全無味,但呢個食落去有好重滷水味,份量也很多😍正辣醬牛柏葉😋食車仔麵都必點牛柏葉,份量也不少入口彈牙,爽口,配上辣醬更惹味,吃下去辣辣的好過癮👍🏻☺️另外叫左款小食,鹽酥雞$32,份量多,香脆😋食得好滿足,食完整體都感受到用心製作👍🏻👍🏻支持小店,下次會再光顧
今次朋友推介好食的車仔麵😋地道館車仔麵
環境冇咩特別,但味道好出色👍🏻👍🏻

招牌豬扒蝦條蛋飯$48
豬扒冇雪味,唔乾,醃得好夠味,好配飯😆

三餸一麵連熱飲$44
經典車仔麵湯,油麵 生菜 秘製辣汁😍😍

滷水豬紅😍豬大腸👍🏻👍🏻👍🏻

辣醬牛柏葉😋
食車仔麵都必點牛柏葉,份量也不少
入口彈牙,爽口,配上辣醬更惹味,吃下去辣辣的好過癮👍🏻☺️

2021-07-02 516 浏览
三個人坐屯馬線去何文田試呢間車仔麵,入到間店去都好多人,好彩有位,三餸一麵加熱飲44蚊,凍飲🥤要加3蚊,。另外如果唔食麵可變四個餸。呢度最好就係麵夠熱,送菜,又夠大碗。湯底除左清湯,其他都有牛既成份。涼伴海哲;超級大碟好味,秘製醬汁正。個度個姐姐介紹真係信得過。😊😀😌蝦條好味,好香。

涼拌海哲

涼伴海哲;超級大碟好味,秘製醬汁正。
個度個姐姐介紹真係信得過。😊😀😌

蝦條好味,好香。
2021-07-01
涼拌海哲
☞ 今次嚟到何文田愛民邨一間賣車仔麵嘅小店,我之前喺油麻地已經食過覺得好好食!(油麻地店已結業)佢哋嘅蝦條係必食㗎😆今次嚟到愛民再次encore😋🍴 三餸車仔麵 - 紫菜、酸齋、蝦條 配米粉及秘製醬汁 ($42)/ 食得辣嘅朋友一定要試吓佢地嘅秘製醬汁!超級惹味🤤🤤/ 餸方面我就揀咗紫菜、酸齋同埋蝦條。紫菜無咩特別啦,酸齋索晒個湯底同秘製醬汁真係好入味😋蝦條係即叫即炸,所以就算佢浸咗落湯都唔會話好淋,大家記得趁仲脆嘅時候快啲食~

/ 食得辣嘅朋友一定要試吓佢地嘅秘製醬汁!超級惹味🤤🤤
2021-01-15 625 浏览
愛民邨呢個地方,如果唔係工作需要,我諗都冇乜機會過嚟😂。最近兩次上去做嘢,兩次都幫襯碩果僅存嘅黃店地道館車仔麵。第一次好肚餓,食車仔麵驚唔夠飽,於是叫咗個招牌豬扒蝦條蛋飯。叫得招牌,總會有啲期望,呢個飯最特別嘅當然係蝦條,味道就似一條長形嘅炸蝦丸,蝦膠鮮甜,不過肉質略嫌唔夠彈牙;豬扒原塊上,中間切咗幾刀,方便進食,呢個窩心舉動有分加🤗;味道方面,豬扒煎得香口,肉質嫩滑唔嚡口,真心唔錯👍。餐飲我叫咗而家好少見嘅荷蘭谷古,可可味好濃郁,飲得出真係谷古,唔係普通朱古力。第二次終於叫咗車仔麵,我揀咗麻辣豬肚,蘿蔔同魚皮餃,最好食嘅係豬肚,味道偏甜唔太麻辣,煮得又腍又入味,完全冇一般豬肚嗰朕除,非常唔錯;其餘兩個餸就正正常常,無甚驚喜,反而個腩汁好出色,除咗腩味濃之外,湯底入面仲有唔少大大粒牛腩,超正😍。最後想講嘅係,呢度嘅車仔麵每款餸份量都好多,好抵食。

2020-12-26 475 浏览
😋之前午餐幫襯過幾次車仔麵,都覺得唔錯,所以今日經過見到有下午茶,價錢仲好抵,叫埋朋友一齊去試吓🍜😚我選了咖喱魷魚🦑魚蛋🐟米線,飲熱檸茶✌🏻雖然說是下午茶,但份量都唔算小。🍲湯底加左滷水汁,香濃得來又帶少少甜甜地,好味😋🦑咖喱魷魚的咖喱味唔算好入味,帶少微辣,好彩選用魷魚的部分夠淋,加番少少分。🐟魚蛋係用左我最愛的陳皮魚蛋,好食🤟🏻😍朋友說都幾好食,價錢又抵,經過開會再幫襯。
😚我選了咖喱魷魚🦑魚蛋🐟米線,飲熱檸茶✌🏻
雖然說是下午茶,但份量都唔算小。
🍲湯底加左滷水汁,香濃得來又帶少少甜甜地,好味😋
🐟魚蛋係用左我最愛的陳皮魚蛋,好食🤟🏻
😍朋友說都幾好食,價錢又抵,經過開會再幫襯。
下午茶
2020-12-19 1158 浏览
星期一下午我在「何文田廣場」的某潮州菜茶樓裡面,享用完一碟價錢不算十分便宜,而且廚房實際刀工不算清脆俐落的潮州「咸香雞飯」下午茶,結賬之後我徒步返回「愛民廣場」。我對上一次光顧「愛民廣場」,粗略推算起碼至少兩年時間之前,現在「愛民廣場」店舖已經面目全非,因為我曾經光顧幫襯,「愛民廣場」裡面的某著名快餐店「天馬快餐」,現在都已經結業關門收場。不過我發現我曾經在「油麻地」和「新蒲崗」都曾經光顧過的港式車仔麵茶餐廳食店「地道館車仔麵」,原來已經在「何文田」「愛民廣場」裡面開了新分店。「何文田」「愛民廣場」分店「地道館車仔麵」跟現在的「新蒲崗」分店一樣,店舖樓面裡面的電視機播放的不是香港的電視臺,也不是新聞頻道,而是播放一般看不看也沒有所謂的片段而已。至於食品方面,「何文田」分店「地道館車仔麵」裡面提供和售賣給食客的食品,大致上跟「新蒲崗」分店幾乎一模一樣。上次我光顧「新蒲崗」分店,食完準備結賬那一刻,才發現原來食店也有「瑞士雞翼」。即是說食客光顧「地道館車仔麵」,就算不考慮食「車仔麵」,想在「地道館車仔麵」裡面食遍「牛腩飯」和「雞肉」類別的小食食品作為晚餐,完全不成問題。很與其說「地道館車仔

很與其說「地道館車仔麵」是一間很本土的,港式車仔麵餐廳,倒不如說直接說現在的「地道館」,像一間港式茶餐廳多過像港式車仔麵餐廳,就算不食「車仔麵」,也不是什麼稀奇怪事。

至於「何文田」分店「地道館車仔麵」店舖樓面實際規模,跟「新蒲崗」分店最相似的地方,是「何文田」分店「地道館車仔麵」樓面的電視不播新聞報導,什麼食材都可以隨時食到。

「地道館車仔麵」晚市提供給食客的「蘿蔔牛腩飯」,「蘿蔔牛腩飯」的實際售價十分便宜,連凍飲飲品或者罐裝汽水飲品,都只收港幣四十七元而已,性價比十分之高。

跟著我再選擇了,享用「地道館車仔麵」的「瑞士雞翼」小食,「地道館車仔麵」的一碟「瑞士雞翼」小食售價港幣三十二元,共有五隻甜味「瑞士汁」「雞中翼」,平均計才六元四角而已,十分抵食。

「地道館車仔麵」製造的「瑞士雞翼」,「瑞士雞翼」裡面的「瑞士汁」味道頗甜,但是「瑞士汁」沒有以大幅狀態,從「雞翼」身上洩漏出來。

而且「瑞士雞翼」被「地道館車仔麵」廚房裡面的人安排,放在一塊「生菜」的表面上。「生菜」本身不是用來食,而是純粹方便食店把「瑞士雞翼」和餐碟分隔開,防止「瑞士汁」洩漏弄髒餐碟而已。

至於「地道館車仔麵」廚房,實際上製作「瑞士雞翼」小食食品實際上所需要的時間,才僅僅十分鐘左右時間而已,而且跟主菜食品「蘿蔔牛腩飯」一起製作完成上檯,製作速度感覺頗為快捷。

由於大部分光顧「何文田」「地道館車仔麵」的食客,大多數都選擇了外賣自取,而沒有選擇留在餐廳樓面內享用晚餐,導致餐廳環境變得十分寧靜,我慢慢看電視也完全不成問題。

「地道館車仔麵」製造的小食食品「瑞士雞翼」味道雖然很甜,但是卻沒有遺下大量甜味「瑞士汁」,令我之後同時享用「蘿蔔牛腩飯」,也能夠在無後顧之憂的情況下安心用餐。

「地道館車仔麵」製造的「蘿蔔牛腩飯」,「蘿蔔牛腩飯」底層的醬汁,主要是來自於甜味的「柱侯醬」,不過「柱侯醬」醬汁的實際份量其實不算很多,醬汁在大型餐碟上更顯得微不足道。

相對份量非常之少的甜味「柱侯醬」醬汁,「地道館車仔麵」「蘿蔔牛腩飯」旁邊的大量「蘿蔔」,把本來已經不多的甜味「柱侯醬」醬汁完全湮沒過去。
蘿白牛腩飯

至於「地道館車仔麵」「原汁牛腩飯」裡面的「牛腩」實際製成品,幾乎全部都是「牛腩」,相反地幾乎完全發現不到「牛筋」,即使「牛腩」口感煮得再腍,沒有「牛筋」襯托感覺始終有點不足。

至於「原汁牛腩飯」裡面的「牛腩」,大部分都已經被「地道館車仔麵」廚房預先慢煮處理完成,所以「原汁牛腩飯」裡面「牛腩」體積雖然不大,但是「牛腩」實際口感卻是煮得很軟很腍。

「原汁牛腩飯」不單止「牛腩」實際口感被煮得很腍,就連「蘿蔔」的實際口感也跟「牛腩」幾乎一模一樣,都是煮得很腍,輕輕一咬就能夠即時咬斷,舌頭一壓「蘿蔔」就即時壓扁「蘿蔔」。

由於「原汁牛腩飯」裡面的「蘿蔔」實際味道,被「地道館車仔麵」廚房煮到吸收大量「滷水汁」裡面的甜味,所以味道本來偏甜的「蘿蔔」吸收「滷水汁」後,味道就變得更甜。
瑞士雞翼

由於我還花了大約港幣三十二元,點了一份「地道館車仔麵」味道很甜,口感煮得很腍,近乎入口即化的小食食品「瑞士雞翼」,所以沒有未點其他的小食食品。

而且「地道館車仔麵」小食食品「瑞士雞翼」實際製成品的味道非常之甜,所以在強烈甜味的對比之下,「蘿蔔牛腩飯」裡面的「滷水汁」甜味立刻變得有點失色,相形見絀了。

至於我在「何文田」分店「地道館車仔麵」享用兩款食品的實際狀況,由於「何文田」「地道館車仔麵」準備食品實際上需要的時間偏短,只需要大約十分鐘,所有食品就已經大功告成。

所以我基本上不可能一開始就把罐裝「忌廉」汽水就全部喝完,要等候「地道館車仔麵」把兩款食品製作完成,和交由侍應端出來和送到檯面,我才能夠放心享用整罐汽水飲品。

「地道館車仔麵」廚房製作的「原汁牛腩飯」,「原汁牛腩飯」裡面的「牛腩」實際口感,跟大部分食店廚房製作的「牛腩」一樣,會隨著時間而慢慢熟成,所以時間一過就變得不好食了。

幸好我在下午已經先在「何文田廣場」裡面,光顧完一間潮州菜食店,食完一碟「潮州咸香雞」雞飯作為下午茶食品,所以再徒步前往「愛民廣場」,時間已經在晚上七點鐘過後,不用擔心晚餐時間未到。

再加上「何文田」分店「地道館車仔麵」廚房,廚房製作晚餐食品「蘿蔔牛腩飯」,和小食食品「瑞士雞翼」,實際上需要的時間,比我原本預期需要的時間來得更短。

所以我在「何文田」分店「地道館車仔麵」裡面,逗留了不算非常長久時間,就已經食完味道很甜,口感很腍的「蘿蔔牛腩飯」和「瑞士雞翼」,就連實際總價錢也比預期來得更便宜,就享用到一碟飯、一碟雞翼加一罐汽水。

雖然「愛民廣場」分店「地道館車仔麵」選址,距離「何文田港鐵站」有一段不短的距離,但是都只需要徒步步行一段路而已,跟「新蒲崗」分店一樣,都值得下次有機會再幫襯。
2020-11-30
蘿白牛腩飯
瑞士雞翼
2020-12-14 359 浏览
同朋友一齊經過何文田愛民商場,見到一間車仔麵。雖然以前都有食過,但係好味到我想一試再試,就推薦左我朋友入去。呢間車仔麵同其他一樣,都係有幾十種款式比我哋自由配搭。今日我就叫咗一個清湯米線🍜 配上滷水雞中翼,酸齋,豬紅同陳皮魚蛋😍滷水雞中翼———加$1雞翼肉質新鮮有雞味,唔係只有啖啖肉。雞皮脂肪適中,無一點油膩感。再加上本身既滷水醬汁,唔令佢變成想一試再試嘅滷水雞中翼🤤酸齋———加$1齋菜我相信對好多人黎講都唔算陌生,但係配上酸汁,就未必個個都食過。加上呢度嘅酸汁有足夠酸味,但唔會刺激到口腔同喉嚨😍豬紅睇過周星馳嘅食神,都知道豬紅係唔可以一夾就散。呢度嘅豬紅絕對係成功,因為佢能夠保持形狀有口感,絕對有地道豬紅嘅風味陳皮魚蛋魚蛋大家食得多,加上咖喱就中普遍。陳皮魚蛋就唔知大家有冇食過呢?呢度嘅陳皮魚蛋,每一粒都包含住隱隱嘅陳皮香味。絕對係強烈推介大家試嘅餸!!🤩🤩除左野食,佢仲包一杯野飲。我發覺佢有啲特別款式,有荷蘭谷古(即可可粉),有杏霜。因為出面唔係好多地方有,所以我最後選擇左一杯熱杏霜。飲起上嚟就有好大既杏仁味,口感細滑。👍🏼👍🏼呢度除咗車仔麵之外,仲有好多其他嘢食,例如豬扒飯,雞翼

呢間車仔麵同其他一樣,都係有幾十種款式比我哋自由配搭。

滷水雞中翼———加$1

酸齋———加$1

豬紅

陳皮魚蛋

呢度除咗車仔麵之外,仲有好多其他嘢食,例如豬扒飯,雞翼飯,豬手飯。又有唔同嘅小食,海蜇,髯鬚雞等等。絕對適合面對車仔麵配料,有”選擇困難症”嘅人

最後我想講吓,呢個車仔麵鋪係可以用WhatsApp落單,非常方便!啲侍應又友善!試過有一次,因為佢哋有兩部大電視,有一部播緊戲,我想知到底係咩戲,個侍應一聽到即刻走埋去電腦幫我睇再答返我,超好人

總括而言,食物質素有保證,又多選擇,適合男女老幼去食。服務態度一流,落單模式又方便,適合無論係上班一族定係學生哥嘅你😊
2020-12-14
  • 滷水雞中翼