2022-10-10 582 浏览
🍰納奈莫條 $26第一層係一片朱古力片第二層係一層moose,有香濃椰子味第三層係朱古力醬溝果仁,甜得來唔太漏 🧋鮮芒果椰汁特飲 $39一款嘢飲,兩個價錢,一個用鮮果,一個用果汁,今次試個鮮果,唔會特別甜,仲帶少少酸,成件事真係似飲緊鮮榨果汁冰咁,唔似啲芒果製品,係食得出嘅單芒果味📍地址:南丫島榕樹灣大街84號地舖- 推介: 🌝🌝🌝🌝🌝 (試下喇~)- 味道(甜): 🌝🌝🌝🌚🌚 (芒果特飲一流)- 番兜度: 🌝🌝🌝🌝🌝 (芒果鄧飲一流)#hkfood #foodie #hkfoodie #零食 #零食開箱 #返工 #放工 #無無聊聊又一日 #打工仔 #打工仔日常 #hkeat #hkfood #試伏 #yuenlongfood #hkfoodblogger #打卡 #美食 #香港美食 #南丫島美食 #hkfoodblogger #foodbloggerhk #hkfoodporn #foodpornhk

🍰納奈莫條 $26
第一層係一片朱古力片
第二層係一層moose,有香濃椰子味
第三層係朱古力醬溝果仁,甜得來唔太漏

🧋鮮芒果椰汁特飲 $39

📍地址:南丫島榕樹灣大街84號地舖

- 推介: 🌝🌝🌝🌝🌝 (試下喇~)
- 味道(甜): 🌝🌝🌝🌚🌚 (芒果特飲一流)
- 番兜度: 🌝🌝🌝🌝🌝 (芒果鄧飲一流)

2022-10-04
  • 鮮芒果椰汁特飲
2021-11-10 829 浏览
入南丫島住咗幾日,身為麵包控嘅我每日都起碼幫襯呢間麵包店一次🤣麵包店賣的麵包款式大多數屬於西式麵包,例如牛角包、bagel、法棍等,比較特別嘅有石磨小麥包、雜糧黑麥包、杏仁無花果藜麥包。我哋試咗杏仁無花果藜麥包,雜糧黑麥包同埋罌粟bagel。杏仁無花果藜麥包每一啖都食到果仁粒同無花果籽,口感豐富而且小麥味好香罌粟bagel上面有好多罌粟籽,bagel好食完全唔怕痴牙!雜糧黑麥包黑麥味好香,用料充足、外皮香脆每一啖都好多種子同穀物。感覺到店內嘅麵包都係用心製作、足料無添加!如果入南丫島絕對值得一試!
杏仁無花果藜麥包

雜糧黑麥包

雜糧黑麥包黑麥味好香,用料充足、外皮香脆
每一啖都好多種子同穀物。

杏仁無花果藜麥包
雜糧黑麥包
Corner84💛外國風情麵包🥯🧇🍞🥖🥨有各種款式的西式麵包、葡撻!🥐🧇🥧很多都是在香港店面比較少買得到的~還有現點現做的披薩🍕#麵包控 必來!——▪️貝果(藍莓/提子乾)$15大麥比例高😚聞到淡淡的肉桂香~蠻厚實,紮實口感,有嚼勁!不像日本鬆軟口感~是外國紮實嚼勁十足的咬口——▪️迷你葡撻 $8我覺得底的酥皮有點硬,沒有一層一層的感覺但內陷很嫩、很滑、蛋香味很濃💛💛一兩口吃完😋😋😋💕
Corner84💛
外國風情麵包🥯🧇🍞🥖🥨
有各種款式的西式麵包、葡撻!🥐🧇🥧
很多都是在香港店面比較少買得到的~
還有現點現做的披薩🍕
#麵包控 必來!
——
▪️貝果(藍莓/提子乾)$15
大麥比例高😚聞到淡淡的肉桂香~
蠻厚實,紮實口感,有嚼勁!
不像日本鬆軟口感~是外國紮實嚼勁十足的咬口
——
▪️迷你葡撻 $8
我覺得底的酥皮有點硬,沒有一層一層的感覺
但內陷很嫩、很滑、蛋香味很濃💛💛
一兩口吃完😋😋😋💕
2020-10-19 1061 浏览
假日悠閒行南丫島,嚟到呢間麵包店,入去發現有好多款西式麵包同蛋糕,另外仲有即叫即整嘅Pizza!🍕但因為我哋要去第二間舖頭食lunch嘅關係,我哋淨係買咗香腸麵包同埋紅蘿蔔蛋糕!-香腸麵包🌭外面係一啲好似丹麥酥嘅外殼,搽上咗一層蜜糖,好大條!我哋三個人食都食唔晒!-紅蘿蔔蛋糕🥕🍰呢個超好味,大大力推介俾大家!好食到我哋食完之後再買咗個返屋企當手信🥰-佢有紅蘿蔔、合桃、同好香既肉桂味道!口感濕潤又唔會令到你覺得太Dense太Heavy!-原本我哋仲諗住買啲麵包返屋企,但係六點幾去到好多麵包都賣晒,所以如果真係想買嘅話可能要早少少去啦!

香腸麵包🌭

紅蘿蔔蛋糕🥕🍰

佢有紅蘿蔔、合桃、同好香既肉桂味道!
口感濕潤又唔會令到你覺得太Dense太Heavy!
外卖自取
2019-01-14 1183 浏览
南丫島一落船就會見到幾間食海鮮嘅酒家,可能好多人都會比呢啲酒家吸引住,但其實去南丫島都唔一定要食海鮮,仲有好多小店可以選擇自從第一次食過呢間小店嘅pizza之後,每次去南丫島都會再想食呢間小店其實主打係賣麵包,所以店內只有二個坐位,pizza就以外賣為主Pizza 有分9寸&12寸 $78起由於勁肚餓嘅關係,食左一塊先記得影相⋯9寸至尊批$98火腿、煙肉、蘑菇、洋蔥、青椒、蕃茄等每個Pizza都係即叫即整,所以order左之後大約要等30分鐘Pizza十分足料,芝士夠多,餅底厚薄適中剛出爐熱辣辣,勁好食如果二個女仔的話,9寸都好夠食

Pizza 有分9寸&12寸 $78起

由於勁肚餓嘅關係,食左一塊先記得影相⋯

9寸至尊批$98
火腿、煙肉、蘑菇、洋蔥、青椒、蕃茄等

Pizza十分足料,芝士夠多,餅底厚薄適中

剛出爐熱辣辣,勁好食

如果二個女仔的話,9寸都好夠食

2018-05-22 967 浏览
閒日到南丫島郊遊去,就是想避開人潮,享受一點點的安靜。行程編排很緊湊,未夠10:45 a.m. 已到達島上,想食個早餐加lunch,醫肚後再行山,corner 84 is a good choice! 見到內裡有十字架,有點明白店名為何叫「国度」了至於84 就唔知點解了店內主要係賣bread, cookie, 冰淇淋,飲品,各国有機生果乾等. 所以只有一張二人檯可以讓客人坐係度食。大部分客人都係外賣走的。Bread 有很多款,有好多外國人買走Simple and special decorationPizza is made to order and ready for 30mins, 我們先落單,再慢慢睇有咩其他野食同睇野飲勁吸引既donuts, 一人一個當starters 先Strawberry and chocolate, 甜度適中綠茶沙冰奶昔,味道不濃,上面粒粒chocolate 點綴得宜,略嫌多cream, but acceptable除左沙冰系列,試左芒果椰奶特飲,唔想咁多冰就呢杯剛剛好椰奶唔算多,芒果味香,合格!等pizza 期間又周圍睇下,見到like IG/ fbk,
閒日到南丫島郊遊去,就是想避開人潮,享受一點點的安靜。

見到內裡有十字架,有點明白店名為何叫「国度」了
至於84 就唔知點解了

Bread 有很多款,有好多外國人買走

Simple and special decoration

勁吸引既donuts, 一人一個當starters 先

除左沙冰系列,試左芒果椰奶特飲,唔想咁多冰就呢杯剛剛好

椰奶唔算多,芒果味香,合格!

等pizza 期間又周圍睇下,見到like IG/ fbk, 就送hand made Cookie, 於是支持下~睇過IG, 手作仔都整得幾靚!

肉腸 pizza 再等左陣就到,期間兩位店員定老闆?都禮貌的話唔好意思要再等一下,讚!比客知道個progress

其實唔算等得耐,pizza 終於熱騰騰來到,唔算好出色,總是誠意之作!

當天氣溫又創新高,達34.5度,消暑一下吧!

榴槤gelato, 濃濃的durian 味道,榴槤控必食!

小店值得支持,而且唔駛加一,價錢公道!

2018-05-21
2018-04-11 554 浏览
上次黎南丫島無意中試到呢間家庭式麵包店幾有水準,但鋪位又細又唔起眼,要由門口既玻璃窗裝入去望到熟悉既陳設先記得幫襯過,忍唔住入去行左轉。鋪頭以麵包、曲奇為主,咁岩見到有售沙冰亦唔貴,落單後幾分鐘內就有得飲喇。綠茶沙冰奶昔 ($28)冰凍幼滑既沙冰入口透心涼,綠茶奶味較重,唔會過甜,最特別既係忌廉上灑上曲奇碎,偶爾咬到帶芝士牛油香既酥脆餅碎,竟然係意想唔到咁夾。 同類特飲係市區連鎖咖啡店必定索價雙倍,性價比奇高。迷你甜甜圈 ($7)、芝士脆條 ($12)簡單講句就係自家製新鮮茶點,呈現出最佳狀態既煙韌、香脆,聽老闆娘介紹實冇錯。 上次黎試過木糠布甸都好有水準,大大杯夠滑又夠凍。店內陳設都幾有心思同童趣,雖然只有一張餐台,人流亦不絕,但多數人都外賣走,兩次到訪都好順利咁獨佔兩個座位。右方有整排麵包架,店鋪中央亦有U形櫃擺放曲奇供客人選購,老闆娘見我地揀得耐都好主動介始有咩款值得一試,態度親切,記得上次黎仲問埋佢行山路線添。成日大力吹捧乜茶乜茶,其實香港本土出品都唔差丫。

綠茶沙冰奶昔

綠茶沙冰奶昔 ($28)
綠茶沙冰奶昔

迷你甜甜圈 ($7)、芝士脆條 ($12)
迷你甜甜圈

成日大力吹捧乜茶乜茶,其實香港本土出品都唔差丫。
迷你甜甜圈
2016-12-03 748 浏览
去咗南丫島,經過一間不起眼的麵包店,享書蟲斜對面,見到有即磨咖啡,諗住試吓,點知見到人地食緊個熱狗,好正!即刻叫一個試吓,個賣相好靚,用料汁醬好足,價錢又抵,值得誠意推介一吓!另外仲有好得意嘅即製雪糕,有榴蓮味同藍梅味,好驚喜!真係一間別有洞天的麵包店,原來牆上的painting是店主自己作品,好喜歡這種有誠意的特色小店,值得支持!👍

2016-11-27
  • 熱狗
  • 即磨咖啡
  • 雪糕
2016-09-19 530 浏览
Best bakery on Lamma. Anything I've tried has always been fresh and delicious. Especially love the Apple Turnovers. The rolls are great too!
外卖自取