2016-03-11 948 浏览
今日因為有D忙,所以lunch就咁落去買D方面快捷嘅野食。叫左個芝士飯堡,個包裝紙好qq,又保到溫。個飯堡夠哂大個,lunch 食都唔洗驚唔夠飽。一啖咬落去,口感非常豐富。有飯、芝士、泡菜、吞拿魚醬,仲有D爽口蘿蔔係D泡菜入面,成個感覺好夾。唯一係D飯唔夠實,有少少散,可能因為落左D韓國麻油啦,但唔落一定冇咁香。方面快捷飽肚又抵食~
2016-03-07
2016-02-28 526 浏览
星期一特別忙, 工作多到不知時間過! 幸好附近有這間方便又快捷的飯漢堡!! 放工時買了芝士飯堡, 而妹妹則要沙律炸豬扒飯堡.拿上手, 飯的熱度已傳至手掌, 令人想立刻進食! 白飯拌入紫菜, 香氣逼人! 夾著芝士, 泡菜和吞拿魚沙律. 一口咬下去, 泡菜酸酸辣辣的味道刺激味蕾, 令人胃口大開. 而芝士則緩和了泡菜的辣味, 令口感亦更豐富. 再配上吞拿魚沙律, 不消一會, 便消滅了整個漢堡!!之前在韓國食過夾生拉麵的飯漢堡, 非常美味! 要是這裡也可以增加拉麵飯漢堡便好了!這種方便又美味的食物, 真的很適合忙碌時進食呢!
星期一特別忙, 工作多到不知時間過!
幸好附近有這間方便又快捷的飯漢堡!!
放工時買了芝士飯堡, 而妹妹則要沙律炸豬扒飯堡.
拿上手, 飯的熱度已傳至手掌, 令人想立刻進食!

這種方便又美味的食物, 真的很適合忙碌時進食呢!
2016-02-22
2016-02-10 902 浏览
早前,經過上環摩利臣街的 <唔係漢堡 Not A Burger>,發現推出了韓式熱狗及韓式杯裝飯!  一於中午買來一試! 這裡的韓式飯漢堡,韓式熱狗及韓式杯裝飯,都是即叫即製! 熱狗有好幾款口味,我問店員,哪款會比較飽肚?  她推介我嚐試以薯條鋪面的韓式熱狗,聽起來都幾吸引,卻是幾熱氣,  一次半次算罷啦!等候期間,我發覺韓式飯漢堡最先出;所以,我也等上大約 10 分鐘! 韓式熱狗 $18以兩層方包包住一條香腸,表面鋪滿薯條,然後,炸至金黃色!外層的確香脆而甜美,至於中間的香腸比預期淡味, 外脆內軟雙重口感!味道上不過不失可以一試!等候期間,總會留意店內四周,才發現還有來自韓國的薯片、湯、麵售賣! 湯有好幾款口味,反正 $6 好抵,買來一試都無妨! 紫菜湯 $6選購之前,先問店員這款湯辣不辣?不辣的,那我就可以買下來放心飲用! 店內亦提供熱水方便食客!我返公司才加水即飲,不用好像杯麵的浸泡方式!方便得多! 紫菜味精湯口味不會輸,幸好,不至於重口味,如果略嫌比個人口味重一點的話,可以加水! 至於杯裝飯有6 款,由 $37 ~ $45沙律雞杯飯 $37
 一於中午買來一試!
這裡的韓式飯漢堡,韓式熱狗及韓式杯裝飯,都是即叫即製!
熱狗有好幾款口味,我問店員,哪款會比較飽肚?
 一次半次算罷啦!

韓式熱狗 $18
以兩層方包包住一條香腸,表面鋪滿薯條,然後,炸至金黃色!

外層的確香脆而甜美,至於中間的香腸比預期淡味,
 外脆內軟雙重口感!味道上不過不失可以一試!
韓式熱狗
韓式熱狗

湯有好幾款口味,反正 $6 好抵,買來一試都無妨!
紫菜湯 $6

紫菜湯
至於杯裝飯有6 款,由 $37 ~ $45

沙律雞杯飯 $37
(炸雞 + 照燒汁 + 沙律醬 + 碎蛋 + 吞拿魚沙律)
炸紫菜絲及炒香的白芝麻、吞拿魚沙律、碎蛋、炸雞
酸酸的照燒汁開胃又不膩!跟配料很夾!
 韓式炸雞外層金黃色,相信放久了而影響口感,不再香脆, 略帶點香口而已!碎蛋份量算是不少,尚有微溫!
 飯粒圓潤飽滿,混合炸紫菜及炒香的白芝麻,纖維豐富又有點嚼感!原來黃蘿蔔混合吞拿魚沙律,怪不知多一份清爽!

口味層次豐富,食得滿足又飽足!
韓式杯裝飯
沙律雞杯飯
韓式炸雞
2015-11-11
等候时间
10 分钟 (外卖自取)
沙律雞杯飯
係上環路過呢間唔係漢堡包店...原來係賣飯堡...飯堡呢樣野係香港好似永遠都HIT唔到.不過呢間有趣一點點,就係舊飯係紫菜飯,比較多一點風味,但同時飯粒略為鬆散.如果飯粒可以多一點麻油香就更正呢.餡料我簡左雞扒,原來係火辣口味,個味道有點似五香肉丁罐頭,但再辛辣幾倍.雞肉就OVERCOOKED,個口感又係似五香肉丁罐頭.都幾有趣既...飲品就係沙冰..麻麻地,不建議大家飲.
都幾有趣既...飲品就係沙冰..麻麻地,不建議大家飲.
2015-10-18
2015-10-12 1151 浏览
星期四下午 1:15 想買一個健康既漢堡飽 應該到那裡找?中上環的一間漢堡飽, 但以飯做包皮,十分特別。分量週中(但對男士來說份量可能有點太少) 適合輕食人士。我叫了一個炸豬排漢堡,飯粒感覺(煙un), 加上紫菜的配合,味道確實不錯。但豬排粒份量略少,炸豬排的味道是香口美味再加上黃瓜作配合。店內還有不同的口味,kimchi bugar etc食物質量: 8/10環境: 7/10 只供外賣價錢: 豬排漢堡 $28對像:推介買份簡單午餐回公司吃的人等候時間: 15mins
星期四下午 1:15 想買一個健康既漢堡飽 應該到那裡找?
中上環的一間漢堡飽, 但以飯做包皮,十分特別。
分量週中(但對男士來說份量可能有點太少) 適合輕食人士。
但豬排粒份量略少,炸豬排的味道是香口美味再加上黃瓜作配合。
店內還有不同的口味,kimchi bugar etc

食物質量: 8/10
環境: 7/10 只供外賣
價錢: 豬排漢堡 $28
對像:推介買份簡單午餐回公司吃的人
等候時間: 15mins
2015-10-08
等候时间
15 分钟 (外卖自取)
2015-09-16 1140 浏览
第一次食韓式飯漢堡,一入店就有職員用韓文同你打招呼,款式都有幾好,我揀咗泡菜粉豬肉漢堡,份量都夠飽,溫度微熱,飯唔係煎嘅,所以感覺幾健康,入面嘅料都足夠,啖啖肉,不過我試一次就夠啦,因為唔覺得特別好食
等候时间
5 分钟 (外卖自取)
2015-08-21 1514 浏览
經過上環,見到個舖名幾特別,所以入左去幫襯下,Order左個辣泡菜漢堡如果當做午餐都可以,因為吃完後都好飽。而辣泡菜配飯一齊食,味道好Match, 再配番枝韓式飲品👍🏻

如果當做午餐都可以,因為吃完後都好飽。
2015-08-17
2015-07-28 1719 浏览
午飯時,看到這新開的店,總是很多人排隊的。今天,算比較小,就試一試。這裡款式很多,但不算太便宜,一個麵包型的飯團要二三十元。最後點了較便宜的小銀魚,我一點完就sold out了,真好運這店舖很小,員工不多,但很快就整好了。這用錫紙包著的,但摸上手都不太熱,這有點失望的,始終吃飯都想吃熱辣辣的。回到公司,打開的真的不熱。飯入面加了配料,芝麻紫菜,吃上口小小鹹。小銀魚滿滿的,有很多,加上有點乾(算)…"(算)容"的算,忘了點寫吃上口,啖啖小銀魚,有小小辣,但好好吃。加上有啲小黃瓜,很清新。吃這個時,叫了多飯,這是多飯份量,但我覺剛剛好。可能有點辣,很開胃。雖然有點貴,但會再吃!而且店員很好,很有禮貌,雙手給你食物的,支持小店
午飯時,看到這新開的店,總是很多人排隊的。
今天,算比較小,就試一試。
這裡款式很多,但不算太便宜,一個麵包型的飯團要二三十元。

這店舖很小,員工不多,但很快就整好了。

回到公司,打開的真的不熱。

吃上口,啖啖小銀魚,有小小辣,但好好吃。
加上有啲小黃瓜,很清新。

吃這個時,叫了多飯,這是多飯份量,但我覺剛剛好。
可能有點辣,很開胃。

雖然有點貴,但會再吃!

而且店員很好,很有禮貌,雙手給你食物的,支持小店
2015-06-25 3953 浏览
早前,同事告訴我位於上環蘇杭街 <日之苑> 結業!  直至6月頭,我經過這裡,見到原址即將有一間以黃色門面的小店進駐,主打賣韓式漢堡!  在6月6日(星期六) 當日,正是 <唔係漢堡 Not A Burger> 新店開幕! 開張當日,首 100名食客可取免費漢堡,認真益街坊又夠噱頭! 店子營業時間開 12:00,我在1:00 後放工經過見到,只見大排長龍!  反正約了朋友到中環食飯,還是留待平日中午買來做午餐吧! 這是一間韓式飯堡外賣店!標榜飯堡的好處:健康、高纖、增加能量、含有維他命及礦物質...;  對比漢堡包的壞處! 開業初期,尚未印好單張,只好靠店內的餐牌,直至上星期才印好!拿了單張後,單是韓式飯堡已有20款選擇及配搭!  以好幾款配料配搭出不同飯堡,我發現部份的配料均加入炒泡菜及吞拿魚沙律! 價錢由 $22 ~ $30,抵食又飽肚! 此外,另可加 $5,加配其他配料!店內兩位男店員都是韓國人,他們也很合拍!其中一位負責飯堡的韓籍男店員,戴上手套弄製飯堡,相當衛生!  然後,用上印有可愛的飯堡公仔錫紙包好遞給食客! 飯堡
早前,同事告訴我位於上環蘇杭街 <日之苑> 結業!

反正約了朋友到中環食飯,還是留待平日中午買來做午餐吧!

對比漢堡包的壞處!

價錢由 $22 ~ $30,抵食又飽肚!

此外,另可加 $5,加配其他配料!
 然後,用上印有可愛的飯堡公仔錫紙包好遞給食客!

飯堡有個模,每次可一次過弄製兩個飯堡;所以,每個飯堡是一樣大小!
外賣等上 10分鐘!
芝士飯堡 $25 (芝士 + 炒泡菜 + 吞拿魚沙律)
看見製作期間,吞拿魚沙律有如雪糕球如此多的份量!
 怪不知飯堡成品那麼高大!

飯粒圓潤飽滿,本身帶有鹹味、混合紫菜及炒香的白芝麻,纖維豐富又有點嚼感!
 原來黃蘿蔔混合吞拿魚沙律,泡菜的辣味會慢慢滲出來!泡菜與吞拿魚沙律也很夾,混入清爽而醃過的白蘿蔔,口感討好!
令整體口味多層次!
芝士飯堡
芝士漢堡扒飯堡 $28 (芝士 + 韓式漢堡扒)
打開包裝紙,香氣洋溢十分誘人!
 韓式醬汁味酸而鹹很是惹味!
 漢堡是以豬肉碎製成,並非坊間的加工漢堡,真材實料!
 值得一讚!
 簡單而美味卻不失韓式風格!
芝士漢堡扒飯堡
沙律雞飯堡 $28 (炸雞 + 照燒汁 + 沙律醬 + 碎蛋)
照燒汁酸酸甜甜幾開胃!
 碎蛋份量算是不少,尚有微溫!
 韓式炸雞外層金黃色,相信放久了而影響口感,不再香脆,
 略帶點香口而已!
沙律雞飯堡
小銀魚飯堡 $23 (小銀魚 + 黃蘿蔔)
小銀魚乾以蒜頭炒香,香口甜辣!
 辣味即時滲入舌頭,刺激味蕾!
小銀魚乾充滿嚼勁,整體來說這配料口味與口感最為突出!
 清爽酸香的黃蘿蔔可減低一點辣度,卻是幫助不大!
小銀魚飯堡
火腿飯堡 $25 + $5 煎蛋 (韓式火腿 + 炒泡菜 + 吞拿魚沙律)
最近,由於換上尚未熟手的女店員弄製飯堡,當時,有十多位食客等候,等上將近半小時!
 真感無奈!

我見女店員先把火腿翻熱,務求食客可品嚐到最佳口感的美食,製作認真!值得一讚!
所以,等候需時!
材料包括: 韓式火腿,泡菜,吞拿魚沙律,另加 $5 煎蛋,相當豐富!

韓式火腿即是午餐肉!火腿大約1cm厚身,有口感而不腍散,卻是重口味!
 煎蛋是暖暖地,蛋黃並非全熟透,微微的軟滑流心!整體配搭不錯!
火腿飯堡
上星期再幫襯,除了供應 $8 ~ $10 的汽水之外,還供應沙冰來迎合炎炎夏日!
 分別是柚子沙冰及士多啤梨沙冰; $12/杯,相比汽水,覺得更抵飲!
韓國柚子沙冰 $12
入口冰涼解渴,沙冰混合柚子皮及果肉,柚子味濃重,啖啖清新!
 酸甜有致,沙冰在炎炎夏日之下,溶化也很快,等外賣將近半小時後變成半杯!
韓國柚子沙冰
韓式飯堡抵食又飽肚!而且快捷方便!
 也成為我最近經常幫襯的新食店!
 自從第一次幫襯買了兩個飯堡做午餐,實在飽到不得了!
 打後,買一個飯堡已經夠飽!
 我亦留意到也受不少年輕上班一族食客歡迎!
2015-06-08
等候时间
10 分钟 (外卖自取)
芝士漢堡扒飯堡
小銀魚飯堡
韓國柚子沙冰
2015-06-24 1972 浏览
有新開既韓式餐廳  我依D韓迷一定會去試飯既burgar 真係第一次食order左個泡菜辣豬肉堡同一杯柚子冰價錢好合理  係上環黎講可以算得上做平泡菜唔會太辣, 岩番香港人口味 (韓國個d真係辣到喊住食)豬肉炒得幾香 ,同泡菜好夾 ,好開胃飯落左紫菜同麻油, 唔會太dry加埋杯好fresh既柚子冰,中和番泡菜既濃味 最值得一讚係店員會比匙羮你可以食得斯文d ,慢慢食完全有位為OL著想
有新開既韓式餐廳  我依D韓迷一定會去試

飯既burgar 真係第一次食
order左個泡菜辣豬肉堡同一杯柚子冰
價錢好合理  係上環黎講可以算得上做平
泡菜唔會太辣, 岩番香港人口味 (韓國個d真係辣到喊住食)

豬肉炒得幾香 ,同泡菜好夾 ,好開胃
飯落左紫菜同麻油, 唔會太dry
加埋杯好fresh既柚子冰,中和番泡菜既濃味

最值得一讚係店員會比匙羮你可以食得斯文d ,慢慢食
完全有位為OL著想
2015-06-23
等候时间
3 分钟 (外卖自取)
  • 泡菜辣豬肉堡
2015-06-24 1524 浏览
之前係住韓國既時候都有食過呢個飯堡,得知香港開左所以經過都去買黎試下  買左個 17號 泡菜辣炒豬肉飯堡 因為係韓國食過 驚唔同味 但係食落口比想像中好食 泡菜既辣味好夠 豬肉個味同係韓國食既炒豬肉味冇咩唔同 同埋 舊飯入面仲有紫菜添 當然 落多少少會仲好味  女仔黎講 真係食一個都夠飽  整體黎講都唔錯
  女仔黎講 真係食一個都夠飽
 整體黎講都唔錯
用餐时段
2015-06-21 1532 浏览
今日試下剛剛開店無耐既 korea style burger, 選了3個辣既泡菜辣炒豬肉漢堡。Burger 係以飯包住餡料係入面, 飯團既形狀成個burger 樣。泡菜辣炒豬肉漢堡入面包住泡菜加豬肉,很惹味,泡菜有點辣,配合飯團就剛剛好。但飯唔夠熱,只係暖温的,如果熱d會更好味。價錢$28都算合宜,但男士可能要吃2個先夠。
2015-06-14 2695 浏览
This place has a catchy name because it is called NOT A BURGER so it gets you curious on what it is going to look like.Walked past and discovered that they use rice as the burger with fillings that are not patties.There were so many choices to choose from.On the wall, there is a poster of rice vs bread but I don't quite agree with the blood glucose argument because rice has a high glycemic index and the rice that they serve here is pearl rice.It was the perfect treat for me because I love rice a

It was the perfect treat for me because I love rice and the rice had bits of seaweed mixed into it.
I chose the ham rice burger because I like luncheon meat (spam) but I requested it without kimchi because I am allergic to that.

The staff could have been more helpful because there was a folded stool and they didn't really give me any indication I could use it but I assumed it was for customers.
Anyway, I tried to unfold it but had difficulty figuring out how to unfold it and they were not really helpful or even offered to help but in the end I figured it out.
★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆
Ham rice burger:
When it came, it was wrapped in a cute foil wrap.
After I asked for cutlery they gave me a plate which was helpful.The burger looked like two plain musubis with luncheon meat and tuna mayo in the middle.The spam slice was rather thin and the the tuna mayo had delicious cubes of radish in it which balanced the mayonnaise with a sharp crunch.
The warm rice and fried spam was just delicious together.
The tuna mayo was nice but I would have liked a simpler option of just rice and a thick slice of spam!
★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆
Air Conditioning: Yes
Music Levels: acceptable
◎ⓢⓤⓟⓔⓡⓢⓤⓟⓔⓡⓖⓘⓡⓛ◎
2015-06-09 1213 浏览
最近信德開咗間飯團店,食到我上癮,可惜係行得遠,家陣烈日當空,可以行少步就行少步啦,咁啱蘇杭街開咗間Not a Burger,賣韓式米漢堡,就睇下佢可唔可以一解我嘅cold turkey。店舖裝修簡單,冇枱,只要一張長枱幾張櫈對住街外,開放式門面,夏天响度立食真係咩都溶,相信佢哋都係主打外賣,就係咁我就買咗三個冇包嘅包做晚餐。見住佢哋整,其實就係白飯加入韓國紫菜,麻油撈好,入模擠壓成餅,加啲餡,再加另一塊米堡就攪掂啦。火腿米堡 $22 - 韓國午餐肉,泡菜,吞拿魚沙律。好味,泡菜同餐肉好夾,餐肉唔太鹹,夾埋吞拿魚沙律,濕濕哋,易入口。間唔鐘食到粒醃蘿蔔,有啲汁,清爽。加埋米堡嘅麻油紫菜香,好完滿。吞拿魚漢堡米堡 $28 - 同上面果個差唔多,不過餐肉變漢堡肉。漢堡肉有少許豬臊味,有泡菜中和所以問題不大,如果有埋醃蘿蔔就仲好。吞拿魚份量較少,總括係比餐肉米堡差。辣雞扒米堡 $28 - 餐牌上標示辣度係第五級,似乎我都低估咗,佢真係夠辣,不過唔會辣到食唔到。雞肉唔算乾,辣醬汁甜甜哋,幾惹味。其實食落係似飯團,不過佢餡多啲,大個啲,廿幾蚊個算係咁。男子漢食一個可能未必夠飽,我就覺得啱啱好。
火腿米堡
吞拿魚漢堡肉米堡
辣雞扒米堡

2015-06-08
等候时间
3 分钟 (外卖自取)
火腿米堡
辣雞扒米堡