晚上去學習上堂,經過大學站B口的唐記包點,被香味吸引進去沒想到他家除了賣包子點心還有套餐賣!🍚飯類套餐均價在25-38HKD之問,超大份又好平價🍛裡面的肉給的牛肉真的超多🥩,有超大塊的牛腩,是貨真價實的真牛肉,還有燉的軟軟的牛筋。💛咖喱味道也是超正,湯汁熬的很濃稠,一口咖喱配一口飯,我真的把一碗飯全部吃光光!最方便的就是在地鐵站口有,上堂前買來吃很方便,不用走去學校食堂了💰支付方式:八達通或現金
晚上去學習上堂,經過大學站B口的唐記包點,被香味吸引進去
沒想到他家除了賣包子點心還有套餐賣!

🍚飯類套餐均價在25-38HKD之問,超大份又好平價

💰支付方式:八達通或現金
咖哩牛腩飯
咖哩牛腩飯
2020-02-12 1509 浏览
呢排早餐經常都會來唐記幫襯,好中意呢度嘅蒸包,經常會買香芋包,番薯包,奶黃包,仲有馬拉糕來食。呢度嘅蒸包餡料好足,香芋泥好香,甜度又唔會太高,都喺啱啱好,好好食。
2019-09-11 877 浏览
食開唐記都係鹹包見佢咁有新意出咗阿華田就試下估唔到阿華田同包又幾夾 但係有少少太甜 同埋我唔中意奶味所以扣咗啲分 佢奶味都比想像中重 中意嘅會覺得不錯阿華田奶茶就更加出色兩樣味道比想像中夾 但就覺得甜咗少少 但兩樣味平衡得好好 唔會互相蓋過啲味道 good!仲有要加分係佢雪得好夠凍👌🏻但兩樣嘢一齊加埋就太甜太漏喇 唔可以兩樣一齊食同飲🙊下次都係買返個鹹包再配枝奶茶 咁就可以中和返啲甜味喇奶茶會encore 包就未必會了
食開唐記都係鹹包
下次都係買返個鹹包再配枝奶茶 咁就可以中和返啲甜味喇
奶茶會encore 包就未必會了
阿華田包
2019-08-19 529 浏览
唐記係我經常幫襯嘅店舖,分店多,區區都有,但係幫襯得多就發現每間分店都有些少不同,產品、價錢、有沒有套餐等。今日黎大學站分店,佢既特色就係有特飲賣,樽裝的「峰蜜紅棗生薑茶」以及「海鹽檸檬柚子蜜」,似乎好健康好飲,推廣價只需$9,我就未係其他分店見過,黎買嘢既朋友不妨試下。買左幾個外賣蒸飯,又發現另一特色就係附上獨立包裝鼓油!真係買咁多次唐記外賣都未試過有!平時通常係啲姐姐撈埋落啲飯到,獨立包裝嘅好處就係可以自己控制落幾多,基本上我落晒一包就啱啱好,不過又多咗一舊垃圾。唐記雖然平,但係佢嘅質素保證係做得唔錯,北菇滑雞永遠都滑的!肉餅亦次次真材實料,今次揀咸蛋肉餅,一樣好味!另外我都鍾意買凍包做翌日早餐,起身蒸熱食得,又平又飽又好味。芋頭飽成為我近來的新寵,喜歡佢軟綿綿又香芋頭味!

我就未係其他分店見過,黎買嘢既朋友不妨試下。

買左幾個外賣蒸飯,又發現另一特色就係附上獨立包裝鼓油!

肉餅亦次次真材實料,今次揀咸蛋肉餅,一樣好味!

2019-08-14 422 浏览
今日要在大學站轉車,奶茶控同事就要替他順道買早餐.....於是,又去了越開越多的唐記😆。🔆流心阿華田包 - 依然暢銷,同一廚房製造水準同其他店一致。鬆軟的包裡面是甜而不膩的流心餡,充滿新鮮感之餘,溶溶的阿華田漿令人口水流~🤤🔆燒賣 -燒賣口感挺實,肥肉不多。這款十多元的點心水準有如酒樓質數呢~🔆雞扎 - 其中一款非常划算的點心,香滑腐竹皮包著魚肚、雞肉、冬菇等等,用料新鮮,酒樓一般是大點以上,這裡$18已吃到😋。🔆豉椒鳳爪 -酒樓水準,惹味入味,還算是挺大隻的!🔆山竹牛肉 - 牛肉球彈牙,跟酒樓一樣混有芫茜,比平常小吃店的有水準。🔆阿華田奶茶入口先嚐到阿華田味,然後再嚐到茶味。想不到阿華田味濃之餘保留到奶茶的細滑及味美,兩者非常融合。🔹這家唐記可為替大學站這個缺乏食肆的港鐵站帶點生氣,朝早總是很長龍的。P.S. 是日遲大到~😆
流心阿華田包
燒賣

雞扎
豉椒鳳爪
🔆豉椒鳳爪 -酒樓水準,惹味入味,還算是挺大隻的!

山竹牛肉

外卖自取
流心阿華田包
燒賣
雞扎
豉椒鳳爪
山竹牛肉
2019-08-02 294 浏览
午餐諗唔到食乜,喺附近見到間唐記包點又心郁郁😂今次試咗新產品咖哩牛筋牛腩飯, 一個飯加一個點心, 仲配一包烏龍茶,只係44蚊咋! 其實已經夠飽,但係又貪心叫多咗個菜肉包。。結果。。。😂一定要講下新產品咖喱牛筋牛腩飯!真係出乎意料之外,成碗咖哩,只係得一舊薯仔,其他全部都係牛筋同牛腩! 好多料! 😂😍 啲牛筋好軟,咖哩香得黎又唔會太辣! 好啱送飯! 佢個飯ge份量有好多,貪吃嘅我撈咖哩汁送晒d飯!總結:呢個咖哩牛筋牛腩飯,有份量有質素,抵啊!
午餐諗唔到食乜,喺附近見到間唐記包點又心郁郁😂

其實已經夠飽,但係又貪心叫多咗個菜肉包。。結果。。。😂

一定要講下新產品咖喱牛筋牛腩飯!

啲牛筋好軟,咖哩香得黎又唔會太辣! 好啱送飯!
佢個飯ge份量有好多,貪吃嘅我撈咖哩汁送晒d飯!

總結:呢個咖哩牛筋牛腩飯,有份量有質素,抵啊!

2019-08-01
用餐时段
2019-08-01 129 浏览
**唐記包點-大學站店**最推薦佢嘅鵪𪂹蛋燒賣 同埋 糯米卷 (基本上十次有九次都係買糯米卷邊行邊食 無計啦..趕時間返工)媽媽好鐘意食菜肉包.所以都買左個比佢食.媽媽表示都幾足料.唔姑寒!!糯米卷 HKD 7.5  菜肉包 HKD 7.5 山竹牛肉 HKD18如果喼汁酸D會仲好味鵪𪂹蛋燒賣唔係間間茶樓都能夠叫到嘅點心,買小見小.但唐記竟然有!秘製金錢肚 HKD 18 好惹味 !!鳳爪排骨飯 HKD27  仲有少少菜 . 唔怕得肉食啦
**唐記包點-大學站店**

糯米卷 HKD 7.5  菜肉包 HKD 7.5

山竹牛肉 HKD18
如果喼汁酸D會仲好味

秘製金錢肚 HKD 18 好惹味 !!

鳳爪排骨飯 HKD27  仲有少少菜 . 唔怕得肉食啦
2019-07-26
用餐时段
2019-07-12 92 浏览
今日番工唔知食乜...又趕時間喎..之後見到唐記咪諗住買黎試下!第一次食....先發現原來好抵食呀!叫左一個土尤蒸肉餅忠頭飯..菜莆肉碎包..蠔油鮮竹卷..都係51蚊!!勁抵食!!叫飯嗰陣個職員問我要唔要菜同豉油..好窩心呀原來可以叫多菜嫁...太好啦又問我分盒上定放埋一齊佢地好細心..效率又快...最緊要係好乾淨!講下啲點心先..個飯個肉餅好好食呀!好香土尤味..為一可以改善嘅地方就係嗰塊肉想大快咿...鮮竹卷啲汁都好夠...下次會再買!!
今日番工唔知食乜...
又趕時間喎..之後見到唐記咪諗住買黎試下!
第一次食....先發現原來好抵食呀!
叫飯嗰陣個職員問我要唔要菜同豉油..好窩心呀
原來可以叫多菜嫁...太好啦
又問我分盒上定放埋一齊
佢地好細心..效率又快...最緊要係好乾淨!
講下啲點心先..個飯個肉餅好好食呀!好香土尤味..
鮮竹卷
2019-06-23 98 浏览
放工太累唔想煮飯呢!係附近既唐記包點買個「平靚正」既dinner回家吃😋 蒸飯點心都有好多選擇,價錢又親民呢👍🏻🔸咸魚肉餅飯 $27一打開飯盒,風味十足!咸香味出灑黎都幾足料個飯還加了薑絲及菜!肉餅腍身加埋咸魚野味用黎餸飯岩灑!🔸燒賣 $18拍得住酒樓質數有四粒!好足料入面的豬肉好食還加了粒杞子熱騰騰食,好味😋🔸鮮竹卷$18腐竹皮都幾脆既唔係完全諗曬的,入面有豬肉及冬菇絲,幾入味又不會太咸,不錯呢!🔸海鹽檸檬柚子蜜 $9咸㢂地又酸酸甜甜,幾清新又醒胃,夏天飲不錯👍🏻🔸峰蜜紅棗生薑茶 $9估唔到紅棗味及薑味都幾濃,唔會好甜還有小量薑粒係入面,好飲又可以養顏😋

🔸咸魚肉餅飯 $27

🔸燒賣 $18

🔸鮮竹卷$18

🔸海鹽檸檬柚子蜜 $9
咸㢂地又酸酸甜甜,幾清新又醒胃,夏天飲不錯👍🏻

🔸峰蜜紅棗生薑茶 $9

2019-06-21
等候时间
5 分钟 (堂食)
  • 咸魚肉餅飯
  • 燒賣
2019-06-08 119 浏览
平時食唐記都係幫襯佢d包,今次因為趕時間只好一出閘就買嚟沿路食。首先想講真係好方便,因為一出閘就係。第一次食呢個咸蛋肉餅飯,27蚊嚟講算係超值,食飯最重要係夠熱,佢d飯完全合格。雖然塊肉餅算有d細,而且一食就知係急凍肉無咩肉味,但趕時間醫肚都係一流。

2019-05-25 456 浏览
返左大學趕埋份assignment project,又係大學站既唐記包點買左d外賣番宿舍趕工!唐記包點好多選擇的,有蒸飯、蒸包,煎包、點心還有飲品Tim!! 今日order左d 蒸包、點心一齊 share 黎食又經濟又好有質素呢!!🔸鶉春蛋燒賣 拍得住酒樓質數,一客有三粒!好足料入面的豬肉好食還有蝦呢!熱騰騰食,好味😋🔸黑芝麻蓉包黑芝麻好香丫,甜甜地既好食難怪成日賣灑!🔸菜肉包材料都幾多,菜同肉分佈平均既!不太咸個味岩岩好!🔸香芋包滿滿既芋頭茸在包內,夠香好像在喝香芋珍珠一樣呢!!🔸紅豆包好多紅豆茸,甜甜的紅豆沙味道, good!🔸糯米雞好足料好夠份量,一打開就有陣陣葉既香,材料豐富呢!有雞翼、豬肉、咸蛋黃等等,全部都好入味,肉味滲入左d糯米內又有葉既香,好食😋比酒樓還好吃呢!!

🔸鶉春蛋燒賣

🔸黑芝麻蓉包
黑芝麻好香丫,甜甜地既好食難怪成日賣灑!

🔸菜肉包
材料都幾多,菜同肉分佈平均既!不太咸個味岩岩好!

🔸香芋包
滿滿既芋頭茸在包內,夠香好像在喝香芋珍珠一樣呢!!

🔸紅豆包
好多紅豆茸,甜甜的紅豆沙味道, good!

🔸糯米雞

2019-05-21
等候时间
3 分钟 (堂食)
  • 黑芝麻蓉包
  • 紅豆包
  • 鶉春蛋燒賣
2019-05-21 131 浏览
現加物價通脤 想揾個$20-30既飯都幾難 有時糧尾 手頭緊或者懶洋洋唔想煮飯嘅時候 唐記就會變咗我嘅食堂 偶然都會買啲包點、蒸飯黎食 過下飲茶癮!今次就order咗個菜肉包、紅豆包同鳳爪排骨飯黎當做今日嘅lunch 蒸包啱啱出爐 拎上手仲係熱辣辣 睇落都幾新鮮 菜肉包嘅肉 都尚算足料 一咬落去就咬落去就見肉 啖啖肉 中式包點黎講都算唔錯 另外紅豆包 用真嘅紅豆來做包入邊嘅餡 所以食落去甜度都適中 食落仲有沙沙地嘅紅豆蓉口感 所以都算係大件夾抵食 最後就係鳳爪排骨飯啦 排骨同鳳爪嘅味道同酒樓食嘅味道差唔多 但價錢就爭一大截 可以話係性比價高既盅頭飯
2019-05-21 152 浏览
作為半供讀既窮學生,係中大讀書,真係每一晚都要為食咩而煩惱🤦‍♀️而唐記包點就簡直係窮學生既恩物,平靚正!食開唐記都知,唔係間間唐記都好服務,正常的,大大個蒸爐,係辛苦工!不過大學呢間既唐記姨姨係辛苦工作下都有禮貌,值得一讃環境都幾乾淨整潔!食物方面,同一般既唐記都一樣想食既都會搵到!但特既係,呢到有生薑茶同柚子蜜,勁吸引又唔係間間都有!重點係夠平海鹽檸檬柚子蜜,雖然唔係好飲到海鹽味,但酸酸甜甜,又止渴!好飲買多枝生薑紅棗比朋友飲淡淡既紅棗香,岩哂女仔補身仲叫左燒賣,配我鐘意既腐皮仲有我最愛既牛肉球,夠結實,有牛味!朋友想食既章魚飯勁大塊,肥瘦適中,好爽口!唐記中抵食既珍珠雞勁足料!有雞翼叉燒蛋黃等等等真冬菇今時今日食野到到都貴,難得仲有唐記可以選擇!期待繼續出多d新野
而唐記包點就簡直係窮學生既恩物,平靚正!
不過大學呢間既唐記姨姨係辛苦工作下都有禮貌,值得一讃

環境都幾乾淨整潔!

食物方面,同一般既唐記都一樣

想食既都會搵到!

但特既係,呢到有生薑茶同柚子蜜,勁吸引
又唔係間間都有!重點係夠平

海鹽檸檬柚子蜜

蜂蜜紅棗生薑茶

買多枝生薑紅棗比朋友飲
淡淡既紅棗香,岩哂女仔補身

仲叫左燒賣,配我鐘意既腐皮

仲有我最愛既牛肉球,夠結實,有牛味!

朋友想食既章魚飯

勁大塊,肥瘦適中,好爽口!

唐記中抵食既珍珠雞
勁足料!有雞翼叉燒蛋黃等等等

真冬菇

今時今日食野到到都貴,難得仲有唐記可以選擇!
期待繼續出多d新野
2019-05-20
海鹽檸檬柚子蜜
蜂蜜紅棗生薑茶
2019-04-15 153 浏览
我是唐記包點的粉絲,去到邊就會食到邊買到邊,今次就來到大學地鐵站附近的唐記包點買外賣。同樣地餐牌清晰可見,圖文並茂。先不忘叫了這裏出名的點心,鵪鶉蛋燒賣和鮮竹卷都是我至愛的點心🥧。一份有三粒鵪鶉蛋燒賣,非常大粒,豬肉新鮮,而且有口感。然後就點了一支原味豆漿,大豆味道濃郁,仲可以返去煲熱飲。另外還有一些自家製滋潤生薑茶和檸檬柚子蜜等飲品選擇。這間店舖還有期間限定的臘味糯米飯,冬日窩心暖胃,很吸引喔。四個蒸飯都非常有份量,我同家人就Share食,每款蒸飯味道入味新鮮。熱賣的糯米雞很大隻,荷葉味道濃郁,而且入面真係食到大大件雞肉架,足料!這一餐飯我和家人都很滿足,而且食物款式多,很快我們會再幫襯!

同樣地餐牌清晰可見,圖文並茂。

一份有三粒鵪鶉蛋燒賣,非常大粒,豬肉新鮮,而且有口感。

然後就點了一支原味豆漿,大豆味道濃郁,仲可以返去煲熱飲。
另外還有一些自家製滋潤生薑茶和檸檬柚子蜜等飲品選擇。

這間店舖還有期間限定的臘味糯米飯,冬日窩心暖胃,很吸引喔。

2019-04-15 93 浏览
真係去到邊都有我最鍾意嘅唐記包點專門店,今次就買晒一家大細嘅份量,返屋企同屋企人食飯。啱啱做完嘢,一出大學地鐵站就有唐記包點,就根據家人的指示買了幾款蒸飯。餐牌非常清晰,分門別類列明食物及圖片,原來包類都有超過十多款,多款選擇。我們就一口氣點了差不多$200的美食,非常豐富!奶皇包表面都見到係奶黃色,一眼就認得出佢。食落去奶黃帶一點流心質感,味道香濃。還有香芋包及香菇雞包,拿上手還是很熱的!蒸飯一共有八款選擇,我們分別叫了四款,當中的北菇雞飯雞件非常多,整盒飯是滿滿的,雞肉質感滑嫩,味道很新鮮。最後我和家人都食到捧住肚,非常飽及滿足!

我們就一口氣點了差不多$200的美食,非常豐富!

還有香芋包及香菇雞包,拿上手還是很熱的!

最後我和家人都食到捧住肚,非常飽及滿足!