餐厅: 周记点心
资讯:

2020-10-02 292 浏览
好食的章鱼肉饼饭咸度适中 布满章鱼碎椰汁奶皇包 内馅较少 而且不流心系凝固嘅奶皇个人比较喜欢流心的奶皇 鲜竹卷同烧卖都唔错不过不失的炒银针粉 大大件🍤多士热辣辣仲系好松脆好食但系稍有点油腻
好食的章鱼肉饼饭

不过不失的炒银针粉

大大件🍤多士
热辣辣仲系好松脆
好食但系稍有点油腻
$100 (早餐)
2020-09-28 222 浏览
周记呢个名由细细个已经听唔少,亲切咁几大💖💖,再加上印象中发现好似无乜边间周记系唔好食要black list嘅✅✅,哈哈我自己会有个感觉周记应该都好old school style嘅餐厅,外表残残旧旧,内里好好味,呢间周记出面睇系好靓仔,系新净嘅Chinese Style,应该系装修过嘅,我以前行过记忆中系白色门面,宜家系中国宫廷风装修🐲🐲,几特别今次无时间坐低食野,但系都有好好体验,因为今次眼训就嗌咗习惯嗌嘅😴😴<原味冻鸳鸯>一开盖已经闻到好香嘅味道👃🏻👃🏻,饮落茶啡奶都各自有韵味,组合之後风味更甚,只系饮开少甜嘅我觉得有D甜姐,唔错唔错,加上冻饮原樽,饮到落後面都仲未淡味,认真正💪🏻💪🏻有时间一定要再去试埋其他野

<原味冻鸳鸯>

有时间一定要再去试埋其他野
2020-09-12
外卖自取
  • 原味冻鸳鸯
爆浆西多,虾多士,灌汤饺都系必试既野!-虾多士好足料,虾肉弹牙,多士又够脆,出面好少食到咁足料既虾肉😍😍-奶皇流心西多,佢每件都系新鲜炸出黎,一上枱你会见到佢胀卜卜,就知佢啲酱都落足料,一切开既时候,佢啲奶皇酱真系爆出黎,仲好香咸蛋味,正!-黑松露灌汤饺,大大只,啖啖肉,劲足料,吾似得出面啲馅劲空心,而且佢个汤都好好饮,一滴不留!-双色烧卖都好食,但吾系特别,食吾到蟹肉味,2款烧卖既味道系无差别😂-芝士春卷无乜芝士味,菜苗饺足料好食!炒银针粉都好食,但预左食呢啲系油啲
爆浆西多,虾多士,灌汤饺都系必试既野!

• 黑松露汤饺
  • 菜苗饺
2020-09-18 213 浏览
泳池重开。好开心可以在西环进行一个简单下午茶餐。有我最爱的XO酱炒下肠粉咁,呢个如果落多芝麻就真系正,而且银芽菜很爽口,送饭一流。呢个餐属於下午茶餐+8元有又有樽装奶茶配送。之後就系朋友推荐的奶黄流沙多士,刚刚好原来有下午茶餐。服务员提醒下午茶餐优惠多啲,😊流心奶黄系列,多士好脆,上台之後热辣辣。切开之後奶黄慢慢流出,月饼都无咁流。提早过中秋的感觉,一切都是奶黄惹的祸😊不过另外蒜蒸排骨就普通少少。
泳池重开。

好开心可以在西环进行一个简单下午茶餐。

有我最爱的XO酱炒下肠粉咁,
xo酱肠粉

流心奶黄系列,多士好脆,上台之後热辣辣。

切开之後奶黄慢慢流出,月饼都无咁流。
提早过中秋的感觉,一切都是奶黄惹的祸😊

不过另外蒜蒸排骨就普通少少。

蒜蒸排骨

xo酱肠粉
  • XO酱肠粉
2020-09-13 224 浏览
店家态度太差,等待时间很长。在food panda点餐让我们12:40分到店取餐,结果家人到场等候30分钟仍未准备好,打电话去问询,直接被店家挂断!尤其听到讲普通话,直接告诉我们听不懂,挂断电话。这种店再也不会光临
外卖送餐
2020-08-23 512 浏览
周记点心食完烧肉,因男朋友有急事要返公司,我就跟着去,我也顺便用vpn check email 做好公司野。想起附近有出名的流心奶黄西多士,一直都想试架啦!做完野是tea time $40share, 因一份好肥好高热量即叫即炸,一切开中心的奶黄酱就涌出来,面包沾了蛋酱炸到香脆,个custard 比较甜,切成一粒粒方便沾着流心奶黄酱食,到custard 冷掉就开始变做固体,我估是加了粟粉之类的呢间真系好多custard 酱而且会流心,钟意奶黄馅架要试下
周记点心

想起附近有出名的流心奶黄西多士,一直都想试架啦!

2020-07-14 771 浏览
同事话对呢间的流心多士好想试,满足一下距啦。 多士唔脆,流心冇咩特别, 把刀🔪好难切👎! 烧卖好一般,唔明有咩好似特别好食咁~唯一特别少少的叫左个糯米饭,特别好食,欣赏!至於虾多士就,唔新鲜, 又系失望lol. 而且个环境好多蚊,有乌蝇飞黎飞去。
同事话对呢间的流心多士好想试,满足一下距啦。
多士唔脆,流心冇咩特别, 把刀🔪好难切👎!
烧卖好一般,唔明有咩好似特别好食咁~
唯一特别少少的叫左个糯米饭,特别好食,欣赏!
至於虾多士就,唔新鲜, 又系失望lol.
而且个环境好多蚊,有乌蝇飞黎飞去。
2020-07-12 554 浏览
听朋友讲这间点心好有心思,所以就算好远,都山长水远嚟食。我们大概4:30左右去到,这时餐厅没有人,餐厅比较细,坐位不多。一定要点嘅系「招牌芝麻虾多士 」四件多士都炸得香酥不油腻,夹着厚厚的虾胶,超丰富,加埋面头的白芝麻,口感香酥!「口水鸡」 味道香辣,但系可能雪鸡嘅关系,口感比较淋「红油抄手」云吞细细粒,一啖一粒,加上香辣嘅酱汁,口感丰富。「豉蒜炒尖椒🌶️」 豆豉蒜蓉酱味道很香浓,加上普通嘅青、红椒,即刻变得可口。「京川煎饺子🥟」 饺子好大只,馅料肉很多,很好入口仲有樽仔原味奶茶 ,好港式,有茶味。整体来讲周记点心既味道好,而且份量同用料上都觉得新鲜又足料!性价比高,确系用心之作。系好心思嘅小店

听朋友讲这间点心好有心思,所以就算好远,都山长水远嚟食。

一定要点嘅系「招牌芝麻虾多士 」

「口水鸡」 味道香辣,但系可能雪鸡嘅关系,口感比较淋

「京川煎饺子🥟」 饺子好大只,馅料肉很多,很好入口

仲有樽仔原味奶茶 ,好港式,有茶味。

以前好锺意同家人、朋友去酒楼饮茶,食下点心、饮啖茶,虾饺、烧卖、叉烧包等等,样样齐,想食咩嗌咩。不过,而家多咗好多点心专门店,大部分都几好食,话晒专门食点心嘛。今次,特登嚟到西环嘅周记点心,听闻佢个芝麻虾多士,以及西多工做得好岀色,所以,专程来试食佢招牌菜。芝麻虾多士 $42 (7/10)外面系面包烘成多士,再夹上手打虾蛟,沾满一层芝麻再炸,芝麻多士香脆无比,脆到有声,入面嘅虾蛟系爽口。奶黄流心西多士 $34 (7/10)金黄色嘅西多士外观已经十分邪恶,切开嗰时,入面嘅流心奶黄不停爆漳,好似火山熔岩咁涌岀黎,十分澎湃!除咗呢两样,当日我同朋友仲叫咗凤爪排骨饭、煎蛋牛肉饭、虾饺烧卖、马拉糕、红油炒手。其他点心质素正常,味道唔差,只系没有太特别。而我地食过以上嘅点心之中,个人觉得虾饺系几正,皮薄而且晶凝通透,见到入面啲虾,马拉糕系众点心之中最唔差,质素有如淘大点心嗰啲无差别。小总结: 整体点心只属普通水平,不过不失,唔同点心有好有唔好,不过,佢岀名嘅招牌点心 - 芝麻虾多士、奶黄流心西多士系岀名嘅。虾多士外脆内爽,西多士入面流沙流岀黎都几震撼,至於,价钱方面,唔算太贵,三个人做咗九十元左右

芝麻虾多士 $42 (7/10)

奶黄流心西多士 $34 (7/10)

小总结: 整体点心只属普通水平,不过不失,唔同点心有好有唔好,不过,佢岀名嘅招牌点心 - 芝麻虾多士、奶黄流心西多士系岀名嘅。虾多士外脆内爽,西多士入面流沙流岀黎都几震撼,至於,价钱方面,唔算太贵,三个人做咗九十元左右。
2020-05-31
2020-06-23 557 浏览
我想讲呢间野真心正 真心推荐 最衰我唔系住附近🥺 如果唔系就可以近水楼台 我地叫左个邪恶流心西多士 同埋 XO酱炒肠粉 XO酱炒肠粉 :佢个xo酱好香 少少辣 好惹味 炒得好够哂火喉 我未食过一间炒得咁入味嘅肠粉 通常有啲铺炒到剩系上左色就算 佢呢个炒得好香口 食到停唔到口 邪恶流心西多士 :佢上枱时胀卜卜!真系令人精神为之一振!当切落去果下佢嘅流心原来系咸蛋黄奶黄黎架!好澎湃咁涌出黎!都系一样! 令到人食到停唔到口 咸咸香香 好好食呀 佢呢个西多士真系名副其实好邪恶!

我地叫左个邪恶流心西多士 同埋 XO酱炒肠粉

• XO酱炒肠粉
2020-06-04 544 浏览
这里的西多士非常出名,因为并唔系普通西多士,而系奶黄流沙西多士!!一切开奶黄就不断涌出来。第一啖咬下去的时候,即时「嗯~」一声,不过吃第三小块的时候便有腻的感觉,所以要和朋友分享。芝麻虾多士真的好大块, 虾胶份量多而且弹牙,外面面包加上白芝麻, 炸得十分香脆!最後值得一赞的是价钱,价钱合理,性价比高!

最後值得一赞的是价钱,价钱合理,性价比高!
2020-05-22 404 浏览
之前成日听人讲呢间餐厅嗰啲流心西多士好似好出名而我每次经过又见到排晒队~咁好罗我咪搵次的起心肝叫外卖返上屋企食。咁我就叫咗个好出名嘅流心西多(黑芝麻),我自己个人口味就觉得唔系太match,个黑芝麻本身唔算太甜,但拼埋落个包到就格格不入……不过呢,我另外叫咗个虾多士就真系好有惊喜㗎 ! ! ! ! ! !佢啲虾胶系好厚好多嘅,而且嗰个多士唔会炸到好油淋淋咁样……
之前成日听人讲呢间餐厅嗰啲流心西多士好似好出名

2020-04-05 856 浏览
⭐️ 周记点心~西环⭐️呢间西环茶餐厅驰名流心西多士🤩二话不说就想去朝圣!果然期望越高,失望值就愈高😫餐厅整体环境非常之狭窄,最令人大失所望系侍应嘅服务态度😤食到劲谷气🤯一入到去待应就已经西口西面,话要落单,佢就话「唔通唔俾你落咩」好似得罪咗佢全家咁😅之後嚟错咗饮品就好恶咁话「饮住先啦」,觉得自己好似俾钱买难受😨1️⃣香芋流心西多士 $34流心西多士梗系唔同平时食嘅西多士唔同,一切开就有满满嘅香芋酱流晒出嚟,望落去系几吸引😲香宇味几浓,但系食落就味道几普通,食咗两嚿就觉得好腻好滞😩2️⃣芝麻虾多士 $42虾胶系几弹牙🦐加上有芝麻香,但系芝麻味盖过虾嘅味道🧐食完会觉得好腻😫💡总括而言,就算嘢食有几好食,服务态度咁差😡系以後都唔会再去!更何况食物质素好普通😖极度唔推荐大家去🤨
⭐️ 周记点心~西环⭐️

1️⃣香芋流心西多士 $34

2️⃣芝麻虾多士 $42

2020-03-17 752 浏览
周记真系一个好适合成大班人聚头嘅地方,因为佢本身嘅嘢比较多,你多啲人share罪恶会少好多,同埋可以试多啲唔同嘅嘢🥢🥣首先讲佢嗰个着名嘅流心西多士🍞我地食左香芋,朱古力同奶皇🍫个人觉得朱古力系有惊喜,开头会觉得好济,但系食食吓觉得佢有啲似心太软,加上咁多个人share会觉得啱啱好💕😍香芋都好味,有种雀巢雪糕溶咗嘅香芋味🙆🏻‍♀️💫但系今次奶黄西多士比较失色,虽然味道冇乜,但系佢冇流心,切落去汁都无必出嚟😞😞其实我唔食西多士嘅,但佢呢个虾多士真系10/10🤤🤤首先超脆既外皮再加上肉质好弹牙既虾,好似食紧粒乒乓波咁,好好味👅佢虾饺都唔错不过个皮容易难🙈之後章鱼肉饼饭都正,佢d章鱼肉啱啱,超弹牙🐙🐙
首先讲佢嗰个着名嘅流心西多士🍞
我地食左香芋,朱古力同奶皇🍫
香芋都好味,有种雀巢雪糕溶咗嘅香芋味🙆🏻‍♀️💫
其实我唔食西多士嘅,但佢呢个虾多士真系10/10🤤🤤
佢虾饺都唔错不过个皮容易难🙈
之後章鱼肉饼饭都正,佢d章鱼肉啱啱,超弹牙🐙🐙
2020-03-15 579 浏览
太太太好吃😋,这个西多士外面酥脆,里面不是单纯的奶皇,而是咸蛋黄奶皇,对於我这种咸蛋黄超人🦸‍♀️简直是太棒啦!还有芝麻馅,朱古力🍫馅,和最近风很大的紫薯🍠馅!价格便宜好吃看得见!他家的鸡爪和排骨也非常好吃,鸡爪入味软糯,排骨还有两个豆腐包,在里面,不过饮料🥤我不推荐红豆冰🧊,太甜