2020-08-09 8913 浏览
三点钟还未食午餐,吃火锅不是,吃拉面也不是,不知道吃什麽才好,刚好隔壁<名馆>有点心放题($148, 另收加一茶位),好像最对胃口吧!一个价钱,就可以食足两版点心纸的食物,感觉很划算。餐厅景观开扬, 可以一览铜锣湾的高楼大厦及山景, 心情份外舒畅。镇江水晶肴肉上层呈啫喱状,弹牙而不腻。下层猪肉爽甜。和麻酱鸡丝粉皮粉皮清凉爽弹,但嫌麻酱的麻香不够突出。云南凉拌猫耳朵云耳爽口,味道微辣,有麻油香及醋香,酸酸爽爽,非常醒胃。怀旧鹌鹑蛋烧卖真是很久没有见过鹌鹑蛋烧卖了!暂时忘记什麽胆固醇吧!烧卖中的猪肉新鲜爽弹,配上鹌鹑蛋的蛋黄香,着实很犯规。桥底混酱猪肠粉肠粉做得爽滑不死实, 配合芝麻, 甜酱及麻酱, 是天衣无缝的配搭。京川滑饺子京式的水饺, 外皮比较厚但谂滑,内馅有韮菜, 猪肉等, 肉汁丰富。名馆笋尖虾饺皇皮薄而烟韧,内馅有鲜虾,笋尖及猪肉,可以食到每一种馅料的味道,比例配合得很好。鲜虾亦够新鲜,不会霉身,够爽够鲜甜。鲜肉一品小笼包小笼包的外皮做得不够薄,而且顶部的绉摺也不够漂亮。汤汁虽然丰盈,但总是觉得调味有点怪怪的。鲜虾春卷值得一赞的是炸物上桌时是新鲜热辣,比其他酒楼预
一个价钱,就可以食足两版点心纸的食物,感觉很划算。
镇江水晶肴肉
上层呈啫喱状,弹牙而不腻。下层猪肉爽甜。

和麻酱鸡丝粉皮

粉皮清凉爽弹,但嫌麻酱的麻香不够突出。
云南凉拌猫耳朵
云耳爽口,味道微辣,有麻油香及醋香,酸酸爽爽,非常醒胃。
怀旧鹌鹑蛋烧卖
真是很久没有见过鹌鹑蛋烧卖了!
桥底混酱猪肠粉
京川滑饺子
名馆笋尖虾饺皇

鲜肉一品小笼包
鲜虾春卷
值得一赞的是炸物上桌时是新鲜热辣,比其他酒楼预先炸的好。春卷皮很薄很香脆,里面包裹着鲜虾,韮皇等,相当香口。
镬仔生煎莲藕饼
莲藕份量多,咬落去嗦嗦声,口感爽脆。加上鲮鱼肉作为黏合,很弹牙。中间夹杂了韮菜,很香口。
香煎腊味萝卜糕
外层煎得金黄香脆,萝卜糕的萝卜份量多,香甜多汁。腊肠腊肉份量不多,油腻感不重,但亦能提升食味。
食完一轮咸点,是时候吃甜品了!

银湖天鹅酥
好像两只天鹅在嬉水一样, 好可爱! 酥脆的酥皮中间是紫薯茸, 味道微甜不腻。天鹅的头颈是饼乾, 同样可以食落肚,
但口感较乾。
杯子甜品
是日款式是抹茶奶冻。淡淡的抹茶味,加上浓郁的奶香,入口滑捋捋,味道微甜柔和,令我想一再encore.
金薯棋子酥
制作成中国象棋的模样,很精美。外层像凤梨酥般松化,但没有牛油味。内馅是蕃薯或紫薯,香甜软糯。
玫瑰奶皇糕
粉红色的玫瑰花, 少女心爆发啊!奶味不重,有点点人工化的花香味,质感结实,有点点难以下咽...
点心质素大多是水准之上, 不妨一试!
2020-06-27
  • 名馆笋尖虾饺皇
  • 镬仔生煎莲藕饼
  • 杯子甜品
6天前 0 浏览
又到Happy Friday! 搭几个站黎铜锣湾食lunch,名馆走嘅系新派点心style,装修较modern,坐得算舒服😌有样要弹既系佢嘅餐具有d油,感觉洗得唔系咁乾净.....个麦茶几好我地食量较大,所以拣咗食放题,$150连加一,适合d大食朋友担担面+鸡丝粉皮,麻麻好,d面食落好似全蛋面咁,同平日食开嘅好唔同,可以唔食真系好怀念cx lounge嘅顶级担担面点心唔算特别,味道ok啦整体来讲食物质素平平,呢个价钱算不过不失啦

真系好怀念cx lounge嘅顶级担担面

点心唔算特别,味道ok啦

整体来讲食物质素平平,呢个价钱算不过不失啦
2020-11-27
2020-11-24 0 浏览
女朋友锺意食点心,咁岩好见到有人推介呢间既点心放题,二话不说book左星期日中午同佢去食。价钱是$148加茶钱$15再加一,一位收$179,九十分钟放题!去到唔洗等位,即刻有得入座,环境十分之好,可以选择坐窗边位点心既款式有好多选择小食叫左鸡丝粉皮同凉拌猫耳朵鲜肉一品小笼包皮薄多汁,完全超越放题既质素大良鲜奶脆网卷即叫即炸,黎到时仲好脆,入面既鲜奶唔会好甜同个脆皮好夹,我同女朋友足足食左三碟,下次再食一定会叫黑金流沙包生煎莲藕饼笋尖虾饺王

点心既款式有好多选择

小食叫左鸡丝粉皮同凉拌猫耳朵

鲜肉一品小笼包
皮薄多汁,完全超越放题既质素

大良鲜奶脆网卷

黑金流沙包

生煎莲藕饼

笋尖虾饺王
2020-10-11
  • 大良鲜奶脆网卷
今日同朋友嚟咗铜锣湾希慎广场,谂住一齐食午餐,见到呢间中菜馆—名馆,好似好正咁,所以入咗去试吓 🤤瑞士汁乾炒牛河($72)- 上枱就已经香气扑鼻,好吸引- 牛河炒咗都几乾身,都几有镬气- 味道都好香浓,甜甜哋又咸咸哋- 牛肉片肉质都几鲜嫩,口感唔错文昌海南鸡饭($68)- 一上枱已经好有惊喜,摆盘好靓,盘子都好特别,系树叶嘅形状- 配料都好丰富,有菜心同手拍青瓜,好吸引好正- 鸡件好新鲜,份量都好足- 饭方面都系健康之选,系藜麦蒸白饭豆浆 (冻) (跟餐)- 豆浆造型好特别,系一个电灯胆造型- 豆浆好香浓,豆味都几突出,好好整体嚟讲食物质素都好唔错,一定会再食👍🏻

瑞士汁乾炒牛河($72)
- 上枱就已经香气扑鼻,好吸引
- 牛河炒咗都几乾身,都几有镬气
- 味道都好香浓,甜甜哋又咸咸哋
- 牛肉片肉质都几鲜嫩,口感唔错

文昌海南鸡饭($68)
- 配料都好丰富,有菜心同手拍青瓜,好吸引好正
- 鸡件好新鲜,份量都好足
- 饭方面都系健康之选,系藜麦蒸白饭

豆浆 (冻) (跟餐)
- 豆浆造型好特别,系一个电灯胆造型
- 豆浆好香浓,豆味都几突出,好好

整体嚟讲食物质素都好唔错,一定会再食👍🏻
豆浆
2020-11-17
豆浆
2020-10-02 1761 浏览
今晚去咗希慎广场名馆食晚饭,个牛仔骨就觉得一般般,但马拉糕不错不错,仲有个鲜虾蟹籽粉丝煲,呢个都不错,只系个粉丝有小小咸左啲之外,个泡椒鱼真心不错,自己都吾食得麻辣,但都停吾到口,因为真心好食😋
2020-09-28 2016 浏览
用餐时间:14:00-15:30 (限时90分钟⏳)下午茶时段不提供订座服务,所有提前15分钟到步等位。大部份点心本来4件一份,但两人实在吃不了那个量,而想试的又实在太多。细问之下,原来可以写明件数,避免浪费食物—加分!********************这份银湖天鹅酥好好味😍,而且卖相靓,不少女生都吃了这款打卡!不过一只就够了,否则绝对吃不下其他点心。本人爱羊,点了份咖哩蒙古羊肉饼,煎得酥脆、羊肉香味淡淡。以一般点心水平来説,鲜肉一品小笼包值得一试。其他推荐:京川滑饺子、大良鲜奶脆网卷、鲜虾春卷、黑金流沙包;京川汁秋葵、镇江水品肴肉、泡淑鱼皮丝;甜品卖相都不错,但真的吃不下了。😭~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~桂花铁棍淮山味道有趣;本人偏好爽脆的淮山,如你爱熟淮山,这也不错。四川担担面中等,面质普通。
用餐时间:14:00-15:30 (限时90分钟⏳)

********************

本人爱羊,点了份咖哩蒙古羊肉饼,煎得酥脆、羊肉香味淡淡。
以一般点心水平来説,鲜肉一品小笼包值得一试。其他推荐:[精选点心]京川滑饺子大良鲜奶脆网卷鲜虾春卷黑金流沙包;[凉菜小食]京川汁秋葵镇江水品肴肉泡淑鱼皮丝甜品卖相都不错,但真的吃不下了。😭
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
[凉菜小食]桂花铁棍淮山味道有趣;本人偏好爽脆的淮山,如你爱熟淮山,这也不错。[粉面饭]四川担担面中等,面质普通。
2020-09-04
2020-09-13 1649 浏览
门口无人接待,明明有空位,等很久都无法入座叫号劲细声,根本听不到。点了东西很久都没有上。想换个好点的位置,拒绝的态度极度无礼貌。不明白为何要来呢间!除了有点风景一无是处!
门口无人接待,明明有空位,等很久都无法入座

叫号劲细声,根本听不到。

点了东西很久都没有上。

想换个好点的位置,拒绝的态度极度无礼貌。

不明白为何要来呢间!

除了有点风景一无是处!

2020-09-12 1734 浏览
今日闲日本身要返工但有嘢做特登请左半日!就去左cwb名馆度食点心放题!!如果2:00後入座仲会每位平$20~平时一位就$128(一至五)礼拜六日红假就$148!每日限食90分钟~虽然个日应该大家都要返工~但我地2点去到时都已经好多人排队入去!但好彩因为食lunch返office个d走所以等左10-15分钟就入得啦!佢装修5系传统茶楼系新式d都坐得好舒服同楼底够高~5会太嘈~所以慢慢倾偈~佢选择唔系话好多!但都够你试~同几特别~例如鹌鹑蛋烧卖!炸鲜奶!佢仲有粉面!又有冷盘!真系好丰富!以为放题一定好颓啦!但d质素完全超出我想像!好好啊!!!虾饺d虾够爽皮都够薄!小笼包皮薄多汁!!炸鲜奶好味!5会太油!黑鸡脚捞得好好味!我encore左!天鹅酥系红豆酥黎!好味!我觉得虾春卷可以唔使叫啦!因为冇虾😂😂得皮~留肚试其他!同埋d点心全部热辣辣!真系即叫即蒸!但大家记得5好做大晒鬼啊!其实要试sai所有嘢系5得因为太饱啦!d粉面我都试5到啊!!另外佢d茶系麦米茶黎嫁~☀️☀️☀️☀️☀️☀️☀️☀️☀️☀️☀️☀️☀️☀️☀️☀️推荐去试啊!!姐姐们态度好又有礼貌~见到佢地都超忙!食物质素完全很OKkkk!!仲要$117连加一咯

今日闲日本身要返工
但有嘢做特登请左半日!
就去左cwb名馆度食点心放题!!
如果2:00後入座仲会每位平$20~
平时一位就$128(一至五)
礼拜六日红假就$148!
每日限食90分钟~

虽然个日应该大家都要返工~
但我地2点去到时都已经好多人排队入去!
但好彩因为食lunch返office个d走
所以等左10-15分钟就入得啦!

佢装修5系传统茶楼

系新式d都坐得好舒服
同楼底够高~5会太嘈~
所以慢慢倾偈~

佢选择唔系话好多!但都够你试~
同几特别~

例如鹌鹑蛋烧卖!炸鲜奶!
佢仲有粉面!又有冷盘!

真系好丰富!
以为放题一定好颓啦!
但d质素完全超出我想像!
好好啊!!!

虾饺d虾够爽皮都够薄!

小笼包皮薄多汁!!
炸鲜奶好味!5会太油!

黑鸡脚捞得好好味!我encore左!

天鹅酥系红豆酥黎!好味!
我觉得虾春卷可以唔使叫啦!
因为冇虾😂😂得皮~
留肚试其他!
同埋d点心全部热辣辣!
真系即叫即蒸!
但大家记得5好做大晒鬼啊!
其实要试sai所有嘢系5得
因为太饱啦!
d粉面我都试5到啊!!
另外佢d茶系麦米茶黎嫁~
推荐去试啊!!
姐姐们态度好又有礼貌~
见到佢地都超忙!
食物质素完全很OKkkk!!
仲要$117连加一咯~
茶钱就每位$8~
好抵!!!

2020-09-04 1444 浏览
两个人去饮茶,一笼点心有几件,叫得少就闷,心痒痒叫多几款就食唔落。食放题吧! 明馆呢度放题$128/位。响点心纸上面剔低你想食嘅选择。同一般传统茶楼唔同,呢度下单可以选择一人份的点心,留返D quota可以食其他嘢。特别一提凉拌鱼皮这个前菜,有点辣,吃起来其实像海蜇,但其实是鱼皮。很弹牙,但其实也没有海蜇那麽韧。但系碟淮山就好失色,用桂花调味,个口感又粉又淋,食落有一种唔知发生咩事嘅感觉。黑金流心包一定要响D奶皇出烟果阵趁热食,好食到encore,要叫多次。这里环境介乎酒楼同cafe之间,但无酒楼的嘈杂,是一趟挺愉快的用餐体验。

明馆呢度放题$128/位。响点心纸上面剔低你想食嘅选择。

凉拌鱼皮
淮山
藕饼
题外话/补充资料: 只有90分钟用餐时间。对於食量其实不太大的在下,其实是足够的。
2020-07-24
  • 凉拌鱼皮
2020-08-03 1451 浏览
依家食点心再唔系朝早同下午茶先有得食,连夜晚都有得食啦希慎广场14楼”名馆” 听个名系好普遍中菜馆非一般既中菜 新派菜式 馆内既食物别出心裁,会有惊喜 馆内地方宽阔,都坐得舒服有几枱可以望到夜景既高卡位 必食~~厚切叉烧皇肉质肥而不腻,味道香浓 银湖天鹅酥最初会谂起系芋头蓉或者萝卜蓉,点知有惊喜系紫薯蓉而且卖相好吸引 又香口 甜度适中晚市~~中式点心 荞麦茶好香荞麦味,可以解腻 仲可以降血脂 降血糖 黑金流沙包 就有D普通系有流心效果 但蛋黄味唔够
依家食点心再唔系朝早同下午茶先有得食,连夜晚都有得食啦
希慎广场14楼”名馆” 听个名系好普遍中菜馆
非一般既中菜 新派菜式 馆内既食物别出心裁,会有惊喜

馆内地方宽阔,都坐得舒服
有几枱可以望到夜景既高卡位

必食~~
厚切叉烧皇
肉质肥而不腻,味道香浓

银湖天鹅酥
最初会谂起系芋头蓉或者萝卜蓉,点知有惊喜系紫薯蓉
而且卖相好吸引 又香口 甜度适中
晚市~~中式点心

荞麦茶
好香荞麦味,可以解腻 仲可以降血脂 降血糖

黑金流沙包 就有D普通
系有流心效果 但蛋黄味唔够
  • 厚切叉烧皇
2020-07-28 1432 浏览
疫情关系,已经好耐无出去食嘢了。。。在家里都会长出蘑菇了,咁好啦!星期日同家人来个点心放题超级期待!一个星期前订好位点知,订左位=叫你自己拣仲有剩嘅空位,算啦,随便拣左个位坐茶系无得拣的,类似麦茶嘅嘢好啦,食嘢!鸡丝粉皮。。未食过咁厚咁淋嘅粉皮, 唔掂个镬仔莲藕饼又几好,热得黎又香口个虾饺都好味,系平时食开酒楼嘅水准,唔会因为系放题就求其俾嘢我小笼包也是值得一提,够热得黎又有汤汁,加埋丁丁醋,perfect但个蒙古羊肉饼就真系。。。油到无朋友,怪怪的,少量羊肉,甜甜的咖哩。。。可能加上佢唔热,就变成微暖油油的饼(减肥人仕绝对要避开)天鹅酥都几好,造型可爱又唔会太油萝卜糕就室温,味道淡淡的,唔算煎得香口个咸水角就,够热得黎,连个馅都系绿色,符合返个名,有心思烧卖,得个大字,都系偏淡味,但系够热水晶肴肉,份量少少的刚好,都几好味叫多个牛展面,不过不失啦脆皮奶,个皮真系厚,但出黎好似雪糕筒?但d奶其实系煮得OK的All in all, 可能真系太多客,所以好多service都要等嘢食就蒸嘅嘢最稳阵得黎亦都最交得足货煎炸嘢就真系看彩数价钱来说系抵嘅,但如果唔食得油腻嘢就不用特意去试了至於装修嘛
超级期待!一个星期前订好位

点知,订左位=叫你自己拣仲有剩嘅空位,算啦,随便拣左个位坐

茶系无得拣的,类似麦茶嘅嘢

好啦,食嘢!
鸡丝粉皮。。未食过咁厚咁淋嘅粉皮, 唔掂

个镬仔莲藕饼又几好,热得黎又香口

天鹅酥都几好,造型可爱又唔会太油

萝卜糕就室温,味道淡淡的,唔算煎得香口

个咸水角就
,够热得黎,连个馅都系绿色,符合返个名,有心思

烧卖,得个大字,都系偏淡味,但系够热

水晶肴肉,份量少少的刚好,都几好味

叫多个牛展面,不过不失啦

嘢食就蒸嘅嘢最稳阵得黎亦都最交得足货
煎炸嘢就真系看彩数
价钱来说系抵嘅,但如果唔食得油腻嘢就不用特意去试了
至於装修嘛,就一定系中环果边好d

2020-07-27 569 浏览
今年父亲节一家人嚟咗希桢名馆食,之前已经有朋友推介呢度嘅酸菜鱼同炸鲜奶都好出色,😛😛所以一到餐厅已经订咗呢两样,再加左其他唔同嘅小食。已主食就叫咗鲍鱼炒饭。真系冇谂过喺香港可以食到份量咁大嘅酸菜鱼,仲要连$200都唔使。而炸鲜奶系啱啱出炉,有种即叫即炸嘅感觉,超级脆。🙈大推酸菜鱼,其他食物都有普通嘅水准。环境都相当唔错,又系铜锣湾主要地段。但系特别节日就要提早book枱, 呢间餐厅系唔接受Walk in嘅。😖

2020-07-14 1023 浏览
疫情这半年期间我也试过好几间点心放题。。比较出名的南海1号和新世界千禧酒店桃里。。总是令我失望对点心放题。。估唔到今天朋友再约这一间在希慎广场14楼的名馆。。价钱比较便宜但食物质素及服务有喜出望外喎首先是环境光猛开阳而且服务员体贴礼貌🥰最重要当然点心嘅食物质素好吃😋而且没有出现漏单的情况。。90分钟的放题没有吃得很急促的情况。。我们首轮选了很多蒸的点心🥧。。所以头10分钟系比较无聊的等待。。但是很快就陆陆续续上枱啦。。而且真系即叫即蒸热烫烫🤩🤩整体点心很满意呀。。特别喜欢他的虾饺和鸳鸯汁叉烧包。鸡丝粉皮和潮州粉果也很好吃。。老实以埋单150一位的价钱。。算是很高质。。虽然90分钟已到埋单後没有催促我们走。。很友善

首先是环境光猛开阳
而且服务员体贴礼貌🥰

2020-07-14
  • 小笼包
今日黎到希慎, 想食中菜比较左几间希慎嘅中菜, 最终拣左名馆.平日晚饭时段系散叫, 唔系放题.被安排坐两人高位, 可向外望景色, 虽然无海景, 得d 高楼大厦, 但好舒适👍🏻奉送嘅茶系带d 麦味, 同玄米味, 好解油解渴, 好饮👍🏻呢度嘅碟好得意, 有条金鱼.叫左鸡丝粉皮, 加左wasabi, 有d 辣辣地, 味道多个层次👍🏻叫左个点心拼盘, 每款两件, 食物热辣辣, 抵赞.有菇菇素包, 味道清得黎, 都唔错! 比我系另一餐厅食嘅, 好味d👍🏻虾饺上有金泊😍 皮唔会厚.天鹅系酥皮红豆, 个酥皮嘅做法好松化👍🏻👍🏻兔仔系红豆糯米糍, 但皮好厚!!!! 个红豆同天鹅系一样嘅, 好无诚意😂 这个绝不推介!!!仲有两个杯仔甜品, 一个系芒果布甸, 一个系抺茶布甸, 放左系度咁耐, 唔够冻, 同埋比较甜.这个系"鲍鱼鸡煲", 但d 鲍鱼只有5毫子嘅大细, 实左太好笑了!!!! 都有好几粒, 但实左太细!!! 而鸡系入味, 又滑嘅👍🏻仲叫左个榄菜四季豆, 唔够乾身, 只系一般.整体都唔错, 可以一试.
今日黎到希慎, 想食中菜
比较左几间希慎嘅中菜,
最终拣左名馆.
平日晚饭时段系散叫, 唔系放题.

奉送嘅茶系带d 麦味, 同玄米味, 好解油解渴, 好饮👍🏻

鸡丝粉皮

呢度嘅碟好得意, 有条金鱼.

点心拼盘

叫左个点心拼盘, 每款两件, 食物热辣辣, 抵赞.

虾饺上有金泊😍 皮唔会厚.

天鹅系酥皮红豆, 个酥皮嘅做法好松化👍🏻👍🏻

鲍鱼鸡煲

仲叫左个榄菜四季豆, 唔够乾身, 只系一般.

整体都唔错, 可以一试.
鸡丝粉皮
点心拼盘
鲍鱼鸡煲
  • 名馆虾饺皇
2020-06-26 866 浏览
父亲节,冲着啲好评同咩共聚天伦好地方莅,极失望首先,枱系两人枱拍埋,头尾嘅人系倾唔到偈,除非你大声,系!里面好嘈另外,每碟餸,唔好话一席人,半席人都系分得一啖黑椒雪花牛仔骨:有四片,其中一片系只有骨,肥膏,筋,分中果嚿嘅好惨罗黑松露带子炒滑蛋:唔怕嗅, 黑松露味唔重榄菜肉松四季豆:同茶餐厅差不多水蜜桃咕噜肉: 湾仔海港荟好食好多,仲多好多竹筒蒸藜麦饭: 正常男人要食两桶吧鲜肉一口小笼包:好普通镬仔生煎莲藕饼: 我以为自己食紧泰式炸鱼饼镇江水晶肴肉: 好普通黑金流沙包:靓,甜,无乜蛋黄香陈醋珊瑚红海蜇头:唔识欣赏虾球蟹籽银丝煲:粉丝乾而无味
父亲节,冲着啲好评同咩共聚天伦好地方莅,

另外,每碟餸,唔好话一席人,半席人都系分得一啖

黑椒雪花牛仔骨

黑松露带子炒滑蛋:唔怕嗅, 黑松露味唔重
黑松露带子炒滑蛋

榄菜肉松四季豆:同茶餐厅差不多
榄菜肉松四季豆(食过)

水蜜桃咕噜肉: 湾仔海港荟好食好多,仲多好多
水蜜桃咕噜肉

镬仔生煎莲藕饼: 我以为自己食紧泰式炸鱼饼
镬仔生煎莲藕饼

镇江水晶肴肉: 好普通
镇江水晶肴肉

黑金流沙包:靓,甜,无乜蛋黄香
黑金流沙包

陈醋珊瑚红海蜇头:唔识欣赏
虾球蟹籽银丝煲:粉丝乾而无味

2020-06-21
$192.8 (晚餐)
庆祝纪念
父亲节