2017-04-03 581 浏览
利东街有好多食店, 每间都各具特色。HEI HOUSE 系我暂时觉得价钱同食物质素都不错黑椒软壳蟹蟹肉炒饭,用镬仔黎PRESENT,炒饭上面用蟹壳作装,卖相十分讨好,壳上面有唔少羔,甘香!! 炒饭份量刚刚好,炒饭粒粒分明,有葱粒同蛋花作调味,味道不错,软壳蟹经过油炸後,口感又酥又脆!今晚食物质素几好,滋味新鲜,服务殷勤,三五知己聚脚圣地,食饱饱後,同朋友倾吓讲吓,哪怕似连琐店限定用餐时间,湾仔如此旺地,这一家无论食物质素服务方面,我感觉有宾至如归,等我下次食佢个SEMI BUFFET先!

• 牛油果蟹肉沙律
  • 反转蛋挞配焦糖奶茶汁
2017-03-31 386 浏览
我系修顿球场睇男朋友踢波个时谂紧食咩好,於是系openrice sesrch下附近有咩食啦,咁比我揾到间系利东街有间叫囍碟系食半自助餐wo...男朋友踢完波实会变成只饿鬼一样,所以简呢间实岩哂佢啦~~hehe!!入到去店员服务都几好,大部份都系外藉员工黎!首先店员讲解有边d边d系任食!!边d边d就系主菜!听完之後马上开动食物模式!!系咁chur d寿司~~好好味呀!!特别系个香辣吞拿鱼卷~~鲜味得黎又带惹味!无得输~~主菜就要香煎羊鞍配黑椒汁,一d羶味都冇,肉质又够嫩!眼见男朋友食得咁开心,我都沾沾自喜 没有选择错的餐厅。
2017-03-31 299 浏览
湾仔变左好多!!最大改变非利东街莫属。随着时代既变迁~利东街摇身一变已经成为高级住宅及食街,大量食肆~百花齐放~有西餐,韩餐,今次揾到间仲系有间食半自助晚餐既「囍碟」,夜晚6:00pm已经有得食环境一流带时尚气息!!侍应们都好好既服务态度~用膳过後我漏左件外套番转头拎番。。。店员照级友善帮我keep起!!真系感谢她~~讲番食物,smei buffet自助沙律吧位处於好大既长台!各款沙律菜认真鲜甜!!好多唔同酱汁可以mix and match !! 又有唔同类型既寿司可以简 !! 味道都唔错~主菜就简左 烤焗乳猪配香橙姜汁,只乳猪烧到非常香脆而且有非常大只! 饮品要咗款香茅姜茶好暖胃又入味!!

2017-03-28 274 浏览
放假几日,同朋友搵下节目,除左行街睇戏,一定系食野今次同朋友去左湾仔利东街,本来打算食甜品,不过可能因为假日关系,好多人行过咁岩见到有一间酒吧Feel既餐厅,谂住仕低饮野食饭坐低先知原来依度系半自助Buffet,不过好在都照旧有野饮同野食首先系自助bar枱拎左D野食,最多人食都系依个burger仔,个肉味自助餐黎讲算系唔错个包皮都几脆,几好食其实佢仲有其他沙律同寿司,质量都算系咁,丘凡试下另外main course佢唔系自助式,要散叫食左个海鲜云吞面,海鲜几新鲜,特别系虾好好食面底都几弹牙,同埋好大碗不过要快D食,如果唔系好快冻晒最後食左个菠罗雪糕,虽然2样野好似唔系好夹,不过放埋一齐食感觉又唔差2个人食,都几饱,值得再黎
放假几日,同朋友搵下节目,除左行街睇戏,一定系食野
行过咁岩见到有一间酒吧Feel既餐厅,谂住仕低饮野食饭
个包皮都几脆,几好食
其实佢仲有其他沙律同寿司,质量都算系咁,丘凡试下
另外main course佢唔系自助式,要散叫
食左个海鲜云吞面,海鲜几新鲜,特别系虾好好食
面底都几弹牙,同埋好大碗
不过要快D食,如果唔系好快冻晒
2个人食,都几饱,值得再黎
2017-03-23 303 浏览
又是和朋友庆祝的生日饭, 囍碟有两层, 上层是吃晚餐的.成间餐厅都布置得很特别, 影相一流, 很有情调. 这是一间多国菜的餐厅, 很多不同款类的食物.沙嗲鸡烤串烧 -竟然连个炉一起上, 鸡串本身是熟的, 但再自己烧一烧鸡肉很香脆很滑.烤焗肉骨茶猪手 -这个会跟送薄饼,肉骨茶的汤渗入落猪手和油炸鬼, 很入味.猪手很软绵绵, 不会太多肥膏, 薄饼再浸落肉骨茶的汤, 简直是一流! 十分推介!!!海南鸡饭- 鸡都是很滑, 但比较普通.再叫了一个甜品庆祝生日.竟然全部侍应由拎住甜品送来一刻已经唱紧生日歌, 很有气氛很热闹!非常有心的一间餐厅, 食物都很出色! 而且价钱合理.值得再来
又是和朋友庆祝的生日饭, 囍碟有两层, 上层是吃晚餐的.

成间餐厅都布置得很特别, 影相一流, 很有情调.
这是一间多国菜的餐厅, 很多不同款类的食物.

沙嗲鸡烤串烧
烤焗肉骨茶猪手
海南鸡饭- 鸡都是很滑, 但比较普通.
海南鸡饭
再叫了一个甜品庆祝生日.
2017-03-21 303 浏览
忘掉种过的花重新的出发放弃理想吧别再看尘封的喜帖你正在要搬家市区重建局12年前展开的湾仔利东街重建项目, 长约200米的利东街已经面目全非, 街道两旁的旧唐楼全部消失,重建为两层高的商场,以欧陆风格为主, 而当中有不少食肆, 最近就左一间东南亚的食店, 囍碟有个SEMI BUFFET, 都有百几蚊, 沙律吧, 寿司, 都系任食既, 有好多种SAUCE选择, 唔错唔错, 新又开胃, 另外ORDER one main course, Roasted Gai Aon Yang, 泰式香芽烧春鸡, 外脆内嫩, 用上泰式SAUCE, 酸甜辣互相交流, 惹味无穷!

2017-03-21 263 浏览
成条利东街,食肆特别多,食过几间, 价钱都好贵, 近日行过睇完相机之後, 见到HEI HOUSE楼下个BANNER, 有半自助BUFFET, 都系150 AROUND, 价钱非常之吸引, 湾仔区嚟讲,算系好平喎, 就入去食啦餐厅原来两层, 环境特别,地下是酒吧,上层为用餐区,格局有几分像英式酒吧,装饰却中式挂画,,中西合璧,有FUSION STYLE大堂系自助BAR, 有SALAD, SUSHI, 肉骨茶, 我最锺意系肉骨茶, 汤的味道非常香甜,带有蒜头甜味,非常好喝海南鸡SUSHI质素都唔差, 卖相靓, 鸡新鲜肉滑 , 入口时有更丰盈的口感主菜点左香煎牛肋条配马来巴东汁, 煎好的牛肉一点也不韧,软嫩中还带有嚼劲, 巴东汁香辣中带着温顺的口感, YAMMY!

2017-03-20 107 浏览
Rip off! 99% of the dishes on the website and Facebook aren't available. The server told us the menu changed a week ago. We came only to eat seeing the pictures of the food! We felt cheated!!Sorry to say that we will not go again and refer to any of our friends.
2017-03-02
2017-03-19 298 浏览
今晚同朋友去左湾仔,行下街散下心行完一轮之後,紧系拉下野食依头虽然多野食,不过一系好贵,一系食小食所以最後去左Hei house感觉唔错,环境好有异国风情,黎影相一流佢地夜晚有一个半自助餐,睇落几抵食,不过要试下先先好唔好味前菜系任拎,火箭菜沙律几新鲜,个汁好好味,我地都RE-FILL左几次呀汤有几种选择, 马来肉骨茶同 是日精选汤寿司有三文鱼, 吞拿鱼,香辣吞拿鱼卷, 青瓜卷整体味道都唔错,同大喜家依类出名放题质素差唔多,刺身都系好新鲜冻热水自己任拎,可以唔驶等侍应服侍添之後Main Course可以系几样主菜中选其中一种,今次我地食左烤鸡配薄饼炸鸡鸡肉好滑,而且几大份个汁好好味,个感觉似系印度菜个薄饼先系惊喜,煎得好脆又唔油,配埋鸡肉一齐食好好味整体质素唔错,下次会再试下
今晚同朋友去左湾仔,行下街散下心

行完一轮之後,紧系拉下野食

依头虽然多野食,不过一系好贵,一系食小食

所以最後去左Hei house
感觉唔错,环境好有异国风情,黎影相一流

佢地夜晚有一个半自助餐,睇落几抵食,不过要试下先先好唔好味

汤有几种选择, 马来肉骨茶同 是日精选汤
寿司有三文鱼, 吞拿鱼,香辣吞拿鱼卷, 青瓜卷

冻热水自己任拎,可以唔驶等侍应服侍添

之後Main Course可以系几样主菜中

选其中一种,今次我地食左烤鸡配薄饼

炸鸡鸡肉好滑,而且几大份
个汁好好味,个感觉似系印度菜

个薄饼先系惊喜,煎得好脆又唔油,配埋鸡肉一齐食好好味

整体质素唔错,下次会再试下

2017-03-15 322 浏览
今日约咗朋友午餐,谂唔到食乜,於是又行咗上囍碟。由於过咗繁忙时间,所以大把位。今日好似多咗D新选择,烧肉面(油面+米粉、烧腩肉几好味)另一个牛腩河粉(内𥚃有萝卜+油炸鬼、牛腩几入味👍🏻)其实份量颇多,如果不太饿。两人食一碗都可以。但饮品不知为何,全部用纸杯上。真的有些奇怪😲
2017-03-15 266 浏览
老板明天就回来了。赶在今天出来放放风哈哈!利东街上不少好店,日本的蛋糕卷卷和café是我的最爱。今天试试街口的囍碟。这家店装修蛮特别的,有一点点小复古,楼上空间感很好,就算旁边那台离很近也不会觉得压抑。这一顿两个人吃,所以我们点了4个东西。1. 甘笋烟熏蛋(并没有图),有点像卤蛋,没什麽特别。2. 加东烤鸡沙拉长这样烤鸡处理的很滑,滑得很奇怪,应该放了不少化学物质吧。味道偏咸,应该是腌太久了。沙拉部分大部分的蔬菜都略煮过,也调了味。和以前吃过的加东烤鸡沙拉不同。花生酱只有顶上一点点。这一份要价65+10%。为了这个沙拉我可能会再来,实在是想减肥,只放盐处理的青菜和不太好吃鸡(今天剩了一大半鸡)刚好符合我的要求。3. 炒贵刁长这样看上去小小一份,其实量很足,里面还有虾、猪肉条,腊肠之类的。咸咸甜甜的口味虽然稍欠锅气,但吃上去也算是惹味。可惜的是,这味道不能推敲,吃多几口就觉得没有层次,腻了。4. 烧肉虾麺长这样这也是份量诚意满满的一大盆,烧肉、虾,通菜(居然有通菜好开心),鸡蛋,米粉,油面,我们两个拼命吃也只能吃掉三分之一。味道嘛,真的没什麽虾味,
老板明天就回来了。赶在今天出来放放风哈哈!

利东街上不少好店,日本的蛋糕卷卷和café是我的最爱。

今天试试街口的囍碟。

这一顿两个人吃,所以我们点了4个东西。

1. 甘笋烟熏蛋(并没有图),有点像卤蛋,没什麽特别。
2. 加东烤鸡沙拉长这样
烤鸡沙拉

3. 炒贵刁长这样
炒贵刁

4. 烧肉虾麺长这样
烧肉虾面
这也是份量诚意满满的一大盆,烧肉、虾,通菜(居然有通菜好开心),鸡蛋,米粉,油面,我们两个拼命吃也只能吃掉三分之一。味道嘛,真的没什麽虾味,就普通的汤头而已。很奇怪,煮饭的人都知道,虾是味道很重的东西,如果用虾熬汤,那汤必然是充满虾的鲜味的。可惜这个号称虾麺的麺,只有几颗雪藏虾,没有虾味。

好了,写完了。最後还喝了杯香茅姜茶,和我在家熬的差不多。嗯,就这样。

可能会为了减肥再来吃一顿的。
2017-03-15
2017-03-15 214 浏览
利东街的食店全部都好似好有特色,囍碟感觉就是高级一点的东南亚菜,选择唔多但竟然唔系好贵~开系呢个位我系出奇左一下既同埋要一赞,侍应真系好醒水,好专心工作,只是眼神已经知道我要咩服务~前菜叫了个黑松露春卷,超好味!黑松露味刚好不会过浓,即使点左沙律酱都仲keep到个味道平衡,皮不会太厚太油。鸡沙律,啲鸡确系几稔同入味,沙律都好难差。呢个鱼饼,我谂住系似甜不辣果种,点知𠱸是系,仲好油⋯主菜先是巴东咖哩牛腩饭,咖哩劲香牛腩稔到一个点,入口即溶!正!不过喇沙超咸,椰香呢?面底也不应该配米线,挂不到汤,虽然我唔打算饮个汤啫⋯个虾多士就好一般,炸到一旧脆野咁,无虾味又硬⋯所以,好坏参半,但我饮唔到孙中山,卖晒,唔开心⋯⋯

黑松露春卷
鸡沙律,啲鸡确系几稔同入味,沙律都好难差。
呢个鱼饼,我谂住系似甜不辣果种,点知𠱸是系,仲好油⋯

所以,好坏参半,但我饮唔到孙中山,卖晒,唔开心⋯⋯
黑松露春卷
2017-03-13 338 浏览
以前既囍帖街已变为利东街, 大部份都开左餐厅做食肆, 只得一间售买关於婚礼既用品试完卡乐B 既即炸薯片, 系利东街行左一圈, 见到哩间马来西亚既餐厅, 仲要唔使加一, 而家真系买少见少, 仲要系有装修既餐厅喎...未行上一楼, 系地下讲左几位後, 侍应会叫我地系一排既既饮品区内, 攞一支饮品, 当天总共有四款, 我地楝左咸桔话梅水同埋一款 mocktail, 每款饮品都用类似电灯胞既玻璃樽盛装住, 饮完後, 个樽系送俾客人, 可以拎走 (当天系楼下拎既饮品, 第一支系FREE, 之後再拎, 就要每支$15)肉骨茶有两款, 一系以内脏为主 (胡椒味), 另一款有排骨, 豆卜, 冬菇 (当归味), 我地栋左後者, 啲排骨已经煲到好淋, 都已入晒味, 不过, 可惜上枱时已经唔系好热, 仲要冇炉仔煲住, 所以好快就已凉晒.虎虾喇沙, 全部都系米粉, 唔似正宗既系油面+米粉, 虾有两只, 都算大亦都爽口, 有啲鱼片, 豆卜配菜咁, 个汤底有阵阵既椰香味...不过, 都系个句, 个汤唔够热.松露春卷, 哩款小食, 即炸, 够晒热, 每食一啖都充满松露香.

松露春卷, 哩款小食
, 即炸, 够晒热, 每食一啖都充满松露香.
2017-03-06
  • 松露春卷
2017-03-04 478 浏览
点解唔失望, 以价钱相对份量黎讲系抵食, 人均$150楼下已经可以食饱, 味道方面感觉唔多味精, 味道正宗, 有层次, 食得出香料配搭, 行入去时附送果樽饮品系有惊喜, 好fresh, 气氛都偏向high class, 侍应细心。
  • 巴生肉骨茶
2017-02-11 3161 浏览
7-1-2017 (Sat)晚,同老公准时到book o左位o既呢间食预祝纸婚晚饭,我o地上到去,嗅到大阵羶味,我o地坐低後研究menu,叫o左:5. 椰青两个落单时我o地冇拣o野饮,女侍应主动问我o地要唔要椰青或果汁?老公就要椰青,我唔要住.之後由於食以下o既o野,须要一杯清热饮品,於是我都叫一个,味道正常清甜,冇问题啦.2. $98.00o既椒盐鲜鱿老公原本要$68.00o既黑酱油炒非常萝卜糕,但落完单,女侍应揿完机後,返o黎同我o地讲呢个卖晒,女侍应建议$78.00o既手打虾多士,但老公见我o地决定o左要福建虾面,所以唔接受建议,转椒盐鲜鱿.热腾腾但唔脆口,口感一般,亦都几辣.味道: 2.8分1. $98.00o既松露芝士春卷生菜包等o左几耐至o黎,春卷有四条唔系好长,生菜同样有四片,春卷好热,我觉得松露芝士酱同普通芝士酱冇乜分别,唔似有松露.春卷入面纯黑色都唔知咩o黎.味道: 2分3. $108.00o既石板烧孜然羊架端上o黎时,女侍应问我o地要白饭,黄姜饭定手抓饼,老公拣黄姜饭,冇耐, 黄姜饭都到o黎,羊架有两件,一人一件,羊架唔羶肉嫩,孜然味香,唔错.而黄姜饭有姜o既香味,
叫o左:

5. 椰青两个
椰青

2. $98.00o既椒盐鲜鱿

椒盐鲜鱿
热腾腾但唔脆口,口感一般,亦都几辣.

味道: 2.8分

1. $98.00o既松露芝士春卷生菜包

等o左几耐至o黎,春卷有四条唔系好长,生菜同样有四片,
松露芝士春卷生菜包
唔长春卷
春卷
味道: 2分

3. $108.00o既石板烧孜然羊架

端上o黎时,
石板烧孜然羊架
石板烧孜然羊架+黄姜饭
羊架有两件,一人一件,羊架唔羶肉嫩,孜然味香,唔错.而黄姜饭有姜o既香味,一啲都唔辣,只嫌已经唔热.

味道: 5分

4. $88.00o既福建虾面

份量唔多,除o左虾仁外,重有鱿鱼,
福建虾面
呢个味道好浓,系太浓,但好彩唔咸,不过食到呢个好口喝, 所以我要叫椰青饮;面o既口感都好腍.

味道: 2分

价钱:

由於之前冇谂过叫o野饮,所以冇留意饮品o既价钱,o系埋单时,我睇到加一服务费好似系$43.00,而成张单系$482.00,所以计出椰青系$23.50一个.

2.5分

环境:

好阔落,梳化重好深,
好舒服,但冷气冻o左啲,见到佢o地原来有开两个暖炉.
4.5分

服务:

唔错o既,曾经有一个女侍应端上o野食o黎时,同我o地讲声enjoy;当我叫第二个椰青时,女侍应见我杯水饮晒,就问我要唔要水?我答要暖水,佢都好乐意俾杯热水我.

会主动地密密收o野,而最後收o野时,个男o既应该系店长,问我系咪已经冇叫他食物o黎?我答系佢至收晒所有餐具.
题外话/补充资料: o系8-1-2017写呢篇食评时,街坊厨神之舌战东京,唔单止影喜帖街同旧湾仔邮局(呢日o岩o岩去行),重竟然咁o岩介绍呢间o野,好邪呀!
2017-01-08
庆祝纪念