6天前 30 浏览
台式牛肉面店香港真的有很多,四季良晨给我的感觉很文青,墙上写着的字句带点意思,令人会心微笑。一心想来堂食,到门口时方知炉具坏了,只做外卖,不做堂食。可能自己失望的表情太明显,店员见到後说做埋我们最後的一枱,不过要快点下单及用膳,实在有点感动。红烧牛三宝面红烧牛三宝为牛筋、牛腩及牛肚,牛筋及牛肚份量不少。牛筋软硬适中,烟韧弹牙,金钱肚较为爽口,牛腩软腍,肉味香浓。拣选配上养生清炖牛肉汤,药膳汤底味道清香,容易接受。秘坛酸菜鱼米线四季良晨冬日限定有酸菜鱼米线。黑鱼鱼肉雪白,鲜甜嫩滑。酸菜清酸爽脆,姜片辣度适中。鲜香、麻辣、酸咸,味道不比四川菜馆差。米线吸收鱼汤精华,软滑鲜甜。凉拌黑醋茄子凉拌黑醋茄子入口茄子肉软绵绵,醋酸味道很浓。凉拌猫耳朵凉拌猫耳朵拌上生蒜辣椒碎,爽脆中带醋酸味。古早味卤水鸡翼卤水鸡翼卤得很入味,皮软肉滑。仙气火龙果茶仙气火龙果茶很像红肉火龙果汁,清甜解渴,颜色红红的很美。

红烧牛三宝面

秘坛酸菜鱼米线

凉拌黑醋茄子
凉拌黑醋茄子入口茄子肉软绵绵,醋酸味道很浓。

凉拌猫耳朵
凉拌猫耳朵拌上生蒜辣椒碎,爽脆中带醋酸味。

古早味卤水鸡翼

卤水鸡翼卤得很入味,皮软肉滑。

仙气火龙果茶

仙气火龙果茶很像红肉火龙果汁,清甜解渴,颜色红红的很美。
2021-01-10
2021-01-03 173 浏览
在晚市没有堂食,荷包又紧绌的情况下,台湾菜就很适合我了,而当中CP值又高又好吃的一定是四季良晨在接近晚市时段的1730,店内只剩几桌,其余都是来叫外卖的,不过人流络绎不绝晚市套餐168满抵吃的,不然单点一人套餐没那麽多东西,但更便宜一些这里足够3个人吃饱的东西,只要$200左右,每人只要$70新 姜葱鸡套餐$88肉还满多的,有6—7块鸡肉,块块都是大大块的腿或者胸!配酱油跟很够多的白饭很不错送一个炖鸡汤,汤底清而美味,同样用上鸡肉熬煮,不会太咸新 虫草猪肚鸡汤饭$73鸡的份量不少,而且还有猪肚,黑木耳,虫草花,把汤泡进饭中吃超下饭的,而且鸡还保有鸡香味,很好吃卤水蛋+$8一般台式卤水蛋的品质,补充蛋白质神器萝卜牛肉汤+$8味道浓郁的汤加上无渣的萝卜,水准合格黑醋萝卜+$8超好吃,既软稔又开胃的酸茄子,不错醋渍黑木耳+$8价钱来说份量不少,开胃小品

这里足够3个人吃饱的东西,只要$200左右,每人只要$70

新 姜葱鸡套餐$88

送一个炖鸡汤,汤底清而美味,同样用上鸡肉熬煮,不会太咸

新 虫草猪肚鸡汤饭$73

卤水蛋+$8

一般台式卤水蛋的品质,补充蛋白质神器

萝卜牛肉汤+$8

味道浓郁的汤加上无渣的萝卜,水准合格

黑醋萝卜+$8
超好吃,既软稔又开胃的酸茄子,不错

醋渍黑木耳+$8

价钱来说份量不少,开胃小品
题外话/补充资料: 店员态度不错,也有很多新品推出,下次来再试试其他的~
台式餐厅尤其喺TKO我都系念起个几间无限encore都得嘅餐厅, 今日又食我最钟意嘅盐酥鸡啦, 发现餐厅老板非常有爱❤️, 原来下昼3点会清场同d staff开P🎉正呀.🎈盐酥鸡排•特浓蕃茄汤•米线 (HKD63)咁我地梗系食快d咪阻人开P吧😀, 碟盐酥鸡扒劲好味! 好味个点系包住嫩鸡肉个层脆卜卜嘅”盐酥炸浆”, 当然店家每个order都即叫即炸就系袐诀, 碟上嘅鸡扒叠足两层超足料. 特浓蕃茄汤米线都系推介嘅汤底之一, 真系特浓而且巨多蕃茄粒!! 健康好味之选.🎈拉丝芝士肉松蛋饼•地瓜薯条 Tea (HKD40)第一次食li个蛋饼, 好抵又好味, 有啲似无咁油腻版本嘅台式葱抓饼, 佢只系无铲到外皮脆哂. 内馅绝对足料, 满满嘅肉松醎香x芝士, 蛋饼仲带d烟un感tim! 地瓜(蕃薯🍠)条完全0油腻, 条条都系粗切gaaaa👍🏻.🎈卤水蛋牛腩卤肉饭 (HKD69)选用珍珠米嘅卤肉饭啖啖都系卤肉x丰富肉汁食极都唔会厌呢, 原只切半卤水蛋+腍软牛腩•好入味🤤.🎈跟住我地一人一杯Drink拎走慢慢叹. 黑糖珍珠奶茶🧋(HKD24)价钱比坊间大部分茶饮店都平, 但系佢特别大杯, 奶味重, 唔会饮哂
🎈
盐酥鸡排•特浓蕃茄汤•米线 (HKD63)
盐酥鸡排•特浓蕃茄汤•米线
盐酥鸡排
特浓蕃茄汤•米线

🎈
拉丝芝士肉松蛋饼•地瓜薯条 Tea (HKD40)
拉丝芝士肉松蛋饼•地瓜薯条 Tea
拉丝芝士肉松蛋饼•地瓜薯条
拉丝芝士肉松蛋饼

🎈
卤水蛋牛腩卤肉饭 (HKD69)
卤水蛋牛腩卤肉饭
卤肉饭

🎈
跟住我地一人一杯Drink拎走慢慢叹.
黑糖珍珠奶茶🧋(HKD24)
黑糖珍珠奶茶

价钱比坊间大部分茶饮店都平, 但系佢特别大杯, 奶味重, 唔会饮哂剩大半杯冰, 珍珠够QQ!
柚子生姜茶 (HKD19)
柚子姜茶

冬天整杯有哂一片片切姜嘅热饮真心warm❤️.
2020-12-22
柚子姜茶
  • 台南手工馅饼
  • 黑糖珍珠鲜奶
2020-12-20 161 浏览
好耐无旅行,突然好想食台湾菜,经过见到呢间台式餐厅,装修以木屋风为主,最岩走文青嘅我嚟打卡😆🌠腱心牛肉面(清鸡汤)食台湾菜点小得牛肉面牛腱心本身肉质结实,脂肪较小,而且较浓郁鲜美,配清汤最为适合😜可以品嚐Q嫩嘅牛腱心嘅鲜味😆🌠酸菜鱼米线酸菜鱼热潮竟然连台式餐厅会有酸菜鱼食,当然要试下啦~呢度既酸菜鱼一定无川菜餐厅既甘浓味,鱼够滑又大片,最重要嘅系无骨,食个阵唔洗就住就住😆酸菜好爽口,味道都够酸,反而辣就麻麻地,唔食辣或未试过酸菜鱼既朋友仔可以一试!🌠椒盐花枝丸花枝丸好大粒,而且炸得好脆,但略严唔够椒盐,多D椒盐就更惹味啦!🌠桂花鸡翼睇个名就好靓,原来系炸鸡翼!鸡翼炸得非常脆,配上桂花蜜,带点甜香,中和咗炸鸡翼嘅油腻😜🌠麻辣红油水饺无辣不欢嘅我当然一女试下,每只水饺都吸满麻辣酱,够麻够辣,皮薄馅靓~配牛肉面的确唔错!🌠香芋奶茶揭开杯盖,系好靓既紫色~闻落已经好浓香芋味,饮个阵就好似食紧香芋雪糕,较偏甜,怕甜嘅朋友记得叫少甜😆🌠 茉莉珍珠奶绿茉莉味非常浓,奶绿清新与浓醇好滋味😜珍珠量多,Q软弹牙!

🌠腱心牛肉面(清鸡汤)
食台湾菜点小得牛肉面

🌠酸菜鱼米线
酸菜鱼热潮竟然连台式餐厅会有酸菜鱼食,当然要试下啦~

🌠椒盐花枝丸

🌠桂花鸡翼

🌠麻辣红油水饺

🌠香芋奶茶

🌠 茉莉珍珠奶绿
茉莉味非常浓,奶绿清新与浓醇好滋味😜珍珠量多,Q软弹牙!
  • 桂花鸡翼
今晚得我同母亲大人食饭,母亲大人指定话想食台湾菜,於是我就上网search到呢间,跟住做个孝顺女(+外卖妹)咁特登搭车去买外卖返屋企。盐酥鸡排卤肉饭(晚市原盅炖汤定食套餐)(走青)$76套餐配上汤浸时菜同埋原盅炖汤,都几抵食,所以拣左。盐酥鸡排份量超多,佢分开左另一个盒装住啲鸡排,而个盒系比鸡排塞满晒嘅,好抵食。卤肉饭都好大碗,白饭上面满布卤肉,都几香,系邪恶左少少。上汤浸时菜系娃娃菜,有啲菜食下都几好。原盅炖汤入面有超多雪耳、雪梨同埋肉,超足料,感觉好滋润,我饮晒同埋食晒啲雪耳。本身唔expect系咁足料嘅汤,以为只会系一碗味精汤加旧猪骨咁,点知原来系咁正嘅汤。卤水豆腐 $8豆腐切成一粒粒,浸满卤水汁,都唔错,不过对我黎讲咸左少少。养生清炖牛腩面(走青)$59有四大件牛腩,牛味足,煮得都几软淋,几好食。面底有得拣米线或者台湾面,我好锺意台湾面,所以拣左台湾面。养生汤底有药材味,但好味。就算外卖系分左汤,我返到屋企之後先将汤倒落啲面到,但啲面都好索汤,正。台南手工馅饼 $28/2件味道同生煎包有少少似,系个皮薄啲同埋扁身啲,同埋有少少辣辣啲咁,但我觉得好食。桂花鸡翼 $26/3只有桂花

盐酥鸡排卤肉饭(晚市原盅炖汤定食套餐)(走青)$76
套餐配上汤浸时菜同埋原盅炖汤,都几抵食,所以拣左。

卤肉饭都好大碗,白饭上面满布卤肉,都几香,系邪恶左少少。

上汤浸时菜系娃娃菜,有啲菜食下都几好。

卤水豆腐 $8
豆腐切成一粒粒,浸满卤水汁,都唔错,不过对我黎讲咸左少少。

养生清炖牛腩面(走青)$59
有四大件牛腩,牛味足,煮得都几软淋,几好食。
面底有得拣米线或者台湾面,我好锺意台湾面,所以拣左台湾面。

台南手工馅饼 $28/2件

桂花鸡翼 $26/3只
有桂花汁可以自己淋落鸡翼上面,桂花汁几香,我几锺意。

芝士奶盖白桃乌龙茶(走甜少冰)(饮品跟餐减$5)$23
芝士奶盖几好味。叫左无糖之後,白桃味好重,又饮到清清地嘅乌龙茶味,几好饮。

生姜地瓜茶(饮品跟餐减$5)$19
呢个天气都会想饮热饮多啲,见到有生姜地瓜茶,谂起可以驱寒,就拣左啦。唔记得叫走甜但呢杯正,好似饮紧蕃薯糖水咁,好味。

2020-12-17
外卖自取
  • 盐酥鸡排卤肉饭
  • 芝士奶盖桂花乌龙茶
  • 台南手工馅饼
2021-01-10 5 浏览
为食妹👧🏻带埋阿妈出城牙😬。走咗去宝琳新都城食台湾嘢。环境几靓wor👍🏻坐得又舒服。撞岩1400就系下午茶时段。知悭识俭嘅为食妺👧🏻当然点下午茶啦。发现有好多台式饮品可以拣。仲有甜品冰仙草tim😛。红🔥腱心牛肉面~食落牛肉几淋身。有三大牛肉。岩哂我呢个冇牙妺😌。面底可以拣台湾面/米线。黑糖冰鲜草~叫咗紫薯薏米(前)+红绿豆薏米(後)。好足料。$35真心抵食🤩。味道甜咗dd。仙草清热一流。冻冰冰食好鬼正🤪。加$饮仙气火龙果茶。茶味几出。淡淡火龙果味道。加$饮夏曰水漾鲜菓茶。生果都几多。甜度刚刚好😋。
为食妹👧🏻带埋阿妈出城牙😬。走咗去宝琳新都城食台湾嘢。
环境几靓wor👍🏻坐得又舒服。
发现有好多台式饮品可以拣。仲有甜品冰仙草tim😛。
红🔥腱心牛肉面~
黑糖冰鲜草~
加$饮仙气火龙果茶。茶味几出。淡淡火龙果味道。
加$饮夏曰水漾鲜菓茶。生果都几多。甜度刚刚好😋。
  • 红烧腱心牛肉面
《 台湾野永远都食唔厌 》自从带左朋友入台湾菜嘅坑之後,每次见面都系食台湾野。但又真系无论食几多次都唔会厌。🐮 三盛红烧牛肉面 $69三盛分别有牛腩,牛展同牛丸。红烧汤 汤头清甜但後劲带辣。牛肉嘅份量比得较为大方,牛腩同牛展都煮得入味,入口软烂牛味浓郁~ 面底系台湾面。🐥 盐酥鸡排卤肉饭 $59盐酥鸡排香味扑鼻。鸡扒外皮好脆,不过有小小硬。卤肉饭新鲜出炉热辣辣,另有加香菇系卤肉之中,入口淡淡菇味有助降低卤肉嘅油腻感。而最特别系肉燥入面有加葱油,哩个系香港食咁耐第一次见,肉燥嘅香味亦都大大提升。🥟 麻辣红油水饺 $28就咁睇以为平平无奇,但麻辣红油绝对能令你惊艳。入口已经觉得辣味突出,麻辣後劲亦都不容忽视,自问都喜爱食麻辣。喜欢挑战食麻辣嘅朋友唔好错过。🌼 桂花鸡翼 $26哩个组合非常新奇,系盐酥鸡翼,另外配上桂花糖浆俾你点鸡翼。鸡翼鲜嫩有肉汁,加上糖浆之後,味道咸咸甜甜,都几有趣。🧋 铁观音珍珠鲜奶茶 $23铁观音配上浓浓的奶盖,入口淡淡茶香,珍珠甜度合宜又大粒。🧋 黑白配珍珠豆乳 $19豆乳系固定甜度,加上珍珠亦都唔会过甜,豆乳味道同珍珠配合。而且珍珠份量都几多,饮完豆乳仲有珍珠净
《 台湾野永远都食唔厌 》
🐮 三盛红烧牛肉面 $69
🐥 盐酥鸡排卤肉饭 $59
🥟 麻辣红油水饺 $28
🌼 桂花鸡翼 $26
🧋 铁观音珍珠鲜奶茶 $23
铁观音配上浓浓的奶盖,入口淡淡茶香,珍珠甜度合宜又大粒。
🧋 黑白配珍珠豆乳 $19
豆乳系固定甜度,加上珍珠亦都唔会过甜,豆乳味道同珍珠配合。而且珍珠份量都几多,饮完豆乳仲有珍珠净。
味道同性价比唔错,而麻辣红油水饺会系我再次帮衬嘅原因。
✨ 五点後外卖自取九折优惠😊
铁观音珍珠鲜奶茶 & 黑白配珍珠豆乳
三盛红烧牛肉面
桂花鸡翼
盐酥鸡排卤肉饭
盐酥鸡排卤肉饭
2021-01-07 9 浏览
年底好多商铺都在做促销减价活动,刚好年底也要清假,於是约了好友到商场逛逛。好友特别喜欢台湾,往年每年都要去台湾觅地道美食。现在疫情还未受控,外游根本不可能。当好友看到商场有台式餐厅 四季•良辰, 马上说要试试。---餐厅装修以木屋风为主,里面居然有书架,书架上有许多名着,在等上食物时可以翻翻看看,顿时感觉好文青!店员动作麻利,出货快,值得一赞。----我们点了腱心牛肉面(红烧汤),盐酥鸡排米线(红烧汤)塔香三杯鸡,卤水猪手。食物很快就捧上来。----牛肉面牛腱本身肉质结实,脂肪少,味浓鲜美,配弹牙有口感的台湾手打面,可以慰下思台湾之情。-盐酥鸡排米线 – 鸡肉炸的外脆内嫩,放在口里咬会发出”POPO”声。米线很细滑,有久违的台湾正宗米线的感觉。-三杯鸡味用砂锅奉上,浓郁香味扑鼻而来,绝对让人口胃大开,配上一碗白饭,可以三扒两下就把整碗饭吃下了。-卤水猪手软烂浓香,嚼劲十足。如果有酒,那真是是绝配。-我们还点了芝士奶盖阿里山金萱和黑糖珍珠奶茶带走。好友说不用去台湾就可以品尝到台湾美食,可以省下机票钱,超值!

当好友看到商场有台式餐厅 四季•良辰, 马上说要试试。
---
店员动作麻利,出货快,值得一赞。
----
----

卤水猪手软烂浓香,嚼劲十足。如果有酒,那真是是绝配。

我们还点了芝士奶盖阿里山金萱和黑糖珍珠奶茶带走。

2021-01-05 10 浏览
今天又来到将军澳逛街,顺理成章便在这里享受下午茶。地狱三盛牛肉面$73,配香浓奶茶加咖啡水晶$10。地狱三盛牛肉面$73,没有想像中的那麽辣,不过辣中带香,配料有腱心牛肉、牛腩、牛丸,其中以牛腩最为美味可口。香浓奶茶加咖啡水晶$10,奶茶甜度适中,茶味香浓,配上由咖啡做的水晶粒,味道有点像港式的鸳鸯。香酥排骨辛辣面$38 ,蜂蜜绿茶加$6。香酥排骨辛辣面,猪扒外表香脆,内里不会太乾身,配上美味可口的辛辣面,令人食慾大增。蜂蜜绿茶$6,蜂蜜的甜度适中,加上茉莉花茶的香气,确实是一杯美味的饮品。麻辣红油水饺$28(4只),水饺皮硬度适中,馅料丰富,加上香辣的酱汁,很快便被消灭了。芝士奶盖白桃乌龙茶$28,芝士香味十足,白桃和乌龙茶非常配合,当三款饮料混合在一起,味道层次更加丰富。芝士奶盖桂花乌龙茶$28,桂花香味十足,芝士味道浓郁,再加上乌龙茶的茶香,感觉清新又健康。
今天又来到将军澳逛街,顺理成章便在这里享受下午茶。

地狱三盛牛肉面$73,配香浓奶茶加咖啡水晶$10。

香酥排骨辛辣面$38 ,蜂蜜绿茶加$6。

2021-01-04 10 浏览
✨中女独食难肥日志 ✨四季良晨 中女食将军澳疫情关系,好久没有外出吃晚饭了!今天晚上我和家人想吃台式外卖,想起这间四季良辰,今晚就吃一餐丰富的台式晚餐吧!盐酥鸡扒卤肉饭我们选了二人餐,其中饭里选了盐酥鸡扒卤肉饭,盐酥鸡扒炸得好香脆,鸡排亦好大块!配上台式卤肉,不错吃!三盛红烧牛肉面我要你红烧牛肉面,有牛展,贡丸及牛肉,超级大碗,普通女生应该吃不完🤣麻辣猪肚不要小看这个小食麻辣猪肚,我和朋友平时都食得辣,但这个麻辣猪肚真的好辣!不能吃辣的朋友小心啊!椒盐花枝丸拼桂花鸡翼二人餐还包半份小食,椒盐花枝丸好大粒!鸡翼也炸得香脆,配上甜甜的桂花蜜,好好味!卤水豆腐卤水豆腐卤得入味,不错!凉拌猫耳朵猫耳朵配上酸酸的黑醋,好开胃!铁观音珍珠鲜奶茶有一整包铁观音茶包,珍珠烟韧香甜!茉香绿茶绿茶走甜,减肥之选!
✨中女独食难肥日志 ✨
四季良晨 中女食将军澳

盐酥鸡扒卤肉饭

三盛红烧牛肉面
麻辣猪肚
椒盐花枝丸拼桂花鸡翼
卤水豆腐
卤水豆腐卤得入味,不错!
凉拌猫耳朵
猫耳朵配上酸酸的黑醋,好开胃!

铁观音珍珠鲜奶茶
有一整包铁观音茶包,珍珠烟韧香甜!
茉香绿茶
绿茶走甜,减肥之选!
2021-01-03
  • 桂花鸡翼
  • 盐酥鸡排卤肉饭
  • 三盛红烧牛肉面
4.5/ 5🤍其实只食过两次 都系2020年中食过就冇💩但都想记录下💟下午茶-台式肉松吐司+地瓜薯条+蕃茄汤面 $38第一次食嘅 肉松吐司好锺意😛地瓜薯条感觉好似好健康咁😽 蕃茄汤面就一般般🙂💟下午茶-卤肉花枝丸米线(清鸡汤)$28妈咪嘅 佢冇咩特别评论但觉得有啲淡😗💟下午茶-台式肉松蛋饼+地瓜薯条 $36个蛋饼有啲湿湿地嘅感觉😅⋯⋯如果佢知不过呢嘅话应该会好食啲🥲 地瓜薯条一样几好💟下午茶-台式肉松吐司 $20同蛋饼比较 差好远🤣果然系吸引到我嘅存在🙂

💟下午茶-台式肉松吐司+地瓜薯条+蕃茄汤面 $38
💟下午茶-卤肉花枝丸米线(清鸡汤)$28
妈咪嘅 佢冇咩特别评论但觉得有啲淡😗
💟下午茶-台式肉松蛋饼+地瓜薯条 $36
💟下午茶-台式肉松吐司 $20
同蛋饼比较 差好远🤣果然系吸引到我嘅存在🙂
2020-12-31 12 浏览
今年除夕不能外出晚饭,经过e 间台式餐厅,有唔少地道台湾菜,好好味咁,就买左返屋企试下。晚市有唔少套餐都好吸引。我地拣左2个原盅炖汤嘅餐加左2个小食同饮品🥰是日靓汤系苹果雪耳乌枣炖牛𦟌。天天都会唔同。饮落好清润,仲要入面劲多料❤️2个餐都有配上汤时菜,食落绍菜唔会好淋,吸左d 上汤味道唔错。主食方面,卤水蛋牛腩卤肉饭值得推介嘅系佢地嘅牛腩😍超入味,仲要系好腍🥰大大块食得超满足😋卤水蛋食落好香,唔会卤到好咸,唔错👍🏻配埋卤肉饭好夹🤩卤肉饭系台式果款,唔会太肥🤗盐酥鸡扒卤肉饭盐酥鸡扒外皮唔会太厚炸粉,食落外皮脆脆,肉嫩嫩😋小食方面桂花糖鸡翼 & 盐酥花枝丸桂花糖鸡翼,店家超贴心,将桂花糖分开,回家先再自行淋在鸡翼上,鸡翼食落有桂花香仲热辣辣脆卜卜🤤盐酥花枝丸,咬落去花枝丸真系有粒粒花枝系入面🤓👍🏻饮品方面,黑糖珍珠奶茶🧋奶茶饮落都黑糖好香配埋珍珠又几夹😍芝士奶盖抺茶,建议先用杯口饮😋因为可以饮到芝士嘅味同抺茶嘅味道😍饮落都好香滑。

主食方面,卤水蛋牛腩卤肉饭

盐酥鸡扒卤肉饭

盐酥鸡扒外皮唔会太厚炸粉,食落外皮脆脆,肉嫩嫩😋

小食方面桂花糖鸡翼 & 盐酥花枝丸

盐酥花枝丸,咬落去花枝丸真系有粒粒花枝系入面🤓👍🏻

饮品方面,黑糖珍珠奶茶🧋奶茶饮落都黑糖好香配埋珍珠又几夹😍

外卖自取