2021-08-10 2671 浏览
跟媽咪在香港第一次 Staycation,租住灣仔帝盛酒店,並提早為她慶祝生日! 送上驚喜!我經帝盛酒店官網訂房,Package 包括兩日一夜住宿及二人酒店自助早餐!入住前,我已經收到酒店 e-mail 通知,因為疫情關係,為保障食客健康及衛生著想,酒店自助早餐只可以外賣,帶回酒店房進食!這是我們首次體驗酒店外賣自助早餐我們第二天早上走到帝盛酒店1樓 <圃公館>!當時,限聚令下每枱只限2人!食物以中式及西式,款式不多!提供每人兩個食物盒,兩個紙杯及餐具,攞早餐返酒店房食!當我得知酒店安排,我自備紙碟以便影相,賣相更好!餐具只有膠叉、膠匙、牙籤及紙巾,竟然沒有筷子, 好在我帶定! 中式:牛肉燒賣沒有供應酒樓那種鮮蝦燒賣,牛肉燒賣質感尚可!不過不失!小籠包質素算是不錯,內裡富有鮮美肉汁!叉燒包包身雪白鬆軟,卻是餡料比預期少!炒飯以雜豆加蛋炒飯,口味相當失色!但我又怕唔夠飽才拿些少炒飯吧!拌上其他醬汁,口感亦無咁乾!炒菜冬菇、紅蘿蔔的濃味醬汁拌飯,口味剛好! 西式:炒蛋口感濕潤!亦可選擇烚蛋更健康!麵包變得鬆軟不酥脆!茄汁雜豆我個人覺得熱食的茄汁雜豆比室溫較好食,這裡是熱熱地
 送上驚喜!

這是我們首次體驗酒店外賣自助早餐

我們第二天早上走到帝盛酒店1樓 <圃公館>!

當時,限聚令下每枱只限2人!

食物以中式及西式,款式不多!

提供每人兩個食物盒,兩個紙杯及餐具,攞早餐返酒店房食!

當我得知酒店安排,我自備紙碟以便影相,賣相更好!

餐具只有膠叉、膠匙、牙籤及紙巾,竟然沒有筷子,
 好在我帶定!

中式:
牛肉燒賣
沒有供應酒樓那種鮮蝦燒賣,牛肉燒賣質感尚可!不過不失!

小籠包
質素算是不錯,內裡富有鮮美肉汁!

小籠包
叉燒包
包身雪白鬆軟,卻是餡料比預期少!

叉燒包
炒飯
以雜豆加蛋炒飯,口味相當失色!
但我又怕唔夠飽才拿些少炒飯吧!
拌上其他醬汁,口感亦無咁乾!

炒菜
冬菇、紅蘿蔔的濃味醬汁拌飯,口味剛好!

西式:
炒蛋
口感濕潤!亦可選擇烚蛋更健康!

麵包
變得鬆軟不酥脆!

茄汁雜豆
我個人覺得熱食的茄汁雜豆比室溫較好食,這裡是熱熱地,正合我意!

雜肉腸
不是死鹹的重口味!

卡夫芝士
Cut 成半塊,並連包裝紙,衛生保鮮!

蜜桃
香甜軟腍又多汁!

蘑菇湯
質感好似糊仔!

凍豆漿
我攞咗杯豆漿,原來是無糖豆漿,豆味算濃郁!
在酒店房給媽咪試飲,佢叫我倒落廁所!

蘑菇湯 & 凍豆漿
2020-08-16
外卖自取
早餐
2020-11-01 3513 浏览
我哋嚟咗呢個灣仔嘅呢間蒲公館,就食呢間自助嘅早餐啦。咁由於疫情嘅關係呢我哋都係要戴口罩出去拎嘢食嘅,咁嘢食嘅種類方面選擇都唔算少啦。咁有中式亦都有西式嘅一啲嘅平時嘅早餐啦。咁我第一樣野呢本人就好鍾意食呢個炒蛋嘅,所以第一樣嘢呢就拎咗啲炒蛋。另外拎咗漢堡扒啦,娃娃菜啦。佢亦都有沙律吧,壽司吧,西式糕餅嘅吧。我就食咗呢個酥幾好味。點心吧呢,佢入面有牛肉燒賣啦蝦餃啦叉燒包。小籠包個皮就有啲厚,同埋入邊唔多汁。Drink🍹 方面呢有橙汁同埋蘋果汁等等。
我哋嚟咗呢個灣仔嘅呢間蒲公館,就食呢間自助嘅早餐啦。

另外拎咗漢堡扒啦,娃娃菜啦。

Drink🍹 方面呢有橙汁同埋蘋果汁等等。
2020-09-06 2797 浏览
Worth the money for All-You-Can-Eat dim sum. Food was made to order except some pre-cooked items. Excellent interior and seating, depending where you seat, some seats enjoy the busy and buzzing downtown Causeway Bay views. Just off the Happy Valley Racecourse, between Wan Chai and Causeway Bay MTR. The staff was not too friendly (we tried to called for service but no one around at the time) for hotel standard, if this was a restaurant on its own, that would be fine.
2019-10-06
2019-10-08 5764 浏览
今日來咗呢度飲早茶,可能因為唔系繁榮地帶,呢間嘢比較安靜,我地來得比較遲,仲以為要等位,點知去到仲有幾多空位。同爸爸媽咪三個人點左一份麻辣牛肉腸、一個粥同埋魚湯鮮蝦雲吞。可能因為我地少食辣辣,個牛肉腸基本上某點食。個粥唔錯,料好足。魚湯鮮蝦雲吞入邊噶鮮蝦有好幾隻,雲吞皮薄餡厚,但系魚湯就比較淡了,基本上同平時噶雲吞湯底某太大區別。總體來講,都系間唔錯噶餐廳啦。
2019-09-19 5160 浏览
中秋檔期,食店相繼做優惠,姊姊在網上看到優惠套餐,中秋佳節檔期,仍可使用,揾食唔使煩,好過自己買餸煮。圃公館剛剛開業時,姊姊嗜辣,所以特意過來拜會,由於筆者是微辣者,但記憶中,姊姊越辣越過癮,那次她吃得很開心。夏日超值套餐: 龍蟹宴~九道菜包括:兩款餐前小食,五款菜色,還有炒飯和甜品,優惠價$998 (4-6位用) ,我們剛剛5 人,預算唔夠的話,再作單點項目。這裡的生啤和手工啤酒都不錯,尤其那生啤,花香氣吸引。至於當晚姐夫點了其中兩款手工啤酒,筆者初嚐那支 London pride 麥味香濃有層次,陣陣回甘,和辣味菜色配撘,相當不錯。梅酒聖女果~先來個醒胃的話梅番茄仔,第一眼看到那粒話梅,望梅,不單是止渴,酸酸甜甜,開胃小吃。七味脆豆腐~梅酒聖女果 和 七味脆豆腐 都是這裡的馳名小食,在這裡吃晚飯,都必然會令你舉杯暢飲,這兩款都是下酒小吃必選項目。洞庭香蘭爆波士頓龍蝦~當晚筆者很喜歡那點點的花椒麻辣味道,雖然波士頓龍蝦本身不是啖啖肉之選,但筆者就是喜歡那份”花椒之味”, 感覺像女性溫柔之中又帶一點潑辣,來得有性格,唯獨是花生未夠脆口,有點失分。黑胡椒焗大肉蟹~濃味者喜,惹味非常,那粉

夏日超值套餐:
龍蟹宴~
九道菜包括:

這裡的生啤和手工啤酒都不錯,尤其那生啤,花香氣吸引。

梅酒聖女果~

梅酒聖女果

七味脆豆腐~

七味脆豆腐

洞庭香蘭爆波士頓龍蝦~

洞庭香蘭爆波士頓龍蝦

黑胡椒焗大肉蟹~
濃味者喜,惹味非常,那粉絲才是真正的主角,配撘那手工啤酒,相當夾檔。

黑胡椒焗大肉蟹

子薑鳳梨爆安格斯牛柳粒~
牛柳粒夠腍且嫩滑,配上子薑、鳳梨,配白飯一流。

子薑鳳梨爆安格斯牛柳粒

蘇杭甜酸黑豚肉~
與 “子薑鳳梨爆安格斯牛柳粒 “ 相比,前者比較出色,由於筆者覺得兩款小菜也是酸酸甜甜,同樣類別,所以這個咕嚕肉被剛才的牛柳粒搶去了點點戲份。

蘇杭甜酸黑豚肉

西施白玉雞~
西施白玉雞

脆米櫻花蝦炒飯~
炒飯夠乾身,還有那點點的脆味,惹人討好。
脆米櫻花蝦炒飯

椰汁紅豆糕~
甜度適中,筆者就是喜歡那微甜的感覺,所以吃到最後,才記起還未拍照。

椰汁紅豆糕

整體來說:
地點未算就腳,但適合駕駛人士,中秋檔期,有如此精彩優惠價,有波士頓龍蝦和蟹,在灣仔區,而且屬於酒店內食店,這個價錢,絕對超值,唯一美中不足是,一次過上晒所有菜色,絕對做足節日套餐特色。

環境方便,適合與朋友舉杯暢飲、談天說地的一個好地方。

七味脆豆腐
洞庭香蘭爆波士頓龍蝦
黑胡椒焗大肉蟹
子薑鳳梨爆安格斯牛柳粒
脆米櫻花蝦炒飯
2019-09-07 4285 浏览
完全中伏,見到網上評價唔差,又見係酒店内,咪試下飲茶,點知難食到呢環境唔錯,有落地玻璃望街景,招呼不過不失,但2人細枱頂腳坐得唔舒服,衛生麻麻,食食下見有飛蟲飛來飛去見有飲茶自助餐,得2個人驚食唔唒,所以散叫,散叫比自助餐貴,食物質數完全對唔住呢個價錢鐵觀音無茶味之餘,有古怪味!叫左6樣野,魚湯鮮蝦雲吞無影相,雲吞有蝦味,有6隻,78蚊,魚湯係白色,但完全無魚湯鮮味也飲唔出魚味雖然埋單果時話有8折,減左都要455大元
鐵觀音無茶味之餘,有古怪味!
雖然埋單果時話有8折,減左都要455大元
百花松葉炸蟹鉗
九王帶子腸粉
芝士鮮蝦春卷
金簿仙氣魚餃
生煎和牛飽
2019-07-04 4281 浏览
因為不在灣仔和銅鑼灣中心地帶,晚市人比較小,也比較安靜,這裡有幾個私人包廂可以預訂,一家大小或一班朋友聚會也非常適合。包廂內環境不錯,一圍枱不只坐12個人,還有卡拉OK偏廳在包廂裡。五多講先試下呢度個野食先,鮮蝦雲吞,大細適中,入口蝦肉彈牙爽口香港本地牛頸脊,賣相已經好靚,入口牛味好濃而嫩滑。另外又叫多幾樣炸野同一碟菜,都唔錯。雖然今餐好熱氣,但唔係成日咁樣食,當然要食得盡興!食物總體上都五錯,都几好食服務都五錯,下次繼續來。
2019-07-02
等候时间
15 分钟 (堂食)
用餐优惠
現金券
2019-06-11 3726 浏览
在灣仔帝盛酒店內的中菜廳,因為不在灣仔和銅鑼灣中心地帶,晚市人比較小,也比較安靜,這裡有幾個私人包廂可以預訂,一家大小或一班朋友聚會也非常適合。包廂內環境不錯,一圍枱不只坐12個人,還有卡拉OK偏廳在包廂裡。是夜我們一班朋友,預訂了在房間用膳,點了很多美食,包括海蔘扣鵝掌、馬友魚、龍躉鼓油皇大蝦、菜膽花膠湯、凍蟹、糯米釀雞翼等。這頓晚餐超呼預期,食材新鮮、款款也是佳餚,滋味滿分,服務也滿分。重點是價格不會過份,是一分錢 一分貨!
2019-02-21 4061 浏览
同事講過呢間圃公館飲茶幾好,今日放假就同阿媽專程黎飲早茶。見到餐牌有麻辣牛肉腸,牛肉腸平時我地成日食,但就未試過麻辣既,我同阿媽都係鐘意辣既人,當然要試試!食落去同想像一樣惹味,腸粉又滑,好食!之後點左炸鮮魷,炸得好香脆,點埋他他醬好正。另外又叫多幾樣炸野同一碟菜,都唔錯。雖然今餐好熱氣,但唔係成日咁樣食,當然要食得盡興!食完好滿足,繼續飲下茶清一清頭先食既油膩野,呢度坐得好舒適,環境靚,下次會再同屋企人黎。
同事講過呢間圃公館飲茶幾好,今日放假就同阿媽專程黎飲早茶。

之後點左炸鮮魷,炸得好香脆,點埋他他醬好正。

2019-02-11 3395 浏览
新年之後開工,同同事一行十幾人一齊黎食飯,十二點半左右入座,可能因為地方比較偏僻啦,所以得一半full左。望望茶單,點心全部都起碼三四十蚊份,但竟然有午市放題!?逢星期五六日都有,一人168就有得任叫點心麵飯,覺得未必吃到咁多,最後都係單點大家share。D野食好快到齊,我地樣樣都點左D,果然有咁上下價錢就有咁上下水準,全部食物都好有水準。印象比較深刻既係黑松露伊麵,超惹味,仲有一口豆腐,入口即融。最後食到好飽,因為午市有八折,大家分番都係百幾蚊埋單,抵過放題!

2019-02-03 2116 浏览
環境清静,但與其他火鍋枱相近,較煙,如分隔得遠d會較好,四人套餐份量充足,鮑魚扣鵝掌相當稔軟,燉湯足料夠火喉,濃味,前菜四小碟:其中椒鹽豆腐外脆內軟滑,正……炸子雞熱辣辣,皮脆肉嫩,雞胸肉都吾鞋,水準好。甜品杏仁茶,都好好味……仲有懷舊蛋散!整體食物水準不錯,值得重臨,下次可以試周末周日點心放題,又睇下水準如何……!親朋戚友多人聚會,下次都可以試下火鍋,火鍋配料好多款,好似都好多人食,熱鬧又開心,下次試。
甜品杏仁茶,都好好味……仲有懷舊蛋散!
親朋戚友多人聚會,下次都可以試下火鍋火鍋配料好多款,好似都好多人食,熱鬧又開心,下次試。
2019-02-01
庆祝纪念
团年饭
  • 七味脆豆腐
2019-01-08 6873 浏览
今日有朋友從外地來港,就同佢哋聚一聚朋友剛到步有d累,唔想行太遠,就到酒店樓下食飯,一路食一路吹吓水平時同班fd打邊爐,湯底都係清湯多,今日想食得特別d,就選左個金牌酸菜筍殼魚鍋湯底金牌酸菜筍殼魚鍋湯底,魚和酸菜份量幾多,魚肉食落多肉少骨鮮嫩可囗個湯飲落似酸辣湯,酸酸尾尾好醒胃食完之後加水或高湯打邊爐。炸響鈴,薄而脆,入囗鬆化特式四式丸,鮮甜嫩滑萵筍,嫩滑鮮甜鮮蝦雲吞,大細適中,入口蝦肉彈牙爽口香港本地牛頸脊,賣相已經好靚,入口牛味好濃而嫩滑
今日有朋友從外地來港,就同佢哋聚一聚

個湯飲落似酸辣湯,酸酸尾尾好醒胃

金牌酸菜筍殼魚鍋湯底

食完之後加水或高湯打邊爐。

炸響鈴,薄而脆,入囗鬆化

炸響鈴

特式四式丸,鮮甜嫩滑

特式四式丸

萵筍,嫩滑鮮甜

萵筍

鮮蝦雲吞,大細適中,入口蝦肉彈牙爽口

香港本地牛頸脊,賣相已經好靚,入口牛味好濃而嫩滑

香港本地牛頸脊

2019-01-03
金牌酸菜筍殼魚鍋湯底
炸響鈴
特式四式丸
香港本地牛頸脊
2019-01-05 1246 浏览
Came for a dinner with some friends, first time here. Menu was preordered:公 館 四 小 碟雕皇醉雞 , 七味脆豆腐 ,川色皮蛋 ,秘汁牛展蜜 糖 豆 舞 茸 菌 炒 蝦 球姬 松 茸 蟲 草 花 燉 螺 頭清 蒸 海 星 斑野 菌 安 格 斯 肥 牛 粒招 牌 炸 子 雞魚 湯 蕃 茄 浸 白 菜 苗松 露 野 菌 炆 伊 麵時 令 鮮 果 拼 盤冰 糖 脆 麻 花Their starters are quite nice. I like their 牛展 in particular. Very nicely cooked! Meaty, hot and sweetly flavored with strong 花雕taste. For mains, I like the 蜜 糖 豆 舞 茸 菌 炒 蝦 球, love the fungi which matches well with the shrimp balls! And of course the soup, clear and Tasty 姬 松

公 館 四 小 碟
雕皇醉雞 , 七味脆豆腐 ,
川色皮蛋 ,秘汁牛展
蜜 糖 豆 舞 茸 菌 炒 蝦 球
魚 湯 蕃 茄 浸 白 菜 苗
松 露 野 菌 炆 伊 麵
時 令 鮮 果 拼 盤
冰 糖 脆 麻 花

And of course the soup, clear and Tasty 姬 松 茸 蟲 草 花 燉 螺 頭

Was slightly disappointed by their dessert, which uses wun ton skin to do their 麻花... it looks orangy which is not how it is normally like and it’s no good to my taste at all...

Overall, i think it’s fairly priced with its convenient location where u get 2 free hours of parking at the hotel for eating at the restaurant.
  • 七味脆豆腐
  • 牛展
2019-01-02 1082 浏览
其實今次係我第一次入去酒店啲餐廳食晚飯,都係因為有人請至肯去😳😳位於帝盛酒店嘅圃公館喺灣仔伊館嗰面,距離銅鑼灣站或者灣仔站都有一段路程!唉😩行咗15分鐘不過為咗我最愛既酸菜🐟都係值得既😘😘一入到就見到佢原來有做點心放題,如果lunch係咁食蝦餃燒賣叉燒腸,你都咪話唔盞😍😍不過佢晚市就做火鍋或者小菜,我見都唔少人打邊爐,但今次我為酸菜魚而黎🤤🤤所以就揀咗小菜!佢嘅魚係用桂花魚,有一斤四重,見住職員喺魚缸撈出嚟,佢冇因為啲酸菜味蓋過魚味👍🏻👍🏻仍然食得出魚鮮味,而且個湯鮮得黎又有酸同少少辣,各種味都發揮自己既長處,我都飲唔住飲咗幾碗😳👍🏻除此之外,仲叫咗半隻生煎走地雞🐔,啲🐔煎到香噴噴,啲油份出哂黎🤩🤩啲雞皮簡直正到無得彈,個汁啱啱好而且啲雞係起哂骨,一啖一嚿,爽😆😆今餐少少哋兩個餸,但我對呢間餐廳作出高度評價👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻,希望下次再有機會到呢度食飯🙏🏻🙏🏻p.s 冇睇價錢叫咗2罐可樂,原來要成$38一罐。。。係我人生飲過最貴嘅可樂 (好彩係朋友請😳) 但都有啲心痛😭
不過為咗我最愛既酸菜🐟都係值得既😘😘

一入到就見到佢原來有做點心放題
如果lunch係咁食蝦餃燒賣叉燒腸,你都咪話唔盞😍😍
不過佢晚市就做火鍋或者小菜,我見都唔少人打邊爐,
但今次我為酸菜魚而黎🤤🤤所以就揀咗小菜!

佢嘅魚係用桂花魚,有一斤四重,
而且個湯鮮得黎又有酸同少少辣,
各種味都發揮自己既長處,我都飲唔住飲咗幾碗😳👍🏻

p.s 冇睇價錢叫咗2罐可樂,原來要成$38一罐。。。
係我人生飲過最貴嘅可樂 (好彩係朋友請😳) 但都有啲心痛😭
2018-12-30
庆祝纪念
生日
  • 生煎走地雞
2019-01-01 4951 浏览
呢間位於喺灣仔帝盛酒店入面嘅中菜館,望落門面光鮮,好似好高級咁。入到去反而似返啲普通嘅中式酒家,裝修比較舊,暗暗地。我哋六點左右就到咗,所以唔算好多人,但之後客人都慢慢開始多, 萬事大概都有六、七成滿。中菜館入面環境清靜,可以悠悠閒享受晚餐晚市供應小菜或火鍋,我哋兩個就揀選咗火鍋火鍋有唔同醬油配料揀,都算多。呢度既火鍋好特別,可以揀選一人一鍋。我哋想食唔同口味,所以叫咗每人一鍋。分別叫咗酸菜豬骨湯同埋冬陰功湯等咗一陣個鍋就已經上啦!冬陰公湯有啲驚喜, 細細鍋用料充足有蝦、青口,仲有菇。味道真係同出面泰式餐廳嘅冬陰功湯冇乜分別可以就咁飲。58蚊真係好抵! 酸菜豬骨鍋就比較普通, 有酸菜味但湯底比較淡,唔算稱得上好特別。兩個人嗌咗幾樣嘢,食物賣相都幾好。尤其是係牛頸脊手切牛頸脊(例牌)-以為好少,原來啲肉夾住咁擺,份量都好多!手切牛頸脊有牛,肥瘦分明, 食得出靚牛鳳城水餃(半打)-大大隻,入面啲蝦都幾新鮮炸魚角都唔錯,爽口彈牙淮山份量夠多,爽口反而墨魚丸就一般, 唔係好食嗰隻墨魚丸。酒樓打邊爐嘅質素都唔錯,但係價錢就偏貴。

中菜館入面環境清靜,可以悠悠閒享受晚餐
晚市供應小菜或火鍋,我哋兩個就揀選咗火鍋

火鍋有唔同醬油配料揀,都算多。

等咗一陣個鍋就已經上啦!
冬陰公湯有啲驚喜, 細細鍋用料充足
可以就咁飲。58蚊真係好抵!
冬陰功湯底

酸菜豬骨湯底

兩個人嗌咗幾樣嘢,食物賣相都幾好。尤其是係牛頸脊

手切牛頸脊

鳳城水餃(半打)-大大隻,入面啲蝦都幾新鮮

鳳城水餃

炸魚角都唔錯,爽口彈牙

炸魚角

淮山份量夠多,爽口

鮮淮山

反而墨魚丸就一般, 唔係好食嗰隻墨魚丸。
墨魚丸

酒樓打邊爐嘅質素都唔錯,但係價錢就偏貴。
2018-12-31
冬陰功湯底