2019-12-19 832 浏览
螺片鸡汤汤底+重庆(BB辣汤底):鸡汤个汤底比较滋补型,好岩秋冬呢个时节补一补。之前有黎过食过佢地个螺片花胶鸡煲,同一个底黎做火锅。个火锅汤底浓郁鸡味又有胶质,至於个重庆bb辣相对会重麻香味,但又不失刺激柚子特饮:其实呢个都几大杯,饮极都有,酸酸甜甜几解腻。友人就叫了芒果特饮,朋友就表示果味浓过酒味,好岩佢唔饮得酒既人饮。鲜虾韮黄云吞:平时出面好多云吞都会食到碎肉同虾做内馅,呢道特别少少会食到原粒虾肉。菜菜篮:入面有鲜菇、金针菇、生菜、白菜仔。菜既质量都新鲜,最重要佢个量十分大,食极都仲有,$70有性价比。特选美国肥牛片:肉质鲜红色,可见新鲜十足。落锅时朋友大赞牛味好够,同埋唔会鞋口。芝心响铃:香脆既响铃入面包住芝士,由於佢新鲜炸起,唔会有油耗味。蟹籽墨鱼滑:呢个滑次次黎都会叫,滑浆有弹性得黎入面食到粒粒墨鱼肉,鲜甜得黎有口感。滚住火锅🍲谈下天食好西又可以睇到靓景

柚子特饮:其实呢个都几大杯,饮极都有,酸酸甜甜几解腻。

滚住火锅🍲谈下天食好西又可以睇到靓景
2019-12-19
  • 菜菜篮
  • 滋补螺片花胶鸡煲
  • 特级美国肥牛
2020-03-22 9 浏览
汤底比较赞👍🏻👍🏻风景都几靓..环境就一般.服务就唔错, 可能疫情关系冇乜人服务员比较得闲, 一叫就黎不过呢个价钱 以呢个食物质素,可以有更好选择个人感觉:其实唔差,不过性价比低
汤底比较赞👍🏻👍🏻
风景都几靓..环境就一般.
服务就唔错, 可能疫情关系冇乜人
服务员比较得闲, 一叫就黎

不过呢个价钱
以呢个食物质素,可以有更好选择

个人感觉:其实唔差,不过性价比低
2020-03-04 40 浏览
喺旺角见完客,就叫男朋友去朗豪坊meet up我,去附近行街,行到有啲肚饿就一齐去食嘢,醒起好耐都好耐之前,同阿妈喺太子附近食过一间花胶鸡煲,见冻冻地就一於带男朋友去食下!嗰时我哋喺广华医院附近行紧街,google下条路点行,发现原来地铁站转弯幢大厦都有间分店,咁就梗系舍远取近啦😂未入到门口,侍应做已经攞住量体温枪standby,比个拉链胶袋我哋入口罩,同请我地用搓手液清洁双手! 防护工作做得非常到位👍🏻我地点左:1. 花胶响螺鸡煲(半只)2. 鲜虾云吞3. 冰豆腐4. 冰菜一上咗个鸡煲,我哋即刻饮啖花胶汤,男朋友即刻话:The soup is so rich,我都觉呀,为免唔好俾佢饮晒啲汤,即刻夹返几旧鸡俾佢食😂 佢话觉得好神奇,因为啲鸡一直煲住,食到最後都仲好嫩滑,可能佢留意唔到,侍应系上菜时,就帮我地较左个「蚊之火」,非常贴心鲜虾云吞:虾非常新鲜、爽口,就算煮左15分钟都无散晒👍🏻冰豆腐:一上菜就下锅,食到最後啲豆腐吸晒汤汁,同鲜虾云吞嘅虾精华,唔使讲都知好好食冰菜:非常翠绿,一啲烂边都无👍🏻 煮几秒钟後食,仲好脆口👍🏻

我地点左:
1. 花胶响螺鸡煲(半只)
2. 鲜虾云吞
3. 冰豆腐
4. 冰菜

鲜虾云吞:
虾非常新鲜、爽口,就算煮左15分钟都无散晒👍🏻

冰豆腐:

冰菜:
非常翠绿,一啲烂边都无👍🏻 煮几秒钟後食,仲好脆口👍🏻
  • 滋补螺片花胶鸡煲
2020-03-03 34 浏览
今日同朋友突然之间好想食鸡煲,就上咗嚟试一试😊😊餐厅卫生非常之好,喺门口会量体温,亦都比每个人吃有信封戴住口罩👍🏼👍🏼❤️非常细心!我哋叫咗个辣酒花螺鸡煲,入边有好多只花螺,非常新鲜👍🏼👍🏼👍🏼鸡件都好入味!食完鸡煲,店员会加清汤俾你打边炉😊😊😊我哋叫多咗几样配料😊😊😊鲜淮山、鲜腐竹、十全大宝丸😊😊😊要赞一赞十全大宝丸,每一粒丸入边都系酱爆嘅,好好食👍🏼👍🏼👍🏼👍🏼最後加个红薯粉,索晒啲汤汁,正!西柚特饮都好好饮,大大杯😊👍🏼

食完鸡煲,店员会加清汤俾你打边炉😊😊😊

最後加个红薯粉,索晒啲汤汁,正!

西柚特饮都好好饮,大大杯😊👍🏼
2020-02-26 26 浏览
平时中午都会嚟呢度食lunch,呢间野位於旺角市中心嘅顶楼可以睇到远景左我系旺角市中心算系一个唔错嘅休闲餐馆,第一次入到去个人即刻精神晒。呢间嘢食嘅嘢全部都系普通平凡嘅家常小菜火味十足🥳🥳个人认为佢嘅甜酸排骨系最好味,不过佢每个星期都唔同餐牌,所以想食嘅人就要撞啱时间啦😹😹以上呢三个餸就系我今次嚟到嘅主菜。个人认为蒸野比较健康炸嘢就要食一啲开胃嘅嘢仲有佢嘅老火靓汤饮落去成个人都觉得醒神左好多。如果同老板熟仲可以叫佢比多碗你饮添。所以作为位於旺角嘅餐馆算系唔差一利可以释放工作压力。

呢间嘢食嘅嘢全部都系普通平凡嘅家常小菜火味十足🥳🥳

以上呢三个餸就系我今次嚟到嘅主菜。
个人认为蒸野比较健康炸嘢就要食一啲开胃嘅嘢

所以作为位於旺角嘅餐馆算系唔差一利可以释放工作压力。
2020-02-11 24 浏览
又黎食吞pot喇!真系每一次都唔会失望~ 上次食过觉得好食,今次再带其他朋友黎,个个嘅评价都好positive呢!因为上次个招牌花胶螺鸡煲实在太出色,我决定再叫多次。一样,非常足料,d花胶食极都仲有🤣花胶煲到最後融融地好淋呢~但d鸡就最好唔好煲到最後喇!会鞋嗮㗎!用呢个咁有料咁甜嘅汤底打边炉,之後渌d嘢都特别好食㗎。十全大宝丸黎讲,锺意食芝士嘅我最推荐系芝士牛丸,爆汁效果一流!小心热会辣亲个嘴啊!九丸自己本身都好弹牙(佢d虾丸都好弹)。如果锺意芝士,就一定唔可以错过芝士响铃!虽然一旧真系好大会有d饱肚,但都系值得嘅,因为真系好好食😂渌5-10秒就可以拎返上黎~满口芝士加上脆脆地嘅外皮加上吸收咗嘅花胶鸡汤精华,系味觉嘅三重享受!美国特级肥牛都好靓,幼稚分布均匀!服务方面都好周到,侍应做嘢快手,虽然好多客人爆爆地场但上食物速度都ok!唔会等好耐。总括黎讲赞啊!😚
2020-02-10 16 浏览
今日嚟到位於旺角嘅呑POT鸡煲专门店打边炉地方都企理同阔落今次安排左我哋坐窗边嘅位置仔细一睇竟然发现窗边有一盘鸡仔嘅毛公仔系度劲得意😎睇返Menu主打鸡煲,另外亦都有火锅汤底可以选择我哋今次主要都系食鸡煲,另外食完之後再加汤打边炉今次拣咗重庆麻辣鸡煲小辣,份量就拣咗一只另外再加左份卤水大肠直接放喺煲入面上一坐低店员就会俾个九宫格嘅调味盘你我就觉得佢嘅芝麻酱同麻辣酱最好味😋鸡煲上菜嘅时候佢已经煮熟晒可以即刻食得你就可以随意教返火嘅大细啲鸡全部都好多肉同大件重点系鸡嘅肉质好嫩滑一啲都唔over cook个酱汁非常之重口味拉肠处理得几乾净,入口食到淡淡的油香亦都同时间吸晒鸡煲嘅汁非常之嘢味洋葱更加唔使讲除咗有鸡汁味之外仲非常之清甜呢个芝士响铃强烈推介一定要叫响铃入边足足包左成块芝士系入边轻轻浸一浸响铃已经同芝士融合咗入口嘅感觉非常之好食最後叫咗个红薯粉做主食食鸡煲最适合叫一啲咁吸味嘅淀粉而家仲做紧优惠7:30前或9:30後埋单配菜仲有半价想食多少少呢两个时段嚟就最啱
今日嚟到位於旺角嘅呑POT鸡煲专门店打边炉

地方都企理同阔落

今次安排左我哋坐窗边嘅位置
仔细一睇竟然发现窗边有一盘鸡仔嘅毛公仔系度
劲得意😎

睇返Menu主打鸡煲,另外亦都有火锅汤底可以选择
我哋今次主要都系食鸡煲,另外食完之後再加汤打边炉
今次拣咗重庆麻辣鸡煲小辣,份量就拣咗一只
另外再加左份卤水大肠直接放喺煲入面上

一坐低店员就会俾个九宫格嘅调味盘你
我就觉得佢嘅芝麻酱同麻辣酱最好味😋

鸡煲上菜嘅时候佢已经煮熟晒可以即刻食得
你就可以随意教返火嘅大细
啲鸡全部都好多肉同大件
重点系鸡嘅肉质好嫩滑一啲都唔over cook
个酱汁非常之重口味

拉肠处理得几乾净,入口食到淡淡的油香
亦都同时间吸晒鸡煲嘅汁

2020-02-09
  • 芝士响铃
  • 重庆麻辣鸡煲
2020-02-10 10 浏览
呢到可以直挑旺角夜景🌃而且七点半前埋单有半价优惠,真系又经济又浪漫一杯饮品几大杯,咸柠7,打边炉必备🍲花胶螺片鸡煲,鸡块新鲜,而且半只鸡分量亦十分多,鸡十分嫩滑花胶螺片都十分足料,唔系几片就算,汤底十分滋补,无论男女都可以系食前饮番碗靓汤先开餐美国🇺🇸肥牛,牛肉色泽鲜艳,肥瘦平均,条纹清晰,入口感觉十分嫩,绝对系高级靓牛🐮份量亦几大碟仲有调味料选择好多人推介嘅十全大宝丸,每粒入面都唔同而且入面系有饀料的,要慢慢仔细咀嚼,口感因是自家手打,表层十分弹牙火锅🍲配料选择多元化,而且食品新鲜而卖相有质素,相比任食边炉明显系高级同正好多,一分钱一分货,佢地仲有半价,分分钟性价比抵过任食个d海鲜类亦有半价

一杯饮品几大杯,咸柠7,打边炉必备🍲

花胶螺片鸡煲,鸡块新鲜,而且半只鸡分量亦十分多,鸡十分嫩滑

仲有调味料选择
好多人推介嘅十全大宝丸,每粒入面都唔同

海鲜类亦有半价
2020-02-05 9 浏览
大约6点左右到,仲可以欣赏埋个日落🌄好靓呀,唔好错过而且早到,7点半前埋单仲可以有火煱配料半价,好抵🙈选择亦十分多,火煱配料既高质又新鲜😆今次叫咗滋补花胶螺片,用料绝不马虎求其,岩晒冬天暖下身同补一补☺️汤滚後,可以先饮一碗,系全奶白色,而且好少油,十分好饮的自家制十全大宝丸,即系乜丸都有两粒,亦是招牌推介之一咬到中间仲有饀料,真系粒粒惊喜🤤呢粒墨鱼丸入面竟然包住鹅肝🦑真系好高质,而且自家制丸类都系十分弹牙🤩好味道呢碟靓肥牛竟然系都系半价😮条纹同色泽都可以判断呢碟肥牛十分高质,半价系一百蚊都唔洗,而且又大碟肥瘦适中🤫真系性价比好高本身汤底已经够晒味,唔够味可以再点豉油酱汁呢间整体都十分满意,推荐一试
大约6点左右到,仲可以欣赏埋个日落🌄好靓呀,唔好错过

而且早到,7点半前埋单仲可以有火煱配料半价,好抵🙈
选择亦十分多,火煱配料既高质又新鲜😆

汤滚後,可以先饮一碗,系全奶白色,而且好少油,十分好饮的

自家制十全大宝丸,即系乜丸都有两粒,亦是招牌推介之一

肥瘦适中🤫真系性价比好高
本身汤底已经够晒味,唔够味可以再点豉油酱汁
呢间整体都十分满意,推荐一试
2020-02-04 6 浏览
唔知点解就呢间餐厅个名好熟悉,可能因为我自己都真系成日 “吞Pot”。。。哈哈!又系一间改名改得几好嘅餐厅,所以今日就同个朋友嚟试吓食嗰个鸡煲火锅啦位置都几方便,喺正油麻地弥敦道出边,上到嚟,其实发现餐厅唔算话好大,不过空间感几够,同埋佢枱与枱之间空位都几充足,仲有落地大玻璃,所以可以望埋出面嘅景色,虽然冇咩景睇,但系感觉都几好系你睇紧叫咩嘢食嘅同时,店员会为你准备呢个九宫格,佢就系一啲调味酱料,整齐咁样放好,自己按返自己所需嘅份量调校就可以啦,选择都算多今晚都叫咗好几样配料,除咗主要嘅鸡煲,饮品当然都唔少得,我叫咗一杯大柠乐,都真系几大杯,而朋友就叫咗一罐柠檬 +C鸡煲嚟到喇,卖相非常吸引,重点系非常香味,鸡件都算系整齐咁样放好,上面会有芫荽及葱,真系非常吸引,当佢嚟到嘅时候,其实就已经可以食,不过如果锺意再熟少少嘅朋友,可以再等佢滚多一阵先再食,我谂鸡件会更加入味添我觉得呢张相几靓,其实唔系我影得靓,而系成个画面都真系几正,鸡件肉质鲜嫩,肉嘅比例都几多,感觉唔系好肥腻,皮下脂肪唔算太多,所以食落好舒服,肉质感觉丰富两个人叫半只鸡就真系差唔多,虽然啲鸡真系好好食,会令你停唔到手,但系

两个人叫半只鸡就真系差唔多,虽然啲鸡真系好好食,会令你停唔到手,但系大家唔好唔记得,一阵仲要打边炉㗎

食完啲好正嘅鸡,真系加返个清汤,开始火锅打边炉啦继续!

我都几配料我哋分别叫咗成样,有红薯粉,油麦菜,特级雪花牛肋片 及 自创爆芝响铃!四样嘢都各有特色,甚至唔同颜色,所以卖相都几吸引

先讲讲呢个特级雪花牛肋片,因为唔想就咁食普通肥咁简单,呢个又好似几特别咁,所以就叫左呢个,确实都冇令我地失望,佢嘅脂肪分布都几平均,虽然相对肥牛,佢嘅脂肪唔算多,但系颜色非常靓,食落口真系仲正

由於佢切得好薄,非常好功夫,所以只系涮一涮,其实就已经可以食,涮嘅时候你会感觉到佢仍然系非常大块,所以唔系一般普通嘅劣质牛肉

你睇下,就算佢熟咗,都仍然系咁大块,食落口虽然唔系入口即溶,但系就一啲都唔韧,牛味非常重,咁丰富,系会令你感到满足,系一款唔错嘅牛肉

普通响铃就真系食得多,但系呢一款自创爆芝响铃,你又食过未先,大家可以见到佢真系大大件,一啲都唔马虎,一如以往,放落个汤度浸一浸,其实就已经可以食得

真系食之前都要同大家分享下,大家睇吓入面嗰啲芝士,食落真系别有一番风味,除咗有芝士味,佢仲令到成个肯定更加有口感,但系有少少黏性,真系好好味呀!

总结来讲,呢间系唔错嘅鸡煲火锅餐厅,有别於一般大品牌嘅连锁火锅店,绝对值得支持,值得一试㗎
2020-01-23 46 浏览
出旺角行街,行过少少黎到油麻地食晚饭!谂唔到食咩,见天气又冻冻地,女朋友提议食鸡煲,咁就顺下佢意啦一坐低,有个九宫格嘅酱料架,咩酱都混一餐,个辣椒酱好似老干妈,好食!想食鸡又想食猪肚,咁就嗌左胡椒猪肚鸡煲(一只$258),两个人食突登嗌一只,唔嗌其他打边炉野食,反而就要左个白饭($14)同埋出前一到($24)一送上鸡煲,胡椒香味十足!用汤勺翻一翻,原来有腐竹同栗米,有啲意外,因为以为真系得鸡同猪肚。所有食材都好足料,因为有栗米,啖汤愈煲愈甜!但一路煲,亦会出现一个问题,就系太多油,好彩店员自动俾左个隔油勺我地,好细心,要赞下!
出旺角行街,行过少少黎到油麻地食晚饭!

2020-01-22 33 浏览
今日傍晚嚟到油麻地度睇电脑,就食埋饭先返屋企。可能依两日天气冻,突然好想食鸡煲,谂起有朋友推介,就嚟咗呢度试下。一入门口就见到非常非常之靓嘅旺角市区夜景,简宜有种大地在我脚下嘅feel。坐低之後店员就会随即奉上「混酱宝盒」俾客人混酱。睇下有咩食先~依度算系主打鸡煲,仲有好多款唔同款式嘅汤底,但今日一心冲着鸡煲而嚟,所以就拣咗重庆麻辣鸡煲,要BB辣。因为已经有半只鸡嘅关系,唔想食太多肉,所以就另外再点左一啲海鲜同配料,再要左杯咸柠七,好丰富喇!首先嚟嘅系饮品,食鸡煲呢啲比较重口味嘅嘢,饮杯冰冻嘅咸柠七,就又聚火又解辣喇!而且依度嘅饮品都超大杯,食火锅令人饮得尽兴好紧要!然後主角鸡煲就嚟喇!鸡煲嘅鸡件本身已经熟咗,轻轻滚翻热佢,就可以开动喇!鸡件好大件,好厚肉,酱料挂得啱啱好,味道当然系够,但系唔会太油太咸,BB 辣仲有少少刺激,就算系冇送白饭都唔系太重口味。之後其他配料就陆陆续续咁嚟喇,叫咗脆肉鲩鱼腩、桂花蚌、手打牛丸、冰菜同埋佢哋招牌嘅芝士响铃。食晒鸡件之後就叫店员嚟加汤,因为叫咗蔬菜,唔想太油,於是我就撇左啲油佢就岩岩好喇!冰菜系冬季限定嘅,上边系好似有一粒粒水珠咁,食落系非常之爽脆

坐低之後店员就会随即奉上「混酱宝盒」俾客人混酱。

咸柠七

鸡煲

冰菜系冬季限定嘅,上边系好似有一粒粒水珠咁,食落系非常之爽脆清甜,我系好锺意食,未试过嘅一定要试下!
冰菜
桂花蚌同脆肉鲩鱼就又系我嘅最爱!有一点嘅话,我通常都会叫。 桂花蚌灼一灼就食得,入口又鲜甜又爽滑,好正!
桂花蚌

脆肉鲩鱼腩切得好大件,又爽又弹,好满足。
脆肉鲩鱼腩
牛肉丸系自家制手打嘅,入口有好浓嘅牛肉味,好似食紧「牛滑」咁!
手打牛丸
至於铺头嘅招牌芝士响铃,上枱嘅时候仲热辣辣,应该系新鲜炸起。略略过一过汤,一啖咬落去,又香又脆,啲汤汁又爆出嚟,入面仲有一层芝士会爆浆添!
芝士响铃
仔细睇一睇果然系一层芝士喺入面嘅,系比较特别!当然啦,一个人都唔食得太多件,食左依个都唔使食粉面喇。

留意返呢度如果系7:30之前埋单嘅话,火锅配料就会做返有半价,算系非常之抵食!又多一个食鸡煲嘅新选择。
食下食下,一开头时间尚早时比较清静嘅铺头,就转眼间都坐满晒,果然系唔少野!
咸柠七
桂花蚌