2018-07-12 1017 浏览
味十味 unlike any other japanese restaurant, they dont have fancy menu or decorations. You will feel like you are having a meal in a traditional japanese family, welcomed by staff like a guest in their house.They are well-kwon for their osaka meal ball, but this time i decided to go for the deep fried japanese oyster set. The oysters are fried perfectly which you can taste the crispy on the outside, but you wont feel oily when eating it, the salad come on the side so it can keep your mouth refreshe

They are well-kwon for their osaka meal ball, but this time i decided to go for the deep fried japanese oyster set. The oysters are fried perfectly which you can taste the crispy on the outside, but you wont feel oily when eating it, the salad come on the side so it can keep your mouth refreshed. Come if you are looking for a meal to warm your soul.
2018-07-09
2018-06-16 690 浏览
門口有多本日本雜誌任人取閱,一坐下就有毛豆奉上,蕃茄洋蔥沙律$98這個沙律有鮮甜新鮮蕃茄,好多汁多水又鮮甜,排得靚靚,加埋醋更令人胃口大開,還有洋蔥,更清甜。法式咖喱炸雞扒飯$136主菜,有一大塊雞扒,夠份量,而且係法式咖喱,不是日式咖喱,有卓頭,比日式咖哩更辣,配埋珍珠米用咖哩汁餸飯好好味呀!餐牌飲品繁多,飲品叫了柚子橙汁梳打水$46 同梅子Ginger $46,夠大杯呀!脆到隔離枱客人叫了鮮西柚,原來係原個連榨汁器一齊上,超新鮮及足料呀!

門口有多本日本雜誌任人取閱,

一坐下就有毛豆奉上,

蕃茄洋蔥沙律

蕃茄洋蔥沙律$98

法式咖喱炸雞扒飯

法式咖喱炸雞扒飯$136

2018-05-30
蕃茄洋蔥沙律
法式咖喱炸雞扒飯
2018-06-15 380 浏览
一間有日本風情的家庭式日本餐館,地方都算大,一邊有吧枱位,其餘地方以四至六人枱為主,一入到餐館已見到不少日本人客戶,連老闆同店員都是日本人,幸好有一位年青店員懂得英文為我們落單。一坐低就放下枝豆作前菜,好清甜。先叫招牌串燒,明太子醬燒豬肉丸$49和芝士燒豬肉丸$42,豬肉丸內有蒟蒻,感覺冇咁有罪惡感,而且冇咁膩,再叫了雞肉釜飯$116,上枱時有木蓋蓋住,建議焗耐啲,飯質稔啲更好食,雞肉味加埋甘荀,非常鮮甜,還有冬菇粒,更香。

一坐低就放下枝豆作前菜,好清甜。

明太子醬及芝士燒豬肉丸
明太子醬燒豬肉丸

2018-05-30
明太子醬及芝士燒豬肉丸
明太子醬燒豬肉丸
2018-06-06 326 浏览
星期六一家人外出,中午去了一間日本風味十足的日式家庭料理店。地上舖上榻榻米地墊。日籍老闆兼大廚是料理長。餐廳還定時為城中的日本女士舉辦烹飪班、黏土班、品酒班等,店內更放了不少化妝美容髮型屋雜貨店指南等。好讓有興趣人士報名學習。看見餐牌都有很多西式選擇。看見有一個小童午餐,但是大人份量, 毫不猶疑就選擇了這款 。想起當年住在日本的時候,我家大小姐還是小朋友常常出外吃飯都是叫兒童餐,現在就當作懷舊一番吧腸仔切成八爪魚,Q得來好食,腸仔皮很脆身。還有一個很小巧的雞つくね。兩件炸得香口的炸雞,一啖入口雞肉還很嫩滑,没有雪藏味👍。大阪風豚つくね, 香味撲鼻,豚肉彈牙,尤其是酱汁非常之好味。😋👍茄汁意粉,意粉煙韌。因為天氣太熱,要飲凍咖啡,可惜這裡不是用咖啡cream。最後是甜品蛋糕,很豐富。😄

看見餐牌都有很多西式選擇。

腸仔切成八爪魚,Q得來好食,腸仔皮很脆身。
茄汁意粉,意粉煙韌。

因為天氣太熱,要飲凍咖啡,可惜這裡不是用咖啡cream。

最後是甜品蛋糕,很豐富。😄

2018-05-26
  • 大阪豚つくね
2018-06-01 2657 浏览
告別了八九十年代日本企業在港的黃金歲月,以為已經沒有以日本人為主要客戶群的居酒屋,估唔到至少仲有這一間,在銅鑼灣現址屹立已經10多年的味十味,未見過有甚麼特別宣傳,除了烹調技巧之外,真想不到可有甚麼原因! 可能是日本料理店之風格,明明是正在營業,大門並不打開,要自己推門而入,相約的同伴害羞,以為自己行錯路唔敢內進! 門外寧靜,門面簡單,慣常一些小物裝飾,標榜日本豚,怪不得同伴,看來看去,覺得似一家日本人私竇。 踏入店子之後的一刻,恍如瞬間轉移到了日本,首先沒有人衝出來招呼,而且客人亦不多,慢慢走到吧桌那方,男女服務員終於露面,二人只懂日語,即時令我感到自己正在日本旅遊、踏入了一家鄉村小店,只可憑單字、手語及感覺傾談。 日式木系裝潢,總是予人一種輕鬆的感覺。 幸好餐牌圖文並茂,亦有中英文字,今晚不愁沒有好吃的! 意大利葉芝麻花生醬沙律  自家製的芝麻醬出奇的輕身清香,不如坊間的濃郁有霸氣,感覺更加健康,尤其羅馬生菜新鮮嫩綠,更能吃出菜甜之原味。 味十味串燒拼盤  一客五款,芝士雞肉棒、大阪風味豬肉丸、車厘茄煙肉卷、豬頸肉辣味噌及洋蔥。 我最喜歡大阪風味豬肉丸,吃得出是用新鮮豬肉

日式木系裝潢,總是予人一種輕鬆的感覺。

幸好餐牌圖文並茂,亦有中英文字,今晚不愁沒有好吃的!

大阪風味豬肉丸

我最喜歡大阪風味豬肉丸,吃得出是用新鮮豬肉手打造成,因為肉質有點鬆散,類似上海菜的獅子頭,丸內有脂肪粒、崑布及日本菇。

大阪風味豬肉丸

外表成功燒至金黃焦香,咬落爽口彈牙,味道濃郁,但沒有膩感,作為招牌實至名歸,心水推薦,必吃!

洋蔥
另一道特別要讚的是洋蔥,因為很不容易才能燒至熟透而未被燒焦,這兒做得到,而且日本洋蔥別富甜味。

明太子雞翼

同樣是心機燒物,外脆內嫩又有汁。

竹蒸籠蒸日本豚肉切片 (配芝麻醬)

竹蒸籠蒸日本豚肉切片 (配芝麻醬)

日本豚好吃的秘密是油脂分布平均,秘訣是以玉米大豆及飼養米餵飼。

竹蒸籠蒸日本豚肉切片

看起來果然層層脂肪分布平均,捲起一片日本菇同吃,口味比較清淡,肉香深藏潛伏,適宜慢嚼感受。

竹蒸籠蒸日本豚肉切片

若然口味愛濃,蘸著芝麻醬食有著另一種風味。

特色甜品

朱古力棉花糖,燒至半溶熱辣,流心效果,縷縷香氣,完美的結局。

食材全部來自日本,烹調隨意得像街頭居酒屋,賣相普通,創意一般,但味道就是令你舒服,雖然飲品前菜樣樣都計錢,但計落其實價錢親民,值得繼續探索,尤其釜飯及日本日式意粉等,百零蚊有得食,我是會再來的!
2018-05-16
2018-05-30 143 浏览
味十味的老闆是日本人,店員也是日本人,總讓我覺得回到了日本,一坐下便提供濕毛巾和前菜毛豆,咬著咬著等點了的菜上桌。炸雞是日本人喜愛的菜色之一,居酒屋少不了它,外層炸得香脆,內裏卻保留了肉汁,而且醬汁味道偏甜,讓人停不了口豬肉丸和芝士豬肉丸,size超大,豬肉丸內有蒟蒻,增加了口感,而芝士味的因為熱力已半融化雞釜飯,非常甘香,調味做得好,份量可以兩人share明太子意大利粉,推薦這個,味道濃郁,滿滿的明太子,少少辣,卻十分惹味,本都都已經飽了還是把它清光了。

雞釜飯,非常甘香,調味做得好,份量可以兩人share

2018-05-28 136 浏览
今晚要加班真係唔多梳乎,好彩開完工有好嘢食,老闆請我哋去了一間日本人開的居酒屋,平時都有經常來這間商業大廈,但就沒有留意這間餐廳。 日本人開供應的食物反而實惠,並不力推那些貴價食物,幾個大男人主力食串燒同埋飲杯清酒,作為一間居酒屋,串燒水準十分稱職,價錢亦都合理,平均三十幾一條,例如蘆筍煙肉卷 $33 串有兩件,高溫將煙肉的油脂溶化留在蘆筍上,超正。點盛盒有五款 $143 自己唔使諗有多啲選擇,裏面有類似一樣咁出色的蕃茄煙肉卷,其餘的雞肉卷、豬肉丸、豬頸肉及洋蔥,全部都燒得啱啱好,夠汁香口,送清酒絕配。 順便睇吓青菜沙律都好合我心意,用酸甜開胃的醬汁,冇忌廉。 踏實,水準不俗,相比其他日本料理平一截,我非常有興趣下次再來,品嚐其他日本豚美食、日式意粉及釜飯,

順便睇吓青菜沙律都好合我心意,用酸甜開胃的醬汁,冇忌廉。

2018-05-24 141 浏览
大部分食評說這家餐廳的店員全都是日本人,不懂廣東話。原來有位店員英文非常好,不懂日文的也沒問題。懂日文的可以來這裡練習日文。港女的我最愛日本料理,咖哩飯,燒肉,shabushabu,魚生etc....只要是日本料理我都很喜歡這家餐廳環境舒服,6點多來到已有幾枱客。今日超級無敵熱,冰凍的ginger ale把我帶到天堂。日本的炸雞很嫩滑多汁、炸粉不厚。配啤酒一流。自家製的豬肉棒,雞肉棒,多肉汁,裡面有蒟蒻。雞肉釜飯的味道像媽媽煮的臘腸飯。兩個人剛好分完。明太子意粉非常好味,意粉不太軟,明太子醬很濃厚。

這家餐廳環境舒服,6點多來到已有幾枱客。
今日超級無敵熱,冰凍的ginger ale把我帶到天堂。
日本的炸雞很嫩滑多汁、炸粉不厚。配啤酒一流。
自家製的豬肉棒,雞肉棒,多肉汁,裡面有蒟蒻。
雞肉釜飯的味道像媽媽煮的臘腸飯。兩個人剛好分完。

明太子意粉非常好味,意粉不太軟,明太子醬很濃厚。
用餐时段
2018-05-23 148 浏览
一間家庭式的曰式料理店坐落於銅鑼灣,裝潢全是日劇𥚃的地區性飯堂相似,不是華麗的,有種平民化,親切的感覺。由於今天是公眾假期,食客不多,可慢慢享受一下我的午餐。點了日本豚肉生姜燒,套餐包括一小碟前菜,飯和麵豉湯。豚肉肉質軟腍,薄薄的一片片,伴飯一流。不過如生姜的味道再出一點會更加美味。伴以蔬菜沙律可清清肥膩感。麵豉湯濃而不膩,好有家的感覺。前莱是一些醃製漬物,爽脆。如果想感受一下日本人日常的料理,這裡最適合不過。

由於今天是公眾假期,食客不多,可慢慢享受一下我的午餐。

點了日本豚肉生姜燒,套餐包括一小碟前菜,飯和麵豉湯。

麵豉湯濃而不膩,好有家的感覺。

前莱是一些醃製漬物,爽脆。

如果想感受一下日本人日常的料理,這裡最適合不過。
2018-05-22
1K
星期六理應放假在家休息,可惜收到公通知加班,迫於無奈又回到崗位拼博。 放工後,決定與同事吃食好好發洩,就隨她來到銅鑼灣的日本餐廳。 聽同事說餐廳是由日本人主理,而且店內所有員工都是日本人來的,大家可以擔心溝通上會有問題,其實,他們是會說英文的。 由於很少吃日式西餐,所以點了炸雞肉芝士定食,定食包括了前菜、麵豉湯、沙律及主菜。炸雞肉份量挺多,外層炸漿超薄,入口時口感非常香脆,啖啖肉的,而內層雞肉肉汁豐富,肉質亦夠嫩滑,佐飯一流。 吃得有點膩時,可以吃點沙律,沙律上加了點味道帶酸的醬汁,既可以消滯,又可以醒胃,超讚。

2018-05-19
用餐时段
上星期和媽咪去左銅鑼灣食日本野, 因為媽咪個同事話老銅樓上鋪有間食日本菜店子,由日本人主理, 就算點菜都要用日文, 再加上食物都唔錯,媽咪又想試, 所以就帶左半桶水日文既小妹去一齊食~ 這間食店叫"味十味", 係TIMES SQUARE 後面, 店主和服務員係日本人, 不過服務員識講英文既, 唔洗驚溝通唔到~~環境方面係小店格局, 可以大約容納二十幾人左右, 坐得都OK闊落~ 食物方面選擇唔多亦少, 基本既定食都有~ 我地係星期六LUNCH來, 當然係點SET 抵啲啦~ 我點左呢款肉丸定食~ 包左自家製肉丸、温泉疍、三文魚蓉沙律、 麵豉湯等 先送上係自家製肉丸連白飯(係底) -三大粒大大粒既肉丸, 真係好巨型!!! 牛肉食落去好軟好嫩滑, 口感似茶樓食既蒸牛肉, 再加上好入味, 所以個人覺得白飯係唔夠送呢三大顆巨大肉丸既, 哈哈! 温泉疍 - 新鮮美味, 建議快啲放入白飯中拌勻一齊食, 就更食到疍既香味! 麵豉湯 - 味道剛剛好, 唔會太咸太重味, 飲完冇口渴感覺, 我中意一啖湯一啖飯來食XD 三文魚蓉沙律- 口感好清新!! 切到幼幼既椰菜, 食落去好爽, 再加上上面既三文魚蓉令

由日本人主理, 就算點菜都要用日文, 再加上食物都唔錯,
媽咪又想試, 所以就帶左半桶水日文既小妹去一齊食~

當然係點SET 抵啲啦~

我點左呢款肉丸定食~
包左自家製肉丸、温泉疍、三文魚蓉沙律、 麵豉湯等

三文魚蓉沙律- 口感好清新!! 切到幼幼既椰菜, 食落去好爽, 再加上上面既三文魚蓉令到口感豐富, 但又冇好油又滯感覺, 感覺好夾好配合, 好食!

味十味
銅鑼灣登龍街28號永光中心7樓
2018-05-19
等候时间
1 分钟 (堂食)
2018-05-20 120 浏览
香港是美食之都,而香港人又特別喜歡吃日本菜,所以要在香港找到一間由日本人主理的日式料理不算太難,但味十味就比較特別,因為它是一間家庭式日本料理,不單老闆和老闆娘都是只懂日語和英文單字的日本人,即使店員都只能以簡單英文溝通,除非你本身識日文,否則就只可以用英文單字加body language溝通,加上上九成食客都是日本人,一頓晚飯就有如去了一趟日本旅行一樣,感覺幾特別。************味十味位於銅鑼灣登龍街,地點方便之餘亦好找。店內雖然同樣用上日本餐館愛用的淺木色作主調,但素色牆壁配上條子座墊,有點像到了日本人家作容一樣。餐牌內只有單點項目,有串燒、鐵板燒、飯麵、甜品和飲料,大部份都是數十元有交易,飯麵和鐵板燒也不過百多元,以銅鑼灣區來說價錢算平。枝豆($20)味十味雖然佈置很家庭式,但對於日本食客來說它卻是一間居酒屋,因為大部份日本食客都會飲返一兩杯啤酒,有睇開日劇都知道日本人很喜歡邊飲酒邊吃枝豆,他們會把枝豆連皮帶豆放在口內,再把裡面的豆咇出來吃,雖然個人對豆類都興趣不大,但在這個氛圍下,邊吃著枝豆邊聽著輕音樂,耳邊久不久會聽到輕微的日語,感覺自己就像走進日劇一樣。乳酸飲料(

************

味十味位於銅鑼灣登龍街,地點方便之餘亦好找。

枝豆($20)

枝豆

乳酸飲料($30)

乳酸飲料甜度適中,唔想飲酒又唔想飲普通咖啡茶,也是不錯的選擇。
乳酸飲料

唐揚雞肉($72)

唐揚雞肉賣相不太突出,但出奇地好吃,因為外皮炸漿夠熱夠脆又不會太厚,裡面的雞肉醃得夠味之餘肉質亦嫩滑。

唐揚雞肉

牛舌尖鐵板燒($138)

牛舌是薄切,只有約2mm厚,但食落嫩滑得來帶點彈口,上面灑上大量黑椒,食落鹹鹹香香很惹味,不過空口吃有點過鹹,佐酒會比較適合。
牛舌尖鐵板燒

明太子忌廉意粉($126)

明太子忌廉意粉份量不算多,只僅僅夠一人食用,但味道卻非常出色,明太子份量很多,每一條意粉都掛滿明太子,忌廉濃稠適中,意粉亦夠彈口,鹹鹹香香,食到停不了口。

明太子忌廉意粉

日式蒸雞肉釜飯($116)

雞肉釜飯同樣是一人份量,釜飯口感有點像正宗意大利飯,濕濕地但口感偏硬,未必人人能接受。
日式蒸雞肉釜飯
日式蒸雞肉釜飯

總結,除了雞肉釜飯令人有點失望之外,其他菜式都非常出色,特別是明太子忌廉意粉更是必點項目,加上環境舒服,雖然老闆夫妻二人只能以英文單字溝通,但餐牌都有中英日文,所以基本上點菜都沒有太大問題,無論是否哈日族都值得一試。
乳酸飲料
唐揚雞肉
2018-05-14 173 浏览
One of my Japanese colleagues planned to bring me to one of his favourite hangouts for dinner, which is Aijitomi. He told me that this restaurant reminded him of Japan, as all staff are Japanese and majority of the customers were Japanese as well. It was located at Tang Lung Street, couple of minutes walk from Causeway Bay MTR. Despite being a cosy restaurant with couple of staffs, their menu was very comprehensive, offering a wide range of food and beverage etc.Calpis water - It was cool and re

Calpis water - It was cool and refreshing, sweet and sour as well.

Spaghetti with cream sauce - This was one of the best pasta i have tasted recently. Pasta was smooth and chewy, sauce was very creamy and flavourful, not overly heavy on the stomach.

Osaka style pork meat ball with melting cheese - This was one of their signature dishes as i could see it appearing on almost every table. The meat ball was soft and juicy, with the BBQ sauce complimenting nicely. Cheese taste was strong too.

The waiter served us complimentary dessert, which was a plate of marshmallow with chocolate sauce. It was grilled till the outside was crispy and inside was still soft and sticky. It was sweet as well, and the chocolate sauce was sweet and strong in flavour too.
2018-05-10 1157 浏览
之前去過一間係由日本人主理嘅餐廳,差不多全部職員都係日本人,好在其中一位英文好好,落單都冇難度野菜5串 ($97)之前食得太飽,所以叫5款蔬菜串燒試吓,有冬菇、銀杏、車厘茄、秋葵及肥菇,全部都非常新鮮,燒得唔會過火,尤其是啲菇,咬落仲非常多汁牛舌串燒 ($29)非常薄切,不過有啲失望,因為韌竹蒸籠蒸日本豚肉切片 ($146)牆上寫住呢度專賣日本豚肉,於是我哋又叫一個蒸嘅清清哋試吓。個蒸籠好大,下面有黃芽白,上面嗰層有好多一片片嘅豚肉片,仲有四件本菇豚肉卷,豚肉油脂分佈平均,食落好柔軟唔韌,由於係蒸嘅關係,啲肉汁蒸晒出嚟,滲落下面啲菜,食落更加香甜。鍾意濃味嘅可以點埋柚子醬或芝麻醬,不過我自己就鍾意柚子醬多啲,食落好似口感清爽啲海鮮釜飯 ($132)要煮30分鐘嘅日式煲仔飯!入面有蟹肉、三文魚、帶子及魔芋碎,口感一流,鮮味十足,不過份量少咗啲,只得兩碗飯。我今晚唔算好肚餓,否則以我平時嘅大飯桶食量,一人一個釜飯先得!呢度座位唔多,但好骨子。差不多全部客人都係日本人,飲住柚子梅酒Soda及乳酸飲料Soda,食吓枝豆,感覺真係有啲似喺日本嘅居酒屋咁!

野菜5串 ($97)
野菜5串

牛舌串燒 ($29)
非常薄切,不過有啲失望,因為韌
牛舌串燒

竹蒸籠蒸日本豚肉切片 ($146)
竹蒸籠蒸日本豚肉切片

海鮮釜飯 ($132)

等候时间
10 分钟 (堂食)
2018-05-10 153 浏览
好耐冇同我對面位朋友仔食飯,今晩我哋去咗由日本人開嘅餐廳食晚飯,好鬼期待啊,因為聽聞好地道好正宗,所以我哋今晚就book咗枱喇。見餐牌上其實都有好多嘢食,唔知食乜好就唯有搵服務員推介一下啦。原來呢服務員嘅廣東話都唔算好好,但好彩溝通得到,而且餐牌亦都有中文,佢指一指餐牌,我哋都知有咩好食喇。蕃茄洋蔥沙律$98唔好睇佢平平無奇,番茄多汁又鮮甜,番茄切成片,非常多水,而底下係有洋蔥,兩者配搭很好,一定要一齊食。法式咖喱炸豬肉飯$136望一望餐牌先知,原來係法式咖喱,不是日式咖喱,唔怪得知個味道同平時有少少唔同啊。超多排豬排啊,有成五塊,炸到好金喎,望落都好吸引,只係靱左少少,如果腍啲就更加好。咖喱醬非常之濃郁,而且好濃稠,影出嚟既顏色,色澤好深好吸引。醬既味有少少酸,酸得嚟又辣辣地,有少少似日式咖喱又有少少唔似,幾得意。珍珠米呢好飽滿,本身已經好甘香,所以好好食。

蕃茄洋蔥沙律$98

法式咖喱炸豬肉飯$136

超多排豬排啊,有成五塊,炸到好金喎
,望落都好吸引,只係靱左少少,如果腍啲就更加好。

2018-05-05