咖啡灣

咖啡灣 (已結業)

Cafe Swan
咖啡灣 (已結業)
2K
123ceci
小鎮風格打卡點
123ceci
2019-10-20
关注
買得保險多,幾乎每個月都有保險續保,今日約咗保險經紀在寶琳見面,續保份意外保,順便揾間餐廳食晏,我地行到新都城商場,見呢間咖啡湾,餐牌食品多元化,門面很有歐陸風格,門口的Lego摩天輪擺設很特別,可以影相打卡,環境舒適,好適合傾計同食野。餐廳有午餐,我叫咗份龍蝦汁意大利粉set lunch,餐飲加💰10要咗紫薯紅豆牛奶。餐湯係忌廉粟米湯,口感綿滑😋龍蝦汁大蝦燴意粉,個龍蝦汁酸酸地,又混合埋香濃嘅芝士醬,意大利粉彈牙,食落又唔覺膩,大蝦大大隻,夠爽😋紫薯紅豆牛奶色彩好靚,紫薯味好重,加埋牛奶就更加香同滑,原來呢個配搭都好好飲㗎,減少少甜就更加 perfect😍我地都喜歡食雪糕,見餐廳有窩夫雪糕,就叫咗香蕉朱古力窩夫share食,因為係即製,所以等咗十多分鐘,窩夫由八件小窩夫拼合成一朵花形狀的底層,小窩夫頂唧咗花型鮮忌廉,再加上香蕉件、焦糖星星、棉花糖同兩球雪糕,窩夫鬆軟,有蛋味,多重口味😋查看更多
紫薯红豆牛奶
香蕉朱古力窩夫
龍蝦汁大蝦燴意粉
Pigpigz
這裡,原只炸軟殼蟹時時「砸」住啲意粉㗎!
Pigpigz
2019-10-16
关注
見網上評語話這間啲意粉不錯,但聽說這間分店15號結業,所以週六就過來試下。餐廳內的環境很舒服,空間感十足,天花板上掛著一隻只小天鵝🦢*軟殼蟹黑松露忌廉義大利麵 (HK$98)真的有原只炸軟殼蟹望住我😄,大大只砸住碟意粉。軟殼蟹炸得外脆內軟,啖啖肉👍🏻。低下啲意粉煮得剛好,黑松露忌廉汁勁多黑松露粒,正呀~*芝士肉醬美國瘋薯條 (HK$48)這個小食啲薯條份量都幾多,與意粉碟大小差不多!胖胖的多肉薯條配半溶芝士和多料肉醬,好味道吖!這碟抵食👍🏻*在枱面有 QR code 來下載應用程式,之後註冊成為會員,可以立即賺取會員分數,HK$1 有一分。雖然下次不能再在TKO店食,但慶幸還有3間分店喎!查看更多
芝士肉醬美國瘋薯條
將軍澳cafe
20foodhk
2019-10-04
关注
平時好少去將軍澳估唔到將軍澳會有一間比較特別啲嘅食店意粉夠多汁甜品賣相不錯👍🏻店舖整體食物都幾好同姊妹嚟就最啱啦#咖啡灣 (將軍澳)將軍澳貿業路8號新都城中心2期1樓1072-1073號舖查看更多
魔糖
唔會有下次
魔糖
2019-09-27
关注
第一次去咖啡灣,因為女兒剛升上小一,見到窩夫很吸引過來試試!平日放學3:50到咖啡灣,入內才發現沒有下午茶餐,反正女兒只是想試窩夫,我們叫了半份。4:04分送到!但窩夫唔熱,仲好硬身,食落好「拿」喉,梳打粉太多吧?!我同女先一人食左一小塊窩夫,女兒食了兩啖雪糕。最後,我女兒的食評:媽咪我覺得聞落好香,但食落唔好味,雪糕好難食! 於是埋單走人!一間食店連小朋友都話差,咁真係....最後,原來4點有下午茶供應但職員從無提及過!呢間餐廳我唔會再黎!查看更多
NardoY
趁結業食一次
NardoY
2019-09-21
关注
收到消息,將軍澳《咖啡灣》在十月十五日光榮結業話說之前食過兩次,質素都不錯,於是藉著星期六去吃最後一次。最近想食清清地,就點了一客軟殻蟹黑醋沙律隻蟹似是有點燶,但不要緊,總叫金黃色和香氣撲鼻,且份量大又多肉,加分整碟沙律滿滿都是菜葉,新鮮脆卜卜,加以幾粒小蕃茄伴碟,什為吸睛黑醋本身酸酸的,令人食慾大增。龍蝦汁蟹肉海膽燴飯很驚喜,竟然在香港吃到如此鮮甜的海膽,入口即溶每啖飯都配濃濃的龍蝦汁入口,再添些少黑松露,那股味道在口腔內縈繞至於蟹蓋下的蟹肉,同樣鮮甜,惜份量較少。將軍澳友,把握機會在十月十五日前去食《咖啡灣》否則以後走到老遠的荃灣、大埔,才能相遇 Cafe Swan。查看更多
安婕婕
咖啡灣
安婕婕
2019-09-03
关注
話說在將軍澳新都城中心行街行到攰,想搵個地方坐下飲杯野抖抖,無意中發現左呢間 Cafe。行過第一時間係比佢門口吸引著,設計得非常歐陸,門口又有個由LOGO砌成既摩天輪,好靚!再望一望個MENU,實在係忍唔著即刻行入去,MENU上既圖片色彩繽紛,真係未食就開心!睇MENU睇到選擇困難症,揀左好耐終於揀到食乜,叫左黑魔王窩夫,超貼心可以揀半份。漢堡既相好吸引,明明唔肚餓都忍唔著叫左手作特級和牛漢堡,呢度MENU圖片唔係只供參考。黑魔王窩夫同手作特級和牛漢堡完全無令人失望,除左圖片同實物一樣咁靚,仲要係好好食!查看更多
黑魔王窩夫
手作特級和牛漢堡
IvywingyanNG
岩我口味😌
IvywingyanNG
2019-08-16
关注
😋平日晚上接近七點到,客人坐滿一半都無,好快已經決定到食乜,因為唔餓,所以只係簡單叫左兩碟意粉😆🍝卡邦尼蛋汁意大利麵某啲店既卡邦尼會煮得比較乾身,而咖啡灣果種係濕身既卡邦尼😂正正就係我比較喜歡果款😆😆creamy得黎唔算滯喎,例牌都係配洋蔥煙肉或火腿🤣🤣🤣熱辣辣食係唔錯😚🍝超重量級蟹肉南瓜忌廉意粉熱辣辣香噴噴😍😍見到已經覺得好好味咁!果然好唔錯呀!😂三條蟹棒,而且有菇呀洋蔥呀炒埋一齊😌仲有啲拆左殼既蟹肉做陪襯,雖然個汁一啲南瓜味都無🙈不過個忌廉汁幾香,而且食完唔會覺得膩,呢點好緊要😆😆😆 其實呢間咖啡灣我食過兩三次,次次都有唔錯既評價😌呢間分店,我成日經過,客人都真係好少,好似真係無咩見過full晒要等位😅😅環境設計都幾好,眼見都有心思位,服務都正常唔錯呀😋希望多啲人可以幫襯啦😆😆查看更多
超重量級蟹肉南瓜忌廉意粉
ka1128
會員抵好多
ka1128
2019-08-13
关注
之前有聽講過呢間好食, 不過個時只有荃灣總店, 近年可能愈做愈好, 見到我附近寶琳都有分店😍 前幾日好想食意粉, 於是就去呢間食晚餐原來呢間餐廳有會員制, 可以down app 儲分加享有會員優惠。隻app 介面又幾好用, 同埋會員專有既價錢係抵好多。我地叫左小食拼盤, 蟹肉南瓜忌廉意粉, 加$40 叫左半份waffleUFO 小食拼盤 份量多到都夠飽一半, 炸薯條香脆可口有鹽味都夠, 雞翼有原味炸雞翼同玫瑰醬雞翼, 玫瑰醬好創新 食落又夾。仲有紫薯波波, 又面煙煙 un un , 紫薯味好食。蟹肉南瓜忌廉意粉 $88蟹肉除左個兩條大蟹棒, 周圍都仲有d 蟹肉碎南瓜味濃, 好creamy最欣賞係d 意粉, 硬度岩岩好櫻花藍碟老實講本身以為幾伏, 點知又幾好飲, 似係藍莓牛奶, 甜度適中。睇得又飲得玫瑰草莓窩夫窩夫烤得好脆, 配上忌廉, 玫瑰醬同雪糕, 好好食。 但草莓有點酸 寶琳難得會有高質西餐廳, 更何況餐廳會有app, 可見有心經營。值得再去查看更多
winnieccm
下午茶之選
winnieccm
2019-08-09
关注
今天約了保險agent, 說想要選擇一間清靜的餐廳, 於是到了這間cafe 下午茶。翻看了這裏的menu, 發現他的菜式非常多元化, 除了一般西式的意大利粉 意大利飯 還有餐湯之外, 這裏還供應特色飲料, 花茶, 還有很多不同款式的特色甜品。我點了軟殼蟹忌廉意大利粉, 軟殼蟹炸得非常鬆脆, 可惜忌廉汁過多, 我也不知道自己是在吃忌廉汁還是意大利粉了。另外點了個oreo多士, 實際上是在方包上面 塗了一大浸朱古力醬, 之後再放上oreo 餅乾作為topping。 乍看之下賣相其實麻麻, 但食落肚味道算是不錯。而且這裏的環境算是清幽, 不愧為cafe, 想談談的話這裏是個不錯的選擇。查看更多
SN123
少女系
SN123
2019-08-09
关注
今日都係要入將軍澳做嘢,三十幾度出街好似焗爐咁冇乜胃口,但係又攰又口渴,搵個地方坐低飲杯嘢食少少野先至繼續做,之前行過新都城成日見到有一間好少女系嘅餐廳,座位寬躺舒適, 一直都好想試,今日就去試試,一入去見到有人食緊爆趣蜜糖芝士炸雞配薯條沙律,好似好好食咁,我就跟住叫咗一個,另外叫咗一杯熱帶森林水果茶,望吓環境見到有啲一家大細,有啲兩個人閨蜜聚會,感覺好悠閒⋯⋯熱辣辣香噴噴嘅薯條炸雞出現啦,望下隻碟一啲都唔油,口感鬆脆,雞肉好juicy, 話咁快就清左隻碟,水果茶入面有一粒粒嘅士多啤梨,有得飲有得食,食完士多啤梨個人都精神啲。查看更多
peggiepig
放工點都要relax下
peggiepig
2019-07-30
关注
放工好耐冇出黎食dinner,襯近排得閒d就搵左間靚靚cafe 享受下. 上OpenRice 搵到呢間連鎖cafe食物款式多,環境又靚,好fancy . 叫左2個主菜,1個配菜,1個甜品同一杯水果茶.2可以叫餐,加錢可以食埋窩夫首先要介紹呢杯消滯茶. 草莓果香加消茶,抵消番一陣要介紹果幾碟野食👍🏻主菜係蜆肉義粉,好濃郁既忌廉加蜆肉,份量唔細,抵食😆另外再叫左蕃茄雞扒義粉,大塊雞肉,食埋至愛蕃茄,好滿足呀🤓當然唔小得薯條伴碟,份量都唔小,2個人都差d食唔晒,仲有得加芝士係面最後當然要試呢度既特式甜品,睇得又食得既窩夫啦!Oreo 加雪糕同窩夫,超邪惡呀OMG!🤩查看更多
草莓水果草
新都城高質cafe
lillianylf
2019-07-30
关注
這幾天都在將軍澳上班,於是下班就和同事在新都城中心的咖啡灣吃晚餐,餐廳空間不大,只有十多張枱左右,但裝修設計簡潔明亮,感覺舒服,而且侍應服務周到,很有禮貌。餐廳名叫咖啡灣,相信咖啡就是主打,所以就點了一杯燉蛋鮮奶咖啡,非常特別,從來未曾在外面的餐廳見過。果然不出所料,這杯咖啡很不錯,燉蛋香滑又creamy,咖啡香濃。我點了手作特級和牛漢堡,麵包皮烤得香脆鬆軟,和牛漢堡扒野味,夾著大量生菜絲、芝士, 配上茄汁同芥末醬,入口味道多層次,很滿足。同事所點的西班牙海鮮燴飯看起來也吸引,海鮮有蝦仁、青口、鮮魷等,而且飯量非常多,足夠二人share。最後加點了一個甜品:黑魔王曲奇雪糕窩夫,由8件waffles拼湊成一朵花的形狀,加上兩球雪糕,分別是曲奇和雲呢拿口味。每件waffles也配上忌廉和oreo餅,不但賣相很美,而且味道口感豐富,非常推薦!查看更多
黑魔王曲奇雪糕窩夫
sam0685
高質西餐廳
sam0685
2019-07-29
关注
這天朋友相約於寶琳吃飯,本來還以為吃些最常見的,沒想到朋友竟然選擇於大型商場之內吃西餐,一般來說我也比較擔心,全因為個人認為中伏的機率太高了。沒想到朋友的安排真不錯。餐廳環境,裝橫充滿少女風味,與我十分匹配。另外,食物種類方面,選擇也有很多,我點選的就是 西班牙海鮮燴飯, 食物味道方面,鹹淡適中,海鮮肉質口感佳, 最重要充滿西班牙的感覺, 用料認真,燴飯質感吃起來有點像西班牙米飯,粒粒分明,配搭店家醬汁,一個詞:清新。飲品方面,我選擇了紅豆綠茶曲奇奶蓋, 紅豆配綠茶一般也很常見,沒想到加搭曲奇,也有另一番味道。甜甜的飲品,令整餐更為昇華,到了另一層次。查看更多
痴線仔嬌妻
令人感受到悠閒的午餐
痴線仔嬌妻
2019-07-26
2K 浏览
关注
姐姐被抽中要做陪審員,由於是暑假期間,所以她的小寶貝就由我看管半天到姐夫收工,既然入到將軍澳,咁就搵D靚靚餐廳同我外甥女食個悠閒午餐。上網搵周邊餐廳搵搵下搵到有有張多啦A夢嘅咖啡,外甥女見到之後話好靚,仲提議話去呢一間。準備出發時姐姐就返咗黎,原來當日案件取消咗,所以我地就一行三人一齊出發去新都城。去緊嘅途中,原來姐姐之前已經黎過三次,仲話呢到嘅炸雞好好味,所以未到已經決定其中一樣要炸雞。由於已過午餐繁忙時間,所以去到就唔使等位。埋位時店員見到有小朋友都會問一問我地使唔使小朋友餐具,都幾細心。睇完餐牌後,我地就點咗一個蝦胡麻沙律、烏卒卒澳洲和牛漢堡、雞粒;另外點咗一杯生薑伯爵茶、紫薯紅豆牛奶同埋洛神玫瑰花水果茶。蝦胡麻沙律好快就上到,D蝦好爽口;跟住到個雞粒,雞粒有三個特色醬,包括雞醬、蜜糖芥末醬&士多啤梨醬,雞粒好好咪,而三款醬黎講,我同外甥女最鍾意係士多啤梨醬,因為食落去感覺D士多啤梨好新鮮,而姐姐就鍾意蜜糖芥末醬。到烏卒卒澳洲和牛漢堡,烏卒卒嘅麵包係竹炭麵包,而入面嘅和牛好香,而且仲好Juice添!而我地點嘅飲品,生薑伯爵茶比想像中夠薑;而紫薯紅豆牛奶內嘅紅豆比較甜,但勝在紫薯味夠香;而我點嘅洛神玫瑰花水果茶唔單止吸睛,仲要好香玫瑰咪,每飲一啖都覺得好似走入咗玫瑰園咁,好香玫瑰味,而且洛神花酸酸地夠開胃。埋單$345.4查看更多
+ 6
toby824
新都城高質西餐廳~
toby824
2019-07-24
关注
在將軍澳新都城的西餐廳選擇不多但咖啡灣在新都城開業後多了一間性價比高的西餐😌餐廳裝修舒服 佈置精緻❤️Special x Summer 的menu 非常吸引首先點了味辣蟹頭油大蝦海鮮意粉除了有一隻大蝦外 還有蜆肉青口 白汁意粉加上簡單配料 如洋蔥青椒紅椒等 味道非常清新 而且意粉彈牙 👍🏻 另外點了餐牌的另一道菜黑洞奶黃芝士麵包脆雞賣相非常吸引 炸雞有六件 中間的是竹炭漢堡漢堡中的是鹹蛋黃奶芝士汁 首先炸雞非常香脆 而且肉質嫩滑 多汁 點上邪惡的濃芝士醬味道非常惹味🤤 另外 單點了蘑菇湯每次來吃飯都一定會點這個蘑菇湯當中的蘑菇打碎成碎粒很有咬口之餘 帶出了超濃郁的蘑菇味超讚👍🏻 跟餐加點了餐飲茉莉冷泡茶 最喜歡完全不加糖的清茶而且有淡淡的茉莉花香味最後還加點了甜品非常滿足的一餐👅👅👅查看更多
+ 4