2019-10-18 1524 浏览
烧肉放题,日式放题,鸡翼放题等等我全部都食过哂😂收到风,原来「名馆」有点心放题我当然系首当其冲,去食下啦🙈·餐厅装修行简约优雅风面积非常大,容纳嘅人数自然好多所以我地吾洗排队就可以入座啦🙆‍♀️店员安排我地住近窗位呢个真系个绝世靓位🤣面向玻璃窗,外面嘅人来人往,一览无遗.点心放题由2:30开始星期一至五,每位只系$98炸免埋茶位费,真系超级抵食😍·除左价钱,款式都好重要分为点心,凉菜同甜品三大类主打点心,约有25款吾怕拣吾到心水🥰.🔸和麻酱鸡丝粉皮粉皮淋上大量嘅和麻酱仲有鸡丝,青瓜丝,花生碎做配碟搅匀後,条条粉皮都沾满和麻酱,麻味浓郁食落口感爽滑弹性有韧性,不错👍.🔸香煎腊味萝卜糕一份有四块长条形嘅萝卜糕煎至黄金带脆,萝卜香味突出咬落柔软带弹性,吾系满口面粉果种.🔸雪茄鲜虾春卷呢只坚系雪茄巨形🤣外形又真系似模似样👍春卷皮厚身少少但仍然系好香脆里面有好多虾肉仲有云耳,香菇,红萝卜丝等口感丰富!我最中意嘅一点系,吾多油,食落吾会有腻感.🔸镬仔生煎莲藕饼通常莲藕饼都系用猪肉搅拌後再煎香呢个反而系用左鲮鱼肉鲮鱼肉嘅弹牙同鱼香鱼饼两边都煎至香脆,口感大赞呀😍.🔸京川滑饺子其实似系红油抄手,但冇左红

烧肉放题,日式放题,鸡翼放题等等
我全部都食过哂😂
收到风,原来「名馆」有点心放题
我当然系首当其冲,去食下啦🙈
餐厅装修行简约优雅风
面积非常大,容纳嘅人数自然好多
所以我地吾洗排队就可以入座啦🙆‍♀️
店员安排我地住近窗位
呢个真系个绝世靓位🤣
面向玻璃窗,外面嘅人来人往,一览无遗

点心放题由2:30开始
星期一至五,每位只系$98炸
免埋茶位费,真系超级抵食😍
除左价钱,款式都好重要
分为点心,凉菜同甜品三大类
主打点心,约有25款
吾怕拣吾到心水🥰

🔸和麻酱鸡丝粉皮
粉皮淋上大量嘅和麻酱
仲有鸡丝,青瓜丝,花生碎做配碟
搅匀後,条条粉皮都沾满和麻酱,麻味浓郁
食落口感爽滑弹性有韧性,不错👍

🔸香煎腊味萝卜糕
一份有四块长条形嘅萝卜糕
煎至黄金带脆,萝卜香味突出
咬落柔软带弹性,吾系满口面粉果种

🔸雪茄鲜虾春卷
呢只坚系雪茄巨形🤣
外形又真系似模似样👍
春卷皮厚身少少但仍然系好香脆
里面有好多虾肉
仲有云耳,香菇,红萝卜丝等
口感丰富!
我最中意嘅一点系,吾多油,食落吾会有腻感

🔸镬仔生煎莲藕饼
通常莲藕饼都系用猪肉搅拌後再煎香
呢个反而系用左鲮鱼肉
鲮鱼肉嘅弹牙同鱼香
鱼饼两边都煎至香脆,口感大赞呀😍

🔸京川滑饺子
其实似系红油抄手,但冇左红油🤣
饺子皮超薄,包住劲多韭菜猪肉馅
酱汁系蒜蓉香醋,真系零舍开胃🥰
2019-10-17
2019-09-21 3176 浏览
今晚同友人黎左希慎广场睇书,睇完就见肚饿,就黎左名馆食晚餐🥣,见佢装潢都几新颖别致既中菜馆!店员安排入座,之後仲帮忙倒茶比我地,呢度既茶系用《荞麦茶》,第一次饮味道唔错,它可以保持体内胶原蛋白水平,美容养颜,减少细纹;健胃排毒,帮助减轻体重。铁板叉烧扒 $88- 热腾腾既蜜汁叉烧放系铁板上,超厚成块扒切开,肉质软嫩多汁、色泽鲜明、香味四溢。半肥瘦既廋肉及肥肉的合理搭配,口感显得更加滋味甜蜜,而不会过於油腻!金箔红菜头饺 $58- 一笼有3大粒,打卡一流,颜色很鲜艳,有金箔系顶,红菜头很爽口,健康食物之一,皮也很烟韧,内里仲有只大虾好有鲜味!手工葱油饼 $38-表面舖满芝麻,热腾腾煎好上碟,内里夹住好多清脆既葱,咬落去好松软,爱食葱的我更加食得滋味!日式鳗鱼炒饭 $108-饭粒粒分明,增加口感!鳗鱼炒饭除左啲饭粒粒分明超有口感之外,仲有加左特制既日式酱汁落去一齐炒,加埋一粒粒既鳗鱼一齐食真系特别惹味好味!上面仲舖满木鱼丝、轻轻摇晃摆动,好似见到鳗鱼在游动!+++++++++++++++如果大家喜欢💕我写既食评,麻烦比个❤️鼓励一下我,我会写更多更好既食评比大家!😊

日式鳗鱼炒饭 $108-饭粒粒分明,增加口感!

+++++++++++++++
2019-09-11 2528 浏览
今日一家人黎到铜锣湾行街街 知道希慎广场野食区集中系十二到十四楼 而老人家又钟意食中菜为有陪下佢地啦 黎到名馆见到出面同入面都好光猛 对住窗边仲有二人卡位 唔错既设计 四个人先叫特选三精品 ($98)左边系海蜇加左醋 酸酸地 中间系蜜汁叉烧 排骨形刚好四件 蜜味重 肉多唔错 最右手边就系青瓜 新鲜爽甜又脆口 开胃无难度呀第二碟系糖心黑蒜炖响螺($68)入面有螺头 煲得鲜甜入味 无洛得太重手既盐 淡淡地饮到食材原味道 第三样系铁皮石斛炖鹧鸪($68)大大只鹧鸪肉 啖啖肉炖到肉腍晒 石斛性味甘淡微咸 可益气养阳 清热健脾  第四样 太极☯️马拉糕($58)松软绵密 唔会过甜 湿润而又富弹性 十分好味第五样 雪茄鲜虾春卷($58)食之前店员加上仙气 令菜式加晒分 打卡一流 虾粒同蔬菜🥬二合为一 十分满意 第六样 酸菜滑鱼片 ($188)鱼肉白滑无骨容易入口 酸菜鱼入面加上薯粉口感烟韧加埋酸酸辣辣既汤 好惹味呀第七样系竹筒饭($72/4个)粒粒分明既饭吸收左竹筒既味道 唔会好乾而且带点清香加上少许红糙米更加健康第八样系金银蒜银鱼蒸娃娃菜($58)重口味人士黎讲大爱呀 娃娃菜吸收晒蒜既味道加上银鱼
黎到名馆见到出面同入面都好光猛
对住窗边仲有二人卡位 唔错既设计
四个人先叫特选三精品 ($98)
第二碟系糖心黑蒜炖响螺($68)
第三样系铁皮石斛炖鹧鸪($68)
第四样 太极☯️马拉糕($58)
松软绵密 唔会过甜 湿润而又富弹性 十分好味
第五样 雪茄鲜虾春卷($58)
食之前店员加上
第六样 酸菜滑鱼片 ($188)
第七样系竹筒饭($72/4个)
第八样系金银蒜银鱼蒸娃娃菜($58)
重口味人士黎讲大爱呀 娃娃菜吸收晒蒜既味道加上银鱼仔咸咸香香认真唔错
最後系水蜜桃咕噜肉($88)
集碟好有诗意 水蜜桃香甜 咕噜肉肥瘦适中 粉咕会太厚 酸甜酸甜 口感一流

总结:
-店员服务细心 不时帮忙倒茶
-每样食物都水准高
-性价比唔错
2019-09-10
2019-09-11 1933 浏览
之前去过中环摆花街既名馆,真系名不虚传🥢今次同老老👨🏽👩🏽系铜记行完街,决定去希慎广场既名馆睇下有没分店差异。名馆菜式一直都系好精致,打卡一流,卖相特别。📷店员服务态度好好👍🏽而且有荞麦茶☕️提供,降血糖血脂😍特选三精品:蜜汁叉烧,海蜇头,手拍青瓜🥢叉烧:厚切肉质软腍,肥瘦适中配搭蜜汁焦香惹味十足🐖珊瑚红海蜇头及手拍青瓜爽脆清甜配搭陈醋醇厚微酸,好醒胃❤️糖心黑蒜炖响螺:黑蒜味吾特出,不过胜在真材实料,超级多汤渣同响螺🥄药材同猪肉🐖系时候补一补,滋润下💋铁皮石斛炖鹧鸪:材料丰富,炖後变得非常焧身,味道清甜,滋润,细细品嚐,食埋鹧鸪,鲜甜无比👍🏽🥄太极☯️马拉糕:卖相系一个太极图案的马拉糕,📷食先系基本😍非常松软,味道甜度亦刚刚好!雪茄鲜虾春卷:哗,系雪茄造型的鲜虾春卷🦐加上乾冰效果真是很像点起真的雪茄一样!!系时候要影相📷馅料也非常丰富,有虾肉,椰菜,红萝卜,木耳和芫茜,外脆内软,正呀👍🏽🥬🥕酸菜滑鱼片🐟:喜欢食酸菜,好开胃,底下有大量寛粉,鱼似雪藏鱼🐟,不过都算入味,又吾会太🌶水蜜桃🍑咕噜肉:色泽漂亮,咕噜肉肥瘦适中,高级餐厅🍴先会用水蜜桃黎配塔,尽显高贵🐖白饭🍚: 用竹筒装住好别致,而且

特选三精品:蜜汁叉烧,海蜇头,手拍青瓜🥢

白饭🍚: 用竹筒装住好别致,而且系红荞麦,感觉健康

最後叫多个味道也浓郁的金银蒜蒸娃娃菜,鲜甜爽脆的菜配着蒜末吃好爽,而且有白饭鱼系上面画龙点睛🥢

食物好味,环境舒适,服务吾错,会再黎光顾❤️😍

2019-09-10
  • 荞麦茶
  • 糖心黑蒜炖响螺
  • 水蜜桃咕噜肉
  • 鲜虾野菜春卷
2019-08-17 2783 浏览
之前试过红墈分店觉得唔错所以最近经过希慎广场见到又再食过名馆属於香港名苑集团餐饮旗下品牌主打新派中菜特选三精品叉烧厚切肉质软腍而且肥瘦适中配搭蜜汁焦香惹味珊瑚红海蜇头以及手拍青瓜爽脆清甜配搭陈醋醇厚微酸醒胃滕椒黄金螺片乾冰效果吸睛打卡啱哂;滕椒清香独特而且麻辣温和悠远;螺片柔韧鲜甜经过冰镇清凉消暑雪茄鲜虾春卷雪茄造型配搭烟雾缭绕创新盏鬼;春卷金黄酥脆而且馅料饱满;鲜虾清爽配搭蔬菜感觉轻盈手工葱油饼对比传统葱油薄饼相对偏厚质感亦较松软而且芝麻香脆配搭葱香浓郁日式鳗鱼炒饭鳗鱼胶质丰富而且肉质细嫩油润脂香配搭照烧酱油微甜惹味;配料丰富而且饭粒乾爽分明虾球蟹籽银丝煲虾球肉厚而且肉质爽弹清鲜;粉丝幼细弹滑混搭蟹籽圆浑咸鲜口感丰富百里香雪花牛肋排牛肋骨排肉质软嫩而且雪花油脂丰腴甘香配搭百里香酱肉味香浓鲜茄百合炒胜瓜鲜茄酸甜胜瓜翠嫩而且瓜囊清甜配搭新鲜百合滋润养颜同时清心安神
之前试过红墈分店觉得唔错所以最近经过希慎广场见到又再食过

2019-08-15
  • 陈醋珊瑚红海蜇头
  • 百里香雪花牛肋排
2019-11-07 14 浏览
今晚同老婆去了铜锣湾睇戏,因为未够钟,所以去了附近先晚饭。蜂蜜柚子脆虾球:炸虾球外层薄薄的粉浆炸至金黄香脆,表面淋上柚子蜂蜜汁,酸酸甜甜,加上新鲜爽口的虾球,味道不错。自制菌王酱蒸鲜腐竹:第一次食这样煮法的腐竹,腐竹的豆香加上杂菌的清香味道,两者都几夹。石锅鲍鱼鸡粒炒饭:石锅热辣辣上枱,里面有原粒鲍鱼仔及鸡肉,配料丰富,炒饭爽口,还带点饭焦。雪茄鲜虾春卷:外型十足十雪茄,再加上上枱时的乾冰烟雾迷离的效果,春卷香脆,里面有粒粒虾肉,味道普普通通,胜在外型独特。
今晚同老婆去了铜锣湾睇戏,因为未够钟,所以去了附近先晚饭。

2019-11-04 16 浏览
铜锣湾有很多食肆,多个菜样样都齐,今晚就同朋友去了希慎的名馆食中菜。餐厅有多款中式小食及点心,价钱系这区都几抵食。陈醋珊瑚红海蜇头整个味道都有浓浓的陈醋香,下面的青瓜酸甜开胃,海蜇头爽脆好味。铁板叉烧扒原条梅头叉烧以铁板上,再淋上特制的蜜糖烧汁,自己锺意厚切又得,薄切亦可以,半肥瘦的叉烧充满蜜汁香甜,还有带焦香,肉质嫩腍。手工葱油饼葱油饼表面洒上了芝麻,里面有大量的香葱,外层面包又不会油淋淋。砵酒脆炸广岛号广岛蚝以炸米粉垫底,下面比较多油,蚝肉很滑,加上酸辣汁,十分惹味。

餐厅有多款中式小食及点心,价钱系这区都几抵食。

陈醋珊瑚红海蜇头

铁板叉烧扒

手工葱油饼

砵酒脆炸广岛号
2019-11-01 0 浏览
名馆点心系我由细到大都好中意食,但自费又唔食得多,同亲友一大班食食点心又唔可以净系叫自己中意食既就算,所以呢间放题形式点心我自己好buy。今次同朋友总共4人黎试,一共叫左好多款点心,包括青瓜,肴肉,爽口鱼皮,猫耳朵,萝白糕,小笼包。小笼包个人非常中意食,食过唔小店都好参差,某部分爆汁肉多好好食,但有部分就无汁肉又差。呢间绝对系有水汁,多汁好食。其他点人卖相都好靓,味道都几好,最正系放题形式你只要叫自己中意食既种类就得,爽到爆!
名馆

2019-10-28 87 浏览
我们星期日订了这间3位在铜锣湾希慎14楼的名馆食下午茶放题,好多客人排队喔!这个下午茶点心放题星期一至日都有,平日更加抵食!之前去过中环同朋友食这个放题,今次就黎铜锣湾食。 环境一流,乾净又宽敞舒适的空间,感觉好正!点心是一张纸的所有点心可以任点任试,真的好吸引!这边的玄米茶好好饮,又香又易入口;我们点了好多不同款式,有前菜、糕点、甜品、点心等等。前菜:和麻酱鸡丝粉皮、香茜拌黄金鲜腐竹、奥尔良鸡翼酿糯米、麻香无骨黑鸡脚好靓又唔会好大碟;推介麻香无骨黑鸡脚(微辣好爽口,青瓜配乾葱,黑鸡脚入味)、奥尔良鸡翼酿糯米(好脆啖啖肉又惹味)、香茜拌黄金鲜腐竹(还是一样入味好口感)也推荐凉菜镇江水晶肴肉、桂花铁棍淮山鲜肉一品小笼包、镬仔生煎莲藕饼、大良鲜奶脆钢卷好正!小笼包好多汁又热又薄又馅肉软、大良鲜奶脆钢卷内软甜外脆口、莲藕饼厚身热辣辣好喜欢!精选点心:太极马拉糕、黑金流沙包、金箔红菜头饺、怀旧鹌鹑蛋烧卖、京川滑饺子、银糊天鹅酥、咖哩蒙古羊肉饼、雪茄鲜虾春卷、流心紫薯果、桥底混酱猪肠粉好有特色,每种不同味道感觉,推介又靓又美味天鹅酥、又靓又爽虾的金箔红菜头饺、桥底混酱肠粉又滑又多酱!

也推荐凉菜镇江水晶肴肉、桂花铁棍淮山

鲜肉一品小笼包、镬仔生煎莲藕饼、大良鲜奶脆钢卷

2019-10-27
  • 桂花铁棍淮山
  • 麻香无骨黑鸡脚
  • 奥尔良鸡翼酿糯米
2019-10-17 220 浏览
知我钟意食点心女朋友特登搵左间点心放题带我去食咁我呢个大胃王就可以名正追顺咁任食吾嬲啦.价钱:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️呢间位於铜锣湾嘅名馆真系不得不赞下佢!原价$188嘅点心放题依家做紧推广价$98就食到啦免左茶位费,最後加埋一都只系$108真系平到笑🤣如果去一般茶楼百零蚊都只系可以食到四至五款点心炸.环境:⭐️⭐️⭐️⭐️座位宽敞,配上沙发椅,坐得舒服自在茶倍馆设计新颖有创意,简约而又舒适.点心:⭐️⭐️⭐️⭐️款式大致有三十八种有凉菜,点心同甜品种类虽算不吾上好多,但款款都精致又创新.🔸鲜肉一品小笼包用筷子夹起,明显见到里面嘅肉丸可见皮薄但吾易穿白雪雪嘅面皮,咬落劲juicy又鲜美肉馅好滑嫩,真系好正👍.🔸金箔红菜头饺呢款如果出现在一般茶楼一笼至少都要三十几蚊啦🙈红菜头制成嘅饺皮晶莹剔透中带粉红色彩,加上金箔散发出高贵气息!食落口感似粉果,烟烟韧韧啖啖都食到鲜虾肉.🔸黑金流沙包暗黑嘅外表,配上金箔花纹卖相吸引!食包时一定要小心因为一咬,里面嘅流沙蛋黄就立即爆开😂浓郁嘅蛋黄流沙,包包够柔软吾会好甜.🔸流心紫薯果外形好似蕃薯仔咁,仲要系细细旧咁,好Q咬落系香浓嘅蛋黄流心口感酥脆内里软心,大赞🥰

知我钟意食点心
女朋友特登搵左间点心放题带我去食
咁我呢个大胃王就可以名正追顺咁任食吾嬲啦
价钱:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
呢间位於铜锣湾嘅名馆
真系不得不赞下佢!
原价$188嘅点心放题
依家做紧推广价$98就食到啦
免左茶位费,最後加埋一都只系$108
真系平到笑🤣
如果去一般茶楼
百零蚊都只系可以食到四至五款点心炸

环境:⭐️⭐️⭐️⭐️
座位宽敞,配上沙发椅,坐得舒服自在
茶倍馆设计新颖有创意,简约而又舒适

点心:⭐️⭐️⭐️⭐️
款式大致有三十八种
有凉菜,点心同甜品
种类虽算不吾上好多,但款款都精致又创新

🔸鲜肉一品小笼包
用筷子夹起,明显见到里面嘅肉丸
可见皮薄但吾易穿
白雪雪嘅面皮,咬落劲juicy又鲜美
肉馅好滑嫩,真系好正👍

🔸金箔红菜头饺
呢款如果出现在一般茶楼
一笼至少都要三十几蚊啦🙈
红菜头制成嘅饺皮
晶莹剔透中带粉红色彩,加上金箔
散发出高贵气息!
食落口感似粉果,烟烟韧韧
啖啖都食到鲜虾肉

🔸黑金流沙包
暗黑嘅外表,配上金箔花纹
卖相吸引!
食包时一定要小心
因为一咬,里面嘅流沙蛋黄就立即爆开😂
浓郁嘅蛋黄流沙,包包够柔软
吾会好甜

🔸流心紫薯果
外形好似蕃薯仔咁,仲要系细细旧咁,好Q
咬落系香浓嘅蛋黄流心
口感酥脆内里软心,大赞🥰
2019-10-15
2019-10-15 166 浏览
今日约咗三五知己去叹茶,餐厅竟然有做点心放题,而且价钱仲唔算太贵,所以我哋决定试吓!样样都想试嘅情况之下,眨吓眼我哋成枱都满晒!今日就同街大家介绍翻几个我哋觉得绝对要试之选,首先系桂花铁军淮山甜甜地桂花香十足,当前菜又得,当甜品都得!然後就系雪茄造型嘅虾春卷,用料十足,外皮趣博博,一人一条感觉上有啲饱,建议大家share食!小笼包皮薄加上满满嘅汤汁,必食!宫廷点心盘精致度🈵️分,兔仔造型嘅椰汁红荳糕,天鹅造型嘅紫薯酥,好松化!仲有黑金奶黄流沙包,流沙包爆哂出嚟😂红菜头虾饺配搭好特别,两杯布甸唔太甜!不过由於宫廷点心盘分量都几大,建议大家人多d叫会好d!糯米鸡翼,辣辣地好惹味!车仔肠粉有惊喜,肠粉好滑溜!大良鲜奶炸钢卷好好味,而且唔系周围有得食!点心放题大家记得预肚,因为点心放题个量都几大🤣🤣🤣
虾春卷
紫薯酥
肴肉
玫瑰奶黄糕
2019-10-15 166 浏览
今日去咗铜锣湾名馆食下午茶放题之前见到佢$98任食几抵 所以就黎试吓啦黎到见到佢啲嘢食几精致 点知叫完第一轮嘢食已经饱到食唔落第二轮佢依度啲点心又靓又好食真心叫咗咁多样都冇乜边样系真系好伏一定要叫佢个宫廷点心盘净系睇个摆盘已经值回票价 有五款咸甜点心 嗰个留心奶皇包好好食呀另外佢仲有一个糯米酿鸡翼佢辣辣地好香口 就算酿左糯米都唔会觉得好滞仲有一个大良鲜奶脆钢条 啲鲜奶好香炸到好脆 佢个小笼包都有意外惊喜 本来粤式酒楼都冇乜期望 但佢今次个皮好薄 有好多汤 讲真$98喺铜锣湾真系好难搵 又坐得舒服个view 又靓 一定会再嚟
今日去咗铜锣湾名馆食下午茶放题
之前见到佢$98任食几抵 所以就黎试吓啦