2017-08-06 994 浏览
因為身邊朋友們介紹…大件夾抵食…抱住希望去試……我地食9:00。$128+10+…點知食咩無咩…菜有好多選擇…旦叫咩都無黎。結果直接 叫侍應姐姐過來。直接幫我地睇下有咩菜都照要。 結果拎左一碟謝哂又似無洗過既菜心黎。叫海帶又無。叫魚又無。叫蝦又無。食得好無癮。雖然我地食9:00時段姐。旦如果你乜食材都無。吾好做呢個時段呀嘛。未試過打邊爐禁無癮。真係覺得大家樂個打邊爐食得仲滿足…唯一贊位。收銀位個侍應叔叔好好服務。果埋菜心影左相。遲下問朋友拎埋post上黎
胡椒豬肚湯底
2017-04-07 1430 浏览
我自己同埋女朋友都係大胃王所以成日都食放題,相對夠經濟又夠飽。大元邨依一間真係成日都去,因為性價比高。呢度除咗係打邊爐之外仲有重慶燒泰國燒食。鉗魚鍋好足料,同出邊散叫一樣!燒茄子原條上,入邊夠淋,蒜蓉又落得夠多,好正!泰式燒豬頸肉,兩人份量都好太,燒得好脆,沙嗲汁夠香!呢度嘅海蝦好驚喜,肉質爽,食得出非常新鮮!應該係游水蝦黎!牛腩已經煮過,入味又夠淋。肥牛都唔錯,起碼脂肪均勻。生料上得夠快,又冇漏單飲品種類都幾夠多,女朋友又有啤酒飲。呢度食任食基本上唔會投訴
呢度除咗係打邊爐之外仲有重慶燒泰國燒食。
2017-03-26 1055 浏览
其實呢篇文我係唔係好想寫嘅我怕以後要等位啊因為Btw sorry因為成日掛住快食所以冇乜影相其實係大埔打邊爐都食過好多間但要講埋性價比呢呢度一定係最高嘅多餘野唔講啦嘢食基本上都同其他人任食打邊爐差唔多啤酒汽水任飲鍋底入面啲材料都幾豐富特別係魚鍋生料呢,就唔好幻想有手切肥牛嗰啲啦但係佢啲雪藏牛肉都唔算差,夠肥嘅蝦滑同墨魚滑都唔錯如果叫菜啊,薯粉嗰啲佢會比好多,所以夠人先好叫啦其實重點係佢啲蝦我平時都會煮飯佢啲蝦係睇得出好新鮮同樓下大元邨街市$80一斤嗰啲冇分別而且煮完又鮮甜又彈牙我同男朋友每次黎都食20隻以上😂另外必食嘅就係佢啲燒物炸物炸雞軟骨炸雞皮一定要食夠香夠脆燒茄子一條上丶同外邊食$3x一樣味仲有燒魷魚翼同埋燒豬頸肉就算兩個人佢都比大大份不能要求再高而且呢間店上料快又唔漏單性價比非常之高
其實呢篇文我係唔係好想寫嘅

嘢食基本上都同其他人任食打邊爐差唔多
啤酒汽水任飲
鍋底入面啲材料都幾豐富
特別係魚鍋
生料呢,就唔好幻想有手切肥牛嗰啲啦
但係佢啲雪藏牛肉都唔算差,夠肥嘅
蝦滑同墨魚滑都唔錯
如果叫菜啊,薯粉嗰啲佢會比好多,所以夠人先好叫啦

其實重點係佢啲蝦

不能要求再高

而且呢間店上料快又唔漏單
性價比非常之高
2017-03-23 686 浏览
 太和附近的街市上面有間新雞煲放題(其實都開了一段時間)食到太和那麼遠, 既然是放題~要吃到盡啊! 選擇並不多, 但除了雞煲火鍋配料, 還有串燒可以點 最快熟的除了肥牛, 就是魚皮和竹笙啦,吸收了湯汁後非常好吃, 難怪一直竹笙都是譚仔必點!魚皮不要煮太久, 10秒8秒就好好吃!肥牛真的好看運, 一轉一轉的, 有時真的一般, 有時就超紅潤好香牛肉味, 非常好吃!燒年糕意外地很JUICY, 少量甜醬加疹在上面突出整串年糕的口感 豬頸肉也很不吝惜非常多, 用了麻醬所以很香口, 不過也很肥呢~雞翼都好大隻好飽滿, 不過一串只有一隻啊, 想要就多點幾隻了 青口還只是一般的貨色, 用來打邊爐比較好 這是熟雲吞啊, 非常大隻而且很多涵!從外皮就見到它有多厚呢,皮咬下去摺位沒有很厚粉的感覺, 很不錯!這個是醃韮菜, 就是很一般了, 不過想不到連韮菜可以燒!
 太和附近的街市上面有間新雞煲放題(其實都開了一段時間)

食到太和那麼遠, 既然是放題~要吃到盡啊!

選擇並不多, 但除了雞煲火鍋配料, 還有串燒可以點

最快熟的除了肥牛, 就是魚皮和竹笙啦,
吸收了湯汁後非常好吃, 難怪一直竹笙都是譚仔必點!

魚皮不要煮太久, 10秒8秒就好好吃!

青口還只是一般的貨色, 用來打邊爐比較好

這是熟雲吞啊, 非常大隻而且很多涵!

從外皮就見到它有多厚呢,

皮咬下去摺位沒有很厚粉的感覺, 很不錯!

這個是醃韮菜, 就是很一般了, 不過想不到連韮菜可以燒!
2017-03-13 563 浏览
終於來到星期五,久候了的假期終於來到,當然要約朋友瘋狂慶祝不過人大了總不想離家太遠,所以吃飯的地方也是選擇大埔區今次到了四季名滬這餐廳超隔涉, 不過超平, 最貴$148任食, 而且還有打邊爐跟串燒, 即使以大埔區來說也很抵食 平日人流不算很多, 大約5成滿 醬料品質還不錯, 炸蒜是脆的, 辣椒非常新鮮, 莞茜沒有臭味 番茄豬軟骨湯底超甜! 好似媽媽煮的那麼鮮味 山根很不吝惜, 一給就是8顆. 蘿白片要煮很久才好吃的東東, 但煮完出來的效果是不錯, 甜而沒有渣 腐皮份量亦很多, 但太厚了, 不算太好吃 炸魚皮超級脆, 煮久一點好好吃, 一半脆一半軟好有脆! 菜心都好新鮮, 好綠囉~又沒有渣亦甜甜的, 比平日的街市菜心好吃多了
終於來到星期五,久候了的假期終於來到,當然要約朋友瘋狂慶祝

不過人大了總不想離家太遠,所以吃飯的地方也是選擇大埔區

今次到了四季名滬

平日人流不算很多, 大約5成滿

番茄豬軟骨湯底超甜! 好似媽媽煮的那麼鮮味

腐皮份量亦很多, 但太厚了, 不算太好吃

炸魚皮超級脆, 煮久一點好好吃, 一半脆一半軟好有脆!

2017-02-16 3282 浏览
認識我的朋友都知道,我不喜歡吃雞煲,因為大多都是一式一樣,雪藏雞、重調味,然後加湯轉打邊爐。 四季名滬呢,其實都是一樣XD 所以我們沒點雞煲,反而點了個豬骨鍋,清一點,不用忍受那些油膩的雞煲湯底 價錢正常來說只要148就好,9點後還128呢!以任吃來說頗為相宜 基本應該有的,都有,辣椒跟生蒜是必需,再加少許莞西混好醬 飲品都是罐裝任飲的,幸好的是有非汽水類,因為我不喝炭酸飲品的。 先來的當然是快熟響玲,最重要是皮薄,新鮮又韌,2秒能吃。這裡2樣都合格,放題來說還算不錯 不得不提,黑松露水餃的味道值得一讚,雖然肯定不是貴松露,但松露味非常濃。豆卜五花腩竟然是脆炸的,雖然樣子很奇怪但別處吃不到。其餘水餃都在合格線以上 令人驚訝,燒茄子竟然原條上,除了調味略重,茄子本身的肉質非常JUICY,份量十足,十分不錯。 老問題,孜然粉多,肉質本身OK,有邊爐又兼顧到燒物,非常少有。總結 串燒有些中式串燒店的老問題,邊爐方面性價比頗高,$148吃到飽,別處找不到

四季名滬呢,其實都是一樣XD

基本應該有的,都有,辣椒跟生蒜是必需,再加少許莞西混好醬

豆卜五花腩竟然是脆炸的,雖然樣子很奇怪但別處吃不到。

其餘水餃都在合格線以上

總結

2017-02-06 713 浏览
聽聞大埔開了一家好平的放題, 從火車站行過去好遠, 由大埔墟坐車過去比較好原來正正於大元邨街市2樓平台, 坐巴士剛剛好叫左2色湯, 想不到放題都可以拼, 而且2邊都有雞, 不同味道, 椰子味甜, 沙爹味辣, 不錯紅薯粉不錯, 硬身夠滑, 非常正宗魷魚用的是平日酒樓食的, 味道不濃, 要點醬才行響玲同魚皮不太厚, 只要滾一陣就OK吃得,極脆!手打墨魚滑同陵魚滑都幾濃味, 同樣出色泡菜一樣的燒菜, 好多味粉, 味道不錯但沒有了菜味燒菠蘿極級JUICY! 好甜好多汁, 雖然呢度其他甜品麻麻地, 但菠蘿係好食的燒九菜不是人人能吃, 但原來醃一醃非常好吃! 既煙韌又甜~食左咁多肉,食番D九菜平均番
原來正正於大元邨街市2樓平台, 坐巴士剛剛好
紅薯粉不錯, 硬身夠滑, 非常正宗
魷魚用的是平日酒樓食的, 味道不濃, 要點醬才行
響玲同魚皮不太厚, 只要滾一陣就OK吃得,

極脆!
手打墨魚滑同陵魚滑都幾濃味, 同樣出色
泡菜一樣的燒菜, 好多味粉, 味道不錯但沒有了菜味
食番D九菜平均番
2017-01-31 603 浏览
估唔到今年年30,,朋友有得早放,加上我屋企習慣夜小小先食飯,所以就早小小同朋友去食小小野朋友係大埔工業邨返工,所以就約佢係大埔食飯原本打算係HIGH-TEA,但睇睇時間都差唔多4點,過曬時間於是去左四季名滬打個邊爐依度有火鍋放題,不過夜晚仲要食飯,所以我都係食左好小野                            火鍋依度既食物係唔錯,不過今日幾鍾意食小食其中食左個依個燒茄子,茹子燒得好香佢入面仲有好多配料,所以好惹味而且唔算太肥膩,感覺唔錯湯底我地叫左椰汁湯,入面有雞肉,雞肉滑個湯就同D肉類食物好夾簡單食左小小野就返屋企啦,新年快樂!!!!!

朋友係大埔工業邨返工,所以就約佢係大埔食飯

於是去左四季名滬打個邊爐

依度有火鍋放題,不過夜晚仲要食飯,所以我都係食左好小野
火鍋依度既食物係唔錯,不過今日幾鍾意食小食

其中食左個依個燒茄子,茹子燒得好香

佢入面仲有好多配料,所以好惹味

而且唔算太肥膩,感覺唔錯
湯底我地叫左椰汁湯,入面有雞肉,雞肉滑

個湯就同D肉類食物好夾

簡單食左小小野就返屋企啦,新年快樂!!!!!
2017-01-25 432 浏览
十多年的朋友決定移民離開了,看來薯片叔叔的參選動搖不了他離開的心香港真的那麼差嗎我不知道,但是我對香港還沒死心只是老朋友的離開,亦令我有些傷感臨離別前來一次火鍋作道別吧來到了他家附近的四季名滬,今晚不醉無歸                火鍋放題當然要點大量的食物吧,反正最後一餐了整體的食物不算特別,但沒有味精,感覺像是家裡的食物其中雪花肥牛是最正點的,牛肉薄切,入口香滑油脂分佈平均,口感不錯熟食類我最喜歡雞肉,雞肉嫩滑,肉質鮮嫩煮的味道邕自然,所以入口有熟悉的感覺當然還點了大量的啤酒,一直飲到餐廳關門為止再會了,好朋友!!!

香港真的那麼差嗎

我不知道,但是我對香港還沒死心

只是老朋友的離開,亦令我有些傷感

臨離別前來一次火鍋作道別吧

來到了他家附近的四季名滬,今晚不醉無歸

火鍋放題當然要點大量的食物吧,反正最後一餐了

整體的食物不算特別,但沒有味精,感覺像是家裡的食物

其中雪花肥牛是最正點的,牛肉薄切,入口香滑

油脂分佈平均,口感不錯
熟食類我最喜歡雞肉,雞肉嫩滑,肉質鮮嫩

煮的味道邕自然,所以入口有熟悉的感覺

當然還點了大量的啤酒,一直飲到餐廳關門為止

再會了,好朋友!!!
2017-01-18 405 浏览
今年新年比較早,所以我地團年飯都要提早,因為屋企有人要去旅行!!!!於是就去附近既餐廳食飯我地最後去左四季名滬,黎個火鍋團年飯火鍋我地選左個清湯,唔駛怕辣既人食辣湯底都幾鮮甜,放肉落去果陣特別明顯依度既肥牛都幾靚,雖然薄左d,但放落湯一陣就食得牛肉好夠味,好好食鮮蝦熟左都好好食,蝦肉好滑,海鮮味好重,好新鮮之後再叫左條魚,魚肉好滑,好多魚汁,所以好好味而且唔算太多骨,好多肉,好抵食加埋個魚湯好清,好入味,食落回味無窮團年飯唔一定要去好貴既餐廳,簡簡單單都好好食

於是就去附近既餐廳食飯

我地最後去左四季名滬,黎個火鍋團年飯
火鍋我地選左個清湯,唔駛怕辣既人食辣

湯底都幾鮮甜,放肉落去果陣特別明顯

依度既肥牛都幾靚,雖然薄左d,但放落湯一陣就食得

牛肉好夠味,好好食

鮮蝦熟左都好好食,蝦肉好滑,海鮮味好重,好新鮮
之後再叫左條魚,魚肉好滑,好多魚汁,所以好好味

而且唔算太多骨,好多肉,好抵食

加埋個魚湯好清,好入味,食落回味無窮

團年飯唔一定要去好貴既餐廳,簡簡單單都好好食
2017-01-14 400 浏览
放假去左大埔行街,咁岩依幾日凍返,所以都唔係好敢行河邊果頭,剩係係商場入面超級城真係好多人,人多擠迫餐廳全部都好多人,所以最後我地都去遠小小食之後去左四季名滬,食火鍋放題醬係任撈,可以撈到自己岩曬口味所有食物都係任點肥牛係必食的,牛肉唔算太肥,肉多,而且都厚幾抵食必食串燒茄子勁勁勁正,非常新鮮熱辣多汁,唔會凍冰冰!蒜蓉加茄子真係勁野味!燒南瓜南瓜好甜,有淡淡南瓜焦香味!韭菜韭菜加孜然粉真係無敵,又唔會燒到乾淨淨,反而燒到啱啱好!菠蘿燒到熱熱地,清香菠蘿味,絕對唔係罐頭菠蘿!新鮮又甜又多汁!還有任飲汽水啤酒!地方都乾淨,空氣流通唔會焗親!上配料都快!!百幾蚊,真的不錯!唔洗怕點多而要比多左錢!

超級城真係好多人,人多擠迫

餐廳全部都好多人,所以最後我地都去遠小小食

之後去左四季名滬,食火鍋放題
醬係任撈,可以撈到自己岩曬口味

所有食物都係任點
肥牛係必食的,牛肉唔算太肥,肉多,而且都厚幾抵食

必食串燒
茄子

燒南瓜

南瓜好甜,有淡淡南瓜焦香味!

韭菜

韭菜加孜然粉真係無敵,又唔會燒到乾淨淨,反而燒到啱啱好!

菠蘿

燒到熱熱地,清香菠蘿味,絕對唔係罐頭菠蘿!新鮮又甜又多汁!

還有任飲汽水啤酒!

地方都乾淨,空氣流通唔會焗親!上配料都快!!

百幾蚊,真的不錯!唔洗怕點多而要比多左錢!
2017-01-08 321 浏览
是日和朋友來到這裡吃飯,預先訂坐,不用久等!原來只有吃上海菜,到近半年晚市開始有火鍋及串燒,還要任吃的!大約hkd150左右任食勁抵食!湯底都有好多款,我地今次就食左藥膳雞煲,雞不算很多件,但雞肉都算不錯!必食火鍋配料:蝦蝦係中型大小,好甜好新鮮呀!一個人都食到一打!蜂巢豆腐勁索湯底,我第一次食,估唔到好味過普通豆腐!魚皮都好脆,幾好咬口脆肉鯇腩位既脆肉鯇幾好,細細件食左5件菜同豆腐都好新鮮好滑還有任飲汽水啤酒!地方都乾淨,空氣流通唔會焗親!上配料都快!!百幾蚊,真的不錯!唔洗怕點多而要比多左錢!
是日和朋友來到這裡吃飯,預先訂坐,不用久等!

必食火鍋配料:

蝦係中型大小,好甜好新鮮呀!一個人都食到一打!
蜂巢豆腐

勁索湯底,我第一次食,估唔到好味過普通豆腐!

魚皮都好脆,幾好咬口
脆肉鯇

腩位既脆肉鯇幾好,細細件食左5件

菜同豆腐都好新鮮好滑

還有任飲汽水啤酒!

地方都乾淨,空氣流通唔會焗親!上配料都快!!

百幾蚊,真的不錯!唔洗怕點多而要比多左錢!
2016-12-28 440 浏览
等老公踢完波陪我食飯,點知一等就等到九點,佢又話想食打邊爐放題,就約係街市平台等。佢之前食過四季,我今次就第一次,九點鐘原來平啲所以門口都有人等。坐低首先去攞免費嘢飲,全場免費韓國樂天飲品任飲,我 like 四季既鮮豆漿!本來諗住同老公打邊爐,點知坐低見到重慶雞煲勁吸引,雖然有人唔食辣,我地都可以叫唔辣嘅奇味雞煲。雞煲一睇已經知道勁惹味,雞肉嫩滑有鮮味。我食完雞煲其實飽咗一半,但老公仍然戰鬥力驚人,好快已經開始瘋狂咁order重慶燒,我覺得做法同味道都最正宗嘅就一定係呢條燒茄子。重慶燒茄子仲有遠一遠都聞到香味嘅重慶燒,仲有好多其他款式嘅串燒,我自己就鍾意食牛肉,又可以試吓泰式串燒,因為嘅鍾意佢個沙嗲醬。打邊爐我就唔食平嘢嘅,一於主攻海鮮,最鍾意生猛海蝦,真係好新鮮!蝦肉爽口彈牙,仲要勁大隻,我一個人都食咗4隻。跟著係同樣好味又新鮮的魚滑蝦滑墨魚滑,老公最愛!But 就要我服侍佢囉!佰幾蚊好抵食

本來諗住同老公打邊爐,點知坐低見到重慶雞煲勁吸引,雖然有人唔食辣,我地都可以叫唔辣嘅奇味雞煲雞煲一睇已經知道勁惹味,雞肉嫩滑有鮮味。

重慶燒茄子

蝦肉爽口彈牙,仲要勁大隻,我一個人都食咗4隻。

跟著係同樣好味又新鮮的魚滑蝦滑墨魚滑,老公最愛!

But 就要我服侍佢囉!

佰幾蚊好抵食
2016-12-26 384 浏览
聖誕大家都食大餐,平安夜陪左屋企人,25號就要約下朋友陪朋友去左大埔食火鍋,始終一班人食火鍋開心D打邊爐我就唔食平嘢嘅,一於主攻海鮮,最鍾意生猛海蝦,真係好新鮮!蝦肉爽口彈牙,仲要勁大隻,我一個人都食咗4隻。跟著係同樣好味又新鮮的魚滑蝦滑墨魚滑,我同朋友都食左好多平價野食依度都有,午餐肉有種部隊鍋既感覺,今時今日係買午餐肉實在太貴,所以我地係度食多D芝心丸芝士味好夠,亦都夠彈牙芝士腸就雪得太凍,解凍之後都係硬左D,依度麻麻地亦都有青口食,都算係新鮮,依度食物種類都算幾多烏冬依度用既都係貴價貨,所以幾好食開心既朋友聚會,明年見
聖誕大家都食大餐,平安夜陪左屋企人,25號就要約下朋友

陪朋友去左大埔食火鍋,始終一班人食火鍋開心D

蝦肉爽口彈牙,仲要勁大隻,我一個人都食咗4隻。
跟著係同樣好味又新鮮的魚滑蝦滑墨魚滑,我同朋友都食左好多
芝心丸芝士味好夠,亦都夠彈牙

芝士腸就雪得太凍,解凍之後都係硬左D,依度麻麻地
亦都有青口食,都算係新鮮,依度食物種類都算幾多
烏冬依度用既都係貴價貨,所以幾好食
開心既朋友聚會,明年見
2016-12-21 315 浏览
朋友踢完波陪我食飯,點知一等就等到九點,佢又話想食打邊爐放題,就約係大埔街市平台等。不過間間餐廳依個時間都好旺場,唯獨是係四季名滬岩岩有人走左,所以可以坐低 之前食過四季一次,九點鐘原來平啲,所以之後都仲有人黎。 坐低首先去攞免費嘢飲,全場免費韓國樂天飲品任飲,我 like 四季既鮮豆漿!上次黎到打邊爐,所以今次都係試下雞煲,雖然朋友唔食辣,我地都可以叫唔辣嘅奇味雞煲。雞煲一睇已經知道勁惹味,雞肉嫩滑有鮮味。我食完雞煲其實飽咗一半,但朋友仍然戰鬥力驚人,好快已經開始瘋狂咁order重慶燒,我覺得做法同味道都最正宗嘅就一定係呢條燒茄子。重慶燒茄子仲有遠一遠都聞到香味嘅重慶燒,仲有好多其他款式嘅串燒,我自己就鍾意食牛肉,又可以試吓泰式串燒,因為嘅鍾意佢個沙嗲醬。估唔到除左打邊爐,依度既雞煲都唔錯,不過短期內都應該唔會再黎LU

之前食過四季一次,九點鐘原來平啲,所以之後都仲有人黎。
上次黎到打邊爐,所以今次都係試下雞煲,雖然朋友唔食辣,我地都可以叫唔辣嘅奇味雞煲雞煲一睇已經知道勁惹味,雞肉嫩滑有鮮味。

重慶燒茄子