四喜冰室

四喜冰室 (已結業)

Happiness Ice Room
四喜冰室 (已結業)
Yoyo 1109
服務極差,食物退步的茶記😤
Yoyo 1109
2019-11-04
关注
因為呢間野成日都好多人,同之前啲嘢食都ok, 所以間唔中都會食下。但係果啲阿姐嘅服務真心衰到無人有,未坐底就急口令式講你知今日有乜食,根本聽都聽唔到,如果你講錯,就即刻高八度再講比你知你叫錯,再加埋佢個黑面樣。🤬🤬真係唔會再去幫襯,依家仲要食物質素又麻麻地😤查看更多
mpiimp
下午茶餐
mpiimp
2018-07-15
关注
下午茶餐冇太大驚喜,唔係好食到咖央味道,同一般花生醬西多士分別不大,只是多了點咸味.....可能是味蕾唔夠敏感(或是花生醬味太濃,所以食唔到咖央味)咖央西多士 + 熱咖啡 $24查看更多
AuroraAurora
討厭的趕客行為
AuroraAurora
2017-08-26
2K 浏览
关注
本人及一班同事以往經常幫襯此店。在兩年前此店大排長龍亦有很多支持者,包括我們,因為他們的炒蛋確實很美味。但後來估計想做多幾轉生意,開始出現討厭的趕客行為,包括未食完就問是否可以收碟、客人飲緊野期間來回幾次問食物是否已到齊(明知故問,明顯是提示客人要飲快d.但杯熱檸水遲上台又熱到滾,想飲快d都難)、未食完野就急急腳放低新一套刀叉,兼來回幾次掂下套餐具。因為呢d討厭行為,再加上附近有新開餐廳,食客亦開始轉去其他陣地,包括我們。而現時呢間店亦沒以往咁長人龍。查看更多
ElaineLing116
$5x一個常餐 真係好貴
ElaineLing116
2017-06-22
关注
九龍灣茶餐廳真係貴到爆!但大家都依然排長龍去幫親,好似呢間四喜,真係每日都有龍出現!呢個蕃茄焗漢堡扒飯,多油扒薄都算,d飯7成係冷飯,又乾又硬!最多人叫的常餐,其實都大份,重點係佢用北海道牛奶炒蛋!係幾滑,但除左個蛋,其他全部唔合格!常餐個番茄菇公仔面,個湯得個樣,唔好食仲唔夠熱!你點會想比50幾去食!仲要烈日下排隊食呢!仲有,d啊姐成日落錯單,我見過兩次喇!係我食兩次就見兩次!坐得又唔舒服!我情願去食麥記!查看更多
Faye_wong
出前一丁早餐,用心煮麵😋
Faye_wong
2017-06-04
关注
位於工業區裡面的茶餐廳,印象中呢間茶餐廳大概開咗六年左右。九龍灣工業區好食嘅餐廳唔多,尤其是係九龍灣做嘢嘅打工仔,四喜係一個唔錯嘅選擇。佢哋有常餐,午餐嘅焗飯等等都很出色。今日想介紹嘅係佢哋嘅早餐。佢哋每一日嘅出前一丁面餐都有唔同嘅選擇,例如五香肉丁雞丁,沙嗲牛黑蒜丁,叉燒麻油丁。一個一餸出前一丁還可以有另外跟多二個餸如煎蛋腸仔火腿等等及排包。佢哋嘅出前一丁不會太淋又不會太生,每次點完餐都要等5至10分鐘左右,總是煮得剛剛好,每次去食都非常滿意。個人認為佢地係用心煮面。呢個餐只係$30,早餐價錢及質素來說,呢個價錢我是比得開心。查看更多
chan.suey
收銀呀姐服務態度勁差!!!!! .\_/.
chan.suey
2017-02-24
关注
午飯時間人流多 想做多幾轉我都明白 所以之前未食完就已經比人放低新餐具係枱面 迫你快d走 我都算啦!但今日我真係好嬲!個收銀呀姐係勁勁勁無禮貌!!!! 埋單俾錢有兩個五毫子話唔收 叫我地自己搵辦法兌左佢 咁我地係無就無架啦 宜家五毫子唔係錢!?佢堅持話唔收 咁我準備走之際 佢竟然扔返果兩個五毫子比我!我真係想知哩d係咩服務態度!?食餐飯要受咁既氣 我以後都唔會再幫襯!!!查看更多
happyduckling
隱蔽冰室
happyduckling
2016-05-02
4K 浏览
关注
返新工已經一星期, 九龍灣的選擇不是太多而且很多都不見得光要偷偷營業。這間沒有門面的餐廳, 幸好有位阿姐在門口派傳單,筆者才知道這裡有間餐廳。甫入餐廳才知道這裡名叫「四喜冰室」。在這隱蔽的餐廳, 不會對裝潢有太多的期待, 最突出莫過於這幅七彩繽紛的彩畫牆, 估計是描繪繁華街道的招牌。這裡午餐時間人山人海, 店員有效率的為每個客人安排坐位, 又非常有效應收取碗碟, 令食客快快食完就要起身, 不讓客人有喘息的機會。餐牌的設計參考學生的習作薄, 充滿兒時回憶。裡面的設計有如作習般, 幾可亂真。這裡的食物都是港式冰室必有的食物。飲品的選擇多又地道, 如滾水蛋、美綠。另外有杯叫兒童鴛鴦, 名字特別但不知道是什麼飲品。午飯只能選擇午餐及常餐。價格四、五十元, 定價合理, 難怪客似雲來。筆者今周幫襯了兩次, 於是把兩次的經驗合併而成。第一次點的是常餐 $44, 《薑絲鮮牛肉麵》。湯底有兩款: 蕃茄濃湯及金寶雞湯。 蕃茄濃湯湯底經常出現於餐廳内, 但用上金寶雞湯作為湯底第一次見, 當然要一試。牛肉多而且肉質嫩滑無根無渣, 絶不是雪藏貨式。金寶忌廉湯湯底味道比較淡味, 只能感受到少許忌廉味, 但用金寶忌廉湯作湯底的確是不錯的創意。薑絲遇上金寶忌廉湯感覺有些格格不入, 可能衝擊太大筆者未慣而已。常餐有《北海度3.6牛奶炒蛋、火腿及方包》 炒蛋份量多, 店方真疏爽。炒蛋沒有過火, 質感濕潤。加入牛奶的炒蛋又滑又香, 這個炒蛋真不錯。火腿有兩片, 但沒有煎香。麵包厚身, 如果烘底味道更佳。第二次光顧, 點了份《自家漢堡配焗薯凱撒沙律 $50》。 估不到這份西式午餐會在冰室中出現, 絶對是個驚喜。賣相不錯, 看上來似正宗西餐廳的出品呢!《凱撒沙律》的份量比例多, 對女客人來說絶對合適。沙律中只有一款蔬菜, 就是經常吃到的西生菜, 沒有火箭菜這類又貴、草靑味勁重的鬼佬菜真太好! 西生菜新鮮又爽口, 配上開胃的凱撒沙律醬汁再加些麵包乾, 簡簡單單的材料已經十分美味。《焗薯》有足夠的澱粉質提供筆者需要的能量。不太大個, 但細細個已經足夠。焗薯就只有簡單的酸忌廉及烤烘過的煙肉粒。焗薯熱烘烘, 酸忌廉溶化在焗薯中十分美味。略嫌酸忌廉不太足夠。《自家漢堡》 這個漢堡果然是自家製, 肉質軟腍又鬆化, 而且肉汁豐富。這個漢堡肉質已經不錯, 店方再淋上肉味濃郁的醬汁, 令漢堡的層次提升不少。筆者午餐必點的《凍奶茶$3》。冰室的絲襪奶茶, 味道不夠香滑, 估計餐廳不過用黑白淡奶。店員在左右不斷左穿右插, 心情上食得不太自在, 食完就趕住走。查看更多
+ 11
Ting314
新菜式
Ting314
2016-03-11
2K 浏览
关注
我都算係長期食客, 今日喺佢FB見到個A餐係新野喎, 當然要去試一試啦好彩呢個時候都仲未開始多人, 如果平時12點, 就開始多人... 二話不說當然揀個A餐啦~食量唔大o既我叫左少飯, 魚柳唔錯, 唔似d平價野, 魚肉結實得o黎又夠滑, 又有魚味; 天婦羅蝦表面脆粒又唔淋, 蝦肉唔霉, 個汁忌廉味重, 無白酒味, 但係拼埋d餸度又幾夾~  可以encore~查看更多
conniecheung
雞脾沙律配豉油
conniecheung
2016-02-19
关注
叫左下午茶, 這間茶餐廳食過午餐, 好多選擇及味道都好好的, 勁多人等位呀, 第一次叫下午茶食, 我們有幾個同事都叫左雞脾沙律餐, 我都係叫左這個雞脾沙律餐, 跟餐飲熱菜蜜. 等了約半小時就送到公司, 打開已好香雞脾的味道呀, 雞脾都好大隻的, 味道都好好, 夠晒入味及雞肉又香又滑又淋身呀, 好好味的, 又唔會好肥及有雪味的. 仲有一些沙律, 他們將沙律直接放係雞脾上面, 沙律有豉油味道架, 但又有沙律醬, 感覺有點奇怪呀. 不過沙律本身的味道是好味的, 入面係有薯仔, 紅蘿白, 青瓜的. 全部都好新鮮, 爽甜的, 我鍾意, 但如果將沙律分開上會較好. 杯菜蜜都好好飲, 唔會好甜的. 味道啱啱好呀.查看更多
yuchiro
叫tea好選擇
yuchiro
2016-01-18
关注
又係公司叫tea嘅日子,幾乎我地次次都叫四喜,貪佢有得fax落單紙去,一次叫成廿個tea,電話落單實亂。其次佢啲野幾好食,外賣黎到都仲熱。今日叫左公司三文治加熱檸茶,三十幾蚊。足料又有烘底,有煎蛋(仲有蛋汁流出),生菜,蕃茄,芝士,煙肉,午餐肉等,塗左牛油同千島醬,厚厚一件味道豐富,一口咬落去蛋汁滿溢,好耐無食過咁正嘅公司治,食完四件飽到爆。今日戰績~ 查看更多
親切的Kim子
冇味常餐
親切的Kim子
2016-01-09
关注
九龍灣平吃之選不多,這間茶記相信是不錯的選擇。見餐牌常餐有忌廉雞湯湯底,所以叫了牛肉意粉。熱辣辣多士,火腿炒蛋不過不失,主菜更叫人失望。湯底奶白色,理應有忌廉香,可是湯底完全冇味。牛肉十分"孩"口,可以說都係冇味。查看更多
star13452001
走入九龍灣工商業區小店(19)—又一間精心佈置的冰室
star13452001
2015-08-28
关注
不經不覺,在自己發掘下,九龍灣的小店,都吃了差不多20多家。或許年資比我多的同事,都沒吃過20家!皆因他們經常說「來來去去」都是那幾家。可不是呢。不過要講特色,「四喜冰室」算是工廈食肆當中較有懷舊特式的:一進店,看着餐牌,收銀的女職員(好像是分配工作的老闆娘)告訴我「唔緊要,慢慢看!」好親切啊!餐牌設計盡顯心思,也看到店主有意打造「懷舊冰室」。不過,「我為人人,人人為我」放諸於這餐牌,又有何特別含意?點過「星期五」早餐,在等候途中,發現入座率都有80%!只好站在門口等候,順道觀察一下環境:當然設有冰室少不了的卡位。然而,環境相對較擁擠,但仍感受到那份「舊港式冰室」的風格。比較有特色的,是簡單如一個櫃子也要用上木材,櫃頂還放上一些玻璃樽,作簡單擺設。而在門口還有其他小擺設和宣傳。等了大約7分鐘,外賣到手了。離開時,才發現連門口的階磚也是由黑白小階磚鋪成,盡顯心思和風格。回到辦公室了。這一次又飲熱奶茶了,品嚐一下四喜冰室沖的有沒有港式風味?幸好,也是用上「黑白淡奶」沖製的,味道香濃,就是這種港式味道了。早餐附有腸仔、煎蛋及排包(+$1)。沒想過會用上這種特別腸仔,而且只有1條、蛋也只有1隻…腸仔不油膩,牛仔腸吧,在早腸吃到,還感覺挺有特色的。可惜只有1條。蛋沒有驚喜,太陽蛋包着蛋黃,沒有「燶底」。排包,牛油味始終不夠突出,雖然烘過但麵包仍然是軟熟的……「星期五」早餐是沙嗲牛肉黑蒜油味出前一丁。牛肉味不見突出,而沙嗲則應該沒有了,因為都被味精湯底吸掉。出前一丁麵,雖然在走到辦公室的路程中浸軟了,不過未致於太軟身,應該是煮公仔麵的時間煮得剛好。味精包都給我全放下於湯裏,但湯面的「黑蒜味」不多,反而越食越底的麵,就更有黑蒜味!至少那包黑蒜油,應該額外送上,由客人自己下吧……雖然是工商業區小店,但就連糖包也設計過—沒有用上坊間的包裝糖,反而自家生產糖包,見到店主頗用心經營冰室的形象呢!在九龍灣工商業區逛着,有時真的會錯過如四喜冰室的小店—沒有招牌,門口非常窄,毫不起眼。雖然食物味道未算非常好,但可見四喜冰室在環境及食物款式,甚至很細微的地方也佷講究。希望這種充滿港式懷舊情懷的隱世冰室,可以被我越找越多!查看更多
+ 8
熱奶茶
腸仔、煎蛋、排包
hkfoodtalk
工廈內的認真常餐
hkfoodtalk
2015-07-09
关注
到茶餐廳,大部分時間我都會點常餐。這裡的炒蛋做的不錯,挺嫩滑的。厚多士可轉排飽,多士塗滿牛油,但略嫌多士不夠鬆軟,有點過硬。麵食方面,另有牛肉、豬排、叉燒可選,我這個是鮑魚絲蘑菇。鮑魚絲和蘑菇份量都很多。湯底可選蕃茄湯或忌廉湯,蕃茄湯酸酸甜甜的很不錯。但友人的忌廉湯則跟一般湯底沒什麼差別。查看更多
Cathy123123
7月3日 午餐
Cathy123123
2015-07-03
关注
今天約左朋友系度食晏,1點左右到,等左5分鐘,被安排坐一張小型2人枱。叫左常餐,茄牛通粉,好大碟,有少少薑𢇁,通粉彈牙,牛肉不少,味道還可以。厚切油包留邊,面包內的牛油只塗了半片,有點奇怪,炒旦炒得略為浠,有一點旦水在碟上,沾到在面包底部,有點兒嘔心。火腿2小片,比左朋友,冇試。齋咖,正正常常,冇乜特別。朋友叫左义燒通粉,义燒幾好味,其他食物和我一樣。總括來說,是ok 的。查看更多
美*食家
不值的貴價工廠區仿懷舊冰室
美*食家
2015-03-21
关注
做運動前先醫肚,在openrice搜尋下附近有咩五十蚊樓下嘅好選擇,見內裡環境不錯就來試試。位於九龍灣工廠區的地舖位置星期六中午,食客不多,裝修走懷舊經歷路線入內有位年輕女侍應好殷勤咁招呼,服務態度很好:)冰室一角的“飛沙茶奶”牌匾牆身有一大幅色彩繽紛嘅印刷品飲咖啡係咪真係可以迴魂㗎????在檯面的詳細餐牌時間不早無早餐食,唯有揀常餐我點嘅常餐 係 薑絲鮮牛麵轉通粉配健康蕃茄濃湯 配北海道3.6牛奶炒滑蛋及火腿配厚切牛油方飽烘底 +$1 餐送熱飲加錢轉紅豆冰(多豆少冰)+$8紅豆冰都幾細杯囉,仲要加錢…有少到冰但紅豆份量係頗少嘅,奶水偏稀,唯一好的…紅豆夠淋蕃茄濃湯紅卜卜的確好濃郁嘅罐頭蕃醬,好似飲緊茄汁咁,但健康嗎? 哈哈份量很足,牛肉好多, 但睇落無薑絲蹤影,尋遍不果,一絲也看不見…:(主角鮮牛肉呢… 未食齋睇都知用咗梳打粉乸過,在外用餐食鮮牛都預咗係食梳打牛,但食落口… 根本唔知自己食緊牛肉,梳打粉乸得好勁,無晒肉質,滑到無輪,極難食炒滑蛋炒唔老但又未去到滑嘅階…厚多士真係有厚到嗎 ?:(西煎豬扒麵 配金寶忌廉雞湯麵軟硬度剛好,豬扒不過不失,湯底OK奶茶滑而香濃華星冰室和澳牛位處旺區地段,品質有水準加上價錢都無咁貴;如果整得好食賣相好環境有特色服務好比依個價錢都算,但真係比果碟無薑絲梳打鮮牛通KO咗…食品質素同一般茶餐廳沒有太大分別,甚至差d…真係唔得囉查看更多
+ 8