2021-06-03 806 浏览
次次经过都有好多人排队,今日早少少突登过嚟食,每样野都好吸引,我地两个人食咗差唔多3个人份量既野!!班兰咖央多士呢个招牌菜冇得唔嗌啦。多士脆身而且牛油岩岩好系中间溶咗,配合埋咖央酱既香甜又唔会腻,真系2分钟唔使已经食哂。亦都因为咁搞到我地劲开胃!串烧拼盘有鸡肉、鱿鱼同埋虾。呢个虾真系食过既串烧入面最爽口同弹牙,肉身好juicy食得出系好新鲜,加上佢烧得岩岩好而且仲有个香辣沙嗲酱,成个串烧都好出色。鸡肉亦都系有肉汁个款唔会乾争争!老街咖哩面咖哩味好香浓而且有油面同埋米粉,食落口感十足而且挂汤能力十足,每一啖都食到咖哩味!海南鸡饭拼喇沙呢个set真系好抵,可以食到海南鸡之余又有一小碗喇沙。鸡肉既份量超级夕而且系劲滑,入口已经食到鸡肉既嫩滑口感,加上少少酱汁调味,个海南鸡饭真系好出色!另外因朋友唔食油饭所以转咗白饭,但一D都唔马虎,白饭粒粒分明而且够乾身! 喇沙既汤一饮就知系正宗既味道,加埋有鱼片索下汤汁,好快就食哂!

班兰咖央多士

老街咖哩面

海南鸡饭拼喇沙

海南鸡饭配喇沙
海南鸡饭配喇沙
2021-03-30 1464 浏览
今天经过坑口东港城, 见到有间新开不久的餐厅~咖吔 Kaya✨, 餐厅主打星马菜, 店内环境简约舒适。午餐和下午茶都很抵吃, 今次就试下槟城虾面$66、 巴东牛肉配饭$56、 半熟蛋配咖央多士$48、 冻青柠红茶、 香茅青柠荔枝梳打、热手工拉茶。📝槟城虾面~浓郁带虾鲜,使用掺掺面底, 材料丰富,虾香四溢🤤。📝巴东牛肉配饭~入口即化的软嫩牛肉👍🏻, 惹味而带点微辣的口味, 配菜有鱼乾仔、 青瓜粒和花生, 口感丰富。📝半熟蛋配咖央多士~浓香幼滑的咖央酱,内有半溶牛油😋, 配上半熟蛋一起吃,挺有层次感。📝冻青柠红茶~ 红茶味道浓郁,青柠解腻。✨✨📝香茅青柠荔枝梳打~ 清新美味的青柠荔枝, 加上解渴梳打水,正。✨✨📝热手工拉茶~芬芳浓郁,茶味四溢,又香又滑,整体恰到好处。✨✨咖吔 Kaya 的食物美味, 价钱大众化, 值得推介。😁

槟城虾面

, 配菜有鱼乾仔、 青瓜粒和花生, 口感丰富。

半熟蛋配咖央多士

📝冻青柠红茶~ 红茶味道浓郁,青柠解腻。✨✨
冻青柠红茶

香茅青柠荔枝梳打

热手工拉茶

咖吔 Kaya 的食物美味, 价钱大众化, 值得推介。😁

2021-03-30
槟城虾面
冻青柠红茶
香茅青柠荔枝梳打
热手工拉茶
  • 槟城虾面$66、巴东牛肉配饭$56、半熟蛋配咖央多士$48、冻青柠红茶、香茅青柠荔枝梳打、热手工拉茶
2021-03-28 801 浏览
轻轻松松又放工, 趁着可以早放工,当然要享受这些好处。 避开商场人流高峰期, 尽情购买一田食品节美食, 唔使排队真系好开心。 shopping过後仲赶得到, 可以搵系咖吔食tea。睇返tea set 每样嘢都系几十蚊 ,最重要仲系送特饮, 睇返主餐牌特饮正价都要三十几蚊😚😚。海南鸡饭鸡肉嫩滑鸡皮爽, 海南鸡分量算不错,平均分配料鸡髀+鸡胸+鸡翼, 样样都有少少。 油饭够爽口, 质地软熟烟韧不会糊口, 而且附送冬瓜汤, 消暑解渴。星加坡喇沙完全唔似下午茶份量😗😗😗, 几十蚊劲大碗而且汤汁香浓, 估唔到佢会用米线, 好彩我都锺意食米线😆😆。 配料好丰富有虾、 鱼蛋、豆腐卜...等串烧拼盘 (鸡肉 +八爪鱼 +虾)下午茶时段包埋嘢饮都系$68, 晚市净系拼盘已经要$88。 感觉上真的好抵食 😉😉😉鸡肉串烧够晒入味,好多香茅, 鸡肉够嫩滑。套餐包埋特饮真系超抵, 我哋嗌咗三款唔同嘅特饮😋😋😋冻桔仔话梅冰🍊🍸香茅青柠荔枝梳打🍹热桔仔茶🍵三杯里面我最锺意 ,香茅青柠荔梳打, 清新爽口, 酸酸甜甜又充满荔枝味😉其余两杯都唔错, 桔仔味道 好清新。

睇返tea set 每样嘢都系几十蚊 ,
最重要仲系送特饮, 睇返主餐牌特饮正价都要三十几蚊😚😚。

星加坡喇沙

串烧拼盘 (鸡肉 +八爪鱼 +虾)
鸡肉串烧够晒入味,好多香茅, 鸡肉够嫩滑。

套餐包埋特饮真系超抵, 我哋嗌咗三款唔同嘅特饮😋😋😋
冻桔仔话梅冰🍊🍸
香茅青柠荔枝梳打🍹
热桔仔茶🍵

其余两杯都唔错, 桔仔味道 好清新。

• 海南鸡饭
  • 香茅青柠荔枝梳打
1K
2021-02-10 1255 浏览
星期四我在「坑口」「东港城」购买外卖自取「红酒烩鸡意大利粉」,作为晚餐里面鸡肉食品的同时,也在「东港城」里面光顾另一间马来西亚菜餐厅「咖吔」,享用「咖吔」三文治下午茶。「咖吔」作为一间马来西亚菜餐厅,当然少不免有其他「马来西亚菜」风味浓厚的菜式,例如回应食店实际店名「咖吔」的招牌食品「咖吔多士」。「咖吔多士」实际制成品的味道口感感觉,有点像我在港式茶餐厅里面,也曾经食过的「油占多」食品,以甜味的「咖吔」酱汁加上「鲜牛油」,营造出类似「鲜牛油果占多士」的多士食品。「咖吔」厨房制作出来的食品「斑兰咖吔多士」,不像港式茶餐厅做法,会先把「斑兰咖吔多士」切成两半,然後分别叠起,放在金属银色餐碟上面。由於「斑兰咖吔多士」里面加入了甜味「咖吔酱」,还有甜味「鲜牛油」衬托和增加「斑兰咖吔多士」甜味,所以实际上难以从「斑兰咖吔多士」里面清楚食到「斑兰」酱的甜味。至於口感方面,我觉得「咖吔」厨房制造出来的「班兰咖吔多士」,「班兰咖吔多士」实际制成品的口感感觉十分新鲜和香脆,即使价钱不算便宜,也属於值得一试的食品。「咖吔」下午茶茶餐里面的「喇沙」食品,「新加坡喇沙」里面的实际材料,感觉其实即是跟「海鲜喇沙

马来拉茶

「咖吔」下午茶茶餐里面的「喇沙」食品,「新加坡喇沙」里面的实际材料,感觉其实即是跟「海鲜喇沙」没有太大的分别,因为「新加坡喇沙」里面有很多「虾」、「鱿鱼」、「鱼蛋」。

马来芒果汁配芒果雪糕

至於「新加坡喇沙」里面的实际味道,本来「咖吔」的「喇沙」汤底味道里面有少许辣味感觉,但是「咖吔」随着「新加坡喇沙」而附送了一个「桔仔」上台。

新加坡喇沙

结果甜味的新鲜「桔仔」,彻底改变了「新加坡喇沙」实际辣味,变成有少许甜味中和「新加坡喇沙」辣汤,变成我还承受得住辣味的新加坡风味「咖喱」汤。

另一方面,「海鲜」食品也某程度上改变了「新加坡喇沙」食品实际辣味浓度,令「喇沙」汤底的辣味,没有原本「新加坡喇沙」制作完成时那麽刺激。

我享用「咖吔」「新加坡喇沙」实际制成品的时候,发现「新加坡喇沙」里面原来也加入了「豆腐卜」,所以「豆腐卜」也吸收了「喇沙」汤底所有辣味。

斑兰咖吔多士

至於配菜方面,「咖吔」「新加坡喇沙」实际制成品里面的「海鲜」口感感觉颇为新鲜,例如「虾肉」就是这样,而且「虾肉」充满来自「喇沙」汤里面的辣味。

至於「新加坡喇沙」「虾肉」的实际口感感觉也都很弹牙,没有因为「新加坡喇沙」面属於「咖吔」下午茶茶餐食品,因而令「虾肉」口感受到明显影响。

至於饮品我分别为「咖吔」两份「下午茶茶餐」选择了享用两款饮品,其中一款饮品是「马来西亚」菜里面的知名代表饮品「马来拉茶」。

「马来拉茶」的实际味道跟我之前饮过的「拉茶」味道都是一样,「拉茶」实际味道都是偏重牛奶甜味,但是也夹杂来自「红茶」里面的茶味味道。

反而今次我光顾「咖吔」,享用「下午茶茶餐」的最大意外惊喜发现,是来自於套餐里面的另一杯手调甜味饮品「马来芒果汁配芒果雪糕」。

「咖吔」的「马来芒果汁」饮品实际口感感觉颇为稠密,感觉「马来芒果汁」里面好像真的使用新鲜「芒果」,榨出新鲜甜味的「芒果」汁。

为了方便承托甜味「芒果」雪糕球,所以「咖吔」在甜味「芒果汁」里面加入少许冰块,好让实心的「芒果」雪糕球,不会立刻沉没在「芒果汁」里面。

不过「马来芒果汁配芒果雪糕」「芒果」雪糕球里面的甜味,感觉好像来自於一般品牌的盒装「雪糕」,「雪糕」里面没有夹杂任何「芒果」果肉。

所以即使我在「东港城」里面光顾「咖吔」期间,已经是冬季季节,但是「咖吔」仍能够有存货,制造出甜味的「马来芒果汁西芒果雪糕」饮品,下次光顾「咖吔」还可以考虑继续享用。
2021-01-21
马来拉茶
马来芒果汁配芒果雪糕
新加坡喇沙
2021-07-12 0 浏览
最近见到呢间马来西亚餐厅开咗好多分店好好奇所以试吓餐厅嘅灯光好充足,所以影相都好靓😂老街咖喱面$82唔算好辣,可以接受到嘅辣,面的份量算多,食得好饱,个汤好香又唔算好浓同好醎,都算唔差既大虾青木瓜沙律$68份量正常,都算材料都算新鲜,一个人食岩岩好,低碳人士最爱😝😝😝斑兰咖吔多士确实牛油同咖哋酱无得输 不过个牛油大块少少🤏会开心d🤣琴晚英格兰输咗,无咩心情😵‍💫简简单单一餐,算不错啦! 最近见到呢间马来西亚餐厅开咗好多分店好好奇所以试吓餐厅嘅灯光好充足,所以影相都好靓😂老街咖喱面$82唔算好可以接受到嘅难度大虾青木瓜沙律$68份量正常,都算材料都算新鲜斑兰咖吔多士 $38确实牛油同咖哋酱无得输 不过个牛油大块少少🤏会开心d🤣琴晚英格兰输咗,无咩心情😵‍💫简简单单一餐,算不错啦!
最近见到呢间马来西亚餐厅开咗好多分店好好奇所以试吓

餐厅嘅灯光好充足,所以影相都好靓😂

老街咖喱面$82
唔算好可以接受到嘅难度

大虾青木瓜沙律$68
份量正常,都算材料都算新鲜

斑兰咖吔多士 $38
确实牛油同咖哋酱无得输 不过个牛油大块少少🤏会开心d🤣

琴晚英格兰输咗,无咩心情😵‍💫
简简单单一餐,算不错啦!
2021-07-10 24 浏览
好耐冇同男朋友一齐堂食为咗庆祝一下男朋友加人工所以就出去拍下拖啦搬屋後一路都冇食过依间谂住试吓但系食完觉得一般海南鸡同平时啲餐厅差唔多不过不失甘但系个肉骨茶就好一般觉得胡椒味唔系好够味啲肉就紧加唔洗讲好似完全冇味甘不过唯一有少少好既地方系有埋猪肚个猪肚就几好食
好耐冇同男朋友一齐堂食
不过唯一有少少好既地方系有埋猪肚
个猪肚就几好食

2021-07-09
2021-07-09 6 浏览
上次嚟要排队等位 今次醒目攞定飞 一嚟到就入得😆今次食下午茶 好抵食地道老鼠粉直接用锅上食到尾都仲好热👍🏻有肉碎 菜甫 半熟蛋 鱼仔乾 花生 葱好多配料 味道好浓~不过味道有啲单调 食耐左有啲寡另外叫咗个海南鸡饭 不过冇影相鸡饭好食~嘢饮叫咗拉茶同白咖啡 2杯都好饮👍🏻
上次嚟要排队等位 今次醒目攞定飞
一嚟到就入得😆
今次食下午茶 好抵食

地道老鼠粉

地道老鼠粉直接用锅上
食到尾都仲好热👍🏻
有肉碎 菜甫 半熟蛋 鱼仔乾 花生 葱
好多配料 味道好浓~
不过味道有啲单调 食耐左有啲寡

另外叫咗个海南鸡饭 不过冇影相
鸡饭好食~

嘢饮叫咗拉茶同白咖啡 2杯都好饮👍🏻
2021-07-08
2021-07-09 4 浏览
晚饭时间好多人排队。。。攞咗飞一阵就入得海南鸡饭啲鸡都几多 个饭都几香三款酱汁都几好食 不过个酱油浓到有啲啲苦味串烧拼盘虾x2鱿鱼x2鸡肉x2见到好多枱都有嗌呢份拼盘 所以我都嗌左黎试吓 ~个拼盘份量唔算多 只虾无味 剩系得酱汁味鱿鱼同鸡肉都OK~不过$88就有啲贵 下次应该唔会再嗌
晚饭时间好多人排队。。。
攞咗飞一阵就入得

啲鸡都几多 个饭都几香
三款酱汁都几好食 不过个酱油浓到有啲啲苦味

虾x2
鱿鱼x2
鸡肉x2
见到好多枱都有嗌呢份拼盘
所以我都嗌左黎试吓 ~
个拼盘份量唔算多 只虾无味 剩系得酱汁味
鱿鱼同鸡肉都OK~
不过$88就有啲贵 下次应该唔会再嗌
2021-07-06
2021-07-04 46 浏览
唔知食什麽。日日行过Kaya ,见好多人食,今天心血来潮、早一点吃午餐。我们於12:00到、才有位。叫了海南鸡饭及老街咖哩面。海南鸡饭、鸡好滑、鸡皮好弹呀、饭好有鸡油香味、软硬适中、冬瓜有鸡浓汤味。整体海南鸡饭是好味道。另一味老街咖哩面、味道好有新加波feel,好地道、但是餸和面比较少。饮料:美禄哥斯拉:冇特别。普通美绿。可以饮、因要加$12元、唔值。香茅青柠荔枝梳打:有淡淡青柠荔枝味、一般梳打水。整体都唔错。下次会再试其他食品。

饮料:

香茅青柠荔枝梳打:有淡淡青柠荔枝味、一般梳打水。

整体都唔错。

下次会再试其他食品。

2021-07-04
见东港城开左咁多新野食,今次试下新加坡菜食左炒贵刁,老鼠粉,虾面,海南鸡首先落单,七八个staff经过见我举手都冇反应,叫我等等都好呀。定系佢地人人有唔同岗位所以冇人帮我点餐?咁我唔知啦,无谓帮佢地揾解释点完菜,送饮品个staff,放低有讲杯野叫咩名,但我听唔清楚,所以问多次啦,佢系超级刻意重覆个饮品名而非常唔礼貌,再送多三次菜黎用番同样既态度一样咁"大"既声线,惊我听唔到咁唔知系咪新一代年青人唔休做,定系佢地本身就冇service,相信呢d市度,佢地唔休做罗贵刁ok但系贵, 老鼠粉就苏妈好食d 罗其实佢个午市套餐包饮品都$90-130,唔平罗原来佢有下午茶餐但落单个下又冇人提我系14:58分落单平均都每样平廿几蚊不过时间不合,冇办法
见东港城开左咁多新野食,今次试下新加坡菜
食左炒贵刁,老鼠粉,虾面,海南鸡

贵刁ok但系贵,
老鼠粉就苏妈好食d 罗
其实佢个午市套餐包饮品都$90-130,唔平罗

原来佢有下午茶餐
但落单个下又冇人提
我系14:58分落单
平均都每样平廿几蚊
不过时间不合,冇办法
2021-07-01
2021-07-01 40 浏览
好少去坑口,好彩先前做咗啲功课,竟然俾我发现有星加坡餐厅。商场唔大,但系佢个位都几隔涉,喺中揾到colour mix,行入去见到body shop斜对面就系。谂都唔谂紧系即刻帮衬,因为无得去旅行真系太耐无食过星加坡餐。假期早上11点多到步,好彩啲人未醒,只系坐满半成。(我食完埋单已经企满20人)好la, 入正题。谂都唔谂架吔多士一定必要,$28,不过份量有点细。和牛虾面好似128,小朋友从来唔食米粉,竟然食晒,我食咗一啖真系唔错好软身,可惜豆卜配料我唔啱。海南鸡饭OK, 肉骨茶唔错,不过系个肉有点鞋,饮品有点细,但唔错。赞虽然价钱有点贵,不过间唔中食下都ok

好la, 入正题。
谂都唔谂架吔多士一定必要
,$28,不过份量有点细

海南鸡饭OK, 肉骨茶唔错,不过系个肉有点鞋
,饮品有点细,但唔错。赞
虽然价钱有点贵,不过间唔中食下都ok

2021-06-22 44 浏览
I got take away from this place 2 times both time same dish, Their beef Rendang is abysmal. One time it had really high salt and other time they just put cooked beef cubes. I am fan of South Asian food. The best I had in ASAM chicken rice. Even having high price in Kaya taste is poor.

2021-06-22
外卖自取
2021-06-22 32 浏览
戴定头盔先 🪖 嗱!虽则我成日都鼓励大家多啲帮衬小店,尤其轮椅朋友,其实唔使餐餐都帮衬连锁集团餐厅,不过,现实归现实,香港地的确地方细,有时同几位轮椅朋友一齐出街食饭嘅话,商场的确有较大嘅空间可以容纳多张轮椅,所以有时都真系无办法。不过,我依然会坚持去介绍多啲唔同类型嘅小店,等更多嘅轮椅朋友知道,香港其实有好多好多好多食店系好值得去试 💪🏻今次嘅gathering就拣咗「咖吔」主要食星马菜,几个人叫咗以下呢几样:▪️星洲香辣炒饭- 辣㗎,属於微微嘅辣,炒饭比较多油不过够乾身,馅料有鱿鱼粒虾粒,成个炒饭都几惹味。要赞嘅就系鸡肉串烧,烧得好靓又够入味,而且软淋,好食。▪️地道老鼠粉- 老鼠粉即系银针粉,呢碟属於重口味尤其肉碎部份,真系几咸,炸鱼乾花生粒冇得输,卜卜脆,超惹味!糖心蛋唔知关咩事🤣但整得好食嘅▪️喇沙- 唔记得要求转掺掺,即系油面加米粉🥲 汤底浓郁,同样微微辣,鱼蛋鱼片都几弹牙㗎,最正系豆卜,吸汤一流!▪️班兰咖吔多士- 如果椰味班兰味再突出啲就更好啦,而家嘅味道都OK嘅,不过不失咁罗。▪️热 & 冻拉茶- 呢个好饮,冻热都好饮▪️香茅青柠荔枝梳打- 朋友推介呢个,话酸酸甜甜,好正喎🌟🌟🌟

▪️星洲香辣炒饭

▪️地道老鼠粉

- 老鼠粉即系银针粉,呢碟属於重口味

▪️喇沙

- 唔记得要求转掺掺,即系油面加米粉🥲

▪️班兰咖吔多士

▪️热 & 冻拉茶

- 呢个好饮,冻热都好饮

▪️香茅青柠荔枝梳打

- 朋友推介呢个,话酸酸甜甜,好正喎

🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟

‼️♿️‼️♿️‼️♿️‼️♿️‼️

📷 食店虽然喺商场里边,
但店内七成嘅枱都系卡位,
只得三成左右系一般嘅可移动
矮枱,而且通道都比较迫,建议
各位轮椅朋友最好喺食饭高峰时段
之前或之後先去,咁样会容易比较
有位坐。

‼️♿️‼️♿️‼️♿️‼️♿️‼️

🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟
2021-06-22 34 浏览
下午茶时段,好多人等位,但人流都算快,可能上菜都快嘅原因,我哋等咗大约20分钟就有位叫咗必食嘅新加坡喇沙($62),味道都几好😋,如果比起正餐价平$20,唔知系咪咁嘅原因,d料不算太多,但椰味几浓仲有d辣再叫咗一碟串烧拼盘($68),有鸡肉🐔、大虾🦐、鱿鱼须 各2串,味道都唔错,鸡肉同鱿鱼唔会太硬 餐饮就叫咗1杯马来拉茶,1杯南洋咖啡。拉茶就淡味少少,唔系好够茶味。服员质素就几好,好有礼貌👍。

,但椰味几浓仲有d辣

餐饮就叫咗1杯马来拉茶,1杯南洋咖啡。
拉茶就淡味少少,唔系好够茶味。

服员质素就几好,好有礼貌👍。
2021-06-20
2021-06-17 44 浏览
去咗东港城见到呢间新开既新加坡菜又想食喇沙见到唔使排队 就入去试下坐低环境都几乾净枱面有个纸袋放口罩 仲有湿纸巾侍应服务态度都好好 好有礼貌坐底嗌咗个喇沙米线 白胡椒肉骨茶 虾头炒芥兰烤马来葱饼咖喱同拉茶喇沙汤底味道啱啱好  米线唔会太淋  好味~个人觉得普通  个饼有少少硬  咖喱唔系好够香但系个芥兰几好食  咬落几嫩  冇渣晚餐冇跟到饭  肉骨茶一饮落去胡椒味好重  好饮~油炸鬼又好脆    不过d肉有一旧好硬好柴其他就几好食拉茶好好饮~埋单$352连加一
去咗东港城见到呢间新开既新加坡菜
又想食喇沙见到唔使排队 就入去试下

坐低环境都几乾净
枱面有个纸袋放口罩 仲有湿纸巾
侍应服务态度都好好 好有礼貌

坐底嗌咗个喇沙米线 白胡椒肉骨茶 虾头炒芥兰
烤马来葱饼咖喱同拉茶
新加坡喇沙米线

喇沙汤底味道啱啱好  米线唔会太淋  好味~

烤马来葱饼咖喱

个人觉得普通  个饼有少少硬  咖喱唔系好够香