2017-11-05 487 浏览
點心選擇不算多,但食品都幾好味,墨汁蝦餃、乳鴿、糟滷醉蝦和榴櫣手抓餅都好味。當日叫咗3款酒醉的食物 - 醉蝦、醉蟹和醉雞,但3款的酒味和甜度都唔同,本人覺得醉蝦最好味,蝦很新鮮又大隻(出乎意料之外)。但,「米羅」米燒賣、鴨絲拉皮和醉雞就做得麻麻哋喇。
但,「米羅」米燒賣、鴨絲拉皮和醉雞就做得麻麻哋喇。
2017-11-03
my friend recommends to come to this restaurant to have early dinner. She said it's really tasty and comfortable to chat and eat!We come at around 6pm. There are so many customers. We just wait for a while as we have made a booking.We have chosen 3 dishes tonight! Although they are not large portion, they are all delicious and display in a beautiful way! We enjoy a lot!

We enjoy a lot!
第一,背景音樂真係好嘈 好大聲 同屋企人傾計要嗌出聲 到最後完全無曬心情傾計老豆話似入左DISCO囉第二,背景音樂可以播播下無啦啦腰斬 播另外一首 完全唔知發生咩事第三,背景音樂既選擇真係有待改善。可以播Taylor Swift近期既Look what you made me do,然後在過幾首就播舊歌播下R&B... 舊抒情情歌..例如I wanted you by INA同Missing me by RJ Helton個人而言覺得同間餐廳完全格格不入所以可以改善下 否則雖然d菜式既特別既吸引都真係唔會番黎幫襯 有名你叫social place但完全social唔到囉
老豆話似入左DISCO囉
第三,背景音樂既選擇真係有待改善。
個人而言覺得同間餐廳完全格格不入
2017-10-28
2017-10-26 733 浏览
唐宮小聚聚一聚一早訂座,唔洗似walk in客咁一入座已被説明限時交枱,6時半入座,被安排近窗梳化位,坐得舒適~首先叫了3小碟...粒粒豬手夠咬口,特別好吃乳鴿...細細隻,唔肥膩,每人限叫1隻荷葉飯...飯粒粒粒分明唔糊口,不過口感一般,1人1小碗,份量唔多,友人覺得味道偏咸流沙包...外形非常吸引,黑色包身配上金色點綴,望見已經好想食...然而味道跟一般酒樓沒兩樣,無預期既一吃愛上味道(´・_・`)蠔餅...份量充足,非街外一般薄餅形,做得鬆脆香口,當然蠔肉數量多些更好XD火焰菠蘿(菠蘿牛腩)...火焰似只係用黎呃like用途,對烹調/翻熱無作用,味道嘛...其他食肆既菠蘿炒牛肉會好吃點...XD當然,店內菜式眾多又一據說會更新菜單...要有機會再去品嘗,先知名符其實定名大於實~🙃
唐宮小聚聚一聚
首先叫了3小碟...粒粒豬手夠咬口,特別好吃
乳鴿...細細隻,唔肥膩,每人限叫1隻

2017-10-25
2017-10-22 30962 浏览
電梯門一開,踏入 The L.Place 的 2/F ,眼前頓時一亮,一道玻璃牆映入眼瞼,上面貼了餐廳的金字招牌。目光穿過玻璃牆,餐廳內部的環境也就一目了然了。下午1點鐘左右,吧檯有位置可以即入即坐。雖然吧檯位坐起來有點局迫,但是可以近水樓檯看風景,吧檯上各式點心的陳列品顏色鮮艷搶眼,造型逼真,讓我大飽眼福。吧檯裡面有許多的層層蒸籠疊疊而上,蒸汽冉冉……點心師傅忙而不亂地工作著。[酒釀棗糕]HK$ 49 另收加一。三粒像削了皮的馬蹄形狀的白饅頭,上面隨意放了一些紅棗片,吃不出有酒釀的存在😌。[鮮齋菜蒸餃]HK$ 49 另收加一。三個大大的艦艇級的手工蒸餃,外形飽滿,餃子皮薄至透明狀,內餡素菜豐富,味道可口。[桂香啤梨]HK$ 59 另收加一。原隻削了皮的啤梨蒸至通紅,桂花的香氣飄逸,吃口甜蜜並且爽脆,是秋季清肺潤喉的佳品😍。[同甘共苦]HK$ 89 另收加一。[同甘共苦]實質是[鹹蛋黃苦瓜],金黃色的鹹蛋黃裹住翠綠色的苦瓜,經過油炸,熱辣辣,口感香脆,少苦澀味。鹹蛋黃同苦瓜相結合,使得苦瓜不再難吃,使得鹹蛋黃也少了一份邪惡。[金魚戲水]HK$ 59 另收加一。[金魚戲水]實質是[川汁雙
目光穿過玻璃牆,餐廳內部的環境也就一目了然了。

下午1點鐘左右,吧檯有位置可以即入即坐。

[酒釀棗糕]HK$ 49 另收加一。
酒釀棗糕

[鮮齋菜蒸餃]HK$ 49 另收加一。
鮮齋菜蒸餃

[桂香啤梨]HK$ 59 另收加一。
桂香啤梨

[同甘共苦]HK$ 89 另收加一。
同甘共苦

[金魚戲水]HK$ 59 另收加一。
[金魚戲水]實質是[川汁雙色皮蛋],將雙色皮蛋擺設成2條相對游水的金魚,紅辣椒片做金魚的眼睛,尾巴彎彎的,非常形象化🐠。
金魚戲水

[陳釀醉蟹]HK$ 69 另收加一。
酒味不算太濃,湯汁帶有甜味,既使是不嗜酒的人,也可以盡情享受😋。
陳釀醉蟹

最後一道特色[蒼蠅碟]😊。

[唐宮小聚]供應的菜式比較新潮,點心的設計也一反傳統,可以讓人體驗到非一般的口味和感受。
2017-10-21
鮮齋菜蒸餃
桂香啤梨
同甘共苦
金魚戲水
陳釀醉蟹
老闆最愛吃中菜, 所以dept聚餐,我們必定是到openrice搜羅各式各樣的中菜館。 見「唐宮小聚」的菜式相當別緻, 我們便事先book定枱,準備好一頓樂也融融的晚餐。🌝 「唐宮小聚」位於皇后大道上的L PLACE的二樓, 餐廳空間很大,而裝修有別於一般的中菜館,富有現代感, 淺色木地板,白色大理石枱面和米色木造座椅,營造出輕盈素雅的感覺。 最令我一見難忘的是, 餐廳中間有一張可坐十二人用餐的標準兵乓球枱,很有特色趣味!😎😎😎 其他座位也有不少組合, 有兩三人的小桌,也有適合大夥兒慶生聚會的大長桌,或沙發座位。 菜式方面, 餐廳主打改良的中式點心和小菜,給予客人不一樣的體驗, 值得留意的是,菜餚全以健康的米糠油烹調,無味精添加。 來「唐宮小聚」,有兩道菜是必點的!😏 第一道 - 陳釀醉蟹($69) 有別於坊間的醉蟹🦀, 「唐宮小聚」採用熟的太湖大閘蟹, 加以陳年花雕酒和話梅等浸泡,難怪咁入味啦!😎 每件醉蟹都被滿滿的蟹黃包圍着, 入口充滿酒香而不膩, 可能是小編至今吃過最好吃的醉蟹!😋 第二道菜 - 白玉王鴿($25) 燒乳鴿🐦火侯控制得剛好, 外皮酥脆甘香,肉質鮮嫩多汁。 而
老闆最愛吃中菜,
見「唐宮小聚」的菜式相當別緻,
我們便事先book定枱,準備好一頓樂也融融的晚餐。🌝

「唐宮小聚」位於皇后大道上的L PLACE的二樓,
餐廳空間很大,而裝修有別於一般的中菜館,富有現代感,
最令我一見難忘的是,
其他座位也有不少組合,
菜式方面,
餐廳主打改良的中式點心和小菜,給予客人不一樣的體驗,
值得留意的是,菜餚全以健康的米糠油烹調,無味精添加。

來「唐宮小聚」,有兩道菜是必點的!😏
第一道 - 陳釀醉蟹($69)
有別於坊間的醉蟹🦀,
「唐宮小聚」採用熟的太湖大閘蟹,
加以陳年花雕酒和話梅等浸泡,難怪咁入味啦!😎
陳釀醉蟹
每件醉蟹都被滿滿的蟹黃包圍着,
入口充滿酒香而不膩,
可能是小編至今吃過最好吃的醉蟹!😋

第二道菜 - 白玉王鴿($25)
燒乳鴿🐦火侯控制得剛好,
外皮酥脆甘香,肉質鮮嫩多汁。
而且價錢只需$25,性價比超高呀!🤘🏻
白玉王鴿
踏入秋天,當然要多喝滋潤湯水抗乾燥啦~
所以我們便了每日燉湯($79),
是日燉湯為四果燉湯,
四果包括蘋果、雪梨、木瓜和無花果,
加上猴頭菇等滋陰潤燥的配料,
入口充滿着淡淡的果香,清甜而不膩,
還可以食埋湯渣,實行潤到底!😎
四果燉湯
桃醬鮮魚🐟是新菜式,
也是小編整頓晚飯最欣賞的菜式。😆
以當造的鮮魚,配以醃楊桃、麵豉醬和酸子薑,
鋪上魚身上然後蒸煮,魚的鮮味更加突出!☺️
新出品的蘋果軟包🍏
新鮮出爐,散發著陣陣蘋果清香~
軟包口感鬆軟,
裏面餡料十足,還有粒粒分明的蘋果肉,香甜可口,值得一試!👍🏻
蘋果軟包
飯後甜點當然少不得!
有別於中餐廳的普通甜品:紅豆沙、綠豆沙和湯圓等,
「唐宮小聚」的甜品新穎有趣得很,
見醉喜歡梨🍐這道新菜式相當有意味,
我們便點了~😊
原個香梨去皮,
用桂花糖煮成的糖水浸泡着,
香梨咬落香甜又多汁,冰凍又解渴,正!😋
醉喜歡梨
整體來說,
「唐宮小聚」環境舒適,服務稱心滿意,
食物創新美味,每一道菜都讓我們感到很驚喜,價錢又合理,
下次一定要再邀請朋友來一起食過返尋味,
再嘗嘗這裡的精緻菜餚!😏
白玉王鴿
蘋果軟包
醉喜歡梨
2017-10-06 666 浏览
碟餘殘羹,很快被收走。若三五知己一聚,勿選此間,服務人員會數算入座時間,約45分鐘之後會,👀不斷射向你們,然後要不要落柯打,最後叫找數!食物是可以接受整潔是可以接受

食物是可以接受

• 猛虎咬豬
  • 黑金流沙
  • 紅油抄手
2017-09-28 790 浏览
因為受到朋友影響,終於鼓起勇氣同決心開始寫我第一篇食評!今次黎呢間餐廳,非常特別,不是一般餐廳用餐過程,而是一個非凡的鮮果中菜派對!今次晚飯活動是由餐廳同名廚Jacky Yu一齊合作,咁既活動都係第1次參加!上菜前,大廚都會介紹每碟菜式,我地食個時可以更加了解到道菜,真係幾細心!由於太多菜式未能盡錄,只介紹我最喜歡的!上頭盤了!陳釀醉蟹聽大廚介紹係用太湖大閘蟹,而且加入話梅,酒好香,唔會遮蓋蟹既鮮味,蟹又多膏,好好味!真係一隻都唔夠四果燉湯好甜好滋潤 又落埋雞去燉,真係當水飲都飲幾碗!同行朋友都讚不絕口,臨走仲走去問大廚自己點煲有部份菜式無影到相,情況有點混亂,哈哈~~~之後,頭盤就有我最鐘意既桃醬鮮魚配以醃楊桃、麵豉醬及酸子薑,非常惹味,而且魚味鮮甜,但可再滑些!最後以最喜歡梨為完結…真係好好味,梨夠清甜,多汁,酒味不太重,易入口,整體清甜,好清新!補上當日Menu,全場食客都有唐宮小聚月餅送!包裝玩味重,好特別!(借唐宮小聚官方網)
因為受到朋友影響,終於鼓起勇氣同決心開始寫我第一篇食評!

由於太多菜式未能盡錄,只介紹我最喜歡的!

上頭盤了!

好甜好滋潤

有部份菜式無影到相,情況有點混亂,哈哈~~~

之後,頭盤就有我最鐘意既

桃醬鮮魚

最後以最喜歡梨為完結…

(借唐宮小聚官方網)
2017-09-26
2017-09-27 1080 浏览
上次weekend去過尖沙咀分店 好多人等位所以冇食到今次星期六既9點鐘 中環呢到完全唔洗等餐廳裝潢時尚摩登,感覺幾舒服碟上有D小昆蟲印花 幾可亂真乳鴿細細隻 熱辣辣 有提供手套同濕紙巾皮香肉嫩 唔會乾爭爭 25蚊真係幾抵 我1個女仔食哂一隻都冇難度(每人限叫一隻)猛虎咬豬 係一塊饅頭包住舊扣肉咬一啖 好多肉汁流唒出黎 肉下面有D酸菜減低膩度,好味!蟹粉豆腐下面有火烘住上碟  顏色好鮮艷豆腐好滑, 可惜蟹粉味唔夠濃  不過不失脆蝦多士多士炸得鬆脆  可惜蝦肉較薄  如果蝦肉可以厚身D  相信口感會更好  味道唔錯麻辣燒賣成舊都係糯米飯黎 小小辣口感味道麻麻 唔推薦 個人都係鍾意傳統豬肉燒賣松露香菇造型真係加唒分入面個餡都唔錯 淡淡松露香 餡料可以再多d素包黎講幾好食 整體用餐感受都OK  坐得舒服 唔會太嘈職員欠缺笑容 冇乜精神咁 服務不過不失啦上菜速度都幾快 菜式分量唔多 所以就算2個人 叫多兩個點心都唔怕食唔唒。點心造型別緻 味道都唔錯  我覺得好適合帶外國既親友黎試下
上次weekend去過尖沙咀分店 好多人等位所以冇食到
今次星期六既9點鐘 中環呢到完全唔洗等

餐廳裝潢時尚摩登,感覺幾舒服
碟上有D小昆蟲印花 幾可亂真

乳鴿
乳鴿細細隻 熱辣辣 有提供手套同濕紙巾
皮香肉嫩 唔會乾爭爭 25蚊真係幾抵
我1個女仔食哂一隻都冇難度(每人限叫一隻)

係一塊饅頭包住舊扣肉
咬一啖 好多肉汁流唒出黎 肉下面有D酸菜減低膩度,好味!

蟹粉豆腐
蟹粉豆腐
下面有火烘住上碟  顏色好鮮艷
豆腐好滑, 可惜蟹粉味唔夠濃  不過不失

蝦多士

乳鴿
松露冬菇包
  • 蝦多士
2017-09-24 901 浏览
長輩聚餐🍻故選擇傳統中式菜✨誰知這間餐廳主打特色粵菜😂😂 不過喜出望外😋😋😋餐廳裝修整潔乾淨,服務員態度親切🙂食物用料和擺盤能看出廚師用心製作!讚👍🏼 推薦:乳鴿、 非常山竹😋😋😋
非常山竹
  • 白玉王鴿
2017-09-12 626 浏览
近日去開我最愛的唐宮小聚食飯,一個月無去就見到佢地出左好多新菜式喎!! 當然我都唔執輸叫左幾個新菜式試一試佢,叫左腐乳蟶子、南瓜菜苗、麥片雙薯、黑金流沙同埋陳釀醉蟹(我最愛),整體質素都幾好!其中個麥片雙薯好好食!甜甜地,一啖一粒,好快食哂。最後甜品當然唔少得,今次臨近中秋,我決定叫個奶皇月餅,職員好有心咁幫我地預熱左月餅,微暖的月餅果然係唔同味道,香好多。食飽周圍望下餐廳佈置,掛左好多球拍袋,原來佢地就係今次月餅既包裝袋,好得意呀!
2017-09-04
  • 麥片雙薯
  • 腐乳蟶子
2017-09-10 1022 浏览
是日和幾個同事一齊到唐宮來個午餐小聚。早早book台,準時12:10到達,此時餐廳人還不是很多。不用等位,而且今天運氣也不錯,被安排了一張靠窗邊的餐台,向外看便是中環中心對出的廣場。大家都肚餓非常,每人揀一兩款之後就可以落order。上次速度也令人滿意,畢竟午市時間非常緊張。時值金秋,唐宮也推出了近年大行其道的奶皇系列自家品牌月餅。特別之處在於可以單點一件嘗味,滿足一下不同食客的需求。首先送上的是乳鴿~ 因為今年係25週年,所以推出了這個優惠回饋食客,招牌乳鴿都祗係$25一隻~ 不過,限定每人只可以叫一隻。我們一行5人,點了3隻。這幾隻乳鴿真的不負所望,皮脆肉嫩,很juicy!哈哈,大家看我異常喜歡,所以就讓我一個人吃一隻。希望下次來,$25乳鴿這個活動還沒結束吧~我個人有個奇怪的偏好,就是喜歡黑媽媽烏卒卒的食物,比如墨魚汁意粉之流。所以看到這款墨汁蝦餃,當然是必試的啦~ 雖說墨汁蝦餃是gimmick嘢,但蝦餃皮略帶墨魚汁香味,煙韌之餘不易散爛,裡面的蝦肉豬肉餡還有黑松露醬香。眞的很不錯~!飲茶必食流沙包~ 更何況今次的流沙包走矜貴路線:黑色竹炭包,掃上食用金漆,賣相矜貴,裡面的奶黃流
是日和幾個同事一齊到唐宮來個午餐小聚。

白玉王鴿(1隻)

這幾隻乳鴿真的不負所望,皮脆肉嫩很juicy!哈哈,大家看我異常喜歡,所以就讓我一個人吃一隻。希望下次來,$25乳鴿這個活動還沒結束吧~

墨汁蝦餃(3件)

黑金流沙(3件)

飲茶必食流沙包~ 更何況今次的流沙包走矜貴路線:黑色竹炭包,掃上食用金漆,賣相矜貴,裡面的奶黃流心澎湃,淡淡蛋黃香~ 好睇又好食~

松露香菇(3件)

接下來的是幾可亂真的松露香菇包~ 憑藉可愛的造型和創意的口感成為用餐食客必點的點心之一。餡料主要是蘑菇,鹹甜味還裹著蘑菇的清香

荷花蒸飯

由於我們有幾位男士,所以主食必不可少,荷花蒸飯是同事推介的。賣相和分量都還不錯;米飯有口感,有飯香;配料頗豐富,有蝦肉以及豬肉粒,還食得出有鹹蛋黃,整體不錯。

肉鬆手抓煎餅

手抓餅有榴蓮以及肉鬆兩款可選,一份有兩件。略嫌餅皮過厚了一點,很香牛油味,但是很油膩~ 我們兩人share一件,吃完都覺得膩。肉鬆好吃~

火焰菠蘿

這款火焰菠蘿被標籤為signature,而根據我們目測,幾乎每桌必點。送上餐桌的時候,侍應會用火槍點燃,可惜侍應並沒有給與任何指引,就離開了。我們等了大概一兩分鐘,看著火焰相對小了,但還沒完全熄滅,決定不等了,就冒險揭開了菠蘿蓋。原來,這是菠蘿牛肉。這個組合有新意,但是個人一般。剛好我吃的牛腩有肥膏,也有筋,有點膩,也恰好是菠蘿解了這個膩個人感覺還好

小小楊梅(3件)

飯後甜點,對於我來說,幾乎是必備的。看大家都不嗜甜,我就選了這款小小楊梅。實則是圓碌碌的煎堆皮,外層是脆卜卜的糖粒,包着奶黃餡,再加上一塊薄荷葉,與真楊梅可以魚目混珠略嫌外層有點硬,其他的都還不錯。

埋單的時候記得出示AsiaMiles會員卡號碼儲里數啊!
不要像我一樣,不記得......
另外,還會有一張有效期一個月的現金券,不過僅限晚市堂食。

下次再來試其他出品~

2017-09-05
白玉王鴿(1隻)
墨汁蝦餃(3件)
黑金流沙(3件)
松露香菇(3件)
荷花蒸飯
Couldn't deny the fact that the place has good decoration and spacing, with creative menu and designs. However, the food is too heavily-tasted and too oily. Even for the buns, that suppose to be low in oil, they should have been using pork oil to make and it's definitely not a good source of oil. I suffered from diarrhea after lunch, and finally able to vomit in the midnight of what I have had in the afternoon...I wouldn't go there again, the price wasn't cheap at all too.

2017-09-04
2017-09-02 688 浏览
今日帶住小朋友喺中環揾食,撞啱寫字樓食飯時間,本身選擇已經唔多啦,仲要周圍都咁多人。咁啱諗起之前想試又訂唔到位既唐宮小聚,特登行咗陣於1:45pm先上去,都仲有啲人龍,建議訂位好過walkin,好在20分就有位坐。環境唔算好寬趟,但未至於擠迫。食物有點創新,不過改咗啲特別名字,例如猛虎咬豬,其實夾餅好似老虎張口咬著中間既肥腩肉。正好吸引咗細路眼球,樣樣都話想試吓。食物算嚟得快,可能過咗兩點飯市開始少人,反而快過龍張枱放唔晒。食物都算精緻,賣相不錯,只係份量不算很多,但每款價錢調低咗啲,方便人少可以order多幾款食物,一班大人食就真係會叫到一枱都係。味道偏濃味,似上海京滬菜,算中上水準。員工服務不過不失,收碟速度超快,好在唔喺飯市,如果唔喺我諗坐多陣都會狂問食物到齊未兼收剩杯茶。總括嚟講喺中環算唔錯選,不過要預早訂位及避開飯市會比較適合享受食物。
2017-09-01
2017-08-27 557 浏览
啲野食ok啦,唔係特別好食。惟獨係個蘑菇麭幾得意,幾好食。但係話咗8:30交枱,8:00就開始摧我地走。之後嗰15分鐘問咗我地「食完未?」足足6次。啲碟仲有嘢食,朋友之間傾吓計,慢慢食都唔得?😐
啲野食ok啦,唔係特別好食。惟獨係個蘑菇麭幾得意,幾好食。

2017-08-25