2019-06-26 1887 浏览
好搞笑碗入面会有昆虫嘅图案,所以当初一坐低嘅时候屋企人以为入面真系有昆虫 。😂 另外,呢间会有公仔点心,又或者香港较少见嘅小菜。🧐 装修都比较新式,所以见到会有梳化位可以坐。 虽然整体几特别,但系价钱偏贵。--🕊 唐玉王鸽 HK$33 / 只见枱枱叫,所以试下。无决定错,佢真系好香,热辣辣,一拆热辣辣嘅油会流出嚟,而且皮少少脆。肉唔会好un。.🐷 冰镇咕噜 HK$99内地食过, 香港好少见。咕噜肉系脆皮嘅,但呢间嘅酱都冇整得咁多,所以冇平时食开嘅咁甜。.💜 紫薯猪猪 HK$29外貌好得意,但都系只系普通嘅紫薯包。.🖤 黑金流沙 HK$49都几流沙,但系同平时出面食嘅差不多,纯粹变咗黑色。.🦐 墨汁虾饺 HK$49佢比较特别系佢个皮用咗墨汁,所以会有少少味道。.🥢 小食拼盘 HK$109 / 3款酒埕醉鸡, 几重酒嘅味道,鸡都唔会太鞋。青芥木耳, wasabi味道都几重。鸡丝粉皮, 胡麻酱份量好多。.🍜 泰式冬阴功海鲜金边粉 HK$69冇谂过中菜馆会有泰式嘢,但又唔会话好难食波! 都几香,少少辣。.🥄 特色甜品 HK$89 / 3款得意小猪, 焦糖味嘅布甸,外型好可爱。冰皮寿桃, 个皮好

🕊 唐玉王鸽 HK$33 / 只

🐷 冰镇咕噜 HK$99

💜 紫薯猪猪 HK$29
外貌好得意,但都系只系普通嘅紫薯包。
🖤 黑金流沙 HK$49
都几流沙,但系同平时出面食嘅差不多,纯粹变咗黑色。

🦐 墨汁虾饺 HK$49
佢比较特别系佢个皮用咗墨汁,所以会有少少味道。
🥢 小食拼盘 HK$109 / 3款
🍜 泰式冬阴功海鲜金边粉 HK$69

🥄 特色甜品 HK$89 / 3款
得意小猪, 焦糖味嘅布甸,外型好可爱。冰皮寿桃, 个皮好似糯米糍嗰皮咁,入面就系榴槤。 小聚盆栽, 系好细好普通嘅木糠布甸。如果畀我再拣我会拣其他好似抵啲。
  • 白玉王鸽
⭐#唐宫小聚⭐ 主打摩登中菜,采用充满艺术感的装饰材料搭配点缀🎨🤩为庆祝唐宫小聚上市8️⃣周年﹐而家全线分店🆒限量推出 #MakeYourOwnBun 黑金流沙包 🍞 ====—====—====—====—⭐️#推介⭐️ 🏆🖤黑金流沙包彩绘🎨 🏆 💲2️⃣9️⃣/3只 (原价$49)👧🏼客人可用特制毛笔🖋,以及唐宫小聚特别为黑金流沙包研发的可食用金色颜料💛,在流沙包上发挥创意🎨亲自手绘个人风格的黑金流沙彩绘,创出独一无二的黑金流沙包😍🥳🤩 ..............................✨黑金流沙包:黑芝麻制成香软的黑色包点🖤,内馅有香浓的奶黄流沙💛,质感细腻,更😜采用了特制的可食用金色颜料作包面点缀🌟必试‼️ 🦐脆虾多士🍞($79/3件) 🤩虾多士脆卜卜,松脆美味😜  💜非常山竹‼️($49/3件) 📷#相机食先系列‼️ 卖相似足山竹🎋外层食落似咸水角🥠,内里系🦞龙虾汁配上蟹肉🦀惊喜🔟足😍🦢白玉王鸽($33/份) 『一只两边』#招牌菜之一🥇 新鲜热辣🔥,油脂四溢💦,外皮酥脆,肉质非常嫩滑,juicy多汁,齿颊留香👅仲细心地提供手套🧤供客人😍 🐥无咁简蛋🍳($

====—====—====—====—

⭐️#推介⭐️ 🏆🖤黑金流沙包彩绘🎨 🏆
💲2️⃣9️⃣/3只 (原价$49)

🦐脆虾多士🍞($79/3件)
🤩虾多士脆卜卜,松脆美味😜

💜非常山竹‼️($49/3件)

🦢白玉王鸽($33/份)

仲细心地提供手套🧤供客人😍

🐥无咁简蛋🍳($119)
『🌶辣子鸡配芒果酱🥭』鸡蛋原来系分子料理—芒果酱🥭,配上四川菜辣子鸡🌶两者结合一起创作出新颖而特别的菜色😍

🍍火焰菠萝🐄($119)
『红咖哩牛腩』火焰菠萝入面系红咖哩牛腩,用上新鲜菠萝🍍制成,再配上香浓软腍的牛腩🐄

🍆风沙茄子🌶($79)
茄子炸左之後,再淋上辣椒🌶及蒜蓉粒,🈵🈵避风塘的口味😛
====—====—====—====—
2019-04-21
2019-10-10 0 浏览
之前在深圳有帮趁过, 出品有特式和食物质素也很高的. 这次来到香港中环的分店试试. 平日中午食饭时间来到, 我们一行四人订了位可以直接入座了. 餐厅内人头涌涌, 座无虚席. 陆续还有不少没有订枱的客人来到, 可惜无订位的, 大多等不到座位而离开了. 金金的竹炭流沙包很热的, 食时要小心!流沙香浓, 蛋黄出色但装饰的金色就太多了, 满手闪闪的. 长长的炸虾春巻香脆, 好味!火焰菠萝上枱时, 会点火菠萝外围会有火烧一阵. 菠萝内装有牛腩, 配饭食一流有名的乳鸽我地太夸张, 每人一只建议每人半只就足够了. 一只份量太多. 肉质嫩滑, 有水份前菜三小碟 – WASABI云耳WASABI味道足够, 鼻会有感觉. 不要一次食太多. 前菜三小碟 – 黑松露手撕鸡松露味浓浓, 不错. 前菜三小碟 – 麻酱荳腐 – OK!整体 OK座位舒适食物质素很好!

金金的竹炭流沙包
很热的, 食时要小心!
流沙香浓, 蛋黄出色
但装饰的金色就太多了, 满手闪闪的.

长长的炸虾春巻
香脆, 好味!

火焰菠萝
上枱时, 会点火
菠萝外围会有火烧一阵.
菠萝内装有牛腩, 配饭食一流

有名的乳鸽
我地太夸张, 每人一只
建议每人半只就足够了.
一只份量太多.
肉质嫩滑, 有水份

前菜三小碟 – WASABI云耳
WASABI味道足够, 鼻会有感觉.
不要一次食太多.

前菜三小碟 – 黑松露手撕鸡
松露味浓浓, 不错.

前菜三小碟 – 麻酱荳腐 – OK!

整体 OK
座位舒适
食物质素很好!
2019-09-18
2019-10-05 249 浏览
日期:10月3日人数:8人一班同事去team lunch! 之前一日下昼先比较匆忙地订枱,难得打电话去呢度话有位,咁就即刻订咗啦。地点就系中环中心旁边嘅商业大厦楼上2楼,离Office有啲距离,不过都算方便。由於有75分钟嘅交枱限制,我哋一坐低就即刻点嘢食。一行六男两女,好多男士食量都唔细,叫咗一堆点心同埋两碟饭。拣部份食物来点评一下。首先就系乳鸽,偏细只,炸得金黄色,肉质结实,但冇自动附送淮盐,感觉差咗少少味道;但系座位度自动摆左一对胶手套,系一个加分嘅服务位。笼仔荷叶饭几足料,份量亦都唔细。麻辣烧卖入边嘅馅料系糯米,可惜系除咗麻辣味之外,其他味道欠奉。山竹咁样嘅系一个好似咸水角嘅东西,里面有虾同埋蟹肉馅料,炸得好香脆。同样好食既炸物仲有春卷同炸云吞,新鲜热辣扑扑脆。炸云吞入边仲有好多芝士,新奇得意。煎荠菜饺馅料足够,煎既时间啱啱好。鲜虾炒肠粉味道都唔错,但个人觉得可以放多啲XO酱入去炒,会比较惹味。牛肉陈村粉同墨鱼墨汁饭都可以接受。甜品三款,卖相非常得意既猪仔系冻椰汁布甸,见到都唔舍得切开佢黎食,够甜够冻够好食。第二样系盆栽布甸,而最後系热情果布丁。呢间餐厅开业左一段时间,但装修依
日期:10月3日
人数:8人

拣部份食物来点评一下。
煎荠菜饺馅料足够,煎既时间啱啱好。
牛肉陈村粉同墨鱼墨汁饭都可以接受。

呢间餐厅开业左一段时间,但装修依然保持良好,我地坐嘅系梳化位,好舒服。服务贴心,经常来加茶。上菜速度都算快。虽然有75分钟交枱限制,但都冇特别催促我哋。价钱唔平,但尚可接受。
2019-08-25 1090 浏览
同屋企人庆祝生日,拣左呢间中菜餐厅。位置好宽落,装修时尚,侍应正常,快手快脚。食物中规中律,但外貌真系相当一流,岩哂锺意打卡既朋友。今次叫左10样,每人大约$180。小食拼盘 $109要左猪手,木耳同粉皮,分量唔多,味道较清,系粉皮较为厚身。黑金流沙 $49黑底金光闪闪外形几靓,一咬流心奶黄流哂出黎,奶黄唔会太甜做得几好,而且个包好软熟。冰镇咕噜 $99分量都系唔多,得八粒肉,但多水果,整得几好,好松化同多左水果甜味系到。猛虎咬猪 $39一大旧猪肉,味道好浓好好味。 白玉王鸽  $33乳鸽好嫩多汁,皮好脆,够哂热辣辣,好入味,呢个真系好抵食。脆虾多士 $79食落酥化,但偏油腻。荷叶蒸饭 $99一个点心笼咁大个,好香好足料,入面有瑶柱虾鸡肉等好多配料。蛋黄鱼皮 $79咸蛋黄香味好出,炸得好酥好脆,但就偏油腻。 秋葵淮山 $79正正常常,分量唔算好多,几新鲜爽口。冰皮寿桃 $39生日就当然叫个寿桃配合返,冰皮过厚唔太烟韧,而馅料系榴槤,甜味岩岩好,若榴槤味可以再浓郁少少会更好。

小食拼盘 $109
要左猪手,木耳同粉皮,分量唔多,味道较清,系粉皮较为厚身。

黑金流沙 $49

冰镇咕噜 $99

猛虎咬猪 $39
一大旧猪肉,味道好浓好好味。

白玉王鸽  $33
乳鸽好嫩多汁,皮好脆,够哂热辣辣,好入味,呢个真系好抵食。

脆虾多士 $79
食落酥化,但偏油腻。

荷叶蒸饭 $99
一个点心笼咁大个,好香好足料,入面有瑶柱虾鸡肉等好多配料。

蛋黄鱼皮 $79
咸蛋黄香味好出,炸得好酥好脆,但就偏油腻。

秋葵淮山 $79
正正常常,分量唔算好多,几新鲜爽口。

冰皮寿桃 $39
2019-07-21
  • 黑金流沙包
2019-08-06 1315 浏览
Social place offers a modern makeover to some of your traditional Cantonese dim sums. the beef rice paper roll is deconstructed instead of wrapped up and the rice paper is springy and fresh. Buns and dumplings are presented in a cute "instagrammable" finishing- think cute animals. without a doubt the highlight is the roast pigeons for only $38! the skin is crunchy and meat is juicy and flavoursome. even comes with gloves for easy eating. the oyster omelette is ok, a bit too oily for my liking. d
the oyster omelette is ok, a bit too oily for my liking. dumplings are flavorsome but on the small side, you will be hungry for more. the pork belly sliders are irresistible with the meat falling apart in your mouth 👍
2019-07-30 1259 浏览
早几年,自从同其中一班姊妹饭聚黎过唐宫小聚食饭後,就每隔两三个月都会黎一次,有外地朋友黎香港又会推介中环呢间唐宫小聚。食物未必系最出色,但服务一流,而且部分菜式会定期转一转,保持新鲜感。我每次都会记得一位姐姐,唔知会唔会系老板娘黎架呢,唔洗着制服,佢每次都眼明手快咁睇到我地嘅需要,落order,无手套,执枱等,未必每一次都是她亲自过来,但她是第一个留意到的。今次除左聚会,还为了试最近新出的甜品得意小猪而来,贪得意丫嘛!🤗🤗醉鸡水准依旧,好食!鸡丝拉皮同样保持水准!皮蛋豆腐,今次略嫌豆腐唔够滑!西兰花苗,爽脆!猛虎咬猪,其实系即系刈包,但今次啲肉有点老!松露香菇包,每次黎都必食,有时仲会特别order冻包带走!蒸荠菜饺,第一次食,麻麻地。腐乳蛏子,调味刚好,酱汁唔会觉得咸,但蛏子略嫌唔够弹牙!唔通知我食唔到?😂粉墨登场,即系墨鱼汁炒饭,墨鱼好食,韧度刚好,但我觉得饭唔够味!😂甜品冰皮寿桃(冰皮榴槤),卖相差啲,榴槤味亦不足!期待嘅甜品得意小猪,今年猪年嘛,每次都试下新嘅猪猪😂,呢个其实系椰子味布丁,所以摇下只碟时,猪仔会腾腾震!😂甜品小聚盆栽,系曲奇碎加奶冻,细细杯卖相一般,但我觉得三个

醉鸡水准依旧,好食!
小聚拼盘-酒埕醉鸡

鸡丝拉皮同样保持水准!
小聚拼盘-鸡丝拉皮

皮蛋豆腐,今次略嫌豆腐唔够滑!
皮蛋豆腐

西兰花苗,爽脆!
西兰花苗

猛虎咬猪,其实系即系刈包,但今次啲肉有点老!
猛虎咬猪2份

松露香菇包,每次黎都必食,有时仲会特别order冻包带走!
松露香菇

蒸荠菜饺,第一次食,麻麻地。
蒸荠菜饺

腐乳蛏子

粉墨登场

甜品冰皮寿桃(冰皮榴槤),卖相差啲,榴槤味亦不足!
甜品拼盘-冰皮寿桃( 冰皮榴槤)

甜品拼盘-得意小猪

甜品小聚盆栽,系曲奇碎加奶冻,细细杯卖相一般,但我觉得三个甜品入面呢个最好食!
甜品拼盘-小聚盆栽(奶冻)
2019-07-29
小聚拼盘-酒埕醉鸡
小聚拼盘-鸡丝拉皮
皮蛋豆腐
西兰花苗
猛虎咬猪2份
松露香菇
甜品拼盘-得意小猪
甜品拼盘-小聚盆栽(奶冻)
2019-07-29 809 浏览
第一次来,味道好,同事无介绍错,乳鸽超正👍🏻👍🏻👍🏻冰鎭咕噜肉好味,荷叶饭都正😄,D餸名字全部都好古怪,第一次食记住要睇清楚才叫🤣要试山竹造型果个咸点,因为太可爱。火焰菠萝造型特别,上菜时会点火,令人期待,打开菠萝才知道是咖哩牛腩,味道ok,总舍来讲,食物有质数,值得一试😁。
2019-07-20 370 浏览
I have not been here for 2-3 years, the menu had changed but the main dish remains especially the roast pigeon at $33 is highly recommended, I love the drunken chicken though the spicy siu mai is not my favourite as it is not typical Cantonese siu mai & the meat is moushy....as for spicy won ton, wish it comes in a spicy soup format than just spicy soup as the wonton could get dry. I will still come back more often except note the queue for lift at lobby is very long during lunch hours...try to walk up to 2/F.
  • 乳鸽
  • 酒呈醉鸡
  • 鸡丝拉皮
一大班人最好系去饮茶 呢日黎到中环嘅唐宫小聚 好多人呀 book咗位都要等无影晒相 只系影左几款包包同个小食(以下有🎖为推介食物)小小苹果 $49/3pcs卖相可爱 真系成个苹果咁 但系太甜黑金流沙$49/3pcs 🎖卖相一流 流沙馅料 值得一试松露香菇 $49/3pcs好香松露味 本人麻麻地mushroom 值得一试冰皮寿桃 $39/3pcs 🎖好味 冰皮入口即溶无咁简蛋 (辣子鸡)$109 🎖卖相一流 好惹味 好辣 🌶️ 鸡件啱啱炸起细细旧好易入口 如果配埋啤酒🍻一流整体而言 环境好 食物质素好 上菜速度有待改善 值得再去

无影晒相 只系影左几款包包同个小食
(以下有🎖为推介食物)

小小苹果 $49/3pcs

无咁简蛋 (辣子鸡)$109 🎖

整体而言 环境好 食物质素好 上菜速度有待改善 值得再去
  • 黑金流沙包
2019-07-15 384 浏览
这家非常多人建议提前打电话预定。然而预定也不能免除需要排队的痛苦。会好一点点。乳鸽很好吃,也是比较大只的那种。朋友说平时他一个人能吃两整只。鸭舌很入味,里面有一种芥末和芝麻的感觉。104的套餐一共有三个凉菜。鸡丝凉面都很好吃。流沙包是我的最爱。不管形状和口味都非常的好。不过本人觉得小贵。上菜算是比较快的。并不会等很久。餐厅的装修也不错。只不过因为吃的人太多了。所以有点吵。总体来说是一家我还会回来吃的早茶,价格小贵。个人觉得大陆的分店价格就OK。
乳鸽

鸭舌

鸭舌很入味,里面有一种芥末和芝麻的感觉。
鸡丝凉面

104的套餐一共有三个凉菜。鸡丝凉面都很好吃。

乳鸽
鸭舌
鸡丝凉面
2019-07-14 219 浏览
第一次食,中午时间满座,幸好有预约,不用等。食物很有特色,并不是传统普通的点心,蟹粉麻球,外表看起来像煎堆,但内里有蟹粉作馅料,几特别,黑方豆腐,外型一块块看似炭,外层松脆,内里豆腐仲保持嫩滑...味道不错,真的看得又食得。其中要了一 碟无咁简蛋,吃完还想再点的。名字听起来不知是什麽,但其实是辣子鸡。鸡肉很香脆,旁边虽然放了很多辣椒同花生,但只是微辣,是胡麻的辣味,入口时没有很辣,但後劲强,辣味开始涌现,好味。怕辣的话可以点芒果酱中和一下,比较易入口,就是放在旁边蛋壳中的,做型非常似蛋黄。
。其中要了一 碟无咁简蛋,吃完还想再点的
2019-07-10
一行六人吃点心最好不过,中餐比较适合大家一齐分享。我们有订坐,用餐时间有限制,但後来我们也待了两个多小时。中午时段非常繁忙!盘子很特别,上面有蚂蚁的图像,疑幻疑真。每个盘子也不一样。黑金流沙包:流沙包很好吃。吃完後金箔都在嘴上。还点了鸡丝粉皮,麻酱加嫩鸡。黑木耳酸酸的,开胃之选!汤:两人点了一个,没有太多味精,不过不失。火焰菠萝,店员会先把菠萝点火,烧完後可以食用。里面是牛肉,吃下去觉得味道像凤爪。酱料颜色红红的,好吃!最後点了这个可爱肥猪,实在舍不得把她吃掉!

盘子很特别,上面有蚂蚁的图像,疑幻疑真。每个盘子也不一样。

流沙包

黑金流沙包:流沙包很好吃。吃完後金箔都在嘴上。

凉泮木耳

还点了鸡丝粉皮,麻酱加嫩鸡。黑木耳酸酸的,开胃之选!

鸡汤

汤:两人点了一个,没有太多味精,不过不失。
火焰菠萝(牛肉)

甜品(小猪)

最後点了这个可爱肥猪,实在舍不得把她吃掉!
2019-06-08
凉泮木耳
鸡汤
火焰菠萝(牛肉)
甜品(小猪)
2019-06-25 625 浏览
呢日约左两个同事食lunch,一早就book定呢间得奖餐厅,就系因为有个同事好锺意食乳鸽。我地由中环出发,搭叮叮去到L Place附近落车,大约12:45尼到,全部都坐满晒了,好彩有订位咋,果然系人气店餐厅好细心,会准备好即弃胶手套比客人食乳鸽。皮蛋冻豆腐,豆腐好滑,加埋芝麻酱,好味。手撕鸡,够嫩。虾多士,加左鱼子酱,无得输呀鸡丝粉皮,不过不失啦。烟三文烟熏蛋,特别嘅配搭!酸菜鱼,味道好浓,岩晒我,d汤都饮埋呀!鱼又够滑!椰子鸡汤,呢个就比较普通。当然仲有重头戏啦!乳鸽!烟熏味好浓,真系好惹味!我地3个女仔食晒上面嘅食物,超饱!

餐厅好细心,会准备好即弃胶手套比客人食乳鸽。

皮蛋冻豆腐,豆腐好滑,加埋芝麻酱,好味。

手撕鸡,够嫩。

虾多士,加左鱼子酱,无得输呀

鸡丝粉皮,不过不失啦。

烟三文烟熏蛋,特别嘅配搭!

酸菜鱼,味道好浓,岩晒我,d汤都饮埋呀!鱼又够滑!

椰子鸡汤,呢个就比较普通。

当然仲有重头戏啦!乳鸽!烟熏味好浓,真系好惹味!