好耐冇咁滋味啦!西九龍中心都算係食客嘅聖地,唔少得每每經過必食嘅店—蘭州牛肉拉麵😋。今次嘗咗五香牛𦟌幼麵,「𦟌」😌咁薄咁滑,嗰幾絲五香味攞捏得好啱。又點可以錯過紅燒牛肉麵呢?湯底有種濃郁嘅香辣味,夠哂kick!麵條揀咗薄寬,軟硬啱啱好,係咁吸引紅燒嘅精華,每啖都啖啖肉呀👍。啲麵好有牙口,勁彈牙喎!喺呢度食,食物唔單止好食,個感覺都好親切,咁多款選擇,真係食晒都未夠,皮帶麵、鍋寬...咩款想食就食咩款🍜。飲品方面,簡簡單單一杯烏龍茶⭐,清新爽口,解解油真係妙不可言。各位食客,下次黎西九龍中心,記得一定要試下,真係好過癮,味道正喇!

啱晒!在蘭州嘅牛肉麵真係得架!🍜 嚟到呢間食肆,第一時間俾湯頭香呷得我嗅覺都陶醉咗。先來個紅燒牛肉麵,湯頭用料實在,淋淋哋,豐富嘅香料味,呢個湯... 啖啖肉,啜一口湯,真係滿足!牛肉腍得黎唔爛,有咬勁。再試吓招牌嘅蘭州牛肉麵,講真,佢嘅牛肉多到滔滔嚟,啖啖肉,畀個like!👍 麵條嘅彈性同韌度都係正!鹽水麵個麵勁道,每條都滑溜得嚟有韌勁,真係消化唔到,點解食咗咁多次都吞唔夠嘅感覺。至於五香牛展麵,咋咋哋嘅牛展,香氣撲鼻,真係惹味!🌶️ 加上刀削麵厚實得黎又帶點鬆軟,湯底微辣,畀我食嗰陣真係喺大満足中完咗餐。對於平凡嘅日子想搵啲口味充實嘅食物,走入這間店真係適合得嚟!响我睇,這間食肆抵死推介!真心覺得,對於愛好牛肉麵嘅朋友嚟講,呢度係一個唔可以錯過嘅美食點。天呀,有得食,真係好命!下次一定要再嚟!

2023-12-11 360 浏览
今日一個人去深水埗食晏就,一路都想試下蘭州拉麵,見openrice都有介紹西九龍中心8樓美食廣場入面都有「蘭州拉麵」於是就去試下喇環境方面係食街嚟嘅,椅子係打斜坐,坐得十分之唔舒服。食店方面都係當外賣咁食,叫完之後就攞飛仔等攞餐。食物方面叫咗碗傳統蘭州牛肉麵小辣,拉麵係手拉嘅,咬落夠彈下有麥香味,湯底方面用牛肉同蘿蔔淆出嚟,另外少少13香味道,配菜有蔥,牛肉方面都有6-7塊,肉味香濃,整體碗麵好好食,另外仲叫咗支豆漿,包裝好特別,係用透明袋裝住嘅,然後用扭開個蓋就就咁啜嚟飲,豆味香濃,似係鮮制豆漿。總括而言今餐食咗41蚊我覺得好抵食,推介畀鍾意食蘭州拉麵嘅朋友試下。

環境方面
係食街嚟嘅,椅子係打斜坐,坐得十分之唔舒服。
食店方面
都係當外賣咁食,叫完之後就攞飛仔等攞餐。

食物方面

總括而言
2023-12-11
2023-11-06 342 浏览
這一碗以$39的實惠價格,吸引我蒞臨品嘗的蘭州牛肉拉麵,相信定能為味蕾帶來一場盛宴!🤤一開始,湯底香醇叫人垂涎三尺。熬煮多時的湯基鮮美濃郁,一口下肚簡直回味無窮💫麵條彈牙勁滑,為整碗增麵添獨特口感👌 最吸引我的還是牛肉片。肉質細嫩多汁,入口即化😋不同部位的牛肉片搭配,無一不令人嘆為觀止再配上豐富的小菜,為口感增添層次👍飯量也充裕,吃過後一點也不覺得空虛😄以這樣的品質和實惠價位,相信蘭州牛肉麵定能成為更多人的最愛!下次我一定再搶先一步過來😉

我昨天看到TVB報導關於蘭州面,Google看到在蘭州在我家附近,昨天才第一次吃,他們是手打的面,非常好吃。我今天又吃了一碗,老闆娘說她們明天開始會休息幾天,因為她要做手術,我剛剛又買了一碗給我媽媽吃。希望老闆娘手術成功,早日康復,在開門,我有可以再吃蘭州面。
2022-12-20 1326 浏览
在大陸隨處可見的蘭州拉麵,在香港特別少,好不容易找到這家,專門來吃,驚喜很正宗,而且牛肉大塊,後悔點的微辣,應該中辣的,會更香!價錢都很抵食!!外帶多1快,湯同面會分裝,棒棒噠!店週三休息,平時12點半開門
傳統蘭州牛肉面
外卖自取
傳統蘭州牛肉面
2022-12-13 922 浏览
係香港最好食蘭州拉麵,麵同湯都有水準,價錢又平,值得推介👍位置西九中心,深水埗地鐵站行幾分鐘,新店未有小食。推推推推推推推推推推推,點解食評要寫咁多字,再推推推
係香港最好食蘭州拉麵,麵同湯都有水準,價錢又平,值得推介👍

位置西九中心,深水埗地鐵站行幾分鐘,新店未有小食。

推推推推推推推推推推推,點解食評要寫咁多字,再推推推

2022-11-29 688 浏览
啱啱最近諗起以前係墨爾本留學好多蘭州拉麵好想食, 香港唔見有。今日去長沙灣政府大樓合署就揾到隔離的西九龍中心8樓美食廣場,竟然有蘭州拉麵!!蘭州酸菜牛肉麵:原價$40。加熱豆漿$5加牛肉加麵$6$51可能個碗太細賣相普通, 但是加底好足料, 中辣適合食開辣野的人, 粗麵夠彈牙索湯, 好食! 有機會會再去

蘭州酸菜牛肉麵:

蘭州酸菜牛肉麵
蘭州酸菜牛肉麵
  • 老壇酸菜牛肉麵
2022-11-05 669 浏览
成日經過呢間蘭州拉麵覺得佢好抵食今日見到個師傅喺廚房入面拉麵好似好正 就試一試佢啦30幾蚊一碗,好多蔥又多肉!個湯飲落好舒服,啲面都好彈牙!加埋可樂豆漿嗰啲嘢飲,都係加多幾蚊啫好抵 值得再食!下次可以試吓其他味
成日經過呢間蘭州拉麵
覺得佢好抵食

今日見到個師傅喺廚房入面拉麵
好似好正 就試一試佢啦

30幾蚊一碗,好多蔥又多肉!
個湯飲落好舒服,啲面都好彈牙!
加埋可樂豆漿嗰啲嘢飲,都係加多幾蚊啫
好抵 值得再食!
下次可以試吓其他味

2022-10-11 522 浏览
在香港偶然遇到這一家拉面鋪,不像是什麼的,好好的一碗蘭州傅统拉面,'大陸叫兰州牛肉拉面'。面底,湯,牛肉都縕含風味。面是掛走在筷子;湯清淡而肉骨香;牛肉最鼎瓜瓜中國的安格斯。我無后悔啊!
2022-10-10
等候时间
5 分钟 (堂食)
庆祝纪念
生日
  • 傳統牛肉麵
今晚呢到深水埗想食麵,就見到呢間風味十足的蘭州拉麵。門面裝修綠油油的,很亮眼!然後,廚師一身白色廚師套裝,看起來可專業了。雖然無幸見到佢到大顯身手,不過直感應該很正宗。老壇酸菜牛肉麵$38價錢實惠!$38一大碗,麵量很足,牛肉也有4-5片。湯底味道似係內地食過嘅味道,味道不錯,但食完會口乾。拉麵上枱係一餅野,要自己用筷子搞散佢,麵質偏淋,唔算彈牙。牛肉有牛味,唔柴唔硬,肉質岩岩好,幾好食,不過就薄少少。總結:呢個價錢,唔會要求好高,我覺得又幾抵食,味道都OK,如果唔想係屋企食,平平地醫飽肚 ,都可以揀佢嫁!
老壇酸菜牛肉麵$38

2022-09-16
2022-08-06 676 浏览
作为一个来自北京的朋友 来香港这么多年 偶然间碰到了这家店 终于是吃到了念书时候的兰州拉面 真的是非常非常非常地道的兰州拉面的味道 师傅的师傅是兰州人 而且还有黑醋提供 记得多加牛肉 $10/份 态度和蔼亲切 祝生意兴隆

传统拉面
传统拉面
2022-06-28 1087 浏览
西九龍中心8樓,三十幾蚊碗蘭州牛肉麵價錢合理叫咗傳統牛肉麵(小辣),起初見佢碗仔細細以為份量好少,抄起撈均又唔算少拉麵質地其實唔錯,有少少筋勁,而且都幾掛湯,但是唔知師父係咪唔小心將個麵頭都掉埋落去煮,搞到個麵變咗一大餅,要自己分返開,同埋個大舊麵頭位煮唔透呢舊麵頭位煮唔透湯都算唔錯,都幾似係大陸食到嘅果陣味牛肉就麻麻地,得一兩塊係肉,其他嘅似係一啲筋位定唔知內臟咁🤔食到小一舊似係栢葉嘅位置,果堆野(內臟?)食落都係偏靭而且冇乜味,類似煲完湯出晒味嘅湯渣咁整體嚟講一試無妨,價錢抵食,而且香港比較少餐廳係食蘭州拉麵🍜,加上師傅係即場拉麵,加分!👍
西九龍中心8樓,三十幾蚊碗蘭州牛肉麵

價錢合理

傳統牛肉麵

幼麵

呢舊麵頭位煮唔透
又粗又幼,麵頭都一齊煮

湯都算唔錯,都幾似係大陸食到嘅果陣味
冇乜牛肉

等候时间
5 分钟 (堂食)
用餐时段
下午茶
傳統牛肉麵
2022-06-26 555 浏览
因為老公十年前係上海做流學生時,係學校附近有一間蘭洲拉麵,佢話好好食,所以番來香港後,佢一直都想係香港搵間食蘭洲拉麵。但原來香港係好少餐廳係食蘭州拉麵~跟住網上搵下,就搵到呢間比較近屋企既~ 見人地食評話要叫粗麵,因為粗麵比較彈牙。所以最後我地叫左老壇酸菜羊肉麵(小辣), 仲有一個傳統炸醬麵。 老壇酸菜羊肉麵好食,個湯清,食落唔係話好重味精,但都有小小鹹,唔會太過,可接受。 入面既羊肉都多瘦,唔係肥,個湯都唔油。 粗麵小辣對唔太食得辣既我來講,覺得有啲辣,但唔雖要飲水既,食下後期可以接受。傳統炸醬麵個羊味就更出,老公好鐘意,但我自己就覺得個羊味好出,就唔太鐘意,但後尾食下食下,真係覺得好食😋撈落麵果到既辣醬,好好食~~ 外賣會自動湯麵分開👍價錢來講又唔貴,又係人手拉麵~ 抵食推介~

跟住網上搵下,就搵到呢間比較近屋企既~
見人地食評話要叫粗麵,因為粗麵比較彈牙。

撈落麵果到既辣醬,好好食~~
外賣會自動湯麵分開👍

價錢來講又唔貴,又係人手拉麵~ 抵食推介~
老壇酸菜羊肉麵
傳統炸醬麵
2022-06-26
等候时间
15 分钟 (外卖自取)
老壇酸菜羊肉麵
傳統炸醬麵
  • 香菇肉沫炸醬麵
  • 傳統牛肉麵
即叫即拉 蘭州拉麵鋪滿滿一層芫荽蔥花,睇落好有食慾湯底普通,較為清淡重點是拉麵! 呢到嘅麵全部都係落單後即場拉,開放式廚房,可以睇到拉麵嘅過程老壇酸菜牛肉麵 $38揀咗皮帶面,一心諗住係好煙韌彈牙嘅口感,一食覺得有點失望,因為麵質同我想像中幾唔同,麵係夠厚身,但係就無咩咬口😿之後聽老闆娘講先知原來想食有咬口嘅麵,應該揀粗麵呀😅酸菜份量多,湯底偏清淡,牛肉係簿切正正常常咁紅燒牛肉麵 $42呢碗係幼麵,食落比皮帶面更加煙韌有咬口,牛肉係腩位,比另一碗嘅牛肉好食,都幾嫩滑揀咗小辣,湯會比另一碗濃dd豆漿一般,下次會揀其他野飲整體黎講,我會將個重心放落拉麵,即叫即拉好花心思,cp值算高,下次一定會試粗麵🤣在蘭州 (深水埗)深水埗欽州街37號西九龍中心8樓美食廣場8F-12號舖
即叫即拉 蘭州拉麵

鋪滿滿一層芫荽蔥花,睇落好有食慾
湯底普通,較為清淡

老壇酸菜牛肉麵 $38
之後聽老闆娘講先知原來想食有咬口嘅麵,應該揀粗麵呀😅
酸菜份量多,湯底偏清淡,牛肉係簿切正正常常咁

紅燒牛肉麵 $42
揀咗小辣,湯會比另一碗濃dd

豆漿
一般,下次會揀其他野飲

在蘭州 (深水埗)
深水埗欽州街37號西九龍中心8樓美食廣場8F-12號舖