2021-03-30 217 浏览
天氣開始熱 無時無刻都想食凍冰冰嘅甜品咁岩見到呢間專賣手工芋泥芋圓嘅台式甜品舖即刻九秒九衝入去解暑💦🔖 雙芋鮮草奶凍即有招牌芋泥、三色芋圓、珍珠、紅豆、仙草芋泥綿密帶有芋香 整到似雪糕球咁 食落幾得意三色芋圓略嫌較硬唔夠煙韌珍珠紅豆還好 唔會太甜 正正常常仙草太稀似水 就算用匙羹都成日溜翻出嚟😂底層係用黑糖整成嘅碎冰 但未食到底已溶咗大半結果全部都係水 有啲無奈¯\_(ツ)_/¯整體嚟講最有特色就係可以自己倒奶個PART
天氣開始熱 無時無刻都想食凍冰冰嘅甜品
咁岩見到呢間專賣手工芋泥芋圓嘅台式甜品
即刻九秒九衝入去解暑💦

🔖 雙芋鮮草奶凍
即有招牌芋泥、三色芋圓、珍珠、紅豆、仙草
芋泥綿密帶有芋香 整到似雪糕球咁 食落幾得意
結果全部都係水 有啲無奈¯\_(ツ)_/¯
整體嚟講最有特色就係可以自己倒奶個PART
雙芋仙草奶凍
2021-03-18 307 浏览
#灰到尖沙咀 #灰到食甜品某日夜晚同朋友食完晚飯之後諗住去鮮芋仙食芋圓,但實在太多人有排等,我哋最後去左隔一條街嘅嚐仙食~-🔻雙芋仙草奶凍 (芋圓,芋泥,紅豆,珍珠) $45睇個名以為有奶凍,但其實只係有一小杯椰奶可以俾你淋落去食,我自己覺得加椰奶味道會豐富啲。珍珠同三色圓都好煙韌,不過後者除左芋圓外都無應有嘅味道。紅豆煮得幾腍;仙草味道偏淡;芋泥無加糖,不過唔算幼滑,仲有細塊芋頭塊。同埋碗下面其實有一大舊冰(?),所以份量唔係咁多。-👅食後感:味道普通;座位較窄,坐得比較辛苦。-👀個人喜愛度:6/10-🚩嚐仙尖沙咀金馬倫道19A號地舖-#美食 #香港美食 #hk #hkfood #foodie #hkfoodie #甜品 #디저트 #dessert #taroball #仙草 #地瓜圓 #芋圓
#灰到尖沙咀 #灰到食甜品
🔻雙芋仙草奶凍 (芋圓,芋泥,紅豆,珍珠) $45
👅食後感:味道普通;座位較窄,坐得比較辛苦。
👀個人喜愛度:6/10
🚩嚐仙
尖沙咀金馬倫道19A號地舖

雙芋仙草奶凍

2021-03-13 157 浏览
兩個人share個芋泥牛奶冰 芋泥好少 睇圖都見到少到cover唔到冰本身既顏色。牛奶冰味偏淡 要靠淋煉奶吊味。旁邊既紅豆同珍珠加分 不過食晒都唔夠撈淨低既冰可能下次都係食番芋丸~

可能下次都係食番芋丸~
2021-03-13 130 浏览
尖沙咀❣️芋圓仙草📍黃金地瓜泥仙草奶凍 $45解一解相思之苦,太掛念台灣既芋圓同仙草喇🥺路經嚐仙,就一於去試一試,好貪心咁叫左個又有地瓜泥,又有芋圓,又有仙草,又有紅豆🤭佢既芋圓係有啲偏淡,同埋成碗仙草凍都係比較甜,所以係有啲失望既😶但都可以一解想食台灣仙草芋圓既思念既🤭味道:❤️❤️❤️環境:❤️❤️❤️位置:❤️❤️❤️❤️價錢:❤️❤️❤️好食指數:6/10嚐仙 尖沙咀金馬倫道19A號地舖
尖沙咀❣️芋圓仙草

價錢:❤️❤️❤️

好食指數:6/10

嚐仙
尖沙咀金馬倫道19A號地舖
嚐仙台灣過江龍,主打手工芋圓,裝修簡單俐落的風格,主要以兩人座位為主,係門口點完餐後就可以入座等候店員送上食物1. 招牌燒仙草 $48叫左碗熱既燒仙草,配料有芋泥、芋圓、紅豆同珍珠,餐廳芋泥在店內製造,天然無添加,用人手壓成,口感香綿軟滑,仙草口感非常滑嫩,唔會好散爛,而紅豆飽滿,軟而不爛,仲有嚼勁十足的珍珠,冬天食就最好不過☺️2. 雙芋布丁 $45配上一杯鮮奶油,加埋一齊食更加香滑,芋泥握成球狀,好似雪糕一樣,順滑綿密,芋頭味濃郁,芋圓煙煙韌韌,同珍珠差不多,仲有好吸引既布丁😍淡淡蛋香味,滑溜溜的口感,幾重滋味3. 黑糖芝麻湯圓 $38一碗有8粒芝麻湯圓,甜香滑稠的口感

1. 招牌燒仙草 $48

2. 雙芋布丁 $45

3. 黑糖芝麻湯圓 $38
一碗有8粒芝麻湯圓,甜香滑稠的口感
2021-02-23
2021-02-08 425 浏览
上網見到人推薦佢個芋泥牛奶冰,睇相好鬼吸引,同朋友行過無乜人等位就入去試試。上台果陣連埋一小杯煉奶,心諗配料都咁甜,仲係牛奶冰,點解仲要加糖。一敲開就知原因了。佢入面係傳統白冰,完全無味,極粗粒,連喙開都好難果種(說好的牛奶冰呢?)。唔止冰無味,上面果層超級薄同稀既芋泥,旁邊既珍珠同埋紅豆都一樣唔甜。(人生第一次食到咁唔甜既紅豆蓉)食左五分鐘已經覺得佢D煉奶俾得少。喙到底先發現所謂牛奶冰,原來係因為底層有加牛奶。食到最後,仲有D冰山敲唔開又唔識溶。價錢唔貴,但整體黎講,真係完全唔好食。如果只係為左樣靚,要黎打卡用,呢個價抵俾。但真係想食好味既冰,係完全唔使列入考慮。

‼️❤️ 記得CLICK我PROFILE關注我呀 ❤️‼️.🍧 Tᴀʀᴏ Bᴀʟʟs @ 🌟 嚐仙 T-Fresh《👽食神大媽食甜品》.💁‍♀️ 圖片展示食物為:.黃金地瓜泥黑糖凍 HKD 45.五式豆花 HKD 56.🚁 大家有無聽到聲?👂 係直升機嘅聲 😂.❌ 芋圓硬過石頭,豆腐鞋過我塊面,同埋係完全好似無調味咁㗎 😤.👽 大家支持大媽咁耐都應該知道大媽唔係成日出中伏系列,畢竟小店經營不容易,絕非吹毛求疵,但呢間真心覺得非常離譜。大媽幾乎未試過咁難食嘅芋圓,豆腐花就勉強過得去啦,但真係無調味咁架。😩 好評哪裡來的 😳 可能大媽唔好彩撞啱廚師心情差呱 🙎🏿‍♂️.同埋大媽其實係堂食架,但唔知點解係比紙兜我。🤷‍♀️ 唔知依家有無進步,然而大媽已經唔敢再試。😪.‼️❤️ 記得CLICK我PROFILE關注我呀 ❤️‼️.💯 最真實的美食點評 ❤️ 歡迎報料 ❤️.꧁𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌꧂..📍 尖沙咀金馬倫道19A號地舖☎️ +(852)2119-2600.

‼️❤️ 記得CLICK我PROFILE關注我呀 ❤️‼️

꧁𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌꧂

📍 尖沙咀金馬倫道19A號地舖
☎️ +(852)2119-2600

2021-02-02 285 浏览
來自台灣的甜品店😍主打芋圓和芋泥~在開張初期也經常大排長龍🙊所以趁著當天人煙較少,特意來嚐一遍🤣#五式黑糖冰 $55小編選了珍珠、黑糖凍、芋圓、布丁和嫩仙草這五種配料,而底部是黑糖冰😍上菜時另外有附黑糖醬~但是黑糖冰十分容易溶化而且味道較淡,黑糖醬薑味較重而且較難接受,而珍珠偏軟,口感較為遜色😢不過值得稱讚的是芋圓,香味十足而且煙韌😋嫩仙草口感滑溜尚算不錯,但黑糖漿和冰作為主導實在令人有點失望🙁味道小評分:😋😋/5🌟喜歡的話可以Like & Follow, 有你的支持是小編的動力🌟整體味道指數:👍🏻👍🏻/5性價比:💰💰/5環境:💕💕/5打卡指數:📸📸/5

#五式黑糖冰 $55
味道小評分:😋😋/5

整體味道指數:👍🏻👍🏻/5
性價比:💰💰/5
環境:💕💕/5
打卡指數:📸📸/5
#跟住我食唔中伏.食過1次之後,去親尖沙咀都會好想食😆.[雙芋仙草奶凍]芋圓+芋泥😍 #芋頭控 必order❣️芋泥真係好香👍🏻👍🏻芋圓大粒夠煙韌呢度嘅仙草都係 #必食推介勁滑又香仙草味🤤多多都食得落紅豆粒粒都好飽滿,比較下最普通就係珍珠🤭不過珍珠口感都好Q彈嫁😋…總之都係好好食🤣.倒奶落去嗰下 #好治癒 🤤又靚又好食!除咗甜品,仲有好多 #台飲 🥤款式都好多選擇🤩.呢排覺得自己好肥❤️…留番下次再試下先🤭.....#ca師奶餐廳_尖沙咀 #台式甜品 #台灣過江龍 #嚐仙 #芋圓 #芋泥 #燒仙草 #仙草
#跟住我食唔中伏
食過1次之後,去親尖沙咀都會好想食😆
[雙芋仙草奶凍]
芋圓+芋泥😍 #芋頭控 必order❣️
芋泥真係好香👍🏻👍🏻芋圓大粒夠煙韌
呢度嘅仙草都係 #必食推介
勁滑又香仙草味🤤多多都食得落
紅豆粒粒都好飽滿,比較下最普通就係珍珠🤭
不過珍珠口感都好Q彈嫁😋
…總之都係好好食🤣
倒奶落去嗰下 #好治癒 🤤又靚又好食!
除咗甜品,仲有好多 #台飲 🥤款式都好多選擇🤩
呢排覺得自己好肥❤️…留番下次再試下先🤭
2021-01-13 342 浏览
不是正宗的熱燒仙草配料比仙草還要多仙草和配料的份量完全不合規格非常失望仙草裏面有燒焦的味道仙草是結成一塊塊 碎濕濕 同配料溝埋一齊好似糊仔狀態不會再光顧第二次浪費了quota
不是正宗的熱燒仙草

2021-01-12
外卖送餐
  • 黃金地瓜泥布丁
2021-01-09 362 浏览
係附近想食飯後甜品,所以係Fxxdpanxx見到呢間嘢,點知伏到一個點。搞到2020收咗個壞尾其中嗌咗雙芋豆花$48,少冰半甜,碗野好細兜,唔緊要,食一啖,超淡味,估唔到半甜=走甜,就算連朋友揀咗正常甜度都唔覺甜。講翻個個雙芋豆腐花,其實仲有一球芋泥,都幾硬,唔似泥,芋圓又韌,真係幾難食。其他配料有珍珠(都算正常)、紅豆(都係正常)、豆花(百福好食過佢)。仲要賣$48總之小心有伏連相都廢事影,太失望
搞到2020收咗個壞尾

總之小心有伏

連相都廢事影,太失望

2020-12-31
50 分钟 (外卖送餐)
$50 (宵夜)
成日食鮮芋仙 又未食過呢間係尖沙咀見到有分店就想去試下其實早排都有經過 但係超級多人今日下午茶時間冇人 就入去試下.黃金地瓜泥仙草奶凍 $45.成個賣相其實睇落唔錯但係食落口就第二件事紅豆仙草冇咩問題👍🏻珠珍煙銀嘅但係冇味芋圓地瓜圓 有啲太硬 味道又淡地瓜泥第一啖擺落口覺得有浸怪味不過第二啖又冇咩事 仲有冰底 啲冰太粗粒 加上都係冇味嘅講真真係好普通.....成間鋪唔係好大 位置唔多見佢每張枱都有擺盒紙巾🧻暫時得尖沙咀一間分店但其實行幾步 附近都有間鮮芋仙如果下次喺尖沙咀又想食芋圓一定會去返鮮芋仙!!!
成日食鮮芋仙 又未食過呢間
芋圓地瓜圓 有啲太硬 味道又淡
地瓜泥第一啖擺落口覺得有浸怪味
不過第二啖又冇咩事
仲有冰底 啲冰太粗粒 加上都係冇味嘅
講真真係好普通.....
黃金地瓜泥仙草奶凍

成間鋪唔係好大 位置唔多
見佢每張枱都有擺盒紙巾
🧻

暫時得尖沙咀一間分店
但其實行幾步 附近都有間鮮芋仙
如果下次喺尖沙咀又想食芋圓
一定會去返鮮芋仙!!!
2020-12-30
2020-12-28 273 浏览
《 嚐仙嚐鮮 》最近見嚐仙係元朗開新分店,我記得好耐之前食過一次,就講下我感受啦。🔷雙芋仙草奶凍 $45仙草凍口感唔會太實,仙草味道濃而不苦。芋泥芋圓夠紮實而且芋香味濃,加配紅豆更香甜。可惜之處係食落仲有碎冰令整體口感扣分。🔷五式牛奶冰 $55有邊五式?分別有仙草、芋圓、珍珠、布丁、黑糖凍。重點講講⋯⋯布丁加落仙草凍後較散,食落口感比較差,黑糖凍甜味都比較出。重點推薦緊係食返經典口味,味道配搭最夾~!
《 嚐仙嚐鮮 》
🔷雙芋仙草奶凍 $45
🔷五式牛奶冰 $55
重點推薦緊係食返經典口味,味道配搭最夾~!
2020-12-19 262 浏览
呢日同朋友在重慶大廈食完咖哩之後就係尖沙咀周圍行下想搵間甜品食下糖水,呢個時候就搵到嚐仙啦。一行四人各自都點左唔同嘅糖水,分別是雙芋仙草奶凍、黃金地瓜泥仙草奶凍、雙芋布丁和黃金地瓜泥豆花。我地大家都交換黎食,品嚐之下發現芋頭類別嘅都比較好食。雙芋系列嘅甜品上都有一坨芋頭泥,細滑而且幾香,值得一試。同樣地,黃金地瓜泥系列上面都有一坨蕃薯泥,但好明顯地,蕃薯泥不太細滑而且有好多顆粒感,蕃薯亦唔夠甜香,無左蕃薯原本嘅香氣。除左芋頭泥同蕃薯泥之外,配料都幾好食,例如係芋圓同仙草,所以總括黎講,我比較推薦大家可以點選雙芋系列嘅餐點,而黃金地瓜泥系列就要睇個人鍾唔鍾意顆粒感。
2020-09-18
同朋友食完飯想再食甜品傾吓計,知道最近新開左一間食仙草嘅舖頭,決定過嚟試吓過到嚟排隊差唔多排咗30分鐘物入到去,地方非常細,而且嗰陣時四人限聚令都用版格住曬,兩個兩個坐,令到我哋完全傾唔到計重點係食物真係非常普通我哋叫咗招牌燒仙草,紅豆一粒粒嘅唔係紅豆蓉,鮮草同芋圓都幾好食。不過所有嘢都好似分開咁,就好似所有嘢放埋個碗度但係完全冇增加口感或者味道層次牛奶冰都是非常普通,冰本身冇咩味道,加咗煉奶之後就甜左,但係完全唔係排30分鐘會想食到嘅嘢。。覺得普通甜品舖嘅雪花冰仲好食。。唯一覺得仙草奶茶幾好飲,不過就唔需要話排隊先買到總括而言唔會再特登嚟食,所有嘢都接受到嘅但係都比較普通,如果唔使排隊想食甜品都可以考慮

重點係食物真係非常普通

唯一覺得仙草奶茶幾好飲,不過就唔需要話排隊先買到

招牌燒仙草
仙草鮮奶茶