2020-10-15 1 浏览
好耐冇去台湾,上次去好似系一年几前嘅事,虽然喺香港都食到台湾菜,但味道当然不及台湾本土嘅特色😩记得几个月前去过呢间台湾餐厅度食野,觉得啲食物都几吾错😋咁啱有个朋友又系住将军澳,一於建议佢同我去食,睇吓今次质素同上次会唔会争好远先。上次入嚟都系好锺意呢度个环境,有好多书籍同埋唔同嘅小摆设摆喺啲枱隔离,俾人感觉真·文青feel😁虽然话台湾野不嬲冇乜种类选择,喺呢度黎讲又唔系喎,净系睇餐牌都有好多页😳最抵食嘅我觉得系晚市套餐加原盅炖汤,$100都吾洗呀。其余嘅主菜款式就有牛肉面、台式传统面食同埋卤肉饭等等,应有尽有。首先就梗系试咗小食先,叫咗一份桂花鸡翼,够晒特别喎,喺出面真系未食过👀原来唔系啲鸡翼本身有桂花味,而系有一碟仔嘅桂花汁,食鸡翼嗰阵可以倒啲汁落去🤓好多味嘅鸡翼都食过,但咁食真系第一次。炸鸡翼本身系偏向油腻嘅食物,倒啲桂花汁落去令鸡翼多咗份清甜。我就叫咗份盐酥鸡扒卤肉饭定食,呢份定食抵食,有埋上汤时菜同埋原盅炖汤☺️时菜系娃娃菜,健康美味。炖汤入面有粟米、猪骨等等,竟然冇乜味精,滋补呀👍🏼另一份就叫咗酥炸排骨面,排骨每件都好脆,够晒香口呀,份量都几多。牛肉面原来都有得拣汤底😳有红烧牛

盐酥鸡排卤肉饭套餐

另一份就叫咗酥炸排骨面,排骨每件都好脆,够晒香口呀,份量都几多。牛肉面原来都有得拣汤底😳有红烧牛肉汤、蕃茄汤、清鸡汤等等,食牛肉都好似都系拣番红烧牛肉汤好啲。汤底吾知点解真系有啲似出前丁丁某款汤底🙊其实几好食,不过配牛肉面我觉得好搞笑🤣
酥炸排骨面

朋友叫咗杯仙草冻鲜奶,仙草系真系几吸引🤤呢度嘅仙草饮品都几好饮,仙草系滑溜溜嘅口感,近呢几年都好兴仙草呢样野,食落去其实都几似凉粉。鲜奶就吾算好浓,系胜在份量够多。
仙草冻鲜奶

自己叫咗杯仙气火龙果茶,睇吓系咪真系咁仙气先😂未饮戈阵睇到只色都觉得火龙果味应该好重💖事实上都ok嘅,都食到啲火龙果籽,不过甜度似乎有少少over。
仙气火龙果茶
2020-10-09
盐酥鸡排卤肉饭套餐
仙草冻鲜奶
仙气火龙果茶
2020-09-12 781 浏览
行开新都城一定会食呢间因为食材新鲜而且味道真系拍得住真正台湾当地既味道!麻辣红烧腱心牛肉面+卤水蛋&豆腐耐冇食真系好挂住佢D面,麻辣香而不太辣而且佢既面质弹牙之余挂汤都一流! 腱心牛肉软淋而又好重牛味,加上红萝卜同埋萝卜入哂味,成碗面都令我谂起台湾个阵既味道!另外跟餐可以加钱叫小食,我就叫咗卤水蛋&豆腐,卤水味够浓所以食落真系好正,一定唔会後悔!盐酥鸡排面朋友食盐酥鸡排面,面质基本上都一样而佢块鸡排真系超大块而且好厚肉,炸粉唔会太多同埋炸既时间岩岩好仲可以保留到肉汁!煎饺子饺子都系佢既招牌之一,因为佢系手包所以肉汁比起出面买既更加浓厚同埋馅料饱满!桂花鸡翼呢个亦都好有惊喜,炸得脆卜卜既鸡翼加上一碟桂花酱可以点嚟食,甜咸既口感出奇地夹!鲜果茶&红豆奶茶饮品方面都好足料同埋够哂大杯,食完成餐饭都未饮完!红豆奶茶既红豆煲到淋哂好出味,加埋奶茶好好饮!

麻辣红烧腱心牛肉面+卤水蛋&豆腐

盐酥鸡排面

煎饺子

鲜果茶&红豆奶茶

• 麻辣红烧腱心牛肉面
2020-09-04 621 浏览
喺而家困难重重之下想去台湾真系非常之难,咁唯有喺香港继续觅食台湾野以回味一下台湾嘅味道🤣🤣🤣位於宝琳嘅四季良辰经常都有好多捧场客,相信佢哋都比好多正宗嘅台湾食物吸引住, 而的确价钱又唔太贵嘅情况之下确实可以支持一下。首先要推介嘅绝对系呢度嘅台湾面,尤其是以牛骨作为汤底嘅牛三宝面,里面包括牛筋牛腩同埋牛肚,呢三款都系牛之中最受欢迎嘅部位,配合埋龙龙嘅牛骨汤一齐饮真系有甜有鲜味,又唔咸但同时又食到台湾嘅品味👍🏼👍🏼如果讲小食嘅话相信炸墨鱼丸都系一大特色,唔好以为系好似打边炉嗰啲墨鱼丸,而系依照台湾口味嘅手打墨鱼丸仲要系大大粒,食落去当然会有墨鱼肉,同时墨鱼浆嘅味道亦都系鲜味十足,如果话香港嘅墨鱼丸系弹牙嘅话台湾嘅墨鱼丸会系饱满软糯❤️另外主菜方面亦都可以试吓正宗嘅三杯鸡,同喺茶餐厅或者其他餐厅食嘢三杯鸡略有唔同,酱汁要求煮得浓一啲,务求鸡球尽快吸收酱汁嘅精华,以致唔会出现鸡同埋酱分离嘅味道😉饮品当然都系呢一度嘅一大特色,饮品牌可以占左足足一版,而且大部份都系喺出边绝少见到,例如多多梳打。但台湾嘅嘢饮一定要数到奶盖茶,所以今次就试咗奶盖乌龙茶, 奶盖嘅味道清新而不腻。配合一啖茶融合埋一齐就感受

饮品当然都系呢一度嘅一大特色,饮品牌可以占左足足一版,而且大部份都系喺出边绝少见到,例如多多梳打。但台湾嘅嘢饮一定要数到奶盖茶,所以今次就试咗奶盖乌龙茶, 奶盖嘅味道清新而不腻。配合一啖茶融合埋一齐就感受到乌龙奶茶嘅味道,系食完咁多嘢嘅情况之下饮番一杯清新嘅奶盖茶的确系一大完美嘅句号。
2020-08-21
  • 椒盐花枝丸
  • 三盛牛肉面
又食台湾原味道了!有时大肚婆嗰几日食开嗰款就会系咁encore(笑🤣), 过哂繁忙嘅lunch hour果然好快有枱👏🏻.🥢盐酥鸡排卤肉饭 (HKD64)即叫即炸👍🏻盐酥嘅皮脆到不得了! 鸡肉仲要系一贯嘅厚切+juicy, 配充满肉汁味道浓嘅卤肉饭有如置身台湾夜市嘅感觉, 每一啖饭食到卤肉的.🥢麻辣牛肚面*中辣* (HKD57)大中小辣通常我都go for中辣保险d, 识食一定整羹辣椒🌶️酱捞匀汤底, 汤头味道带点甜, 牛肉面质地非常挂汤. 牛肚大件切啖啖爽口入味, 份量多到要老公帮手, 抵食encore之选, lunch set仲附送小碗小食添.🥢煲仔塔香三杯鸡 (HKD52)9层塔嘅香味徐徐飘出, 煲仔未到於沙沙作响但热度十足. 鸡件大件又惹味, 当中嘅洋葱🧅, 蒜头🧄> 唔怕浓味嘅我地都KO哂, d蒜头系已炒到完全腍身超正.🥢蜂蜜柠檬🍋芦荟 (HKD19)食左啲煎炸+辣野, 饮返杯蜂蜜柠檬平衡返先.🥢蜜桃🍑乌龙芦荟 (HKD19)乌龙茶香, 同蜜桃汁非常balance呢, 芦荟粒份量超丰富derrr.

🥢
盐酥鸡排卤肉饭 (HKD64)

🥢
麻辣牛肚面*中辣* (HKD57)

🥢
煲仔塔香三杯鸡 (HKD52)
煲仔塔香三杯鸡

🥢
蜂蜜柠檬🍋芦荟 (HKD19)
蜂蜜柠檬芦荟

食左啲煎炸+辣野, 饮返杯蜂蜜柠檬平衡返先.
🥢
蜜桃🍑乌龙芦荟 (HKD19)
蜜桃乌龙芦荟

2020-08-31
煲仔塔香三杯鸡
蜂蜜柠檬芦荟
蜜桃乌龙芦荟
2020-08-19 284 浏览
下午茶真系好抵食呀,我几个人叫咗好多款茶餐,款式有好多,而且价钱又平,真系排队等都值得!拉丝芝士肉松蛋饼配地瓜薯条$40🍟香港唔多台湾餐厅有得食蛋饼,所以见到即刻嗌,个皮唔乾,肉松多到会爆出黎,如果面再加番啲酱油膏会更加正宗。地瓜薯条好特别,够粗身甜甜地,正!个餐加$6就有饮品,抵食。另外跟餐加咗两个小食$15,拣咗拍黄瓜同埋卤蛋,拍黄瓜酸酸地好开胃,必食!煎饺子配桂花鸡翼$28每样有两件,分量唔算多,鸡翼炸得好香脆配上桂花蜜,都几清新。台式肉松吐司$20厚多士上面有肉松同埋芝士酱,食下午茶轻食之选!酥炸排骨台湾面$39台湾面面质偏淋,炸排骨有一大块,又香又脆台式香肠小食$28唔会太肥唔会太瘦,刚刚好,正宗台湾风味,同黑x牌有得fight!必食!紫薯薏米黑糖冰仙草$35中间系黑糖沙冰加上绿豆、薏米、紫薯同埋仙草!非常足料,仙草比较硬身,有少少似凉粉。不错不错!另外,饮品出乎意料地好饮,通常台式餐厅啲饮品都一般般,但佢都价钱合理又好饮。蜜桃乌龙多多$30,入面好似有成支益力多咁。夏日水漾鲜果茶$30,入面有多款唔同嘅新鲜水果,偏向桃味,清爽之选。如果唔想饮太甜,芝士奶盖桂花乌龙$28都值

拉丝芝士肉松蛋饼配地瓜薯条$40🍟

煎饺子配桂花鸡翼$28

台式肉松吐司$20
厚多士上面有肉松同埋芝士酱,食下午茶轻食之选!

酥炸排骨台湾面$39
台湾面面质偏淋,炸排骨有一大块,又香又脆

台式香肠小食$28

紫薯薏米黑糖冰仙草$35

如果唔想饮太甜,芝士奶盖桂花乌龙$28都值得推荐,奶盖做得好香,桂花味淡淡的,茶底都好香。

整体来讲咁嘅价钱真系性价比好高!下次再食~

成间餐厅格局系走文青路线,装修都几好睇。
  • 台湾烤香肠
  • 夏日水漾鲜果茶
  • 桂花鸡翼
  • 芝士奶盖桂花乌龙茶
  • 手拍小黄瓜
3天前 1 浏览
红烧腱心牛肉面🍲:浓汤中有焖得软腍的牛肉,还有红萝卜、白萝卜及蔬菜。 价钱: $53卤水蛋🥚:体闲下午套餐,可加8元加配一款小食。特浓蕃茄汤盐酥鸡排面🥘:汤面不想配微棘的红烧汤,可拣选其他味道的汤底。特浓蕃茄汤 用新鲜蕃茄熬煮,味道鲜香,口感浓稠如食茄蓉一般,非常足料。盐酥鸡排炸至金黄色,外脆内嫩滑,肉汁爆满,咬落juicy,丰富惹味。价钱: $43盐酥花枝丸🍢:弹牙的花枝肉丸沾上炸粉,炸至香脆可口价钱: $26 珍珠红豆奶茶🧋:珍珠烟韧、红豆爽口、奶茶甜滑,每一口都能饮到不同的层次感觉。价钱: $ 19黑糖生姜茶:在初秋微凉的日子,饮一杯黑糖生姜茶,全身顿感温暖。价钱: $19环境⛲:店内四周的墙壁都装上书架,放满书本,充满书卷气味。可让文青在店内渡过一个体闲下午。

价钱: $53

卤水蛋🥚:体闲下午套餐,可加8元加配一款小食。

价钱: $43

盐酥花枝丸🍢:弹牙的花枝肉丸沾上炸粉,炸至香脆可口
价钱: $26

价钱: $ 19

价钱: $19

2020-10-22
4天前 0 浏览
今日去咗将军澳搵旧朋友食lunch,由於佢喺嗰头返工,所以好熟有咩好野食。佢就提议喺新都城既四季良晨食台湾野,我地都谂住避开lunch time等少啲人,两点先黎到,点知都仲有几多人,但好彩唔洗等位就入到去。店内装修好有文青气息,非常适合打卡影相!拣好食咩之後,就出去ordr 比钱,就返埋位一边倾计一边等食!我地叫左红烧三盛牛肉面、盐酥鸡排卤肉饭、麻辣牛肚及煎饺子!饮品就叫左鲜果茶和黑糖珍珠鲜奶!盐酥鸡排好脆,肉好滑,味道唔会过咸适中,另外卤肉饭啲肉肥瘦适中配合埋d汁好正,好有台湾嘅味道。朋友话佢既牛肉面,汤底好浓,好香嘅牛肉味,牛肉悯得腍。三盛即系有牛丸,牛展同牛腩,配菜都有白罗白,好丰富。而家小食都几掂,麻辣牛肚有好香嘅麻香味,但食落唔算太辣。饺子就一咬就爆汁皮煎得香脆可口。一路饮住我杯鲜果茶,一路食下倾下就好快过咗一个愉快嘅晏昼,之後再行一阵就回家了!

店内装修好有文青气息,非常适合打卡影相!

而家小食都几掂,麻辣牛肚有好香嘅麻香味,但食落唔算太辣。

饺子就一咬就爆汁皮煎得香脆可口。

5天前 0 浏览
今次来到位于宝林新都城中心的四季良晨。 餐厅离地鉄站好近, 基本上两三分钟就到。餐厅除了堂吃部分,还有饮品的外带的部份。晚上来到,店内的人不小, 更看到频频要出外买,所以餐厅在区内应该是挺受爱戴的。 入到餐厅后, 店里的环境令我挺惊喜的。因爲店里的风格完全就是文青style。Design是有两部分的,一部分是花花background,另一部分是摆放着很多书籍 和一些心灵鷄汤的摆设,感着就是可以喝着珍珠奶茶,坐着看书思考人生的一个好地方。好喜欢这里,好想在这里坐一个下午。桂花鸡翼店里用餐是自己出门口点餐的。首先,我们叫了一个小食,桂花鸡翼。好像是第一次接触到这类食物,非常特别。桂花鸡翼来到,原来是炸鸡翼, 加上一碟桂花酱点嚟食的。炸鸡翼的炸份不会太厚,炸得脆卜卜, 而桂花汁带有桂花香,这个配搭挺好的,也非常夹。 酥炸排骨面排骨每件的炸份不会太厚,炸的好脆,非常香口。而份量也挺多,有两大块。好特别的是排骨面也可以算汤底的,有红烧牛肉汤、养生清炖牛肉汤,蕃茄汤、清鸡汤等等,而面也可以选台湾面或者米綫。因爲好奇,就选了养生清炖。汤底就好想肉骨茶的味道,带有重重的药材味,挺有补身的感觉。而面就正

酥炸排骨面
排骨每件的炸份不会太厚,炸的好脆,非常香口。而份量也挺多,有两大块。好特别的是排骨面也可以算汤底的,有红烧牛肉汤、养生清炖牛肉汤,蕃茄汤、清鸡汤等等,而面也可以选台湾面或者米綫。因爲好奇,就选了养生清炖。汤底就好想肉骨茶的味道,带有重重的药材味,挺有补身的感觉。而面就正正常常。

煲仔塔香三杯鸡定食
这个定食的主角当然就是塔香三杯鸡啦。煲仔来到未到非常热度, 但香气十足。带有九层塔和一些洋葱蒜头的味道。煲仔的鸡是小鸡,肉不老,非常惹味, 好好送饭。

另外跟餐可以加钱叫小食,我就叫了卤水豆腐,凉拌黑醋茄子和紫菜鱼丸汤。卤水豆腐的卤水味非常浓。而凉拌黑醋茄子非常值得吃,那个调味一流。

黑糖仙草冻鲜奶
仙草冻鲜奶口感滑溜溜的,加上黑糖的香和鲜奶的厚身,整体不错。

魔力水晶可可
整体就是好浓的冻朱古力味道和一些咖啡jelly,不过不失。
2020-10-20 12 浏览
今日同朋友食晏食台湾野=)我地要左两份午餐再追加左d小食share :)我要左个酥炸鸡排卤肉饭,朋友就要左个花枝丸米线~每份套餐都免费包左一款小食同热饮!其後再可以追加指定小食(1款8蚊,2款15蚊)超中意呢度炸得非常脆口既鸡扒!!!配埋惹味既卤肉饭就系绝配xppp追加既紫菜鱼丸汤都深得我心;)单点既小香肠都好有台湾风味~~~朋友跟餐要左杯热既台式奶茶!而我就跟餐加钱另配新出既蜜桃乌龙多多:)最後我地见到依家原来出左仙草黑糖冰,甜品有两个胃既我地又点会错过xppp我地要左“红豆绿豆薏米黑糖仙草冰”HKd$35~~仙草好滑,黑糖既香甜都好突出,正!!
今日同朋友食晏食台湾野=)

我地要左两份午餐再追加左d小食share :)

我要左个酥炸鸡排卤肉饭,朋友就要左个花枝丸米线~

每份套餐都免费包左一款小食同热饮!
其後再可以追加指定小食(1款8蚊,2款15蚊)

超中意呢度炸得非常脆口既鸡扒!!!

配埋惹味既卤肉饭就系绝配xppp

追加既紫菜鱼丸汤都深得我心;)

单点既小香肠都好有台湾风味~~~

朋友跟餐要左杯热既台式奶茶!

而我就跟餐加钱另配新出既蜜桃乌龙多多:)

我地要左“红豆绿豆薏米黑糖仙草冰”HKd$35~~

仙草好滑,黑糖既香甜都好突出,正!!
2020-10-15 12 浏览
明明住喺将军澳 但系真系好少入宝琳行街难得过去 行到咁上下 见到时候唔早就顺便系个到买埋外卖返屋企食左拣右拣 都系拣我锺意食嘅台湾嘢咁啱越得切下午茶last order点左肉燥卤蛋饭同肉燥花枝丸米线tea set份量都唔少 比我想像中多肉燥卤蛋饭 饭香扑鼻加埋香口嘅肉燥和卤蛋充满台式嘅口味肉燥花枝丸米线加上牛肉熬制嘅热汤花枝丸啖啖弹牙爽口食到雪雪声🤣仲好贴心汤底系另上另外再加左$8 卤水豆腐 小食一份每粒豆腐都渗满 卤水嘅香味 而且够晒滑嫩见到样样小食都好吸引 所以每样都嗌左啲🙈🙈肉松吐司🍞松脆得来又香口重点系唔会太乾 食落一啲都唔口渴桂花蜜糖鸡翼热辣辣嘅鸡翼揸到金黄松脆添上桂花蜜糖 色香味俱全菜肉水饺🥟每只都好大粒咬落去又多汁 加埋香浓蕃茄汤 回味无穷同样地蕃茄汤都系另上炸花枝丸 香口脆卜卜 大粒爽口又弹牙饮品方面🔹芝士奶盖阿华田甜上加甜 但又唔会太超过另外还加了珍珠烟韧弹牙🔸芝士奶盖乌龙茶呢个配搭令到乌龙茶唔再苦涩还加上一点点甘甜非常推介嘅台湾餐厅❤️
明明住喺将军澳 但系真系好少入宝琳行街

呢个配搭令到乌龙茶唔再苦涩
还加上一点点甘甜

非常推介嘅台湾餐厅❤️
2020-10-10 13 浏览
同朋友寻找台湾嘅味道,疫情关系,堂食唔多人,相反外卖仲多叫咗碗红烧牛三宝面(牛腩,牛筋,牛肚)牛肚爽口弹牙,金钱肚好靓又索汁,大小切得刚好,香浓入味牛筋炆到好淋,每啖都注满汤汁,而且胶质重,食完会浆住个口牛腩位大条又有咬口,啲肉唔会烂哂,有嚼劲为咗食得健康啲,叫咗上汤浸时菜同手拍青瓜,嫌青瓜唔够辣台式香肠蒜味重,带小小甜,烤得好香,皮脆多汁朋友叫嘅盐酥排骨鸡肉饭,配芥末蛋黄酱,炸得金黄香酥,饭上嘅鸡胸肉丝更有炸蒜油调味
同朋友寻找台湾嘅味道,疫情关系,堂食唔多人,相反外卖仲多

叫咗碗红烧牛三宝面(牛腩,牛筋,牛肚)

牛肚爽口弹牙,金钱肚好靓又索汁,大小切得刚好,香浓入味

牛筋炆到好淋,每啖都注满汤汁,而且胶质重,食完会浆住个口

牛腩位大条又有咬口,啲肉唔会烂哂,有嚼劲

为咗食得健康啲,叫咗上汤浸时菜同手拍青瓜,嫌青瓜唔够辣

台式香肠蒜味重,带小小甜,烤得好香,皮脆多汁

2020-10-04 22 浏览
开始返学,咁开心紧系庆祝下🤣,其实系我懒,但系带住D细出去食野都仲有D胆心,就去买外卖返屋企食。今次去到新都城既四季良晨,太耐冇出去食野,好多野都好想食。红烧肉定食、红烧腱心牛肉面、酥炸排骨卤肉饭、仲叫左个芝士酱酥排骨吐司 地瓜薯条 蕃茄汤米线,饮品就叫左 铁观音珍珠鲜奶茶同埋黑糖珍珠鲜奶。红烧肉定食,跟埋个上汤浸时蔬同埋白饭,够晒饱肚,个白饭仲加左D黑芝麻,食落特别香。红烧腱心牛肉面,够晒入味,又香又淋,好味到连碗汤都想饮埋。酥炸排骨卤肉饭,个排骨炸到脆卜卜,大大件超正,加埋个卤肉饭,每啖饭都有卤肉,小朋友食唔停,好快就食晒要再添饭👍芝士酱酥排骨吐司配蕃薯薯条,蕃茄汤米线,成块排骨大大件每一啖都食到,加埋个芝士酱又香又酥脆,仲有个蕃薯薯条,大大条,食薯条都己经好饱肚,加埋个蕃茄米线,香浓蕃茄汤挂住米线,仲有粒粒蕃茄架。最後铁观音珍珠鲜奶茶,茶味香浓,加埋用鲜奶冲,特别浓郁滑口。黑糖珍珠鲜奶,黑糖味好香甜,好好味。全部都大件夹抵食,下次要再试下其他野先得。

红烧腱心牛肉面,够晒入味,又香又淋,好味到连碗汤都想饮埋。
全部都大件夹抵食,下次要再试下其他野先得。