咖喱鄉里

咖喱鄉里 (已結業)

Curry-in-a-hurry
咖喱鄉里 (已結業)
糖小妹
味道幾特別
糖小妹
2012-07-09
关注
由出世至今, 都冇乜食過印度菜, 呢日去左citysuper, 經過這間咖哩鄉里, 看著印度師傳正在拉薄餅呢, 很有趣!最後叫了牛油雞拼薄餅的套餐, 套餐包一杯飲品, 我選了可樂, 一碟4個小格有印度烤餅, 牛油雞, 炒雜菜, 飯, 兩片印度威化餅。兩片的印度威化餅是咸的, 很脆, 有點像薯片, 就咁食已經好好味~~牛油雞的醬汁酸酸甜甜的, 原來是蕃茄加牛油煮成的, 味道濃郁, 配上印度烤餅很好吃。反而雞肉沒什麼特別, 有點"鞋"而淪為配角, 而飯本身已經有味, 拌上牛油汁便更加惹味。查看更多
陳真
咖喱角
陳真
2012-06-04
关注
太太的選擇,是咖喱角。這一間咖喱鄉里,主打是這些中高檔的 food court,而且價錢也不算太便宜。不過,有即場表演的拋薄餅,幸運的仲會見到拉茶,咖喱鄉里,係有佢既一套特色的。這兒的咖喱角,是全素的,否則她不會一落黎 food court就指定要食這個。印度人主理,當然會是非常正宗,咖喱角內有薯仔同以綠豆,香口除了是因為炸的原固,另一因素是香香的印式咖喱。咖喱,不一定是很辣,很香就是必有的,因為印度人喜愛同懂得用白料去增強味覺的感受。香口,不辣,是名符其實的辛香。印度的拉茶,味道同英或奶茶一樣的濃,多了的是印度的masala香,香味的奶茶,味道未必人人接受,但愛英式奶茶的人,一定會喜歡。查看更多
ytw330
水準好像差咗,唯一好的是夠快
ytw330
2011-09-06
关注
銅鑼灣一帶都有幾間食咖哩出名的餐廳,不過去CITYSUPER入面食係貪快!之前都食過多次咖喱鄉里,因為都覺得食物質素唔太差,在FOODCOURT入面叫做比較好食!我約有2個多月冇再食咖喱鄉里,今天午餐食了一個雙囍餐,有2塊印度薄餅、咖哩蔬菜同我選了咖啡雞!薄餅因為係即叫即整,所以係熱熱的幾好食!不過個咖啡雞啲水準就較差了,以前都話會好多咖哩味同會辣啲,但家下啲味道好淡,係唔係溝到咁呀,而且一啲都唔辣。比起之前水準差太遠!我諗如果唔係貪快,我下次唔會再去了!查看更多
tltv
下午茶最抵
tltv
2011-05-18
关注
下午茶時段的套餐較抵食跟女友一人點一個餐,她的餐有些菜、有個印度薄餅、有個咖喱雞薄餅好好食,但咖喱唔多「鄉里」,似港式酸甜雞多D我點左一個入面夾左雞(可以揀羊)既煎薄餅,要等成10分鐘好大份好香,熱辣辣,食量大既人一定會食得飽不過入面係蛋多過雞,食左好耐先食到少少雞肉配埋個青bb既醬幾開胃幾好食每人$35,citysuper foodcourt食到咁既價錢,都收貨啦查看更多
检举
比較抵食,大大份,新鮮煎出黎
ryu_ng
何處鄉里?
ryu_ng
2011-02-10
关注
很多國家都有咖哩,那,這間咖哩鄉里到底係何處的鄉里?在food court,最為吸引我的,除了Triple O's,就是這間。但咖哩始終不是可以成日食的東東,而且我很易熱氣。鄉里師傅在玻璃櫃前整薄餅,係絕對吸引的,但同事有一次食過話唔好食,也因此上次卻步了。今天,在食到無乜好食的情況下,再一次行到這間店前,竟然見到有新款式泰妃雞,既然我都未食過,就俾一次機會吧,否則不能定生死。$45泰妃雞連飯,包一杯飲品,在food court,價錢合理,但平d,會更開心。除了泰妃雞,其實還有不少其他類型的咖哩,但你問我到底係邊度的咖哩鄉里,我真係答你唔到。所謂泰妃雞,即係一塊煎香雞扒,以鐵板上,再配兩種醬汁。只配一個白飯略嫌不夠喉,而且雞扒一塊要賣$45也是感覺有點貴;雞扒煎得異常香口,不油膩,也不濃,而且一開五件,每件更連左右邊都煎埋,非常吸引!咬下去完全感受到不油兼香口,再配兩種醬汁各有特色。第一種醬汁是紅色的Garam Pepper,是有很少點辣的醬汁,這個醬汁是正常溫度,由於泰妃雞本身已經調味,這個醬也味道相近,所以感覺是提升味道之用;另一種是白色的Sweet Korma,吃下去真的不知是甚麼,翻查google,應該是指印度的白腰果汁,帶點甜味,但因為是凍的,配合早已調味的辣雞扒又是另一種感覺。個人覺得各有千秋,一半一半兩種平分最好。集百家大成的咖哩鄉里,第一次印象還不錯。執筆之時小弟已經再encore多一次,水準依然,我也沒想到短時間會再多一次,哈哈。其實,點解新春電視會有喬寶寶同大家拜年?而且係介紹新春食咖哩?查看更多
新款式泰妃雞
$45連飯,包一杯飲品
一開五件,連左右邊都煎埋
Garam Pepper & Sweet Korma醬
泰妃雞
bagking
感覺唔多抵食的一餐.....
bagking
2010-09-01
关注
很小同女友係FOOD COURT食LUNCH, 今日時間剛好加上係附近,就去FOOD COURT闖下...FOOD COURT一向都好多人, 今日都係.....睇左一輪野食, 女友仔就選左另一間食拉面既, 我本人就鐘意食CURRY, 所以就選左呢間咖哩店都好多款選, 真係選唔落.....睇睇下見好耐冇食過印度薄餅, 佢又有個餐係跟4大塊肉薄餅, 就ORDER黎試下拿食物時係有DD既失望, 係因為好似好普通咁......叫左個羊肉餡餅, 拎餐時搵下邊度有羊肉, 女友話會唔會係blend碎左係塊餅入面.....之後食一啖, 又係wor.....真係碎到....只係聞到d羊騷味先覺得係羊肉餡餅....試下個咖哩, 淡到.....食完成個餐都唔覺飽.....失望.....反而女友係第2間度買既辣泡菜拉面仲好食......加上佢地既價錢一d都唔平, 一個餐都要四十幾五十蚊, 好食既話都話ok, 但.....只覺唔抵.....唉......應該之後都唔會再黎食.....查看更多
fai0826
套餐加價之餘...
fai0826
2010-06-23
关注
好多時在City Super搵嘢食,一唸到食印度嘢都會來這裡, 最近發覺它除了加了價之外還相應地將每個套餐都加了些飯, 想必是同加了價錢扯上關係,但對於無飯癮的我來說真的帶來了不方便,因為食咖哩同一件簿餅其實都足夠了還硬要食多一小碗米飯真的受不了,雖然最後我發現有唯一個套餐是沒有米飯的是餡餅套餐,才可以在這裡買到一個適合自己食的套餐,四大片加了蛋的餡餅,足足吃了半小時,醮咖哩豆醬食又幾好味, 再飲埋奶茶, 實在好飽, 以現代人(OL)的角度怎麼會有客人可以食咖哩之餘還可以食一小碗米飯加一件簿餅或者一隻咖哩角? 這只會令客人望而卻步無法選擇被迫放棄:(, 其實他們以前那些38蚊的快餐咪幾好囉, 唔使迫人食飯又剛剛好份量, 現在全部加3~5蚊, 送多碗飯但人客唔食咪即係要倒那又何必呢?為的是多賺2~5元而浪費食物,唔通這是他們的企業良心嗎?查看更多
chenjiewei
第一次吃咖哩
chenjiewei
2010-02-07
关注
今日同媽咪系海港城度shopping,行到下午兩三點終於頂無住,拿拿臨衝左去city super入面穩也吃。發現依度最多人排隊,好奇心之後就義不容辭甘點左個蔬菜三文治庵列。好快就等到我既菜啦,見到好多好多蛋,實在太愛啦。吃落去,覺得麵粉比較多,油都幾多下,不過可能系肚餓既原因,吃咩都系特別好吃。anyway,查實都幾好,吃到好難穩到既青咖哩。下次一於試埋其他品種。查看更多
蔬菜庵列三文治
系另外一間買既章魚小丸子
tattatchan1983
特別O既奄列
tattatchan1983
2009-04-19
关注
今日同O左女友去O左呢間店到食下午茶,見到有奄列,好好奇之下就叫O左一個來試,一碟有兩大件,SIZE都算大件,一舊奄列由一塊薄餅包住一塊煎蛋再包住D菜,幾特別,而且味道唔錯,$30包汽水,算抵食啦.查看更多
coco.chocolate
一般般
coco.chocolate
2008-11-15
关注
这个饭味道怪怪的 ,米飯的感覺不是一般吃的米,口感怪怪的 。吃到嘴裏有點“虛”,不知道怎麽形容。配的薯條的味道倒是不錯。但是這樣一個飯$42蚊,不太抵食。試過一次不會再試啦。不推薦查看更多
stefaniechan
好中意
stefaniechan
2008-11-03
关注
係附近shopping ,醫肚最近應該係呢度了。買了分咖哩羊﹐雞配煎薄餅﹐薄餅無咩油﹐好柔軟﹐點咖哩吃好入味﹐本來好平凡的煎餅﹐忽然變得好美味﹐羊肉有小小騷﹐不過好香羊肉味。另外點了件雞脾﹐好像上晒顏色甘﹐好紅﹐最後我無吃。查看更多
為食小魚
唔抵食
為食小魚
2008-11-02
关注
去到時代廣場, 見好耐無食過印度薄餅, 以前試過又覺得幾好食, 咪食lor, $88二人餐, 有飯有薄餅, 除返開都係$44一個人, 響呢個food court入面唔算得上太貴, 亦都唔算最平...落完單排長龍俾錢, 俾完錢唔使等好耐都已經有得拎喇! 期間睇阿差整薄餅, 都不失為一大樂事... 嘩! 出乎我意料之外ge係竟然得三舊羊肉, 仲要個樣成舊雞咁, 食落去終於發現原來真係羊肉, 唔係雞肉, 但係一D羊味都無, 一D都唔好食!!! 三舊肉即係除返開係一人一舊半羊肉, 真係食齋咁食!!!試食配菜, D蘿蔔係生ga, 用叉係拮唔入ga, 要"不"黎食先得, 雖然食落去D沙律汁又幾好味, 酸酸地咁...薄餅, 係新鮮整好, 暖暖地, 脆脆地, 點D咖喱汁食, 好食! (除左羊肉本身有咖喱汁之外, 另外仲送多盒咖喱汁, 呢盒辣DD, 好食D, 辣野, 賣飛佛! 好, 輪到試炒飯, 一拮落去舊"蝦"度, 散左, 原來係一舊飯黎ga, 佢炒飯係炒到一舊舊ga!!! 仲有成碟飯又係得幾粒蝦仔, 仲要一食落口就有陣雪藏味, 解凍都解耐D啦, 唔該, 雖然D炒飯食落辣辣地又唔係真係好難食, 不過真係accept唔到一舊舊ge炒飯, 同埋咁少材料lor!!! (係D咖喱粉同埋辣粉令我食得落呢碟野ja!!! )食到咁上下, 試啖所謂ge甜品, 唔知係乜東東, 好似椰絲咁ge物體, 食左兩啖我就無食喇, 好彩佢夠細份, 我諗我兩啖都已經食左一半, 唔係好浪費je...最後飲拉茶, 全場最好味, 同一般奶茶唔同味, 好似有少少燒烤過ge味咁, 我不嬲飲奶茶都唔使落糖, 拉茶都一樣, 唔落糖可以更加品嘗清楚茶味同奶味... Overall, 薄餅配咖喱汁, 仲有拉茶, 仍然好味, 其他就唔太掂, 而且肉得好少, 唔抵食...有排都唔會再食!!! 查看更多
拉茶
FY
和蘋果電腦愛恨交戰外傳之怒食銅鑼灣食肆之八
FY
2008-09-04
关注
我成日覺得熱辣辣新鮮整既野一定係無死~但係今次呢個hypothesis又就咁被人推低左叫左個套餐 有烤雞 o加喱雞 同烤餅首先講我最大期望既炸餅 一掂就知係凍左 咬落係有口感 但過左火了牛油下得唔夠 唔夠香o加喱雞幾乎無味 唔通唔夠汁加左好多水?d雞超鞋口烤雞0肉汁 仲衰過食湯渣再去燒雖然抵食 但無下次吧奇怪 相機d相唔見左 sorry 有幾個食評將會無相睇^^查看更多
天平貓貓
啲咖喱汁幾得!
天平貓貓
2008-05-18
关注
4月13日下午, 係 City's Super 既 Fusion Deli 買完嘢飲, 老公又走咗去「咖喱鄉里」度買咗個羊肉咖喱薄餅餐一齊食, 有一個細 size 既印度式薄餅, 咖喱汁, 酸瓜沙律, 跟一杯可樂,原來呢個餐都要成 $30 , 嘩! 都係貴咗少少喎.......至於個薄餅... 可能食慣港式薄餅, 感覺個薄底有啲怪怪哋, 但啲咖喱汁就幾得!更詳細資料及圖片請看 : http://hk.myblog.yahoo.com/joycewai616/article?mid=7087查看更多
九平一豪
辣到跳起
九平一豪
2008-05-16
关注
今日同honey去citysuper搵野食, 可能太夜既關係連炒粉絲都賣晒~見到呢間curry d食物賣相幾好又幾抵都幾特別所以試!首先黎既雞肉薄餅 ($30) 唔錯呀, 少少辣, 配左d汁同蔬菜後就食唔出辣, 加左菜既甜味, 又幾爽口~ 抵食啊!之後叫左羊肉炒飯 ($4x) 果羊肉真係好okay~ 啖啖肉冇"蘇" 味!! 今次呢個curry sauce仲好味啊~~ 可惜個飯真係辣到暈...honey仲食左好幾粒好大粒既黑椒, 當堂成日人炸到傻左, 流晒大汗, 飲晒d汽水... = =下次如果想再黎~ 一定要同印藉waiter講少辣~ 仲有帶定多d 水...多d紙巾... 坐係風口位呀....查看更多