2016-09-02 594 浏览
机缘巧合之下终於食左尼间饭堡啦🌝除左m记之外第一次食饭堡,小店空间细细的,入面有两张枱,出面bar枱有三个位。坐得几逼啦,同埋冇冷气得风扇!胜在装修我都几钟意💚野食主打汉堡同饭堡仲有d小食,叫左个黯然销魂饭堡,开头仲谂咩叫黯然销魂饭🌝朋友话咩呀你冇睇周星驰咩?原来即系叉烧蛋饭堡😂哈哈好名好名。饭堡即叫即煎大约10-15mins有得食啦,叉烧配饭堡配只熟蛋,入面仲有d菜🌱叉烧似自家制,食落咬口十足,饭堡有小小微辣。食时就难食d,跌到周围都系😱窝蛋芝士牛肉饭堡,其实系港式窝蛋牛肉饭,但佢就将佢整成饭堡,系几吸引😍影相一流,上面只蛋仲系水汪汪架,一吉穿佢就非常流心,好邪恶🌝牛肉偏淋身同冇咩牛味,食到d黑椒味,芝士味都唔出,味道一般。因为煎既关系,两款饭堡都比较油腻🌝
2016-08-31 381 浏览
Lunch同同事去食,感觉有D中伏🙄首先舖头真心太细,室内得贴墙2张超细枱仔一共只可以坐4人,然後其他想堂食嘅只可比企马路旁边食包兼食尘(坚。马路旁边)然後D包价钱都吾平,好多创新嘢but龙头蛇尾其实得个新鲜感并冇几好味自己叫咗个素包同事叫咗海南鸡包(相都懒得影XD)上菜超级慢,然後个包好干好硬,撕开会有好多包碎嗰种cheap包,而且成个包好厚都吾知点食(怪我地嘴细咯🙄)我地最後系分开哂一层层咁食😑😑😑不过小食反而Ok D,薯条D调味粉好正,蛋沙冿同omelet不过不失唯一比较好嘅系佢走文青风,店内有少量小说任睇,而且有本留言簿可以涂鸦玩玩不过环境同食物太差+吾系好抵食,我吾会再去罗😶
Lunch同同事去食,感觉有D中伏🙄

不过环境同食物太差+吾系好抵食,我吾会再去罗😶
2016-08-01 571 浏览
约了很久, 终於到这一天, 今天是我喜欢的歌手炎亚纶开(可能是最後一次)的演唱会, 本来兴致的约左胖蕉去, 但是刚好他出韩国团, 所以唯有找知心好友陪伴, 虽然行程系定给我老公胖蕉, 幸好我知心好友也是吃货金牛座, 也是令她满足的一天喔之前胖蕉话过想吃这间的海南鸡饭堡, 所以一直都话要来试, 今天我就带了知心好友率先来试试, 是日星期日下午, 大角咀整条街都无咩人, 可能是因为太热了吧, 也不是餐食时间, 我们就很随便的找到位置坐, 是门口的位置, 2人坐, 不久来了一位女士带了她的毛孩来, 调玩之下, 原来毛孩名字是阿蕉?! 太巧合了吧@@跟我家胖蕉一样名, 也是一样的吃货, 因为我们全程吃, 它就全程的眼光光看着, 很想吃~~说到食物, 一坐低就点了凉快饮品, 其实都多选择, 可乐汽水也不错, 但又怕一肚气吃不光整个包, 刚刚在街上走了一轮也一身满满汗, 对抗中暑当然要饮这个...我来到当然就是要点海南鸡饭堡, 炫耀给胖蕉看, 我朋友本身不知道我带她来吃这麽有特色的汉堡, 所以她也想了又想, 最後点了应该是窝蛋牛肉堡, 有芝士的在漫漫等待的过程, 见到店内满满都是台湾CAFE那种轻
在漫漫等待的过程, 见到店内满满都是台湾CAFE那种轻松的STYLE, 可以随便坐坐, 放毛孩入来一起吃, 可以随手拎起自己想看的书, 十分写意, 如果冷气多一点更是完美, 可以坐比较久喔
好了, 我的海南鸡饭堡是第一个登场, 刚刚已经听到”滋滋”声在烹调, 一上枱是热腾腾的上面的饭像饭焦一样有一点儿脆, 偏硬身, 饭是煎过, 下面的饭反而比较软, 中间的鸡已沾满海南鸡酱的味道, 带有丁点辣椒, 整个儿是甜中带有咸香, 鸡是煮到刚好, 也不会老, 也很配合青瓜的香, 所以咬落好有爽口的感觉, 如果觉得吃到咨了, 就咬一口青瓜中和, 这配合不错
原来海南鸡饭, 真系可以做包!!一个份量对於我这样的女生也算较多, 我也吃不完, 吃到大概80%就饱了, 90%尽了, 到了晚上看完演唱会也不会觉得饿
2016-07-18 268 浏览
特意驾车前来一嚐这里的特色汉堡,本是冲着海南鸡饭汉堡而来,可惜已经售光…於是点了个窝蛋芝士牛肉饭堡,再加蘑菇奄列配汔水。饭堡煎得非常香脆,就好像煲仔饭的饭焦一样, 饭面有味粉和芝麻调味,所以味道不会太淡!内里是一只窝蛋和汉堡牛肉扒,配着秘制酱汁, 窝蛋是半熟的流心蛋,剌破後有浓浓的蛋液流出,混合在饭堡上,每口都能嚐到蛋液和芝士的香浓。唯一可惜的是底到的紫菜有点疏气了,不够脆身。蘑菇奄列相对失望,买相差,蛋煎得过老,蘑菇没有炒香,整个感觉味道很淡。由於店舖内已经满座,我坐在店外马路旁边用餐,整个感觉快要溶化了…

於是点了个窝蛋芝士牛肉饭堡,再加蘑菇奄列配汔水。

窝蛋芝士牛肉饭堡

唯一可惜的是底到的紫菜有点疏气了,不够脆身。
蘑菇奄列
2016-07-17
2016-06-23 259 浏览
行行肚饿 想搵啲野食 系大角咀搵啲野食 经过呢间味帝啲汉堡配搭几得意 就入左去食 。叫左个北菰滑鸡饭堡 中间既北菰好够味就咁食已经好正 加上个块鸡既配搭 令到个汉堡更加有层次 唔会咁斋 中间既汁料足够 唔会令个汉堡好乾。仲有叫左个香草鱼堡 个个鱼有好香既香草味 中间又夹左啲番茄 令到个包好清新 唔会好油腻。最後加多个窝蛋芝士薯条 有好多芝士 令薯条加上芝士既香气 吃唔停口。所有食物都系即叫即做 虽然要等10-15分钟 但都系值得架 店铺既装修好有欧陆风情 犹如置身於外国一样 喜欢新奇事物既人一定要试下 必定令胃腩大一圈
2016-06-14 1350 浏览
话说我真是好欢喜去旧区逛, 有日去左大角咀见到呢间味帝汉堡。外观望落就似啲up dup小店, 但原来内有乾坤。店铺入面得两张枱, 四个位, 门口三个, 总共七个位。 虽然细细嘅店铺, 但入面布置一啲唔差。个人觉得最有特色是个书吧, 可以随便借黎睇, 好正。讲番正题, 食物。新加坡海南鸡饭堡 ($65)呢个咁新颖嘅配搭令我在餐牌一望到就落单。 啲饭压得几好, 唔会扁晒但又唔会拎上手散开。 海南鸡件又几正宗, 入面仲有海南街嘅酸辣汁, 好惹味, 好滑。 不过略嫌油左少少。罗宋汤 ($15)汤入面好多杂菜, 不过个味就淡左少少, 一般。窝蛋芝士薯条 ($38)好多芝士! 而且有只蛋可以捞落薯条到食, 成件事好邪恶哈哈哈! 不过要趁热食, 因为啲芝士好快会冻左凝固番。 另外, 因为我是一个人食嘅关系, 食完个饭堡个肚已经冇乜位净, 好饱!!!
外观望落就似啲up dup小店, 但原来内有乾坤。
个人觉得最有特色是个书吧, 可以随便借黎睇, 好正。

讲番正题, 食物。
新加坡海南鸡饭堡+罗宋汤
新加坡海南鸡饭堡 ($65)
罗宋汤 ($15)
汤入面好多杂菜, 不过个味就淡左少少, 一般。
窝蛋芝士薯条
窝蛋芝士薯条 ($38)
2016-04-14
新加坡海南鸡饭堡+罗宋汤
2016-06-03 385 浏览
话说星期日去食1点去到等到2点几先有得食坚系燥左我已经十级体量得一个人整架啦但系完全无视个客企系度等比单仲要冇先後次序当时系排紧队啦 大约4-5个人因为间野真系好细好细咁等左成20分钟都系无视你Fine 等唔系问题 见到得一个人整都预左等跟住後面既人就比压力你去比单啦咁埋去问佢可唔可以比单先佢就叫你放低先好啦 一放低 後面d单都全部放低变左排先既变左最後先有得拎呢个位坚系有问题仲要比我听到佢接外卖(好似系)认真 冇咁大个头就唔好带咁大顶帽而家比杂志煲到咁劲 真系忙到接唔到外卖客啦 其实应该处理左现场既客人先啦本身都等到一肚气因为全部排我後面果d都快过我後尾食落去 真系坚好味又可能太饿 哈哈 好吧 原谅佢了!太冇原则啦我饭堡好脆卜卜 酱汁系日式烧汁非常惹味 鸡扒好滑肉质好嫩即刻唔嬲海南鸡饭堡都好足料~不过味道唔够浓~但都好味!!不过! 我觉得落单既过程系必须要改善唔系真系好无瘾
话说星期日去食
佢就叫你放低先
好啦 一放低 後面d单都全部放低
变左排先既变左最後先有得拎
呢个位坚系有问题
仲要比我听到佢接外卖(好似系)
认真 冇咁大个头就唔好带咁大顶帽
本身都等到一肚气
因为全部排我後面果d都快过我
後尾食落去 真系坚好味
又可能太饿 哈哈 好吧 原谅佢了!
太冇原则啦我
北菇鸡饭堡
饭堡好脆卜卜 酱汁系日式烧汁
非常惹味 鸡扒好滑肉质好嫩
即刻唔嬲
海南鸡饭堡
海南鸡饭堡都好足料~
不过味道唔够浓~但都好味!!

不过! 我觉得落单既过程系必须要改善
唔系真系好无瘾
2016-02-28
60 分钟 (外卖自取)
北菇鸡饭堡
2016-06-02 244 浏览
拍拖系要食下D特色野~ 今次叫左个海南鸡饭堡。将饭整成汉堡并不是新鲜事,但将海南鸡变成汉堡的馅料,十个趣!鸡肉的份量够多,而且很嫩滑,配以青瓜及泰式辣酱,而那煎过的饭饼亦觉有油香,富有风味。海南鸡饭堡 $65
拍拖系要食下D特色野~ 今次叫左个海南鸡饭堡。

海南鸡饭堡 $65
2016-05-30 201 浏览
平时好少去大角咀搵食,咁岩系呢头有野做就谂住见试下呢到究竟有几多野食法。呢条街都系食肆,间间都系咁多人,最後因为未食过快餐型式以外既汉堡,所以就试试佢。其实佢呢到d野食都几创新(又或者系我少食未听过),例如有海南鸡饭堡,但因为第一次食,想食返d经典d既汉堡,於是叫左个美式传统芝士汉堡食。就咁睇都好想快d咬佢一啖!充满浆汁同鲜嫩既牛肉冲击我味蕾:经过店长细心既烹调,牛肉熟既程度岩岩好,冇比红红烈火煎到流失肉汁,所以食果阵块牛一D都唔乾身。不过可惜在於个包太乾太涨,令食汉堡包食到成口满晒但又唔觉乾同痴口既感觉。而且个包太油,食果阵仲唔觉意滴到只鞋到,所以食阵果要留意下,不过於是饮啖热朱古力,唔知系太热定点,D棉花糖溶晒,冇得食一粒粒既棉花糖,呢到有D失望。味方面可能岩岩食完D好浓既野,所以觉得冇咩味,有D淡。

就咁睇都好想快d咬佢一啖!

2016-05-28 153 浏览
睇电视见过呢间BURGER餐厅, 今日行过顺道试下先, 铺面都几细, 所以快手拣完等食, 唔好阻咁耐.要左牛扒双层芝士汉堡, 个包都几厚, 厚到一口咬唔到, 睇睇个馅有芝士, 牛扒同生菜. 个包有烘过, 少少脆咬落几软熟. 牛扒较硬身, 而且无咩牛肉味, 但胜在够厚, 食完够饱肚. 芝士好似超市买一片片果D, 无咩特别. 而酱汁唔多够, 所以食落好乾.

2016-05-25 1369 浏览
星期天的下午时分,街道上的人也甚少。穿梭大角咀的内街之间觅食,发现这间在小区转角位的一间汉堡店,看起来的整体感觉就很吸引,只有数张枱更显出小店的风味。点餐可参考墙上的推介,另外有纸可写单。坐位的右边就是一大堆书本可供客人取阅饮品是南洋咖啡($18),与一般喝的咖啡不同之处就是烘焙的不是纯咖啡豆,所以价钱比一般更便宜。味道比较香甜一点,少了点咖啡苦涩味,适合我这种平时觉得咖啡太苦的人啦。新加坡海南鸡饭饭堡($65)刚整好的时候超热!!!要放几分钟才能包住拿起来吃。个人吃过多国的海南鸡饭,最喜欢的就是新加坡的,於是新加坡三个字就吸引到我点了这个,当然这个也是特色推介,果然没有失望呀!饭堡是用蛋浆混合饭煎焗而成的,拿起来也不易散开,很香的饭和蛋味,表面还起了一点饭焦,一咬下去就脆卜卜。吃到鸡肉的部份,鸡肉滑溜,味道也很像我印象中的新加波海南鸡,鸡皮有鸡油在渗出来,流到饭上更香!鸡肉布满一整个饭堡,份量没有欺场呀,吃到底还有满满的鸡肉好满足,最後有一些散开的饭粒吸收了鸡油变成精华的鸡油饭,不要怕肥呀一定要吃完,精华所在!还有个对懒人的好处就是不用吐骨呀~给这个饭堡九分同行友人的印式香辣烤鸡汉堡
点餐可参考墙上的推介,另外有纸可写单。
坐位的右边就是一大堆书本可供客人取阅
新加坡海南鸡饭饭堡($65)
刚整好的时候超热!!!要放几分钟才能包住拿起来吃。
同行友人的印式香辣烤鸡汉堡($60)
份量也是大大旧,看着也流口水。
题外话/补充资料: 大角咀其实有很多隐世美食等可以去发掘,这间汉堡有特色,环境装饰又靓,绝对合格有突啦!
2016-05-22
  • 新加坡海南鸡饭堡
2016-05-13 487 浏览
其实好多野要自己试过,先知系咪真系好食,斋睇杂志介绍,系唔可以作准,呢间铺真系好细间,行文青路线,座位唔系好多,室外有几个位,室内其实唔应该放座位,因为真系坐得好辛苦,要乌低身甘食,蛋沙律,无咩味道,细细杯蘑菇奄列,味道一般,北菇鸡饭焦汉堡,好特别,用饭煎完做汉堡包身,北菇鸡,个鸡唔系好滑,不过D菇好好味,同埋D汁都正,整得都唔错,系个饭食落会好"制",所以个饭果PART,食剩左,鱼同猪柳汉堡,味道都OK,不过呢个无甘特别
其实好多野要自己试过,
先知系咪真系好食,
斋睇杂志介绍,
系唔可以作准,

呢间铺真系好细间,行文青路线,
座位唔系好多,室外有几个位,
室内其实唔应该放座位,
因为真系坐得好辛苦,
要乌低身甘食,
蛋沙律,无咩味道,
细细杯
蘑菇奄列,
味道一般,
北菇鸡饭焦汉堡,
好特别,用饭煎完做汉堡包身,
北菇鸡,个鸡唔系好滑,
不过D菇好好味,
同埋D汁都正,
整得都唔错,系个饭食落会好"制",
所以个饭果PART,食剩左,
鱼同猪柳汉堡,
味道都OK,不过呢个无甘特别
  • 北菇鸡汉堡
2016-05-13 1248 浏览
Tai Kok Tsui is remotely located which is why it was not my priority list to go.Finally went on a quiet afternoon so that I could sit there and eat.It is a cute green joint.It was really hard deciding which burgers to get because all of them were good.They had Chinese burgers with Chinese toppings, Stylish burgers which are inspired by different countries and soy sauce burgers that I have to try next time.The toppings were really good because they had blue cheese as well.I ordered the Singapore
It is a cute green joint.
I ordered the Singapore Hainan chicken riceburger and the Tandoori masala chicken burger.
While I was waiting for the burgers, I had a cup of Chinese tea.
The Hainan chicken burger was just amazing because I love rice and the rice patty on top was firm which went well with the juicy chicken and the bottom rice patty was more flavourful because it was covered in Hainan chicken gravy.
The Tandoori masala chicken burger didn't taste Indian because there was a strong cajun and oregano taste but it still tasted great.
It was impressive they dressed it with yoghurt sauce because Indian dishes are normally paired with yoghurt.
The chicken was juicy with a nice crispy cajun coating.

The tandoori burger is a great concept and I think having tandoori chicken filling with yoghurt sauce would also taste good (similar to an English coronation chicken sandwich).

Unfortunately, I have to return to Taikoktsui again for more yummy burgers because they are that good.
2016-04-25 335 浏览
又再觅食到大角咀,今次拣左mayday burger 味帝汉堡,位置虽然唔系位於大街,但都易揾。座位唔多,小bar枱 加两张2人枱。店舖贴左唔少burger 既相,有图有真相!menu 比较简约,外卖纸亦系堂食纸我地叫左一个饭堡(海南鸡)同一个汉堡(香草鱼柳)即叫即整既关系,等左15分钟,终於有得食啦饭堡比我想像中好佢d 饭压得够实,唔会咬一咬其他就散晒,好香油饭味,但你唔会觉得好腻。不过小心,个饭堡好热好辣手,有d 难咬晒成个,馅料好厚,鸡好香口带少少肥鱼柳堡因为鱼柳有煎过,香味大大提升左tim﹐配合馅料中既蔬菜,成个包又脆口又fresh, balance 返跟餐加18 配多个磨菇奄列(连饮品) ,perfect!磨菇轻轻用黑椒煮过,好香蛋够滑,正!
座位唔多,小bar枱 加两张2人枱。
店舖贴左唔少burger 既相,有图有真相!
menu 比较简约,外卖纸亦系堂食纸

我地叫左一个饭堡(海南鸡)
同一个汉堡(香草鱼柳)
即叫即整既关系,等左15分钟,终於有得食啦

饭堡比我想像中好

跟餐加18 配多个磨菇奄列(连饮品) ,perfect!
磨菇轻轻用黑椒煮过,好香
蛋够滑,正!
海南鸡堡
香草鱼柳堡
磨菇奄列
2016-04-25 369 浏览
在大角咀小小的街道中出理了一角青绿,green green 的门面好田园,八挂去看看,原来是吃汉堡的,於是就走了进去,地方的确是小小的,但老板好聪明,除了店内的小圆枱还利用门口外的小小空间搭了两件小层板,都好适合两三知己在吃包吹水喔!!餐厅内也是几别致的,利用小小墙身位置作小装饰。采用开放式的厨房,吱吱喳喳的煮送声,客人绝对能感受到即叫即做的新鲜,而且还香喷喷的!窝旦芝士薯条 $+28(跟餐)卖相已经好得了,焗成金黄色的芝士窝着荷包旦,一叉起薯条芝士热溶得可以拉丝的,好有食慾,而且加上叉爆的旦浆,三种滋味即时享受到,而且铁板上菜又保持到温度很贴心呢!值得一提是此店所用的是木叉,很特别!增加田园感觉,而且比起不能分解的胶叉,是比较环保的啦!海南鸡饭堡 $65感觉是很香口的海南鸡饭呀!鸡油饭煎得很香脆,夹着肉质滑漏漏的海南鸡,鸡肉混合埋微辣的酱汁和青瓜丝,很有中西合壁之感。印式香辣鸡汉堡 $60焗至微燶的芝麻汉堡包,芝麻很香包面很脆,而且呢度的面包是比较有咬口和烟韧,很香;鸡扒厚厚的肉也是很滑,表层用印度香料腌制过,令港式汉堡多了一份印度风情,配上新鲜田园靓蔬菜,令整个重口味freah哂!
窝旦芝士薯条 $+28(跟餐)
煱旦芝士薯条
海南鸡饭堡 $65
印式香辣鸡汉堡 $60
印式香辣鸡堡
焗至微燶的芝麻汉堡包,芝麻很香包面很脆,而且呢度的面包是比较有咬口和烟韧,很香;鸡扒厚厚的肉也是很滑,表层用印度香料腌制过,令港式汉堡多了一份印度风情,配上新鲜田园靓蔬菜,令整个重口味freah哂!!
蘑菇腌烈
旦皮塞满的蘑菇好多呀!!味不是太浓配上特制的沙律酱,不会太酸,而且酱内有小青瓜粒和薯仔,好夹!
煱旦芝士薯条
印式香辣鸡堡