環境舒服 服務有禮菜式精緻 美味豐富份量很大 性價比高🎀嘗聚套餐🎀嘗聚小碟➖有機腐皮鮮淮山➖蒜泥白肉卷➖椒鹽金菇菜➖話梅翠涼瓜==================山藥杞子紅棗燉竹絲雞 x 4杏汁燉豬肺 x 8=================太雕玻璃蝦球=================➖雀巢火龍果蜜豆百合炒黑豚肉粒==================➖黑松露蝦多士==================➖沙巴龍躉兩食:(6位以上) 1,避風塘頭腩2,菜遠炒球==================➖士多啤梨骨==================蔬菜:➖上湯花膠絲杞子浸時蔬==================粉麵飯:➖煙三文魚蟹籽蛋白炒飯➖豉油王吊片炒麵==================➖木瓜雪耳海底椰燉桃膠時令果盆養生花茶
環境舒服 服務有禮
=================
➖雀巢火龍果蜜豆百合炒黑豚肉粒
➖黑松露蝦多士
==================
➖沙巴龍躉兩食:(6位以上)
1,避風塘頭腩

沙巴龍躉兩食 1,避風塘頭腩
黑松露蝦多士
山藥杞子紅棗燉竹絲雞 / 杏汁燉豬肺
2024-03-11 243 浏览
老友推薦一個飯堂給大家歡聚!自家製養生花茶👍非一般的茶包,真材實料👍三小碟👍好開胃👍兩款燉湯任君選擇,材料十足👍😋太雕玻璃蝦球😋正花雕酒味濃郁👍蛋超滑👍👍蝦超爽👍👍沙巴龍躉兩食👍龍躉肉質唔過火,嫩👍好新鮮!黑松露蝦多士👍好脆👍一啲都唔油!師傅掌握油温好到家👍蜜椒薯角黑豚肉粒👍黑豚肉炒得好嫩!加咗啱啱好份量嘅黑椒、整個餸味道提升咗👍好夠鑊氣士多啤梨骨👍士多啤梨醬汁啱啱好掛係排骨上,好味👍上湯花膠絲杞子浸時蔬👍一上枱巳吸睛!好食又賣相一流👍煙三文魚蟹籽蛋白炒飯👍👍係我今期覺得好好食嘅炒飯👍椰香雪蓮子桃膠西米露👍料好足!大愛👍四款時令果盤友人訂枱前,員工好有禮貌和好細心問清楚每位客人會選擇邊款燉湯?有乜想食?總括今晚飯局好有驚喜!大家食得好開心😋
老友推薦一個飯堂給大家歡聚!

自家製養生花茶👍
非一般的茶包,真材實料👍

三小碟👍
好開胃👍

兩款燉湯
任君選擇,材料十足👍😋
燉湯

太雕玻璃蝦球😋正

花雕酒味濃郁👍
蛋超滑👍👍
蝦超爽👍👍

沙巴龍躉兩食👍
龍躉肉質唔過火,嫩👍好新鮮!

黑松露蝦多士👍
好脆👍一啲都唔油!
師傅掌握油温好到家👍

蜜椒薯角黑豚肉粒👍

士多啤梨骨👍
士多啤梨醬汁啱啱好掛係排骨上,好味👍

上湯花膠絲杞子浸時蔬👍

四款時令果盤

總括今晚飯局好有驚喜!大家食得好開心😋
燉湯
2023-03-15 1311 浏览
舊同事聚餐,環境幾好,枱同枱不是太近,傾計吾會嘈,餸菜可以自己選,吾會set好左,份量好多,食到菜都食吾落, 打包左盒飯,開心歡聚一晚嘗聚小碟➖有機腐皮鮮淮山➖椒鹽鮮魷 ➖話梅翠涼瓜杏汁燉豬肺太雕玻璃蝦球雀巢火龍果蜜豆百合炒黑豚肉粒砵酒生蠔盞回味粉絲鮑魚煲拔絲咕嚕肉上湯花膠絲杞子浸時蔬煙三文魚蟹籽蛋白炒飯木瓜雪耳海底椰燉桃膠時令果盆養生花茶

嘗聚小碟

養生花茶
2023-03-10
  • 拔絲咕嚕肉
2023-02-11 915 浏览
第一次幫襯這間私房菜,全家人都贊好。一來到就有花茶不停飲,屋企人個個都好喜歡,同又特別,因坊間多數係飲中國茶。前菜好味又大牒,燉湯分別是杏汁燉豬肺同山藥杞子紅棗燉竹絲雞,因是每人一盆,所以可以選擇自己喜愛,足料又美味。跟住再食太雕玻璃蝦球,食完以上既野已感到個肚滿滿了。之後再食其他菜式,牒牒都足料分量滿,夠食份量絕對有多。最後仲有湯水同生果,食完更加飽上加飽。因為屋企有人生日,所以買左蛋糕上去食。最終食唔晒部分菜式,蛋糕更加食唔晒。餐廳好好人,提供膠盒給我們。都沒有額外收費。整體服務員細心又好禮貌。絕對可以一試。我們也會下次再幫襯。
第一次幫襯這間私房菜,全家人都贊好。

前菜好味又大牒,

跟住再食太雕玻璃蝦球,

食完以上既野已感到個肚滿滿了。

之後再食其他菜式,牒牒都足料分量滿,夠食份量絕對有多。

最後仲有湯水同生果,食完更加飽上加飽。

因為屋企有人生日,所以買左蛋糕上去食。

最終食唔晒部分菜式,蛋糕更加食唔晒。

餐廳好好人,提供膠盒給我們。
都沒有額外收費。

整體服務員細心又好禮貌。
絕對可以一試。我們也會下次再幫襯。

茶菜
炸子雞
上湯花膠杞子浸菜
金姑瑤柱炆伊麵
2021-11-17 2154 浏览
已經成年冇嚟,服務及食物水準依然好。和朋友有個愉快的晚上。但可能疫情的關係,客量不多。預定的時候選了膏蟹糯米飯,原本一隻大蟹,但最後話冇大蟹轉了每人一隻細蟹,其實啲蟹一啲都唔細,仲要每人一隻,隻隻都爆膏,超讚。
  • 膏蟹糯米飯
一向喜歡到這裏與家人聚餐,餐單可以按自己選擇量身定做。環境也算舒適,不會很多枱。這次來吃母親節飯。最喜歡這碟前菜,淋上了香香的麻醬,為鮮淮山加添美味。這個對我來說,還是苦了點😆不過家人還是欣賞的。炸漿非常薄,非常惹味可口,魷魚不會太韌。這是我最喜歡的一道菜,外貌精緻,滲出淡淡的花雕味,玻璃蝦彈牙,上湯清甜。炸子雞跟其他菜式比起來相對比較普通,但也是中上之作。火龍果配上黑豚肉,配搭創新,但略嫌黑豚肉太淋,欠缺了肉質應有嘅咬口。海鮮只要新鮮,不會難吃到那裏去。這碟龍躉塊很滑,但對我來說略嫌油膩了一點。龍躉魚頭也沒有浪費,用來做了避風塘炸魚頭,鑊氣十足。
一向喜歡到這裏與家人聚餐,餐單可以按自己選擇量身定做。
環境也算舒適,不會很多枱。

這次來吃母親節飯。
有機腐皮鮮淮山

最喜歡這碟前菜,淋上了香香的麻醬,為鮮淮山加添美味。

這個對我來說,還是苦了點😆
不過家人還是欣賞的。

炸漿非常薄,非常惹味可口,魷魚不會太韌。
花雕玻璃蝦

當紅炸子雞

炸子雞跟其他菜式比起來相對比較普通,但也是中上之作。
炒黑豚肉粒

海鮮只要新鮮,不會難吃到那裏去。

這碟龍躉塊很滑,但對我來說略嫌油膩了一點。

龍躉魚頭也沒有浪費,用來做了避風塘炸魚頭,鑊氣十足。
花雕玻璃蝦
炒黑豚肉粒
2021-02-27 1804 浏览
今年Encore咗三次既盆菜、材料豐富、份量適中、整得好好味、仲連埋大嘅保溫袋、湯汁另外樽裝夠細心。價錢屬於平所以用嘅料都係好靚、我覺得物有所值!同屋企人同朋友都食過大家都讚👍🏼 比起以前食開嘅盆菜佢冇咁油膩、冇肥豬肉比較啱注重健康或者多女士同老人家吃。可以買定個唐生菜嗰個汁之後滾菜都好好味😋
外卖自取
  • 盆菜
之前試過佢地私房菜,好好味今年知佢地有盆菜,就訂左個盆菜黎試攞果陣出乎預料之外料好足料d帶子,鮑魚,花膠都好大隻而且下面d料都好多,有菇片,蓮藕好豐富下次都會幫襯
之前試過佢地私房菜,好好味

今年知佢地有盆菜,
就訂左個盆菜黎試
攞果陣出乎預料之外
料好足料
d帶子,鮑魚,花膠都好大隻
而且下面d料
都好多,有菇片,蓮藕
好豐富

下次都會幫襯

盆菜
外卖自取
盆菜
嘗聚一刻低調私房菜 食出人情味這間私藏菜一直都想寫食評,由於工作太忙每次也忘記寫。剛巧疫情的原因比較空閒,加上5月初的限聚零由四人改為8人,再加上是母親節,所以特意前往慶祝。想為這間餐廳寫食評的原因,除了廚師手藝高,食物質素好及服務熱誠外,其實這餐廳充滿老香港情懷。什麼是老香港情懷?聽起來好抽象,希望分享下我經歷過幾件事希望可以說明給大家知。由於餐廳是沒有做午市,所以有客人訂了私房菜晚宴才回餐廳準備。有一天午市時間我光顧鄰近的馬星餐廳,剛巧見到嘗聚一刻的其中一位工作人員在清理枱面。我跟她打招呼,寒暄幾句。原來她不是過檔,只是見馬星餐廳忙到應接不暇來當義工。不單出力幫忙,更借出自己餐廳的位置疏導餐廳人潮。
嘗聚一刻
低調私房菜 食出人情味

這間私藏菜一直都想寫食評,
由於工作太忙每次也忘記寫。

剛巧疫情的原因比較空閒,

椒鹽鮮魷沾
金銀蒜粉絲蒸蟶子皇
瓦煲花雕雞
家肥屋潤糯米飯
2019-03-11 3768 浏览
屋企人生日,例牌選擇中菜或私房菜,今次揀左呢間未試過的私房菜。個杏汁豬肺湯唔記得影相,我覺得味道比較淡,杏汁可以濃味一點。 花雕蒸蛋夠入味,蛋都算滑。黑松露蝦多士就比較普通,有點失望,因為無咩黑松露味。反而個雞超級嫩滑,連雞胸都好好味好林,有驚喜。 一直期待的主角是個薑慕炒蟹,因為我們over 6人,食蟹唔使加錢,但個蟹唔新鮮,啲蟹肉縮曬又離殼,仲要無鮮味,肉又唔多。不過食得出佢啲野少落調味,比較近似屋企煮。

花雕蒸蛋夠入味,蛋都算滑。

黑松露蝦多士就比較普通,有點失望,因為無咩黑松露味。

反而個雞超級嫩滑,連雞胸都好好味好林,有驚喜。

不過食得出佢啲野少落調味,比較近似屋企煮。
2019-02-06 2291 浏览
开年飯試下,首先是室內環境不錯。餸菜一般,並非理想中的特色私房菜,冇驚喜不特止,简直係普通到不可能再普通,我14人,埋單6000, 喺工厂大廈食D咁嘅質素,不如去酒樓。唯一可取係唔多枱,夠静。
2019-02-06
用餐时段
2018-12-20 2302 浏览
話說2個星期前先話卜鋪飛,食得落口既都卜唔到喇!咁唯有向私房菜入手,冬至同聖誕期底下抵既又full,太貴又唔想,呢間叫正正常常就試試佢!環境ok,唔知佢係咪因為知道係生日飯所以痴個壽字響牆,可惜咁岩有3圍是公司趴,嘈到一個點呢!雖然佢地成晚不停講唔好意思,又拉個屏風牆,但人地已經3圍,以公司名義都知咩事喇,好心就比人包場喇,咁都仲要開放埋呢張枱!前菜有機腐皮鮮淮山涼拌豬耳話梅翠涼瓜湯姬松茸螺頭燉竹絲雞杏汁燉豬肺->本來想飲雞但2老唔飲杏汁嘢,但杏汁湯水我都ok既,呢個杏味唔算濃,再杰身啲好啲!金錢花膠扣鵝掌金銀蒜粉絲蒸小象拔蚌蒜子火腩炆大鱔->居然人地啲仔唔知呀媽唔食鱔囉🙄黃金海中蝦->每人有2隻,因為佢等你差不多食晒先上第2味既關係,已經開始落格豉椒炒蟶子皇->呢個本身係炸子雞,改蟶子要每人加廿蚊,好彩每人都有2舊上湯花膠絲杞子浸時蔬->用小棠菜苗滑啲無渣幸福滿滿原籠荷葉飯->飯不嬲唔好,乾身既,差不多原個拎走糖水木瓜雪耳海底椰燉桃膠->但桃膠比較少及偏甜時令果盆五寶花茶有誠意既不過不失既私房菜!
前菜
話梅翠涼瓜

姬松茸螺頭燉竹絲雞

金錢花膠扣鵝掌
金銀蒜粉絲蒸小象拔蚌
蒜子火腩炆大鱔->居然人地啲仔唔知呀媽唔食鱔囉🙄
上湯花膠絲杞子浸時蔬->用小棠菜苗滑啲無渣
幸福滿滿原籠荷葉飯->飯不嬲唔好,乾身既,差不多原個拎走

糖水
木瓜雪耳海底椰燉桃膠->但桃膠比較少及偏甜

五寶花茶有誠意既
不過不失既私房菜!
2018-12-14
生日
20180930 Sunday, 今日做了過江龍,如果不是相熟人士試過,都會好少過到觀塘區搵食,需然工業區,一 D都唔難搵,比較多停車場,進入飯店,有4張大枱,有兩張4人卡位,都好濶落,因為之前表姐己經安排菜式,所以好快就起菜,(1)五寶茶=圓肉,桂花,杞子 及紅棗, 女侍應提意可以溝入熱水或少少紅茶;(2)刀拍青瓜小雲耳(3)話梅翠涼瓜)4)蒜泥白肉卷(5)有機腐皮鮮淮山(6)涼拌豬耳(7)椒鹽白福豆腐,以上六種頭盆必選,因為食到停唔到口,(8)姬松茸螺頭燉竹絲雞(9)杏汁燉豬肺,兩種燉湯我都非常喜愛,味道都好原汁原味,(10)金銀蒜粉絲蒸小象拔蚌,如果比多少少粉絲比多少少蒜就好喇,(11)上湯花膠杞子浸時蔬,可以接受(12)年年有餘=清蒸大海班,如果要我彈,就係條魚,用兩條細魚,容易比較控制,(13)金錢花膠扣鵝掌,如果炆耐少少時間就好喇(14)瓦煲花雕雞,我只可以講 頂呱呱,酒味恰到好處👍👍👍(15)啫啫芥蘭煲,好👍(16)家肥屋潤糯米飯,如果落多DD 臘味就更入味,(17)豉油王銀芽炒麵,欠缺少少火喉,最後一個甜品,木瓜雪耳海底椰燉桃膠,啱哂咁乾燥既天氣,總括嚟講今晚大滿足😋😋😋
五寶茶
刀拍青瓜小雲哥,話梅翠涼瓜
蒜泥白肉卷
金錢花膠扣鵝掌
五寶茶
蒜泥白肉卷
2018-06-06 3877 浏览
今日小弟牛一,特地和太太來算係簡單地慶祝生日,位於工廈嘅私房菜本身期望不算大.來到時有小小生日嘅佈置,簡單卻算有心。環境相對簡陋,但食材用料好好,菜式味道有十分高嘅質素!服務人員更是十分親切。椒鹽鮮魷:新鮮好食(但坦白講,椒鹽,本身好難唔好食)麻醬淮山:爽口好吃,外面比較少有。竹絲雞湯:味道清甜。杏汁豬肺湯:這個出面較少有(因豬肺很難清潔),但杏汁味略微蓋過豬肺,喝不出豬肺味來。雀巢火龍果炒黑豚肉:黑豚肉、荷蘭豆、百合、火龍果很夾,好味!太雕玻璃蝦球:蒸蛋滑溜有酒香,蝦爽脆味道不錯!砵酒生蠔盞:生蠔本身肥美滑溜,配合生菜應是佳餚,可惜醬汁略鹹,扣點分。原籠荷葉蒸糯米羔蟹:這個很好吃,本身隻蟹真係好多好多好多羔。(佢哋話碰巧當做)有荷香的糯米也不錯吃。拔絲咕嚕肉:外面甜脆,内裏嫩滑有肉味,作為咕嚕肉迷的我,也很欣賞!上湯花膠杞子浸時蔬:今次用咗小棠菜苗本身柔嫩,加上清湯杞子花膠令人回味。煙三文魚蟹子炒飯:飯炒得很好,粒粒分明,調味很好!桃膠西米露:不太甜,唔錯!整體來說環境雖然簡樸,但食材用料講究,服務殷勤,菜式味道相當好!絕對可以媲美某些高級酒店嘅中菜廳!(當然那些高級中菜廳絕不是收這

椒鹽鮮魷:新鮮好食(但坦白講,椒鹽,本身好難唔好食)

麻醬淮山:爽口好吃,外面比較少有。

竹絲雞湯:味道清甜。

太雕玻璃蝦球:蒸蛋滑溜有酒香,蝦爽脆味道不錯!

煙三文魚蟹子炒飯:飯炒得很好,粒粒分明,調味很好!

桃膠西米露:不太甜,唔錯!

整體來說環境雖然簡樸,但食材用料講究,服務殷勤,菜式味道相當好!絕對可以媲美某些高級酒店嘅中菜廳!(當然那些高級中菜廳絕不是收這個價錢)如果唔太講究餐廳環境只追求味道嘅朋友值得可以試下,起碼我倆定會再光顧。

2018-06-05
2018-03-13 3204 浏览
難得同屋企人一家12口食私房菜 今次就揀咗一間觀塘就腳嘅相聚一刻 果然冇令我失望 當中最出色就應該係呢個蒜蓉粉絲蒸清蒸象拔蚌仔真係鮮味十足蒸得啱啱好一啲都唔韌呢個炸蠔真係炸得非常出色 連一向唔食蠔嘅大姑媽都讚不絕 配埋生菜完全帶出到豪鮮味 咬落去好好啲汁彈曬出嚟非常juicy 配埋個汁 真係幾甲 正呢個開頭以為係蒸水蛋好普通 原來上面係又有酒味 隻蝦都好脆好新鮮 個味好夾整體來講環境都坐得舒適 抵食 下次都會推介呢間私房菜比朋友

整體來講環境都坐得舒適 抵食 下次都會推介呢間私房菜比朋友