餐厅: 周记点心
资讯:

2021-01-06 744 浏览
I heard about this restaurant for so long and I purposely went there on yesterday. The French toast is really surprise me. Dim sum are yummy and sizzling hot, love it!
2020-12-17 717 浏览
每次谂唔到食咩,胖侣都会提议去食点心😂。呢日weekend 我地去到西环呢间点心+茶记fusion既餐厅。🥢虾多士- 面包炸得香脆可口,虾肉弹牙,沾沙律酱同食, good😋🥢虾饺- 皮够薄, 虾肉弹牙,一定要沾辣油同食,好正😋。🥢凤爪排骨饭- 凤爪够淋,排骨腌得够入味,配上豉油捞饭同食,好正👍。🏠周记点心🛤️西环西营盘水街东利大厦地下H1号📍港铁香港大学站B1出口,步行约4分钟
每次谂唔到食咩,胖侣都会提议去食点心😂。

🥢虾多士
- 面包炸得香脆可口,虾肉弹牙,沾沙律酱同食, good😋

🥢虾饺
- 皮够薄, 虾肉弹牙,一定要沾辣油同食,好正😋。

🥢凤爪排骨饭
- 凤爪够淋,排骨腌得够入味,配上豉油捞饭同食,好正👍。

🏠周记点心
🛤️西环西营盘水街东利大厦地下H1号
📍港铁香港大学站B1出口,步行约4分钟
2020-12-13 532 浏览
谂住喺附近想食下西多士,点知见到呢一间个卖相唔错,就入咗去食。咁就坐低嗌左个奶黄流心西多士。冇错系好流心啊,打卡真系一流,但系冇咗原本食西多士嗰种味道,同埋有啲唔抵食,所以食一次真的够了。
奶黄流心西多士
2020-11-03 1044 浏览
快快乐乐吃点心❣️❣️疫情之後,都已经唔太敢去茶楼食点心。边倾计边饮茶边叹点心绝对系香港生活既一大乐事:)不过自从疫情,系街轻松除口罩有时少不免都有啲心理压力同负担,出街饮茶既勇气都少之又少🤦🏼‍♀️好在变通既食肆即使外卖都保持住应有水准!难得去西环,好想再会当年一试难忘既流心奶皇西多😋叫左6个点心外卖,样样都好出色😍😍~XO酱炒银针粉~香口XO酱配上香蒜,带微辣而又弹牙既口感令人一口接一口!好香好惹味!~怀旧糯米包~一见到童年回忆就返哂嚟😂细个随处可见,而家见得返的确系喜出望外。大大个糯米饭包住成糯米包,糯米炒得湿润入味,咬开好香糯米饭味,正😋~双色烧卖~有黑松露味同蟹籽,正常水准,系粒烧卖偏肥膏左啲。~酱汁凤爪~惹味挂汁之选:)~山竹牛肉~偏向唔爽口既山竹牛肉,都几腍,不过唔系好够芫茜香。~流心奶黄西多~绝对系其中一样周记名物。一切开奶黄酱系中心源源爆开,每一口都有充足奶黄酱,西多唔算油,混合奶黄酱一流!阔别数年,依然出色❣️❣️能解点心之瘾,开心:)😋😋
快快乐乐吃点心❣️❣️

叫左6个点心外卖,样样都好出色😍😍

~XO酱炒银针粉~

~怀旧糯米包~

~双色烧卖~
有黑松露味同蟹籽,正常水准,系粒烧卖偏肥膏左啲。

~酱汁凤爪~
惹味挂汁之选:)

~山竹牛肉~
偏向唔爽口既山竹牛肉,都几腍,不过唔系好够芫茜香。

~流心奶黄西多~

能解点心之瘾,开心:)😋😋
外卖自取
  • 鸳鸯烧卖
  • XO酱炒银针粉
2020-11-03 726 浏览
西营盘的周记点心有流心西多士,拣咗奶黄味,切开的确好流心,但将流心奶黄连埋油炸西多一齐食,其实都几漏,食返奶黄包会适合啲。虾多士反而有惊喜,芝麻好香,虾胶都唔少,系块多士腍咗啲。点心都中规中矩,牛肉球落得太多粉,口感都几差。总结:试一次就够

虾多士反而有惊喜,芝麻好香,虾胶都唔少,系块多士腍咗啲。

点心都中规中矩,牛肉球落得太多粉,口感都几差。

总结:试一次就够

流心西多
虾多士
2020-10-29 451 浏览
个流心奶皇西多唔记得影相好味ge,不过大家share开心d一个人食真系太腻春卷超级好食入面啖啖虾肉!虾饺、烧卖、咖喱鱿鱼都好正路银针粉都几特别_(:з」∠)_个人觉得都可以再食不过d瓶装饮料真的太甜了(/ω\)平时全糖ge我都顶唔顺
个流心奶皇西多唔记得影相
好味ge,不过大家share开心d
一个人食真系太腻

春卷超级好食
入面啖啖虾肉!

虾饺、烧卖、咖喱鱿鱼都好正路

银针粉都几特别_(:з」∠)_

个人觉得都可以再食

不过d瓶装饮料真的太甜了(/ω\)
平时全糖ge我都顶唔顺
2020-10-28 437 浏览
食过好几次嘅点心,每次质素都好稳定!果断encore~🦁✅ 奶黄流沙西多士 ($34):系食过最正既西多士🤤 爆多奶黄酱 加埋热辣辣既西多真系一流!🦁✅ 芝麻虾多士 ($42):满满既芝麻超级香!多士炸到超级脆!虾🦐馅都好香 捞埋沙律酱真系好惹味!🦁➡️ 鸳鸯烧卖 (黑松露/蟹籽) ($30):正常🦁✅ XO酱炒萝卜糕/ 银针粉($40):两碟个味都系一样XO酱 所以叫其中一样都够 个人觉得银针粉比较好食 质感烟韧 XO酱够辣好香🦁✅ 黑松露汤饺 ($26):黑松露味好香 馅料腌得够香 饺皮够薄🦁➡️ 煎蛋牛肉饭($30):正常 好彩份量唔系好大🦁✅ 樽装原味奶茶($22):好饮!🦁 周记点心 (西环)西环西营盘水街东利大厦地下H1号舖🦁 人均消费:$130, 推介:❣️❣️❣️❣️❣️
食过好几次嘅点心,每次质素都好稳定!果断encore~

🦁➡️ 鸳鸯烧卖 (黑松露/蟹籽) ($30):正常

🦁➡️ 煎蛋牛肉饭($30):正常 好彩份量唔系好大

🦁✅ 樽装原味奶茶($22):好饮!

🦁 周记点心 (西环)
西环西营盘水街东利大厦地下H1号舖
🦁 人均消费:$130, 推介:❣️❣️❣️❣️❣️
  • XO酱炒银针粉
  • 黑松露汤饺
  • 冻奶茶
2020-10-27 315 浏览
呢间比较新潮既点心专门店😎一直大获好评👍🏻 好多唔同款式既流心西多士好吸引🥰 除左招牌点心之外 其他传统小点质素都好唔错架😋⭐️ 奶皇流沙西多士 💛一开始最招牌既点心💕 切开金黄既西多🍞 邪恶既奶皇馅慢慢流晒出黎😈 将脆脆既面包浸到奶皇浆里面👑 好满足🥰 两个人分黎食 出奇地唔腻😛⭐️ 鸳鸯烧卖 🥟虾仁🦐大大粒 同鱼肉一样好新鲜好弹牙🐟 好似系大海里面游水既感觉🌊 鸳鸯系指点缀既蟹籽同松露酱🍄 个人比较喜欢蟹籽既鲜味🦀⭐️ 怀旧糯米包 🍘好似糯米饭感烟烟韧韧🍚 但系比较湿润D💦加上粒粒腊味既咸香🥓 好有怀旧既滋味⭐️ 子姜皮蛋虾卷 🦐虾肉十分弹牙🤪 酸姜同皮蛋既配搭好Match😍 酸酸辣辣中和左皮蛋既浓郁🥚 仲有一小碟酸姜 🌶岩晒锺意口粒湿既你🤣 包住既外皮好酥脆 但系唔会成口油😋

⭐️ 奶皇流沙西多士 💛

⭐️ 鸳鸯烧卖 🥟

⭐️ 怀旧糯米包 🍘

⭐️ 子姜皮蛋虾卷 🦐
2020-10-02 600 浏览
好食的章鱼肉饼饭咸度适中 布满章鱼碎椰汁奶皇包 内馅较少 而且不流心系凝固嘅奶皇个人比较喜欢流心的奶皇 鲜竹卷同烧卖都唔错不过不失的炒银针粉 大大件🍤多士热辣辣仲系好松脆好食但系稍有点油腻
好食的章鱼肉饼饭

不过不失的炒银针粉

大大件🍤多士
热辣辣仲系好松脆
好食但系稍有点油腻
$100 (早餐)
2020-09-28 489 浏览
周记呢个名由细细个已经听唔少,亲切咁几大💖💖,再加上印象中发现好似无乜边间周记系唔好食要black list嘅✅✅,哈哈我自己会有个感觉周记应该都好old school style嘅餐厅,外表残残旧旧,内里好好味,呢间周记出面睇系好靓仔,系新净嘅Chinese Style,应该系装修过嘅,我以前行过记忆中系白色门面,宜家系中国宫廷风装修🐲🐲,几特别今次无时间坐低食野,但系都有好好体验,因为今次眼训就嗌咗习惯嗌嘅😴😴<原味冻鸳鸯>一开盖已经闻到好香嘅味道👃🏻👃🏻,饮落茶啡奶都各自有韵味,组合之後风味更甚,只系饮开少甜嘅我觉得有D甜姐,唔错唔错,加上冻饮原樽,饮到落後面都仲未淡味,认真正💪🏻💪🏻有时间一定要再去试埋其他野

<原味冻鸳鸯>

有时间一定要再去试埋其他野
2020-09-12
外卖自取
  • 原味冻鸳鸯
爆浆西多,虾多士,灌汤饺都系必试既野!-虾多士好足料,虾肉弹牙,多士又够脆,出面好少食到咁足料既虾肉😍😍-奶皇流心西多,佢每件都系新鲜炸出黎,一上枱你会见到佢胀卜卜,就知佢啲酱都落足料,一切开既时候,佢啲奶皇酱真系爆出黎,仲好香咸蛋味,正!-黑松露灌汤饺,大大只,啖啖肉,劲足料,吾似得出面啲馅劲空心,而且佢个汤都好好饮,一滴不留!-双色烧卖都好食,但吾系特别,食吾到蟹肉味,2款烧卖既味道系无差别😂-芝士春卷无乜芝士味,菜苗饺足料好食!炒银针粉都好食,但预左食呢啲系油啲
爆浆西多,虾多士,灌汤饺都系必试既野!

• 黑松露汤饺
  • 菜苗饺
2020-09-18 462 浏览
泳池重开。好开心可以在西环进行一个简单下午茶餐。有我最爱的XO酱炒下肠粉咁,呢个如果落多芝麻就真系正,而且银芽菜很爽口,送饭一流。呢个餐属於下午茶餐+8元有又有樽装奶茶配送。之後就系朋友推荐的奶黄流沙多士,刚刚好原来有下午茶餐。服务员提醒下午茶餐优惠多啲,😊流心奶黄系列,多士好脆,上台之後热辣辣。切开之後奶黄慢慢流出,月饼都无咁流。提早过中秋的感觉,一切都是奶黄惹的祸😊不过另外蒜蒸排骨就普通少少。
泳池重开。

好开心可以在西环进行一个简单下午茶餐。

有我最爱的XO酱炒下肠粉咁,
xo酱肠粉

流心奶黄系列,多士好脆,上台之後热辣辣。

切开之後奶黄慢慢流出,月饼都无咁流。
提早过中秋的感觉,一切都是奶黄惹的祸😊

不过另外蒜蒸排骨就普通少少。

蒜蒸排骨

xo酱肠粉
  • XO酱肠粉
2020-09-13 361 浏览
店家态度太差,等待时间很长。在food panda点餐让我们12:40分到店取餐,结果家人到场等候30分钟仍未准备好,打电话去问询,直接被店家挂断!尤其听到讲普通话,直接告诉我们听不懂,挂断电话。这种店再也不会光临
外卖送餐
2020-08-23 604 浏览
周记点心食完烧肉,因男朋友有急事要返公司,我就跟着去,我也顺便用vpn check email 做好公司野。想起附近有出名的流心奶黄西多士,一直都想试架啦!做完野是tea time $40share, 因一份好肥好高热量即叫即炸,一切开中心的奶黄酱就涌出来,面包沾了蛋酱炸到香脆,个custard 比较甜,切成一粒粒方便沾着流心奶黄酱食,到custard 冷掉就开始变做固体,我估是加了粟粉之类的呢间真系好多custard 酱而且会流心,钟意奶黄馅架要试下
周记点心

想起附近有出名的流心奶黄西多士,一直都想试架啦!

2020-07-14 845 浏览
同事话对呢间的流心多士好想试,满足一下距啦。 多士唔脆,流心冇咩特别, 把刀🔪好难切👎! 烧卖好一般,唔明有咩好似特别好食咁~唯一特别少少的叫左个糯米饭,特别好食,欣赏!至於虾多士就,唔新鲜, 又系失望lol. 而且个环境好多蚊,有乌蝇飞黎飞去。
同事话对呢间的流心多士好想试,满足一下距啦。
多士唔脆,流心冇咩特别, 把刀🔪好难切👎!
烧卖好一般,唔明有咩好似特别好食咁~
唯一特别少少的叫左个糯米饭,特别好食,欣赏!
至於虾多士就,唔新鲜, 又系失望lol.
而且个环境好多蚊,有乌蝇飞黎飞去。