餐厅: 喜記蟹將軍
优惠: 于此国泰伙伴餐厅用餐赚里 !
条款及细则:
  • 会员凡于国泰伙伴餐厅用膳,每消费港币4元可赚取2里数。
须受其他国泰条款及细则约束。
2024-04-01 395 浏览
美麗華雖然不算旺場,但勝在闊落、乾淨、位置方便。今日朋友慶生,因人數較多所以選擇中菜,圓桌更能無阻隔聊天。餐廳最近有套餐優惠,「十蟹宴」,價錢人均三百左右,每人各一隻清蒸奄仔蟹、一隻鹽燒奄仔蟹,還有半隻奄仔蟹粥,性價比真心不錯。青瓜伴海蜇豉椒炒蜆香港小炒必點菜式,殼薄肉厚,配酒一流。奄仔蟹每年四五月即是奄仔蟹膏滿肉甜的季節,正值當造,一拆蟹殼,滿滿金黃蟹膏,膏香脂美。重點是殼薄易吃,肉甜鮮美,懶人嘴饞必選。清蒸奄仔蟹原汁原味品嘗蟹肉鮮味,清香甜美。牛油鹽燒奄仔蟹清蒸過後吃上鹽燒,咸香過癮,別有一番風味。金銀蛋時蔬一份大漠風沙雞半隻風沙雞,又叫大漠風沙雞,港式本土菜,作法與炸子雞類似,但於斬件後,再面鋪上一層炸蒜碎,蒜味與雞肉融合,皮薄脆香、肉汁豐富嫩滑。奄仔蟹粥用料十足,以2隻奄仔蟹熬一窩粥,粥底幼細綿滑,蟹味豐厚、再以蔥花勾出鮮味。薑茶蕃薯糖水4位總括然而,人均三百卻能每人吃上兩隻多的蟹,味佳而價廉,性價比極高,吃得滿足。

青瓜伴海蜇

豉椒炒蜆

香港小炒必點菜式,殼薄肉厚,配酒一流。

奄仔蟹

清蒸奄仔蟹

原汁原味品嘗蟹肉鮮味,清香甜美。

牛油鹽燒奄仔蟹

清蒸過後吃上鹽燒,咸香過癮,別有一番風味。

金銀蛋時蔬一份

大漠風沙雞半隻

奄仔蟹粥

薑茶蕃薯糖水4位

• 奄仔蟹
2024-03-27 284 浏览
尖沙咀 位於美麗華商場2 期, 酒店區, 又近地鐵站, 交通極方便.  必要預訂座位. 餐廳裝修時尚, 設有多間貴賓房. 我們安排座位在大廳,  光線充足, 位置光猛闊落,  侍應招呼好好, 立即送上熱茶, 小食及餐牌, 招牌菜 ~   喜記正宗炒辣蟹,  好吸睛, 鎮店之寶, 必點.有介紹多種烹調蟹食法,  還有富貴蝦.牛, 豬,  雞, 小菜, 有很多選擇.  我們點菜無難度.不一會兒, 冷盤 招牌醉鮑魚.   由遙控卡車送上.  原隻鮑魚好吸引,   鮑魚經過清酒泡浸, 肉質爽彈,  鮑魚本質稔滑鮮甜, 加上清酒香味,  好好食. 豉椒炒蜆蜆肉大粒好飽滿, 入口鮮甜,  無沙.   豉椒味道濃厚,  自家製醬汁好惹味.招牌菜主角, 喜記正宗炒辣蟹  (一隻),  大約1斤4兩.  辣度可以自選:  大, 中或小辣度.   我們選了小辣.   熱騰騰辣蟹送到我們檯前, 上檯時備有蟹鉗, 膠手套和濕手紙, 好貼心.   巨蟹紅卜卜,   蒜香味濃,  色香味俱全!!侍應姐姐馬上前來替我們拆蟹, 她很有經驗, 先取大蟹鉗, 好容易把厚厚的蟹殼移走,  蟹鉗巨形多肉,  蟹肉鮮嫩多汁,
尖沙咀 [喜記蟹將軍]
我們安排座位在大廳,  光線充足, 位置光猛闊落,
侍應招呼好好, 立即送上熱茶, 小食及餐牌,
有介紹多種烹調蟹食法,  還有富貴蝦.
冷盤 招牌醉鮑魚
喜記正宗炒辣蟹
侍應姐姐馬上前來替我們拆蟹, 她很有經驗, 先取大蟹鉗,
好容易把厚厚的蟹殼移走,  蟹鉗巨形多肉,  蟹肉鮮嫩多汁, 肉厚結實又爽口.
炸蒜蓉嘅香味滲透全只蟹,  蟹肉 微辣, 味道濃郁, 大家慢慢食, 細細品嚐.
蟹蓋多膏, 蟹膏甘香滑溜.  食得真滋味.
豆豉鯪魚炒油麥菜 ~ 油麥菜新鮮嫩綠,   用上豆豉鯪魚炒,  好 惹味.
豆豉鯪魚炒油麥菜
招牌蟹油炒麵 ~ 炒麵炒得不油膩, 可口之作.  每條麵條都沾有蟹油豉油汁帶蒜香, 爽口美味.
招牌蟹油炒麵
甜品 ~  餐廳送每人一碗 蕃薯糖水, 糖心蕃薯口感軟綿綿,  糖水帶些薑味, 真不錯!!
食物足料好味, 廚藝吾錯.  辣蟹皇令人回味, 下次會再來食富貴蝦.
冷盤 招牌醉鮑魚
2024-03-25 201 浏览
之前食了多次銅鑼灣店,知道尖沙咀新開,當然要試一試位於美麗華商場內,這間裝修很華麗高級,環境舒適,座位闊落,有VIP房,令人食得開懷餐牌多選擇,亦都有套餐選擇,總有一款合我們心意豉椒炒蜆大大隻蜆,新鮮甜美,最緊要夠鑊氣杏汁豬肺湯清肺滋潤,份量十足,養生必備喜記正宗炒辣蟹簡直是我的至愛,蒜蓉炸香用蟹油炒,配上新鮮膏蟹,蟹肉汁新鮮,香濃撲鼻,令人一食難忘值得一讚,服務員/老闆細心地幫每一枱拆蟹殼,很貼心的服務招牌蟹油炒麵炒得乾身,蟹油味香濃,麵質爽口,可以配上炒辣蟹的炸蒜蓉,撈勻炒麵食,簡直一流另外老闆推介,白飯再自行配上炒辣蟹的炸蒜蓉,超級好味,食不停口,好味到感動流淚豆豉鯪魚炒油麥菜最後送上番薯糖水作總結因為太喜歡蟹油蒜蓉,所以急不及待買了一樽回家今次嘗試尖沙咀店令人一試難忘,最緊要食物保持高水準,座位夠寬闊,坐得舒服,我已經急不及待推薦很多人來食

之前食了多次銅鑼灣店,知道尖沙咀新開,當然要試一試

餐牌多選擇,亦都有套餐選擇,總有一款合我們心意

豉椒炒蜆

大大隻蜆,新鮮甜美,最緊要夠鑊氣

杏汁豬肺湯

清肺滋潤,份量十足,養生必備

喜記正宗炒辣蟹

值得一讚,服務員/老闆細心地幫每一枱拆蟹殼,很貼心的服務

最後送上番薯糖水作總結

因為太喜歡蟹油蒜蓉,所以急不及待買了一樽回家

2024-03-11
  • 豉椒炒蜆
2024-03-07 248 浏览
之前嚟過呢間食覺得好好態度好環境好食咪又好,而且唔算好貴諗住今次再同朋友嚟食點知今次相同嘅菜式同埋相同嘅侍應,我認得個經理,但係佢哋嘅服務態度同埋食物質素下降咗!落山嘅時候佢哋有落錯兩度我哋兩個人總共其實都唔係落咗好難記或者好難點嘅份量,金銀蛋時菜佢又唔知點解落咗白灼豆苗,之後仲好似想焗我哋 ,女侍應拎返入去,跟住個男經理又拎返出嚟話師傅整咗我哋會唔會都照食態度一般,因為我特別鍾意食金銀蛋,而且屋企唔會食到,所以都係麻煩佢整多次,不過就照要豆苗,不過我懷疑佢用同一個菜,我豆苗都係有少少油膩不過其實就整得好好味好大份嘅只係自己怕肥鹹蛋嘅質素好好蛋黃香軟豉油雞嘗試嘅感覺係好香好好味,啲肉柔軟,不過今次覺得唔算太入味,而且啲雞肉有啲嚡口,感覺朋友都係食兩三件就停手!本身期待有內臟,但係記錯咗原來冇?!呢個好香口,有五隻大蠔!邪惡美味之選$238上次試咗佢過蠔仔粥, $68一碗, $108一窩覺得 橫掂嗌兩碗嘅話都係貴過一鍋諗住11喎,點知咁遲嗰個男經理話一碗已經夠好大碗,但係其實都係正常嘅碗嘅兩碗多啲泥鯭粥冇蠔仔粥撳香咁好味,泥鯭煎香過嘅整體而言今次食完覺得服務態度同埋食物都冇話特別令我好想
之前嚟過呢間食覺得好好態度好環境好食咪又好,而且唔算好貴
諗住今次再同朋友嚟食

不過其實就整得好好味好大份嘅只係自己怕肥
鹹蛋嘅質素好好蛋黃香軟

呢個好香口,有五隻大蠔!邪惡美味之選

泥鯭粥冇蠔仔粥撳香咁好味,泥鯭煎香過嘅

整體而言今次食完覺得服務態度同埋食物都冇話特別令我好想嚟食,不過都唔會話唔鍾意嘅,香港地係咁
始終由佢好味嘅地方
用餐时段
今日心血來潮想食海鮮呀!即刻book左公司附近既喜記蟹將軍😍好興奮🦀🦀🦀🛎 $788 喜記正宗炒辣蟹炒辣蟹可謂粵菜中的一顆明珠🤩蟹肉本身鮮甜鮮香,加上獨特嘅辣椒醬汁,簡直係香氣四溢~辣而不燥😝辣椒嘅微辣同蟹肉嘅鮮甜形成了絕妙嘅對比,令人欲罷不能😚店員仲會幫手拆一拆蟹肉!好方便~🛎 $108 豉椒炒蜆蜆肉新鮮肥美😍搭配特製嘅豉椒醬汁,好惹味!完美平衡咗蜆肉嘅鮮甜,令成道菜口感層次豐富~回味無窮😋🛎 $88 清酒鮮鮑魚非常新鮮抵食😋清酒亦都好入味!鮑魚亦都好彈牙👍🏻🛎 $88 招牌蟹油炒麵濃郁鮮味,一上台就聞到誘人嘅蟹香,令人食指大動🤩麵條有咬勁,芽菜香脆爽口無疑係一份極具特色嘅美味佳餚😋🛎 $98 金銀蛋浸時蔬金銀蛋好滑嫩,時蔬份量好足調味亦都突出食材本味色彩鮮艷嘅擺盤亦增添視覺美感🫶🏻
好興奮🦀🦀🦀

🛎 $788 喜記正宗炒辣蟹
炒辣蟹可謂粵菜中的一顆明珠🤩
店員仲會幫手拆一拆蟹肉!好方便~

🛎 $108 豉椒炒蜆
蜆肉新鮮肥美😍搭配特製嘅豉椒醬汁,好惹味!
完美平衡咗蜆肉嘅鮮甜,令成道菜口感層次豐富~回味無窮😋

🛎 $88 清酒鮮鮑魚
非常新鮮抵食😋
清酒亦都好入味!鮑魚亦都好彈牙👍🏻

🛎 $88 招牌蟹油炒麵
無疑係一份極具特色嘅美味佳餚😋

🛎 $98 金銀蛋浸時蔬
金銀蛋好滑嫩,時蔬份量好足
調味亦都突出食材本味
色彩鮮艷嘅擺盤亦增添視覺美感🫶🏻

• 豉椒炒蜆
2024-06-06 0 浏览
同朋友特登嚟到尖沙咀試一試呢間餐廳最出名嘅炒蟹果好香口 啖啖肉.💎 喜記正宗炒辣蟹這道菜以辣椒為主要調味辣味濃烈而香辣蟹肉鮮嫩多汁🥳同辣椒完美結合帶黎一種辣中帶甜既風味.💎招牌蟹油炒面這道菜以蟹油為特色融入係炒面當中比到面條豐富既蟹味面條炒到香脆蟹油既香氣同面條既口感相融帶黎一種濃郁又獨特既美味😆😆.💎金銀蛋浸時蔬這道菜以金銀蛋作為主要的配料融合係浸煮既時蔬中💓金銀蛋口感滑嫩同時蔬既清爽味道相互交融.💎豉椒炒蜆這道菜以豉椒為調味料融入係炒蜆中賦予蜆肉濃郁既豉椒風味蜆肉鮮嫩多汁😍🥰同豉椒既鹹香味道相得益彰.💎清酒鮮鮑魚這道菜以清酒為調味令鮑魚散發出獨特既清酒香氣鮑魚既肉質鮮嫩彈牙同清酒既香氣好夾😍
同朋友特登嚟到尖沙咀

令鮑魚散發出獨特既清酒香氣
鮑魚既肉質鮮嫩彈牙
同清酒既香氣好夾😍
2024-06-03 0 浏览
喜記蟹將軍不嬲都出名食蟹 今日有同喺外國返嚟嘅朋友去食佢兩人蟹餐食所有嘢之前會有個杏汁白肺湯 裏面除咗有豬肺之外仲有菜 個湯偏濃味 但係都幾好飲 之後會有兩種煮法嘅蟹食 一種係清蒸 另外一種係鹽燒 各有各好味 前者係原汁原味 後者就更加香口 但兩者同樣食得出蟹嘅鮮甜 肉嘅結實證明蟹嘅新鮮 我哋因為一早就知道自己係嚟食蟹 所以仲自備手套 唔會咁污糟 哈哈其後仲有其他菜式 例如 燒乳鴿 炒菜 蟹油炒麵等等 有齊海鮮肉類蔬菜澱粉 而且炒麵好香口 炒得好好味最後仲有甜品蕃薯糖水 糖水唔會太甜 帶有少少薑嘅辣味好暖胃 番薯有夠淋

2024-06-03 0 浏览
✨喜記正宗炒辣蟹 $788呢隻辣蟹有啲唔太鹹唔太辣反而係有啲淡淡嘅海鮮風味喇啱晒呢個夏日嘅好天氣!🦀✨清酒鮮鮑魚 $88鮑魚新鮮再加埋清酒嘅香氣同埋醬汁好有層次🍶✨豉椒炒蜆$108豉椒炒蜆十分鮮味啲蜆仲好新鮮緊🐚✨金銀蛋浸時蔬 $98香濃嘅金銀蛋配上嫩煮嘅時蔬真係清口之餘又唔會太膩🥦✨招牌蟹油炒麵$88呢道招牌炒麵以經典蟹油烹調麵條爽滑飄香啱晒香港人嘅味蕾啊🍜 🎵🎵🎵From the mild seafood essence of the Spicy Crab to the delightful layers of the Sake-Infused Abalone, each bite is a treat for your taste buds and a perfect match for this summer weather! 🦀🍶🍴喜記蟹將軍📍尖沙咀彌敦道118-130號美麗華商場2 期2樓268-270號舖📞23667565
✨喜記正宗炒辣蟹 $788

🎵🎵🎵

🍴喜記蟹將軍
📞23667565
2024-05-30 22 浏览
喜記蟹將軍 - 尖沙咀 我同老公不嬲都鍾意食海鮮 特別係老公鍾意食蟹 所以今日去咗尖沙咀嘅喜記蟹將軍食蟹 奄仔蟹二人套餐一啲都唔貴 只係$688 杏汁白肺湯 非常滋寶 清蒸奄仔蟹 奄仔蟹清蒸好鮮甜 肉質結實 蟹膏甘香 好似食緊大閘蟹咁 而且餐廳有曬食蟹工具 方便你食蟹 牛油鹽燒奄仔蟹 炒得好香 比起清蒸更加香口 妙齡乳鴿 乳鴿新鮮炸起 不過佢就應該唔係BB 鴿 係老鴿 所以比較多肉 蒜茸時蔬 當日安排嘅係蒜蓉油麥菜 招牌蟹油炒麵 炒麵都炒得幾香 仲帶一點點辣 如果唔食得辣嘅記得同師父講 宜家街市買一隻蟹都唔平 幾百蚊有咁多嘢食 加埋環境完全冇投訴啦
喜記蟹將軍 - 尖沙咀

奄仔蟹二人套餐一啲都唔貴 只係$688

杏汁白肺湯 非常滋寶

牛油鹽燒奄仔蟹 炒得好香 比起清蒸更加香口

蒜茸時蔬 當日安排嘅係蒜蓉油麥菜

2024-05-28 12 浏览
今日同朋友到尖沙咀食飯,去到餐廳不需要等位就可以入座 。我們叫了一隻喜記正宗炒辣蟹(少辣),一份椒鹽九肚魚,一份淸酒鮮鮑魚,一個馬拉盞芥蘭煲和招牌蟹油炒麵 。首先上的是淸酒鮮鮑魚,味道鮮甜,口感彈牙爽口 。之後是椒鹽九肚魚,椒鹽味香濃,而魚外脆內嫩,入口即化 。再來是炒辣蟹,我們叫了少辣,而且辣味引致蟹肉更鮮甜,肉質結實 。之後蟹油炒麵,香口鮮甜的蟹肉炒麵,再上芽菜和韮菜,口感有層次 。再來馬拉盞芥蘭煲,芥蘭香甜不苦,而且又不會太咸 。最後甘薯糖水,味道清甜 。整體而言,食材新鮮,味道不錯 。
今日同朋友到尖沙咀食飯,去到餐廳不需要等位就可以入座 。

首先上的是淸酒鮮鮑魚,味道鮮甜,口感彈牙爽口 。

之後是椒鹽九肚魚,椒鹽味香濃,而魚外脆內嫩,入口即化 。

再來馬拉盞芥蘭煲,芥蘭香甜不苦,而且又不會太咸 。

最後甘薯糖水,味道清甜 。

整體而言,食材新鮮,味道不錯 。
2024-05-09
用餐时段
2024-05-27 13 浏览
感谢朋友请我吃我最爱的避风塘炒蟹。想不到香港也能有主动帮开蟹服务(不是我要求的),很惊喜。餐厅在传统游客区尖沙咀,不过在美丽华楼上,我一下都没找到,走错去The One被朋友笑了半天,没办法我就是不熟尖沙咀嘛。隔壁台都是本地叔叔阿姨,又看到有四人套餐才一千出头,不错子,我以为会超贵!我们点了我最爱的避风塘炒蟹中辣,豉椒炒蚬,清酒鲜鲍鱼,蒜蓉时蔬和招牌蟹油炒面。炒蟹就别说了我的最爱!香香辣辣又够新鲜,蟹油炒面好惊喜,不会太硬,我把一盘扫光了,喜欢的朋友可以试试哦。
开蟹

2024-05-22
开蟹
2024-05-26 20 浏览
一入到去好驚喜 環境佈置得好靚🥹有唔少梳化位同埋私人房間啲凳仲要系橙色 好高貴嘅感覺🧡•清酒鮑魚鮑魚肉質彈牙鮮美食落去散髮淡淡嘅清酒香氣•喜記正宗辣炒蟹(小)有小 中 大 特大 size選擇我哋揀咗小 但系只蟹都唔細!手掌size咁大 等你影完相之後會幫你剝埋殼懶人啱曬😎服務一流嗌咗小辣啱啱好 只蟹好入味惹味蟹肉結實 新鮮 必食推介!預備埋濕紙巾俾你食完抹手•招牌蟹油炒麵麵條彈牙唔油膩有啲似豉油王炒麵帶有蟹油香氣 上面仲有好多炸蒜超惹味~•椒鹽九肚魚炸皮好薄 外脆內嫩廚師手勢好好•豆豉鯪魚炒油麥菜用豆豉鯪魚炒油麥菜爽脆新鮮
一入到去好驚喜 環境佈置得好靚🥹
有唔少梳化位同埋私人房間
啲凳仲要系橙色 好高貴嘅感覺🧡

清酒鮑魚
鮑魚肉質彈牙鮮美
食落去散髮淡淡嘅清酒香氣

喜記正宗辣炒蟹(小)
有小 中 大 特大 size選擇
我哋揀咗小 但系只蟹都唔細!
手掌size咁大 等你影完相之後會幫你剝埋殼
懶人啱曬😎服務一流
嗌咗小辣啱啱好 只蟹好入味惹味
蟹肉結實 新鮮 必食推介!
預備埋濕紙巾俾你食完抹手

廚師手勢好好

用豆豉鯪魚炒
油麥菜爽脆新鮮
2024-05-23 11 浏览
有時特別想食蟹都可以係市區搵一間食~喜記蟹將軍就當然最出名係蟹,我當然要食下佢好唔好食~|肉蟹|呢度嘅肉蟹真係唔同啲,實肉爽口,蟹肉非常新鮮,咬落啖啖肉~避風塘煮法令到蟹肉更加香口惹味~|椒鹽九肚魚|炸得爽脆唔油膩,魚肉豬然好嫩滑多汁,外皮香脆得來而且入味~|清酒鮮鮑魚|用酒浸煮過嘅鮑魚好爽口甘甜,咬落充滿彈牙口感~|馬拉盞芥蘭煲|落咗蝦乾炒嘅芥蘭,特別惹味濃郁,用煲上就係熱辣辣真係非常香口好食!|招牌蟹油炒麵|炒麵炒得好乾身,上面有芽菜,韭菜作點綴,蟹油香氣滿瀉~十分可口~

|肉蟹|

|椒鹽九肚魚|
炸得爽脆唔油膩,魚肉豬然好嫩滑多汁,外皮香脆得來而且入味~

|清酒鮮鮑魚|
用酒浸煮過嘅鮑魚好爽口甘甜,咬落充滿彈牙口感~

|馬拉盞芥蘭煲|

|招牌蟹油炒麵|
  • 清酒鮑魚
2024-05-19 13 浏览
有寬敞嘅六人位畀三個人坐我就路中間,啲侍應不斷喺我身後面撞我張凳,同啲侍應講咗之後仲不斷喺我後面經過,仲要攞住兩盆菜喺我頭頂過,用咗差唔多半個鐘頭先肯轉枱,大家鍾意大排檔嘅感就可以嚟
2024-05-14 23 浏览
這個蝦🍤也太好吃了!一整個金黃色的膏😍😍還沒有見過這麽大只的瀨尿蝦!啖啖肉十分驚艷~招牌炒辣蟹是肯定要試的啊!辣度可以自選,我們選了小辣😋重要的是!上菜的時候阿姨現場幫我們把蟹鉗拆了!服務也太貼心了吧~蟹鉗超大只!肉厚實又爽口🤤,愛了愛了😍😍炸蒜蓉的香味滲透整只蟹,味道濃郁🤤相當惹味招牌蟹油炒面🍝沒想到平時不怎麽愛吃炒面的我一口接一口啊面混合著蟹油的香味面條Q彈順滑恰到好處,一點都不鹹~好味😍😍豉椒炒蜆一d沙都沒有,清洗得很幹凈~蜆肉肥美入味!😍😍最後還有番薯糖水,貼心~餐廳還有VIP客房,裏面的人在唱歌🤣
這個蝦🍤也太好吃了!一整個金黃色的膏😍😍
還沒有見過這麽大只的瀨尿蝦!啖啖肉
十分驚艷~

招牌炒辣蟹是肯定要試的啊!
辣度可以自選,我們選了小辣😋

蟹鉗超大只!肉厚實又爽口🤤,愛了愛了😍😍
炸蒜蓉的香味滲透整只蟹,味道濃郁🤤相當惹味

招牌蟹油炒面🍝
沒想到平時不怎麽愛吃炒面的我一口接一口啊
面混合著蟹油的香味

面條Q彈順滑恰到好處,一點都不鹹~

好味😍😍

豉椒炒蜆
一d沙都沒有,清洗得很幹凈~

蜆肉肥美入味!😍😍

最後還有番薯糖水,貼心~
餐廳還有VIP客房,裏面的人在唱歌🤣