55
12
8
等级4
333
0
2020-04-30 2778 浏览
说到香港长期的米芝连摘星粤菜, 名人坊一定榜上有名. 主厨郑锦富老师父是林伯的御用大厨, 在林伯去世後开了名人坊, 主打高级粤菜, 之後在澳门开了帝皇楼, 两家也拿了一星. 郑师父的Profile如此突出, 但在武汉肺炎之下, 他和餐厅也要减价救亡, 所以和餐厅订座App推出套餐买一送一又或者是半价优惠. 我和女友的午餐就是用了後者, 还以为所有菜式也有半价, 但到了现场待应才告诉我们鲍蔘翅肚没有这优惠. 理解如此决定, 但如果在订座时可以清楚指明就更好.唯一没有半价的菜式, 就是餐厅最出名的燕窝酿凤翼, 炸鸡翼只留下鸡皮和翼尖, 以及鸡皮下的一小层肉, 然後内里全是燕窝. 口感对比强烈, 外脆内里软如棉花, 还有汤汁在内, 味道就是鸡的鲜味和上汤的味道, 燕窝就是将两种味道容纳的载体, 没有油膉味影响, 就是将酿鸡翼这种家常做法Upgrade了不少. 点心点了奶皇包和煎萝卜糕, 两者处理还好, 前者奶黄爆酱流出来, 但没有咸蛋黄粒就是欠了一点点口感和味道上的层次. 後者煎得金黄, 但是口感较粉而腊味不够香.琵琶豆腐是另一道令我惊喜的菜色, 除了豆腐豆香浓郁外, 鲮鱼肉填在豆腐周边,
更多
说到香港长期的米芝连摘星粤菜, 名人坊一定榜上有名. 主厨郑锦富老师父是林伯的御用大厨, 在林伯去世後开了名人坊, 主打高级粤菜, 之後在澳门开了帝皇楼, 两家也拿了一星. 郑师父的Profile如此突出, 但在武汉肺炎之下, 他和餐厅也要减价救亡, 所以和餐厅订座App推出套餐买一送一又或者是半价优惠. 我和女友的午餐就是用了後者, 还以为所有菜式也有半价, 但到了现场待应才告诉我们鲍蔘翅肚没有这优惠. 理解如此决定, 但如果在订座时可以清楚指明就更好.

唯一没有半价的菜式, 就是餐厅最出名的燕窝酿凤翼, 炸鸡翼只留下鸡皮和翼尖, 以及鸡皮下的一小层肉, 然後内里全是燕窝. 口感对比强烈, 外脆内里软如棉花, 还有汤汁在内, 味道就是鸡的鲜味和上汤的味道, 燕窝就是将两种味道容纳的载体, 没有油膉味影响, 就是将酿鸡翼这种家常做法Upgrade了不少. 点心点了奶皇包和煎萝卜糕, 两者处理还好, 前者奶黄爆酱流出来, 但没有咸蛋黄粒就是欠了一点点口感和味道上的层次. 後者煎得金黄, 但是口感较粉而腊味不够香.

琵琶豆腐是另一道令我惊喜的菜色, 除了豆腐豆香浓郁外, 鲮鱼肉填在豆腐周边, 口感软实起伏有致, 再加上外面一层薄薄的脆皮, 又是将简单菜式极致发挥的例子. 最後的荷叶饭见到蒸的火喉刚好, 从荷叶的鲜绿色就能见到, 配菜有蟹肉 瑶柱和虾肉, 果然是高级粤菜. 难得的是豉油在饭的上色和味道平均, 口感也不会因蒸得过久而散软. 以人均三百多元吃到星级午饭, 除了折扣上的安排以及点心上的小瑕疵, 我还算满意呢!

原来名人坊在台湾已经有五间分店, 比香港和澳门加起来还要多, 这是台湾人比香港人更喜欢粤菜的原因吗? (笑)
38 浏览
0 赞好
0 留言
27 浏览
0 赞好
0 留言
22 浏览
0 赞好
0 留言
20 浏览
0 赞好
0 留言
27 浏览
0 赞好
0 留言
27 浏览
0 赞好
0 留言
(以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。)
张贴
评分
味道
环境
服务
卫生
抵食
用餐途径
堂食
推介美食
  • 燕窝酿鸡翼
  • 琵琶豆腐
等级1
3
0
2020-07-08 589 浏览
私藏多年的粤菜,隔三差五总会和家人来光顾的。虽然之前从二星掉到一星,但也无损我对他的喜爱最喜欢这里大厨对食材的处理和调味,很考功夫,恰到好处又能突出食材本身味道虽然环境装修摆盘不算漂亮华丽,但胜在乾净衞生,实而不华的一家餐厅每次来都必点的几道菜: 琵琶豆腐,生炸乳鸽,炒饭/荷叶饭功夫菜,浸满上汤的燕窝饟在去肉去骨的鸡翼里,鸡皮很薄很脆,口感一流味道来説偏清淡的一道菜,所以大厨安排第一道上桌每次来必点之一,豆腐不搅碎,切小丁保留了质感,再把鱼肉拌匀,虽然是炸的但不油腻,好吃服务员説是真正的“生炸”,即是没经过蒸或烚,保持了原有的味道和肉汁外面很多炸乳鸽因为保存问题和方便烹调,都会事先烚熟再炸,所以味道难免有差这道有点失望,牛肉有筋,难嚼,不过红烧汁不错咸甜适中,好吃招牌的富哥炒饭,据説是不用一滴油,全靠大厨的抛镬,不断翻炒,做到在黏镬又香口虾仁葱花很多,很好吃另外还有荷叶饭也很好吃,也是必点
更多
私藏多年的粤菜,隔三差五总会和家人来光顾的。
虽然之前从二星掉到一星,但也无损我对他的喜爱

最喜欢这里大厨对食材的处理和调味,很考功夫,恰到好处又能突出食材本身味道
虽然环境装修摆盘不算漂亮华丽,但胜在乾净衞生,实而不华的一家餐厅

每次来都必点的几道菜: 琵琶豆腐,生炸乳鸽,炒饭/荷叶饭
燕窝凤翼
14 浏览
0 赞好
0 留言

功夫菜,浸满上汤的燕窝饟在去肉去骨的鸡翼里,鸡皮很薄很脆,口感一流

燕窝凤翼
11 浏览
0 赞好
0 留言

味道来説偏清淡的一道菜,所以大厨安排第一道上桌
琵琶豆腐
12 浏览
0 赞好
0 留言

每次来必点之一,豆腐不搅碎,切小丁保留了质感,再把鱼肉拌匀,虽然是炸的但不油腻,好吃

生炸乳鸽
8 浏览
0 赞好
0 留言

服务员説是真正的“生炸”,即是没经过蒸或烚,保持了原有的味道和肉汁
外面很多炸乳鸽因为保存问题和方便烹调,都会事先烚熟再炸,所以味道难免有差
红烧和牛
12 浏览
0 赞好
0 留言

这道有点失望,牛肉有筋,难嚼,不过红烧汁不错

梅菜蒸茄子
12 浏览
0 赞好
0 留言

咸甜适中,好吃

富哥炒饭
13 浏览
0 赞好
0 留言

招牌的富哥炒饭,据説是不用一滴油,全靠大厨的抛镬,不断翻炒,做到在黏镬又香口
虾仁葱花很多,很好吃


另外还有荷叶饭也很好吃,也是必点
(以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。)
张贴
评分
味道
环境
服务
卫生
抵食
用餐日期
2020-06-20
用餐途径
堂食
用餐时段
晚餐
推介美食
燕窝凤翼
燕窝凤翼
琵琶豆腐
生炸乳鸽
梅菜蒸茄子
富哥炒饭
  • 煎萝卜糕
等级1
3
0
2020-06-26 432 浏览
XO Sauce included in 茶芥 costs HKD100 for each little sauce plate. Otherwise, to be fair, money paid is worth the food.
更多
XO Sauce included in 茶芥 costs HKD100 for each little sauce plate. Otherwise, to be fair, money paid is worth the food.
(以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。)
张贴
评分
环境
服务
卫生
用餐途径
堂食
等级4
144
0
2020-03-25 1797 浏览
浓郁嘅猪肺汤,有两粒弹牙嘅猪肚唔错~之前睇相都唔觉原来呢个蛋白蒸蟹钳系咁大嘅!啖啖肉好好味😋虽然话系蒸蛋吧但系我睇佢啲食落又似有蛋黄架喎|个人觉得,如果落啲酒咁样仲好味!因为走同海鲜譬如蟹嗰啲都好㗎呢个话系走煮飞天鸡,但系我又觉得唔系太重酒味,同埋咸咗少少!个鸡皮睇得出佢系肥肥白白的靓鸡~咬落去,肉质好烟un!唔知系咪因为肺炎,佢帮我地逐位上咗碟!蟹肉烩时菜,清清地几好味架!锺意佢冇乜油,不过菜其实唔贵可以多少少笼仔蒸龙趸,啲鱼几好味,不过觉得太多油落咗落去整~因为我自己好怕油腻红烧萝卜炆牛筋腩!!!!呢个全台公营系好味,亦都系今晚最好味嘅!问得啱啱好,啲牛腩食落去又唔会好肥,好大旧肉!牛筋亦都蚊到好林同埋好多!呢碟系全场最抵,但系又最好味😋因为想食多啲纤维,带咗个蒸茄子,但系原来佢啲茄子系好似鱼香茄子煲咁,先炸一炸嘅!系由左少少,但系好好味名人蛋红枣茶,呢个我俾佢成粒都系蛋白嘅特点吸引左但系其实食落又冇乜特别,个糖水都冇乜惊喜,清清地画一个句号~服务其实好好,只是应keep住会加水,成个场有四至五张枱所以唔会好迫,系私聚好地方。Overall 好味嘅,不过睇返份量同埋味道唔够特出,觉
更多
142 浏览
0 赞好
0 留言
浓郁嘅猪肺汤,有两粒弹牙嘅猪肚唔错~
$280
78 浏览
0 赞好
0 留言
50 浏览
0 赞好
0 留言
之前睇相都唔觉原来呢个蛋白蒸蟹钳系咁大嘅!啖啖肉好好味😋虽然话系蒸蛋吧但系我睇佢啲食落又似有蛋黄架喎|个人觉得,如果落啲酒咁样仲好味!因为走同海鲜譬如蟹嗰啲都好㗎
$560
39 浏览
0 赞好
0 留言
呢个话系走煮飞天鸡,但系我又觉得唔系太重酒味,同埋咸咗少少!个鸡皮睇得出佢系肥肥白白的靓鸡~咬落去,肉质好烟un!
$220
37 浏览
0 赞好
0 留言
唔知系咪因为肺炎,佢帮我地逐位上咗碟!蟹肉烩时菜,清清地几好味架!锺意佢冇乜油,不过菜其实唔贵可以多少少
$88
30 浏览
1 赞好
0 留言
笼仔蒸龙趸,啲鱼几好味,不过觉得太多油落咗落去整~因为我自己好怕油腻
红烧牛筋腩煲好好味
$360
30 浏览
0 赞好
0 留言
红烧萝卜炆牛筋腩!!!!
呢个全台公营系好味,亦都系今晚最好味嘅!问得啱啱好,啲牛腩食落去又唔会好肥,好大旧肉!
牛筋亦都蚊到好林同埋好多!呢碟系全场最抵,但系又最好味😋
梅菜蒸茄子
26 浏览
0 赞好
0 留言
因为想食多啲纤维,带咗个蒸茄子,但系原来佢啲茄子系好似鱼香茄子煲咁,先炸一炸嘅!系由左少少,但系好好味
22 浏览
0 赞好
0 留言
名人蛋红枣茶,呢个我俾佢成粒都系蛋白嘅特点吸引左
但系其实食落又冇乜特别,个糖水都冇乜惊喜,清清地画一个句号~

服务其实好好,只是应keep住会加水,成个场有四至五张枱所以唔会好迫,系私聚好地方。

Overall 好味嘅,不过睇返份量同埋味道唔够特出,觉得a bit over priced


当然如果你系有钱人,咁就冇所谓啦~🤣
$140
19 浏览
1 赞好
0 留言
(以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。)
张贴
评分
味道
环境
服务
卫生
抵食
用餐途径
堂食
人均消费
$820 (晚餐)
推介美食
红烧牛筋腩煲好好味
$ 360
等级1
2
0
2019-08-22 2913 浏览
今日本身谂住去同个朋友仔去试下呢间米芝莲推介既餐厅 近上环地铁站 上到去发现左有个新推出既无限♾添加午餐点心 几特别又抵食 所以我地就试下上去之前做左下功课 知道佢既萝卜糕好出名 必食。所以就叫左黎食 仲有个金沙鱼皮 好特别 系用咸蛋黄炸既 真系食到上瘾用$238 呢个价钱 试到咁多款式既点心同菜式真系不得了。全部野不但有水准而且价廉物美环境又好 又乾净 最後仲有个足料嘅老火汤送 我俾满分系附近既上班一族 食晏好推介下次我一定会带埋屋企老人家去食
更多
今日本身谂住去同个朋友仔去试下呢间米芝莲推介既餐厅 近上环地铁站
上到去发现左有个新推出既无限♾添加午餐点心 几特别又抵食 所以我地就试下
上去之前做左下功课 知道佢既萝卜糕好出名 必食。所以就叫左黎食 仲有个金沙鱼皮 好特别 系用咸蛋黄炸既 真系食到上瘾

用$238 呢个价钱 试到咁多款式既点心同菜式真系不得了。全部野不但有水准而且价廉物美
环境又好 又乾净
最後仲有个足料嘅老火汤送 我俾满分
系附近既上班一族 食晏好推介
下次我一定会带埋屋企老人家去食

53 浏览
3 赞好
0 留言
51 浏览
0 赞好
0 留言
52 浏览
0 赞好
0 留言
47 浏览
0 赞好
0 留言
44 浏览
0 赞好
0 留言
62 浏览
0 赞好
0 留言
74 浏览
0 赞好
0 留言
1126 浏览
0 赞好
0 留言
(以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。)
张贴
评分
味道
环境
服务
卫生
抵食
用餐途径
堂食
等级3
38
0
2018-12-25 4951 浏览
冬至大过年,今年订咗名人坊庆祝,七大两小,book左房,但其实佢地地方唔大,所谓的房亦只是开放式,除非你人多!今次叫咗好多唔同嘅菜式试试!咸蛋炸鱼皮,超松脆,咸蛋刚好不太邪恶,忍不住吃完一round又叫多一round!金蚝~内超软嫩,似流心咁,好好味!松茸螺头汤,好正,一滴油都冇,又清又正,d汤渣肉都好淋!平时绝不吃汤渣的我都忍不住吃了几旧!蛋白蒸大蟹钳!请预订!超鲜甜!啖啖肉!新鲜!上汤龙虾,好美味,多膏!啖啖肉!八宝鸭,好好味!自己以前对八宝鸭冇乜特别好感,因为觉得腻同济,但呢个有惊喜!里面有栗子同咸蛋黄,甜甜地,好味炸子鸡,皮脆内嫩,多汁!豉汁蒸鳝,餐牌冇的,专登叫人特别整比我地,好味弹牙!洋葱焗蟹盖,好多蟹肉!鲍鱼丝炒米粉超级正!不要看佢好似好平凡,但系超级推介!米粉弹牙爽口,乾身!不油腻!吃完之後牒上没有半滴多余的油!可见做得十分出色!白汁焗意粉,好香!即叫即焗!厨房特意为我们准备的陈皮豆沙加汤丸来庆祝冬至!陈皮豆沙十分香,陈皮味十足,虽然已经好饱,但都忍不住吃晒!汤圆是街外货,所以一般。
更多
冬至大过年,今年订咗名人坊庆祝,七大两小,book左房,但其实佢地地方唔大,所谓的房亦只是开放式,除非你人多!
今次叫咗好多唔同嘅菜式试试!

93 浏览
1 赞好
0 留言
咸蛋炸鱼皮,超松脆,咸蛋刚好不太邪恶,忍不住吃完一round又叫多一round!

89 浏览
0 赞好
0 留言
金蚝~内超软嫩,似流心咁,好好味!

89 浏览
0 赞好
0 留言
松茸螺头汤,好正,一滴油都冇,又清又正,d汤渣肉都好淋!平时绝不吃汤渣的我都忍不住吃了几旧!
99 浏览
0 赞好
0 留言
蛋白蒸大蟹钳!请预订!超鲜甜!啖啖肉!新鲜!

103 浏览
0 赞好
0 留言
上汤龙虾,好美味,多膏!啖啖肉!

98 浏览
0 赞好
0 留言
八宝鸭,好好味!自己以前对八宝鸭冇乜特别好感,因为觉得腻同济,但呢个有惊喜!里面有栗子同咸蛋黄,甜甜地,好味

95 浏览
0 赞好
0 留言
炸子鸡,皮脆内嫩,多汁!
71 浏览
0 赞好
0 留言
豉汁蒸鳝,餐牌冇的,专登叫人特别整比我地,好味弹牙!

64 浏览
0 赞好
0 留言
洋葱焗蟹盖,好多蟹肉!

67 浏览
0 赞好
0 留言
鲍鱼丝炒米粉
超级正!不要看佢好似好平凡,但系超级推介!米粉弹牙爽口,乾身!不油腻!吃完之後牒上没有半滴多余的油!可见做得十分出色!
69 浏览
0 赞好
0 留言
白汁焗意粉,好香!即叫即焗!

42 浏览
0 赞好
0 留言
厨房特意为我们准备的陈皮豆沙加汤丸来庆祝冬至!陈皮豆沙十分香,陈皮味十足,虽然已经好饱,但都忍不住吃晒!汤圆是街外货,所以一般。
(以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。)
张贴
评分
味道
环境
服务
卫生
抵食
用餐途径
堂食
等级4
106
0
2018-09-29 4507 浏览
前几天有位朋友同我讲,你生日大多数选择西餐厅,今次要破例食中式午饭,我真系好期待,原来带到我兰桂坊酒店1楼「名人坊」,这位「隐世厨神」星级主厨郑锦富先生在2010年赢得米其林一星,隔年之後晋升为二星餐厅,2017年米芝莲1星,我更加听过富哥自己亲身剖白生路历程,机缘巧合做了林百欣私厨20年,坐低餐枱後,我朋友话已经安排好午餐,(1)粟米鲜淮山红萝卜:饮落後感觉好多味道涌现出嚟,有甜,有鲜,总言之感觉好清甜,(2) 琵琶豆腐:本人很喜欢食豆腐,外脆内滑(3) 蒜蓉蒸龙虾:顶呱呱(4)烧乳鸽: 皮脆嫩滑,一啖咬落去,D肉汁慢慢 渗出嚟,好满足(5) 龙趸:感觉好滑(6)木瓜雪耳糖水:糖水味道刚刚好,挂住食,我都要感觉身边既环境,枱与枱之间都好阔落,所以当大家说话时,都唔会骚扰到大家, 今日既午餐比足💯
更多
前几天有位朋友同我讲,你生日大多数选择西餐厅,今次要破例食中式午饭,我真系好期待,原来带到我兰桂坊酒店1楼「名人坊」,这位「隐世厨神」星级主厨郑锦富先生在2010年赢得米其林一星,隔年之後晋升为二星餐厅,2017年米芝莲1星,我更加听过富哥自己亲身剖白生路历程,机缘巧合做了林百欣私厨20年,坐低餐枱後,我朋友话已经安排好午餐,(1)粟米鲜淮山红萝卜:饮落後感觉好多味道涌现出嚟,有甜,有鲜,总言之感觉好清甜,(2) 琵琶豆腐:本人很喜欢食豆腐,外脆内滑(3) 蒜蓉蒸龙虾:顶呱呱(4)烧乳鸽: 皮脆嫩滑,一啖咬落去,D肉汁慢慢 渗出嚟,好满足(5) 龙趸:感觉好滑(6)木瓜雪耳糖水糖水味道刚刚好,挂住食,我都要感觉身边既环境,枱与枱之间都好阔落,所以当大家说话时,都唔会骚扰到大家, 今日既午餐比足💯
114 浏览
2 赞好
0 留言
119 浏览
2 赞好
0 留言
粟米淮山红萝卜汤
88 浏览
2 赞好
0 留言
琵琶豆腐
147 浏览
2 赞好
0 留言
蒜蓉蒸龙虾
125 浏览
2 赞好
0 留言
烧乳鸽
90 浏览
2 赞好
0 留言
龙趸
105 浏览
2 赞好
0 留言
木瓜雪耳糖水
85 浏览
2 赞好
0 留言
(以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。)
张贴
评分
味道
环境
服务
卫生
抵食
用餐途径
堂食
推介美食
粟米淮山红萝卜汤
琵琶豆腐
蒜蓉蒸龙虾
龙趸
木瓜雪耳糖水
等级1
1
0
2018-09-15 3012 浏览
用每位$688元这价钱食到咁有水准的食物,真的心满意足!感受着上等材料星级厨艺贴心服务,食一餐实而华的饭局,真系冇得弹!之前赏试过坊间很多装煌华丽,地点卓越的餐馆都没有这里的精心水准。一分钱一分货拣间用个心去做既餐厅食饭,安心又放心!
更多
用每位$688元这价钱食到咁有水准的食物,真的心满意足!感受着上等材料星级厨艺贴心服务,食一餐实而华的饭局,真系冇得弹!之前赏试过坊间很多装煌华丽,地点卓越的餐馆都没有这里的精心水准。一分钱一分货拣间用个心去做既餐厅食饭,安心又放心!
(以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。)
张贴
评分
环境
服务
卫生
用餐日期
2018-09-13
用餐途径
堂食
人均消费
$800 (晚餐)
推介美食
  • 燕窝酿鸡翼
等级4
2017-07-31 7171 浏览
丝打行将出阁,约同小人茶敍,向小人发射了一枚红色炸弹!两个人茶敍,到来名人坊,贪它环境较为舒服,茗茶之余可以慢慢细谈。鲍鱼咸水角味道不错,少油少肥,咸咸香香,鲍鱼是有的,只恨太少太细粒,没多少鲍鱼味。长大虾春卷实的确颇长,春卷皮是超级的薄,似是吃着X华的蛋卷般又脆又香,内容更是充满虾肉,令人欲罢不能。跟着的XO酱炒肠粉,就差了几条芽菜,不然就跟一碟乾炒牛河的河粉无甚差异了!肠粉炒得极其油腻,吃下就只感受到一个辣字,最後我们都没有吃完这碟肠粉。金黄流沙包一如其名……是「流」的!用筷子一叉开,原旧奶皇馅是原封不动的稳固地坐落在包的中央,半点都不流沙。食味还好,不会过甜,带有奶香。店方送的红豆沙绝不马虎,清甜得来有粒粒红豆,还是起沙的呢~~收到红色炸弹,是时候准备银両做人情了。
更多
丝打行将出阁,约同小人茶敍,向小人发射了一枚红色炸弹!

两个人茶敍,到来名人坊,贪它环境较为舒服,茗茶之余可以慢慢细谈。
1350 浏览
0 赞好
0 留言
鲍鱼咸水角味道不错,少油少肥,咸咸香香,鲍鱼是有的,只恨太少太细粒,没多少鲍鱼味。
鲍鱼咸水角
113 浏览
0 赞好
0 留言
长大虾春卷实的确颇长,春卷皮是超级的薄,似是吃着X华的蛋卷般又脆又香,内容更是充满虾肉,令人欲罢不能。
长大虾春卷
93 浏览
0 赞好
0 留言
跟着的XO酱炒肠粉,就差了几条芽菜,不然就跟一碟乾炒牛河的河粉无甚差异了!肠粉炒得极其油腻,吃下就只感受到一个辣字,最後我们都没有吃完这碟肠粉。
XO酱炒肠粉
103 浏览
0 赞好
0 留言
金黄流沙包一如其名……是「流」的!用筷子一叉开,原旧奶皇馅是原封不动的稳固地坐落在包的中央,半点都不流沙。食味还好,不会过甜,带有奶香。
金黄流沙包
99 浏览
0 赞好
0 留言
店方送的红豆沙绝不马虎,清甜得来有粒粒红豆,还是起沙的呢~~
红豆沙
86 浏览
0 赞好
0 留言
收到红色炸弹,是时候准备银両做人情了。
(以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。)
张贴
评分
味道
环境
服务
卫生
抵食
用餐途径
堂食
用餐时段
午餐
推介美食
鲍鱼咸水角
长大虾春卷
等级4
169
0
2017-03-19 5607 浏览
Had dim sum here even though their Michelin worthy dishes seemed to be Chinese delicacies. The dim sum was fairly priced (compared to the a la carte menu) and quality was pretty good as expected. The dish that stood out for me was deep fried abalone. The rice flour was crispy and the filling went very well with the sweetness of the flour. On the whole, pretty good experience. We paid about 250-300 dollars each - not cheap but not overpriced either.
更多
Had dim sum here even though their Michelin worthy dishes seemed to be Chinese delicacies. The dim sum was fairly priced (compared to the a la carte menu) and quality was pretty good as expected. The dish that stood out for me was deep fried abalone. The rice flour was crispy and the filling went very well with the sweetness of the flour. On the whole, pretty good experience. We paid about 250-300 dollars each - not cheap but not overpriced either.
2847 浏览
0 赞好
0 留言
3236 浏览
1 赞好
0 留言
289 浏览
0 赞好
0 留言
188 浏览
0 赞好
0 留言
129 浏览
0 赞好
0 留言
102 浏览
0 赞好
0 留言
82 浏览
0 赞好
0 留言
102 浏览
0 赞好
0 留言
93 浏览
0 赞好
0 留言
(以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。)
张贴
评分
味道
环境
服务
卫生
抵食
用餐途径
堂食
人均消费
$300
等级5
This Cantonese restaurant is located in Lan Kwai Fong Hotel, Kau U Fong, Central. The hotel is really small and when entering the entrance there is a tiny reception counter and we went straight to the lift to go to the first floor. And like the lobby the restaurant is not big, with only a few tables on a L-shaped layout.We ordered the special menu with the credit card discount, to allow us to try more dishes. And first comes the Chicken Wing Stuffed with Bird Nest. This is one of the signature d
更多
111 浏览
0 赞好
0 留言
This Cantonese restaurant is located in Lan Kwai Fong Hotel, Kau U Fong, Central. The hotel is really small and when entering the entrance there is a tiny reception counter and we went straight to the lift to go to the first floor. And like the lobby the restaurant is not big, with only a few tables on a L-shaped layout.
79 浏览
0 赞好
0 留言
We ordered the special menu with the credit card discount, to allow us to try more dishes. And first comes the Chicken Wing Stuffed with Bird Nest. This is one of the signature dishes and the chicken wing is crispy on the outside, and stuffed fully with bird nest inside, providing an interesting contrast on texture. Personally the bird nest prepared in this manner is more a gimmick since it has no taste. Not something I crave for, however.

86 浏览
1 赞好
0 留言
The second course is the Double-Boiled Soup with Conch Slices and Fish Maw. The soup is clear and not oily, with a large piece of fish maw and some thin slices of abalone. Again a soup to showcase the premium value of the set, but at least the taste of the soup is nice and flavorful.
66 浏览
0 赞好
0 留言
The third course is another signature, the Stir-Fried Pig Stomach Tips with Bell Pepper. The stomach tips is thinly sliced, and cooked perfectly, crunchy but not rubbery. The bell pepper and onion gives a good complement, and with the soy beans further enhanced the aromas. There is also a hint of spiciness to make it even appetizing. This dish really deserved the recognition in my opinion.

61 浏览
0 赞好
0 留言
The fourth course is Braised Abalone with Vegetable. The size of the abalone is decent, braised beautifully such that you can easily cut with the knife. The abalone sauce has the right degree of flavor, not overly salty but able to bring out the savory of the abalone. The vegetable is fresh and tender. A fairly good dish.
62 浏览
0 赞好
0 留言
The fifth course is the Grilled Pigeon. My requirement on this dish is first on the size of the pigeon, and this restaurant certainly met my criteria on this aspect, with the right size to have a good bite on meat, but not overly so which also means the pigeon is a bit too old and its meat too tough. The pigeon has also been marinated well, and even without adding the salt or sauce, it is juicy and full of flavors. My favorite on the night.
70 浏览
0 赞好
0 留言
The sixth course is Pea Sprout in Supreme Broth. A very common dish in any Cantonese restaurant, the pea sprout is decent, quite soft and young, and there is not much residue after munching. The broth provides the seasoning to the vegetable and is a very good fit, with also the thinly sliced Chinese ham and garlic a good complement.
65 浏览
0 赞好
0 留言
The seventh course is the Steamed Garoupa, which has a nice condiment accompanying, including shiitake mushroom and salted mustard, all thinly shredded. The fish itself has a firm texture, nice taste and matches with the condiment also very well. My only comment was that this dish would be very difficult for a foreigner to handle. But still for us it has no issue.

64 浏览
0 赞好
0 留言
The eighth course is another signature, the Chef's Recommended Fried Rice. The fried rice is very good with each individual rice distinct and not lumped together. With egg, spring onion, shrimps and scallops, the taste is also nice and getting us all full.
95 浏览
0 赞好
0 留言
Then we have Fruit which is a piece of Pomelo and a slice of Water Melon. Both the fruit are sweet, fresh and juicy. A palate cleanser also in a certain way. And then we have the Boiled Fungus with Papaya Sweet Soup. I personally did not like this dessert because of the strong papaya aroma, but this one I did finish all because there is no such aroma and also it got the right sweetness for me, not overly so.

The decor and the atmosphere is decent, without any element to impress but looking at the 'sanitation' cabinet/cart for keeping the bowls and dishes make me wonder whether I am in a restaurant in China or not. Also, there is a small girl who walks around the kitchen and out, who seems to be the daughter of someone working in the restaurant. Again I think that is not appropriate and also quite dangerous with the young girl walking around, and certainly downgraded a lot my opinion for the restaurant.

The cost is $3032 for three persons, and that is already with a credit card discount offer on the set. Given what we have and the total experience, I would say it is a bit too expensive from the price/value consideration.

My overall rating is 58/100.
(以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。)
张贴
评分
味道
环境
服务
卫生
抵食
用餐日期
2017-02-23
用餐途径
堂食
人均消费
$1010 (晚餐)
用餐优惠
信用卡优惠
等级2
28
0
2017-01-24 4561 浏览
第一次来到名人坊高级粤菜食, 之前睇过OPENRICE 既评价, 大部分都系好评本身都钟意搵米芝莲餐厅, 因为质素比较有保证虽然呢间中菜餐厅系2017年跌番做米之莲一星, 我旧年11月去食既时候都仲系2星主厨郑锦富系林百欣既家厨, 我估能够系大富之家既人身边留甘耐有一定既实力因为第一次去食既关系, 所以叫左比较多野食富哥炒饭: 果然做到炒到一粒粒都分明, 唔油利, 但系对我黎讲味道偏淡, 不过我反而佩服佢既刀工, 葱切到好细粒, 细到好似一粒米甘, 系人都知切野系煮野食既基本功,  但系呢碟饭既虾系冇咩鲜味, 应该系雪虾, $288, 名气好大, 味道还可燕窝鸡翼:  有好多燕窝系入面, 而且系热腾腾, 系新鲜炸起, 皮甜甜地瑶柱蛋白炒蛋丝: 都系欣赏佢既刀工, 反而味道一般, 值得一讲系佢既芽菜好甜唔星, 我都好想知佢点煮呢度菜萝卜糕: 非常好味! 我平时系唔点食呢样野, 因为平时食平价萝卜糕通常都系成口粉冇咩味, 富哥既萝卜糕系食到萝白丝, 佢跟既XO酱(规定要叫, $30/碟) 好好味, 好多瑶柱丝侍应服务态度都好好, 点菜都即时行过来反而装修就唔太靓, 太多紫色有糖水送, 味道
更多
第一次来到名人坊高级粤菜食, 之前睇过OPENRICE 既评价, 大部分都系好评

本身都钟意搵米芝莲餐厅, 因为质素比较有保证

虽然呢间中菜餐厅系2017年跌番做米之莲一星, 我旧年11月去食既时候都仲系2星

主厨郑锦富系林百欣既家厨, 我估能够系大富之家既人身边留甘耐有一定既实力

因为第一次去食既关系, 所以叫左比较多野食

富哥炒饭: 果然做到炒到一粒粒都分明, 唔油利, 但系对我黎讲味道偏淡, 不过我反而佩服佢既刀工, 葱切到好细粒, 细到好似一粒米甘, 系人都知切野系煮野食既基本功,  但系呢碟饭既虾系冇咩鲜味, 应该系雪虾, $288, 名气好大, 味道还可
燕窝鸡翼:  有好多燕窝系入面, 而且系热腾腾, 系新鲜炸起, 皮甜甜地
瑶柱蛋白炒蛋丝: 都系欣赏佢既刀工, 反而味道一般, 值得一讲系佢既芽菜好甜唔星, 我都好想知佢点煮呢度菜

萝卜糕: 非常好味! 我平时系唔点食呢样野, 因为平时食平价萝卜糕通常都系成口粉冇咩味, 富哥既萝卜糕系食到萝白丝, 佢跟既XO酱(规定要叫, $30/碟) 好好味, 好多瑶柱丝

侍应服务态度都好好, 点菜都即时行过来

反而装修就唔太靓, 太多紫色

糖水送, 味道可以, 连子唔苦, 好难得

最後主厨富哥走来问我地觉得岩唔岩食, 虽然都系门面功夫, 不过都证明到佢重视客人, 我之前食其他米芝莲2星既中菜餐厅晚餐都未试过有甘既招待。

整体来说, 满意, 亦都觉得富哥好似佢访问所讲, 客人系好重要
2012 浏览
1 赞好
0 留言
$60
78 浏览
0 赞好
0 留言
86 浏览
0 赞好
0 留言
89 浏览
0 赞好
0 留言
76 浏览
0 赞好
0 留言
87 浏览
0 赞好
0 留言
114 浏览
0 赞好
0 留言
95 浏览
0 赞好
0 留言
98 浏览
0 赞好
0 留言
(以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。)
张贴
评分
味道
环境
服务
卫生
抵食
用餐日期
2016-11-19
用餐途径
堂食
人均消费
$780 (午餐)
庆祝纪念
生日
推介美食
  • 萝卜糕
  • XO 酱
等级4
680
3
名人坊位於九如坊的兰桂坊酒店,明明很近,偏偏我去到很远,因为我以为是中环的兰桂坊酒店,去到酒店大堂打给朋友。。。。顶!去错。半个小时後终於嚟到,再细心睇食评原来呢一间餐厅已经攞咗米之莲星级好多年啊。呢度嘅中菜与别不同,能够从传统破格,变化出更加美味的高级粤菜。先来嘅有赠送的煎萝卜糕,最欣赏嘅就系佢懂得利用香港最地道的风味,就系呢个橙色的辣椒酱,乾炒牛河永远佢都会出现,配搭萝卜糕系一绝嘅!第一道菜来的系蛋白蒸蟹钳,自己觉得呢就冇礼宾府嘅花雕蒸蟹钳咁出色,但系呢蛋白蒸得香滑,味道调校得刚好,配上新鲜的大蟹钳,已经令人印象深刻。接着嘅系得奬名菜海鲜百宝盒,做得精细美味,口感松化,海鲜份量亦都好多。系一个不错嘅开胃前菜。(八宝盒系要预先订制,有兴趣嘅话一定要打电话去订)然後就系呢一个砂锅焗筒蚝,筒蚝炸完再焗都依然10分大只,外边脆带点点汁,里面系先甜嘅蚝味。惹味。而且份量很多,足料之作,味道唔会过火,刚好同蚝嘅鲜味相辅相成。另一个精彩彩色就系呢度嘅走地鸡,香港嘅走地鸡已经买少见少,呢度嘅走地鸡肉质鲜嫩,但仍然富有口感,走地鸡做过运动果然唔同啲,皮嘅脂肪唔会太多,薄薄的鸡皮食落去更加美味,做法能
更多
名人坊位於九如坊的兰桂坊酒店,明明很近,偏偏我去到很远,因为我以为是中环的兰桂坊酒店,去到酒店大堂打给朋友。。。。顶!去错。

半个小时後终於嚟到,再细心睇食评原来呢一间餐厅已经攞咗米之莲星级好多年啊。呢度嘅中菜与别不同,能够从传统破格,变化出更加美味的高级粤菜。
61 浏览
1 赞好
0 留言
先来嘅有赠送的煎萝卜糕,最欣赏嘅就系佢懂得利用香港最地道的风味,就系呢个橙色的辣椒酱,乾炒牛河永远佢都会出现,配搭萝卜糕系一绝嘅!
78 浏览
1 赞好
0 留言
68 浏览
0 赞好
0 留言
第一道菜来的系蛋白蒸蟹钳,自己觉得呢就冇礼宾府嘅花雕蒸蟹钳咁出色,但系呢蛋白蒸得香滑,味道调校得刚好,配上新鲜的大蟹钳,已经令人印象深刻。
73 浏览
1 赞好
0 留言
接着嘅系得奬名菜海鲜百宝盒,做得精细美味,口感松化,海鲜份量亦都好多。系一个不错嘅开胃前菜。(八宝盒系要预先订制,有兴趣嘅话一定要打电话去订)
59 浏览
0 赞好
0 留言
38 浏览
0 赞好
0 留言
然後就系呢一个砂锅焗筒蚝,筒蚝炸完再焗都依然10分大只,外边脆带点点汁,里面系先甜嘅蚝味。惹味。而且份量很多,足料之作,味道唔会过火,刚好同蚝嘅鲜味相辅相成。
35 浏览
0 赞好
0 留言
另一个精彩彩色就系呢度嘅走地鸡,香港嘅走地鸡已经买少见少,呢度嘅走地鸡肉质鲜嫩,但仍然富有口感,走地鸡做过运动果然唔同啲,皮嘅脂肪唔会太多,薄薄的鸡皮食落去更加美味,做法能够保持走地鸡的鲜甜,而且大少少咸味令味道更加突出。呢一个都系要订咖!
41 浏览
0 赞好
0 留言
当晚仲饮左一个惊喜嘅红酒,帮我地探讨紧点解呢佢要指名系未知边一地种嘅提子,朋友就系呢度讲笑啦!原来特别写明边一块田种出嚟嘅提子去酿制,系特别精彩咖!配上走地鸡同埋焗蚝,都能凸显出边一个红酒嘅味道。一个好好嘅matching .
15 浏览
0 赞好
0 留言
菜呢我哋就点左呢一个上汤扒豆苗,我本身好锺意食豆苗,生熟到刚好唔会太老,吃得出菜嘅绿油油感觉,只需要配上少少嘅瑶柱丝同埋上汤已经10分美味。
24 浏览
0 赞好
0 留言
甜品都系另外一个惊喜之作,天山雪莲配莲子糖水,青得来够滋润,仲有美味嘅柚同埋水果,为晚饭画上完美句号。

简单到一碟萝卜糕或者一夹炒菜,都做得细致而且系食物味道配搭上面下定功夫,怪不得能够多年维持米之莲质素,事实上呢度食嘅唔系去到好高级嘅食物,反而简简单单,小菜三几款都食得出厨师的真味。
(以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。)
张贴
评分
味道
环境
服务
卫生
抵食
用餐途径
堂食
推介美食
  • 煎萝卜糕
等级4
620
1
2016-09-04 6525 浏览
save咗好耐,但每次想嚟嘅时候就觉得,又名人坊,又高级粤菜,实讲个名真系几俗套,连续几年有米芝莲2星,仲要serve开啲大粒名人客㗎喎,主观地觉得应该会好大牌,所以一直都徘徊在似想试又唔想试之间。咁桥今日电视介绍呢度喎,横掂又谂唔到食乜好,就走嚟试吓!打个电话订台先,听电话嘅职员又几好礼貌喎!希望到时都OK啦!一到酒店lobby已经觉得service不错,职员劲有礼貌咁问我去几楼,帮我噤埋1楼,印象都几好。上到去店员已经劲有礼貌满脸笑容咁话我知边张台系我哋嘅,吖服务又真系唔错喎!set lunch唔系太吸引,於是我哋选择散叫由$38至$48嘅点心燕窝酿鸡翼 ($128)非常花心思嘅一道菜,先将生鸡翼去骨,再用成万几蚊一斤嘅印尼官燕用上汤熬,跟住先酿入只鸡翼度,吊乾2至3个钟之後再喺鸡皮上搽麦芽糖水,咁样先落镬炸。唔好睇只鸡翼细细只,鸡皮金黄色超靓又脆卜卜,虽然系炸,但一啲都唔觉得油腻。一切开,哇啲燕窝系多到必晒出嚟㗎!谂都冇谂过,竟然嫩滑嘅燕窝会多得过鸡肉?!真系要讲句,唔系咁抵食呀嘛?西菜鲮鱼球 ($48)哇好大粒鲮鱼球!好似棉花咁软绵绵,零腥味,仲充满葱及芫茜嘅香味;垫底嘅竟然系
更多
save咗好耐,但每次想嚟嘅时候就觉得,又名人坊,又高级粤菜,实讲个名真系几俗套,连续几年有米芝莲2星,仲要serve开啲大粒名人客㗎喎,主观地觉得应该会好大牌,所以一直都徘徊在似想试又唔想试之间。咁桥今日电视介绍呢度喎,横掂又谂唔到食乜好,就走嚟试吓!打个电话订台先,听电话嘅职员又几好礼貌喎!希望到时都OK啦!
108 浏览
0 赞好
0 留言
一到酒店lobby已经觉得service不错,职员劲有礼貌咁问我去几楼,帮我噤埋1楼,印象都几好。上到去店员已经劲有礼貌满脸笑容咁话我知边张台系我哋嘅,吖服务又真系唔错喎!

set lunch唔系太吸引,於是我哋选择散叫由$38至$48嘅点心
XO酱
89 浏览
0 赞好
0 留言
燕窝酿鸡翼 ($128)
非常花心思嘅一道菜,先将生鸡翼去骨,再用成万几蚊一斤嘅印尼官燕用上汤熬,跟住先酿入只鸡翼度,吊乾2至3个钟之後再喺鸡皮上搽麦芽糖水,咁样先落镬炸。唔好睇只鸡翼细细只,鸡皮金黄色超靓又脆卜卜,虽然系炸,但一啲都唔觉得油腻。一切开,哇啲燕窝系多到必晒出嚟㗎!谂都冇谂过,竟然嫩滑嘅燕窝会多得过鸡肉?!真系要讲句,唔系咁抵食呀嘛?
燕窝酿鸡翼
$128
100 浏览
0 赞好
0 留言
燕窝酿鸡翼
$128
96 浏览
0 赞好
0 留言



西菜鲮鱼球 ($48)
哇好大粒鲮鱼球!好似棉花咁软绵绵,零腥味,仲充满葱及芫茜嘅香味;垫底嘅竟然系好多芥菜胆,超惊喜!鲜甜不特止,仲要冇渣,劲嫩!好好味!
西菜鲮鱼球
$48
81 浏览
0 赞好
0 留言
西菜鲮鱼球
$48
64 浏览
0 赞好
0 留言
蜜饯叉烧包 ($38)
即叫即蒸,热辣辣出炉;最憎叉烧包入面嘅馅有好多肥膏,但呢个真系非常啱,全部都系瘦叉烧,啖啖肉,个汁又唔会过甜,好味!
蜜饯叉烧包
$38
69 浏览
0 赞好
0 留言
蜜饯叉烧包
$38
49 浏览
0 赞好
0 留言



飘香荷叶饭 ($240)
块荷叶劲新鲜,就算蒸完都仲可以保持湿润,唔会乾争争好核突咁嘅样。一打开块叶,非常吸引,因为铺满鲜甜嘅蟹肉;鸭肉又多,仲要唔系好鞋好硬嘅鸭肉;而虾粒亦都非常新鲜,可惜有啲未拎走条肠,有啲唔好睇;荷叶嘅清香未能够完全渗入饭中,有啲失色;不过要赞嘅系米饭粒粒分明又有韧劲,轻盈又乾爽~
飘香荷叶饭
$240
63 浏览
0 赞好
0 留言
飘香荷叶饭
$240
57 浏览
1 赞好
0 留言
飘香荷叶饭
$240
54 浏览
0 赞好
0 留言
飘香荷叶饭
$240
67 浏览
0 赞好
0 留言



雪耳龙眼杞子糖水
竟然有糖水送?唔知几耐冇试过去食饭送糖水喇,仲要唔系求求其其咁喎!平时送嗰啲糖水,通常都系糖水多过料,当差唔多送完嘅时候就加水再煲,乜味都冇... 但呢个唔系喎,唔算好甜,啲料系多到每一啖都系80%料20%糖水... 冻冻哋做个结尾,非常满足
雪耳龙眼杞子糖水
141 浏览
0 赞好
0 留言
643 浏览
0 赞好
0 留言
真系要讲句唔好意思,原来呢度对於每位客人都系一视同仁,冇因为系米芝莲餐厅就好嚣张,每碟菜都食得出系有心思去买食材及去煮,下次一定要试晚饭!
(以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。)
张贴
评分
味道
环境
服务
卫生
抵食
用餐日期
2016-09-04
用餐途径
堂食
人均消费
$240 (午餐)
推介美食
XO酱
燕窝酿鸡翼
$ 128
燕窝酿鸡翼
$ 128
西菜鲮鱼球
$ 48
西菜鲮鱼球
$ 48
蜜饯叉烧包
$ 38
蜜饯叉烧包
$ 38
雪耳龙眼杞子糖水
等级4
2016-08-07 5018 浏览
今天同hubby 再续米芝莲之旅,是次要试的是米芝莲二星的名人坊。餐厅位於上环一酒店内,装修清雅,座位唔多,眼见只有六张枱。点心价格由38到48不等,而午市套餐则由198一位起,包四餸一汤一甜品。我们点了午市套餐一试其炒菜功架。粟米鲜准山红萝卜汤:味道清甜,有住家汤的味道,好适合夏天饮用。椒盐九肚鱼:炸皮很薄,质地香松脆滑,完全唔觉得油腻,很有水准。盐烧牛腩煲: 牛腩超水准表现,有煲仔的香,肉质软稔带嚼劲,仲好有肉味,个汁是很简单的腩汁,无其他的花椒八角,咬落去真的以为自己食紧和牛!这绝对是我食过最好的牛腩!!强烈推介!烧乳鸽:乳鸽细细只,皮脆肉嫩,加上椒盐更香口,肉汁丰富又唔乾,不错!木耳炒丝瓜:清清地,唔系咁特别;但配上xo 酱,味道丰富一点,瑶柱味十足。木瓜雪耳糖水:轻甜,感觉滋润清甜,有雪梨粒木瓜粒等。总结:环境舒适恬静,味道不错,服务一流,是名符其实的二星餐厅,推介!
更多
今天同hubby 再续米芝莲之旅,是次要试的是米芝莲二星的名人坊。餐厅位於上环一酒店内,装修清雅,座位唔多,眼见只有六张枱。
218 浏览
0 赞好
0 留言
点心价格由38到48不等,而午市套餐则由198一位起,包四餸一汤一甜品