餐厅: 周記點心
资讯:

2022-05-12 348 浏览
周記點心地點:西環西營盤水街東利大厦地下H1號舖講起西營盤中式點心,西營盤人一定知有間點心餐廳叫「周記點心」😉。既然咁長時間都未飲茶啦,難得放假就一於入去試試先🤣~懷舊蝦多士 🍤 🍞$45蝦多士好厚又炸得好脆,麵包外面鋪滿住芝麻。🤩估唔到蝦膠好足料,食落都有蝦味又有彈牙,再點埋啲沙律醬中和一下油膩嘅口感。😋奶黃流沙西多士 🧇$38大大份西多士炸到好金黃色,切開中間就有滿滿邪惡嘅奶黃係入面流哂出黎😚,奶黃醬有重蛋黃味同蛋黃粒,正😍。黑松露湯餃 🥟$28湯餃都幾大隻裏面好多料加上濃濃黑松露味,味道幾好😛。芝士蝦長春卷🍤🧀 $38春卷外脆內軟,新鮮熱辣辣又有好重芝士味,令到成個口感更加鮮甜更濃郁🤪。鴛鴦燒賣 🦐$32燒賣面頭配上一小小黑松露同蟹籽口味,肉質鮮香彈牙😌,而且唔油膩。#nicefoodie西環
周記點心
地點:西環西營盤水街東利大厦地下H1號舖

懷舊蝦多士 🍤 🍞$45

奶黃流沙西多士 🧇$38

黑松露湯餃 🥟$28
湯餃都幾大隻裏面好多料加上濃濃黑松露味,味道幾好😛。

芝士蝦長春卷🍤🧀 $38

鴛鴦燒賣 🦐$32

#nicefoodie西環

之前去西環海濱睇日落影相,見早到左影相前當然要覓食,HKU alumni表示周記蝦多士同西多士係必食之選。近下午茶時段,都要等兩張枱到,入到去見到一半既客都有叫蝦多士就知係招牌。馳名芝麻蝦多士($48)果然一上枱真係好有驚喜,一面係炸到金黃色,另一面就係舖滿芝麻,中間位置係厚厚既蝦膠,芝麻好香口,面包鬆脆,蝦膠非常彈牙!紫薯流心西多士($38)超邪惡既配搭,一切開西多就流出好香既紫薯餡,入口少少甜,好濃既紫薯香,但食到一半有少少膩,揾朋友一齊share就最好啦!百香菓金橘蜂蜜($26)食左甘多熱氣野飲返啖潤喉飲品,呢支野酸酸甜甜好岩夏天飲!

2022-04-22 282 浏览
周記點心呢間已經encore 過好多次 以前返工成日食~ 每件點心都大大舊 而且水準唔錯~鴛鴦燒賣 HK$32呢個燒賣都幾eye catching蝦肉粒放咗係燒賣上面而燒賣係以豬肉整成 口感都算結實彈牙~不過味道一般般春風得意腸 HK$42薄薄一層嘅粉腸皮包住脆卜卜嘅油炸鬼而油炸鬼入面放咗蝦肉係入面 口感好豐富~值得一讚嘅係油炸鬼雖然仲係脆卜卜 但又唔會熱到放唔到落口~ 好食~芝麻蝦多士 HK$45呢個招牌蝦多士每次黎都一定叫多士上面鋪滿芝麻 佢嘅外皮好香脆 入面仲包住大大舊蝦膠 咬落去好彈牙~點咗沙律醬會更加好食~奶黃流心西多士 HK$36呢個流心西多士都係佢嘅招牌菜一切開奶黃醬已經流出黎 睇到都已經覺得好吸引~流心西多黎講唔會好甜 不過如果奶黃味再多啲會更加好食~整體黎講 水準冇以前咁好但對比起其他點心鋪 佢都依然係屬於好食~要留意返 去之前最好打電話去問下佢當日開唔開門因為之前都試過摸過好幾次門釘~
周記點心
呢間已經encore 過好多次 以前返工成日食~
每件點心都大大舊 而且水準唔錯~

鴛鴦燒賣 HK$32

呢個燒賣都幾eye catching
蝦肉粒放咗係燒賣上面
而燒賣係以豬肉整成 口感都算結實彈牙~
不過味道一般般

春風得意腸 HK$42

薄薄一層嘅粉腸皮包住脆卜卜嘅油炸鬼
而油炸鬼入面放咗蝦肉係入面 口感好豐富~
值得一讚嘅係油炸鬼雖然仲係脆卜卜
但又唔會熱到放唔到落口~ 好食~

芝麻蝦多士 HK$45

呢個招牌蝦多士每次黎都一定叫
多士上面鋪滿芝麻 佢嘅外皮好香脆
入面仲包住大大舊蝦膠 咬落去好彈牙~
點咗沙律醬會更加好食~

奶黃流心西多士 HK$36

呢個流心西多士都係佢嘅招牌菜
一切開奶黃醬已經流出黎 睇到都已經覺得好吸引~
流心西多黎講唔會好甜 不過如果奶黃味再多啲會更加好食~

整體黎講 水準冇以前咁好
但對比起其他點心鋪 佢都依然係屬於好食~
要留意返 去之前最好打電話去問下佢當日開唔開門
因為之前都試過摸過好幾次門釘~
2022-03-23 1892 浏览
今日中午光顧了一間非常出名的點心店,可惜事後的體驗不佳。位置:其實可以在上環走過西營盤,只需十五分鐘,那條街亦聚集了很多食肆。環境:門面以黃色招牌,相當顯眼,而室內面積較細,座位不多,顧客大部分都近乎背貼背,坐得較為擠迫,牆上貼滿有關該店的報道。服務:雖然是免茶芥,但做事實在太不小心了,竟然漏單,使人感覺差勁,相比在壽司郎叫十幾碟壽司,都沒有這樣的情況。午市:點心分煎炸類、包點類、蒸點類、蒸飯和特色點心,亦有炒粉麵飯,不過價錢都相對不便宜。奶黃流沙西多士 $38份量相當大,大塊的金黃色的西多士,用刀切開,中間的奶黃醬就流出來,很澎湃不停湧出!而且可以用多士再蘸奶黃汁,滿口蛋黃香,我很喜歡。招牌芝麻蝦多士$48四件多士都炸得香酥不油膩,夾著厚厚的蝦膠,份量超豐富,加埋面頭的白芝麻,咀嚼中多左份芝麻香,真係好足料好好食!咖喱土魷 $38這款點心相當不錯,在茶樓亦不多見這款點心,咖喱汁濃郁,魷魚軟彈牙,亦相當入味,值得一試。千層糕 $36味道普通,不值得點叫。周記蝦餃$32沒有上枱,原以為是漏單,但回到家中看清楚張單據是有收錢,但結果是沒有上,完全有被騙的感覺😖,因為當時不是挺忙和只點叫了五
今日中午光顧了一間非常出名的點心店,可惜事後的體驗不佳。

環境:門面以黃色招牌,相當顯眼,

奶黃流沙西多士 $38
份量相當大,大塊的金黃色的西多士,
用刀切開,中間的奶黃醬就流出來,很澎湃不停湧出!
而且可以用多士再蘸奶黃汁,滿口蛋黃香,我很喜歡。

招牌芝麻蝦多士$48
四件多士都炸得香酥不油膩,

咖喱土魷 $38

千層糕 $36
味道普通,不值得點叫。

周記蝦餃$32

沒有上枱,原以為是漏單,但回到家中看清楚張單據是有收錢,但結果是沒有上,完全有被騙的感覺😖,因為當時不是挺忙和只點叫了五個點心,怎可以收錢而漏單😫,以為出名的餐廳至少不會騙人,不會再有下次,今次真是老貓燒鬚😤。
2022-03-19
  • 奶黃流沙西多士
  • 蝦多士
  • 咖哩土魷
2022-02-05 569 浏览
今日第一次光顧,亦都係最後一次。新年買外賣都預左要等,冇所謂,叫了4個點心2個蒸飯,等了45分鐘。等了半小時,一直都冇問店員,直到發覺後過我號碼的外賣已取,才問店員是否漏單,店員只係不停話太多客要等,再問才check單。但最嬲係,店員攞外賣出來時不但沒有講吾好意思,仲要話我地冇漏單,只係人多🤬,完全冇覺得係自己問題,呢啲係咩態度啊,幾好食都冇用。更何況吾好食,啲蒸飯超吾得,飯硬到吾熟咁,點心一般,吾會再去。今時今日咁嘅服務態度,咁嘅食物質素,遲早執笠。
2022-02-05
等候时间
45 分钟 (外卖自取)
就住在附近,所以到家前先在外賣軟件下單外賣自取,下了三個點心,系統表示20分鐘可以取。我準時20分鐘後到店家門口,當時問了店家所還沒有好,要等。於是在門口靜靜又等了十幾二十分鐘, 但是中間看到堂食的點心一直出,但外賣自取或者送貨的人越來越多。終於在下單40分鐘後又問了店家一次,大約還要多久,不行的話,就幫我取消訂單。但是店家的態度惡劣,說很多單,不知道要多久,也不能幫我取消,然後還把門口趟門直接拉上,一副愛等不等,不要拉倒的氣勢。我也是等的無奈直接走了,後面聯繫了外賣軟件,他們也表示沒辦法聯繫店家,也退不了款,因為證明不了我到底有沒有拿到食物…. 現在還是打電話處理中。 不管食物如何,食物物流安排有很大問題,態度也差,不會再來了。

2022-01-23
等候时间
40 分钟 (堂食)
用餐时段
相信講起西營盤好食既中式點心,熟果區既朋友都會知道邊間叫「周記點心」。其實👦🏻👧🏻之前都食過幾次,今次👦🏻👧🏻經開西營盤,就一齊黎到「周記點心」,睇下可唔可以保持水準😋🌟奶黃流沙西多士周記點心既成名作之一就係「奶黃流沙西多士」,西多士炸到色澤金黃,中間一切開滿滿既奶黃流哂出黎😋,奶黃醬富有蛋黃同吉士粉香氣,西多士都幾大份,👦🏻食哂成個就覺得幾滯,建議大家可以開心Share🥳🌟煎蛋牛肉飯由於👦🏻當日想食飯既關係,所以叫左一個煎蛋牛肉飯。牛肉都係啖啖肉,唔會話溝左好多粉,配上蛋汁撈飯食,係一個唔錯既享受。⭐️今次👧🏻冇叫到佢最愛嘅蝦多士,呢到嘅蝦多士厚蝦肉又彈牙,再沾上沙律醬,冇得頂🥰

🌟奶黃流沙西多士

🌟煎蛋牛肉飯

2021-12-29 501 浏览
點心@lunch hour聽講左好耐西多士出名‼️點都要 order一份揀左奶黃味😋不過可能希望愈大 就真係會失望愈大真心覺得一般滯得黎又超甜 最後都食唔唒😔另外紅油抄手又係好奇怪🤨🤨個 sauce辣中帶酸唔似我認知中嘅紅油抄手🤔但其他點心🧆係好食嘅鵪鶉蛋燒賣 排骨 菠菜蝦餃三款都係正常水準以上蝦餃又有好多菠菜😋😋最緊要係熱辣辣上菜👍🏻如果仲有下次我會放棄紅油抄手同埋西多士試吓馳名蝦多士💪🏻
點心@lunch hour

如果仲有下次
我會放棄紅油抄手同埋西多士
試吓馳名蝦多士💪🏻
2021-12-18 326 浏览
第二次光顧周記點心,品質及味道一如既往的好,最令人滿意的當然是奶皇流心多士,外面脆脆的邊及軟綿綿的多士,一切開隨即流出奶皇,味道可口值得再次再品嚐。此外,凍奶茶亦是茶味濃郁,有別於一般奶茶的澀。
2021-12-03
等候时间
15 分钟 (外卖自取)
  • 奶黃流沙西多士
  • 春風得意腸
  • 凍奶茶
2021-12-17 290 浏览
每過一段時間 就一定會拜訪一次的周記點心每次看到他金色的招牌都會讓我感覺他就像鏞記一樣高級一樣好吃 進店後發現店家的防疫工作做得不錯每個桌子都有個透明隔板也不用跟人搭檯讓人非常安心點菜的時候也不太需要考慮一定必點其一馳名蝦多士蝦多士的蝦肉多到滿出來而且仔細觀察後 可以發現他吐司只有用一層另外一層全部是用芝麻覆蓋著蝦肉滿滿的芝麻味非常豐富再搭配甜甜的美乃滋真的是人間美味必點其二流心西多士這大概是眾多西多士之中唯一一個不用再加蜂蜜的西多士吧奶皇多到爆炸就像葉問一樣一個奶皇西多士可以打10個美X流心月餅吧另外燒賣用料也很實在推薦大家可以試試喔
都會讓我感覺他就像鏞記一樣高級一樣好吃

鴛鴦燒賣
2021-12-12
鴛鴦燒賣
2021-11-09 715 浏览
懷舊蝦多士下午茶☕️🍤 ($45)呢度最出名嘅係蝦多士🍤🍞,麵包鋪滿芝麻,油炸到十分之香脆,個蝦膠都好足料嫁🦐,有差不多半寸厚,食落都有蝦味,亦都好彈牙。點埋啲沙律醬可以中和一下油膩嘅口感。想試吓啲懷舊河下午茶嘅朋友不妨可以嚟呢度試吓。📍 周記點心 (西環)西環西營盤水街東利大厦地下H1號舖
懷舊蝦多士下午茶☕️🍤 ($45)

📍 周記點心 (西環)
西環西營盤水街東利大厦地下H1號舖
2021-10-31 1754 浏览
一家人去飲茶,老媽子原本想去深水埗某店食點心,細佬話如果去深水埗嗰間咁不如去西環呢間周記食,有老闆坐陣包保點心熱辣辣。老媽子聽完好有興趣,於是就決定去周記,雖然對我呢啲住喺大西北嘅人黎講,去西環真係好遠😅呢間店嘅格局比較似茶餐廳,某啲枱坐落去有少少迫,我地一家人分開左前後兩張枱坐,尚算OK。點心種類頗多,因為兩張枱點咗唔同嘅野食,所以只寫我果枱食果啲點心。XO醬炒腸粉XO醬味唔算太濃,我自己就鍾意食濃味啲。好多芹菜,因為我同我細佬唔食,我老公一人食哂食得好開心😂芝麻蝦多士呢個必食!厚厚嘅蝦膠唔在講,最重要係灑滿芝麻嘅外表真係好脆好脆好脆!趁熱食真係冇得彈,本來只打算食一件嘅我忍唔住食咗第二件,食完仲要意猶未盡🤤唔點佢附嘅沙律醬已經好夠味。周記蝦餃皮夠薄,不過就乾身咗啲,蝦都夠爽口,就係普通嘅蝦餃。懷舊糯米包喺出面嘅酒樓好少見到糯米包,老實講我冇印象有食過呢樣野,呢度嘅糯米食落去唔會乾爭爭,味道亦夠,我比佢pass。黑松露湯餃呢個算係中加西式fusion菜?黑松露味好濃,湯餃都幾大隻,裏面好多料,亦食得到仿翅,呢個都係我會翻點嘅點心。蜜汁叉燒包普通嘅叉燒包,食完唔會留低深刻印象🤣咖哩土魷

XO醬炒腸粉

周記蝦餃
皮夠薄,不過就乾身咗啲,蝦都夠爽口,就係普通嘅蝦餃。

蜜汁叉燒包
普通嘅叉燒包,食完唔會留低深刻印象🤣

咖哩土魷
每次去食點心我都會點咖哩土魷(如果有嘅話),呢度都唔例外,不過呢度嘅咖哩土魷嘅汁真係好濃好杰,而且仲會辣,正,又係忍唔住一件接一件!

懷舊千層糕
鬆軟,唔算太甜,食到有鹹蛋黃味,唔錯,可以再翻啅。

全枱人都好鍾意食嘅芝麻卷
冰凍清甜,好味~

另外仲有偷咗隔離枱一條芝士蝦長春卷黎食,已經涼左不過外皮依然好酥脆,裏面有好多芝士,如果熱食應該會拉絲更好味,大家一定要趁熱食!🥺

最後老公仲叫咗枝咖啡,佢話偏甜。

我本身唔太熱衷飲茶,但係呢間真係得,不枉我地山長水遠去到西環,可惜呢次因為怕膩冇叫到流心西多士,下次要試下!
XO醬炒腸粉
蜜汁叉燒包
2021-10-30
2021-10-18 779 浏览
chau kee is a well known resto in westpoint over 10years ages. its the founder and creator of the lava purple fried toast. this timebi didnt tried the toast because im currently on diet to lose the stupid idiot fat belly and yellow solid oil insides my intestine and large intestine. in the past 2 month i hv gain weight from 63 to 66, and i was 59 at 2020 meanwhile. totally hate and dislike my obese body fat style that make me look likes a stupid pig whatsoever they call me in this corruoted world.

fat is guilty and u dont hv any excues to lose that. if you telling me drinking water will gain fat, i assure u can award a nobel biologist price.

ps** the bottle milk tea a bit too sweet.

#food #hkfood #delicious #yummy #dirty #smelly #vomit #digestion #sick #ill #igfood #foodig #hkfoodpoet #閃電五連鞭
2021-10-17
2021-10-16 772 浏览
好耐無飲茶, 今次大食妹又約左附近嘅朋友食周記點心已經有好幾個月無食呢間餐廳, 感覺味道有少少改善<鴛鴦燒賣>鴛鴦燒賣有黑松露同蟹籽口味, topping唔算好多, 但燒賣彈牙唔油膩<什醬蒸鳳爪>什醬蒸鳳爪夠辣夠入味, 最重要係夠軟爛<春風得意腸>春風得意腸腸粉皮好薄, 可惜春卷部分有啲凍同軟, 比較扣分<XO醬炒蘿蔔糕>XO醬炒蘿蔔糕唔夠鑊氣, 調味有啲奇怪, XO醬嘅味道唔突出, 反而食到酸酸嘅醋味<凍咖啡>凍咖啡有少少淡, 甜度偏高
好耐無飲茶, 今次大食妹又約左附近嘅朋友食周記點心
已經有好幾個月無食呢間餐廳, 感覺味道有少少改善

<鴛鴦燒賣>

<什醬蒸鳳爪>
什醬蒸鳳爪夠辣夠入味, 最重要係夠軟爛

<春風得意腸>
春風得意腸腸粉皮好薄, 可惜春卷部分有啲凍同軟, 比較扣分

<XO醬炒蘿蔔糕>

<凍咖啡>
凍咖啡有少少淡, 甜度偏高
  • 鴛鴦燒賣
  • 什醬蒸鳳爪
2021-10-11 531 浏览
《周記點心》如果想食比較新派嘅點心就可以去位於西營盤既周記,雖然裝修環境只係不過不失,但位置尚算寬敞,有幾樣食物質素都非常唔錯,價錢亦相當實惠🤩,非常適合3~4人既朋友聚會🥳.▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️🔸春風得意卷($42)用腸粉包住蝦春捲製作而成嘅點心~.由於腸粉皮比較薄,加上春捲非常香脆,所以口感極佳😝,食不停口🤤,強烈推介大家試下.🔸上湯小籠包($30)無論外型、口感、味道各方面都係非常一般嘅小籠包, 所以建議大家可以試下其他嘢食🔸鴛鴦燒賣($32)各有兩粒蟹子同黑松露味嘅燒賣, 蟹子燒賣正正常常, 黑松露味燒賣黑松露味都算機濃烈🤪,值得一試🔸楚麻蝦多士 ($45)外皮脆口,但係蝦肉口感尚可, 不過調味相對上較濃,食完之後會比較容易口乾🔸XO醬炒腸粉($43)XO醬濃烈嘅味道同腸粉幾夾😍,分量亦都非常充足😋,不過如果唔食芹菜嘅話記得叫佢走芹菜🙉▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️另外如果大家去嘅話都可以試下佢嘅流心西多士🧇~非常適合打卡📸*免收加一
《周記點心》

▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️
🔸春風得意卷($42)

🔸上湯小籠包($30)

🔸鴛鴦燒賣($32)

🔸楚麻蝦多士 ($45)

🔸XO醬炒腸粉($43)
▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️

*免收加一