2021-06-05 25 浏览
今天约妹妹及姨甥仔於将军澳聚一聚,妹妺好介绍~新都城中心的《四季良晨》。店内摆设充满文青风格,书卷味浓,绝对是打卡好地方,也可以轻松休闲吃番餐台湾菜。红椒盐酥鸡扒面(麻辣牛肉汤)~盐酥鸡扒炸得卜卜脆,好香口,可自选添加麻辣辣油,越辣越和惹味。红烧腱心牛肉面~腱心牛肉入味有口感,台湾面面质爽口,汤底香浓值得一赞。红烧牛三宝面(牛筋、牛腩、牛肚)牛肚好爽口,牛筋大大件炆得软滑,牛腩好味够淋,一次过食晒三款牛,非常满足。遇见珍珠可可~冻朱古力奶加珍珠,姨甥仔至爱。仙气火龙果茶~采用茉莉花茶做茶底,加入健康火龙果,消暑解渴好选择。冻奶茶(少冰)~台式奶茶有别於港式奶茶,另有一番风味。价钱相宜,多点四个小食:卤水蛋、紫菜鱼丸汤有特式、凉拌猫耳朵酸咪咪好醒胃及手拍小黄瓜爽脆可口。

红椒盐酥鸡扒面(麻辣牛肉汤)~

红烧腱心牛肉面~
腱心牛肉入味有口感,台湾面面质爽口,汤底香浓值得一赞。

红烧牛三宝面(牛筋、牛腩、牛肚)

遇见珍珠可可~
冻朱古力奶加珍珠,姨甥仔至爱。

仙气火龙果茶~
采用茉莉花茶做茶底,加入健康火龙果,消暑解渴好选择。

冻奶茶(少冰)~
台式奶茶有别於港式奶茶,另有一番风味。

价钱相宜,多点四个小食:

2021-06-04
2021-06-02 61 浏览
📍 【四季•良晨】- 休闲台式下午茶食台式野就令我好挂住台湾🥺 已经成年半无去过旅行🧳🥲红烧腱心牛肉面 💰$51个汤底整得好好,而且啲牛腱好林,加上我地加咗麻辣,系空肚嘅情况下完全刺激到我既味蕾🤣🤣 以呢个价钱黎讲食牛键面都几抵食又好食😗台式肉松蛋饼 💰$36呢个肉松蛋饼都一定要嗌,超级好食😋 而且爆多馅,本身以为佢就咁蛋饼煎香再加肉松系入边,点知原来佢仲有芝士做馅🧀作为芝士控既我更加心心眼😍 味道就好似冇咁香脆嘅手抓饼,同冇加沙律酱咁油腻feel,衬热食会劲满足🥰🥰佢仲有得俾你拣配菜添,可以俾你拣蕃茄通粉或者拣蕃薯🍠薯条🍟 我就梗系拣蕃薯薯条啦,薯条都几有肉地😂而且炸得唔会太燶,又有小小香甜既蕃薯味,balance翻蛋饼厚实既感觉另外主食再要咗一个盐酥鸡扒卤肉饭 💰$59可能系因为食咗之前嗰两已经有少少饱嘅关系,感觉呢个较一般卤肉饭啲卤肉偏肥,我唔太锺意食肥膏既感觉。另外啲饭都偏油,可能系卤肉既脂肪渗咗入去,油腻感偏重。盐酥鸡排嘅味道都系一般,炸得乾身同唔盐酥feel😂,唔算太出色。个人反而几锺意佢杯香芋珍珠奶茶,唔记得嗌少甜但甜度都适中,而且几香芋头味,个人几like😗 另一杯嘢饮
📍 【四季•良晨】- 休闲台式下午茶
食台式野就令我好挂住台湾🥺 已经成年半无去过旅行🧳🥲

红烧腱心牛肉面 💰$51

台式肉松蛋饼 💰$36

佢仲有得俾你拣配菜添,可以俾你拣蕃茄通粉或者拣蕃薯🍠薯条🍟

另外主食再要咗一个盐酥鸡扒卤肉饭 💰$59

可能系因为食咗之前嗰两已经有少少饱嘅关系,感觉呢个较一般

个人反而几锺意佢杯香芋珍珠奶茶,唔记得嗌少甜但甜度都适中,而且几香芋头味,个人几like😗 另一杯嘢饮嗌咗奶盖铁观音,奶盖比我想像中味道唔同,个人偏向有小小cheese同咸味奶盖,反而佢用成个茶包做底,锺意佢个茶底多啲😆
2021-05-31
2021-04-27 642 浏览
啱啱去左千色拎返个pump, 都泊左车梗系食埋饭先返屋企吧. Li个mall抵食又高质嘅餐厅第一间就念起四季(唔系酒店🤣)良晨, 晚市要攞飞, 顺便行下对面超市先.🥢煲仔塔香三杯鸡定食 (HKD73)9层塔好香呀, 成个锅仔上, 鸡有啲微辣, 成件事感觉好有镬气但d肉咬落一样好嫩, 加6蚊变卤肉饭更有风味. 定食包一碗饭+一碟菜好抵食.🥢地狱三盛牛肉面 (HKD73)中辣都辣到标汗💦....店家用特大面碗真系惊我地唔够饱🤣. 3盛有腱心牛肉+牛腩+牛丸, 个腱心牛肉完全唔会咬到kick牙la嘅筋, 高汁!!! 牛腩炆得好腍, 正.🥢红绿豆薏米黑糖冰仙草 (HKD35)清热嘅仙草x 红绿豆薏米好夹, 黑糖令成件事有养生嘅感觉, 佢d豆全部都煮到一咬就化好好味, 重点$35真心抵食.🥢大杯抵饮台式drink黎得就真系唔miss得: 芝士奶盖阿华田 (HKD25), 幸福红豆与豆乳 (HKD19) 抵饮👍🏻.

🥢
煲仔塔香三杯鸡定食 (HKD73)
煲仔塔香三杯鸡定食
煲仔塔香三杯鸡
卤肉饭

🥢
地狱三盛牛肉面 (HKD73)

🥢
红绿豆薏米黑糖冰仙草 (HKD35)
红绿豆薏米黑糖冰仙草

红绿豆薏米黑糖冰仙草
  • 三杯鸡
  • 芝士奶盖阿华田
2021-03-25 998 浏览
位於将军澳新都城的四季良晨,是家充满文青风格的餐厅。木制的书架、枱椅让人感到自然、悠闲。晚市有原盅炖汤定食套餐,也有台湾传统风味的盐酥鸡等招牌食物等。我们点得很丰富呢。卤水蛋牛腩卤肉饭 + 原盅炖汤套餐($83)套餐有炖汤、上汤蔬菜、牛腩和卤肉饭,好不丰富。菜本身的上汤清甜,也可以喝。牛腩以卤水炖煮,味道甘香浓郁,肉质柔软,入味到连萝卜、蛋都浸入心。卤肉饭有着咸香的味道,小小的肉粒很好下饭,不会有太多肥肉。小炖盅的外型挺可爱,汤料份量十足。粟米、红萝卜带出清新的感觉,加上瘦肉,清澈的汤渗出阵阵甜味,感觉好滋润。卤水豆腐(加$8)豆腐是外皮有点厚,然後内里柔软的那种。看这深啡色,就知道味道有多深入了。盐酥鸡排面($59)老实说,上菜的时候我很惊讶,盐酥鸡排竟然有那麽大块,份量颇多,立即觉得很抵食。面那边有数款汤底可选,我点了最基本的清鸡汤,有鲜味的清汤跟盐酥鸡排的香味相辅相成。即炸的鸡排外皮非常酥脆,绝对可以用来拍ASMR。咬下去啖啖肉,好满足。桂花鸡翼($26三只)看到桂花两字就吸引到我了。原来是炸得酥脆的大大只鸡翼配一碟桂花蜜汁。桂花的香气和香味都很突出,配上外皮香脆肉质嫩滑的鸡翼,
位於将军澳新都城的四季良晨,是家充满文青风格的餐厅。

木制的书架、枱椅让人感到自然、悠闲。

卤水蛋牛腩卤肉饭 + 原盅炖汤套餐($83)

卤肉饭有着咸香的味道,小小的肉粒很好下饭,不会有太多肥肉。

卤水豆腐(加$8)

盐酥鸡排面($59)

桂花鸡翼($26三只)
看到桂花两字就吸引到我了。原来是炸得酥脆的大大只鸡翼配一碟桂花蜜汁。桂花的香气和香味都很突出,配上外皮香脆肉质嫩滑的鸡翼,是完美的组合。

铁观音珍珠鲜奶茶($29)
吃台湾菜又怎少得台式饮品呢!这杯以鲜奶,铁观音茶包和珍珠鲜制,茶味浓厚,比奶味更突出,珍珠烟靱有咬口。

幸福红豆与豆乳($24)
充满大豆香又清新的豆乳,加上香甜的红豆蓉,味道得以平衡,红豆软软的入口即溶。

用外卖杯装的好处,就是可以拿走!喝过炖汤後无法即时再喝那麽大杯的饮品,就带回家享用啦!
2021-03-21
  • 桂花鸡翼
  • 卤水蛋牛腩卤肉饭
  • 盐酥鸡排
2021-03-12 774 浏览
屋企人想食台湾面 , 最近就找到喺宝琳新都城广场的 『四季良晨』, 套餐,午餐,定食各式各款台湾面食,小食一应俱全~红烧牛筋三宝台湾面( 养生汤底 )牛肚,牛筋,牛腩$69佢嘅台湾面汤底做得唔错, 喜欢带少少药材味的可以拣养生汤底。台湾面面质较粗,有咬囗。 养生汤底清甜而不会过於浓味, 淡淡的药材香味, 配衬的牛筋软棉腍滑,牛腩带筋部位 也够入味够腍, 牛肚又爽又香。 还配有白萝卜,红萝卜, 清甜滋润。红烧半筋半腩米线$64不喜欢药材味汤底也可选择红烧汤底, 汤底好浓味如果再辣多一点更perfect。 半筋半腩分量好足,大大件, 配菜还有银芽, 非常爽口 ,萝卜白萝卜也很入味 ,碗嘅size系大过块面好夸张~陈醋味道非常浓郁, 猫耳朵好爽口,酸酸地好开胃!三杯鸡很有酒香,九层塔也是重点的香味~ 而且加入大量炸蒜洋葱非常惹味紫菜鱼丸汤紫菜汤清甜, 鱼丸变成潮州鱼蛋好特别。仙气火龙果茶这里饮品非常抵饮,相当大杯。 少冰少甜嘅火龙果茶非常天然清甜, 冇糖浆,香精嘅味道, 非常解渴。 紫红色的够晒抢眼! 超浓郁可可可可味浓郁而且唔会太甜~

红烧牛筋三宝台湾面( 养生汤底 )牛肚,牛筋,牛腩

红烧牛筋三宝台湾面( 养生汤底 )牛肚,牛筋,牛腩$69

红烧半筋半腩米线

红烧半筋半腩米线$64

陈醋味道非常浓郁, 猫耳朵好爽口,酸酸地好开胃!

紫菜鱼丸汤
紫菜汤清甜, 鱼丸变成潮州鱼蛋好特别。

超浓郁可可

超浓郁可可
可可味浓郁而且唔会太甜~

红烧牛筋三宝台湾面( 养生汤底 )牛肚,牛筋,牛腩
红烧半筋半腩米线
仙气火龙果茶
身为台湾控的小编因疫情关系少了去台湾,不时挂念那儿的地道美食。这间店经常有不少人排队,小编每次肚饿想食的时候见太多人排队就打消念头等下次,今晚来到可能时间较夜不用等位,所以就把握机会试吓。士林胡椒猪肚汤饭 (6.5/10):对上一次食胡椒猪肚饭都有大半年,等咗好耐,终於有机会食啦!一上菜就闻到汤的香味。饮第一啖,不重胡椒味亦不会太辣。饮多几啖,它是易入口的。个人略嫌它不够胡椒味,胜在碗汤都几大碗下。如果平时屋企少汤水的人来到又有兴趣,都可以一试。酥炸排骨卤肉饭 (7/10):排骨表面炸得刚好,肉质一般,但份量足够,配上卤肉饭一啖肉一啖饭咁食算不错。卤水蛋 (5/10):个人对於食蛋一向有要求XD尤其喜欢有蛋香味的优质靓蛋,这个略嫌不够入味呢!卤肉豆腐 (5/10):普通,它微暖不是冻冰冰,算几有心。紫菜鱼丸汤 (5/10):普通,就是紫菜、鱼丸、汤,完。手拍小黄瓜 (5/10):普通,如果微辣更好。🏞️环境设施 (6/10):店内装修走木系文青风,旁边的木柜摆放着不同书籍,不过小编又想,它们究竟是装饰还是可供人借阅呢?但店内人流满满,似乎不是适合看书的地方。每张枱之间距离甚窄,轻易能听到
士林胡椒猪肚汤饭
酥炸排骨卤肉饭
卤肉豆腐 (5/10):普通,它微暖不是冻冰冰,算几有心。
紫菜鱼丸汤 (5/10):普通,就是紫菜、鱼丸、汤,完。
手拍小黄瓜 (5/10):普通,如果微辣更好。
卤水蛋、卤肉豆腐、紫菜鱼丸汤、手拍小黄瓜
🏞️环境设施 (6/10):店内装修走木系文青风,旁边的木柜摆放着不同书籍,不过小编又想,它们究竟是装饰还是可供人借阅呢?但店内人流满满,似乎不是适合看书的地方。每张枱之间距离甚窄,轻易能听到隔离枱的谈话,想要谈天挺不方便的。店家播放着本地流行曲,觉得有少许格格不入,个人偏好在这里能听到国语歌多点,哈哈!🤵服务质素 (7/10):上菜速度快,可惜其中一样小菜有落错单情况需要更换。
😋回头率 (7/10):性价比不错,当想念台湾美食又不怕等位时,可以来呀!
2021-03-14
卤水蛋、卤肉豆腐、紫菜鱼丸汤、手拍小黄瓜
2021-05-31 3 浏览
突然想食台湾野😛就近近地系新都城食四季良辰 午市价钱都好合理($50-$60几)主菜+小食+饮品酥炸排骨卤肉饭配上汤浸时菜 $64 卤肉饭比其他餐厅既大碗 半肥瘦好正😋味道都好够 排骨炸得好香口✨好好食 配埋个芥末酱好夹 👍🏼👍🏼👍🏼个菜用上汤浸都好入味 清清地唔错 腱心牛肉面(蕃茄浓汤🍅🍅+$4) $63中意蕃茄既话一定要试🍅好浓既蕃茄汤 有少少杰身添 😋个面吸哂啲汤👍🏼牛肉好大件 都几厚身💛台南手工馅饼$28好大件✨外皮煎得好脆 咬开都有肉汁 馅料就有啲似平时食开既白菜猪肉饺 蕃茄浓汤水饺🍅🥟$28蕃茄汤好正 水饺咬开好多汤汁😆不过略嫌个皮厚左dd 铁观音珍珠鲜奶茶🥤$24 (左)铁观音系成个茶包放入去 茶味都好出 不过想食珍珠既时候就会有少少唔方便芝士奶盖白桃乌龙茶 $28(右)奶盖咸咸地 乌龙茶又清清地 所以饮落一啲都唔滞

酥炸排骨卤肉饭配上汤浸时菜 $64

腱心牛肉面(蕃茄浓汤🍅🍅+$4) $63
腱心牛肉面

台南手工馅饼$28

蕃茄浓汤水饺🍅🥟$28
蕃茄汤好正 水饺咬开好多汤汁😆不过略嫌个皮厚左dd

铁观音珍珠鲜奶茶🥤$24 (左)

芝士奶盖白桃乌龙茶 $28(右)
奶盖咸咸地 乌龙茶又清清地 所以饮落一啲都唔滞

2021-05-30
腱心牛肉面
  • 红烧腱心牛肉面
2021-05-28 0 浏览
好开心可以约到呢个大忙人食饭,呢个好姊妹一拍拖就七个钟,今次特登去佢屋企附近搵佢,佢就介绍咗嚟呢间<<四季良景>>餐厅装修好有台湾文清嘅风格,好有心思,周围摆咗好多书籍,充满文清气息,打卡一流❤️午市套餐有好多款式拣叫咗一个盐酥鸡扒卤肉饭$64仲配左一份小食,麻辣猪肚,仲有蜂蜜绿茶❤️盐酥鸡扒太大份,而且鸡扒都好後生,我有台湾夜市嘅髯须鸡扒风味,最锺意佢嘅调味粉,好食❤️而且佢嘅卤肉饭都好入味,拎嚟送饭捞饭简直一流❤️
午市套餐有好多款式拣
叫咗一个盐酥鸡扒卤肉饭$64
仲配左一份小食,麻辣猪肚,仲有蜂蜜绿茶❤️
2021-05-26 5 浏览
四季良晨+台湾菜+台式特饮+台湾面食🏠overall/环境/ 服务:+ 餐厅装潢以木系色调为主,仲有个书柜咁嘅设计,好文青+ 价钱合理又抵食,好多街坊同学生排队,要预时间等位+ 先入座再去收银柜台落单俾钱‼️芝士酱酥排骨吐司 $28好食指数:⭐️⭐️⭐️⭐️打卡指数:⭐️⭐️⭐️⭐️大份指数:⭐️⭐️⭐️⭐️抵食指数:⭐️⭐️⭐️⭐️✅ 面包偏厚身,但十分松脆,旧肉好嫩滑加上芝士同沙律酱,酸酸甜甜好开胃✅ 呢个价钱来讲好抵食,超级大份而且质素好好‼️盐酥鸡扒面 $59好食指数:⭐️⭐️⭐️⭐️打卡指数:⭐️⭐️⭐️⭐️大份指数:⭐️⭐️⭐️⭐️抵食指数:⭐️⭐️⭐️⭐️✅ 台湾面面质较粗配上红烧汤底,好有台湾嘅风味,面量足够,味道浓郁入味。✅ 盐酥鸡排份量颇多,而且好香脆嫩滑多汁,炸粉偏硬,如果锺意呢种嘅就不妨试试。‼️手工芝士蛋饼(火腿) $40好食指数:⭐️⭐️⭐️⭐️打卡指数:⭐️⭐️⭐️⭐️大份指数:⭐️⭐️⭐️⭐️抵食指数:⭐️⭐️⭐️⭐️✅ 手工芝士蛋饼会配埋地瓜薯条一齐上,饼皮厚度适中,正常发挥✅ 地瓜薯条系粗切嘅,重蕃薯味,感觉唔会油腻‼️椒盐花枝丸 $26 三粒好食指数:⭐️⭐️⭐️⭐️打卡指数:⭐️⭐️⭐️⭐️大份指数:⭐️⭐️⭐️⭐️抵食指数:⭐️⭐️⭐️⭐️✅ 花枝丸大大粒,外皮炸得超级香脆✅

四季良晨

+台湾菜
+台式特饮
+台湾面食

🏠overall/环境/ 服务:
+ 餐厅装潢以木系色调为主,仲有个书柜咁嘅设计,好文青
+ 价钱合理又抵食,好多街坊同学生排队,要预时间等位
+ 先入座再去收银柜台落单俾钱

‼️芝士酱酥排骨吐司 $28

抵食指数:⭐️⭐️⭐️⭐️
✅ 呢个价钱来讲好抵食,超级大份而且质素好好

‼️盐酥鸡扒面 $59

‼️手工芝士蛋饼(火腿) $40
抵食指数:⭐️⭐️⭐️⭐️
✅ 地瓜薯条系粗切嘅,重蕃薯味,感觉唔会油腻

‼️椒盐花枝丸 $26 三粒
抵食指数:⭐️⭐️⭐️⭐️
✅ 花枝丸大大粒,外皮炸得超级香脆
✅ 可以食到一粒粒嘅鱿鱼,炸皮唔厚好足料!

‼️芝士奶盖抹茶 $28
抵食指数:⭐️⭐️⭐️⭐️
✅芝士奶盖味道浓 仲要比咗好大层 份量十足 无论就咁食层奶盖定系捞埋一齐饮都好好饮
✅ 大大杯饮落好消暑 最啱近排呢啲大热天时 食完饮一杯真系非常满足

‼️日式红豆抹茶 $26
抵食指数:⭐️⭐️⭐️⭐️
✅红豆同抹茶不嬲都系绝配,点食都系觉得好夹
✅红豆粒粒分明,咬落好有口感,甜得黎又唔会太腻

📍将军澳贸业路8号新都城中心2期UG楼UG051F号舖
Shop UG051F, UG/F, MCP Central, 8 Mau Yip Road, Tseung Kwan O

⏰星期一至日
07:30 - 21:00

☎️ 电话号码 34228388

📩 喜欢我的文章,可以关注我及赞好以作鼓励
2021-05-26 10 浏览
宝琳第一次去,原来有个大型商场,样样齐备,食肆选择多,逛街购物中心点。友人搬了去宝琳己一段时间,今日去探佢,顺便一齐食下午茶,去了呢间餐厅,又平又好食。下午茶餐好抵喎!几十元左右。我点了蕃茄卤水鸡翼米缐,故不到汤底浓香,茄味特显。鸡翼够入味,肉质软腍。追加$15可享有两款小食。牛肉汤萝卜好味啊!萝卜吸尽牛肉汤精华,滋味!另一款是卤水豆腐,一粒粒,一口份量。不错!台湾烤香肠是我最锺意食的,香肠表层甜甜地,肉味香浓。夏日水漾鲜果茶一定系夏日炎炎的清凉饮品。有多款水果,味道清甜,消暑!!

下午茶餐好抵喎!几十元左右。
我点了蕃茄卤水鸡翼米缐,故不到汤底浓香,茄味特显。
鸡翼够入味,肉质软腍。

追加$15可享有两款小食。
牛肉汤萝卜好味啊!萝卜吸尽牛肉汤精华,滋味!

另一款是卤水豆腐,一粒粒,一口份量。不错!

台湾烤香肠是我最锺意食的,香肠表层甜甜地,肉味香浓。

2021-05-26
2021-05-25 9 浏览
同朋友行街行到唔知时间,觉得肚饿既时侯已经系食下午茶 😅😅我地去左呢间台菜小店,我地都几中意食台湾菜,加上呢度既茶餐好抵食,所以今次都唔系第一次食xpp我地每人要左个下午茶餐,之後再要左啲小食一齐share:)我要左一份卤蛋卤肉饭配上汤时菜既茶餐~呢度既卤肉唔会只得肥肉,用上QQ既珍珠米,份量刚好!!跟餐加配既紫菜汤同凉拌云耳味道都唔错:)朋友就嗌左一份芝士排骨吐司配地瓜条同蕃茄浓汤米线~呢个茶餐咁丰富都只系42蚊!试左条朋友既地瓜条,香甜又香口,正;)我地要左一份饺子拼鸡翼既茶餐同新出既炸鸡排做小食share=]估唔到炸鸡排既份量都唔少,绝对足够二至三人分享!!之後朋友仲话想食甜品,所以我地就要左一碗 红绿豆薏米仙草黑糖冰~同样系好足料,食落凉浸浸,好岩夏天消消暑xppp个日我仲饮左佢地既芝士奶盖阿华田~饮落好浓郁,芝士奶盖同华田味都好matchhhh
同朋友行街行到唔知时间,觉得肚饿既时侯已经系食下午茶 😅😅

我地每人要左个下午茶餐,之後再要左啲小食一齐share:)

我要左一份卤蛋卤肉饭配上汤时菜既茶餐~

呢度既卤肉唔会只得肥肉,用上QQ既珍珠米,份量刚好!!

跟餐加配既紫菜汤同凉拌云耳味道都唔错:)

朋友就嗌左一份芝士排骨吐司配地瓜条同蕃茄浓汤米线~

呢个茶餐咁丰富都只系42蚊!

试左条朋友既地瓜条,香甜又香口,正;)

估唔到炸鸡排既份量都唔少,绝对足够二至三人分享!!

个日我仲饮左佢地既芝士奶盖阿华田~
饮落好浓郁,芝士奶盖同华田味都好matchhhh
佛诞假期,约左朋友去将军澳散下心,倾下心事,咁岩呢排大家都有好多工作上嘅烦恼。行到攰攰地,咁岩见到四季良晨呢间台湾餐厅,於是决定入去坐一阵,食个lunch,继续慢慢吹水。间餐饭系以台湾一d电影做装饰,如等一个人咖啡,特别有台湾嘅人文风味。我无食早餐,所以呢个钟数特别肚饿。一唔觉意就叫左好多野食。红烧牛筋三宝面牛肚牛筋都好入味,牛肉面弹牙三盛牛肉面牛肉汤好香浓,牛肉都牛丸都好好食凉拌黑醋茄子开胃之选卤水豆腐份量好足紫菜鱼丸汤紫菜好食 汤又好饮紫薯珍珠黑糖冰鲜仙草黑糖我最爱 咁热天气最岩食甜品仙气火龙果茶好refresh 好好饮蜂蜜柠檬芦荟咁远好润喉
我无食早餐,所以呢个钟数特别肚饿。一唔觉意就叫左好多野食。
红烧牛筋三宝面
牛肚牛筋都好入味,牛肉面弹牙

三盛牛肉面
牛肉汤好香浓,牛肉都牛丸都好好食

凉拌黑醋茄子

2021-05-19
  • 仙气火龙果茶
  • 三盛红烧牛肉面
2021-05-20 8 浏览
四季良晨 Cafe Mikoo 由於最近大爱食台湾嘢,所以又搵咗一间台湾餐厅食晏!入到餐厅就feel浓厚嘅书卷味,由於坐喺书柜隔离,喺等嘢食嚟嘅时候就拎咗本书嚟睇🤣当然 攞咗出嚟就梗系要完整无缺咁放翻原位啦 本身谂住睇下书消磨下时间 点知啲嘢食好快就到 就梗系快啲趁热食!餐厅有播到耳熟能详嘅台湾歌听听下都忍唔住喺度唱,所以都几chill几relax,想放松吓食个晏不妨嚟呢度叹下🙈#117红烧牛筋三宝面(红烧汤) $69呢个面可以话一次过满足晒你3个愿望!净系叫呢面都唔会闷,啲牛肚牛筋牛腩真系好味😋同出面嘅面档有得比!而且我叫左红烧汤,令到个好味程度又上升左!中意食红绕面嘅一定唔可以错过!#卤水猪手饭定食上汤浸时菜 $68想食饭又想饮暖笠笠嘅汤所以就嗌咗呢一个定食,猪手嘅份量啱啱好,平时食开好惊猪皮上面会有猪毛,但呢一个唔觉有,食落有啲肉地几唔错下。食嘅时候配埋汤嘅菜食就唔会话太乾,食完都好饱下😬#台式蛋饼(肉松)+地瓜薯条 $36呢一个其实系Tea set,本身谂住当小食嚟食,点知地瓜薯条真系好饱,同一般薯条唔同,食落好结实同埋感觉健康啲,冇乜油腻感,搭配埋肉松蛋饼咸咸地 真系好食😋不
四季良晨 Cafe Mikoo

#117红烧牛筋三宝面(红烧汤) $69

#卤水猪手饭定食上汤浸时菜 $68

#台式蛋饼(肉松)+地瓜薯条 $36
呢一个其实系Tea set,本身谂住当小食嚟食,点知地瓜薯条真系好饱,同一般薯条唔同,食落好结实同埋感觉健康啲,冇乜油腻感,搭配埋肉松蛋饼咸咸地 真系好食😋不过今次冇叫到豆浆,如果叫埋成个set一定好正😏,嚟食嘅朋友不妨试吓咁样嘅配搭🥳

#芝士奶盖桂花乌龙茶 $23
最近唔想饮太甜嘅嘢饮 见呢一个喺店内推介嘅饮品所以就试吓 真系几惊喜😮佢嘅桂花乌龙茶系用茶包,饮落好浓郁 唔会淡。有啲人可能会觉得奶盖太咸 但咁样嘅配搭用乌龙茶冲淡咗少少奶盖咸味啱啱好,清凉之余又creamy 搞到我最近好锺意饮呢款嘢饮🥴🤤

#百香果QQ绿茶 $17
平时都几中意百香果,酸酸地好开胃!而且平时饮开珍珠奶茶试下新野都好嘅。百香果同绿茶真系绝配!平时唔饮绿茶嘅我都完全接收到,配理啲QQ嘅系椰果真系好好饮。如果食野有少少留饮一饮呢杯即刻解晒🤤

💘小小个人评分(Total:10)

😋味道:8
💲价钱:8.5
✨环境:8
🕺服务:8

🔆人均消费:~$100

———————————————————————

📮将军澳 贸业路8号 新都城中心二期UG楼 UG051F号铺(宝琳地铁站B1出口)
ShopUG051F , UG/F , MCP Central , 8 Mau Yip Road , Tseung Kwan O (Po Lam MTR Station Exit B1)

🕚营业时间:星期一至日 07:30- 21:00

☎️营业电话:3422 8388