2024-04-13 0 浏览
四季、悅日本餐廳朋友推介金鍾食日本菜,餐廳位於港島繁華商業區金鐘遠東金融中心UG層,餐廳裝修簡約有啲懷舊感,餐廳主打日本菜。燒西京銀鱈魚配御飯Grilled codfish in saikyo sauce rice$268套餐前菜有前菜三點,海鮮三文魚籽茶碗蒸,大蜆麵豉湯,甜品和熱檸檬水,前菜三點有日式豆腐,水雲和沙律。吉列黑豕配魚飯 Pork chop cutlet,rice $248套餐前菜有前菜三點,海鮮三文魚籽茶碗蒸,大蜆麵豉湯,甜品和熱檸咖啡,前菜三點有日式豆腐,水雲和沙律。鯛魚薄切佐白松露海鹽(6切)Sea bream sashimi w /white truffle & sea salt(6pcs)$88
四季、悅日本餐廳

2024-04-06 224 浏览
位於金鐘的「四季•悅 日本餐廳」,係一間已經開業接近40年的日本餐廳。店內裝潢舒適優雅,貴賓區設有獨立廂房,無論係二人晚餐或朋友聚會都適合晚市時段設有日式放題、極尚套餐或各種單點日本美食,選擇豐富多元化意式風乾火腿沙律沙律菜新鮮爽脆,意式火腿鹹香滋味吉列和牛配御飯金黃香脆的吉列和牛,炸至大約七成熟,合共有六件。外脆內軟,和牛脂肪分布均勻,肥瘦適中,牛肉味好濃郁呢!燒西京銀鱈魚配御飯銀鱈魚厚切大大件,燒得剛剛好,魚肉鮮嫩多汁,非常甜美,佐飯一流,勁好食!套餐包括前菜三點、茶碗蒸蛋、大蜆麵豉湯及甜品燒菠蘿、秋葵、翠玉瓜、阿波美雞翼額外單點咗啲串燒,每款都好出色!雞翼燒到脆卜卜,好juicy熱檸茶及凍檸茶

意式風乾火腿沙律

沙律菜新鮮爽脆,意式火腿鹹香滋味

燒西京銀鱈魚配御飯

套餐包括前菜三點、茶碗蒸蛋、大蜆麵豉湯及甜品

燒菠蘿、秋葵、翠玉瓜、阿波美雞翼

熱檸茶及凍檸茶
2024-04-04 179 浏览
上次聽朋友講才知這橦大廈上面竟然有食肆,朋友食過這餐廳的放題抵食又好食,今日來試試這餐廳。今晚不想食太多,沒有點放題,每人點了一個main。•Dinner set 1 - 吉列和牛配御飯set $388意式風乾火腿沙律本人麻麻地愛食Parma ham,全碟交俾朋友食😂 •大蜆麵豉湯想不到入面真有大大隻蜆,增添了麵豉湯的鮮味,蜆肉是鮮甜的,並沒有因為滾久了而變得淡味,不錯~ 茶碗蒸心心眼😍 嫩滑的蒸蛋滿足感上升!•吉列和牛配御飯 $388賣相很吸引!件件吉列牛中間都呈粉嫩的紅色,吃下去金黃色的炸皮不厚,炸得酥脆,濃郁的肉香搭配上香氣十足的御飯,十分佐飯。•Dinner set 2: 御品8貫熟壽司 $338 前菜3點(豆腐,枝豆,中華沙律)豆腐夠滑嫩,枝豆夠鮮甜,中華沙律的青瓜夠甜夠爽脆,帶來清爽的口感!•御品8貫熟壽司 $338 看上去顏色豐富,材料滿滿: 有八款壽司 - 玉子、燒白鰻、火炙帶子、鮮拆蟹肉軍艦、銀鱈魚軍艦、煎鵝肝、炸蝦和火炙和牛🍣玉子壽司: 玉子嫩滑可口🍣燒白鰻壽司: 略嫌白鰻不夠熱,香味不夠🍣火炙帶子壽司: 帶子肉厚而鮮甜,經過火炙後表面略帶焦香,而內裡仍保持著柔嫩

意式風乾火腿沙律
本人麻麻地愛食Parma ham,全碟交俾朋友食😂
Parma  ham  salad

茶碗蒸
心心眼😍 嫩滑的蒸蛋滿足感上升!

吉列和牛配御飯 $388
吉列和牛配御飯set

Dinner set 2: 御品8貫熟壽司 $338
前菜3點(豆腐,枝豆,中華沙律)
前菜

御品8貫熟壽司 $338
看上去顏色豐富,材料滿滿:

有八款壽司 -
🍣玉子壽司: 玉子嫩滑可口
🍣燒白鰻壽司: 略嫌白鰻不夠熱,香味不夠
🍣火炙帶子壽司: 帶子肉厚而鮮甜,經過火炙後表面略帶焦香,而內裡仍保持著柔嫩的質感。不錯。
🍣鮮拆蟹肉軍艦壽司: 蟹肉鮮嫩
🍣銀鱈魚軍艦壽司: 同樣鱈魚稍為冷掉了。
🍣煎鵝肝壽司: 鵝肝稍為過硬,沒有平時吃到的鵝肝般豐腴滑順。
🍣炸蝦壽司: 蝦肉鮮嫩彈牙,外層的炸衣酥脆可口。
🍣火炙和牛壽司: 經過火炙後表面帶有獨特的炭燒香氣,肉質柔軟,脂肪分布均勻。
御品8貫熟壽司
御品8貫熟壽司  set

甜品: 日式甜品為這晚餐畫上句號😛
甜品

今晚看見很多食客都來放題,看價錢才知確實很抵食,每位只要$238。下次一於來試試。

As usual, menu for ref :

吉列和牛配御飯set
前菜
2024-03-27 152 浏览
在金鐘看完展覽會,順道在附近開餐!四季.悅的門面甚吸引,相信應該是高質素的!環境甚俱氣派,光明几淨的壽司吧!先上前菜,分別有蟹籽胡麻醬豆腐、青瓜絲沙律及枝豆,簡單開胃。散點了一份御品8貫熟壽司 $338,有八款熟食壽司,分別有燒白鰻、火炙帶子、鮮拆蟹肉軍艦、銀鱈魚軍艦、煎鵝肝、炸蝦、火炙和牛。八款皆美味,不知從何入手,食那一件先 😂😂鵝肝壽司,外層微焦,內裏軟綿,肝香濃烈,配飯做壽司也挺不錯的 😋😋茶碗蒸,放了三文魚籽,美靚又美味!加入蜆肉的麵豉湯,味道特別鮮甜 😋另一份餐,點了岩鹽板A4薩摩和牛厚燒120g 配御飯 $358和牛油香滿滿,肉質嫩滑,廚師功夫了得,牛肉剛剛熟,好味道!配菜伴有車厘茄、菇菌及秋葵,精緻又美味。牛肉可以掃掃鹽板,吊一吊味、伴飯甚佳 👍一邊遠眺金鐘繁華夜色,一邊嘆高級壽司,人生一樂也!

環境甚俱氣派,光明几淨的壽司吧!

八款皆美味,不知從何入手,食那一件先 😂😂

茶碗蒸,放了三文魚籽,美靚又美味!

加入蜆肉的麵豉湯,味道特別鮮甜 😋

和牛油香滿滿,肉質嫩滑,廚師功夫了得,牛肉剛剛熟,好味道!

配菜伴有車厘茄、菇菌及秋葵,精緻又美味。

牛肉可以掃掃鹽板,吊一吊味、伴飯甚佳 👍

一邊遠眺金鐘繁華夜色,一邊嘆高級壽司,人生一樂也!
2024-03-23 246 浏览
同朋友慶祝生日,想揀一間坐得舒服啲嘅餐廳,就揀咗呢間位於金鐘遠東金融中心嘅四季.悅。 幸得職員安排了𥦬邊座位,很闊落。我哋點咗:龍蝦天婦羅御飯、清酒煮蜆、雜錦天婦羅、煎廣島蠔、鮑魚龍蝦天婦羅御飯:第一次食炸龍蝦,龍蝦肉質結實亦爽口,炸漿剛剛好,唔會太厚,味道好好,另外還有菇天婦羅、蕃薯天婦羅,都好豐富清酒煮蜆:蜆肉清甜,不過份量唔多,大概有十零隻蜆,如果多啲蜆,會更好雜錦天婦羅:最鍾意食蝦天婦羅,爽口,南瓜天婦羅都好甜炸廣島蠔:薄薄的煎得香口嘅廣島蠔,濃郁甘香。鮑魚:比較淡味,朋友覺得味道一般

幸得職員安排了𥦬邊座位,很闊落。

雜錦天婦羅:最鍾意食蝦天婦羅,爽口,南瓜天婦羅都好甜

炸廣島蠔:薄薄的煎得香口嘅廣島蠔,濃郁甘香。

鮑魚:比較淡味,朋友覺得味道一般
2024-01-21 1200 浏览
1)門口職員態度惡劣,寸過澳牛阿叔2)大部分食物都難吃,好多都冇調味,例如叫咗碟燒雞翼竟然都係毫無味道3)材料入貨差4)食物款式種類少5)唯一優點係交通方便,鄰近地鐵站結論係冇下次,完!
1)門口職員態度惡劣,寸過澳牛阿叔

3)材料入貨差

4)食物款式種類少

5)唯一優點係交通方便,鄰近地鐵站

結論係冇下次,完!
2024-01-20
用餐时段
2024-01-05 1342 浏览
今次行過呢間餐廳,真係有啲驚喜喎😲!初頭食邊款好煩惱,點左幾樣推介嘅嘢試吓先。北寄貝同燒大腸串,呀!口感真係夠晒彈牙、燒得啱啱好,又唔會咁易食膩。走餐牌上嘅火炙三文魚,外層微微焦脆,入口即化嘅口感夾埋魚肉嘅鮮甜,無話頂!👍講吓軍艦同卷物,蔥吞拿魚蓉軍艦幾正點,魚蓉夠味又唔會過於膩口,平衡得宜。至於炸物部分,明太子雞翼同炸吉列蠔就真係啱晒我胃口,雞翼香脆得嚟又有明太子嘅鹹香,而炸蠔又肥美多汁,食完又想再黎一啖!嚟到主食,迷你咖哩牛肉飯同咖哩牛肉烏冬味道剛好,唔會過重,個咖哩香濃得黎又唔會攝口,真係食到停唔到口。😋整體嚟講,節節勝利,服務態度又好,環境清潔舒適,一家人或者同三五知己嚟,都啱哂。下次有機會,一定再嚟添!🥢💯

2023-12-28 1369 浏览
學樓下個位話齋,只有你感覺不良好的時候才會寫食評!!首先當日去到唔知道lunch只有星期六日先有放題,網上沒有任何資訊講明邊日有放題。如果唔係朋友有張現金券未用,一定唔會喺呢度食個lunch!!門口服務員無服務態度,上下打量你一身然後好似大你食唔起咁。👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻(想食放題啫,唔代表食唔起其他嘢,ok?)最後去左貴價區個邊我地又唔啱嘅,帶咗個大廚去試菜普通質素都變更加低質了大廚很簡單講:普通的齋燒雞翼(鹽都冇落個種),一隻賣$58????我笑左10分鐘😁😁😁話大廚,都話你窮啦難怪人哋都覺得我哋窮
學樓下個位話齋,只有你感覺不良好的時候才會寫食評!!

(想食放題啫,唔代表食唔起其他嘢,ok?)
最後去左貴價區個邊

我地又唔啱嘅,帶咗個大廚去試菜
普通質素都變更加低質了
我笑左10分鐘😁😁😁話大廚,都話你窮啦
難怪人哋都覺得我哋窮
2023-12-27
用餐优惠
現金券
2023-12-19 1018 浏览
第一次到這間店舖,平時去開九龍灣個邊,不過環境較為狹窄,始終係金鐘,地方較為矜貴,服務方面有少少不同,酒類飲品是公開擺放自取的,九龍分店就由服務員安排提供,食物方面與九龍分店無異,種類繁多,刺身、壽司、熱食、甜品、飲品⋯價錢適中,是放題的優質選擇。
第一次到這間店舖,平時去開九龍灣個邊,不過環境較為狹窄,始終係金鐘,地方較為矜貴,服務方面有少少不同,酒類飲品是公開擺放自取的,九龍分店就由服務員安排提供,食物方面與九龍分店無異,種類繁多,刺身壽司、熱食、甜品、飲品⋯價錢適中,是放題的優質選擇。
2023-08-20
2023-11-17 1288 浏览
幾日冇去四季悅吃早餐, 平時坐下有服務員俾杯茶, 今日冇, 兩個服務員企響度冇嘢做都唔拿茶給客, 我於是叫其中一個可否給我一杯茶, 佢態度不耐煩回應叫我自己去拿, 原來現在改為自己攞。四季悅已變自助快餐店, 隔離有幾間, 使乜去四季悅, 就箅好食都唔會再來。服務下降, 應該學下祖國服務員待客態度, 講完!
2023-11-17
2023-10-28 1350 浏览
今晚咁啱唔同朋友食晚飯,落左金鐘搵嘢食,但係冇做資料搜集,隨意咁入左去呢間日本野食放題,佢話折實咗330幾蚊,感覺都可以試下。但係點知坐低叫左啲嘢食返嚟,就發覺係好慳皮,大部份質素係冇乜,我都明白香港地租金人工成本高,就算佢收哩個價錢都只可以係啲"行"野,但係可能我食野都係要求高,所以見到啲食物都無曬心機,食左冇幾耐都投降,都係止蝕離場,實在冇乜嘢好食,唔想再浪費時間。唔怪得而家咁多人都係北上去搵嘢食,性價比真係高,交通又比以前方便左,咁係香港做食肆真係比較難生存,我只係夠膽去搵啲簡單款式或者穩打穩紮嗰啲仲好,如果食放題真係要做清楚資料搜集,避免自己覺得太失望。

2023-10-09 1481 浏览
由於某件眾所週知的世界事件,本身對日式放題已失去興趣,但久久未有出黎食野加上巧遇社交平台上既廣告推薦(原價買一送一晚市放題),嘩真係冇得輸,咁大隻蛤乸真係唔試唔得,立即捉住優惠既尾巴去振興夜經濟當晚晚上6點半到達,本抱住咁抵食一定好鬼迫既心理準備去到,係店員既笑容帶領下入到去,嘩,完全空蕩蕩,真係嚇左一跳,面書仲話反應熱烈,優惠加推,欲購從速不過場地靜唔代表食物質素受影響,畢竟平均每位二百蚊鬆d既價錢,想食到靚既海鮮刺身可以話發緊夢,但呢度?完全超出我意料之外,全部都勁新鮮,仲有兩位師傅拼好個display出黎,真係以為去左fine dining 真係全部都入口細滑,魚油均勻,微微既甜味,前後2round都成盤食晒。100分。跟手記係我係咁食既味噌湯海蝦煲同清酒蜆煲,d蜆甜得黎冇沙,d蝦實肉彈牙仲竟然有膏係個頭入面,真係冇得頂,可惜蜆冇酒味,蝦冇味噌味😂但反而更好炸軟殼蟹同芝士青口,講真邊有可能用呢個價食軟殼蟹呀,但就真係有喎,成半隻手掌咁大仲要炸到剛剛好,可以睇到佢一d都唔油膩,毫不反光就知我冇吹水,仲要有膏(橙色),單單食佢都回本啦衰鬼相反個青口就一般般凍凍地🤦‍♂️食食下突然有盤野

相反個青口就一般般凍凍地🤦‍♂️
食食下突然有盤野食黎話係送既,但上面全都係可以係menu叫既野食,仲要全部都凍凍地,味道都比唔上即叫既,當堂黑人問號,但個炸大腸係幾好食,外脆內軟。菠蘿都多汁又甜🤭
壽司方面都比出面一般放題出色,但冇咩人會浪費肚容量去食飯。
有驚喜既係佢哋竟然有張象拔蚌壽司
但我食咗一舊竟然有d臭臭地💀當場棄置

當日中秋前夕仲要送迷你奶皇月餅(menu都有)算幾有心意,加上上菜速度很快又沒有走單,仲要店員主動黎收碟換碟,真心唔明其他食評講既唔好態度係咩意思

如果未來再有買一送一優惠,絕對前二日開始絕食然後再黎刷餐勁既

2023-09-29
用餐优惠
團購
2023-10-06 1071 浏览
星期五係中秋節,上司請我地黎金鐘四季悅食lunch。之前食過四季悅平價個邊既lunch同夜晚放題,普普通通。今次去貴價行商務路線個邊食,質素果然好好多。每個極尚套餐都包前菜3點、海鮮三文魚籽茶碗蒸、大蜆麵豉湯。前茶3點有枝豆、青瓜沙律、凍豆腐。我叫左御品8貫熟壽司,有燒白鰻、火炙帶子、鮮拆蟹肉軍艦、銀鱈魚軍艦、煎鵝肝、炸蝦、火炙和牛。全部都唔差,比想像中飽肚。因為適逢中秋節,每人有個奶皇月餅拎走。
星期五係中秋節,上司請我地黎金鐘四季悅食lunch。

御品8貫熟壽司

因為適逢中秋節,每人有個奶皇月餅拎走。
2023-09-29
用餐时段
2023-10-03 820 浏览
【香港搵食🍴】四季・悅 同事升咗職 誠邀我哋幾位同事去食呢間四季・悅揭menu好多嘢都想食 所以決定幾個share食每個set都會包前菜3點 海鮮三文魚籽茶碗蒸同埋大蜆麵豉湯前茶有蟹籽沙律 枝豆 麻醬豆腐 味道無乜特別海鮮三文魚籽茶碗蒸 個面頭鋪咗大粒三文魚籽 蛋蒸得好滑 有隻蝦喺最底 幾好味大蜆麵豉湯 一碗有3至4隻蜆 唔會咸 🔹️龍蝦天婦羅配御飯龍蝦有五件 但炸得有啲乾身 不過就啖啖肉🔹️照燒無激素雞腿配御飯叫呢個餐等最耐 差唔多20分鐘先有雞肉嫩滑 個醬汁連埋雞一齊食好好味🔹️吉列豬扒配御飯首先會送上一個盅連埋芝麻 俾我哋整碎再倒落個醬度炸得好脆 炸粉唔算厚 仲有少少肉汁 portion都算正常🔹️吞拿魚刺身 魚蓉卷配天婦羅虎蝦烏冬吞拿魚好新鮮 虎蝦都算大隻呢個餐男仔食都飽 又飯又烏冬 🤣
【香港搵食🍴】四季・悅

portion都算正常

🔹️吞拿魚刺身 魚蓉卷配天婦羅虎蝦烏冬
吞拿魚好新鮮 虎蝦都算大隻
呢個餐男仔食都飽 又飯又烏冬 🤣
睇門面以為係貴,再睇posters 原來午市套餐幾底,大多數是$100有找。走廊入去,大廳很闊落,貼住窗有4張6人枱。非繁忙日子去,冇6個人都可以照坐。叫咗3個午市套餐,其實冇餐飲亦都冇甜品,除主菜外只有漬物。黃金蟹籽角切魚生丼$118大蝦天婦羅配蕎麥麵$96熱浪炸蝦卷配迷你烏冬$92睇餐牌諗緊熱浪炸蝦卷會係乜嘢,腦裏面估吓會唔會係同熱浪薯片有關,點知真係!有熱浪薯片啐喺卷物上面,又幾有特色😄,但唔係太食到卷裏面嘅蝦。掃code 落單,埋單喺出面機埋,冇乜service 可言,有加一,勝在食物都ok,有view,又坐得舒服(此非繁忙日子的體驗可能與繁忙日子的體驗很不同)。

叫咗3個午市套餐,其實冇餐飲亦都冇甜品,除主菜外只有漬物。

黃金蟹籽角切魚生丼

黃金蟹籽角切魚生丼$118