嘟啲雞

嘟啲雞 (已結業)

Tuti Chicken Restaurant
嘟啲雞 (已結業)
apsr26grbmky
經過入去有驚喜❤️
apsr26grbmky
2023-08-20
关注
上完堂經過新開嘅小店,見到冇人都猶豫咗一陣入唔入去,但啲嘢食都好吸引所以入左去!估唔到充滿驚喜!叫左二人餐,分別叫左辣TUTI雞配厚切豆腐+飯同啖啖辣TUTI雞肉撈麵,再配左四個小食。味道俾想像中好,小食好味,同啲汁好好食!可以再一試。查看更多
辣TUI雞配厚切豆腐
PanPanWong1128
比抵食又肥嘟嘟的雞吸引入去ヽ(≧▽≦)ノ
PanPanWong1128
2023-08-17
关注
見到餐廳門口及店名幾有趣🤭餐牌上有一人或二人套餐包括有主食,小食及飲品每人平均都係$𝟙𝟘𝟘之內🤑價錢好抵食😍同朋友叫左二人套餐來試試😂二人套餐 $𝟙𝟝𝟝+$𝟝主食 x 𝟚辣𝕋𝕌𝕋𝕀雞配厚切豆腐粟米飯🌶️🍗🍚𝕋𝕌𝕋𝕀雞是招牌菜之一,𝟚件雞下髀皮光肉滑,好容易拆件啖啖肉,配上𝕋𝕌𝕋𝕀秘製醬汁微辣帶點甜,半隻溏心蛋🥚熟度剛好,蛋香味濃,厚切豆腐口感嫩滑,加$𝟝轉粟米飯🍚,雖然食唔到粟米味,但口感煙韌有嚼勁😂啖啖辣𝕋𝕌𝕋𝕀雞肉撈麵🌶️🐔🍝撈麵的醬汁份量都算多,辣雞肉撕成一小塊,配上青瓜絲🥒可減低辣度,但麵條較為淋身,結成團好難夾黎食,估計可能煮麵時沒有過冷河影響麵條口感這點較為遜色,但味道我也是喜歡的💕小食 x 𝟜牛肉薯仔餅🍘除左薯仔外仲拌入牛肉,煎得香脆內軟,不過外邊略為硬涼拌手拍青瓜🥒青瓜口感爽脆,味道微辣惹味惹味唐芹拌豆筋🧆點了𝟚份,豆筋口感紮實,配搭唐芹及辣椒,以作開胃小菜飲品 x 𝟚凍菠蘿青檸蜜🍹味道不過不失,可以免費轉飲都好抵👍查看更多
+ 5
辣𝕋𝕌𝕋𝕀雞配厚切豆腐粟米飯
啖啖辣𝕋𝕌𝕋𝕀雞肉撈麵
AndyChan2126
個汁有啲辣啊!
AndyChan2126
2023-07-25
关注
今日下午茶時段走咗入去,食咗個佢嘅招牌tuti 雞,我淨係覺得個醬汁太辣囉!D雞就一般啦,啲米粉就冇乜味嘅,下次可以叫吓其他嘢試!間舖頭好新淨,座嘅地方都好舒服!查看更多
tigeryin20205598
外賣質素差
tigeryin20205598
2023-07-19
关注
叫了一個椰奶雞脾肉,雞脾肉講求滑、嫩,但係叫了的雞脾肉,不但鞋,而己沒有雞味,反而有少少雪味,不接受。牛肉薯仔餅浸在汁裹,變得沒有口糊,變成糊狀。腐竹直頭不知在吃甚麼。米線十分淋,煮過頭,本人本身對米線沒有要求,但這個糊度實在太離譜。一pat野。飲品化學甜,完全沒有柑桔味。請原諒我的直白,但我好希望餐廳能夠改善。查看更多
Sylvya
新晉心水食堂
Sylvya
2023-07-12
关注
最近在家附近發現的新餐廳,質優價美健康有驚喜。兩週之內點了兩次外賣自取,但只有第一次的辣tuti雞留下了照片。可以嘗得出是新鮮的好食材,雞肉和牛肉都有天然的肉香,酥軟入味,不會像其他部分小店用過量的調味料去掩蓋保存過久的凍肉味道,粟米飯也有濃濃粟米香氣。調味適口,無科技感、油膩感或味精感,但好味道絲毫不打折扣,吃完會覺得既滿足又舒適。辣牛肉會比辣雞肉再辣兩個度的樣子,但牛肉中的土豆非常好吃!配的小菜也都可圈可點。日常會討厭外賣和外食的一大原因就是食材低劣、調味重口,這家餐廳解決了我的擔憂,已經成為新晉心水食堂。查看更多
dayday.jap
特色印尼TUTI雞
dayday.jap
2023-07-04
关注
二人套餐($155)✨辣TUTI雞配厚切豆腐 餐廳特色菜,醬汁微辣帶有奶香,搭配大雞髀和豆腐,好惹味✨啖啖辣TUTI雞肉撈麵撈麵充滿醬汁,每一口都有雞肉和青瓜絲,口感豐富值得注意的是,這道麵的辣度相對較高,愈吃愈辣愈上癮小食:🪄牛肉粒粒薯仔餅🪄麻油香拌芽菜🪄惹味唐芹拌豆筋🪄涼拌手拍青瓜✨凍菠蘿青檸蜜帶有淡淡菠蘿味,青檸反而沒有太突出,非常清新解渴整體環境舒適,員工服務態度良好,meun有一/二人套餐,方便客人選擇,值得一讚的是餐廳無收加一服務費查看更多
+ 2
tobie0720
印尼雞飯
tobie0720
2023-07-01
关注
搭車去搵舊同事,係佢公司附近食呢間印尼菜,比較少食呢類菜就試下啦,呢到外賣自取做緊8折,好抵我地order兩個餐另外加錢要左杯豆漿,唔太甜。餐既飲水加錢要左野生松茸鮮湯,個湯無味精,有少量松茸,飲左好滋潤兩個套餐跟左四款小食,麻油白香拌芽菜[似韓國果種]涼拌手拍青瓜[似川菜果種]涼拌芫荽脆花生[花生真係好脆]惹味唐芹拌豆筋主菜要左木瓜椰奶雞脾肉[椰奶味好重,味道唔太咸]同埋辣Titu雞配厚切豆腐[雞肉嫩滑入味唔太辣,流心蛋好味]值得一讚呢到擺盤好似日式便當,唔講都唔知我食緊印尼菜查看更多
+ 7
lamkajam
企理特色印尼餐廳👌🏻
lamkajam
2023-06-30
关注
前個星期見到蘇杭街開咗間門口好醒目嘅餐廳知道係印尼餐廳覺得幾特別,呢日放工後約埋屋企人試吓新嘢見二人餐價錢幾公道,望吓隔離枱啲嘢食份量都大,好放心嗌,仲有啲驚食唔晒添🤣我要啖啖辣TUTI雞肉撈麵,落單時想叫少辣店員貼心建議分汁,因為辣度無得調整但我可以自己試完決定點幾多汁✌🏻啲麵唔太粗身,但都有啲爽口唔會糊埋一舊有青瓜都清爽同平衡返個辣個辣汁都幾辣,但好惹味我食到最後差唔多撈晒所有汁😆屋企人食嘅木瓜椰奶雞髀肉配白飯青木瓜少少爽口,雞髀肉好滑,食落啖啖肉好滿足!我哋叫少飯料多過飯🤣🤣 超正跟餐小食都好味,完全唔hea 有特別鐘意嘅仲可以重複揀,呢種自由度幾好💪🏻我哋仲另外要埋野生松茸鮮雞湯真係好清甜,值得加錢飲👌🏻食到捧住個肚走先至$227,好抵同埋店內都好乾淨企理,一定會再幫襯🤝🏻查看更多
+ 6
啖啖辣TUTI雞肉撈麵
啖啖辣TUTI雞肉撈麵
木瓜椰奶雞髀肉配白飯(少飯)
野生松茸鮮雞湯
百香果蜂蜜茶+粒粒蘋果蜂蜜茶
Caaar
Caaar
2023-06-24
关注
經朋友介紹之下,來到了這間裝修十分之新穎的食店,嘗試一下東南亞的風味.餐廳環境佈置十分之明亮,衛生也十分抵讚.木瓜椰奶雞髀飯,充滿了淡淡的椰香味道,入口雞肉十分之細滑,水準十足,加上白飯粒粒分明,配上椰汁,簡直是最佳送飯之選.喜歡吃辣的人仕,就一定要嘗試這個辣雞髀飯,辣雞十分刺激,配上精美的糖心蛋,真是令人幸福!另一個驚喜之選,就是即叫即走的馬拉盞炒通菜,鑊氣十足、大家記得要嘗試牛仔薯餅,令人十分懷念兒時的味道,坊間也十分之少,有這一個薯仔餅了,令人回味十足.查看更多
Chris Tong
特色印尼菜
Chris Tong
2023-06-21
关注
香港比較少有印尼餐廳,上星期六去左上環既「嘟啲雞」食印尼菜,餐廳以雞肉為主,有辣既款式,亦都有唔辣既菜式。招牌木瓜椰奶雞髀肉加配粟米飯,雞肉好嫩,配上椰奶同木瓜嘅味道,令到飯都好香甜。粟米飯煮得剛好,唔會太軟,太硬,真係好好食!👍🏻🍛另外一個係啖啖辣TUTI雞肉撈麵配松茸湯。麵條彈牙,而醬汁有啲辣。松茸湯嘅味道都幾濃郁,配埋辣雞肉,中和一下,真係好味!👍🏻🍜而小食牛肉薯仔餅都好好味!牛肉餡唔會太鹹,薯仔餅煎得香,味道啱啱好!👍🏻🍖Shake shake雞翼都唔錯,啲翼都煎得香脆,蒜香味都夠香,而且充滿肉汁,好味👍🏻總括黎講,「嘟啲雞」真係幾好食,味道唔錯,份量啱啱好。如果你想試下新嘅菜式,不妨去試下啦!👍🏻🍛🍜🍖🍗查看更多
reneelam96
主打雞既出色小店
reneelam96
2023-06-14
关注
朋友介紹黎左Tuti Chicken 開餐,收工過黎好方便,上環站一出行一陣就到。餐牌有好多選擇,樣樣都想試,最後揀左兩個主食加一碟炒菜。呢度主打食雞既菜式。木瓜椰奶雞髀肉$72,配粟米飯另加$5椰奶汁唔會太濟,同雞脾肉好夾,加埋瓜,豆卜好健康,又非常入味,送飯一流,粟米飯食落健康再益。辣Tuti 雞配厚切豆腐配白飯$72本身擔心會太辣,其實十分親民,唔食得辣既我都覺得好惹妹,兩隻大雞脾,咬落啖啖肉,好濃郁入味,厚切豆腐好有口感,呢個十分推介。揀左前菜係牛肉薯仔餅,涼拌手拍青瓜,麻油香拌芽菜三款都好食,味道好好,開胃酸菜不會太辣,好開胃,又健康。馬拉盞炒通菜$42通菜即叫即炒,通菜彈牙新鮮爽口,醬汁濃郁。凍菠蘿青檸蜜凍百香果蜂蜜茶飲品開胃又清涼,可以揀少甜版本。下次會再試下其他菜式,係一間有心機,味道好,價錢好合理既小店。查看更多
+ 3
Andychan234123
香港人做雞有好多方法
Andychan234123
2023-06-08
关注
我今晚同女友去咗上環嘅「嘟啲雞」餐廳,真係令我大開眼界!食咗一份套餐,有木瓜椰奶雞髀肉飯同埋麻辣伴芽菜,仲有一塊超級香口嘅牛肉薯仔餅。但係最令我驚喜嘅係印尼雞湯米粉配大蝦片!話說返嚟,我哋先試咗木瓜椰奶雞髀肉飯,飯粒飽滿,髀肉滑嫩多汁,啱啱好。加埋一塊牛肉薯仔餅,薯仔蓉香脆,牛肉鮮嫩,整個味道好平衡。不過,真正嘅驚喜係未嚟呢!嚟到印尼雞湯米粉配大蝦片,幾正。湯汁鮮甜,大蝦片嚟咁新鮮,加埋彈牙嘅米粉,令我哋一啖接一啖,冇停過口。我真係唔記得食過咁好味嘅米粉啦!除咗呢啲主菜,我哋仲加咗一份馬拉盞炒菜,蔬菜配上辣味十足嘅馬拉盞醬汁,真係好開胃。而飲嘅涷菠蘿青檸蜜,清新又唔會太甜,好啱晚餐飲品。總括而言,「嘟啲雞」餐廳真係好好味,好風格,令我哋有一個好開心嘅晚餐體驗。下次我哋一定會再嚟試其他菜式,搵機會再嚟一次!查看更多
拳頭仔
上環嘟啲雞
拳頭仔
2023-06-07
关注
今日落咗上環買啲嘢,整完嘢喺附近行咗一陣諗住搵啲嘢食下, 上openrice見到附近有間餐廳都幾吸引,所以去咗試下。嘟啲雞 ,餐廳位置喺上環蘇杭街100號地舖,去到餐廳見到裝修得好光猛同埋好整潔,座位空間感足夠,坐得都幾舒適。涼拌芫茜脆花生 22元,喺咁熱嘅天氣整個涼拌小菜,真係好開胃,芫茜味道好香,配埋香脆花生,口感特別,用嚟配飯真係一流。野生松茸鮮雞湯 38元,雞湯味道香甜,飲得出唔係加味精,松茸味道清香,令到雞湯嘅鮮味更加香甜。馬拉盞炒通菜 42元,分量真係好多,馬拉盞味道香辣,每一條通菜都有馬拉盞嘅香味,加上通菜新鮮翠嫩,特別好食。木瓜椰奶雞髀肉飯 72元,賣相真係勁吸引,旁邊仲有啲青瓜,木瓜椰奶味道清香,雞肉非常嫩滑,每一口雞髀肉都食到陣陣嘅木瓜香味,幾種味道非常配搭令到雞肉香味道更突出,真係食到舐舐脷。菠蘿青檸蜜,百香果蜂蜜茶,喺咁熱嘅天氣嘆返杯冰涼嘅百香果蜂蜜茶,真係又解渴又透心涼,餐廳性價比高,食物質素好好。查看更多
+ 6
Global Food
(晚餐篇)為新生氣小店加油
Global Food
2023-05-29
1K 浏览
关注
今晚在這間裝修簡約,光線充足又新淨的小店晚膳。印尼風味,點了以下食品:一人餐 $82「唐芹拌豆根」 - 涼菜,豆根切幼絲,加上紅椒絲與唐芹,用醬汁麻油撈起,唐芹味道香濃,天氣熱的時候別吃好醒胃。可選兩款小吃,但我只點了一款,來了兩小份。「招牌辣Tuti雞配厚切豆腐飯」辣度剛好,有兩件雞下髀加一片厚的煎豆腐,豆腐伴汁吃剛好,雞肉柔軟,入口嫩滑,還有半隻蛋,辣汁帶有微微的香,伴肉伴飯吃都彼惹味。「凍粒粒蘋果蜂蜜茶」包飲品淡淡的蜂蜜,少甜粒粒蘋果肉,冰涼解膩,甜多少許更合我口味。「木瓜椰奶雞髀肉飯」$72「粟米飯+$5」真的比較少食吃印尼菜,有些食材不知是什麼添!好彩侍應姐姐幫手解答。疑似芋頭條的, 原來是印尼特產-用黃豆製成的豆餅,粉粉有粒粒,另像節瓜的東西,是青木瓜,比較有咬口,青木瓜不是沙律嗎?哈哈...!還有粟米飯,不像是粟米來的!!主角:無骨又嫩滑的雞肉,椰汁味夠濃香,有點像帶甜味的泰式青咖哩,加埋吸汁豆卜,雖獻汁不像粵菜濃稠,挺好味,不會追水飲。「蒜香爆炒四季豆」$36簡單便煮出香味,四季豆用乾蔥紅椒起鑊炒香,爽甜脆香,三十幾元便吃到炒青菜,實惠。整體感覺良好,服務不錯,價錢經濟,尤其套餐,如想吃多一點青菜,我們便一份餐加一份散點。看到舊有的店舖因疫情或種種原因關門,新開的小店要支持一下,香港才有新生氣!查看更多
Kingmaker1815
可愛精神 - 來自印尼的可愛雞
Kingmaker1815
2023-05-28
关注
Tuti 是一種詞語,可用來形容人或事物有太可愛的樣子。它常被用於口語和網絡用語中,表示某人或某事的樣子讓人感到有趣、可愛。它常用於描述小孩子、寵物或某些物品的可愛程度,並帶有一種俏皮和輕鬆的語氣。Tuti這個詞語帶有一定的口語色彩,屬於非正式用語,不適用於正式場合或正式文書。它主要在朋友間、社交媒體或非正式交談中使用,用來增添輕鬆和幽默的氛圍。嘟啲雞是一家位於上環的港式印尼菜餐廳,辣TUTI雞肉深受食客喜愛。這裡提供價格合理且份量十足的$155 二人餐,食客可選擇兩個主菜、四款小食和兩個飲品,實在是非常抵食的選擇。😛辣TUTI雞肉撈麵招牌辣TUTI雞肉撈麵是嘟啲雞的招牌菜之一,但撈麵的麵條不彈牙沒嚼勁,配上的辣椒醬和多種香料雖然味道辣而不過分,而且雞肉肉質嫩滑,可惜麵條不太合香港人口謂了, 可能配飯會是一個非常完美的搭配。⚡️ 好味指數:🌕🌕🌘🌘🌘🧀️  約800-1000kcal 卡路里/份🍙辣醬忟牛腩飯辣醬忟牛腩是另一道值得推薦的菜式,牛腩燉得軟嫩入味,辣醬的香辣味為整道菜增添了特別的風味,令人回味無窮。⚡️ 好味指數:🌕🌕🌕🌘🌘🧀️  約900-1200kcal 卡路里/份 (汁很濃, 怕卡路里就不要多吃)此外,嘟啲雞的菜式讓人們聯想到印尼的美食,帶來了一種濃郁的異國風情。在品嚐這些菜式的過程中,食客不僅能享受到美味的食物,還能回憶起與印尼相關的記憶和文化。整體而言,嘟啲雞以其抵價性高的二人餐和美味的港式印尼菜受到食客的讚賞,是一家值得光顧的餐廳。查看更多
+ 1