2020-05-15 5324 浏览
难得平日放假,带着爸爸妈妈同小朋友,一家大细来铜锣湾饮下午茶,<名馆>平日2pm後入座,下午茶放题非常优惠,每人连茶介加一,埋单都只系$117一位,真系非常抵食,仲要保持到高质既水准,令我真心爱上呢个地方。餐厅环境装修时尚,座位同枱都好濶落好舒适,唯一吾好既系下午茶优惠时段吾可以订位,一定要walk in排队等入座。如果带住老人家,可能会担心去到冇枱,不过好彩当日下午茶时段吾算太多人,入座率大约一半左右。另外,由於餐厅服务员不多,加单或下单都要耐心等候。虽然有收茶钱,不过就只供应玄米茶,没有其它茶叶的选择。如果额外付费的就有豆浆,汽水,圆肉杞子茶等等。餐厅点心选择不少,做得精致好吃,各方面水准都吾错,全部即叫即蒸。海南鸡米线既鸡肉非常嫩滑,虾饺属中等size, 虾肉爽弹,煎叉烧包入面既叉烧切得大大粒,叉烧酱汁惹味好食,肠粉够嫰滑,小笼包肉汁够甜,天鹅酥入面系紫薯蓉,脆口好味,最後来的甜品,棋子饼和玫瑰奶皇糕亦不会过甜。就连餐厅既餐具都非常精美,富有现代感,别具一格,大人和小朋友都过了一个非常开心写意既下午。

2020-05-14
  • 鲜肉一口小笼包
  • 银湖天鹅酥
  • 名馆虾饺皇
  • 怀旧鹌鹑蛋烧卖
2020-03-15 4921 浏览
最近日日都在屋企食饭,谂住依家啲人少出街,唔会太多人,所以星期六出去铜锣湾希慎广场食吓嘢, 点知铜锣湾人来人往,和以前没有太大分别,可能啲人困在家太耐,大家都要出来抖抖气!名馆系我哋都经常帮衬嘅一间食肆,喜欢这里座位舒适,味道吾错,而且奉上每位客人的不是清水,而是我喜爱的健康荞麦茶。一到餐厅门口就见到有个大招牌写住红烧乳鸽做特价,由原价$58减至$28一只,这里的乳鸽做得唔错,虽然细只咗少少,但系几够juicy, 来之前已经谂住叫,所以毫不犹豫地就入咗去。疫情下果然客人不多,我们选择了面对窗户的卡座,既可欣赏风景又可以无需面对面坐,食得轻松又安心。食物上菜速度一如过往的快,乳鸽刚炸起,热腾腾,皮脆肉嫩。笋尖虾饺王size 细细粒称不上心目中的「王」,但胜在皮薄虾肉新鲜弹牙。太极马拉糕卖相很得,从手工能见厨师的心思,不太甜,热食松软,好味!五香牛展五菜阳春面算大碗,牛展软硬到位,味道不见太突出,反而是不同颜色的面条吸引了我的视线,相信是如菜名用五种不同的蔬菜造成的面条效果。希慎会员以前系呢间餐厅系冇优惠的,依家可能改咗竟然有九折优惠,有啲惊喜!

食物上菜速度一如过往的快,乳鸽刚炸起,热腾腾,皮脆肉嫩。

2020-03-14
2020-07-28 0 浏览
疫情关系,已经好耐无出去食嘢了。。。在家里都会长出蘑菇了,咁好啦!星期日同家人来个点心放题超级期待!一个星期前订好位点知,订左位=叫你自己拣仲有剩嘅空位,算啦,随便拣左个位坐茶系无得拣的,类似麦茶嘅嘢好啦,食嘢!鸡丝粉皮。。未食过咁厚咁淋嘅粉皮, 唔掂个镬仔莲藕饼又几好,热得黎又香口个虾饺都好味,系平时食开酒楼嘅水准,唔会因为系放题就求其俾嘢我小笼包也是值得一提,够热得黎又有汤汁,加埋丁丁醋,perfect但个蒙古羊肉饼就真系。。。油到无朋友,怪怪的,少量羊肉,甜甜的咖哩。。。可能加上佢唔热,就变成微暖油油的饼(减肥人仕绝对要避开)天鹅酥都几好,造型可爱又唔会太油萝卜糕就室温,味道淡淡的,唔算煎得香口个咸水角就,够热得黎,连个馅都系绿色,符合返个名,有心思烧卖,得个大字,都系偏淡味,但系够热水晶肴肉,份量少少的刚好,都几好味叫多个牛展面,不过不失啦脆皮奶,个皮真系厚,但出黎好似雪糕筒?但d奶其实系煮得OK的All in all, 可能真系太多客,所以好多service都要等嘢食就蒸嘅嘢最稳阵得黎亦都最交得足货煎炸嘢就真系看彩数价钱来说系抵嘅,但如果唔食得油腻嘢就不用特意去试了至於装修嘛
超级期待!一个星期前订好位

点知,订左位=叫你自己拣仲有剩嘅空位,算啦,随便拣左个位坐

茶系无得拣的,类似麦茶嘅嘢

好啦,食嘢!
鸡丝粉皮。。未食过咁厚咁淋嘅粉皮, 唔掂

个镬仔莲藕饼又几好,热得黎又香口

天鹅酥都几好,造型可爱又唔会太油

萝卜糕就室温,味道淡淡的,唔算煎得香口

个咸水角就
,够热得黎,连个馅都系绿色,符合返个名,有心思

烧卖,得个大字,都系偏淡味,但系够热

水晶肴肉,份量少少的刚好,都几好味

叫多个牛展面,不过不失啦

嘢食就蒸嘅嘢最稳阵得黎亦都最交得足货
煎炸嘢就真系看彩数
价钱来说系抵嘅,但如果唔食得油腻嘢就不用特意去试了
至於装修嘛,就一定系中环果边好d

2020-07-27 0 浏览
今年父亲节一家人嚟咗希桢名馆食,之前已经有朋友推介呢度嘅酸菜鱼同炸鲜奶都好出色,😛😛所以一到餐厅已经订咗呢两样,再加左其他唔同嘅小食。已主食就叫咗鲍鱼炒饭。真系冇谂过喺香港可以食到份量咁大嘅酸菜鱼,仲要连$200都唔使。而炸鲜奶系啱啱出炉,有种即叫即炸嘅感觉,超级脆。🙈大推酸菜鱼,其他食物都有普通嘅水准。环境都相当唔错,又系铜锣湾主要地段。但系特别节日就要提早book枱, 呢间餐厅系唔接受Walk in嘅。😖

2020-07-14 380 浏览
疫情这半年期间我也试过好几间点心放题。。比较出名的南海1号和新世界千禧酒店桃里。。总是令我失望对点心放题。。估唔到今天朋友再约这一间在希慎广场14楼的名馆。。价钱比较便宜但食物质素及服务有喜出望外喎首先是环境光猛开阳而且服务员体贴礼貌🥰最重要当然点心嘅食物质素好吃😋而且没有出现漏单的情况。。90分钟的放题没有吃得很急促的情况。。我们首轮选了很多蒸的点心🥧。。所以头10分钟系比较无聊的等待。。但是很快就陆陆续续上枱啦。。而且真系即叫即蒸热烫烫🤩🤩整体点心很满意呀。。特别喜欢他的虾饺和鸳鸯汁叉烧包。鸡丝粉皮和潮州粉果也很好吃。。老实以埋单150一位的价钱。。算是很高质。。虽然90分钟已到埋单後没有催促我们走。。很友善

首先是环境光猛开阳
而且服务员体贴礼貌🥰

2020-07-14
  • 小笼包
今日黎到希慎, 想食中菜比较左几间希慎嘅中菜, 最终拣左名馆.平日晚饭时段系散叫, 唔系放题.被安排坐两人高位, 可向外望景色, 虽然无海景, 得d 高楼大厦, 但好舒适👍🏻奉送嘅茶系带d 麦味, 同玄米味, 好解油解渴, 好饮👍🏻呢度嘅碟好得意, 有条金鱼.叫左鸡丝粉皮, 加左wasabi, 有d 辣辣地, 味道多个层次👍🏻叫左个点心拼盘, 每款两件, 食物热辣辣, 抵赞.有菇菇素包, 味道清得黎, 都唔错! 比我系另一餐厅食嘅, 好味d👍🏻虾饺上有金泊😍 皮唔会厚.天鹅系酥皮红豆, 个酥皮嘅做法好松化👍🏻👍🏻兔仔系红豆糯米糍, 但皮好厚!!!! 个红豆同天鹅系一样嘅, 好无诚意😂 这个绝不推介!!!仲有两个杯仔甜品, 一个系芒果布甸, 一个系抺茶布甸, 放左系度咁耐, 唔够冻, 同埋比较甜.这个系"鲍鱼鸡煲", 但d 鲍鱼只有5毫子嘅大细, 实左太好笑了!!!! 都有好几粒, 但实左太细!!! 而鸡系入味, 又滑嘅👍🏻仲叫左个榄菜四季豆, 唔够乾身, 只系一般.整体都唔错, 可以一试.
今日黎到希慎, 想食中菜
比较左几间希慎嘅中菜,
最终拣左名馆.
平日晚饭时段系散叫, 唔系放题.

奉送嘅茶系带d 麦味, 同玄米味, 好解油解渴, 好饮👍🏻

鸡丝粉皮

呢度嘅碟好得意, 有条金鱼.

点心拼盘

叫左个点心拼盘, 每款两件, 食物热辣辣, 抵赞.

虾饺上有金泊😍 皮唔会厚.

天鹅系酥皮红豆, 个酥皮嘅做法好松化👍🏻👍🏻

鲍鱼鸡煲

仲叫左个榄菜四季豆, 唔够乾身, 只系一般.

整体都唔错, 可以一试.
鸡丝粉皮
点心拼盘
鲍鱼鸡煲
  • 银湖天鹅酥
  • 名馆虾饺皇
2020-06-26 461 浏览
父亲节,冲着啲好评同咩共聚天伦好地方莅,极失望首先,枱系两人枱拍埋,头尾嘅人系倾唔到偈,除非你大声,系!里面好嘈另外,每碟餸,唔好话一席人,半席人都系分得一啖黑椒雪花牛仔骨:有四片,其中一片系只有骨,肥膏,筋,分中果嚿嘅好惨罗黑松露带子炒滑蛋:唔怕嗅, 黑松露味唔重榄菜肉松四季豆:同茶餐厅差不多水蜜桃咕噜肉: 湾仔海港荟好食好多,仲多好多竹筒蒸藜麦饭: 正常男人要食两桶吧鲜肉一口小笼包:好普通镬仔生煎莲藕饼: 我以为自己食紧泰式炸鱼饼镇江水晶肴肉: 好普通黑金流沙包:靓,甜,无乜蛋黄香陈醋珊瑚红海蜇头:唔识欣赏虾球蟹籽银丝煲:粉丝乾而无味
父亲节,冲着啲好评同咩共聚天伦好地方莅,

另外,每碟餸,唔好话一席人,半席人都系分得一啖

黑椒雪花牛仔骨

黑松露带子炒滑蛋:唔怕嗅, 黑松露味唔重
黑松露带子炒滑蛋

榄菜肉松四季豆:同茶餐厅差不多
榄菜肉松四季豆(食过)

水蜜桃咕噜肉: 湾仔海港荟好食好多,仲多好多
水蜜桃咕噜肉

镬仔生煎莲藕饼: 我以为自己食紧泰式炸鱼饼
镬仔生煎莲藕饼

镇江水晶肴肉: 好普通
镇江水晶肴肉

黑金流沙包:靓,甜,无乜蛋黄香
黑金流沙包

陈醋珊瑚红海蜇头:唔识欣赏
虾球蟹籽银丝煲:粉丝乾而无味

2020-06-21
$192.8 (晚餐)
庆祝纪念
父亲节
2020-06-23 465 浏览
假期去铜锣湾唔知食咩好? 这间下午茶超抵, 平均$58一个餐送饮品, 仲可以享受无敌摩天大厦景, 仲有一拂山景。 我4点入去, 俾我慢慢叹到5-6点。海南文昌鸡饭$58鸡略嫌谐, 鸡和饭份量都ok。好味指数:🌟🌟🌟打卡指数:🌟🌟🌟🌟大份指数:🌟🌟🌟🌟性价比:🌟🌟🌟🌟(5🌟为最高分)酸菜炉鱼片汤米线$58酸菜汤好味, 鱼片好滑, 米线份量都饱。 赞👍好味指数:🌟🌟🌟🌟打卡指数:🌟🌟🌟🌟大份指数:🌟🌟🌟🌟性价比:🌟🌟🌟🌟(5🌟为最高分)热豆浆超大杯, 好似店自己整, 够豆味和甜。好味指数:🌟🌟🌟🌟打卡指数:🌟🌟🌟大份指数:🌟🌟🌟🌟性价比:🌟🌟🌟🌟

海南文昌鸡饭$58
鸡略嫌谐, 鸡和饭份量都ok。
好味指数:🌟🌟🌟
打卡指数:🌟🌟🌟🌟
性价比:🌟🌟🌟🌟
(5🌟为最高分)

酸菜炉鱼片汤米线$58
酸菜汤好味, 鱼片好滑, 米线份量都饱。 赞👍

好味指数:🌟🌟🌟🌟
打卡指数:🌟🌟🌟🌟
性价比:🌟🌟🌟🌟
(5🌟为最高分)

热豆浆
超大杯, 好似店自己整, 够豆味和甜。
好味指数:🌟🌟🌟🌟
打卡指数:🌟🌟🌟
2020-06-13 481 浏览
玄米茶,好浓郁,几好饮。海南文昌鸡,半只,鸡件好瘦削。肉不多,鸡之味道普普通通。不太嫩滑。草莓意大利黑醋骨,味道浓郁,不过士多啤梨好酸。四川五菜担担面,味道不错,但系份量少了一点,唔够喉🤭🤭大良鲜奶脆网卷,热辣辣,皮脆卜卜,鲜奶件浓郁好好食
玄米茶,好浓郁,几好饮。
草莓意大利黑醋骨,味道浓郁,
大良鲜奶脆网卷,热辣辣,皮脆卜卜,鲜奶件浓郁好好食
2020-06-07 700 浏览
平时晚餐都会去名馆食饭,因为质素高、价钱合理。今次念住黎饮茶🎶见到佢有午市放题 所以食下啦 $148 加埋茶钱加一$173 一位左右真系好抵 (系讲紧任食小笼包、虾饺喎)见到佢地个厨房有8个以上师傅整点心,超新鲜!
平时晚餐都会去名馆食饭,因为质素高、价钱合理。

今次念住黎饮茶🎶见到佢有午市放题 所以食下啦

$148 加埋茶钱加一$173 一位左右

真系好抵 (系讲紧任食小笼包、虾饺喎)

见到佢地个厨房有8个以上师傅整点心,超新鲜!

• 鲜肉一口小笼包
  • 小笼包
  • 怀旧鹌鹑蛋烧卖
位於铜锣湾希慎广场14楼佢个景观本身已经好壮观,望到成个铜锣湾闹市呢间茶楼嘅环境几骨子,适合同屋企人一齐静静饮茶食饭-两点後入席有下午茶点心放题~$120就可以叹到多道精致点心其实真系抵食嘅-我地叫左3 rounds最impressive嘅系佢个「泡椒鱼皮丝」非常弹牙爽口,而仲有一阵淡淡嘅麻香味上面撒左啲芝麻同芫茜-佢个虾饺同鹌鹑蛋烧卖都好好味其实各叫两笼已经抵翻晒啦!-最後要推荐嘅系个天鹅酥个外相好吸引里面嘅馅料系紫薯蓉,好香口唯一嘅缺点系食放题嘅时候,食呢啲比较油腻嘅食物就会好快滞左所以如果要精明地利益最大化嘅话,就建议净系叫一笼天鹅酥啦留胃食其他点心!
位於铜锣湾希慎广场14楼
佢个景观本身已经好壮观,望到成个铜锣湾闹市
呢间茶楼嘅环境几骨子,适合同屋企人一齐静静饮茶食饭
两点後入席有下午茶点心放题
~$120就可以叹到多道精致点心
其实真系抵食嘅
我地叫左3 rounds
最impressive嘅系佢个「泡椒鱼皮丝」
非常弹牙爽口,而仲有一阵淡淡嘅麻香味
上面撒左啲芝麻同芫茜
佢个虾饺同鹌鹑蛋烧卖都好好味
其实各叫两笼已经抵翻晒啦!
最後要推荐嘅系个天鹅酥
个外相好吸引
里面嘅馅料系紫薯蓉,好香口
唯一嘅缺点系食放题嘅时候,食呢啲比较油腻嘅食物就会好快滞左
所以如果要精明地利益最大化嘅话,就建议净系叫一笼天鹅酥啦
留胃食其他点心!
泡椒鱼皮丝
银湖天鹅酥
泡椒鱼皮丝
银湖天鹅酥
2020-05-03 1347 浏览
Long weekend同老公shopping+觅食,见到这间有点心放题,食90分钟都系$148 (另收茶钱加一)。我地对望一眼,就「唔该两位」啦老公点的黑鸡脚,佢话好好味水晶肴肉新鲜淮山,略嫌大碟左少少麻酱鸡丝粉皮x2 (同老公一人一碟)京川滑饺子x2 (都系encore左)推介:虾饺。小笼包。流沙奶皇包不推介:玫瑰奶黄糕鹌鹑蛋烧卖 莲藕饼都ok, 不过没有一粒粒的莲藕,有点失望秋葵好新鲜好好味 其实另外仲有点春卷同埋猪肉糭 春卷热辣辣,好脆好好味,但个糭就唔好点啦 唔系因为太饱,系真系唔好食!坐窗边高枱,望住个景食,特别开心开胃点心选择都算多,但老公投诉话冇牛肉食 (我唔食牛的,我无所谓)

老公点的黑鸡脚,佢话好好味

水晶肴肉

新鲜淮山,略嫌大碟左少少

麻酱鸡丝粉皮x2 (同老公一人一碟)

京川滑饺子x2 (都系encore左

推介:虾饺。小笼包。流沙奶皇包
不推介:玫瑰奶黄糕

鹌鹑蛋烧卖

莲藕饼都ok, 不过没有一粒粒的莲藕,有点失望

秋葵好新鲜好好味
其实另外仲有点春卷同埋猪肉糭
春卷热辣辣,好脆好好味,但个糭就唔好点啦
唔系因为太饱,系真系唔好食!

坐窗边高枱,望住个景食,特别开心开胃

点心选择都算多,但老公投诉话冇牛肉食
(我唔食牛的,我无所谓)
2020-05-03
2020-04-02 726 浏览
困咗屋企成个礼拜又要出去唞唞气,星期日又去咗希慎广场楼上嗰间名馆食lunch,贪佢地方阔落,枱与枱的距离空间足够,比较安心,再加埋政府的新防疫措施要求,枱与枱之间的距离要1.5米,客人的数量也比之前少。今次唔系食特价乳鸽,而系食点心放题。点心放题原价$148,而家做优惠减多$30,即每位$118 茶钱加一另计。觉得抵食,於是试吓。点心放题包括点心、凉菜、粉面和甜品,饮品则可享半价。种类虽然没有传统酒楼般多,但都不乏选择。点心即叫即蒸,热辣辣已经攞到80分,味道大多不错,卖相也挺精致。但有点美中不足的是大良鲜奶脆网卷和玫瑰奶黄糕不能达标。外层炸网又厚又太硬,鲜奶芯不够软绵。玫瑰外型吸睛,但奶黄蛋皇酱少兼不流心。份量方面是按照人头计,二人份量则每碟点心有两件,三人份量就有三件。这样的安排可令客人多吃几款不同的类型。我们两个人就已经食了11款点心,非常满足!

但有点美中不足的是大良鲜奶脆网卷和玫瑰奶黄糕不能达标。

外层炸网又厚又太硬,鲜奶芯不够软绵。

玫瑰外型吸睛,但奶黄蛋皇酱少兼不流心。

2020-03-29
2020-03-23 1189 浏览
上网见到朋友点心都可以食到三层架而且话性价比极高,所以即刻嚟试下!当日点左个宫廷点心拼盘拼盘有天鹅稣,流沙包,布甸,虾饺,兔仔茶果一共五种外型十分精缴,茶果烟韧有口感,而且唔算太腻,一人食两个都绝对无问题流沙包即使放耐咗都依然流心,蛋黄味浓郁布甸味道普通较腻,虾饺亦较普通天鹅稣较油总括而言以呢个价钱食到精致点心都唔落唔错~但成个拼盘主要都系甜点,食晒会有d腻但又好似济济地不过好彩有米茶消济,而且晒打卡用
上网见到朋友点心都可以食到三层架
而且话性价比极高,所以即刻嚟试下!
当日点左个宫廷点心拼盘
拼盘有天鹅稣,流沙包,布甸,虾饺,兔仔茶果
一共五种
流沙包即使放耐咗都依然流心,蛋黄味浓郁
布甸味道普通较腻,虾饺亦较普通
天鹅稣较油

总括而言以呢个价钱食到精致点心都唔落唔错~

但成个拼盘主要都系甜点,食晒会有d腻但又好似济济地
不过好彩有米茶消济,而且晒打卡用

宫廷点心拼盘
2020-02-18 962 浏览
#24012020早前团年饭,拣左一间中式点心得黎摆设又比较精致既中菜馆食。一入到去坐低,就已经见到只碗好特别🐟有条鱼系入面。而佢提供既茶系麦茶,我个人就对佢个味一般般。[桂花铁棍淮山]味道清淡,隐约有好香既桂花味。以前菜黎讲都ok既。[和麻酱鸡丝粉皮][云南凉拌猫耳朵]酸酸微微,好开胃。[镇江水晶肴肉][雪茄鲜虾春卷]呢个外型非常有趣既其实系春卷黎。凭呢款点心,都可以认为佢系新派中菜馆。[怀旧鹌鹑蛋烧卖]呢间舖头除左会尝试一啲新菜式,同时亦会保留怀旧既经典。[香菇带子煮滑豆腐][大良鲜奶脆网卷][草莓意大利黑醋骨][铁板厚切叉烧皇][银湖天鹅酥]其实即系紫薯酥,不过好可爱😆总结:佢既点心portion比较细,但系做法同味道有别一般传统茶楼。
#24012020

[和麻酱鸡丝粉皮]

[云南凉拌猫耳朵]酸酸微微,好开胃。

[镇江水晶肴肉]

[香菇带子煮滑豆腐]

[大良鲜奶脆网卷]

[草莓意大利黑醋骨]

[铁板厚切叉烧皇]

[银湖天鹅酥]其实即系紫薯酥,不过好可爱😆