2022-10-17 144 浏览
咖吔呢排成日想食喇沙,見到呢間評價都唔錯,即刻試吓海南雞飯·喇沙米線海南雞已預先拆哂骨,食落皮爽肉滑,無論點甜豉油薑蔥定係辣醬都咁出色加上油飯份量夠多,油香十足食完仲有碗迷你喇沙,有豆卜、雞蛋、魚片、蝦,最好味是煙韌的米線和濃郁、充滿椰香味的喇沙湯底。呢個價錢性價比最高!烤馬來蔥餅配咖哩蔥餅啱啱整起,非常香脆,蔥油比例啱啱好,加埋咖喱一齊食真係超正。椰子雪糕可以自選椰子,榴蓮,拉茶味最後點多個甜品街頭椰子雪糕,我個人十分喜愛椰子世界級享受,份量岩岩好。面頭有花生碎,椰子肉,加玉米!必食!新加玻菜係我近期最愛,以呢個平價新加坡菜價錢都覺得幾滿足。總括服務好,選擇多,質素高,價錢抵!#kaygorfoodie #hkig #hkfoodie #foodiehk #hkigers #hkfoodblog #hkfoodblogger #hkcatering #hkboy #followforfollowback #likeforlikes #like #instalike #likesforlike #likeforfollow #likelike #liketime #likelikeli
咖吔
呢排成日想食喇沙,見到呢間評價都唔錯,即刻試吓

海南雞飯·喇沙米線
加上油飯份量夠多,油香十足
呢個價錢性價比最高!

烤馬來蔥餅配咖哩

椰子雪糕
可以自選椰子,榴蓮,拉茶味
面頭有花生碎,椰子肉,加玉米!必食!

#kaygorfoodie #hkig #hkfoodie #foodiehk #hkigers #hkfoodblog #hkfoodblogger #hkcatering #hkboy #followforfollowback #likeforlikes #like #instalike #likesforlike #likeforfollow #likelike #liketime #likelikelike #likes
2022-10-17 118 浏览
東港城覓食 見到呢間裝修唔錯 色彩繽紛嘅新加坡菜☺️試試佢😏 多卡位 空間感唔錯👍🏻海南雞飯拼喇沙米線有飯又有米線 適合兩人share 抵食👍🏻喇沙正常發揮🤣油飯軟身夠香🙂 海南雞都算嫩滑 都係有三款醬汁配搭烤馬拉蔥餅配咖哩份量不算太多 烤餅外脆內軟 唔係好食到蔥味配唔辣嘅咖喱 奶味重 一齊食唔錯😆新加坡鹹蛋黃雞翼超級邪惡😈超多鹹蛋黃包裹著隻雞翼☺️鹹香脆口 炸粉唔算太厚 內裡雞翼整得juicy 熱辣辣😏😏一定要share 食多太漏🤣整體食物尚可 服務都ok

海南雞飯拼喇沙米線

烤馬拉蔥餅配咖哩

新加坡鹹蛋黃雞翼

整體食物尚可 服務都ok
2022-10-05 453 浏览
好耐都冇入過黎坑口…今日就帶埋2兄弟黎食食物香辣炒飯 🔥必食🔥我同大仔真係好鐘意食炒飯,今次呢個炒飯超香!勁足料❤️個雞串都好似比以前大左👍🏻最鐘意等tea time黎食!抵食又大件🥳有好多魷魚🦑粒,好爽口啲飯炒到粒粒分明,但又唔乾身!2個仔夾手夾腳食晒成碟飯🤣馬來炒貴刁呢個都勁正啲河粉好滑有魷魚🦑爽口!唔靭👍🏻、有臘腸,甘香味撲鼻我老公話呢個一上枱就要趁熱食!好有鑊氣!鹹甜適中,食一片青瓜可以解膩喇沙摻摻話說呢個係2兄弟話食麵😂結果佢哋食左我個飯不過好彩係我食🔥因為都幾辣吓…超濃味!勁正✌🏻啲魚蛋好彈牙麵嘅份量岩岩好,食完就夠飽斑斕椰汁冰呢個好飲!超香斑斕味🙈自從第一次試,感覺係我鐘意嘅香芋雪糕味🤣一見親就要試不過呢杯冰真係好冰,飲極都仲有🤣🤣🤣溶得好慢,個溶完都唔會淡海鹽雪糕椰子珍多冰超正嘅顏色!不過個球雪糕🤣好危險⚠️撩左岀黎再食一啖先得椰青
好耐都冇入過黎坑口…今日就帶埋2兄弟黎食

食物

香辣炒飯 🔥必食🔥
最鐘意等tea time黎食!抵食又大件🥳

有好多魷魚🦑粒,好爽口
啲飯炒到粒粒分明,但又唔乾身!
2個仔夾手夾腳食晒成碟飯🤣

呢個都勁正
啲河粉好滑
有魷魚🦑爽口!唔靭👍🏻、有臘腸,甘香味撲鼻

喇沙摻摻
話說呢個係2兄弟話食麵😂結果佢哋食左我個飯
不過好彩係我食🔥因為都幾辣吓…超濃味!勁正✌🏻啲魚蛋好彈牙
麵嘅份量岩岩好,食完就夠飽

斑斕椰汁冰

2022-10-05
用餐时段
下午茶
2022-09-21 285 浏览
咖吔 Kaya (將軍澳)已經食過幾次既新加坡菜,屋企人都幾鐘意呢間,菜式類別同選擇都多,價錢唔算好貴,好似仲有下午茶會仲抵食🌟班蘭咖央多士 $28多士好脆,中間夾咗中油同咖央醬,甜甜地🌟新加坡喇沙米線 $82食咗幾次,都係好啱我口味,唔會太辣,配料好足🌟老街咖喱麵 $82之前次次黎食都食喇沙米線😂今次終於試下新野原來係有兩款麵米粉+粗麵,配料有鴨肉、魷魚、豆卜、蝦、豆角、洋蔥同芽菜我覺得得都幾好食,湯底都幾重咖喱味,較喇沙湯辣少少,帶少少奶香加上其他配料,口感都幾豐富,唔知關唔關麵底有米粉,覺得麵底份量好多,細食一定食唔晒🌟椰汁芋圓 $42有椰汁、紅豆、芋圓同綠色粉條,有椰香,紅豆幾甜,但芋圓唔夠煙靭偏軟身🌟椰青 $42椰青好大粒,椰青水好清甜,食完辣野飲好正咖吔 Kaya (將軍澳)將軍澳重華路8號東港城1樓112A號舖
咖吔 Kaya (將軍澳)

🌟班蘭咖央多士 $28
多士好脆,中間夾咗中油同咖央醬,甜甜地

🌟新加坡喇沙米線 $82
食咗幾次,都係好啱我口味,唔會太辣,配料好足

🌟老街咖喱麵 $82
之前次次黎食都食喇沙米線😂今次終於試下新野

🌟椰汁芋圓 $42

🌟椰青 $42
椰青好大粒,椰青水好清甜,食完辣野飲好正

咖吔 Kaya (將軍澳)
將軍澳重華路8號東港城1樓112A號舖
其實KAYA假期都有一兩枱客等開門, 坑口有開早餐唔多,經常捱到十一點先食得。有樣嘢要提,四人枱果面,其實每隔幾小時就有職員推垃圾車出嚟🤮,經理真係要諗諗計,點解其他餐廳冇呢個問題,而佢有呢個需要呢???同一碗大細既檳城蝦麵,早/晚餐貴好多,tea好平,而且我地諗住細碗D,點知都係原裝size😱. 豆卜,急凍蝦都沒少,不過沒鮮味。餐飲有個提議,其實用雪條棍客戶很難吉個青檸仔。餐牌欠驚喜,食多幾次其實都悶,希望再加多幾款,海南雞冇驚喜,佢仲未去到非食不可嘅地步。😏

餐飲有個提議,其實用雪條棍客戶很難吉個青檸仔。

今日喺附近打完針,諗住上載完張疫苗通行證之後,就去食少少嘢醫肚啦😆😆入去東港城分店之前,女經理叫我嘟安心出行,同時呼喝佢嘅同事執枱,就冇理到我已經嘟咗安心出行。點知佢叫我再嘟多次,我唯有照做,點知第二次嘟,佢地部機就顯示我張通行證唔符合要求,既然第一次得,點解第二次唔得呢?😅咁我唯有問下個女經理點算好。🙉🙉點知個女經理態度極度惡劣,一手攔實我,大聲呼喝我話:我頭先咪話而家執緊枱!麻煩你企喺度等等!😡😡其實我只係想問下你地餐廳部機做咩話我個通行證唔得姐🙃我連張書面針紙都喺身,可以拎出嚟俾你睇都得….點知俾人鬧返轉頭,以為係我想催佢入座,人地唔知以為我帶依波拉病毒入餐廳😅之前都有幫襯開,都係嗰個瘦削嘅男經理有禮貌得多!😂

之前都有幫襯開,都係嗰個瘦削嘅男經理有禮貌得多!😂
2022-09-07 858 浏览
呢間既裝修都幾吸睛牆身既風格係用左大樹葉做主角,而且餐枱紙同menu 封面都係同一系列餐廳中央都放左好多植物擺設,配搭返場內既天花設計都好靚,假天花既中央用左墨綠色既吊扇成間餐廳既色系都配得好好,墨綠色襯淺木色,呼應返佢地樹葉系列。坐位都好寬躺舒服2人都可以安排到一個4人座位,好滿意食物方面都幾多選擇,揀左3款比較特別既試下➽香芒大蝦米紙卷 $68 好清甜、清新米卷包裹既蔬菜材料都好新鮮加上少量既芒果肉,有適量既甜味有蝦肉既爽口重點底部浸住一些芒果汁,甜而不酸整體配搭得宜又爽又開胃➽地道老鼠粉 $88 銀針粉做底上面鋪滿了很多不同的配料, 有豬肉末, 花生, 叁巴醬, 魚乾, 蘿蔔乾等等而且仲配有一隻太陽蛋所以整體口感好豐富而且有咬口, 加左魚乾為整道菜點睛➽地道麥皮蝦 $108呢道菜真係第一次試因為本身唔太食麥皮, 但朋友話試下, 幾得意整碟菜一黎到, 就見到密密麻麻既麥皮麥皮應該係經過烤烘, 因為食落幾脆, 唔係平時食既軟身口感烤烘過既麥皮加上炸蝦度, 所以口感都算夾, 脆身幾特別, 可以試下整體環境好, 坐得好舒服而且服務都好好, 侍應好積極對應加水都好主動而且食物質素都唔錯
呢間既裝修都幾吸睛
餐廳中央都放左好多植物擺設,配搭返

場內既天花設計都好靚,假天花既中央用左墨綠色既吊扇

坐位都好寬躺舒服

2人都可以安排到一個4人座位,好滿意

食物方面都幾多選擇,揀左3款比較特別既試下
➽香芒大蝦米紙卷 $68

好清甜、清新
米卷包裹既蔬菜材料都好新鮮
加上少量既芒果肉,有適量既甜味
有蝦肉既爽口
重點底部浸住一些芒果汁,甜而不酸
整體配搭得宜
又爽又開胃
➽地道老鼠粉 $88

銀針粉做底
而且仲配有一隻太陽蛋
所以整體口感好豐富
而且有咬口, 加左魚乾為整道菜點睛
➽地道麥皮蝦 $108
呢道菜真係第一次試
因為本身唔太食麥皮, 但朋友話試下, 幾得意
整碟菜一黎到, 就見到密密麻麻既麥皮
麥皮應該係經過烤烘, 因為食落幾脆, 唔係平時食既軟身口感
烤烘過既麥皮加上炸蝦度, 所以口感都算夾, 脆身
幾特別, 可以試下

整體環境好, 坐得好舒服
而且服務都好好, 侍應好積極對應
加水都好主動
而且食物質素都唔錯
2022-09-06
2022-09-01 1122 浏览
好味指數😋😋😋😋回頭指數 ⭐️⭐️⭐️⭐️開心指數🤗🤗🤗🤗呢間店嘅下午茶做到6點,時間上可以係early dinner,今次試咗4款,每款都會有飲品,我哋買外賣。🍴馬來炒貴刁($78)打開時熱辣辣,好香,用料都幾足,有頗多蝦肉、魷魚、亦有幾片豬肉臘腸,芽菜係比較肥嘅,即係用咗怡保肥仔芽菜。貴刁顏色比較深,應該用咗甜醬油炒,鑊氣十足,貴刁炒到一條條,炒得好好。一食落去,比想像中辣,如果唔食得辣嘅朋友應該會覺得辣,但對我嚟講係好惹味,呢個係好好食!🍴地道老鼠粉($62)呢個同樣用料十足,有勁多肉碎,仲有魚乾仔、菜脯、炸花生、雞蛋,用咗叁巴醬去炒銀針粉,好惹味,雖然呢個同炒貴刁一樣都係顯示有一隻辣椒,不過相比下就冇咁辣,我覺得炒貴刁應該要轉為兩隻辣椒會比較反映到實際味覺。呢個一定要快D食,因為外賣關係,已經會比起響店食凍咗少少,如果唔襯熱食,就會比較油膩。🍴海南雞飯($68)佢嘅雞好入味亦都非常滑,雞本身比較肥美(所以個皮下面會有層油,怕肥嘅就自行決定食唔食),個油飯都比起其他店食到嘅深色少少,夠入味,飯亦粒粒分明有咬口,配足3種醬料,不過因為雞本身夠味,唔點醬食都已經好好味,呢個幾唔錯。🍴串燒拼盤
好味指數😋😋😋😋
回頭指數 ⭐️⭐️⭐️⭐️
開心指數🤗🤗🤗🤗

🍴馬來炒貴刁($78)
馬來炒貴刁

🍴地道老鼠粉($62)
地道老鼠粉

🍴海南雞飯($68)
海南雞飯

🍴串燒拼盤($68)
雞肉、大蝦同魷魚鬚各兩串,呢個唔算好食,雞肉本身醃料係okay 嘅,不過因為比較細串,亦都應該燒得太耐,令到肉質勁乾勁嚡;大蝦冇醃到,同樣地都係燒得耐,勁乾;魷魚鬚當然有同樣問題,因為好細條亦過火,好似咬緊橡筋咁!不過個醬係幾好味嘅,平時嘅串燒醬比較黃色,花生味會好重,呢款醬係深啡紅色,係好惹味嘅香辣味,可惜佢都救唔返作為主角嘅串燒。
串燒拼盤

🍴凍桔仔話梅水(跟餐)
呢個最好飲,桔仔同話梅味都好夠,酸酸甜甜勁開胃,啱晒夏天飲,飲到最後仲可以食埋粒話梅,正!

🍴凍手工拉茶(跟餐)
拉茶好滑,茶味奶味濃郁,唔錯。

🍴香茅青檸荔枝梳打(跟餐)
見到杯入面有好多薄荷葉,諗住好正啦,點知一飲,勁淡,嗒咗好多啖先飲到淡淡嘅香茅味,荔枝味係有嘅但都好淡,只係飲到有丁點味加梳打水,我覺得至少要增味50%先得!

整體上呢度嘅下午茶係好抵食,份量好足,唔似有D下午茶咁勁細份,職員嘅態度都好好,本身我哋想叫主餐牌嘅雞肉串燒,同樣$68得4串雞,因為我哋冇睇清楚原來下午茶餐有同類嘅嘢,職員建議我哋可以考慮叫下午茶餐嘅串燒拼盤,有多兩款多兩串仲有杯嘢飲,我哋就轉咗,雖然最後串燒係唔好食,但職員嘅待客之道係值得讚嘅。

等候时间
15 分钟 (外卖自取)
用餐时段
下午茶
海南雞飯
2022-08-25 198 浏览
之前食過一次外賣,個次啲野麻麻地,尤其喺咖央多士,但有人留言叫我堂食一次,好食好多,我終於肯去堂食😂。▫️ 新加坡喇沙摻摻 $82正常。不過味精味偏重。份量ok。▫️地道老鼠粉 $88偏咸,麵質都幾‘林’,唔好食。▫️海南雞飯拼喇沙米線 $108呢個最抵,兩樣都食到。 喇沙一樣都喺正常。海南雞幾嫩,油飯ok。▫️ 烤馬來蔥餅配咖喱 $56呢個不得了,個蔥餅硬到根本無辦法咬開,更加唔好妄想話吞。 不過同餐廳話返之後,佢哋都幾好,話可以換/cancel order。▫️班蘭咖央多士 $28現場食都唔好食😂 麵包‘林’同凍。味道冇特別。

▫️ 新加坡喇沙摻摻 $82
正常。不過味精味偏重。份量ok。
新加坡喇沙摻摻

▫️地道老鼠粉 $88
偏咸,麵質都幾‘林’,唔好食。

▫️海南雞飯拼喇沙米線 $108
海南雞飯拼喇沙米線

▫️ 烤馬來蔥餅配咖喱 $56
烤馬來蔥餅配咖喱

▫️班蘭咖央多士 $28
現場食都唔好食😂 麵包‘林’同凍。味道冇特別。
班蘭咖央多士

新加坡喇沙摻摻 $82來自新加坡既朋友都大讚既喇沙摻摻😎 疫情期間,即使好怕食完辣野喉嚨痛,但都係忍唔住食完一次又一次🙊 唔食得辣既朋友留意番咖吔既喇沙無得少辣,幸好係我仲接受到既辣度🧐摻摻係馬來西亞既特色麵食,即係油面溝米線,食落有雙重口感😍 依碗海鮮摻摻真係好足料,有蝦、魚蛋、魚腐、魚片、流心蛋等等😋 加上真係好大碗,食到一半都已經飽飽地😂 湯底辣辣地又充滿椰香,忍唔住飲曬成碗湯,好彩唔會口渴,無味精fact checked😌
新加坡喇沙摻摻 $82

新加坡喇沙摻摻 $82
2022-04-12
等候时间
5 分钟 (堂食)
  • 新加坡喇沙摻摻
2022-08-09 166 浏览
平日收左工去東港城,見到有間食東南亞菜既餐廳裝修唔錯,就入去試下食佢。新加坡喇沙米線 $82喇沙係南洋最有代表性既料理,當然要試試佢。喇沙既湯底香濃,帶有陣陣椰香味同辣感,食得好爽。配料既份量亦好多,有蝦,豆卜,魚蛋等等,一大碗夠食有突。海南雞飯拼喇沙米線 $108首先,呢度既海南雞係無骨既,岩哂我呢d懶人。海南雞食落好嫩,唔會有雪藏味,雞皮爽口彈牙,配以雞飯有既黑醬油簡直係絕配。雞油飯既脂香味好香,令人食唔停口。咸蛋黃魚皮 $68呢個基本上都係必點,即炸魚皮再加上熱辣辣既咸蛋黃,十分邪惡,一定要試。炒通菜(蝦頭膏) $72通菜炒得爽口,蝦頭膏既味道好鮮,食落唔會死咸,可以一試。

新加坡喇沙米線 $82

海南雞飯拼喇沙米線 $108

咸蛋黃魚皮 $68

炒通菜(蝦頭膏) $72
通菜炒得爽口,蝦頭膏既味道好鮮,食落唔會死咸,可以一試。
2022-08-06 156 浏览
星期六和我老婆撐枱腳去東港城,路過有間東南亞餐廳有下午茶,見都幾多選擇,裝修得幾靚,便入去試一試。我叫了檳城蝦麵,完全唔辣,好特別,是麵加粉絲,浸在惹味的湯之中,十分好吃,煮得夠爽。🦐入晒湯的味,湯又多香料。我很喜歡。老婆叫了新加坡叻沙,材料豐富,有豆卜、魚蛋、大蝦和雞蛋等。個湯底有點辣,但老婆說充滿東南亞風味,所有材料混在湯之中,入晒味很美味。我們下午茶當晚飯食,所以食得很豐富,還叫多了一個小食,小食有三串沙嗲雞和三串大蝦。沙嗲雞很厚肉,配以沙嗲汁,大推👍🏻蝦稍為遜色不夠熱。下午茶餐包了飲品可以選奶茶咖啡、話梅水、香茅橙茶等我們選了凍飲香茅青檸荔枝梳打香茅香味四溢,荔枝味道濃郁,超級好飲又消暑

2022-08-04 119 浏览
睇戲前自己一個品嚐地道新加坡菜😎咖吔環境座位非常闊落又舒適,自己一個食都唔怕逼逼澀澀咁~食左個大大碗檳城和牛蝦麵🍜😍超enjoy!碗麵包括左大蝦(肉質夠爽口)、豆腐卜(有成4舊!)、溏心蛋、牛丸、仲有重點嘅和牛,而且仲要唔係一兩塊,夾起係一堆食落都好夠淋身同濃味呀😋同埋個麵底係摻摻黎嘅~湯會帶好微微嘅辣,都幾岩我口味!野飲就嗌左熱青檸紅茶,呢晚逼自己唔飲甜健康啲~~menu上其實都幾多幾吸引嘅飲品架由其係美祿哥斯拉同埋有沙冰/雪糕果啲飲品🙈下次再黎就唔忍口試要呢啲飲品!
野飲就嗌左熱青檸紅茶,呢晚逼自己唔飲甜健康啲~~

2022-08-04
2022-08-04 98 浏览
位於坑口的南洋風味餐廳,香港有數間分店,裝潢典雅,充滿異國風情,座位舒服,燈光光猛。餐牌有海南雞飯、喇沙摻摻、肉骨茶、班蘭咖吔等特色菜式。輕鬆下午茶:海南雞飯一整盤有齊湯水、飯及主菜,以下午茶份量來說,相當足料。雞油飯油香十足;主角的海南雞,雞皮爽口,雞肉部份滑嫩,旁邊有三款醬汁,有黑豉油、辣醬及薑蓉醬來調味。串燒拼盤:雞肉、大蝦、魷魚鬚串燒一共三款,海鮮及雞肉,燒得香口惹味,而且帶點焦香。雞肉保持多汁。大蝦鮮味。飲品:桔仔話梅水跟餐配飲品,鹹鹹甜甜的飲品,有點衝擊味覺,卻很解渴,解油膩。飲品:香茅鮮橙茶這款茶飲跟一般的水果茶不同,茶底多了一股香茅味,感覺新鮮,這個香茅跟香橙的配搭,也挺夾的。
輕鬆下午茶:海南雞飯

一整盤有齊湯水、飯及主菜,以下午茶份量來說,相當足料。
串燒拼盤:雞肉、大蝦、魷魚鬚

飲品:桔仔話梅水

飲品:香茅鮮橙茶

2022-08-03 89 浏览
咖吔 Kaya (將軍澳區)⭐️今日去咗食新加坡菜本身都好鍾意海南雞飯、喇沙!⭐️餐廳環境舒服寬躺,仲有卡位食物選擇好多!⭐️今次揀咗海南雞飯、咖哋斑斕多士、米紙卷同炒飯!最鍾意係個炒飯幾好食😋,唔太濃,配埋串燒啱啱好! 其他食物就不過不失可以試吓其他!用餐心情🌾:想得閒試吓啲新加坡菜呢度都係一個幾好嘅選擇食物種類都幾多,有冇限時坐幾耐!味道: 7/10環境: 7/10服務: 7/10消費: 人均$100-150

咖吔 Kaya (將軍澳區)

⭐️今日去咗食新加坡菜本身都好鍾意海南雞飯、喇沙!
⭐️餐廳環境舒服寬躺,仲有卡位食物選擇好多!

味道: 7/10

環境: 7/10