2023-12-29 901 浏览
喜記避風塘炒辣蟹 (灣仔老店)灣仔謝斐道379-389號特麗樓地下1-4號舖新年吃了一餐好受明星歡迎嘅海鮮盛宴嘅餐廳,到今日仲回味緊,招牌避風塘炒辣蟹椒鹽同特大瀨尿蝦都一定要食招牌避風塘炒辣蟹這道菜給人留下深刻印象。避風塘炒辣蟹的味道充滿著辣椒和香料的香氣,配上濃郁的蟹肉,讓人垂涎欲滴。一口咬下去,辣味和鮮甜的蟹肉完美融合,刺激味蕾的同時又帶來一股微妙的麻辣感。椒鹽特大瀨尿蝦超級大隻多肉,椒鹽特大瀨尿蝦的蝦肉鮮嫩多汁,搭配椒鹽的調味,蝦殼外酥內嫩,味道濃郁惹味椒鹽魷魚拼白飯魚的魷魚肉質鮮嫩,搭配椒鹽的鹹香和微辣,口感酥脆可口。與此同時,白飯魚的鮮美和軟嫩的口感使得整道菜更加豐富。這兩種海鮮的結合,令人回味無窮。辣酒煮花螺辣而醇厚,辣酒煮花螺的花螺肉質鮮嫩,搭配辣椒和酒的獨特調味,帶來強烈的辣味和鮮美的風味,令人一口接一口。薑蔥美國生蠔煲,薑蔥美國生蠔煲的生蠔肉質鮮嫩,薑蔥的香氣使得整道菜更加芳香。滋味鮮美的生蠔與薑蔥的結合店員服務態度都好好,會再黎試!#喜記避風塘炒辣蟹 #避風塘 #炒辣蟹 #喜記 #海鮮 #扇貝 #瀨尿蝦 #蜆 #波士頓龍蝦 #黃金蝦 #避風塘炒河 #沙拉骨 #生炒骨
喜記避風塘炒辣蟹 (灣仔老店)
灣仔謝斐道379-389號特麗樓地下1-4號舖

店員服務態度都好好,會再黎試!

#喜記避風塘炒辣蟹 #避風塘 #炒辣蟹 #喜記 #海鮮 #扇貝 #瀨尿蝦 #蜆 #波士頓龍蝦 #黃金蝦 #避風塘炒河 #沙拉骨 #生炒骨 #海鮮任食 #小菜任食 #蟹 #避風塘美食 #銅鑼灣 #灣仔 #週年慶 #晚市優惠 #海鮮餐廳 #醉飽魚 #國慶節 #避風塘粉絲蒸聖子 #美味鷄煲 #點單 #椒鹽九肚魚 #蒸泥鯭 #戶戶送 #foodpanda
3天前 0 浏览
喜記避風塘炒辣蟹🦀有朋自遠方來作客,決定帶佢哋一試香港本地小炒!一行四人叫咗幾個餸,最值得highlight就係以下幾款:🦀招牌避風塘炒辣蟹避風塘味道相信係嚟得香港旅遊一定要試,呢度嘅蟹都幾重磅,啖啖肉,香料惹味,食過返尋味!🐟 椒鹽白飯魚椒鹽白飯魚唔係間間都有,因為好難整得好食!呢度成功整到外脆內部魚肉十分嫩滑,外國朋友都好鍾意!!🦐椒鹽瀨尿蝦瀨尿蝦大大隻,肉質厚實,又鮮甜!整體海鮮質素都好高,有意外獲得一間飯堂之選!📍喜記避風塘炒辣蟹 (謝斐道) (灣仔)灣仔謝斐道379-389號特麗樓地下1-4號舖

喜記避風塘炒辣蟹🦀

🦀招牌避風塘炒辣蟹
🐟 椒鹽白飯魚
🦐椒鹽瀨尿蝦
瀨尿蝦大大隻,肉質厚實,又鮮甜!

整體海鮮質素都好高,有意外獲得一間飯堂之選!

📍喜記避風塘炒辣蟹 (謝斐道) (灣仔)
4天前 0 浏览
我是個不折不扣的海蝦🦐愛好者,喜歡吃各種口味的蝦,其中最愛的還是椒鹽味的👀 見到menu有, 椒鹽大蝦🦐當然係必點椒鹽蝦🦐鹹香酥脆,外層酥脆內里嫩。🦀蟹油炒麵好濃郁嘅蟹油香味, 而且炒得好乾身有鑊氣, 掛住食冇影到🤣✨️豉椒炒蜆蜆肉炒得好有鑊氣,再配上洋蔥🧅 、青紅椒🫑 、豉椒🌶加強💪🏻香味✨️豉椒真係好惹味😋忍唔住加碼叫多個豉椒炒青口,真係勁香勁惹味,令人食上癮!🤣 ✨建議將啲微辣🌶又惹味既豉椒汁撈埋飯🍚食,絕了👍🏻!🍍菠蘿咕嚕肉🐽咕嚕肉炸到脆口,咕嚕肉味道酸酸甜甜

👀 見到menu有, 椒鹽大蝦🦐
當然係必點椒鹽蝦🦐鹹香酥脆,外層酥脆內里嫩。

🦀蟹油炒麵
好濃郁嘅蟹油香味, 而且炒得好乾身有鑊氣, 掛住食冇影到🤣

✨️豉椒炒蜆

✨️豉椒真係好惹味😋
忍唔住加碼叫多個豉椒炒青口,真係勁香勁惹味,令人食上癮!🤣

✨建議將啲微辣🌶又惹味既豉椒汁撈埋飯🍚食,絕了👍🏻!

🍍菠蘿咕嚕肉🐽
咕嚕肉炸到脆口,咕嚕肉味道酸酸甜甜

2024-06-05
  • 蟹油炒麵
  • 菠蘿咕嚕肉
6天前 0 浏览
今次去咗一間新嘅海鮮酒家,試咗幾款菜式,整體嚟講,真係唔錯。招牌避風塘炒辣蟹(大蟹)真係好正!大隻蟹肉質鮮甜,炒得入味,蒜蓉同辣椒嘅香味撲鼻而來,口感仲好香脆,真係一流。豉椒炒青口非常新鮮,配上豉椒嘅微辣味道,好開胃。芝士焗龍蝦簡龍蝦肉嫩滑,芝士焗得啱啱好,濃郁但又唔會搶去龍蝦嘅鮮味,食完仲想再叫多一碟。西芹炒帶子清新又爽口,帶子鮮甜肥美,西芹脆口又唔會太生,成個菜式好清爽。招牌蟹油炒麵麵條吸晒蟹油嘅香味,炒得乾身又唔油膩,每一啖都係蟹嘅鮮味。

豉椒炒青口
非常新鮮,配上豉椒嘅微辣味道,好開胃。

芝士焗龍蝦簡

西芹炒帶子

招牌蟹油炒麵
麵條吸晒蟹油嘅香味,炒得乾身又唔油膩,每一啖都係蟹嘅鮮味。
2024-06-07 0 浏览
喜記係當地知名的海鮮餐廳,瀨尿蝦都好出名,有好多明星都幫襯過豉椒炒蜆係加咗啲海鮮醬去炒,甜甜地,啲蜆好新鮮,隻隻都好肥美~上湯水浸蜆,材料好足、又新鮮,飲落冇味精味炒麵就正正常常,豉油味濃

豉椒炒蜆係加咗啲海鮮醬去炒,甜甜地,
啲蜆好新鮮,隻隻都好肥美~

上湯水浸蜆,材料好足、又新鮮,飲落冇味精味

炒麵就正正常常,豉油味濃
2024-06-05 0 浏览
適逢以前去交流時的內地朋友來香港以前佢哋都請得我多今次打算請佢哋食餐有香港地道特色嘅就揀咗「喜記避風塘」價錢合理質素穩定作為老字號佢哋都好滿意同埋都係「明星同款」(見到好多明星合照)/招牌避風塘炒辣蟹(大蟹) 因為我哋人比較多,所以都揀咗大蟹避風塘炒蟹真係招牌菜斤兩十足,肉蟹夠新鮮多肉食蟹太忙我哋都冇影太多相蟹鉗真係超級多肉-椒鹽大瀨尿蝦是我吃過最好吃的瀨尿蝦靚海鮮加上絕佳的處理現在再看到照片真的很想再來吃-豉椒炒蜆蒜蓉加上豉椒很香口,一直吃停唔到口-椒鹽焗魷魚 內地朋友特別喜歡這道菜因為在內地很少吃到這麼出色的,椒鹽鮮魷蘸上香醋又是另一番風味-喜記燒鵝他們很喜歡吃燒鵝第一次來這裏吃燒鵝 想不到不少專門吃燒鵝的地方還出色燒鵝肥瘦適中,用上傳統的製法燒鵝皮真係好香脆本來他們說飽,但是都很快吃完
適逢以前去交流時的內地朋友來香港
以前佢哋都請得我多
今次打算請佢哋食餐有香港地道特色嘅
就揀咗「喜記避風塘」價錢合理質素穩定
作為老字號佢哋都好滿意
同埋都係「明星同款」(見到好多明星合照)

招牌避風塘炒辣蟹(大蟹)

因為我哋人比較多,所以都揀咗大蟹
避風塘炒蟹真係招牌菜
斤兩十足,肉蟹夠新鮮多肉
食蟹太忙我哋都冇影太多相
蟹鉗真係超級多肉

椒鹽大瀨尿蝦

是我吃過最好吃的瀨尿蝦
靚海鮮加上絕佳的處理
現在再看到照片真的很想再來吃
豉椒炒蜆

蒜蓉加上豉椒很香口,一直吃停唔到口
椒鹽焗魷魚

內地朋友特別喜歡這道菜
因為在內地很少吃到這麼出色的,椒鹽鮮魷
蘸上香醋又是另一番風味
喜記燒鵝

他們很喜歡吃燒鵝
第一次來這裏吃燒鵝 想不到不少專門吃燒鵝的地方還出色
燒鵝肥瘦適中,用上傳統的製法
燒鵝皮真係好香脆
本來他們說飽,但是都很快吃完
  • 避風塘炒辣蟹
  • 燒鵝
2024-06-02 0 浏览
🤭下班後跟朋友相約 很久沒光顧香港的傳統餐廳 ❣️

來這家必點🦀招牌避風塘炒辣蟹(大蟹)
滿滿的辣椒跟香料的味道 帶微微麻辣香 超級香口 還保留到蟹肉本身的鮮味 一流😋

🍤椒鹽大瀨尿蝦
椒鹽的咸香 加上瀨尿蝦做到外皮脆口 肉帶鮮甜 口感彈牙 很惹味👍🏻

🐟青蒸海斑
吃魚本來就最喜歡吃青蒸的煮法 魚肉嫩滑 點上豉油跟蔥 很香口☺️

🦴避風塘蒸排骨
排骨蒸得剛好 易咬開 帶肉汁不乾身 帶微微辣香 很開胃✌🏻

🍝招牌蟹油炒麵
外面很難吃到這款 炒麵不會做得太油膩 帶微微蟹香 很特別的味道🥰

💁🏻‍♀️喜歡的海鮮或者香港傳統菜的朋友 推薦這家!!

🤭下班後跟朋友相約 很久沒光顧香港的傳統餐廳 ❣️

來這家必點🦀招牌避風塘炒辣蟹(大蟹)

🍤椒鹽大瀨尿蝦

🐟青蒸海斑

🦴避風塘蒸排骨
排骨蒸得剛好 易咬開 帶肉汁不乾身 帶微微辣香 很開胃✌🏻

🍝招牌蟹油炒麵

💁🏻‍♀️喜歡的海鮮或者香港傳統菜的朋友 推薦這家!!

喜記避風塘炒辣蟹 啲嘢食全部都好出色同埋好有鑊氣🥰 小編成日都同朋友一齊嚟食🤣 次次帶朋友嚟 佢哋都讚不絕口😈.招牌避風塘炒辣蟹啲蟹全部都好大隻 而且裏面有好多肉 蟹肉鮮甜多 辣度適中🫡重點係好有鑊氣同埋好惹味😆.豉椒炒青口清甜嘅青口配上豉椒 美味爽口 而且啲青口都幾新鮮下🥸.椒鹽焗魷魚🦑小編最鍾意就係食魷魚 啲魷魚鮮嫩多汁 椒鹽香脆美味.蘇炸美國生蠔🦪生蠔鮮甜 外層酥脆 而且冇咩腥味😍.椒鹽特大瀨尿蝦🦐🍤瀨尿蝦鮮甜得黎又大隻 啲蝦又好多膏😍 椒鹽真係好香😆.喜記避風塘炒辣蟹 (謝斐道) (灣仔)📍灣仔謝斐道379-389號特麗樓地下1-4號舖.#吃貨日常#香港#茶餐廳#Cafe#麵包#西餐#中餐#日本菜#韓國菜#泰國菜#堂食#好西#食#香港美食 #hkfoodie #foodiehk #灣仔 #灣仔好去處 #灣仔美食
招牌避風塘炒辣蟹
蘇炸美國生蠔🦪
生蠔鮮甜 外層酥脆 而且冇咩腥味😍
椒鹽特大瀨尿蝦🦐🍤
瀨尿蝦鮮甜得黎又大隻 啲蝦又好多膏😍 椒鹽真係好香😆
喜記避風塘炒辣蟹 (謝斐道) (灣仔)
📍灣仔謝斐道379-389號特麗樓地下1-4號舖
2024-05-28 0 浏览
之前一直都有定時來呢間餐廳食飯,因為覺得d蟹真心超好味,我自己係香港食左好多年,每次有外國朋友來,我都會帶佢哋黎呢度食晚餐,而次次大家都會大讚好好食。今次一樣,同左幾個外國朋友一齊黎,好彩預早有book位,晚餐真係超多人!當然一坐低就要一份招牌避風塘炒辣蟹啦,最鍾意呢到每次d蟹都超大隻,d肉又夠新鮮紮實,每一啖都係肉,食得好開心~當然啦,d蒜都係重點,夠乾身夠入味,好有鍋氣!然後就要左第二樣必點嘅爆糕椒鹽大瀨尿蝦,朋友都話外地好難食到咁大隻,會爆膏嘅更加好少見,所以返到香港一定係必食!另外叫左兩樣暖胃嘅野:潮州肉碎蠔仔粥 同鹹菜胡椒豬肚湯。蠔仔粥好多蠔,隻隻都夠creamy,而鹹菜胡椒豬肚湯都被朋友大讚,話係細個食開嘅味道!

2024-05-27 43 浏览
灣仔炒辣蟹老店,經過都陣陣辣味飄香。今次真喺敵不過佢嘅香味,同屋企人嚟試試。首先點了招牌的避風塘炒辣蟹(大蟹),新鮮肥美的大蟹配上他們獨特的避風塘秘製醬汁、超濃郁的蟹香和麻辣刺激,每一啖都好努力舔佢啲汁。然後是椒鹽大瀨尿蝦,食瀨尿蝦梗係要舔吓蝦殼,恰到好處的辣椒和鹽味,忍唔住叫返支啤酒,外酥內嫩蝦肉飽滿彈牙。豉椒炒青口,平時真係比較少食,隻隻青口都好肥美,每一粒肉都吸滿晒豉椒汁,估唔到豉椒汁都咁夾味同青口配搭到。最後的辣酒煮花螺,下酒菜必點,大大粒肉質鮮嫩彈牙,酒香都幾濃配上微辣的口感。果然廚師真係夠鑊氣好重要,材料新鮮,另外都仲叫咗啲比較清啲嘅菜式好似花甲同菜,同屋企人嚟食,屋企兩老好似都係比較鍾意中菜。

• 招牌避風塘炒辣蟹
2024-05-27 14 浏览
喜記是當地知名的海鮮餐廳,以各種螃蟹和炒海鮮聞名。我最近品嘗了他們的幾道招牌菜,深深被其精湛的烹飪技藝所折服。首先是「招牌避風塘炒辣蟹」。大塊的螃蟹肉鮮甜多汁,完全浸染了辣醬的香辣濃郁。每一口都讓人欲罷不能,渾身熱氣逼人,簡直是人間美味。另一道是「蒜蓉粉絲蒸聖子皇」。蒸得恰到好處的聖子皇完全保留了鮮甜的本味,蒜蓉的香氣融入其中,與粉絲纏綿在一起,讓人回味無窮。接著是「白灼花螺」。螺肉滑嫩可口,沾上簡單的醬料,讓每一粒都綻放出海的清鮮滋味。「豉椒炒蜆」也是一絕。蜆肉飽滿,與豉椒醬完美結合,辣而不燥,鮮而不膩。最後是「椒鹽大瀨尿蝦」。蝦肉彈牙可口,外層酥脆,讓人一口接一口停不下來。

2024-05-27 10 浏览
有朋自遠方來🧳✈️當然要帶佢地去食下好西🤭今次帶左佢地黎好出名避風塘炒蟹既餐廳,等佢地食到唔捨得走先🤭🤭招牌避風塘炒辣蟹(大蟹) 首先梗係要介紹下佢地既招牌菜之一👍🏻避風塘炒辣蟹(大蟹)🦀🦀呢味餸真係絕世美味🤤大蟹肉肥美鮮嫩超級新鮮,搭配上香辣的避風塘醬汁,辣味十足好鬼惹味😋😋椒鹽大瀨尿蝦(爆糕)呢味我係非常推薦👍🏻👍🏻因為本人非常非常非常之中意食瀨尿蝦🤤🤤啲瀨尿蝦又大隻又爆糕爆😍而且炸得酥脆,搭配上椒鹽調味,香氣四溢,入口酥脆香嫩,絕對令人欲罷不能🤩🤩豉椒炒蜆豉椒炒蜆又係必嗌菜式!我個人覺得好值得一試!蜆非常之新鮮,肉質鮮嫩,加上豉椒調味,鮮味十足👍🏻👍🏻白灼海花蝦食蝦最食到新鮮與否、啲蝦靚唔靚,一定係食白灼!因為完全冇調味,如果啲蝦霉唔新鮮,白灼一定瀨野🤣呢度啲蝦就食到堅新鮮🤩彈牙!鮮味!點少少豉油簡直係一流🤤🤤🤤如果唔識搵路,見到問月酒店對面就係了🙌🏻電話:28937565營業時間:中午12:00-晚上12:00🤩 推薦指數:📍 餐廳資料:喜記避風塘炒辣蟹 (謝斐道) (灣仔)灣仔謝斐道379-389號特麗樓地下1-4號舖☆.。.:*・°☆.。.:*・°☆.。.:*・°☆.。.:*

白灼海花蝦

如果唔識搵路,見到問月酒店對面就係了🙌🏻
電話:28937565
營業時間:中午12:00-晚上12:00

🤩 推薦指數:
📍 餐廳資料:喜記避風塘炒辣蟹 (謝斐道) (灣仔)

白灼海花蝦
住左係灣仔成十幾年,呢間灣仔老店喜記炒辣蟹有幾出名,唔駛我講係香港人都識😂但今次真係第一次試,適逢屋企人生日4個人叫左5道菜,份量剛剛好~招牌避風塘炒辣蟹:大大隻蟹鉗,係新鮮即劏個種,炒完出黎都好有鑊氣,但四個人分享一隻大蟹有啲意猶未盡。豉椒炒蜆:師傅炒到剛剛好,啲蜆冇沙的處理得幾乾淨,調味唔會過鹹。薑蔥美國生蠔煲:呢個我同屋企人都意想唔到,原先以為得嗰兩三隻蠔,但整體每人都起碼食咗兩隻,同埋啲蠔有走油再炒,所以個蠔唔會散開同埋唔會縮水縮到好細。椒鹽大瀨尿蝦:呢個我覺得因人而異,好既地方係因為夠大隻,食落啖啖肉,但食起上黎幾麻煩,非常容易插親隻手。但佢有附上工具比我哋所以ok~清蒸海斑魚:平時唔食魚嘅我都食咗幾啖,佢冇腥味,同埋唔柴。呢個建議一出爐就要食,因為放耐左凍左魚質會有咁好食。都幾高質,下次再來會試其他~

招牌避風塘炒辣蟹:

豉椒炒蜆:
師傅炒到剛剛好,啲蜆冇沙的處理得幾乾淨,調味唔會過鹹。

薑蔥美國生蠔煲:

椒鹽大瀨尿蝦:

清蒸海斑魚:

都幾高質,下次再來會試其他~
  • 招牌避風塘炒辣蟹
2024-05-23 26 浏览
我今日放工後,約同好友去位於灣仔謝斐道379-389號特麗樓地面1-4號舖的「喜記避風塘炒辣蟹(灣仔老店)」食海鮮,環境舒適,坐得舒服。我點左個招牌避風塘炒辣蟹(特大蟹),好友點左個避風塘炒牛河,另外點左黃金蝦和辣酒煮花螺。避風塘炒辣蟹用左隻特大蟹,賣相吸引及香味濃郁,蟹肉結實鮮美,口感豐富;避風塘炒牛河的牛肉鮮嫩入味;黃金蝦的蝦壳酥脆,蝦肉鮮嫩;花螺肉爽脆好味。整體黎講係食物新鮮,服務態度良好,食得開心。

• 避風塘炒辣蟹
  • 避風塘炒牛河
2024-05-23 18 浏览
最近有朋友嚟香港,一落機就話要食海鮮,仲話最鍾意食有黃味嘅,所以我一諗就諗到呢間好出名食避風塘炒蟹嘅餐廳!我今次選擇咗灣仔呢間分店,除咗因為近我朋友酒店之外,我覺得裝修都有啲古色古香,好啱帶外國嘅朋友嚟!一坐低當然即刻點左個招牌避風塘炒辣蟹,隻蟹超級無敵大隻,我朋友見到已經瘋狂打卡,勁開心,識落肉質都好好食,食得出勁新鮮,濃味得來唔會覺得太鹹。然後就叫咗我最鍾意嘅椒鹽九肚魚拼魷魚,炸得好鬆脆,真係忍唔住一啖接一啖咁樣食。店員都有介紹我哋食椒鹽特大瀨尿蝦,呢一碟真係勁瘋狂,啲瀨尿蝦同手臂一樣甘大,仲要係超級爆膏,真係見到都已經開心,食落之後就更加興奮!之後都叫咗一碟比較地道嘅豉椒炒蜆,完全冇呃秤,真係粒粒都有肉食,一路食一路飲酒真係好過癮。食完唔夠喉,朋友最尾都加咗一個辣酒煮花螺 ,好香酒味,完全冇沙。本來已經食到好飽,但係難得嚟到香港,梗係要食埋乳鴿啦,所以就算好飽,都照有叫到脆皮BB乳鴿。不過唔好話,雖然咁飽,食落都覺得超好食,個皮好脆身,肉質keep到好嫩滑。