黃黃天空高掛我的夢,天際最接近黃色,大概係人約黃昏後。那光芒,雖短暫,仍美好。遠渡而來嚟到大角咀,為嘅就係呢道咁美好嘅風景。閒日無疑人煙稀少,怕嘈,正好啱vibe傾計聚聚舊。酒吧必備嘅佐酒小食係蝦條,seasoning 加咗啲海苔,食落唔會單調。酒方面, #水無月 第一啖嘅荔枝香突出,中段有少少蘋果酒果香,最後開始飲到清酒獨有嘅米香。小食方面以燒物為主,但畢竟係酒吧,所以款色選擇唔算多選擇,串燒一口牛、椒鹽炸玉子、椒鹽粟米、蔥燒豚肉、燒茄子同胡麻冷烏冬等,整體味道可以,中規中距!總括而言,專登嚟欣賞黃昏美景亦唔錯!

2022-07-27 89 浏览
同老友喺大角咀食完嘢,喺附近行下行下,就見到呢間裝修幾有特色嘅酒吧🤪難得今晚咁開心盡興,一於入去飲返兩杯🍻酒吧有好多款生啤,下次約埋一大班老友舊同學可以過嚟啤啤佢🍻水無月 · 荔雞尾酒就飲得多,日式嘅雞尾酒真係好少場合飲到🤣味道好簡道清新,以清酒、 蘋果酒、荔枝酒調製而成,荔枝果香味道好吸引🤩清酒想飲清酒但諗唔到嗌邊一杯好,叫咗店員推介俾我哋😜呢款口感輕盈,酒香味濃郁,餘味幾悠長🥳串燒一口牛、燒無骨一口雞翼一口牛嘅牛味香濃,有咬口但唔韌!比較特別嘅係,牛肉粒與牛肉粒之間夾咗啲蘑菇,比起出面食開嘅一口牛更加有心思😍佢哋嘅串燒一口雞翼賣點係無激素,雞皮燒得好香脆,表面灑上芝麻粒👏咬落去好有肉味,送酒一流呀😋去酒吧必食嘅蝦條小食,飲酒一定要配埋佢先過足癮👻

酒吧有好多款生啤,下次約埋一大班老友舊同學可以過嚟啤啤佢🍻

水無月 · 荔

清酒

串燒一口牛、燒無骨一口雞翼

去酒吧必食嘅蝦條小食,飲酒一定要配埋佢先過足癮👻
2022-07-22 576 浏览
酒吧你就去得多啦 和式酒吧 你又去過未?同朋友仔食完晚飯 又冇下場 意猶未盡既我 見咁耐冇飲過酒 不如去飲啲嘢 食少少佐酒小食 hea下chill下先返屋企啦!平時去酒吧怕嘈怕污糟又怕臭 但係今次去位於大角嘴嘅一條巷仔入面 裝修風格又幾特別 格調感覺比較清幽 走日系風 適合人少少傾偈談心上面一格格嘅酒櫃 放滿唔同日本牌子嘅酒 有好多唔同嘅海報同埋貼紙 仲有大大張banner(明既就明🤭)話晒都食咗晚飯 主要都係happy hour下(去飲酒🤣)叫咗一大杯生啤非常夠喉 但見人哋2L係用桶裝 拎嚟打卡一流🤣另外叫咗佢一個風之森米酒 用既酒米叫秋津穗 65%精米步合 7號酵母 呢款招牌無濾過生酒 口感輕盈 味道帶啲果香 好有層次感 清新感 夏天飲就一流!佐酒小食就有蝦條同埋雞皮餃子 蝦條上面有一啲海苔調味粉 脆脆地唔錯 雞皮餃子外脆內軟 雞油嘅香味令到更加開胃 但又唔會過分油膩 入面都食得出加咗唔同嘅調味 口感豐富 下次可能會試吓佢嘅cocktail 上網睇富士山下幾特別😍整體價錢亦都合理既 感覺可以再返撻👍🏻

酒吧你就去得多啦 和式酒吧 你又去過未?

💛黃店推介💛位於大角咀呢間和吧喺區內相當出名吸引過唔少YouTuber 同KOL 過嚟飲嘢😌酒吧空間唔大 位置唔多 不過偏偏係正中間就掛咗一幅好巨型好窩心嘅Banner💛🍶風之森露葉風米酒、風之森雄町米酒($180@2)和吧主打日式清酒 款式超過十幾款 任君選擇店員推介嘅雄町 米味濃郁 texture厚身 比較適合男士飲用💁🏻另一款露葉風就比較甜同清嘅 因為易入口就比較適合女士飲用💁🏻‍♀️🐟醋鯖魚($58)和吧嘅即叫即製燒物同炸物小食都好有水準鯖魚 魚肉非常嫩滑 完全冇骨用黎配搭清酒一流🤤芝士無骨一口雞翼($58)佢哋嘅雞主打完全冇激素🐔雞皮燒至金黃色 表面嘅芝士呈半溶狀態一口咬落去 夠晒Juicy 味道層次好豐富😋
💛黃店推介💛
位於大角咀呢間和吧喺區內相當出名
吸引過唔少YouTuber 同KOL 過嚟飲嘢😌

🍶風之森露葉風米酒、風之森雄町米酒($180@2)
和吧主打日式清酒 款式超過十幾款 任君選擇
店員推介嘅雄町 米味濃郁 texture厚身
比較適合男士飲用💁🏻
另一款露葉風就比較甜同清嘅
因為易入口就比較適合女士飲用💁🏻‍♀️

🐟醋鯖魚($58)
和吧嘅即叫即製燒物同炸物小食都好有水準
鯖魚 魚肉非常嫩滑 完全冇骨
用黎配搭清酒一流🤤

芝士無骨一口雞翼($58)
佢哋嘅雞主打完全冇激素🐔
雞皮燒至金黃色 表面嘅芝士呈半溶狀態
一口咬落去 夠晒Juicy 味道層次好豐富😋

Mount Fuji 🗻 富士山下• 乳 $78見到富士山下• 乳好多人叫,影相出嚟好靚呀📸️,雙層嘅白色泡沫係綿滑冇味道嘅,有少少菊花碎喺面頭點綴🌼,飲落有濃濃嘅海鹽柚子味🍊,酒精味唔算太重! Gekkeokan 水無月 荔 🍶 $78 月桂冠 Sake 係100%用「山田錦」釀製而成嘅山田錦特別純米酒🍚,口味略偏辣口,餘韻鮮明特別純,而加左荔枝梳打水味更fresh 更容易入口,清甜👍🏻Deep-fried oysters 🦪 吉列炸蠔 $58炸蠔即叫即炸熱辣辣好新鮮🔥,每隻蠔身都脹卜卜,鮮甜肥美😍,同鋪喺上面嘅木耳絲好夾,性價比幾高,值得推介Japanese fried chicken nuggets 日本炸地雞件 $68炸雞嘅外皮香脆可口🍗,肉質嫩滑,咬入去嘅時候仲有少少鮮甜雞汁,點埋酸酸甜甜嘅沙律醬一齊食更加正啊

Mount Fuji 🗻 富士山下• 乳 $78

Gekkeokan 水無月 荔 🍶 $78

Deep-fried oysters 🦪 吉列炸蠔 $58

2022-07-13 84 浏览
要振興經濟💛反正都係消費!識揀梗係揀撐自己友喇嘛😌友人約咗Be去大角咀呢個美食地區食完飯!話唔捨得番屋企要轉場繼續飲嘢傾計!一見場內banner💛唔使諗就呢度啦!!.✨風の森雄町米酒 $428濃厚米味帶微微甜味易入口!醇厚感於舌上!鍾意個after taste😚😚. ✨柑桔梅酒 $68好清新嘅感覺🍋係柑桔&鮮檸嘅微妙配合!飲唔出苦味🤭🤭好啱唔飲得嘅Be飲!.✨ (沖繩牛) 串燒一口牛 $48牛味濃!有咬口但唔韌!夾雜住蘑菇!係串好食嘅串燒!.✨吉列炸蠔 $58酥脆熱辣辣上枱👍🏻炸粉唔會過厚!加咗木魚絲賣相更吸引😉😉

✨風の森雄町米酒 $428
✨柑桔梅酒 $68
✨ (沖繩牛) 串燒一口牛 $48
牛味濃!有咬口但唔韌!夾雜住蘑菇!係串好食嘅串燒!
✨吉列炸蠔 $58
酥脆熱辣辣上枱👍🏻炸粉唔會過厚!加咗木魚絲賣相更吸引😉😉
2022-07-03 149 浏览
🇭🇰Hong KongAverage expense pp: HKD$100-150+📍Address: 和吧, 大角咀Olympic StationFor sale lovers, you definitely should visit this place. Nice Japanese bar offers a variety of sake and many special cocktails. We ordered 2 fancy drinks: 富士山下·乳 and 心象風景·姜, they are suitable for girls who dun like the strong alcohol taste as they are quite sweet in flavour. We think that their dishes are quite outstanding, would highly recommend you to try their snacks if you visit this place! First is the Salt and Pepp
🇭🇰Hong Kong

We think that their dishes are quite outstanding, would highly recommend you to try their snacks if you visit this place! First is the Salt and Pepper Fried Corn 椒鹽粟米, with a well balance of salty and sweet flavor, which was quite amazing and went alone well with the alcohol drinks. We also liked the boneless chicken wing 無骨一口雞翼, as the meat was so tender with the nice Japanese style sauce! Think will revisit here next time when I want to have chill talk with my friends over the weekend!🍻
早排去咗呢間和風滿滿嘅酒吧,入去已經比佢幅Sake牆震攝到,擺咗無數咁多個Sake酒樽,壯觀得嚟仲幾靚。 💖💖呢度最特別係有日式雞尾酒,好喜歡呢杯富士山下·乳,無論外型同顏色似足富士山,瞬間諗起家鄉呀。雖然Drink List無列出雞尾酒成份,但飲到有青瓜同檸檬味道,感覺幾清新,呢杯打卡一流。 😆👍除咗雞尾酒,酒吧Sake選擇都幾多,不過我就比呢個小木桶吸引所以點咗啤酒,只要點2L啤酒就可以用小木桶,唔知係咪因為有佢,覺得杯啤酒飲落特別好feel。 😝💖酒吧亦有串燒、燒物等小食,呢個炸雞槌好食喎,送啤酒無得輸,串燒嘅免治雞肉丸味道唔錯。 酒吧裝潢同氣氛都幾好,而且酒品選擇多又啱打卡,如果想同朋友飲番杯又有啲特別,嚟呢度真係唔錯喎。😉😉

2022-06-22
.📍和吧 📍香港大角咀杉樹街3-11號德安樓地下2號舖富士山下•乳(78hkd)整體是偏甜的柚子/柑的口味,上面有層厚厚的奶泡,加上海藍色調,顏值絕對100分😍不太能喝酒的人也完全可以接受,不會太苦澀,酒精成份也不算高😆櫻花🌸清酒(新)是喜歡櫻花香氣的人會愛的味道,第一口清酒的味道不太突出,但多喝幾口酒精開始堆疊就會明顯一點,整體喝起來挺清新🥰不在菜單上,建議詢問一下老闆這個新品😝免治雞肉棒(28hkd)裏面有點小碎骨增加口感,肉丸原本的調味已經很夠,加上甜甜的照燒汁balance味道😍又大大粒,正👍🏻蔥燒腩肉(58hkd)腩肉有炙燒過,配上青蔥吃起來很香,肉也完全不會乾柴,加上還有軟骨,吃起來很爽,配酒一流😌#foodiblum日式 #foodiblum酒吧
📍和吧
📍香港大角咀杉樹街3-11號德安樓地下2號舖

富士山下•乳(78hkd)
富士山下•乳

櫻花🌸清酒(新)
櫻花清酒

免治雞肉棒(28hkd)
免治雞肉棒

蔥燒腩肉(58hkd)
蔥燒腩肉

#foodiblum日式 #foodiblum酒吧
櫻花清酒
免治雞肉棒
蔥燒腩肉
自從酒吧開翻就一直心思思想放鬆下,前幾日同同事去大角咀一間日本風既酒吧到飲野,估唔到都無論係酒定小食都幾好,想同大家share😆睇睇menu餐廳係提供左好多款日本清酒🍶、日本啤酒🍺同埋日本威士忌🥃,仲有各種日式小食,諗左好耐最後決定試下以下呢幾款🥰◦ 風之森露葉風/風之森雄町 ($98/shot; $180/2 shot)呢兩杯都係來自日本🇯🇵奈良既清酒🍶,同樣都係17%酒精;《露葉風》個杯係米酒味比較重,酒味比較單純,鍾意酒味重既朋友應該幾滿意呢杯😋另一杯《雄町》就係飲落層次比較豐富複雜,帶有濃郁既甜味😙值得讚既係兩杯酒都係十分夠凍,大熱天時飲呢杯真係勁爽😎◦ 吉列炸蠔 ($58)我同朋友都係好滿意呢份炸蠔🦪!首先佢既炸粉薄身得黎又做到好香脆,而且蠔味都夠濃郁,用黎送Sake真係好鬼正🤩◦ 免治雞肉棒 ($28)呢份同樣好滿意,新鮮滾熱辣燒起既佢,肉質綿滑同有雞軟骨粒,用黎送酒真係一流🤣餐廳裝修係行日本風,樓底都幾高,整體感覺幾chill;店員好靚女而且服務親切貼心❤️好開心同朋友係呢到度過一個chill night‼️最後係到提提各位,根據最近既防疫指引,係要出示出示24小時快速檢測陰

◦ 吉列炸蠔 ($58)

◦ 免治雞肉棒 ($28)

餐廳裝修係行日本風,樓底都幾高,整體感覺幾chill;店員好靚女而且服務親切貼心❤️好開心同朋友係呢到度過一個chill night‼️最後係到提提各位,根據最近既防疫指引,係要出示出示24小時快速檢測陰性證明先可以進入酒吧呀~
2022-06-21
食完晚飯同男朋友想飲吓嘢,佢話之前同朋友嚟過呢間bar幾次,帶我嚟試吓喎~呢間bar裝修好有日本風味,原來小食同酒都非常有日本色彩🇯🇵男朋友就叫咗杯啤酒Sapporo ($58)🍺我第一次飲,覺得幾易入口,亦唔會苦~我見呢間係咁日式嘅酒吧,就膽粗粗試吓清酒🤣呢個清酒tasting shot ($98)🍶就啱哂我🤣今次店員推介呢枝有啲花果香味,飲落口相當清甜,好順口~另外我哋仲叫咗兩款小食😆雞皮餃子 ($68)🥟有五件,外皮幾香脆,入面調味都好適中,唔錯😆另外仲有我最鍾意嘅雞泡魚乾 ($58)🐡呢個口感煙韌,佐酒一流!店內一直播住我鍾意嘅廣東歌🤣加上店員亦都相當親切,令我都想再encore🥰

Sapporo

清酒testing  shot
雞皮餃子
雞泡魚乾
2022-06-14 92 浏览
第五波完咗之後,計計埋埋都好耐冇放工去Happy Hour同胃民嚟呢間日式酒吧邊互吐苦水,邊飲酒水空肚飲酒好削胃嘅,上次食呢間嘅椒鹽粟米就好驚艷,食咗兩次,今次試其他嘢。醋鯖魚送酒都係第一次,體驗十分正魚皮魚肉超級嫩滑,酸酸地送sake一流另外一份都係魚,係炸池魚仔原來池魚有咁嘅食法,超過到口癮,送酒吹水真係好唔錯$180有兩大shot sake,可以飲兩款酒第一款包裝比較文青少女,飲落溫和啲,酒味已經幾出第二款睇落進階啲,酒味更為濃烈,難怪會放喺第二shot啦
第五波完咗之後,計計埋埋都好耐冇放工去Happy Hour

同胃民嚟呢間日式酒吧邊互吐苦水,邊飲酒水

醋鯖魚

魚皮魚肉超級嫩滑,酸酸地送sake一流

炸池魚仔

另外一份都係魚,係炸池魚仔

原來池魚有咁嘅食法,超過到口癮,送酒吹水真係好唔錯

清酒testing shoot 2杯

$180有兩大shot sake,可以飲兩款酒

第一款包裝比較文青少女,飲落溫和啲,酒味已經幾出

第二款睇落進階啲,酒味更為濃烈,難怪會放喺第二shot啦
2022-06-14
醋鯖魚
炸池魚仔
清酒testing shoot 2杯
2022-06-14 140 浏览
🍶Sake Shot 💰$180/2 Shot😈今日黎到大角咀見到酒吧街🥃有間黄L到癲既酒吧緊係入去試下💛一直望已經望到大大幅Banner寫住我地真係好L鍾意香港🇭🇰同埋呢到啲裝修好有Style同埋偏向日本風🤙🏼我幾欣賞佢樓頂啲大燈籠🏮我唔係太常飲Sake所以都請教一下店員推介一下😈佢就推介左一枝風之森(露業風)同埋出羽櫻(出羽の里)🍶第一枝飲落去就比較甜身啲😈女仔就感覺會易啲入口同埋好香🤙🏼而第二枝就相比下會重味啲同埋超少既辛口味🥃但佢飲落都好Smooth唔會話好拿喉🥃兩款Sake都好岩叫啲小食去送酒😈我就比較鍾意第一枝會想再Fill多杯同埋好岩呢個夏天天氣去飲🦪吉列炸蠔💰$58😈我要強勢咁推介呢個吉列炸蠔🦪以呢個價錢去叫真係好L抵食😍平時去啲居酒屋或者日本料理🎌叫吉列炸蠔起碼💰$78起跳💛呢到好L癲仲要俾成5隻🦪同埋佢即刻新鮮炸佢個粉漿好薄身但佢炸到好香脆🤤入面個蠔抵好Creamy唔會炸到縮埋一舊好似蠔屎咁👍🏻呢個都真係性價比好高既一個炸物🍢芝士無骨一口雞翼💰$58😈呢外我地見到呢個餐牌上面有👍🏻既芝士無骨一口雞翼🐔佢個一口雞翼又係好L好食🙃佢個雞肉一啲都唔鞋口同埋咬落去仲好Jui
🍶Sake Shot
💰$180/2 Shot

🦪吉列炸蠔
💰$58

🍢芝士無骨一口雞翼
💰$58
😈呢外我地見到呢個餐牌上面有👍🏻既芝士無骨一口雞翼🐔佢個一口雞翼又係好L好食🙃佢個雞肉一啲都唔鞋口同埋咬落去仲好Juicy😈佢燒到岩岩好再係面頭上加左大量芝士碎🧀我估應該再用火槍輕輕去燒一燒🔫做到佢有種火炙既口感😈口感同埋調味我都覺得唔錯

🐟炸池魚仔
💰$48
😈我想講下佢呢到個餐牌啲食物價錢都真係好L抵😈同埋性價比幾高🤙🏼有時去酒吧飲下野會覺得主角係酒🥃佢啲小食只係配菜唔難食就算🏮但和吧既食物我覺得係有質素同埋有驚喜💛好啦講返個炸池魚仔先🐟呢個炸池魚仔都唔係到到有得食🤔同埋佢個價錢咁多都只係💰$48🙃真係搞唔掂😈不過我諗我又多左個飲野同食小食既地方同朋友聚一聚💛同埋大家要繼續支持一下小店🇭🇰堅持下去
大角咀一帶有不少酒吧,酒吧重開當然要大力支持一下!今次為大家介紹一間位於大角咀的日式酒吧,裝修頗有日本風味。走進餐廳便可以看見滿牆的日本酒,加上帶點復古意味的貼圖超級有feel~-🎈清酒難得遇上日式酒吧,當然要試試地道的日式清酒。對清酒認識不深的不妨找店員推介一下!雖然清酒酒精濃度比較高,但店員亦推介了兩款適合女孩子的👧🏻。👉風之森 秋津穗 657店員介紹這款清酒微微帶點哈密瓜味,味道比較容易入口,不算太辛口。小編對酒類認識不深,第一次嘗試到有哈密瓜味的清酒,非常特別!👉出羽櫻 純米吟釀酒 雄町店員介紹的這一款清酒同樣比較容易入口,不算太辛口。很適合在夏天的季節喝呢~-🎈椒鹽粟米 ($58)粟米剪開成條狀,說實話賣相還是挺新奇的😂。粟米比預想的甜得多,小編心裏第一個想法是為什麼在街市買的從來沒有過這麼甜呢。上桌時看到熱氣不斷飄出來,加上椒鹽味道太好吃了吧🥺-🎈燒無骨雞翼 (4隻) ($48)完美體現如何優雅地吃雞翼😂。賣相好像跟雞翼是遠房親戚,沒什麼關係😂。因為啖啖肉不用剔去骨頭,吃起來比較像滑嫩版的雞肉串!-🎈Nuts ($23)海苔味的脆條,輕鬆清盤🙌-🎈總括而言環境很有日本風味,

🎈清酒

👉風之森 秋津穗 657
👉出羽櫻 純米吟釀酒 雄町
🎈椒鹽粟米 ($58)

🎈燒無骨雞翼 (4隻) ($48)

🎈Nuts ($23)

海苔味的脆條,輕鬆清盤🙌
🎈總括而言
環境很有日本風味,位置也尚算闊落。附近也有不少酒吧和餐廳,默默帶點人氣(很重要啊畢竟太久沒有熱鬧過了吧)🥲。整體質素不錯,十分推薦的日式酒吧!

2022-01-13 363 浏览
近排因為冇左晚市,所以突然多咗小店做埋晏晝,好似呢間喺大角嘴杉樹街既 《和吧》咁,新推咗個午餐出嚟,試吓得唔得 😉叫左個穩陣既咖喱炸雞飯,午餐亦包一杯熱茶同前菜(今日係蟹籽沙律)五分鐘上菜,啲炸雞係一田四十蚊一大包急凍炸嗰種,一碟五六件左右。日式咖喱亦係一田廿蚊一大塊磚嗰隻。好吾好食?呢個價位,了解左食物質素,便可以了。坐左一個鐘,條街比較靜,由頭到尾只有一枱客。另外,有陣時街煙味會傳入門口,知道便可。

呢個價位,了解左食物質素,便可以了。

咖喱炸地鷄飯