2023-12-27 97 浏览
車仔麵不嬲都係我至愛,之前試過呢間舖嘅碗仔翅,覺得味道都唔錯,今次就試吓佢嘅車仔麵,麵我揀咗油麵,湯底我揀咗辣汁,湯好惹味,可惜啲餸完全唔吸味,淡茂茂,牛柏葉同埋魷魚都勁少,真係有啲失望😢
2022-05-29 387 浏览
同朋友係對面學校上完手作班,餓餓地,黎到街市搵食。街市裝修特別,最好嘅係竟然有位比人坐低食野👍🏻仲要係面對玻璃嘅位,有少量冷氣,對唔係住附近嘅朋友黎講已經好好。講返個生菜魚肉碗仔翅,生菜唔黃嫁,都算係新鮮啦。魚肉個味道幾好,唔會有怪嘅養魚味或魚腥味,諗諗下同細個食嘅差唔多。碗仔翅就屬於比較稀果隻,但味道都唔錯,配料如肉絲、木耳、粉絲嘅份量都適中,幾好。$26 一碗雖然唔平,但做tea都差唔多啦。
同朋友係對面學校上完手作班,餓餓地,黎到街市搵食。
街市裝修特別,最好嘅係竟然有位比人坐低食野👍🏻

$26 一碗雖然唔平,但做tea都差唔多啦。

2022-05-29
等候时间
5 分钟 (堂食)
  • 生菜魚肉碗仔翅
2020-11-03 655 浏览
本人是這里的熟客,一直有光顧,有2次不愉快的經歷..曾經買過一次吃到一半發現有昆蟲,但我當時沒有跟店員說,因為當天下班回來很累就直接扔了沒有再吃。試過1次比小了一個餸所以去店面取回,然後被幾位店員罵是欺騙他們,心里覺得很委屈,只是幾塊錢餸不是因為女兒想吃我不會走回來,害我走來走去還要被罵是欺騙,不會再光顧此店..
本人是這里的熟客,一直有光顧,有2次不愉快的經歷..

2020-04-09 480 浏览
今晚好想食呢間嘅雞翼尖,但又擔心唔夠飽,所以加多碗生菜魚肉。之前試過佢碗仔翅魚肉,碗仔翅較杰,唔係我杯茶,但都好味嘅!所以今次想試下個生菜魚肉係幾好味嘅,魚肉都幾多,湯底用返佢車仔麵個湯,唔會淡而無味!下次可以再encore其實今晚主角係佢!雞翼尖!有人話佢似元朗某間店嘅雞翼尖,但我無食過不能評論及比較!因為我都幾鍾意食辣嘢,佢越食越辣架!亦無得少辣同走辣嘅!所以唔食得辣嘅朋友就真係唔好意思喇!佢只係一款小食,但又辣得過癮,久唔久都心癢癢想食返碗!嗜辣嘅你就嚟試下,包你話正!😋😋😋
生菜魚肉

雞翼尖

2020-04-09
雞翼尖
2019-10-26 583 浏览
本身都幾鍾意食車仔麵,見華明街市新裝修後,d食店應該唔差,至少喺開業1-2年內正常都會用心經營,服務態度會良好先啱,所以連續3晚放工後都幫襯。但好可惜,哩間車仔麵真係個奇葩,服務極差!第1晚 (忘記影相),買完4餸車仔麵俾錢時,問收銀姐姐可唔可以俾八達通,佢目無表情淨係答左我一個字"無" 。OK, fine,我俾現金。同一晚,我老公放工返到華明同樣買車仔麵,但佢離奇地成功用到八達通俾錢。我真係好無語。第2晚,買左5餸麵 (生菜,蘿蔔,魚蛋,芝士腸,鮮枝竹),蘿蔔有渣兼唔入味,芝士腸得兩小條就$7重點係俾錢時,我同樣問可唔可以俾八達通 (因為佢係有八達通機喺收銀機旁邊),阿姐好冷淡咁答我無,我好奇再問係咪以後都唔收八達通?佢話係。OK, 我再一次俾現金。但30分鐘後我老公買完車仔麵返家時,我再問佢用咩俾錢,老公同樣話俾八達通,我真係好無奈同開始火火地,點解連續兩晚老公得我就唔得!?第3晚,蘿蔔依然有渣,辣魚蛋唔辣同樣喺俾錢時,今次係一個男人收銀。有過前兩晚經驗,我今次決定問清楚!我:八達通吖唔該佢:唔收我:係咪以後都唔收八達通?佢:係我:但我老公哩兩晚喺我買完車仔麵半個鐘左右都可以用八達

第3晚,蘿蔔依然有渣,辣魚蛋唔辣
我:八達通吖唔該
佢:唔收
我:係咪以後都唔收八達通?
佢:係
我:但我老公哩兩晚喺我買完車仔麵半個鐘左右都可以用八達通俾錢喎
收銀阿哥唔出聲

40分鐘後老公又係買車仔麵食,老公話用八達通俾錢無問題。Ok, fine。真係火都嚟!粗口都講埋,我以後唔會再幫襯!明明有八達通機你都講大話,老公都唔明點解間店咁唔老實,點解一時一樣,所以大家決定罷食!唔會再幫襯

等候时间
10 分钟 (外卖自取)
粉嶺華明街市經過裝修後重開,街市裝修成中國風,街市外圍仲多左條食街,又名為華明夜市,網上鋪天蓋地咁宣傳,人流真係多左好多,夜市入面有港式小食店、麵包店、泰式粉麵、茶飲店、車仔麵、港式粉麵等等,由於我住既屋苑同華明好近,於是四點幾走去買左個車仔麵食下。呢度設有最低消費每碗$28,我叫左汁煮蘿蔔($7)、生菜($7)同牛筋牛腩($11),再加埋個米線($8),三餸米線總數係$33,價錢都合理,另外有辣菜脯同埋有幾款汁揀,有咖哩汁、沙爹汁、腩汁同秘制辣汁,鐘意食辣既我當然要試辣菜脯同埋秘制辣汁(小辣)啦! 落完單俾完錢就可以企一邊等,我一路睇住姐姐整,見姐姐夾餸都幾手緊下,喺等候期間我竟然見到有烏蠅喺啲餸上面飛飛下,衛生方面確實要改善下,例如搵蓋蓋住會好啲。汁煮蘿蔔有三舊,有兩舊煮得好淋好好味,有一舊就未煮得淋; 牛筋牛腩係切到細細粒,得一粒牛筋仔同四粒牛腩仔,$11黎講真係好唔抵食; 生菜就正常,唔會煮得太淋; 辣菜脯同埋秘制辣汁都好夠辣,但個人覺得味道普通,但鐘意辣既都可以試下; 米線量係足夠既,總括黎講,係可以食到飽既車仔麵。
汁煮蘿蔔有三舊,有兩舊煮得好淋好好味,有一舊就未煮得淋;
生菜就正常,唔會煮得太淋;
米線量係足夠既,總括黎講,係可以食到飽既車仔麵。
2019-07-04
等候时间
5 分钟 (外卖自取)
用餐时段
下午茶
2019-06-30 299 浏览
同家人由聯和墟特意坐車來,點知一肚氣,買了40蚊淨餸,我以為佢比錯碗"剩餸"我,我以為人地食剩!問阿姐,阿姐話:淨餸係咁㗎啦,人地配麵食㗎嘛!Fine啦,妳咁都講得出,所以一定唔會再嚟呢度做傻仔。請大家也不要來做傻仔,你租貴人工貴食材貴就唔好開鋪啦,當我地d市民白癡,比碗咁既飄浮物嚟比人食。以為華明街市裝修完會有一番新景象,D阿姐又慢又蠢,個場又熱,D唔係食野既人又霸住哂D位,八達通付款又要等勁耐,都唔知開嚟做咩。差!!!
2019-06-29
等候时间
15 分钟 (堂食)
  • 淨餸
2019-06-02 239 浏览
屋企附近個華明街市重新裝修好,街市買餸終於買得落手😂而且重多左條食街其中一間車仔麵檔好多人排隊,而我就所定買左一份辣味雞翼尖$20蚊大大份,味道甜甜辣辣,十分好味道同開胃

• 辣味雞翼尖