整體體驗實在太差,忍唔住要評論一番 甚少到訪東涌,由於喜歡食清淡食物,所以選擇了越菜。我們點了兩杯咸檸檬梳打,一杯正常分量,一杯小冰,另外再加一份青木瓜沙律同一份烤牛肉撈檬。由上飲品開始,已經令人怒,一位男侍應走過來說:"咸檸檬梳打少冰", 男友便慣性地指示少冰的是給我的。男侍應馬上道兩杯都是少冰,男友便開始解釋應該只有一杯是少冰的。怎料這名男侍應以強硬口吻回應:" 兩杯咸檸梳檬梳打少冰!兩杯咸檸梳檬梳打少冰!!" 示意他們沒有出錯,不會給另外一杯加冰。我頓時感到很愕然,抬頭望了他一眼,只見他又講多一遍:" 兩杯咸檸梳檬梳打少冰!" 。心中雖有不忿,但我們還是接受了,無謂因為一杯飲品而破壞假期的好心情。再上來$88蚊一客的青木瓜雞絲沙律,乾到無朋友,說好的雞絲同青木瓜,少到不能再少,只見到好多椰菜絲同紅蘿蔔絲,要不是在越南餐廳吃飯,差點兒還以為自己是點了日式吉列豬扒的配菜。吃上口,完全是乾啃菜絲,沒有汁沒有味,只好無奈地澆上少少配撈檬的汁上去,隨便吃幾口便算....... 吃到這裡,我已經十萬個不滿,怎麼質素會差到這個田地,好歹消費都是拍住芽莊,就算食物品質跟不上,至少服務都要跟得上
整體體驗實在太差,忍唔住要評論一番

甚少到訪東涌,由於喜歡食清淡食物,所以選擇了越菜。

吃到這裡,我已經十萬個不滿,怎麼質素會差到這個田地,好歹消費都是拍住芽莊,就算食物品質跟不上,至少服務都要跟得上標準吧,可惜沒有一樣是達標的。餐廳內連經理和侍應,大概有10人,但是只有一個人在傳菜,而其他人就帶帶位,或站在一邊聊天,看似彼此已經默認了這樣的工作安排。真神奇!
我們把希望都放在了烤牛肉撈檬上,可惜上到來又是一個乾字,䀆管後來加入了撈汁,都是很難吃,關鍵是個汁很沒有越式風味,大部分都是甜味。男友終於忍不住開口說"看見都不想吃"😑最後我們只是吃了牛肉,其他都不吃了。
衝衝結帳,快快離開,填飽肚子的沒有食物,只有氣......
乾到不行的沙律
2015-10-21
2015-10-18 360 浏览
相約太座食晚飯後行東涌,我先到就揀選了這店食,原因是這天不想食西餐和中菜,來到門口無人招呼,見有兩位女士直行入去,在近門口附近一個卡位坐下,才有侍應行過去問幾位,我就隨後行過去對侍應說我要兩位,侍應指示我坐一張方檯,我看到他們的方檯兩張之間根本像沒有分間般,兩檯像舊式酒樓搭檯一樣,我就要求坐卡位,她正準備指示我坐另一張卡位時,另一位站在旁像是男部長的職員就說卡位全訂滿,但後來却有入來問檯的客坐下去,這也作罷,其餘的也不多說,免得這裏“開飯”的編輯又說是在食評中發放所謂的'不實﹑捏造事實﹑惡意 猜測或含誤導成份的內容'了,我七點十五分坐下等了足有十分鐘才有侍應送上餐牌和清水,因太座未到我就先點了一份"三越"和一杯薄荷青檸梳打,結果五分鐘就有飲品,但那份小食就等到太座來到也未見,足足等了半小時,我們其後加了一個鐵窩火車頭,一個法式牛尾煲和一份額外的生菜,結果吃這三、四款東西,竟花上一個半小時,食完牛尾的骨放在鐵窩內,久久未有人來處理,到侍應來看到時,還問我們要不要,我真是無話可說,衛生情況真是哈哈哈,地方萬分擠迫,招呼人手極之不足,價錢不便宜,食品質素也甚低。薄荷青檸梳打,可以說非常''清
,食完牛尾的骨放在鐵窩內,久久未有
薄荷青檸梳打
薄荷青檸梳打,可以說非常''清''甜,但絕對飲不到薄荷味,青檸味也極淡,勝在沒有過甜。
三越[越式春卷、越式粉包和蔗蝦]
三越,是由三款越南小食合併而成,包括越式春卷、越式粉包和蔗蝦,伴隨生菜太少,不足以配對春卷進食,所以另加了一客後加的生菜,越式春卷做得不錯,香脆而不油膩,味道香濃,以生菜夾著一起起進食,清香可口已算是全晚最佳食品;越式粉包皮太厚,餡料太鬆散,味道就尚算不差,口感略削;蔗蝦燒得太濃,蝦膠也不彈牙,口感太實,味道也略嫌偏咸。
生菜
額外後加的生菜,份量也不算太多,菜算是新鮮,可接受。
鐵窩火車頭
鐵窩火車頭,上檯時還誤會是上錯,份量與一般稱為火車頭的越南河粉相比,足差了一半,材料數得出,除河粉外,有牛丸三粒、牛肉一'大'片、牛栢葉兩件、牛根三件和香葉一把;河粉不算滑嫌口感太漿淋;牛丸十分結實,結實到有點硬,完全沒有彈牙口感,牛味也沒有;牛肉應該是生牛肉用湯灼熟,但上檯時已是一片全熟牛肉,入口又老又鞋;牛栢葉太韌,不爽口;牛根算是不差淋而有噬口,但味道卻全無;湯底也只食到濃濃的'師傅'味道。
法式牛尾煲
法式牛尾煲,牛尾太老,口感甚鞋,配菜的洋蔥比較好,起碼爽口,汁醬味道勁咸,而完全掩蓋了牛味。
2015-10-10
生菜
2015-07-03 341 浏览
天氣好熱,胃口不好只想吃一些清涼的食物,越南菜係最好的選擇。爽口的米粉,加上魚露,好開胃。米紙包軟腳蟹,香口的來不油膩,最後又點咗個蝦,好大支。地方清爽,雖然午餐時間人多,但都覺得舒服。
2015-01-21 408 浏览
平日真的很少踏入東涌這地方,一來遠,二來好像沒什麼好食沒什麼好逛,所以小妹入東涌的次數,真的五隻手指數得完呀!今日,就為了心愛的歌劇,入了東涌一敞啦!事前已經search 定有什麼好吃的,不過,真的沒有什麼有興趣的呀... 唯有選一間還可以的啦~ 所以就去了嚐越~嚐越的人流不是太多呀,不用訂位,可以立刻入座~一家之煮愛食生牛肉湯河,但這兒沒有,只有鮮黃牛脊湯粉 ($65),也不打緊,就試試吧~湯頭微甜而帶有微微的牛味,黃牛脊依然是粉紅色的,牛味頗濃郁而且不韌,白蘿蔔頗甜美的,配上芽菜、洋蔥、九層塔,倍添香氣~ 河粉幼滑的,整個湯粉組合起來是還可以的,只是沒有驚喜罷了~香茅豬扒撈檬 ($63)的豬扒大大件的,鬆化而且帶有香茅的香氣,不過頗油膩...入口就是一啖油....撈檬也很豐富,有大量青瓜、蘿蔔、椰菜及花生等,很清新呀!撈檬最最重要是加了辣椒的魚露!枱面上沒有提供魚露,所以小妹就舉手問店員,誰知店員指著小妹枱上的小碟魚露(用來沾小食的)說:「這就是啦!」小妹便告訴他,我想要加了辣椒的魚露,不是淨魚露!店員竟然說:「這個就是呀!是一樣的,只是我沒有拿有辣椒的給你呀!你想要,咁我俾你囉!
今日,就為了心愛的歌劇,入了東涌一敞啦!
嚐越的人流不是太多呀,不用訂位,可以立刻入座~

鮮黃牛脊湯粉
撈檬也很豐富,有大量青瓜、蘿蔔、椰菜及花生等,很清新呀!

撈檬最最重要是加了辣椒的魚露!枱面上沒有提供魚露,所以小妹就舉手問店員,誰知店員指著小妹枱上的小碟魚露(用來沾小食的)說:「這就是啦!」小妹便告訴他,我想要加了辣椒的魚露,不是淨魚露!店員竟然說:「這個就是呀!是一樣的,只是我沒有拿有辣椒的給你呀!你想要,咁我俾你囉!」然後他才拎了一小樽魚露給小妹,這魚露呀,真的很"珍貴"呀!!!
香茅豬扒撈檬
水晶軟殼蟹米紙卷 ($68),一碟有四件,米紙卷煙韌煙韌的,內有不少新鮮爽口的生菜蘿蔔,配上脆口的軟殼蟹,也不錯呀~
水晶軟殼蟹米紙卷
嚐越脆春卷 ($48),外表是很正宗的越式春卷,一碟四件,不過餡兒就一般啦.... 肉餡糊口不清晰,食了也不知道自己食了什麼,放棄也罷~
嚐越脆春卷
店子正在做Promotion,只要食滿二百大洋,就可以加$1換一份小食,所以我們就換了一份越式粉包 ($1)啦~ 一碟兩件暖烘烘胖嘟嘟的粉包,內藏木耳、蘿蔔、冬菇及肉碎等,味道不錯,只恨粉皮太粗糙厚身,不太討好~
反而伴碟的酸青瓜爽口醒胃,比主菜更為出色呀!
越式粉包
越式粉包
食物的水準真的平平,試過一次真的夠了~~
2015-01-15
2014-10-21 407 浏览
東涌真係冇咩好揀 , 而且間間啲價錢又差唔到幾多 , 去得呢間係因為冇乜大變同較為抵食 , 要食越南菜可以由最普通嘅越棧食到中上嘅芽莊或更高級嘅越南餐廳 , 其他都係咁上下中規中矩不過不失。牛柳粒紅飯:牛柳粒唔算太嚡都幾多粒嗰汁ok , 份量都夠大不過環境就一般有啲枱與枱之間太間 , 變相冇咁好坐 , 服務都還可以 , 衞生就尚可接受

牛柳粒紅飯:牛柳粒唔算太嚡都幾多粒嗰汁ok , 份量都夠大

芒果沙冰
牛柳粒紅飯
2014-05-20 676 浏览
行完個多人到爆既outlet, 食餐好先有梳化坐真係好舒服, 仲要大大張可以放到袋, 行完街買完野黎一流而且地方都好乾淨, 好滿意, 可以放鬆食一餐黎食越南野點可以唔食湯粉同札肉, 平順札肉湯金邊粉, 扎肉夠爽口彈牙, 配幼滑金邊粉, 整體唔錯馬拉盞炒通菜, 我鐘意食爽口既菜, 呢度炒得比較淋, 但係可以接受既個馬拉盞好香蝦乾味, 辣味唔重, 用黎送飯一流不得不介紹呢度既魚露, 經八卦既朋友一問, 原來呢樽魚露係自家整!魚露一般係係好鹹既, 但呢度既係酸味為主, 入面有醋, 蒜, 辣椒入口淡淡地, 微酸, 剛剛好用黎撈檬, 好開胃春卷外皮鬆脆, 餡惹味, 配菜分量適中, 唔會好似出面菜絲多過檬粉加上酸酸甜甜既撈檬, 好清新, 夏天食最岩!推介!價格唔算高, 服務都唔錯, 值得推薦!
行完個多人到爆既outlet, 食餐好先
而且地方都好乾淨, 好滿意, 可以放鬆食一餐
個馬拉盞好香蝦乾味, 辣味唔重, 用黎送飯一流
入口淡淡地, 微酸, 剛剛好用黎撈檬, 好開胃
加上酸酸甜甜既撈檬, 好清新, 夏天食最岩!推介!
價格唔算高, 服務都唔錯, 值得推薦!
2014-05-17
2014-05-05 395 浏览
因為平時好少食越南菜, 見到呢間環境唔錯就入左去試下~整體食物同環境都唔錯~同大家分享下先~我地4個人食, 因為大家都想試多D小食, 春卷呀海鮮呀, 墨魚餅個D, 所以都冇叫餐, 散叫左幾樣特色小食, 同兩個飯share食~最想介紹椒鹽軟殼蟹裡面除左軟殼蟹之外, 有幾塊蝦片, 炸米粉同生菜做底~軟殼蟹既炸漿薄得黎脆, 好香口好香椒鹽味入口鬆軟個人鐘意呢度比較重紅辣椒味, 夠辣口!胡椒大蜆煲都唔錯!我地初時勁懷疑右面黑色個串係咩黎, 勁似佛珠! 原來係鮮胡椒, 就係有佢呢碗野先勁好食!!!我地以為會好辣啦, 點知入口好鮮甜, 胡椒香味撲鼻, 落到喉嚨個胡椒味先攻出黎!個湯好濃郁, 睇佢個奶白色就知, 裡面仲有大大隻蜆肉同菇!最後要左個菠蘿柚子虎蝦沙律, 嘩, 真係原個菠蘿係到!個虎蝦蝦味濃, 彈牙爽口, 多幾隻會開心D囉XDXD搬左D蝦落黎, 下面係菠蘿粒粒同柚子肉, 大大啖食菠蘿粒好爽皮XD呢度係用魚露黎配個椰菜絲, 個魚露唔鹹, 聞到醋味, 食落有D酸酸甜甜, 少少辣口, 都幾開胃, 好特別!
因為平時好少食越南菜, 見到呢間環境唔錯就入左去試下~
整體食物同環境都唔錯~同大家分享下先~
最想介紹椒鹽軟殼蟹
裡面除左軟殼蟹之外, 有幾塊蝦片, 炸米粉同生菜做底~
軟殼蟹既炸漿薄得黎脆, 好香口好香椒鹽味入口鬆軟
個人鐘意呢度比較重紅辣椒味, 夠辣口!
胡椒大蜆煲都唔錯!
個湯好濃郁, 睇佢個奶白色就知, 裡面仲有大大隻蜆肉同菇!
最後要左個菠蘿柚子虎蝦沙律, 嘩, 真係原個菠蘿係到!
個虎蝦蝦味濃, 彈牙爽口, 多幾隻會開心D囉XDXD
题外话/补充资料: 總體好滿意, 會番去再食!
2014-05-04
2014-04-08 520 浏览
上個星期四難得放假,相約朋友去東涌行街,下午茶時間見到嚐越有對出窗口位坐,地方都似幾寬敞,就入左去嘆返個下午茶,順便傾下計。本身住葵涌,試過幫襯葵芳嚐越,記憶中食物都唔錯,今次黎到東涌,估唔到地方大咁多,座位同環境都好舒適,最鐘意把木製吊風扇,好有越南風味,加埋餐廳內悠閒既音樂,岩晒我放假既輕鬆心情。講返食物,2個人各自嗌左個茶餐,選擇都幾多,我叫左個咖喱雞扒湯檬,一黎到見到個賣相已經知道無揀錯,咖喱汁好香好惹味,雞扒亦都煎得好香,而且肉質鮮嫩,檬粉份量唔少,咖喱湯底好味到我最後飲晒。朋友叫左個香茅豬扒+煙肉蒜茸包+迷你撈檬,豬扒煎得好鬆脆,迷你撈檬雖然份量少左,但係都無偷工減料,下午茶可以試到咁多款食物係開心d,見朋友食得滋味都試左少少,味道都唔錯。傾計傾耐左,見到餐廳有甜品,就叫左個焦糖燉蛋試下,估唔到反而最有驚喜,甜品以圓形既器皿盛載,面頭放左粒士多啤梨做裝飾,賣相簡單,燉蛋面既焦糖薄層好香脆,燉蛋個質感好柔軟,最緊要係蛋香同奶味濃郁,估唔到係一間越南餐廳可以食到一個咁高質素既焦糖燉蛋,兩個人食一份,個人認為份量岩岩好唔會太膩。埋單加一後兩個人合共$13X左右,下午茶黎計價錢唔算

埋單加一後兩個人合共$13X左右,下午茶黎計價錢唔算太平,但係性價比高,係東涌黎講,係一個唔錯既選擇。

2014-04-03
  • 焦糖燉蛋
2013-09-03 178 浏览
來之前已經係OPENRICE睇到唔少差評,痛恨自己一意孤行……一來到呢就有驚莫喜,碗有明顯的痕跡,上左菜都未換到來,一抬手旁邊個阿姐就黑口黑面拎左個碗來,好遺憾,都係汚糟碗,用紙巾沾點水抹抹當係去大排檔啦。鮮黃牛脊湯河粉極之一般,絕對莫茶餐廳的湯河粉好食;香草墨魚餅莫香草,好多蔥,薄切上,莫乜香口,雞記D墨魚餅好味N倍;水晶軟殼蟹米紙卷米紙卷包有粉絲、青瓜、蝦、生菜絲同炸過的軟殼蟹,軟殼蟹系包住概部份系唔脆概,未包住概地方都算香脆,尼幾道菜裏算系好味。菠蘿柚子虎蝦沙律生菜墊底的菠蘿殼裝滿剪粒的菠蘿同柚子,頂上用蝦點綴一下,椰菜絲、青瓜、蝦片同生菜做伴碟,柚子好多都無整開,有D苦,菠蘿就甘都好概,只系98蚊可以系百佳買兩個了掛,莫配任何汁,不過都無心機去揾果幾個莫乜客又忙到騰騰震的侍應了。
一來到呢就有驚莫喜,碗有明顯的痕跡,上左菜都未換到來,
一抬手旁邊個阿姐就黑口黑面拎左個碗來,
好遺憾,都係汚糟碗,用紙巾沾點水抹抹當係去大排檔啦。
鮮黃牛脊湯河粉極之一般,絕對莫茶餐廳的湯河粉好食;
香草墨魚餅
莫香草,好多蔥,薄切上,莫乜香口,雞記D墨魚餅好味N倍;
香草墨魚餅
水晶軟殼蟹米紙卷
米紙卷包有粉絲、青瓜、蝦、生菜絲同炸過的軟殼蟹,
菠蘿柚子虎蝦沙律
菠蘿柚子虎蝦沙律
生菜墊底的菠蘿殼裝滿剪粒的菠蘿同柚子,頂上用蝦點綴一下,
椰菜絲、青瓜、蝦片同生菜做伴碟,
柚子好多都無整開,有D苦,
菠蘿就甘都好概,只系98蚊可以系百佳買兩個了掛,
2013-08-30
2013-01-07 120 浏览
今日同朋友一齊去東薈城行街, 中午見food court人太多, 食既野又係普通, 我地決定試下呢間嚐越. 有見過佢其他分店, 但從來都無機會去試, 亦無聽過有咩好評. 今次一睇menu至知道, 原來佢都有d同其他香港越式餐廳唔同既菜色提供. 所以我地叫左軟殼蟹沙律, 黄牛脊湯河, 越式雞絲金邊粉同炸墨丸餅, 睇下有咩咁特別~唔好意思, 掛住打機唔記得影相!軟殼蟹沙律既蟹剛炸起, 好夠脆, 亦唔係咁油. 沙律夠凍, 兩者一撈, 酸酸甜甜之餘又幾有口感. 不錯!黄牛脊湯河都幾有味道. 當然, 湯頭應該碗碗都係一樣...但牛脊有新鮮牛肉味, 而河粉亦夠多, 好飽肚.朋友食越式雞絲金邊粉, 佢覺得雞絲唔夠多, 而且個湯比一般越式餐廳為清. 惟一可取係佢既粉份量足, 食得好飽.炸墨丸餅都好香口. 唔算大份, 但其咬口程度比蝦餅更出色. 如果佢會有一種特別醬汁(無雞醬咁甜)去配合就更好.綜合來說, 粉麵都尚可, 沙律同小食做得比較出色. 而且菜色幾特別, 覺得食到d創意~

唔好意思, 掛住打機唔記得影相!

2013-01-06
(非会员)
2012-08-27 89 浏览
We have ordered few dishes as below:1. 柚子沙律 - 份量小少得驚人2. 串燒 - 烚完再燒, tasteless3. 軟殼蟹 - 份量小少得驚人, 炸漿碎多個蟹4. 炒飯, 炒金邊分和其他 - 無味
1. 柚子沙律 - 份量小少得驚人

2. 串燒 - 烚完再燒, tasteless

3. 軟殼蟹 - 份量小少得驚人, 炸漿碎多個蟹

4. 炒飯, 炒金邊分和其他 - 無味
2012-08-26
2012-07-26 63 浏览
價錢貴而份量唔多的越菜難得約埋幾個朋友聚餐,諗住東涌間間食館都試過哂,淨係未食過呢間(嚐越),今次專登黎試下,打開餐牌食物都只係一般貨式,但價錢真係唔一般囉,諗住都已經坐底左,就算貴都要試下,叫左豬扒湯河粉要成50元、30元粉卷一碟只得2舊仔、春卷一碟得4小件(一般都有6件啦)仲比得2塊生菜、豬扒濛豬扒少得可憐(抽哂水),金邊粉炒飯之類起碼75-85,我覺得收得貴唔緊要,至少都應該比番d野人睇,賣相又唔得,食物又抽哂水,應該呢一世都唔會再幫襯呢間嚐越,太過份!
價錢貴而份量唔多的越菜

题外话/补充资料: 今時今日做飲食生意唔係咁樣囉....價錢唔平、質量差、係咪預左d客無下次
2012-07-24
2012-07-18 37 浏览
亚洲博览馆结束就跑到附近东荟城过来闲逛。晚饭时间就这里觅食。看到有个越菜就来试下,也是要排队幸好不用等很久,10分就进场了。座位很小,两个人对坐都有点挤。一份双人套餐,包含龙利柳,鱼肉没有几块,配了云南小瓜和辣椒块,分量很少。马拉盏,清一色青菜,油菜,包菜,香菇,又是云南小瓜。春卷和蒸包是这个套餐最好吃的。主食一份越粉,端上来一片生菜叶挡住了隐藏起来的河粉,推开来发现居然没几根河粉。口味一般居然没有吃饱,最后加了一份炭烧猪颈肉,可惜炭烧焦了,上面好多肉黑糊糊状态,吃了好上火。这里不太好耶。
亚洲博览馆结束就跑到附近东荟城过来闲逛。
晚饭时间就这里觅食。
座位很小,两个人对坐都有点挤。
马拉盏,清一色青菜,油菜,包菜,香菇,又是云南小瓜。
春卷和蒸包是这个套餐最好吃的。
这里不太好耶。
2012-04-13
2012-06-22 42 浏览
是日到東薈城shopping考慮左一陣就決定去嚐越食晚餐首先叫左碗火車頭之前返工見到第二間越南餐廳已經想試料都幾足 夠2個人食湯略淡 牛肉無乜特別最鐘意食係酸辣鳳爪好開胃仲叫左杯咸檸梳打唔係度度飲到
是日到東薈城shopping

唔係度度飲到
题外话/补充资料: 係價錢貴左少少
2012-06-21
2012-06-16 102 浏览
今日第一日到東薈城返工~想搵個地方食個飯~~朋友推薦到嚐越一~~不錯喔~~12:15分入座~~近門口的一張卡位~~環境位置不錯~~印象比較深刻的是門口那位知客妹妹~~人仔細細~~笑容不錯喔~Waiter 好nice~~要求介紹一d食品~~佢都好有耐性去解說~~落 order 都好快~~ 可能係多客關係~~出餐時間內左少少~~今日叫左一個黃牛湯河(口感唔錯~~有機會下次影埋相先)~~一杯青檸梳打水~~份量恰到好處~~價錢合理~黎緊會經常來食飯~~希望嚐越可以做得更好~~
今日第一日到東薈城返工~
想搵個地方食個飯~~
朋友推薦到嚐越一~~
不錯喔~~

12:15分入座~~
近門口的一張卡位~~
環境位置不錯~~
印象比較深刻的是門口那位知客妹妹~~
人仔細細~~笑容不錯喔~

Waiter 好nice~~
要求介紹一d食品~~
佢都好有耐性去解說~~
落 order 都好快~~

可能係多客關係~~
出餐時間內左少少~~

今日叫左一個黃牛湯河(口感唔錯~~有機會下次影埋相先)~~
一杯青檸梳打水~~
份量恰到好處~~

價錢合理~
黎緊會經常來食飯~~
希望嚐越可以做得更好~~
题外话/补充资料: 下次想試下甜品~~
2012-06-15