2022-08-29 491 浏览
過開香港去上環一定諗起呢一間「吉利餐廳🍴」上次試過佢啲雞飯覺得足料好味😋價錢仲好抵添👍🏻所以今日過嚟買雞飯之餘,再試埋上次試唔到嘅兩餸午餐飯🥰泰式雞飯配油飯配上秘製醬料香味濃郁,雞味十足,雞肉嫩滑,肉嫩不柴。生炸香酥雞扒配煎蛋飯美味,香酥,可口雞扒😋我相信冇人唔鍾意食煎炸嘢,連個煎雙蛋都非常之夠鑊氣,同埋煎得好靚嘅雲朵太陽蛋。魚蓉燒賣粒粒脹卜卜,皮薄,煙韌彈牙。上次食完先醒起唔記得影相,今次終於記得啦,影咗相先🤣🤣🤣🤣
過開香港去上環一定諗起呢一間「吉利餐廳🍴」
上次試過佢啲雞飯覺得足料好味😋
價錢仲好抵添👍🏻
所以今日過嚟買雞飯之餘,
再試埋上次試唔到嘅兩餸午餐飯🥰

泰式雞飯配油飯
配上秘製醬料香味濃郁,雞味十足,雞肉嫩滑,肉嫩不柴。

生炸香酥雞扒配煎蛋飯

魚蓉燒賣
粒粒脹卜卜,皮薄,煙韌彈牙。
上次食完先醒起唔記得影相,今次終於記得啦,影咗相先🤣🤣🤣🤣
2022-08-23 461 浏览
有質素街頭小食,未到食飯時間門口已經有不少人點餐,看來是非常可靠的食店,決定注足自肥,細看介紹看起來是海南雞專家,不過前幾日已經吃過了,決定轉戰炸雞皮炸豬扒,店員打腳超快,兩三下起菜入盒,果然需要甘上下手勢才能處理這種吞吐量。生炸雞扒 $20.00/一塊炸雞扒揸得脆身可口,有雞肉汁,細心店員已經幫我切件,由於是外賣🥡所以通常我都會回家重新焗一焗,從燃那一種新鮮的味道,不錯。不會因為返焗而變成黑炭。自行煮好白飯又是一餐。黃金豬扒 $20.00/一塊今日最推肉食,秘製醬料醃製得入味,即叫即熱原塊切好入盒,店家會放入一張廚房紙吸走倒汗水💦,倒汗水唔會影響豬排🥩味道,欣賞這一些小心思。魚蓉燒賣一份 $10.00/一份必食香港小食之一,單是食他的質感和他們自家準備的鼓油就知道留人不留,這一間魚蓉燒賣彈牙可口,木薯粉、豬肉、魚肉比例好好,人手一串。陳皮魚蛋一份 $10.00/一份都是必食香港小食之一,不同舖家魚蛋個性不一,例如長洲要吃大魚蛋,這一間魚蛋細細粒外表看下去不是光光滑滑而是有點皺皮,口感彈牙而結實。喜歡這口實的可以點一份以示支持,不喜歡都可以選擇其他。宜家加專業還送5粒燒賣,免費燒賣不容

炸雞扒 $20.00/一塊

黃金豬扒 $20.00/一塊

魚蓉燒賣一份 $10.00/一份

陳皮魚蛋一份 $10.00/一份

宜家加專業還送5粒燒賣,免費燒賣不容錯過。
2022-08-16 254 浏览
上環一帶集中咗好多寫字樓,到了午市時間, 餐廳都必定坐無虛席。呢一間位於西港城後面東來里嘅外賣店《吉利餐室》,食正打工仔「平、靚、正」心態, 推出左幾款50蚊有找嘅午餐飯盒。比較多人叫嘅有泰式雞飯, 同埋金牌午餐。 兩者包埋野飲都只係45蚊,今時今日都算係超值。泰式雞飯跟油飯,仲連個老火雞湯。老火湯有冬瓜降火,帶有少少白胡椒味,唔太咸。海南雞幾滑,又可以揀雞胸雞脾,最啱鐘意啖啖肉朋友。點埋秘製甜豉油,一流。油飯粒粒分明,夠晒香。另外金牌午餐,可選2餸,揀咗豬排,同蓮藕餅。藕餅用料豐富,食出粒粒爽口藕粒,好有口感。加上半熟荷包蛋餸飯好味。跟餐嘅蜜糖水甜道啱啱好,夠滋潤。100蚊,2盒飯連飲品,d餸又多,真心抵食。

跟餐嘅蜜糖水甜道啱啱好,夠滋潤。

100蚊,2盒飯連飲品,d餸又多,真心抵食。

2022-08-12 229 浏览
魚蛋燒賣呢啲地道小食好多地方都有但絕對唔係間間都啱我胃口😗另外想講講呢度嘅”醒神早餐“竟然係全日供應有5款嘅食物都只需要$30就食到 絕對嘅良心價!🥢椒鹽燒賣 $20一份有12粒 即叫即炸燒賣外脆肉質煙韌軟糯帶點魚香味又完全唔會腥好鍾意佢表面撒咗啲椒鹽 更加惹味🐟腸粉+陳皮魚蛋 $30一份有10粒 同平時食開嘅大魚蛋相比口感更紮實食到淡淡嘅陳皮甘香腸粉預先蒸好 放咗喺個大蒸籠裏面放入盒後加入甜醬麻醬豉油同埋芝麻醬汁濃稠度啱啱好而且味道都夠香濃🐔泰式雞飯 $45部位可以揀雞髀/雞胸 雞髀都唔需要加錢揀嘅雞脾皮薄油脂感唔會太過份雞脾肉肉質嫩滑另上嘅醬油雖然好深色但唔會過鹹或者死鹹點完反而令雞味更上一層樓油飯食到雞油同埋薑嘅香味香而不膩

魚蛋燒賣呢啲地道小食好多地方都有
但絕對唔係間間都啱我胃口😗
另外想講講呢度嘅”醒神早餐“竟然係全日供應
有5款嘅食物都只需要$30就食到 絕對嘅良心價!
🥢椒鹽燒賣 $20

油飯食到雞油同埋薑嘅香味
香而不膩
午餐
2022-08-10 130 浏览
🌟泰式雞飯餐(HKD 45):完全估唔到咁嘅價錢,有咁好質素,雞肉可選擇雞胸或者雞脾(轉脾都唔使加錢)👍我選擇雞胸(我減肥中😂)胸肉好滑又有雞味,配上特製醬汁,甜甜地,咸咸地仲有好香香茅的味道,配上油飯,個飯食到底都唔覺得油,非常好食,最後飲埋個胡椒蘿蔔湯,颱風天飲特別舒服😌。⭐️黃金松脆豬扒和食神蜜汁叉燒兩餸飯🍚(HKD 45):超級大塊豬扒,塊扒大過個飯盒都算啦,仲搭多幾舊叉燒,再配個蔥油汁,非常香,連我食肉獸老公都話咁多肉😂在配杯越來越少見的西洋菜蜜,非常抵食,正啊!👍套餐➕3蚊可以轉汽水。特色陳皮魚丸10粒(HKD 10):魚蛋好結實彈牙,淡淡的陳皮味,微微辣,好好食😋

特色陳皮魚蛋
金牌松脆豬扒和食神蜜汁叉燒
2022-08-10
5 分钟 (外卖自取)
特色陳皮魚蛋
金牌松脆豬扒和食神蜜汁叉燒
大佬同事成日話減肥,但係又食埋啲肥野!今日仲啪哂成盒飯!今日LUNCH去左吉利餐室叫外賣,之前大佬已經食過,覺得質素唔錯,猜輸咗,所以要幫同事買埋外賣🌚豬扒拼雞扒飯店員話要等幾分鐘因為豬扒係即炸可以揀要蔥油定豉油豬扒即炸,拎到Office仲Keep到溫度外脆內軟,有咬口,無鬆肉粉嘅感覺。雞扒皮脆又嫩滑泰式雞飯豉油會問要唔要辣!大佬就揀咗要辣~ 效果出奇地好味, 原來係甜豉油再加辣味!味道有層次,惹味!雞髀🍗好滑~ 而個湯就好胡椒味~ 正凍奶茶仲好貼心咁糖水分開比~

大佬同事成日話減肥,但係又食埋啲肥野!
今日仲啪哂成盒飯!

豬扒拼雞扒飯
店員話要等幾分鐘因為豬扒係即炸
可以揀要蔥油定豉油
豬扒即炸,拎到Office仲Keep到溫度
外脆內軟,有咬口,無鬆肉粉嘅感覺。
雞扒皮脆又嫩滑

泰式雞飯

凍奶茶仲好貼心咁糖水分開比~
2022-08-04 78 浏览
📍 @lucky_takeaway in Sheung Wan Fast food takeaway #吉利餐室Food: 💛💛💛💛💛Décor: 💛💛💛💛🤍Service:💛💛💛💛💛Price Value: 💛💛💛💛💛Price Range:💰 $50-$100Favourite:💖 Thai-style Chicken Rice------------------------------✅ Located opposite to Westport City, in front of the alley next to Harbour Restaurant. Only take 3 minutes walk from Sheung Wan MTR station. Super convenient.✅ Good variety of delicious and mouthwatering of hk style local street food from fish ball, siu mai, deep-fried pork chop to lunchbox.✅ Delicious
Fast food takeaway #吉利餐室

Food: 💛💛💛💛💛
Décor: 💛💛💛💛🤍
Service:💛💛💛💛💛
Price Value: 💛💛💛💛💛
Price Range:💰 $50-$100

✅ Delicious and authentic food.
✅ Food is freshly made, flavourful and delicious.

✅ Thai-style chicken is so smooth and tender, just had little fat on it. Warm homemade spicy chicken sauce is the perfect match.
✅ Good value for money .

✅ Take-away only, no dine-in.
✅Servers are also great and always efficient, happy and polite.

2022-08-04
  • 泰式雞飯
2022-08-04 74 浏览
餐廳主打外賣,冇提供堂食位於西港城附近除左飯外,仲有港式小食而且抵食,份量又大!👍🏻宜家Follow餐廳專頁,即時請食5粒燒賣添—-✄———-✄———-✄———-✄———-✄—-✾ 泰式雞飯 (配油飯、秘製醬汁同老火雞湯) $45可以揀雞髀/雞胸,揀雞髀唔洗加錢嫁🤭海南雞係無骨,雞肉嫩滑,雞皮薄滑油飯充滿雞油同香茅味,乾身粒粒分明老火雞湯入面有冬瓜粒味道清爽唔油膩,帶有淡淡胡椒味!!而醬汁亦可揀辣同唔辣👍🏻✾ 金牌午餐 (兩餸飯) $45肥妹揀左黃金鬆脆豬扒拼蓮藕肉餅但當日蓮藕肉餅唔夠,搭左條香腸🤣🤣豬扒係即叫即炸,炸得金黃💛肉質鬆軟香口!!蓮藕肉餅大大粒,肉餅結實啖啖肉加上蓮藕爽脆,口感豐富,調味亦足夠仲跟餐有菊花蜜,清甜滋潤✾ 燒賣 $10/8粒燒賣煙韌軟糯,有魚味配上辣汁,辣得過癮!!食完條舌有少少麻麻地添🌶
餐廳主打外賣,冇提供堂食
位於西港城附近
除左飯外,仲有港式小食
而且抵食,份量又大!👍🏻
宜家Follow餐廳專頁,即時請食5粒燒賣添

—-✄———-✄———-✄———-✄———-✄—-

✾ 泰式雞飯 (配油飯、秘製醬汁同老火雞湯) $45
可以揀雞髀/雞胸,揀雞髀唔洗加錢嫁🤭
海南雞係無骨,雞肉嫩滑,雞皮薄滑
油飯充滿雞油同香茅味,乾身粒粒分明
老火雞湯入面有冬瓜粒
味道清爽唔油膩,帶有淡淡胡椒味!!
而醬汁亦可揀辣同唔辣👍🏻

✾ 金牌午餐 (兩餸飯) $45
肥妹揀左黃金鬆脆豬扒拼蓮藕肉餅
但當日蓮藕肉餅唔夠,搭左條香腸🤣🤣
豬扒係即叫即炸,炸得金黃💛
肉質鬆軟香口!!
蓮藕肉餅大大粒,肉餅結實啖啖肉
加上蓮藕爽脆,口感豐富,調味亦足夠
仲跟餐有菊花蜜,清甜滋潤

✾ 燒賣 $10/8粒
燒賣煙韌軟糯,有魚味
配上辣汁,辣得過癮!!
食完條舌有少少麻麻地添🌶
外卖自取
上環一直都係唔少小店既集中地,呢個地區少d大型連鎖店😉仲可以係繁忙既都市中保留一片香港舊日面貌既綠洲,今日放lunch就幫襯咗呢間小店隔離就係電車站,後面就係海味街,自然流露出一種港島獨有既人情味😺所以買野食都忍唔住叫多幾款地道小食返去比同事share睇返餐牌圖文並茂好吸引📜早餐有我最愛既沙爹牛肉麵,下次要黎試埋先,另外有好多港式小食好似魚蛋燒賣,lunch就主打港式兩餸飯,炸雞扒、豬扒、叉燒、蕃茄牛同埋肉餅等等😍🐔泰式雞飯 | $45 | 8/10呢度出名既仲有呢款泰式海南雞飯,配醬汁時店員仲會細心問埋想要幾多辣度🥰跟餐仲有一杯消暑冬瓜雞湯一打開蓋就有雞香傳出,皮薄肉質嫩滑既雞肉非常吸引,點一點醬汁上色更香但唔會過鹹😋油飯入面有雞油香氣,加埋薑同其他香料味,飯都做得幾用心有特色🍚🐖黃金豬扒 | $20 | 7.5/10炸豬扒既粉漿都係自家調製👍皮薄脆得黎肉質又鬆軟,可能都係啱啱整好for午市,店員手起刀落切件,翻炸後都唔會變得乾柴,食落都仲有香口酥脆感😚🐟脆皮魚蛋 | $20 | 7/10原來係將陳皮魚蛋放去油炸短時間,令外層也變得脆口,一咬就有小小陳皮味☺️呢種衝擊令魚味更突出,最適

🐔泰式雞飯 | $45 | 8/10

🐖黃金豬扒 | $20 | 7.5/10

🐟脆皮魚蛋 | $20 | 7/10
原來係將陳皮魚蛋放去油炸短時間,令外層也變得脆口,一咬就有小小陳皮味☺️呢種衝擊令魚味更突出,最適合一大人share食

🐠魚蓉燒賣 | $10 | 8/10
燒賣度度都有,但唔係間間好食🤫雖然大家拎同一批貨,但蒸既工具時間都好有影響,呢間蒸得剛好令魚香更發散,咬落仲有d煙煙韌韌,醬油都有調較過,鹹味冇搶走重點😁
2022-08-01
10 分钟 (外卖自取)
2022-08-01 85 浏览
吉利餐室上環東來里2號地舖大口肉架食肉獸,上環呢間外賣飯盒店大盒多肉抵食, $45 一個飯仲包飲品, 同每盒比的肉量都是豪氣。街知巷聞泰式雞飯 $45雞肉嫩滑,連雞皮都是滑溜溜。雞肉份量十足, 拎上手好重, 肉量已佔上一半了。仲有秘製醬汁點雞肉架,以一個$45蚊架飯, 真是誠意十足。更附送湯添,入面有冬瓜粒, 夏天消暑飲冬瓜湯。金牌午餐兩餸飯一樣只是 $45,又是肉佔上一大半, 見豬扒金黃色,就要左佢同煎太陽蛋。豬扒醃得夠入味, 大大塊同埋煎太陽蛋襯埋, 好看又好食,蛋白質量充足。店入面架後生仔幾好禮貌,野食又包得整齊企理, 中什架飯盒良心定價,味道更茶餐廳一個賣緊$70-80架飯, 肉多好多天抵食, 味道更是優勝很多不粗製濫造。
吉利餐室
上環東來里2號地舖
2022-07-24 101 浏览
話說近排都喺中上環返工,lunchtime嘅時候成日都唔知食咩好,今次同事推介左一間喺上環嘅外賣店,佢話俾我知平時朝頭早做完運動都會喺呢間店度買早餐,佢哋嘅早餐大大分絕對食唔晒,所以就叫我去試吓佢哋嘅lunch。泰式雞飯($45)protein爆燈我一去到餐廳外面就已經俾佢嘅雞飯吸引住,店主都好Nice咁問我哋想要雞髀定雞胸,今次我叫咗雞胸。本身我以為雞胸一定會好乾,點知我打開飯盒嘅時候發現佢嘅雞胸唔單止唔乾,仲要非常之Juicy,而且份量十足,數埋數埋大概多個10舊。配上油飯同辣豉油,係完美嘅海南雞飯配搭😋另外跟餐會配埋冬瓜湯,喺炎炎夏日消暑就最啱啦魚肉燒賣($10)小食王者因為同事話平時早餐都會叫佢哋嘅燒賣,而且佢覺得佢嘅燒賣質地好好食。所以今次我都叫咗一份黎試下。一份$10有八粒,其實都好抵食,佢嘅燒賣係有少少煙韌嘅感覺,唔係平時喺街度有機會食到爽少少嘅魚肉燒賣,魚味都幾突出,絕對唔係假燒賣嘅感覺。配埋辣豉油就100分喇‼️跟餐凍奶茶 ($15)除咗跟餐會有冬瓜湯,我另外加錢叫咗杯凍奶茶,15蚊黎講都幾大杯,凍冰冰最啱夏天嘅時候涼一涼

泰式雞飯($45)protein爆燈

魚肉燒賣($10)小食王者

跟餐凍奶茶 ($15)
2022-07-24 67 浏览
呢度冇堂食,但買個$5X海南雞飯做晚餐都唔錯!除左海南雞飯,沙爹牛肉麵都唔錯架!🥢海南雞飯:係呢度既招牌菜。精髓係個飯,飯粒滲出雞湯同香茅味,清香撲鼻郤唔油膩。雞肉配上3款醬汁食用,有辣油、越南甜鼓油、辣鼓油,飯餐仲送埋胡椒雞湯,好醒精!🥢沙爹牛肉麵:牛肉份量超多,淋上沙爹醬同花生🥜碎,惹味香口。味道:🔅🔅🔅新鮮:🔅🔅🔅分量:🔅🔅🔅🔅速度:🔅🔅🔅🔅(5🔅為滿分)

味道:🔅🔅🔅
新鮮:🔅🔅🔅
分量:🔅🔅🔅🔅
速度:🔅🔅🔅🔅
(5🔅為滿分)
2022-07-18 84 浏览
見到幾多人推介呢一間外賣店,於是心郁郁想試吓💓今日放lunch分別叫咗一盒泰式海南雞飯,一盒兩餸飯,連湯/嘢飲都係$45咋!$10有10粒陳皮魚蛋,細細粒又彈牙,見到啲小食勾起「掃街癮」。招牌餸一個係黃金鬆脆豬扒,一個係生炸香酥雞扒,厚肉份量足,肉質保持嫩口,泰式雞點汁一流。店家提供嘅豉油汁幾特別,味道似放咗微量芫荽+香茅,非常提鮮,成件事即刻唔同晒,撈飯或者淋落魚蛋度一樣好好味。大力推介兩餸飯,無論出糧定糧尾,都屬必點。Ps. 員工態度積極,仲有靚女斬料,抵讚。#上環美食 #外賣自取 #兩餸一湯 #辦公室午餐 #外賣推介 # #香港味道

招牌餸

大力推介兩餸飯,無論出糧定糧尾,都屬必點。

Ps. 員工態度積極,仲有靚女斬料,抵讚。

2022-07-18
5 分钟 (外卖自取)
  • 生炸香酥雞扒
  • 黃金鬆脆豬扒
  • 陳皮魚蛋
2022-07-14 88 浏览
今晚懶得煮食,買外賣回家吧。同事介紹了公司附近一間小店,推介了泰式雞飯,醬汁可揀辣和不辣,老板好好人,兩款都有。雞肉嫩滑無比,有肉香。微辣嘅醬汁惹味。飯粒纖幼,粒粒分明,散發出雞油香。兒時常吃的魚肉燒賣吸引到我。係港人的街頭小吃代表之一。買了二十元回家,有一大盒,抵食。加入辣汁,是燒賣的最佳拍檔。非常有嚼口。店員推介沙嗲牛肉麵,擔心回到家己吸乾湯汁。麵和沙嗲牛肉汁是分開裝的,好貼心。沙嗲味道濃厚,牛肉軟腍,滋味。
今晚懶得煮食,買外賣回家吧。
雞肉嫩滑無比,有肉香。微辣嘅醬汁惹味。
飯粒纖幼,粒粒分明,散發出雞油香。

加入辣汁,是燒賣的最佳拍檔。非常有嚼口。

店員推介沙嗲牛肉麵,擔心回到家己吸乾湯汁。
麵和沙嗲牛肉汁是分開裝的,好貼心。
沙嗲味道濃厚,牛肉軟腍,滋味。

2022-07-14
2022-07-13 80 浏览
食物份量同價錢係呢區嘅小資女、打工仔恩物,而且味道又唔差,cp 值好高!!!食肉獸嘅朋友可以揀佢嘅金牌午餐,全是肉🥩有圖有真相架😆除咗主食,仲有腸粉、燒賣等可以叫☺️♥️∴∵∴ ୨୧ ∴∵∴ ୨୧ ∴∵∴ ୨୧ ∴∵∴ ୨୧ ∴∵∴❥ 泰式雞飯 $45揀雞胸會驚肉質好鞋,但驚喜嘅係雞皮滑溜!軟嫩爽滑嘅雞胸份量十足,鋪滿整盒飯👍🏻 加埋秘製醬汁都唔會膩同咸。附送嘅老火雞湯味道清,仲有又腍又入味嘅冬瓜粒可以食😋❥ 金牌午餐 兩餸 $45想個lunch 啖啖肉,啲餸多到冚晒啲飯,叫呢個餐實冇錯!除咗雞扒同豬扒,仲有叉燒、蓮藕餅、雞翼等等可以叫架😆૪ 生炸香酥雞扒雞皮炸到好香脆,雞肉仍然嫩滑多汁,口感飽滿🤤૪ 黃金鬆脆豬扒豬扒大大塊,仲要係即叫即炸!表面脆口,肉質唔韌,仲有肉汁,肥美而唔油膩☺️૪ 菊花蜜(附送)清甜嘅菊花蜜,好啱食完啲煎炸嘢之後嚟一杯😌❥ 魚蓉燒賣 $10@8燒賣係正常size,口感軟糯彈牙👍🏻∴∵∴ ୨୧ ∴∵∴ ୨୧ ∴∵∴ ୨୧ ∴∵∴ ୨୧ ∴∵∴

❥ 泰式雞飯 $45

❥ 金牌午餐 兩餸 $45

૪ 生炸香酥雞扒
雞皮炸到好香脆,雞肉仍然嫩滑多汁,口感飽滿🤤

૪ 黃金鬆脆豬扒

૪ 菊花蜜(附送)
清甜嘅菊花蜜,好啱食完啲煎炸嘢之後嚟一杯😌

❥ 魚蓉燒賣 $10@8
燒賣係正常size,口感軟糯彈牙👍🏻

• 泰式雞飯