⭐#唐宫小聚⭐ 主打摩登中菜,采用充满艺术感的装饰材料搭配点缀🎨🤩为庆祝唐宫小聚上市8️⃣周年﹐而家全线分店🆒限量推出 #MakeYourOwnBun 黑金流沙包 🍞 ====—====—====—====—⭐️#推介⭐️ 🏆🖤黑金流沙包彩绘🎨 🏆 💲2️⃣9️⃣/3只 (原价$49)👧🏼客人可用特制毛笔🖋,以及唐宫小聚特别为黑金流沙包研发的可食用金色颜料💛,在流沙包上发挥创意🎨亲自手绘个人风格的黑金流沙彩绘,创出独一无二的黑金流沙包😍🥳🤩 ..............................✨黑金流沙包:黑芝麻制成香软的黑色包点🖤,内馅有香浓的奶黄流沙💛,质感细腻,更😜采用了特制的可食用金色颜料作包面点缀🌟必试‼️ 🦐脆虾多士🍞($79/3件) 🤩虾多士脆卜卜,松脆美味😜  💜非常山竹‼️($49/3件) 📷#相机食先系列‼️ 卖相似足山竹🎋外层食落似咸水角🥠,内里系🦞龙虾汁配上蟹肉🦀惊喜🔟足😍🦢白玉王鸽($33/份) 『一只两边』#招牌菜之一🥇 新鲜热辣🔥,油脂四溢💦,外皮酥脆,肉质非常嫩滑,juicy多汁,齿颊留香👅仲细心地提供手套🧤供客人😍 🐥无咁简蛋🍳($

====—====—====—====—

⭐️#推介⭐️ 🏆🖤黑金流沙包彩绘🎨 🏆
💲2️⃣9️⃣/3只 (原价$49)

🦐脆虾多士🍞($79/3件)
🤩虾多士脆卜卜,松脆美味😜

💜非常山竹‼️($49/3件)

🦢白玉王鸽($33/份)

仲细心地提供手套🧤供客人😍

🐥无咁简蛋🍳($119)
『🌶辣子鸡配芒果酱🥭』鸡蛋原来系分子料理—芒果酱🥭,配上四川菜辣子鸡🌶两者结合一起创作出新颖而特别的菜色😍

🍍火焰菠萝🐄($119)
『红咖哩牛腩』火焰菠萝入面系红咖哩牛腩,用上新鲜菠萝🍍制成,再配上香浓软腍的牛腩🐄

🍆风沙茄子🌶($79)
茄子炸左之後,再淋上辣椒🌶及蒜蓉粒,🈵🈵避风塘的口味😛
====—====—====—====—
2019-04-21
2019-03-08 4945 浏览
猪年开年饭,无奶油唔食中菜,朋友想试下呢间,就齐人四个饭脚去试!原先想去尖沙咀果间但点知一早就FULL左,所以唯有去中环呢间。订左19︰30准时到,都要等15分钟,而且重要好爆,一出lift已经企满晒人,真系好好生意!终於有枱,确实星期五咁爆场,lift口重有人等紧位(已经差不多八点),我相信食物质素系有番咁上下,朋友见到好多必叫食物,好快就点左以下嘅点心。奶黄流沙饱,净系睇佢外表就知赢左。我地系估用竹炭做包,涂上金色色素,而热辣辣一咬,唔使讲入面嘅奶黄实流晒出来,好味,而仔细去睇,重见到蛋黄蓉系汁入面,唔太甜,好食!之後就系荷叶饭,系出面食只会觉得蒸得过左火,饭太淋,或者蒸到D餸好感,或者饭无荷叶味,呢个饭不但好入味,饭嘅软度岩岩好,料好足,份量又岩四人share,最紧要系重有荷叶少少清香,再赢多一次!乳鸽,本人唔太喜欢食,但朋友话一人一件,试下呢度嘅出名美食,好啦!估唔到,佢肉鲜皮脆,无话出面食到,系炸左好耐,你叫先叮番热俾你,所以难怪佢继奶黄色同荷叶饭,另一出名之作。苦瓜有几多人锺意食?本人就大爱,所以呢个咸蛋黄炸苦瓜就好锺意。如果苦瓜嘅苦味有得拣级数,我想拣最苦果级!炒肠粉,D

炒肠粉,D虾好弹牙新鲜,鼓油炒唔太咸,亦食得出样样野系新鲜煮,推荐!

第一round食完,後加虾多士同个猪包,虾多士系脆,都好食,但普通D。而猪包就同menu个样有差别,对眼无咁大架!(哈哈
)入面紫薯蓉都特别,作甜品,都ok。

服务方面真系有参差,可能星期五又爆场关系,所以都好忙。有机会再去就想试其他美食!
2019-03-01
  • 猛虎咬猪
  • 荷花蒸饭
  • 乳鸽
2019-02-13 2666 浏览
捉住年假的尾巴,相约了好友到中环的唐宫小聚品尝精致点心。之前有朋友光顾过,特别提我们一定要多试几款包点,的确有不少卖相别致的包点,如青苹果、冬菇、黑金、猪猪等等。1. 松露香菇包逼真的香菇造型,我之前都在其他茶楼吃过。一咬开,内馅满是粒粒爽口菇菌,洋溢着香浓的松露香味,爱菇🍄之人必食!2. 黑金流沙包这个是高水准包点,外面是带淡淡黑芝麻味的面包,松软程度实在难以用笔墨形容!流沙奶皇滑溜,咸蛋黄味浓,而且热辣辣😋😋😋必食必食!3. 冰皮寿包(榴连馅)对於我和朋友这些榴连爱好者来说,内馅的榴连味可以再浓一点,忌廉中吃到有丝丝榴连肉。冰皮做的好,皮薄烟韧,冰凉的皮吃起来像吃雪糕糯米糍。4. 自选凉菜组合(醉鸡+鸡丝拉皮+皮蛋豆腐)醉鸡皮爽皮,不肥腻;浸过花雕後肉质结实,酒香渗入肉中。皮蛋豆腐还好,麻酱略嫌太多,盖过皮蛋豆腐的味道。鸡丝拉皮的粉皮弹牙,是一样不错的凉菜。5. 麻酱抄手红油抄手经常吃到,麻酱抄手反而少见,要试一试。云吞皮薄馅靓,一啖一只,配以浓郁的麻酱,好吃!6. 荷叶饭荷叶香味稍欠,但用料充足,鸡粒、虾仁、香菇都大大粒,饭米炒得软硬适中,粒粒饭粒被都均匀沾了酱油。跟好友欢聚,尝
捉住年假的尾巴,相约了好友到中环的唐宫小聚品尝精致点心。

1. 松露香菇包

2. 黑金流沙包

3. 冰皮寿包(榴连馅)

4. 自选凉菜组合(醉鸡+鸡丝拉皮+皮蛋豆腐)

5. 麻酱抄手

6. 荷叶饭

跟好友欢聚,尝美食,吃吃笑笑就到落场时间。新年期间光顾还有「利是」优惠券回赠!
2019-02-11
  • 黑金流沙
  • 松露香菇包
  • 冰皮寿包
好耐之前朋友为庆祝我生日,带我去过尖沙咀分店。今次就到我带两老去试新嘢🤤好在今日收工早,揸车去到先6点,唔洗等位,不过有限时,虽然泊车唔太方便,但方唔方便唔紧要,最紧要好食🤗更理想系坐窗边,边欣赏夜景边食啦,可惜今次无坐到!不过坐中间都系卡位,都够舒适架。部分菜名已经唔记得啦,大概形容下就算😂Fine dining 当然要由冷盘开始,咁啱有优惠,两款有特价,於是叫四款:最欣赏系角落,唔记得影close up嘅沙姜猪手😂沙姜够入味,猪手够爽脆!茄子有少少太咸,捞饭系个唔错嘅选择,就咁当头盘食就唔建议啦!鸡丝凉粉系上海口味,同以前系上海旅行时食到嘅一样,又香又滑,但啲汁太浓稠,食下一味前要𠺘口先食到,唔会系first choice 咁大个女食过最正嘅鸭舌系台北老天禄,如果老天禄系10分,佢都有8分㗎!入味好香,舌头够脆!讲完头盘冷盘,就讲下汤啦:椰皇煲鸡汤(好似系)细细个椰皇,但好足料!平时系屋企,阿妈辛苦一日买埋靓料煲老火汤都唔饮嘅我,居然都赞不绝口🤤👍🏻 仲要阿妈都赞好饮呀!味精就一定有,但唔会咸到口乾,仲要留到肉香同材料嘅甘味!一人一个都抵饮呀!然後就到主菜啦,呢度最特别就系够创新,

部分菜名已经唔记得啦,大概形容下就算😂

最欣赏系角落,唔记得影close up嘅沙姜猪手😂
沙姜够入味,猪手够爽脆!

讲完头盘冷盘,就讲下汤啦:

椰皇煲鸡汤(好似系)

然後就到主菜啦,呢度最特别就系够创新,但传统嘢都好好食架:

黑金流沙包,皮薄馅靓,外皮松软流沙香滑,可惜两老都有三高,唔系嘅话一人啪一笼都得🤣

唔知呢间「唐宫小聚」同大陆嘅「唐宫」系咪同一个老板呢?咁讲系因为佢嘅乳鸽实在太太太好食啦!

望下呢个皮嘅光泽🤤仲有若隐若现嘅肉汁
一上枱就闻到劲香!撕开就劲多肉汁流落嚟,够juicy够香仲要够脆。以後唔洗特登去大陆食乳鸽啦!就系为咗呢个乳鸽再返嚟食🤤🤤👍🏻

呢个「馍」有优点都有缺点
优点就系里面嘅五花腩超级好食,肥膏入口即融,瘦肉软糯香甜,系肥婆我最锺意食嘅嘢🤤
但个「馍」就麻麻地啦⋯⋯唔够软都唔够香,有得净食肉就更理想!

之後当然要讲下呢个火烧唔记得咩😂
卖相吸引够新奇,隔离枱外国人仲直接过嚟问可唔可以畀佢影下相。但味道呢,就真系好普通,普通到食完直接忘记呢个菜⋯⋯唔建议食啦。

最後仲点咗个甜品

望落系寿桃,食落系榴连雪米糍🤤🤭
榴连呢啲嘢一向系爱者爱,恨者恨;味道就系正常嘅雪米糍,值得一赞嘅系皮好薄!有相为证:

少有餐厅有得食榴连甜品,口痕时可以叫返一份。
  • 沙姜猪手
  • 黑金流沙
  • 乳鸽
  • 猛虎咬猪
2019-06-05 0 浏览
适逢openrice外卖自取推广白玉王鸽$20,而烤鸽在这家的openrice网页上是热门推介食品,我哪怕步程遥远也要去买来嚐嚐。买回家後拆盒,看见烤鸽比一般街坊茶楼的小,顿感失望。平时在街坊茶楼的乳鸽能够分4份吃。唐宫的烤鸽只能切一半,再分便太小了。另外,这烤鸽的皮看似本来就是不脆的。平时我把吃剩的乳猪、烧肉放进雪柜,隔天用小焗炉焗完後,猪皮便会变脆。这天下班去买烤鸽,回到家1-2小时後放进小焗炉加热,皮没有变脆。加上味道一般,这烤鸽实在没有我想像中的便宜。

白玉王鸽

加上味道一般,这烤鸽实在没有我想像中的便宜。
外卖自取
2019-06-05 0 浏览
follow 星级名厨Jacky Yu 的social media account 多年……最近弹咗一张可爱小猪的相🐷……忽然醒起,系喎,好耐无去唐宫食饭,於是约埋家人一齐去食……食物质数保持水准,乳鸽香、juicy, 系必食外,有叉烧味嘅牛肉 or有牛肉味嘅叉烧……香嫩入味……好食到不得了。支持本土,HongKong Beer 香,又系必叫。主角系甜品小猪,以为打咭嘅嘢唔慌好食……nice surprise, 唔会劲甜,好香椰汁味。总括嚟讲,好耐冇食过一餐饭由服务到食物水准都いちぼ👍嘅晚饭。sweet reminder :记住book位
香嫩入味……好食到不得了。
支持本土,HongKong Beer 香,又系必叫。
sweet reminder :记住book位
肥牛义烧
肥牛义烧
  • 得意小猪
2019-05-23 365 浏览
午饭时间跟同事去呢间食餐厅好大但都要等位白玉王鸽 $33热喷喷上枱乳鸽都大只 多肉 肉质唔鞋但超!多!油!食半只都够晒小聚拼盘-酒埕醉鸡、青芥木耳、鸡丝拉皮 $109醉鸡好滑 有酒味比较甜木耳唔够青芥味 普通鸡丝拉皮 粉皮好滑 好咬口黑金流沙彩绘 $29这个有得自己画图案用可食用颜料画上图案後叫职员拎去蒸就可以出来的样子好可爱流沙好味 唔会觉得好滞 云吞手拉汤面 $59迷你米鸡 $39蒸赛螃蟹饺 $49因为午餐时间所以限时1小时最後埋单除开每人1百元
午饭时间跟同事去呢间食

因为午餐时间
所以限时1小时
最後埋单除开每人1百元
2019-05-15 553 浏览
爸爸钟意中菜,我地想食非中菜,小朋友就钟意食得意野,於是就拣左间近近地既唐宫小聚。间野都未食,等lift等到嬲,啲人唔排队,无秩序,入唔到,我自己行楼梯。希望餐厅可以同管理公司倾下。👍沙姜猪手我无机会食,佢地无啦啦食晒,所以我相信好好食👍皮蛋豆腐卖相吸引,豆腐滑,配以麻酱🤔 前菜蕃茄仔酸得黎唔醒胃,有啲酒味怪怪地👍椰子炖鸡汤超清甜,应该用椰青炖,不过肉太硬,食唔到👌乳鸽味道普通,胜在抵食👌荷叶饭普通,饭味ok但无荷叶味👍紫薯猪猪小朋友见到劲开心,味道其实系次要👍淮山炒秋葵呢个组合本身系无得顶,但系都系我妈咪炒得好食啲,而且卖相唔吸引。👍扮差烧既牛肉劲好食罗~ 肉淋、汁正👍火烧牛腩佢都几辛辣下,小朋友见到烧紧好开心,但佢地食唔到😅炸蚝饼好油,食唔到蚝味👍葱饼劲香葱咪,超正🤔服务麻麻呢啲餐厅应该好好服侍,都唔够人,叫唔到人。成抬碟都无话收走啲。原本我同妈咪准备影相,哥哥叫佢黎买单,佢又走黎我同妈咪中间阻住,无啦啦去收碟。心谂,都放左成晚,唔争在啦,都买单啦。点知佢一个唔觉意将餸菜汁倒落我同妈咪对脚到,成裤都系,无晒mood。之後都无影相。。。

👍沙姜猪手
我无机会食,佢地无啦啦食晒,所以我相信好好食

👍皮蛋豆腐
卖相吸引,豆腐滑,配以麻酱

🤔 前菜蕃茄仔
酸得黎唔醒胃,有啲酒味怪怪地

👍椰子炖鸡汤
超清甜,应该用椰青炖,不过肉太硬,食唔到

👌乳鸽
味道普通,胜在抵食

👌荷叶饭
普通,饭味ok但无荷叶味

👍紫薯猪猪
小朋友见到劲开心,味道其实系次要

👍淮山炒秋葵

👍扮差烧既牛肉
劲好食罗~ 肉淋、汁正

👍火烧牛腩
佢都几辛辣下,小朋友见到烧紧好开心,但佢地食唔到

😅炸蚝饼
好油,食唔到蚝味

👍葱饼
劲香葱咪,超正

🤔服务麻麻
原本我同妈咪准备影相,哥哥叫佢黎买单,佢又走黎我同妈咪中间阻住[个下系好odd既],无啦啦去收碟。心谂,都放左成晚,唔争在啦,都买单啦。点知佢一个唔觉意将餸菜汁倒落我同妈咪对脚到,成裤都系,无晒mood。之後都无影相。。。
皮蛋豆腐
姜饼
  • 椰子炖鸡汤
  • 沙姜猪手
  • 火焰菠萝
听说现在唐宫小聚8周年纪念 只要点他们的皇牌黑金流沙奶皇包 便可以自己画想画的图案在包的表面 我也好想试试自己去画喔今天来介绍一下我的食後感 最先要介绍的当然是主角黑金流沙奶皇包 会先给你食用金色颜料 大家可以用它来画自己想画的图案 画好後, 他们会帮你再蒸的 接着便有独一无二的黑金流沙奶皇包喔! 原谅我画得太丑, 没有写毛笔的天份 不知是不是自己画的原因 特别好吃*笑*接着要介绍其他的食物 这一个是鲑鱼燻蛋 流心蛋盛载着烟燻三文鱼 味道很不错糟卤醉虾 是用酒腌制的虾 腌得超入味 喜欢酒味的你也必定喜欢紫蓉猪猪 是一个十分可爱的猪猪包 内里的馅料是紫薯 很特别喔, 我也是第一次吃接着这个超有气势 火焰菠萝 菠萝送到来店员会帮忙点火 超有气势吧 不过, 我们不是要吃整个菠萝 而是吃里面的咖喱牛腩 牛腩超入味, 很好吃最後是甜品 冰皮寿桃 是软软的糯米糍内有榴连馅 口感特别, 粘粘的软软的 喜欢吃榴连的朋友一定超喜欢所以我点的都很好吃 决定下次要再吃其余的 餐厅: 唐宫小聚 地点:中环皇后大道中139号 The L. Pl

听说现在唐宫小聚8周年纪念
只要点他们的皇牌黑金流沙奶皇包
便可以自己画想画的图案在包的表面
我也好想试试自己去画喔

今天来介绍一下我的食後感
最先要介绍的当然是主角黑金流沙奶皇包

会先给你食用金色颜料
大家可以用它来画自己想画的图案

画好後, 他们会帮你再蒸的
接着便有独一无二的黑金流沙奶皇包喔!

原谅我画得太丑, 没有写毛笔的天份

不知是不是自己画的原因

喜欢酒味的你也必定喜欢

紫蓉猪猪
是一个十分可爱的猪猪包
内里的馅料是紫薯
很特别喔, 我也是第一次吃

接着这个超有气势
火焰菠萝

菠萝送到来店员会帮忙点火
超有气势吧

不过, 我们不是要吃整个菠萝
而是吃里面的咖喱牛腩

牛腩超入味, 很好吃

最後是甜品
冰皮寿桃

是软软的糯米糍内有榴连馅
口感特别, 粘粘的软软的
喜欢吃榴连的朋友一定超喜欢

所以我点的都很好吃
决定下次要再吃其余的

餐厅: 唐宫小聚
地点:中环皇后大道中139号 The L. Place 2楼

2019-04-14
  • 黑金流沙奶皇包
  • 火焰菠萝
母亲节就到,不过正日小弟要返通宵,屋企人就话就我今晚食。嚟到这间唐宫小聚,唔难搵,入座後气氛唔错,坐在卡位,好舒服。到了叫嘢食,我地叫咗几个好好味的食物,尤其是火焰菠萝最令我好有惊喜,另外荷花蒸饭都好好食,强烈推介。只可惜未能尝试呢度嘅本地手工啤酒,下次再嚟一定要试试⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯
母亲节就到,不过正日小弟要返通宵,屋企人就话就我今晚食。

2019-05-07
庆祝纪念
母亲节
  • 荷花蒸饭
2019-04-23 502 浏览
【黑金流沙彩绘包】$29 期间限定,直到4月28日都可以享有此优惠,可以自己画🖌想画的野落去个流沙包到 发挥自己的创意,之後职员会即刻蒸比你,可以即刻食 啲流沙不停流出黎 👍🏻【白玉王鸽】$33招牌乳鸽🐥当然要一试, 又滑又好味 【松露香菇】$49外型超级正的香菇包🍄加埋黑松露 超夹【火焰菠萝】$119又得睇又有我食, 可以睇到着火🔥嘅🍍,入面的牛腩少少辣但炆得很入味😋【冰皮寿桃】$36影相一流👍🏻中意食榴连的朋友一定要试下呢一个👏🏻【糟卤醉虾】$59【蛋黄鱼皮】$79
【黑金流沙彩绘包】$29 期间限定,直到4月28日都可以享有此优惠,可以自己画🖌想画的野落去个流沙包到[色] 发挥自己的创意,之後职员会即刻蒸比你,可以即刻食[笑哭] 啲流沙不停流出黎 👍🏻

【白玉王鸽】$33
招牌乳鸽🐥当然要一试, 又滑又好味
【松露香菇】$49

【糟卤醉虾】$59
【蛋黄鱼皮】$79
2019-04-18
2019-04-22 414 浏览
唐宫小聚(中环)黑金流沙包彩绘第一次可以自己亲手画图案,感觉非常有趣! 但原来要系包上面画画写字都唔系容易!流沙包蒸出黎超香,一咬开奶蛋饀就爆出黎,又多又香又creamy,正! 脆虾多士多士炸到卜卜脆,上面有一只肉质弹牙既大虾,另加上黑松露酱,更添香味非常山竹真系非一般既设计! 外层用咸水角既设计,内装满稠浓既蟹肉羹,蟹肉一丝丝,仲有元贝粒,有趣又好味!白玉王鸽唐宫既招牌菜点可以唔试! 烤乳鸽唔会太乾,肉质嫩滑多汁,而且非常入味,我觉得要食哂成只先够喉😂无咁简蛋一个全新既味道配搭! 川式辣子鸡+分子料理芒果酱,第一次用芒果酱配炸鸡,味道又几清辣😂 咸咸辣辣中带点芒果香甜,有趣~火焰菠萝造型够哂特别,而入边既牛腩都唔输蚀! 菠萝煮牛腩,牛腩用左肋肉部分,长长一条带少许筋。入口肉质香腍得黎又有弹性,煮得香腍入味❤风沙茄子用左避风塘煮法去炒茄子,茄子先经油泡,外皮挺身带脆,内又嫩又腍,劲juicy! 配上辣椒同蒜粒,够哂惹味👍🏻
唐宫小聚(中环)

黑金流沙包彩绘

脆虾多士

非常山竹

无咁简蛋

火焰菠萝

风沙茄子
2019-04-21 331 浏览
平日去开尖沙咀分店,今日假期便特地选择了中环分店一试。室内装修风格和尖沙咀分店颇为相似,但也许中环地方金贵,台与台之间的距离略显逼仄了。说到食物,欣慰地和尖沙咀分店水准相若。尤其是乳鸽,香滑多汁,从来不会令人失望呀!糯米鸭方亦是本人很锺意的一道菜,香酥的连皮鸭肉配上煎起的糯米饭,还有少量鱼子酱做点缀,叫人停不到口,可惜一份$98只有四件,份量有点少了。相比之下,鲍汁花胶就非常抵食了,份量非常足够,口感软滑,芡汁的味道刚好,不会太咸。松露冬菇包造型得意,婆婆仲以为真系一只菇味道亦不差,有很浓的松露香气。

松露冬菇包造型得意,婆婆仲以为真系一只菇
味道亦不差,有很浓的松露香气。