2017-03-09 1168 浏览
原本想嚟和味打邊爐,一到舖聞到隔離枱食緊醉雞煲好香好似好吸引,就叫咗半隻嚟試雞斬咗件再拼返好上枱,並唔係放晒落煲,所以無花無假好足料。湯底食唔到有味精,難得!煲完雞淨返一半湯嘅時候飲湯,好濃好正!天氣凍食完成個人都暖晒。極力推薦
醉雞煲
$100 (宵夜)
醉雞煲
2017-01-17 959 浏览
❤小分享❤以前就有炭爐邊爐☄️而家已經轉哂做gas爐🔥 但都好有風味💫環境類似大排檔咁 不過佢都真係大排檔黎 有得叫餸食飯 最岩就叫支啤酒 啤啤佢🍻爽!兩個人食到好飽💦湯底: 雙拼 🍅🥔蕃茄薯仔/🥚🌱皮蛋莞茜👉手切肥牛🐂(好食👉鵝腸🦃(極肥美👉鱔片🐋(爽滑👉🏻雙拼 雲吞 魚皮餃👉🏻炸枝竹(肥牛同鱔片底會放啲生菜墊底 所以都無特別叫菜)食完已經好飽好飽🌚食唔哂☹️ 湯底入面已有好多豆腐 🥘打邊爐前會比碗🌶辣椒豉油比你(好似細個屋企打邊爐咁☺原來食材掂就真係唔洗點咁多唔同醬料黎調味氣氛環境都夠麻甩 我中意🤗啲姐姐好有人情味 又nice又好人 服務態度好☺️可以一試👍
❤小分享❤

👉鵝腸🦃(極肥美
👉鱔片🐋(爽滑
👉🏻雙拼 雲吞 魚皮餃
👉🏻炸枝竹
(肥牛同鱔片底會放啲生菜墊底 所以都無特別叫菜)
食完已經好飽好飽🌚食唔哂☹️

肥牛  鵝腸    雲吞魚皮餃
  • 手切肥牛
  • 鵝腸
2016-08-13 1544 浏览
從前標磅炭火打邊爐既和味,如今已因牌照問題冇左風味炭爐,唔知係咪因為咁人客都少左。所以坐得好舒服,環境都乾淨。當晚2人飯局,叫左個蕃茄薯仔湯底,飲左好幾支啤酒,叫左碟鮮雞腸,餃子併墨魚滑同雜菜,多食唔晒,碟碟都好大份,新鮮,大滿足!!成餐飯既主角,超大碟肥美新鮮雞腸長到食麵咁食!滿到瀉既雜菜埋單唔使三舊,非常飽同滿足!

成餐飯既主角,超大碟肥美新鮮雞腸
長到食麵咁食!
鮮雞腸
滿到瀉既雜菜
埋單唔使三舊,非常飽同滿足!

2016-08-02
$140 (宵夜)
鮮雞腸
2016-06-24 1224 浏览
好耐之前經過見到炭爐火鍋好想試下, 終於黎到,點知無炭爐!! 仲要搭檯, 時已10點,周圍火鍋都滿晒,唯有一試!點知,一坐低來左個gas爐已知中伏, 最少全場有5-6個人食緊煙! (未開爐又無人食woh! ,如果有,一早走左)地方好細, 坐得極唔舒服!叫左: 桶蠔, 牛肉, 唐生菜唐生菜有沙,明顯無洗過.牛肉垠到無朋友! 無肉味!桶蠔 就經典, 真係成桶上,未開, 未洗!無夠伙記,結果,搵,叫,摧伙記足足20分鐘先至係咁依沖下水返黎!清湯底: 明顯味精水! 口渴到你死!
,如果有,一早走左)

地方好細, 坐得極唔舒服!

叫左:
桶蠔, 牛肉, 唐生菜

唐生菜有沙,明顯無洗過.
牛肉垠到無朋友! 無肉味!

清湯底: 明顯味精水! 口渴到你死!

题外话/补充资料: 總結: 中伏
2016-03-04
2015-01-14 2454 浏览
天氣凍冰冰,來個暖笠笠嘅火鍋就最開心啦。聽過炭爐火鍋好耐,但係一直都無機會嚟幫襯。一行八人,早兩日已做好準備訂定枱,訂七點半,講明要坐出面。晚飯當日,大家都被相中的碳爐膽得好開心、好期待。七點四我哋已經有四個人到咗。同時,兩名男子早我哋兩步到,老闆問佢哋有冇訂檯,佢哋話無,老闆叫佢坐喺我面前張枱。老闆安置兩名男子之際,我就同阿姐報道。阿姐望望我、望望佢張紙、望望老闆,指住我同老闆講:「喂,呢張檯佢哋架喎」。老闆無理,阿姐就同我講:「咁你一係坐上面好唔好呀?唔係你一係等等啦...」吓?訂枱嘅時候講明訂坐出面架喎?你比咗我張枱人,要我等等?好,算。反正未人齊,即管等等。等時環顧四周,只見電爐同「嘅士」爐,就多咀問下阿姐:「咦,炭爐係唔係要特別嗌架?」阿姐回應:「呀,無炭爐喎!」「吓!無炭爐?」「係呀,炭爐嚟唔到貨...」唔係化?比咗張枱人都算嘞,無炭爐?我特登嚟食炭爐火鍋,你無炭爐?難道你以為我只係嚟坐係你個張高度只去到膝頭哥嘅枱度打邊鑪呀?頂!爭啲扯火爆炸。最後都係去咗第二度食。呢個page一定係太耐無人update過!大家如果係要特登去食炭爐火鍋,咁我勸你打電話問清楚先嘞。PS...

阿姐回應:「呀,無炭爐喎!」

「吓!無炭爐?」

「係呀,炭爐嚟唔到貨...」

PS... 拿...做人要公平啲,我哋係等人齊嘅時候,阿姐係有請兩位哥哥仔(佢哋都未人齊)去樓上,兩位哥哥仔獲靜雞雞被暗示可以喺樓上食煙之際,都有好合作咁讓返張抬出來。但係無炭爐真係不能接受。但係如果indoor smoking你唔喜歡的話,咁你訂枱時,你又即管試試講清楚啦。
2015-01-08
等候时间
5 分钟 (堂食)
用餐时段
2014-02-11 3516 浏览
凍冰冰最好梗係拾下拾下!o係和味菜館打邊爐感覺好新鮮,因為真係好多個第一次!第一次街邊用炭爐打邊爐;第一次食雞腸;第一次食聽都未聽過既豬心頂!咩黎架!好特別既食材!! 本來可以再多一個第一次,用羊腩煲做湯底,但有同行朋友怕酥所以作罷,改用豬骨湯底,一樣味美。 d雞腸肥到呢,無唸過食雞腸肥美程度可以同拖羅比美!唔使講膽固醇超高,一致認為一年一次好啦!豬心頂好爽脆,有少少似墨魚片。 不得不提呢度幫忙加炭既伯伯,隔住條毛巾就單手(係單手!)拎起個滾緊既鍋放炭落個火爐度!好牙煙咁,每次加炭都有d驚,但又不得不佩服佢純熟既技術!
凍冰冰最好梗係拾下拾下!

豬心頂(上),雞腸(下)
题外话/补充资料: 天氣凍o係街邊打邊爐最大問題係個個著到成隻粽咁,本來地方唔大既和味就更加迫喇,4人幫襯會坐得較舒服。 枱非常有限,想食頭輪要盡早,是夜友人6:45已抵達和味,7點先到既就祝君好運~
2013-12-29
豬心頂(上),雞腸(下)
2012-03-13 2343 浏览
又是冷得要命的星期六,理所當然又係吹雞去打邊爐,友人提議幾年沒到的和味菜館﹗晚上八點,一行八人,幸好有朋友早到取位,唔係要搵個位都難,成條後巷插針都插唔入﹗和味我於幾年前已提交過食評,今次來到,環境仲惡劣過三年前,後巷既迫又人多,咁岩又要坐在傾倒廚餘的竹籮旁,真係睇見都驚﹗但為了其美味的炭爐邊爐,值得忍一忍,呢度既生料的確出色﹗點了醉雞鍋,一隻雞$198,湯底有濃甜的藥材香,雞大隻唔肥亦嫩滑﹗手切牛肉大碟,是雪藏貨切片,牛味濃,有點點韌但好吃﹗這兒的牛肉粒很出色,四成肥六成瘦,灼熟後牛味香濃,那份油脂香叫人難忘,是夜點了三碟﹗有膽既可以試佢地既游水墨魚刺身,$10兩,要了一斤四的,墨魚即劏,上碟時魚鬚還在動,蘸日本芥辣吃,鮮甜美甘濃,一百分﹗如怕吃刺身亦都在鍋中輕灼再吃,也一樣的爽脆鮮味﹗韭菜餃自家製,韭菜偏多夠香﹔蝦滑與墨魚滑都是新鮮打的,彈牙好吃﹔友人點了鴨粉腸及泥鯭,兩樣也新鮮出色﹔四寶丸就普通街市貨,一般﹗是夜藍妹叫完一轉又一轉,懷疑喝了廿多支,街邊吃可開懷大笑,開心盡情﹗埋單一人才$250,抵吃,炭後的後遺症當然係衫褲鞋襪一朕味﹗記住唔好著大褸來,唔係炭味吹九日都未必散﹗

但為了其美味的炭爐邊爐,值得忍一忍,呢度既生料的確出色﹗

手切牛肉大碟,是雪藏貨切片,牛味濃,有點點韌但好吃﹗

炭爐是賣點,醉雞鍋很香呢
题外话/补充资料: 1. 後巷環境的確麻麻,要有心理準備﹗ 2. 這兒的廁所反而尚算整潔。 3. 切忌穿著唔洗得的大褸出席,炭味令你一生懊悔﹗
等候时间
10 分钟 (堂食)
炭爐是賣點,醉雞鍋很香呢
  • 牛肉粒
  • 墨魚刺身
  • 蝦滑
  • 韭菜餃
2012-03-12 1729 浏览
這裡的食物滿是老鋪的風格,特別是各式內臟。當晚要點的牛心、心頂、雞腸、鵝腸、粉腸、豬皮、魚膘等內臟,一應俱全,但每碟份量並不算多。特別是雞腸、鵝腸、粉腸和魚膘,全部都是連厚厚的肥膏上碟,碟碟膏多過腸,非常新鮮肥美,吃得人滿口油香,甘香非常!好此道者,不容錯過!當雞油、豬油和魚油都盡是一煲的時候,是時候加入青菜。當晚選了蓎蒿和油墨菜,份量很大,一大筲箕上檯。至於湯底,選了沙嗲,惹味到不行,不是一般火煱店可比!畢竟,環境超差,但“差”在風味很夠!約9:00離開和味,後巷的檯亦已坐滿。在這裡最和味之處,就是離開時身上沾有久久未能散的炭燒味。下班著西裝去和味就最和味了。
這裡的食物滿是老鋪的風格,特別是各式內臟。

至於湯底,選了沙嗲,惹味到不行,不是一般火煱店可比!

駌鴦湯底中, 沙嗲非常惹味
2012-03-01
駌鴦湯底中, 沙嗲非常惹味
  • 牛心頂、雞腸、粉腸、豬皮、魚膘
2011-04-14 1364 浏览
我們到此家店吃炭爐火鍋...雖然坐得10級辛苦, 但為了試試又何妨呢....我們一共6位...先點湯底....未決定時...已嗅到隔離的沙爹香味...我們便馬上點了...朋友未到齊, 先點魚皮......好味wor~之後朋友到了, 因為地方太窄關係....我把電話相機通通收起, 沒有影相了吃到中段...朋友突然大叫....為何不是炭爐...??? 呀...我地食左咁耐先知係電池爐.....太失敗, 仲要坐到咁辛苦~~~唔怕....可能野食好好呢...我地先叫美國肥牛 : 只有5塊.... 好麻麻脆鯇片:一d都唔脆鱔片:新鮮鵝腸:冇拿過, 不過唔肥~豬潤:麻麻地...唔粉手切肥牛:好味, 不過太少啦生菜:叫錯左, 因為以上食物都會有生菜0係底.....................牛柳粒 : 肥瘦適中, 牛味香濃不過失敗係試唔到炭爐~~~~會再去....試...但一定要炭爐~~~~整體食物ok, 新鮮, 但份量太小....了...
我們到此家店吃炭爐火鍋...
雖然坐得10級辛苦, 但為了試試又何妨呢....
朋友未到齊, 先點魚皮......好味wor~

唔怕....可能野食好好呢...

我地先叫
美國肥牛 : 只有5塊.... 好麻麻
脆鯇片:一d都唔脆
鱔片:新鮮
鵝腸:冇拿過, 不過唔肥~
豬潤:麻麻地...唔粉
手切肥牛:好味, 不過太少啦
牛柳粒 : 肥瘦適中, 牛味香濃

不過失敗係試唔到炭爐~~~~

會再去....試...但一定要炭爐~~~~

整體食物ok, 新鮮, 但份量太小....了...

2011-04-08
2011-03-03 1111 浏览
去左呢間野都有4次到之前有2次都要等位(一來可能凍啦)2黎有揀左星期六同日,所以比較特別多人今次閒日去,同埋2個人7點半就去到,所以岩岩好有位每次我地都叫沙嗲湯底(個湯底唔錯)不過我見到隔離台果d醉雞煲好香好正咁,下次要去試下先 鱔片:新鮮同爽脆鯇片:一d都唔脆都唔新鱔豬粉腸:過得去啦豬腰:過得去啦:手切肥牛:都幾好味嫁,不過d菜係底好多lor,如果多些牛肉會好d唐高:咩菜都好味XD但我想講一下個環境先!如果唔坐果條行仔會好d~上面又漏水不過成班fd傾計食下野飲下酒都幾好既
鯇魚片不好吃

脆鯇片:一d都唔脆都唔新鱔

豬粉腸:過得去啦

豬腰:過得去啦

唐高:咩菜都好味XD

但我想講一下個環境先!
如果唔坐果條行仔會好d~上面又漏水

不過成班fd傾計食下野飲下酒都幾好既
2011-03-02
碳爐
鯇魚片不好吃
  • 手地肥牛,膳片
2011-01-22 1029 浏览
琴日同男友放工立即坐車去搵位.....去到已經勁多人等候...而且又冇得開後巷位...要等人食完先有位..好彩的係琴日都唔係太多人只吹唔食...好多都食完便走了...所以係我地的預計時間2030前有位...太好了...照樣我地叫左個羊腩煲黎打邊爐, 叫左牛肉粒 (好好味) 墨魚丸 (自家製---好有墨魚味) 吊桶 (好新鮮) 芝士腸 同烏冬便可以一到食一到睇電影了...雖然身邊不斷有客人等位,睇住我地.但美食當前都冇理..
所以係我地的預計時間2030前有位...太好了...

便可以一到食一到睇電影了...

雖然身邊不斷有客人等位,睇住我地.但美食當前都冇理..
2011-01-21
等候时间
60 分钟 (堂食)
  • 羊腩煲 吊桶 墨魚刺身
周六與友人去完尖咀飲完紅白酒,晚飯大家決定試下旺角和味﹗和味賣點係炭爐打邊爐,七點來到岩岩好仲有一張枱。環境在大廈後巷,當然麻麻地不過又未至於超dirty,我呢0的地盤工友無咩問題,至起碼後巷條坑渠未有污水進進出出。天氣凍有個炭爐0係前面感覺確係唔同,12度之下都可以只穿短袖衫﹔湯底我們點了個大豬骨鍋。份量相當大,豬骨、粟米、蘿蔔等滿到瀉,先試湯頭入口陣陣胡椒肉香,正﹗牛就不可少,價錢唔算貴75蚊有一大碟手切牛,另外要了牛肉粒,$40,我唔食既鵝腸、墨魚刺身、丸類、水餃等。牛肉比較肥,肥一半瘦一半,油脂甘香,牛味卻未算濃,而且比較韌一點﹗反而牛粒雖然只係$40,淥佢十五分鐘味道十分之甘香,牛味香濃,呢個反而encore﹗和味門口有新鮮游水墨魚,見阿叔推介呢度既墨魚刺身就試一試,好似12蚊兩,切完之後用冰鎮上碟,超新鮮0的墨魚鬚仲係郁來郁去的,蘸少少日本豉油及芥辣同吃,入口軟糯得不得了,鮮甜味美,我呢個墨魚魷魚怪覺得超好食﹔不過在後巷吃刺身,怕唔乾淨感覺就唔太好,但實在太美味都唔理得咁多,最後食完完全無事,可放心開懷大吃﹗水餃超大粒,飽滿足料﹔鵝腸佢地話夠哂肥,超正,仲話我唔食是唔識食﹗
周六與友人去完尖咀飲完紅白酒,晚飯大家決定試下旺角和味﹗

和味賣點係炭爐打邊爐,七點來到岩岩好仲有一張枱。

啤酒十一二蚊支,呢0的地方當然係咁飲先似番個工友啦,友人吃過土瓜灣的鴻福,話和味呢度比那兒來說已算乾淨﹗

由於呢度後巷上面加左帆布遮雨,當成條後巷爆滿時真係炭味處處比較焗,食完唔想俾人白眼建議回家最好搭的士,因為成身炭味自己唔覺。

三條長氣友飲大兩杯高談闊論,飲左成廿支啤酒,這一夜大家細說往事,不知不覺,醉了﹗
後巷夠哂風味
墨魚刺身,正
  • 墨魚刺身
  • 肥牛粒
2009-11-07 567 浏览
記得小時和家人在街邊打邊爐,當時只得炭爐,配料的選擇沒有現在那麼多.只得大或小的雜錦或海鮮可以揀,用一隻蒸魚用的大鵝春碟,粉絲同菜墊底跟住牛肉、雞件、丸類、豬膶、水魷每樣都有小小咁排滿隻碟,再插多幾隻用竹籤穿著的蝦,面頭擺一隻雞蛋(到現在也不明白那"一隻雞蛋"的用途!打落隻碗度定打落個煱度?定係成隻烚嚟食?唔知!)這夜和數名80年代尾出生的小朋友來這裡見識炭爐的風味.五個人沒有大肆掃場:羊腩煲(大)----羊腩全部好似粒甄沾記椰子糖咁嘅Size!肉質炆得很淋很軟身!尚有少少羶味.配料只有枝竹無馬蹄,不過份量真係細!汁的味道很濃,加幾次水都仲夠味.手切肥牛----一碟有二十片左右,肉質出奇地軟滑!而且牛味頗重.即劏鱔片----即叫即劏,半條都已經好大碟!而且上檯時個頭仲郁緊,新鮮!肉質爽脆,食味與雪藏貨無得比!(因為平時食果D多數係劏好唔知喺雪櫃擺咗幾耐)豬頸肉($35)----急凍豬頸肉切條.四寶丸----四款凍肉舖的"雪"丸.滑雞件----雞件斬得頗碎有肉的部位不多,多數是皮連骨!不過食落都幾滑.雲吞拼魚皮餃($45)、芝士腸($30)----全部都雪得幾實吓!出前一丁x2----羊
這夜和數名80年代尾出生的小朋友來這裡見識炭爐的風味.
五個人沒有大肆掃場:
豬頸肉($35)----急凍豬頸肉切條.
四寶丸----四款凍肉舖的"雪"丸.
出前一丁x2----羊腩汁煮麵想唔好食都幾難.
環境不用提,怕小強唔好嚟!
價錢唔算平,質素唔係高!
食物份量小,食完成身炭味!
但係踎喺街邊用炭爐打邊爐有幾多人試過?
羊腩煲$128
手切肥牛$75
$50大元的四寶丸
即劏鱔片(半條)$230
  • 即劏鱔片
2009-05-14 399 浏览
朋友想試試炭爐火鍋,就來了這店試試看。雖然天氣已經回暖,但仍是頗多人的。剛好店內還有一小圍,走慢一步就要坐後巷了。矮矮的一圍,一陣陣的炭味,頗有風味。一行三人所點不多亦不特別,本地牛肉,雞件,四寶丸,魚滑,牛柏葉,雲吞,水餃,冬姑,烏冬,菜等。食物質數跟酒樓任食火鍋不相伯仲,用炭爐火鍋滾出來的味道跟電池爐亦沒什麼分別。有伙計推介一個墨魚剌身,但想起這裡的環境,衛生,都是不要了!值得一提是有阿叔自動過來加炭加水,服務算是不錯吧!食物不算特別好吃,價錢也不算平,試過就算了,相信沒下次了!

食物不算特別好吃,價錢也不算平,試過就算了,相信沒下次了!
就是為了這個炭爐而來的!
2009-04-24
就是為了這個炭爐而來的!
4K
2009-01-23 235 浏览
尋晚(22-1-2009Thur)放工後,join男友一齊o黎呢o度打邊爐,只係8點多啲啲,已經full晒,真係咁旺場?我o地同個女仔講要兩個位,佢就求祈叫我o地上樓上,我同男友講上去就唔係用炭爐,係電爐o黎o架喇,咁佢一心想試炭爐邊爐嘛,於是我o地就問過個亞叔.亞叔就指住後巷話o個張.我o地入到去,啊,呢張枱都唔係好入,重有張椅畀我o地擺o野.亞叔好快就問我o地要咩湯,要咩食……我o地揀o左$35.00o既蕃茄薯仔湯.好快o黎到,湯冇油,好清.而我o地叫o左:1. $35.00o既美國肥牛呢個冇咩問題.2. $30.00o既雞腎好爽脆,好正,又大大碟,呢個抵呀!3. 雞腸好大碟,不過我唔係咁鍾意食,因為熟o左後口感好粉同有陣味,如果係喧 ,我寧願食鵝腸.4. $45.00o既牛心頂第一次食呢樣o野,好爽口,不過味道淡淡的.5. 10兩海蝦(時價)有8隻重要係大大隻,好新鮮o既蝦.男友話正,咁至有口感嘛.唐生菜漏o左單,一直都冇畀過.後加:6. 烏冬一包滑滑鳥冬撈湯飲好正.7. $48.00o既鱔片呢個都係漏o左單,但我死心不息又叫多次.終於o黎到,都幾大塊,仍都爽口o既.8. $30

1. $35.00o既美國肥牛
呢個冇咩問題.

2. $30.00o既雞腎

好爽脆,好正,又大大碟,呢個抵呀!

3. 雞腸

4. $45.00o既牛心頂
第一次食呢樣o野,好爽口,不過味道淡淡的.

5. 10兩海蝦(時價)
有8隻重要係大大隻,好新鮮o既蝦.男友話正,咁至有口感嘛.

唐生菜
漏o左單,一直都冇畀過.

後加:

6. 烏冬一包
滑滑鳥冬撈湯飲好正.

7. $48.00o既鱔片

8. $30.00o既鯪魚滑
男友突然記起,問有冇,亞叔答梗係有啦.o黎到,我o地自己用膠匙整落啲湯o度,好好玩.食落已有胡椒味,鯪魚肉亦滑,OK o既.

最後我o地叫o左一支酒,而因亞叔開頭收o左我o地兩隻水杯(因我o地各自飲一罐忌廉),佢就即刻畀兩個杯我o地,重幫我加熱水後遞界我.

而其實男友開頭order完o野後,自己出去睇,返o黎話冇晒帶子.嘩!咁早就冇晒,真係咁抵食?

脆肉鯇,其實叫鱔片時問亞叔有冇脆肉鯇o既,佢答冇.之後見我o地叫啤酒,佢就問我o地要唔要鯇魚片?話見我o地咁拆得喎.哈哈,如果冇叫烏冬都或者可以o既.

服務:
一坐低就畀盤滾水同食具你自己洗,真好.

衛生:
o係後巷食就一定唔好,但都好彩冇咩臭味.

環境:
後巷被佢o地都整得算光猛,不過因o係o度洗碗,所以地下都好濕,要小心,但總好過上樓上o既樓梯好,因為佢都係幾濕滑吓,下次再有機會o黎都唔會上去.
啲枱好矮,同幾迫,我就要側側身咁坐,坐到到腳好攰.
呢晚唔係好凍,散熱比較慢,不過有時有風吹o黎時,我就食晒啲炭味.

呢餐要$506.00,真係食風味o既,但冇諗到都咁貴,唔係好抵.但如果想食正o野,真係要好早o黎喇.
唔使再加炭o既炭爐
蕃茄薯仔湯
左下:雞腎,右下:牛心頂
右上:鯪魚滑,左下:鱔片